Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

ValhallA világa

Moderátor: ValhallA

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja
Értékelés: 7222

Re: ValhallA világa

Hozzászólás Szerző: ValhallA »

Sokan megkerestek, hogy mi ez a szélcsend, miért nincs új „fejlesztés”, "mikor lesz új kábel"!?
Dolgozom új kábeleken, új alapanyagokkal de nem szeretnék már olyan hibába esni, mint a korábbi szériáknál...
Vagyis, hogy nagy mennyiségű verziószám keletkezett és ezt tetézve még kiegészültek mk verziókkal, mivel folyamatosan módosítgattam azokat.
Mindenre gondoltam akkor, csak arra nem, hogy egy sikeres típusnak, komoly utóélete van és visszaszámolás, esetleges javítás alkalmával nem árt ha az ember könnyedén be tudja azonosítani.
Másik dolog, hogy a jelenlegi kábelcsaládokkal tökéletesen elégedett vagyok és kizárólag akkor fogom frissíteni azokat, ha valamilyen áttörést érek el, ami valóban indokolttá teszi a verziószám, extrém esetben a generációváltást.
A fejlesztés, valóban fejlődés legyen ne pedig csak egy lépés egyik vagy másik irányba...!
Persze egy gyártó soha nem fogja azt sugalmazni, hogy az új, nem feltétlenül jobb, egyszerűen csak más, ezért ne költs rá haver, mert adott készüléknél, adott ízlés mellett az újabb, más karakterű(színezetű) kábel, akár rosszabb eredményt is produkálhat.
Tisztában vagyok vele, hogy az igény folyamatos az újabbnál újabb termékekre, hiszen a hifibogarat nem a jelenleg birtokolt készülék, kábel, hanem a jelen pillanatan elérhetetlen, még drágább a "na de majd akkor", darabok etetik.
Jártamban-keltemben mindig hallom a legkülönbözőbb rendszerek tulajdonosaitól, hogy hallgassam meg, nagyon jól szól a cucc, pedig még meg sincs a X cucc, vagy kábel. "No de majd akkor besz@..."!
Persze, majd ha megérkezik az X cucc akkor kb. egy óráig tart az éteri csoda, miután hozzászokik a gazda füle botja, utána jöhet az Y-ra, majd pedig a Z-re való ismételt vadászat, vágyakozás.
Pedig attól, hogy egy kábel nem a legfrissebb, aktuális „fejlesztés”, attól még lehet kiváló, nem avul el, nem lesz rosszabb!
Nagyon sokan használják ma is a 15-20esztendős kábeleimet, teljes megelégedéssel és ha netán gazdát cserél valamelyik, biztos vagyok benne, hogy a következő tulajokat még évtizedekig fogja szolgálni.
Azt is kérdeztétek, hogy miért nincsenek már gyártásban az olcsóbb szériák…?
Ennek nagyon egyszerű oka van, mégpedig az, hogy rengeteg Cu, CuAg, Ag, AgPt kábel fellelhető az apróban, legtöbbször olyan árakon, hogy azokkal az összegekkel lehetetlen versenyre kelni új legyártású kábellel.
Némelyik darab olyan olcsón bukkan fel, hogy ma már a csatlakozókat és az előállításhoz szükséges segédanyagokat sem lehetne azon az áron beszerezni...
Szerintem nincs is szükség több darabra, mert a jelenleg közkézen futó darabszámok kiszolgálják az ezekre a típusú kábelekre mutatkozó felhasználói igényt.

Más!

Nemrégiben kiposztoltam valamelyik közösségi oldalon a hamarosan megjelenő, 750ezer USD vételárú Magico M9 modellt és a reakció a szokásos, epezacskóból fröcsögőket vonzotta leginkább...
Szerintem nagyon sokunk alapjaiban félreérti magát a High End Audio iparágat, világpiacot, jelenséget…
Itthon a hifis közbeszédben a leggyakoribb témák, hagyományosan a "megéri-e", "agyonveri-e" jellegű kérdéscunami köré csoportosulnak.
Természetesen ez nem más, mint háztáji téveszmékkel hizlalt, sejtésből gyártott, sajnálatosan minimál bérbe töltött, csípős jellegű készítmény!
Első körben talán illene konkretizálni, hogy mi is, ki is valójában a High End Audio gyártó, gyártmány, fogalom...
Manapság már minden kutyaütő DIY eszkabátor High End gyártónak vallja magát három értékesített deszkamodell után. A negyedik készüléktől pedig már egyenesen eredeztethető a „Giant Killer” státusz(Quo?).
High End Audio alatt a piacon évtizedek óta jelen lévő, kimagasló minőséget produkáló, méltán híres cégek termékeit értem!
Gondolok a Jeff Rowland, Kharma, Mark Levinson, Rockport Technologies, AYRE, MBL, ML, Avalon, Jadis, Focal JMlab és még egy maroknyi brand referencia termékére.

