Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kávéházi csevegő
Kávéházi csevegő
Ertem, de abban te is egyetertesz hogy azert ez igy nincs megoldva, es nem helyes.
Egy szakuzletben kertem infot es vettem termeket. Mi az hogy az 57-es a 58-as? Hogy lehet?
Ha az 57-es 58-hoz valo, akkor is legalabb az eladok tudjak mar mi a helyzet.
Persz, hogy egyetértek. Nekem az Expolygonnál próbálták elmagyarázni, hogy az 57-es az tulajdonképpen 58-as és szerintük ez így rendben van. Különben is, mi az a Lelit?
Ők nem ismerik, mert csak professzionális gépeket forgalmaznak.(mint pl. az Iberital Challenge)
-
Vendég
Kávéházi csevegő
Az EM típuson az alap gőzkar van.
Nem tudtam átcseréltetni.
Itt a gyár oldala:
http://espresso.lelit.com/products#family-4
Az árak itt láthatók:
Lelit Anita PL42EM Darálós kávéfőző, kávégép 149900 Ft
Lelit Anita PL42Temd Espresso Darálós kávéfőző, kávégép 189900 Ft
Megnéztem a linket , ott a PL042TEMD és PL042EMI látszólag a használható gőzkerral van...
Kávéházi csevegő
Sziasztok!
El szerettem volna vegezni az elso tisztitast a gepen, de a barista szakuzletben vasarolt 57-es vakszurot nem tudom beletenni a Lelit 57-es tartojaba.
A kezemmel megneztem tarto nelkul csak ugy a fejhez illesztve, de fizikailag (meg ha bele is tudnam tenni a szurotartoba) sem lehetne becsavarni a fejbe.....
Valami turpissag van, vagy nem 57-est kaptam a szakuzletben?
Ebben az a fura, hogy ők is forgalmaznak lelit gépet.
Kicsit vicces, hogy ki sem próbálták a saját gépükhöz.
Ez a cég a nyitott szűrőkart is furán nézte meg.
Miattuk most ketten visszaküldték, mert ők azt mondták, hogy a Lelit kar jó a Catlerhez is, de nem.
E61-es gépekhez viszont tökéletes.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Ertem, de abban te is egyetertesz hogy azert ez igy nincs megoldva, es nem helyes.
Egy szakuzletben kertem infot es vettem termeket. Mi az hogy az 57-es a 58-as? Hogy lehet?
Ha az 57-es 58-hoz valo, akkor is legalabb az eladok tudjak mar mi a helyzet.
Sajnos közben elfogyott a vakszűrőnk, mert nem csak Lelit gépekhez vettek.
Legközelebb lesz belőle elég, így ez nem lesz probléma.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Én már leírtam korábban a kálváriámat ezzel kapcsolatban. A lényeg, hogy az a vakszűrő, amit vettél 58-as kosárba való, hiába van ráírva 57-es. Bélától vegyél 57-es Lelitet, az jó lesz.
Ertem, de abban te is egyetertesz hogy azert ez igy nincs megoldva, es nem helyes.
Egy szakuzletben kertem infot es vettem termeket. Mi az hogy az 57-es a 58-as? Hogy lehet?
Ha az 57-es 58-hoz valo, akkor is legalabb az eladok tudjak mar mi a helyzet.
Kávéházi csevegő
Ezekről mit kell tudni:
PL042EM- 11db
PL042TEMD- 1db
milyen a gőzkar? egyik PID-es másik nem? árban?
Az EM típuson az alap gőzkar van.
Nem tudtam átcseréltetni.
Itt a gyár oldala:
http://espresso.lelit.com/products#family-4
Az árak itt láthatók:
Lelit Anita PL42EM Darálós kávéfőző, kávégép 149900 Ft
Lelit Anita PL42Temd Espresso Darálós kávéfőző, kávégép 189900 Ft
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Sziasztok!
El szerettem volna vegezni az elso tisztitast a gepen, de a barista szakuzletben vasarolt 57-es vakszurot nem tudom beletenni a Lelit 57-es tartojaba.
A kezemmel megneztem tarto nelkul csak ugy a fejhez illesztve, de fizikailag (meg ha bele is tudnam tenni a szurotartoba) sem lehetne becsavarni a fejbe.....
Valami turpissag van, vagy nem 57-est kaptam a szakuzletben?
Én már leírtam korábban a kálváriámat ezzel kapcsolatban. A lényeg, hogy az a vakszűrő, amit vettél 58-as kosárba való, hiába van ráírva 57-es. Bélától vegyél 57-es Lelitet, az jó lesz.
Kávéházi csevegő
Sziasztok!
