Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

Miért akarjátok a fejen kifolyó víz mennyiségét mérni? Nem jó a pumpa? Mert másra ebből nem tudtok következtetni
A Theresiát így állítottam be .
Folyamatosan mértem a kifolyó víz mennyiségét és állítottam be a megfelelő mennyiségre.
Nálam így kell belőni, hogy eistretto-t, vagy espressot akarok készíteni 1-2 , vagy 3 adagból.
Nálam ristrettó van belőve. Ehhez csökkentenem kellett a víz mennyiségét. 90 fokos hőmérsékletnél löttem be.
Nem akarok összekavarni senkit, mert a Theresia másképp működik, mint egy GC.

Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 193

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Asgard »

Valójában az a kérdés hogy milyen nyomással készíthető a legjobb kávé. Ha ebből az irányból közelítünk akkor könnyen elfogadható hogy egy optimális extrakciót keresünk, amelynek egyik eszköze a pumpa nyomása. Itt viszont nem érdemes fordítva menni azaz őrleménnyel szabályozni, hanem azt megkeresni melyik az a legfinomabb őrlemény amelyből eszpresszó készíthető. Ha kipróbálod azonos őrleménynél ha emeled a nyomást egy idő után újra elkezd befulladni, mint túl alacsony pumpanyomásnál. Azaz adott őrleménynél lesz egy optimum nyomás amikor a legtovább ideig tart az extrakcio. Ha ez 30mp akkor szerencse. Ha nem a kapott eredmények alapján lehet újra nekifutni. Nálam pl gyárilag 9,6 bar volt a fenti módszerrel átállítottam 8,7 barra. 9,6on sose tudtam optimális extraciót.

Vendég

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Az én részemről az volt a kérdés hogy a fejen mennyi víz folyik le egy adott intervallumban, mert az folyik át a kávén. Az hogy a tartályban mennyi folyik vissza az számomra nem lényeges. Ezért nem értem ezt a bár állítgatást sem, mert az őrlemény finomságával és a tamperolás erősségével ez is szabályozható. Semmi különbséget sem érzek az állítás óta!!! Sőt én a víz menyiségét laikusként fontosabbnak tartom. Ez kb. olyan mint a vérnyomás és a pulzus összefüggése. Nekem a vérnyomásom tökéletes a pulzusom meg sokszor 100. Sokkal több vért dolgozik áramoltat át a szívem mint egy átlagos embernek. Tehát baromira nem egyenesen arányos a növekedés vagy csökkenés. Izélhetem hogy tökéletes a vérnyomásom ha sok a pulzusszám!
Pont az a lényeg, hogy a kávépogácsán nem annyi víz fog átfolyni, mint amennyit te az üres fejnél mérsz, mert a "rendszerben" a pumpa+cső+fej elemeken túl ott vannak más elemek is

Gyuri000
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 2

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Gyuri000 »

Az én részemről az volt a kérdés hogy a fejen mennyi víz folyik le egy adott intervallumban, mert az folyik át a kávén. Az hogy a tartályban mennyi folyik vissza az számomra nem lényeges. Ezért nem értem ezt a bár állítgatást sem, mert az őrlemény finomságával és a tamperolás erősségével ez is szabályozható. Semmi különbséget sem érzek az állítás óta!!! Sőt én a víz menyiségét laikusként fontosabbnak tartom. Ez kb. olyan mint a vérnyomás és a pulzus összefüggése. Nekem a vérnyomásom tökéletes a pulzusom meg sokszor 100. Sokkal több vért dolgozik áramoltat át a szívem mint egy átlagos embernek. Tehát baromira nem egyenesen arányos a növekedés vagy csökkenés. Izélhetem hogy tökéletes a vérnyomásom ha sok a pulzusszám!

Vendég

Kávéházi csevegő

Ok, én is erről beszélek.
Halló!!! Ébresztő!!! simiesp hozzászólása (Elküldve: 2015 február 06 - 16:04)!!! Miért akarjátok a fejen kifolyó víz mennyiségét mérni? Nem jó a pumpa? Mert másra ebből nem tudtok következtetni

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

ok, de uresben a fejen merd majd, h mennyi jon le 10 mp alatt. 
Ok, én is erről beszélek.

lagoon79
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 26

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: lagoon79 »

Holnap megmérem újra, mert lehet az a gond, hogy a 3 csészés részen mértem, mert ennél nincs előáztatás beállítva.
Holnap megmérem a két csészésnél úgy, hogy kikapcsolom az előáztatást.

ok, de uresben a fejen merd majd, h mennyi jon le 10 mp alatt. az, h csapolaskor a pogacsan mennyi viz folyik at, igazabol altalad kontrollalt ertek, hiszen ott az orledi finomsaggal allitod be a dolgot.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

az sok. legalabbis ahogy en tudom, 60-90 ml 10 mp alatt a kb jo vizhozam. persze talalkoztam draga gepeknel is olyannal, h gyarilag ennyi. legtobb esetben azert mert nem
mernek eleg kis lyukkal ellatott fuvokat/szukitot tenni a rendszerbe a dugulas veszelye miatt. asszem a gs3-nal is joval magasabb az ertek.

