Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 5

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: ricsif »

Szia!

A Victoria is teljesen jó választás lehet, de én kezdő gépnek, rutint szerezni az Annát ajánlanám. Nagyon kezes, áttekinthető jószág és idővel majd eldöntöd, hogy kell-e neked ennél jobb. Több, mint 1 évig használtam elégedetten, 1 nap alatt eladtam és Gildára váltottam. Egyik gép vásárlását sem bántam meg és már a manométer sem hiányzik.

Köszönöm, a tudásom(hiánya) miatt valóban bőven elég lenne!
Pont láttam a példádat, hogy jó áron, rövid idő alatt sikerült eladnod (lehet, ha pár nappal korábban találok a gépekre, impulzusvásárlásként meg is veszem :-) )

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 61

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: bluesfan »

Sziasztok!

Én is most tervezem egy Lelit gép vásárlását (0-ról indulunk, darálót is veszek), ezt a fórumoldalt végigolvastam, illetve Béla is válaszolt privát kérdéseimre (ezúton is köszönöm), így azt gondolom túl sok újat nem tudok kérdezni a kiszemelt gépek (Anna - PL41TEM, Gilda - PL41PlusT, Victoria - PL91T) előnyeivel kapcsolatban (a képek alapján szeretnék manométert, még ha nem is nézném, csak esztétikailag nekem jobban tetszik egy gép, ha rajta van egy analóg nyomásmérő). A közeljövőben személyesen megtekintem a gépeket, és megpróbálom a legjobb döntést meghozni, szerencsére úgy gondolom, hogy rossz döntést igazából nem tudok hozni.

Viszont lenne egy furcsa kérdésem/gondolatkísérletem, a távoli jövőre vonatkozóan... tegyük fel, hogy elromlik az LLC, és már nem lesz alkatrészellátás, akkor láttok bármi problémát abban, hogy kiköti az ember, és csak a normál nyomógombokkal üzemelteti (persze a kényelmi funkciókat saját maga ellenőrizve/elvégezve, mint az üres víztartály ellenőrzés, visszaöblítés, stb.)?
Vagy annyira a gép lelkét adja, hogy ha elromlik, akkor lényegében bekapcsolni se lehet?

Előre is köszönöm a válaszokat
ricsi

Szia!

A Victoria is teljesen jó választás lehet, de én kezdő gépnek, rutint szerezni az Annát ajánlanám. Nagyon kezes, áttekinthető jószág és idővel majd eldöntöd, hogy kell-e neked ennél jobb. Több, mint 1 évig használtam elégedetten, 1 nap alatt eladtam és Gildára váltottam. Egyik gép vásárlását sem bántam meg és már a manométer sem hiányzik.

ricsif
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 5

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: ricsif »

Sziasztok!

Én is most tervezem egy Lelit gép vásárlását (0-ról indulunk, darálót is veszek), ezt a fórumoldalt végigolvastam, illetve Béla is válaszolt privát kérdéseimre (ezúton is köszönöm), így azt gondolom túl sok újat nem tudok kérdezni a kiszemelt gépek (Anna - PL41TEM, Gilda - PL41PlusT, Victoria - PL91T) előnyeivel kapcsolatban (a képek alapján szeretnék manométert, még ha nem is nézném, csak esztétikailag nekem jobban tetszik egy gép, ha rajta van egy analóg nyomásmérő). A közeljövőben személyesen megtekintem a gépeket, és megpróbálom a legjobb döntést meghozni, szerencsére úgy gondolom, hogy rossz döntést igazából nem tudok hozni.

Viszont lenne egy furcsa kérdésem/gondolatkísérletem, a távoli jövőre vonatkozóan... tegyük fel, hogy elromlik az LLC, és már nem lesz alkatrészellátás, akkor láttok bármi problémát abban, hogy kiköti az ember, és csak a normál nyomógombokkal üzemelteti (persze a kényelmi funkciókat saját maga ellenőrizve/elvégezve, mint az üres víztartály ellenőrzés, visszaöblítés, stb.)?
Vagy annyira a gép lelkét adja, hogy ha elromlik, akkor lényegében bekapcsolni se lehet?

Előre is köszönöm a válaszokat
ricsi

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

Feladtam a rendelést.
Ok

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Siess, mert kb 12-kor kimegyek a céghez.
Utána már nem látom a rendelést.

Feladtam a rendelést.

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Mivel nincs a shopban, így senki sem tudja leütni.
Majd írd bele a megjegyzés rovatba.

Inkább most megrendelem 2 csészével + 1 kávéval együtt.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Köszi.
Félretennétek egyet nekem a következő rendelésig?

Mivel nincs a shopban, így senki sem tudja leütni.
Majd írd bele a megjegyzés rovatba.