El szerettem volna vegezni az elso tisztitast a gepen, de a barista szakuzletben vasarolt 57-es vakszurot nem tudom beletenni a Lelit 57-es tartojaba.
A kezemmel megneztem tarto nelkul csak ugy a fejhez illesztve, de fizikailag (meg ha bele is tudnam tenni a szurotartoba) sem lehetne becsavarni a fejbe.....
Valami turpissag van, vagy nem 57-est kaptam a szakuzletben?
-
Vendég
Kávéházi csevegő
Csak hogy elkerüljük a félreértést, természtesen van 57mm-es nyitott szőrőtartó is.
Kb 10 nap múlva ezek érkeznek:
PL042EM- 11db
PL042TEMD- 1db
PL91T -1db
PL60PLUSTR1- 1db
PL100 -36db
XMC013 -BOTTOMLESS PORTAFILTER (57MM) WITH 14 G Filter- 11db
XMC027 NEW DESIGN BOTTOMLESS LELIT PORTAFILTER (57MM) WITH 14 G FILTER-2db
XMC028 NEW DESIGN BOTTOMLESS LELIT PORTAFILTER (58MM) WITH 14 G FILTER -2db
1000086 2 WAYS FILTERHOLDER, Ø57MM WITH 1-2 CUPS FILTER, BLIND FILTER, ESE POD FILTER,MEASURING SPOON, PLASTIC TAMPER FOR GRACE PL81T-2db
1000066 2 WAYS FILTERHOLDER, Ø58MM WITH 1-2 CUPS FILTER, BLIND FILTER, MEASURING
SPOON, PLASTIC TAMPER FOR VICTORIA PL91T 2db
MC002/C BLIND FILTER / BLINDSIEB -20db
MC097 OVERPRESSURE VALVE NEW FOR ART. 040/041DIS.6422
Szóval 2 féle nyitott szűrőtartó is fog érkezni.
Az XMC027 drágább lesz. Majd beírom.
Ezekről mit kell tudni:
PL042EM- 11db
PL042TEMD- 1db
milyen a gőzkar? egyik PID-es másik nem? árban?
Kávéházi csevegő
Magam idézem, sajnos ahogy olvasom nem voltem elég egyértelmű. A "Ez a kávé szereti a tempót" bíztatás akart lenni, úgyhogy mea culpa, teljesen konkrét leszek a géppel és a kávéval kapcsolatban.
Hőmérséklet kérdés pontosítása: A gépeden a hőfok kijelző egyfajta irányjelzőnek fogható fel. Nem a kifolyó víz hőmérsékletét mutatja - ami valójában érdekes lenne - hanem egy ponton mérve a kazán hőmérsékletét. Ez nem baj, az otthoni kijeltős gépek 99%-a ilyen. De azt tudni kell, hogy emiatt minden gépen kicsit más a kijelzett szám mint a kifolyó víz, ez géptipusonként gyakran eltér. Meg is mérheted, de felesleges, hiszen akkor is csak az 1%-os felhasználók adataival fogsz tudni kezdeni valamit. A legnagyobb haszna abban van, hogy ha akarod módosíthatod a hőmérsékletet pontosan. Tehát fel le tudod vinni addig amíg nem ízlik, hogy mennyit mutat nem érdekes.
És akkor a javasolt sorrend a csokibombához :
Az eredeti vidoón lévő őrleményhez képest semmiképp se kell gyorsabb, majd az más kávéknál. Ennél konkréltan ez vagy egy hangyányit lassabb. Viszont fontos lenne a jó előkészítés, a második videóvól úgy tűnik az nagyjából már jó. Konkrét javaslat:
Első lépés: Vidd vissza az őrleményt, olyan 25-28mp körüli lefolyásra úgy hogy a 25-28mp akkor ér véget amikor elkezd szőkülni (szerintem ehez még finomabbra kell darálni mint az első videón). Ha a végén belenézel a presszóba és akár egy világos cseppet, foltot látsz benne nem jó. Ez 16gr esetén olyan 26-28gr körüli optimum lesz (utóbbi tipp pörkölés függő).
Második lépés: Ha eddig megvagyunk nézd meg a kávé színét ha foltos, tigriscsíkos, nem homogén barna akkor túl meleg vedd lejjebb a hőfokot.
Harmadik lépés a finom hangolás: Mostanra már elég jó a kávé, nagyon kicsivel állítgatva a darálót (végeredmény +- 3gr!!!!) lehet szabályozni a kioldási arányt, ez már ízlés kérdése.
Remélem
Koszonom, hasznos!
Probalkozom igy es beszamolok majd!
Kávéházi csevegő
Én itt a végeredményre gondoltam +- 3gr-al. Azaz a kész ital súlya +-3g, evvel beállítva az ízlésnek leginkább tetsző kivonatolást.