Az abszolút luxus termékek árazásának kritikája, nem más, mint a hold ugatása!
Első körben le kell szögezni, hogy a végfelhasználó számára a High End Audio nem a pénzügyileg megéri kategóriába tartozik.
Utazni is az élmény miatt utazik az ember, nem pedig azért, mert pénzügyileg annyira megérné...
A leggyakrabban elhangzó megfejtés az átlag hifista részéről, hogy mennyi koncertre el lehetne jutni ennyi pénzből amit a komolyabb készülékekre „elszór” az ember. Akkor meg minek a drága High End? Persze általában azoknak a hifistáknak az érvrendszerének alapja az élő koncert, akik egyáltalán nem is járnak!
Az élő koncert és egy Audio készüléket összehasonlítani badarság, mert mindkettő más célt szolgál, teljesen másféle igényt kielégítve!
Nem a hangminőség a kulcs egy hangosított koncertnél, hanem a pillanat varázsa, ahogyan születik a zene ott és akkor!
A zenészek interakcióba lépnek a közönséggel és képesek reagálni, átformálni, alakítani a pillanatot, megmosolyogtatni, hatni a jelenlévőkre.
Álljon itt egy általam mobiltelefonnal rögzített Candy Dulfer videó, amely még YouTube-on keresztül is képes hatást gyakorolni az akármilyen PC-s hangszóróitokon keresztül.

youtu.be/nKJxaS5714k

A koncerteken maga a hiba, mellényúlás is egy élmény az emberi oldal tökéletlenségnek is van egyféle varázsa.
Aki ezt nem érzi, nem tapasztalja annak hiába koptatom a billentyűzetet...
A High End Audio-nál leginkább azért fizetünk, hogy egy-két pillanatot megidézzen, előcsalogasson valamit ezekből a kellemes érzést keltő, rég elfeledett produkciókból a hallás segítsége által.
Másik megkérdőjelezhetetlen szerepe, hogy nagyon sok előadó már rég elhunyt, így csak a felvételeik képesek kapcsolódási pontként szolgálni.
A presztízs modelleket a gyártók tudatosan nem úgy árazzák, hogy mindenki számára elérhető legyen.
Mivel van egy olyan vásárlói réteg, amely kifejezetten ezeket a tárgyakat keresi, gyűjti, ezért az ilyen típusú termékek nem feltétlenül az értékesített példányszám vagy anyagi siker, sokkal inkább a cég világpiacon kivívott pozícióját, presztízsét igyekszik megerősíteni, bebetonozni.
A szemünk előtt a semmiből épült fel a Magico brand, alig húsz esztendő alatt vezető márkává!
Indított egy aprócska állványos dobozkával a Mini-vel, ami megalapozta a hírnevet, utána jöttek az egyre komolyabb, komplexebb, nagyobb modellek, sokkal több pénzért, előbb fából, utána fémből majd fém/karbon hibridek.
Az abszolút luxus, egyedi termékek nem nekünk készülnek és ezt jobb ha elfogadjuk minősítés nélkül.
Vannak olyan tehetős emberek,(Nem is kevesen!) akik nem, hogy a csúcs Magico-t de Alon Wolf-ot is meg tudnák vásárolni cégestül egyetlen perces bevételükből!
Akadnak olyanok, akiknek a jachtját a legdrágább Kharma rendszerrel szerelik és az utolsó tapétacsík is „custom made” és egyenesen a CEO, Charles van Oosterum dolgozik az installáláson a földön kúszva-mászva.
Jobb ha tudatosítjuk, hogy egyeseknek ez a mindennapok realitása és egy unalmas hétköznap reggel valósága!