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Elvileg van. 2600 Ft az ára.
Köszi.
Félretennétek egyet nekem a következő rendelésig?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Köszönöm szépen a gyors válaszokat. 

Pontosan milyen gépet vettél?
Tamper van hozzá?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Azt már látom, hogy elég hosszú alagútba futottam bele ezzel a kávézással, de egyáltalán nem bánom. Még egyszer köszönöm a válaszokat, sokat segítettek.

Egy biztos, hogy mostantól tudsz majd finom kávékat is inni, de ehhez az kell, hogy felejtsd el a bolti kávékat.
Ha a shopot megnézed, 3 hónap után minden kávét leértékelünk.
A multik polcaira viszont alig kerül 3 hónapnál frissebb pörkölésű kávé. Ráadásul 10-ből 9 esetben nincs feltüntetve a pörkölési dátum, csak a lejárat, de ez megtévesztő, ugyanis nincs arra törvény, hogy ez mennyi legyen. 12-, vagy akár 3 év is lehet.

aladik
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: aladik »

Ez nagy hiba volt.
Nem véletlenül adunk hozzá kávét.
Egyébként meg örülök, mert legalább rá fogsz jönni, hogy mekkora különbség lesz a két kávé között.
A gond az, amit katoci is ír, hogy a darálót a két kávénál totál másképp kell beállítani.

Elnézést, hogy rossz helyen szóltam hozzá, de nem látom még át a témarendszert.

Köszönöm szépen a gyors válaszokat. Kicsit megnyugodtam, hogy jó irányba haladok, mert volt értelme a kérdéseimnek .

Annyi értelme talán volt a kávévásárlásnak, hogy picit összebarátkozom a darálóval. Sose használtam még ilyet, az első 10dkg kávé darálás után szinte egyből a kukába ment, láttam rajta hogy nem lesz benne köszönet. Nagyon sajnáltam volna az ajándék kávét kidobni, így azért bátrabban gyakoroltam.
Azt már látom, hogy elég hosszú alagútba futottam bele ezzel a kávézással, de egyáltalán nem bánom. Még egyszer köszönöm a válaszokat, sokat segítettek.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Egy hét után azért már látszik a halvány crema-maradékon áttetsző reménysugár a pohár alján, hogy némi képzavarral éljek. Elég sokat olvastam vásárlás előtt, viszont alighanem épp emiatt sok kérdés merült fel bennem. Először, hogy mégse a gép mellé kapott kávét pazaroljam el a daráló és a gép beállítására vettem, 0,5kg Lavazza Qualita Oro szemes kávét a madaras teszkóban, ezzel próbálkozok.

Ez nagy hiba volt.
Nem véletlenül adunk hozzá kávét.
Egyébként meg örülök, mert legalább rá fogsz jönni, hogy mekkora különbség lesz a két kávé között.
A gond az, amit katoci is ír, hogy a darálót a két kávénál totál másképp kell beállítani.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon és még a kávékészítésben is.
A múlt héten vettem innen egy Lelit Anna-t, mellé gyorsan beszereztem egy Iberital Challenge-t. (Egy De'Longhi Bar 15-t váltott, ami 8-10 éve szolgált, de feladta a küzdelmet)

Gyorsan rá kellett jönnöm, hogy míg a korábbi géppel amikor átfolyt a víz a kávén, akkor jó részt iható volt a végeredmény - persze nem kiemelkedő -, addig az új géppel könnyű annyira elrontani a kávét, hogy mehet a lefolyóba. Természetesem nem a készülékben van a hiba, hanem a kezelőben, ezt csak azért írom le, hogy aki hozzám hasonlóan az olcsóbb kávéfőzőkről vált komolyabb gépre az ne kedvtelenedjen el az első 15-20 kávé után.

Egy hét után azért már látszik a halvány crema-maradékon áttetsző reménysugár a pohár alján, hogy némi képzavarral éljek. Elég sokat olvastam vásárlás előtt, viszont alighanem épp emiatt sok kérdés merült fel bennem. Először, hogy mégse a gép mellé kapott kávét pazaroljam el a daráló és a gép beállítására vettem, 0,5kg Lavazza Qualita Oro szemes kávét a madaras teszkóban, ezzel próbálkozok.

A felmerült kérdések a következőek:

1. Egyáltalán a fent említett kávé alkalmas-e a gyakorlásra?

2. Mennyiség
A hivatalos esspresso leírásban 7 +-0,5gr kávé szerepel csészénként. Az Annában lévő dupla szűrőbe ha ennyit rakok, akkor nem éri el a felső szűrőt a kávé. Ez gondolom nem jó így. Mennyire kell szentírásként kezelni ezt a mennyiséget, illetve van-e a gépnél/szűrőnél bevált irányadó érték? Ha a

3. Nyomás
A gyári beállításnál 10,5 bar-nál old le a szelep. Kell-e ezen változtatnom, vagy a mennyiséggel és az őrlés finomságával játszva kell a többször említett 9 bar-t elérni?