Bocs.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Nem biztos, hogy a gyári szűrőbe +3 g-ot bele tud pakolni.
Én itt a végeredményre gondoltam +- 3gr-al. Azaz a kész ital súlya +-3g, evvel beállítva az ízlésnek leginkább tetsző kivonatolást.
Kávéházi csevegő
Sajnos gyorsan rá lehet kapni a gyümis kávékra, de Asgard tényleg a másik véglet.
Kaptam tőle egy kis zacsi kávét.
Hihetetlenül különleges volt, de ez már nekem is sokk volt, pedig már napi szinten és is gyümiseket iszom.
Kávéban az a gyönyörű hogy nagyon sok irányba el lehet indulni. Én mind a mai napig szeretem a csokis kávékat is, meg a blendeket. Valójában az izgalmas, fineszes kávékra vadászom, legyen az bármilyen ízvilágú.
Az a kis zacsi valóban a mai nordic vonal legjava, de érdemes megismerni azt is, hogy legyen viszonyítási alap.
Kávéházi csevegő
nem lehet tigriscsíkos? Eddig azt hittem az a jó.
Érdekesség képen írom, hogy amikor az espresso embassy-ban ittunk kávét, egyáltalán nem volt se csíkos, se foltos, de még a crema-se volt teljesen összefüggő, viszont az íze olyan szinten hibátlan volt, hogy csak na, pedig ránézésre egy robusztás olasz blenden szocializálódott emberke biztos azt mondta volna rá, hogy elrontott csapolás, pedig nagyon nem volt az.
HTPC, Edifier S2000, Mi 4k laser projector
- adriankoooo
- Lefelé a lejtőn

- Hozzászólások: 53
- Csatlakozott: 2010.02.16., kedd 23:04
- Értékelés: 2
Kávéházi csevegő
. A tigriscsík elsősorban - szerintem - az erősebben pörkölt olasz blendek sajátja, nem ritkán robusztával.
Ezzel egyetértek.
Én is csak azt szeretem, amiben max kis pici pöttyek vannak, de ez lehet a Reneka szűrő sajátossága is.
Amikor már csíkos, az szerintem sem az igazi már.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Asgard:
nem lehet tigriscsíkos? Eddig azt hittem az a jó.
Ez a lehet-nem lehet megint csak szabadon választott, szerintem azt lehet ami ízlik mikor megissza az ember. Én egy középút szerűséget javasoltam. A tigriscsík elsősorban - szerintem - az erősebben pörkölt olasz blendek sajátja, nem ritkán robusztával. Sokminden blend amit iszunk, de szerintem már pl, egy mexikói alturának se jó a csík (bizonyos szempontból az is blend), aztán ahogy átérünk az SO-k világába, egyre kevéssé, sok esetben érdemes kivilágosítani a kávét.
De szerintem nincs jó-vagy nem jó, hanem érdemes tudni hogy fogyasztják a legtöbben, aztán onnan lehet elindulni a tigriscsík, vagy kivilágítás irányába. Aztán ahogy fogynak a kávék mindenki megtalálja neki hogy a legjobb.
Kávéházi csevegő
25-30 percet minden alkalommal varok, de volt hogy tobbet is.
Begi123-nél volt egy PL41PLUST 2 hétig. Ő is legalább 20 percet írt.
Nálunk a kisebb van a bemutatóban. 15 perc után már Ok a kis masina.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Édesapám mondaná erre (nehogy félreértsétek, nem bántásból), kisfiam TI Tényleg betegek vagytok!
Sajnos gyorsan rá lehet kapni a gyümis kávékra, de Asgard tényleg a másik véglet.
Kaptam tőle egy kis zacsi kávét.
Hihetetlenül különleges volt, de ez már nekem is sokk volt, pedig már napi szinten és is gyümiseket iszom.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Asgard már a másik véglet.
Én szeretem, ha vannak benne apró pöttyek.
Édesapám mondaná erre (nehogy félreértsétek, nem bántásból), kisfiam TI Tényleg betegek vagytok!
Kávéházi csevegő
Asgard:
nem lehet tigriscsíkos? Eddig azt hittem az a jó.
Asgard már a másik véglet.
Én szeretem, ha vannak benne apró pöttyek.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
Nem ismerem a kávézási szokásod
Nem az esetem a külső. Egy pár videót megnéztem róla. Valóban jó kis masina lehet.
- adriankoooo
- Lefelé a lejtőn

- Hozzászólások: 53
- Csatlakozott: 2010.02.16., kedd 23:04
- Értékelés: 2
Kávéházi csevegő
Asgard:
nem lehet tigriscsíkos? Eddig azt hittem az a jó.