Holnap megmérem újra, mert lehet az a gond, hogy a 3 csészés részen mértem, mert ennél nincs előáztatás beállítva.
Holnap megmérem a két csészésnél úgy, hogy kikapcsolom az előáztatást.

lagoon79
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: lagoon79 »

Megmértem én is a Theresia gépen.
10 mp alatt 145 ml jött le.
Megmértem azt is, hogy kávé készítésnél mennyit adagol dupla adagnál.
Az meg 77 ml volt.
Én csak ristretto-kat iszom, így ez a beállítás számomra tökéletes.
Csak hogy érthető legyen. Nálam a gép állítja le, ha 77 ml-t elérte a mennyiség.
Ezt egy átfolyásmérő méri.

az sok. legalabbis ahogy en tudom, 60-90 ml 10 mp alatt a kb jo vizhozam. persze talalkoztam draga gepeknel is olyannal, h gyarilag ennyi. legtobb esetben azert mert nem
mernek eleg kis lyukkal ellatott fuvokat/szukitot tenni a rendszerbe a dugulas veszelye miatt. asszem a gs3-nal is joval magasabb az ertek.

Vendég

Kávéházi csevegő

Akkor ha jól értelmezem a Theresia még a Gaggia-nál is többet nyom üresen. Akkor nincsen itt baj, gondolom? Csak nekem a videókat nézegetve tűnt fel az eltérés a gépek közt, és mivel nekem csak ez az egy van nem volt összehasonlítási alapom. Mindenesetre köszönöm a segítségeket! Megyek is, és nem buzerálom csak főzök és iszok!
Bocsi, de olvassátok el simiesp hozzászólását mégegyszer! Önmagában a fejből kifolyó víz méricskéléséből nem sok mindenre fogtok jutni. A vízhozam beállításának (ha valamilyen módon szabályozható a pumpa nyomása) nem ez a módja

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Akkor ha jól értelmezem a Theresia még a Gaggia-nál is többet nyom üresen. Akkor nincsen itt baj, gondolom? Csak nekem a videókat nézegetve tűnt fel az eltérés a gépek közt, és mivel nekem csak ez az egy van nem volt összehasonlítási alapom. Mindenesetre köszönöm a segítségeket! Megyek is, és nem buzerálom csak főzök és iszok!
Rendelj hozzá egy IMS felsőszűrőt innen:
http://www.danetti.hu/index.php?prdf_g1 ... f_n1cb=yes
Ilyet:
IMS PRECÍZIÓS FELSŐSZŰRŐ o 55 mm 
UN556 

Gyuri000
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kávéházi csevegő

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Lehet hogy lemérem, de ha nem állítható a dolog akkor meg fölösleges is foglalatoskodni vele!  Egyébként lemértem a 10mp-et kb. 90ml. és itt az én videóm. Vélemény így első ránézésre??????  

Megmértem én is a Theresia gépen.
10 mp alatt 145 ml jött le.
Megmértem azt is, hogy kávé készítésnél mennyit adagol dupla adagnál.
Az meg 77 ml volt.
Én csak ristretto-kat iszom, így ez a beállítás számomra tökéletes.
Csak hogy érthető legyen. Nálam a gép állítja le, ha 77 ml-t elérte a mennyiség.
Ezt egy átfolyásmérő méri.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Lehet hogy lemérem, de ha nem állítható a dolog akkor meg fölösleges is foglalatoskodni vele!  Egyébként lemértem a 10mp-et kb. 90ml. és itt az én videóm. Vélemény így első ránézésre??????  

Nekem többnek tűnik.