4. Hőmérséklet
93 C fokra lejjebb vettem a hőmérsékletet, úgy tűnt utána, hogy kevésbé volt savanykás a kávé íze. Lehet e között összefüggés, vagy csak bemagyarázom magamnak?

5. Olvastam, hogy a vakszűrős visszaöblítést érdemes elvégezni minden főzés után (be is illesztettem a szertartásba). Ez erre a gépre is igaz-e?

6. Rendeltem cső végére rakható szűrőt a géphez. Van-e értelme ezek után szűrt vizet (kancsós) beleönteni, vagy ez elegendő vízkezelés? (Szolnokon elég jó a víz minősége egyébként, nem túl kemény)

7. Napi 1-2 kávé esetén a vízkőtelesítést és a tisztítószeres visszaöblítést milyen rendszerességgel illik elvégezni?

Elnézést a sok kérdésért, de még nagyon az elején vagyok az útnak.

1. Szeri.tem jobb ha mint hibaforrást kihagyod a kávét. Ha sokat vársz, az ajándékba kapott is bedöglik, és az sem lessz jó. A két kávé egyébként is valószínűleg teljesen más beállítást igényel.
2. A 7-8g (esetleg 8-9g) a szimplaszűrő adagja. A dupla szűrőbe 15-18g-ot tegyél (sötét pörkölésből kevesebb, világosabból több). Próbálkozni a duplával érdemes, sokkal könnyebb finom kávét készíteni vele (a szimpla sosem lesz olyan jó). Dupla szűrőbe egy adag kávé nem járható út, sokkal durvábbra kell állítani a drálót majd a dupla adaghoz, ha eddig szimplányi töltettel használtad. A felsőszűrőt szárazon NE érje el a pogácsa, az már sok. 
3. K
is gépeken 10-10,5 bart tartanak ideálisnak, jó lesz az ahogy van.
4. Általában a magasabb hőmérséklet keserűbb, az alacsonyabb savanyúbb irányba tolja el a kávé ízét, de sok más is befolyásolja (kioldódás ideje, csatornásodás stb).
5. Igaz erre a gépre is, érdemes gyakran vakszűrőzni hetente vegyszeresen is.
6. A vízlágyító gyanta elég, vagy ha szűrt lágyított vizet teszel agépbe, akkor fölösleges.
7. Lágyított vízzel használva elég negyedévente citromsavaznod.

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Sziasztok!

A múlt héten vettem innen egy Lelit Anna-t, mellé gyorsan beszereztem egy Iberital Challenge-t. (Egy De'Longhi Bar 15-t váltott, ami 8-10 éve szolgált, de feladta a küzdelmet)

Gyorsan rá kellett jönnöm, hogy míg a korábbi géppel amikor átfolyt a víz a kávén, akkor jó részt iható volt a végeredmény - persze nem kiemelkedő -, addig az új géppel könnyű annyira elrontani a kávét, hogy mehet a lefolyóba. Természetesem nem a készülékben van a hiba, hanem a kezelőben, ezt csak azért írom le, hogy aki hozzám hasonlóan az olcsóbb kávéfőzőkről vált komolyabb gépre az ne kedvtelenedjen el az első 15-20 kávé után.

2. Mennyiség
A hivatalos esspresso leírásban 7 +-0,5gr kávé szerepel csészénként. Az Annában lévő dupla szűrőbe ha ennyit rakok, akkor nem éri el a felső szűrőt a kávé. Ez gondolom nem jó így. Mennyire kell szentírásként kezelni ezt a mennyiséget, illetve van-e a gépnél/szűrőnél bevált irányadó érték? Ha a

3. Nyomás
A gyári beállításnál 10,5 bar-nál old le a szelep. Kell-e ezen változtatnom, vagy a mennyiséggel és az őrlés finomságával játszva kell a többször említett 9 bar-t elérni?

4. Hőmérséklet
93 C fokra lejjebb vettem a hőmérsékletet, úgy tűnt utána, hogy kevésbé volt savanykás a kávé íze. Lehet e között összefüggés, vagy csak bemagyarázom magamnak?

5. Olvastam, hogy a vakszűrős visszaöblítést érdemes elvégezni minden főzés után (be is illesztettem a szertartásba). Ez erre a gépre is igaz-e?

6. Rendeltem cső végére rakható szűrőt a géphez. Van-e értelme ezek után szűrt vizet (kancsós) beleönteni, vagy ez elegendő vízkezelés? (Szolnokon elég jó a víz minősége egyébként, nem túl kemény)

7. Napi 1-2 kávé esetén a vízkőtelesítést és a tisztítószeres visszaöblítést milyen rendszerességgel illik elvégezni?

Szia!