Megéri azt a valag pénzt tehát a High End Audio?
Egy rég hallott előadás újraélése, még ha az egy némileg szerényebb minőségű, konzervált lenyomat is, megfizethetetlen!
Csatolmányok
ssdd.png
ssdd.png (171 KiB) Megtekintve 4714 alkalommal
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Nosztalgiázzunk akkor...

Gyerekként, mikor még fel sem fogtam igazán a körülöttem zajló történéseket, már akkor sem éreztem magam komfortosan a kései Kádár-korszak puha diktatúrájában.
Úgy vélekedem, hogy ez a típusú, sokak által visszavágyott politikai berendezkedés gyakorlatilag ellopta a fiatalságomat!
El sem tudom képzelni, hogy ennek az aljas rendszernek a fénykorában mennyit kellett nélkülözni és milyen kilátástalan lehetett a másként gondolkodó, kitörni vágyó fiatalok élete.
Persze volt hideg virsli, meleg sör, Korda Gyuri, felvonulók kérték, Hofi Géza, Sas kabaré, R-Go, Sandokan, Ötvös Csöpi meg Dacia.. Háromszoros Hurrá! :smile51:
Mindent összevetve, összehasonlíthatatlanul kevesebb lehetőségünk, mozgásterünk volt, egy a "rothadó kapitalizmusban" felnövekvő fiatalokhoz képest.
Minden kedves élményem valamilyen módon a nyugathoz, vagy nyugati illetőségű konzumer termék(ek)hez, játékhoz, mozifilmhez köthető...
Nem láttam értelmét, hogy miért jó nylon köpenyben, egyen bili frizurával meg kötelező váltócipőben úttörősködni, Lenin bácsit bálványozva.
A mai napig emlékszem szó szerint, hogyan is írta le Lenin-t a cári titkosrendőrség jelentése, viszont a 13 aradi vértanú közül nem mindet tudom felsorolni… Szégyen! :smile33:
Természetesen agymosás ide vagy oda, mi csempészett quartzjátékkal játszottunk és A Jedi Visszatér rongyosra nézett képes könyvét bújtam, miközben megosztottam legjobb barátommal a féltve őrizgetett utolsó cikk piramisát a Toblerone csokimnak.

youtu.be/dlcyUXIAEJQ

Jól emlékszem, ahogyan az osztályfőnököm szónokol, hogy a Donald rágógumi tönkreteszi a látást a Toblerone meg mérgező és hasmenést okoz.
Ovisként is folyton kérdezgettem, hogy miért kell két piros zászló és miért csak egy piros fehér zöldet szúrogatni a virágágyásba...???! :D
Legkedvesebb emlékeim a nyolc és tizenhat bites házi számítógépekhez(Home Computer) és a megváltásként beinduló műholdas csatornákhoz(Star Wars az összes, Knight Rider, Terminator, Rambo, RoboCop, Mad Max az egész VHS korszak, Sky Channel, MTV!) és nyugati autós és egyéb katalógushoz köthetőek.

youtu.be/caHnaRq8Qlg

youtu.be/6tC_5mp3udE

Le sem tudom írni, hogy mennyire vágytam a 80-as évek elején C64-re vagy később egy Commodore Amiga 500-ra.
Persze az Amiga olyan elérhetetlen volt akkoriban a vasfüggöny innenső oldalán, hogy még vágyálomként is távolinak tűnt. (Alapára 1987-ben 700USD volt!)
Mindezek tetejébe COCOM listás termék volt, mert az A500-ban egy ballisztikus rakéta vezérlésére alkalmas, akkoriban meglehetősen modern dolognak számító 7.16MHz-en dobogó Motorola68000 mikroprocesszor dolgozott.
Egerben volt anno egy dollárbolt, ahol egy frekventált helyen elhelyezett, szépen kivilágított vitrinben lapult a C64 egy 1541-es floppy meghajtóval.
Nagyon ritkán fordult elő, hogy 5-10percet ne töltöttem volna el nyálcsorgatással…
Hiánypótlásként a szüleimtől kaptam egy a Sárisápi Új Élet Mgtsz-ben gyártott fallabda gépet ami olyan megbízhatatlanul működött, hogy minden fél óra játékra jutott egy óra szerelés…
Gyakorlatilag Sárisáp és Székesfehérvár(Videoton) voltak a Kádár éra szilícium-völgye. :rolleyes:

youtu.be/DaRkacQ-YMg

Zenei tekintetben az egyik első meghatározó élményem a Magyar Televízió Live Aid(1985) közvetítése volt, amire tisztán emlékszem, hogy Baló György narrálta.
Fel is vettük videóra és nagyon nagy hatással volt rám az azóta ikonikussá vált Wembley stadion béli közel fél órás mini QUEEN koncert, amit 72000ember tombolt végig.
Persze volt ott Bowie, U2, Sting, Miles Davis, Madonna, Phil Collins, George Michael de nekem akkor a Queen mindenkit elhalványított… Nagyon távol álltam még attól, hogy megértsem, értékelni tudjam Bowie, Sting vagy Miles Davis művészetét.

youtu.be/ngf1KF2_kPI

Volt egy Grundig Video2000 szabványú videónk, ami igazi kuriózumnak számított, mivel a kazetta megfordítható volt benne, így mindkettő oldalra maximálisan 4-4óra anyag volt rögzíthető.
Később még össze is verekedtem a Queen miatt egy osztálytársammal, mert lebu..zta Freddie Mercury-t! :D
Persze igaza volt de én ezt akkor még nem tudhattam és olyan sértésnek tűnt aktuális személyes hősömmel szemben, ami azonnali retorzió után kiáltott…
Másik jelentős "koncertélményem" egy színzajosra másolt The Police koncert, ami szintén valamikor 86környékén jutott el hozzám egy TDK VHS kazettán.
Az egész technikai analfabéta rokonság azon dolgozott egy hónapig, hogyan lehetne ezt a VHS kazettát Ákoskának a Video2000 rendszerre átmásolni. :D
Ma már tudom, hogy ez a konkrét koncert a The Police Synchronicity turné, atlantai állomása volt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Video_2000

youtu.be/FMmCJ6-uu3M

Később Trash Metál rajongó lettem(Metallica, Megadeth, Testament, Slayer, Sepu, stb.) de csupán azért mert tetszett és nem azért, hogy valamiféle klikkbe szerettem volna tartozni. Itt faluhelyen kb. én voltam az egyetlen metálos, meg még pár kiázott fogú Pokolgép rajongó alkesz...
Valahogy velem nem mert kötekedni senki, mert egy magamnak való csendes, kiismerhetetlen gyerek hírében álltam.
Sok évvel később osztálytalálkozón adták a tudtomra, fiuk-lányok vegyesen, hogy féltek, tartottak tőlem, mert elég "érdekesen reagáltam le bizonyos dolgokat"(Lásd a Mercury sértegetését korábban.) és a megfelelő fizikai erőm is rendelkezésre állt az érdekérvényesítéséhez.

Volt egy szép emlékű, rajongásig szeretett HiFi Magazinunk is…
Érdekes dolog volt, hiszen úgy próbáltak audió kultúrát teremteni, hogy készülékek nem, vagy nagyon korlátozottan álltak rendelkezésre és ez egészen a rendszerváltásig így is maradt.
Hatalmas köszönet Darvaséknak, hogy kitartottak és képesek voltak ebben a kicsinyes, káderkommunista, beltenyész rendszerben, értéket teremtve működni. leborulok.gif
Igazából engem a szinte irodalmi minőségű, fenkölt írások fogtak meg elsősorban, hiszen a leírtak a gyakorlatban alkalmazhatatlanok voltak, mivel semmit sem lehetett beszerezni a hazai hulladékokon kívül. Szerintem Ők sem igazán voltak tisztában semmivel, mivel teljesen ismeretlen, szűz területen jártak.
Persze később lett Heybrook HB1, Videoton Preludium, NAD, Cyrus és a többi filléres angol cucc de ez már masszívan a 90-es évek meséje…

http://www.hifimagazin.hu/
Csatolmányok
hifi.jpg
hifi.jpg (69.96 KiB) Megtekintve 4862 alkalommal
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)

teslamade
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: teslamade »

Mint ha csak magamat hallottam volna!:) a szambol illetve az emlekeimbol vetted ki ezeket a sorokat! :D