Gyuri000
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kávéházi csevegő

https://www.youtube.com/watch?v=uun3N21 ... e=youtu.be

simiesp
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: simiesp »

De nekem is ez a problémám hogy szinte zubog ki a víz a gépből, szerintem nagyon sok vizet nyom. De ez mitől van?Ha a fejen keresztul kifolyt viz tomeget mered akkor azzal a pumpa teljesitmenyet nezed, ami az ulke ex5nel ha jol tudom max 650cc/min. Az uj gaggiakat azt hiszem azzal szerelik vagy ep5-tel, de annak is hasonlo. Ez az ertek ugye a halozati fesz erteketol es a frekvenciatol fugg, altalaban 230V AC 50Hz-el merik. 500V-on valoszinuleg fosna magabol a vizet es leegne a tekercs. Lattam mar aki egy potit epitett a pumpahoz es azzal szabalyozta a feszultseget, eloaztatas gyanant. 
2 cso van a viztartalyodban, az egyik a szivatyuhoz megy a masik pedig az opv-bol jon ki es a tartalyba megy le. Az ujabb modelleken a rovidebb szokott az OPV-tol jonni, ezen merd le egy vakszurovel amit szeretnel.

Bocsi az ekezetek miatt.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

De nekem is ez a problémám hogy szinte zubog ki a víz a gépből, szerintem nagyon sok vizet nyom. De ez mitől van?
Ő itt a professzor ebben a témában: simiesp

Gyuri000
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kávéházi csevegő

De nekem is ez a problémám hogy szinte zubog ki a víz a gépből, szerintem nagyon sok vizet nyom. De ez mitől van?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Holnap lemérem 10mp-el. 

A youtube videókon is több erősségű folyást látni. Az enyém kb. olyan mint a második videón szereplő. Akkor most melyik a jobbik eset?

Vigyázz, mert itt IMS felsőszűrőt raktak fel.
Nálam kb olyan, mint a második filmen.

Bocs, inkább az első.
A másodiknál túl sok víz jön le.

Gyuri000
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kávéházi csevegő

Holnap lemérem 10mp-el. 

A youtube videókon is több erősségű folyást látni. Az enyém kb. olyan mint a második videón szereplő. Akkor most melyik a jobbik eset?

5381
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 14

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: 5381 »

Igen, én üresen felraktam a kart és úgy engedtem a 30mp időtartamig a vizet. De szerinten neten is úgy mérték. Vagy nem, már a fene sem tudja. :-) Csak ha valaki így lövi be kiváncsi lennék mennyi lenne a végleges nyomás ha egy mérőórával letesztelnék. Ja a felsőszűrő nagyon szuper amit adtál! :-) Dávidot mindenkinek csak ajánlani tudom szervízeléssel kapcsolatban, hozzáértő és precíz! :-)
Mivel nem a pumpa lett állítva, ez üres kar esetén ugyan annyi vizet eredményez, mint az állítás előtt. Tehát üres karnál nem láthatsz változást!

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Igen, én üresen felraktam a kart és úgy engedtem a 30mp időtartamig a vizet. De szerinten neten is úgy mérték. Vagy nem, már a fene sem tudja. :-) Csak ha valaki így lövi be kiváncsi lennék mennyi lenne a végleges nyomás ha egy mérőórával letesztelnék. Ja a felsőszűrő nagyon szuper amit adtál! :-) Dávidot mindenkinek csak ajánlani tudom szervízeléssel kapcsolatban, hozzáértő és precíz! :-)
10 mp-et mérjél le.

Gyuri000
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kávéházi csevegő

simiesp
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: simiesp »

Elmúlt hétvégén a Gaggia Classic be lett lőve 10 bárra. Jelen voltam a műveletkor. Gyárilag 12,5 volt. Viszont ami azóta is izgat, hogy a neten keringő bűvös 30mp 130ml helyett 260ml víz jön le a 10 bárnál is! Ìzben minőségben sem érzek különbséget. Úgy érzem gyorsan sok vizet nyom. Mi lehet az oka?

Az OPV-ből a víztartályba visszafolyó víz tömegét méred? Mert ha a fejből kilépő víz tömegét méred az nem releváns adat. Nyílt a rendszer, azzal csak a pumpa teljesítményét tudod megállapítani.
Rezgőszivattyúknál a túlnyomást lehet szabályozni az OPV-vel, nem összetévesztendő a csúszólapátos szivattyúkkal, ahol magán a szivattyún lehet a nyomást állítani.

Gyuri000
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kávéházi csevegő

Elmúlt hétvégén a Gaggia Classic be lett lőve 10 bárra. Jelen voltam a műveletkor. Gyárilag 12,5 volt. Viszont ami azóta is izgat, hogy a neten keringő bűvös 30mp 130ml helyett 260ml víz jön le a 10 bárnál is! Ìzben minőségben sem érzek különbséget. Úgy érzem gyorsan sok vizet nyom. Mi lehet az oka?

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”