Üdv a fórumon!

A kérdéseidre sorban az én válaszaim a következők:

1. Az alap dolgok begyakorlására biztosan alkalmas a fent említett kávé, de a finomításhoz már minőségíbbet használj.
2. Szentírás itt nincs a mennyiségben, kávétól, szemcsemérettől függ a mennyiség. Én az Annába 16-17 g-ot szoktam a dupla kosárba rakni általában.
3. A megfelelő nyomást neked kell bejátszani az őrlés-tömörítés-kávémennyiség kombinációjával, a gép csak a túlnyomást képes kezelni az OPV-vel.
4. A 93 fok kezdésnek jó, de minden kávénál érdemes próbálkozni különböző hőfokon és az általad legjobbnak ítélten készíteni.
5. Vakszűrőzni nem kötelező minden főzés után, de én mindig szoktam, mert egyszerűen szeretem, ha tiszta a gép.
6. Ha raktál a cső végére szűrőpatron, akkor szerintem felesleges ehhez még szűrt vizet használni, de bajt nem fog okozni.
7. Ha rendszeresen használod a vakszűrőt kávézás után, akkor szerintem elég 1-2 havonta Tersonatezni és citromsavazni is bőven elég ilyen időközönként.

aladik
Értékelés: 0

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: aladik »

Sziasztok!

2. Mennyiség

3. Nyomás

4. Hőmérséklet

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Lehet összekavarodott  a fejemben a DC Mini és Mina spec. Annyira egyik sem érdekelt, hogy róluk szóló infóért bújjam a netet.
http://www.dallacorte.com/magazine_dett ... 8547055080

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

A Mina-ban tuti, hogy van PID. 0,1 fokos pontossággal lehet beállítani a hőmérsékletet.
A LM szerintem sem nagy szám, de a Mina-ra kíváncsi lennék.

Lehet összekavarodott  a fejemben a DC Mini és Mina spec. Annyira egyik sem érdekelt, hogy róluk szóló infóért bújjam a netet.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Pid egyikben sincs, butított nyomásprofilt tud a DC Mina ha jól tudom. Az adást még nem hallgattam, majd holnap reggel.
A Mina-ban tuti, hogy van PID. 0,1 fokos pontossággal lehet beállítani a hőmérsékletet.
A LM szerintem sem nagy szám, de a Mina-ra kíváncsi lennék.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Szia Béla! Nagyon köszönöm a gyors problémamegoldást,egyeztettem Gergővel holnap megejtjük a cserét Budapesten,én nem tudok menni határidős munkáim miatt de a fiam elintézi helyettem,minden tartozékával együtt becsomagoltam a saját dobozába,hogyha bármilyen költség felmerülne velem szemben kérlek jelezd és rendezem.Mégegyszer kösz!
Nincs költség.
Közben rendeltem megint alkatrészeket, szóval ez sem lesz gond.
Majd Gergőék megjavítják pesten.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

A LM-nál?
Pid egyikben sincs, butított nyomásprofilt tud a DC Mina ha jól tudom. Az adást még nem hallgattam, majd holnap reggel.

7etven7
Értékelés: 1

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: 7etven7 »

Van egy másik megoldás is.
Pesten Gergőéknél is lehet van egy ilyen örlő.
Holnap beszélek vele.
Mindenben segíteni fogunk.

Szia Béla! Nagyon köszönöm a gyors problémamegoldást,egyeztettem Gergővel holnap megejtjük a cserét Budapesten,én nem tudok menni határidős munkáim miatt de a fiam elintézi helyettem,minden tartozékával együtt becsomagoltam a saját dobozába,hogyha bármilyen költség felmerülne velem szemben kérlek jelezd és rendezem.Mégegyszer kösz!

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Nyomásprofil van, pid nincs. Érdekes.
A LM-nál?

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kávéházi csevegő

Az első 44 perc eléggé unalmas volt, de utána viszont nagyon érdekes a két csúcs gép összehasonlítás.
Erre a Mina-ra én is kíváncsi lennék.

Nyomásprofil van, pid nincs. Érdekes.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Megjelent a legùjabb adàs!

http://daralopodcast.hu/2016/08/28/dpc0 ... agy-robot/

Az első 44 perc eléggé unalmas volt, de utána viszont nagyon érdekes a két csúcs gép összehasonlítás.
Erre a Mina-ra én is kíváncsi lennék.

AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 14

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő »

Megjelent a legùjabb adàs!

http://daralopodcast.hu/2016/08/28/dpc0 ... agy-robot/

Azóta is ezt hallgatom.
Nagyon tetszik.

Válasz küldése