Kávéházi csevegő
Mostanra már elég jó a kávé, nagyon kicsivel állítgatva a darálót (végeredmény +- 3gr!!!!) lehet szabályozni a kioldási arányt, ez már ízlés kérdése.
Remélem így már összejön a csokibomba . Sok sikert!
Nem biztos, hogy a gyári szűrőbe +3 g-ot bele tud pakolni.
Én próbáltam a PID-es gépet brazil kávéval. Nekem azzal 92 fok körül volt jó.
Néztem mások fotóit is. Ott is hasonló hőfokot láttam.
De szerintem azt kell tennie, hogy fokozatosan állítgatja lejebb.
96-nál el kell találni az ideális csapoláshoz tartozó daráló állást.
Ehhez első körben finomabbra kell állítani, de he leviszi 92-re, ami szerintem ennek a kávék kb ideális, akkor pedig a mostanitól is picit dúrvábbra kell állítani a darálót.
Majdnem minden filmnél 92-93 fokra volt állítva:
https://www.youtube.com/watch?v=Ew5Hcupf4ag
https://www.youtube.com/watch?v=yJ5K6GBFRXE
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Kávéházi csevegő
A számok csak ökölszabálynak vannak. Nem feltétlen kell betartani, minden kávé más arányban lesz finom, kiindulásnak jó a 16/30 de nem a számok a fontosak hanem a kávé íze. Mikor ilyen világossá válik érdemes lekapcsolni mindegy mit mutat a mérleg. Lehet ennek a kávénak ennyi a jó. Majd lesz ami 16/36 ban lesz finom.
Előkészítés nem a mérés hanem az őrlemény elhelyezése a szűrőbe. Minden szempontból egyenlete kellene hogy legyen ezt nagyon nehéz elérni. Úgy lehet jól ha berakod a szűrőbe, egy hústűvel átkevergeted, majd fel le jobbra balra simítással elegyengeted az őrleményt. Utána tamper az erő teljesen mindegy. Ha ez nem jó akkor lesz csatorna azaz a víz egy kis résen úgy mossa át magát hogy alig old kávét. Ez a kávé szereti a tempót, nem baj ha gyorsabban jön mint az ökölszabály így finom csokis édes ha nagyon belassítod keseredik, de ahogy olvasom ezt már tapasztaltad.
Magam idézem, sajnos ahogy olvasom nem voltem elég egyértelmű. A "Ez a kávé szereti a tempót" bíztatás akart lenni, úgyhogy mea culpa, teljesen konkrét leszek a géppel és a kávéval kapcsolatban.
Hőmérséklet kérdés pontosítása: A gépeden a hőfok kijelző egyfajta irányjelzőnek fogható fel. Nem a kifolyó víz hőmérsékletét mutatja - ami valójában érdekes lenne - hanem egy ponton mérve a kazán hőmérsékletét. Ez nem baj, az otthoni kijeltős gépek 99%-a ilyen. De azt tudni kell, hogy emiatt minden gépen kicsit más a kijelzett szám mint a kifolyó víz, ez géptipusonként gyakran eltér. Meg is mérheted, de felesleges, hiszen akkor is csak az 1%-os felhasználók adataival fogsz tudni kezdeni valamit. A legnagyobb haszna abban van, hogy ha akarod módosíthatod a hőmérsékletet pontosan. Tehát fel le tudod vinni addig amíg nem ízlik, hogy mennyit mutat nem érdekes.
És akkor a javasolt sorrend a csokibombához :
Az eredeti vidoón lévő őrleményhez képest semmiképp se kell gyorsabb, majd az más kávéknál. Ennél konkréltan ez vagy egy hangyányit lassabb. Viszont fontos lenne a jó előkészítés, a második videóvól úgy tűnik az nagyjából már jó. Konkrét javaslat:
Első lépés: Vidd vissza az őrleményt, olyan 25-28mp körüli lefolyásra úgy hogy a 25-28mp akkor ér véget amikor elkezd szőkülni (szerintem ehez még finomabbra kell darálni mint az első videón). Ha a végén belenézel a presszóba és akár egy világos cseppet, foltot látsz benne nem jó. Ez 16gr esetén olyan 26-28gr körüli optimum lesz (utóbbi tipp pörkölés függő).
Második lépés: Ha eddig megvagyunk nézd meg a kávé színét ha foltos, tigriscsíkos, nem homogén barna akkor túl meleg vedd lejjebb a hőfokot.
Harmadik lépés a finom hangolás: Mostanra már elég jó a kávé, nagyon kicsivel állítgatva a darálót (végeredmény +- 3gr!!!!) lehet szabályozni a kioldási arányt, ez már ízlés kérdése.
Remélem így már összejön a csokibomba . Sok sikert!