A Tears for Fears nekem is nagy kedvencem es bizony kituno szamokat keszitettek ezeket anno en is agyon hallgattam (meg most is sokat hallgatom..) emlekszem gyerekkoromban ott alltam a panelakasunk konyhajaban egy szeken allva mert hogy a radios magnonk akkor meg a huto tetejen volt es csak igy tudttam elerni! Nagy izgalommal vartam a poptarisznya B,Toth Laci musorat ,hogy az aktualis kedvencekre vadaszva az ujjammal lenyomjam azt a bizonyos felvevo gombot. Aztan ahogy sikerult a felvetel ugy puffant is; vagy az eleje vagy a vege hianyzott a felvetelrol( gondolom ezzel nem vagyok egyedul..?) Nagy kar ,hogy mar nincsennek meg ezek a kazettak!:(

Viszont itt van nekunk ez a vilag mert igy sikerul visszarepulnom egy kicsit az emlekeimben..good memories.

Koszonom!

mike-rame írta:
2020.06.21., vas. 15:12
ValhallA írta:
2020.06.20., szomb. 21:07
Szóval ezen a helyen senki nem lesz megkövezve, kiközösítve, akinek Prince, Duran-Duran, U2 vagy A-HA lemez forog a CD lejátszóban...
Végre egy menedékhely. :P Annó a 80-as években általános iskolásként ha valaki a tornasor végén állt, muszáj volt valamely zenei irányzat mellett állást foglalni. Így nem verte el mindenki. :D Odacsapódtam hát a "rokkerekhez", noha szerettem a jóféle popmuzsikákat is. Ehhez "unifomizálni" kellett magam. A kötelező viselet a darázsnadrág, magasszárú Puma, fekete műbőrdzseki piramis szegecsekkel, felvarrókkal. Elvárás volt a "depesesek" és "pecsoposok" megvetése, konfliktusok generálása. Mivel ezen a téren nem voltam túl aktív(tornasor vége testalkat), illetve többször megdőltem, hogy popzenét is hallgatok, rámjárt a rúd. Rendszeresen elvertek gumikarddal. :D
Amikor betöltöttem a 10 éves koromat felcsillant a szerencse, a szülők vásároltak a nappaliba egy RFT Compact 1100-at.rft.jpg
Így átmenetileg levegőhöz jutottam, amíg ők nem értek haza a munkahelyükről, szabadon garázdálkodhattam. A szomszédok panasza hamar véget vetett ennek az időszaknak is. Fél év elteltével édesanyám, engedve a folyamatos nyomásnak vásárolt nekem a bécsi Metro áruházban egy hordozható háromkazettás(!) Tensai magnót beépített TV-vel(!), kivehető walkman-nel(!)
tensai.jpg
Ezzel a szerkenytyűvel egy csapásra király lettem a környéken, özönlöttek a zarándokok, hogy megcsodálják. :P Egy darabig nem kellett félnem a veréstől. Az igazi előnye azonban az volt, hogy vasárnap délutánonként be tudtam vele zárkózni a fürdőszobába, és amíg Playmobil katonákkal játszottam a fürdőkádban, addig bömbölt a poptarisznya "bétóttal".
11 éves koromra már megkaptam az első szobai rendszeremet Videoton rádióerősítővel, Technics Deck-kel és Orion HS280-as dobozokkal. Ha nem hallgattam volna gyerekkorban annyi popzenét, valószínű ma nem hallgatnék komolyzenét sem. Ha nem kaptam volna a szülőktől készülékeket(és tengernyi türelmet), ma elég lenne a telefon is. Szerintem...
SP:Bosendorfer VC7,Sony SA-S1,Akai-st 400,Cd:Sony cdp-552esdI-II,Sony cdp-303es,Sony LaScala1-2,Philips cd650,Intg:Clarion MA-7800,Sony TA-F670es,SonyTa-Vf1,Power amp;Sony TA-N7B,Pre;SonyTa-E86b,Dac:Sony das-702es(220v),Tuner:Sony ST-A7B,Clarion MT-7800.Deck:Clarion MD-7800.EmanationAudio kabelek!

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 697

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

ValhallA írta:
2020.06.20., szomb. 21:07
Szóval ezen a helyen senki nem lesz megkövezve, kiközösítve, akinek Prince, Duran-Duran, U2 vagy A-HA lemez forog a CD lejátszóban...
Végre egy menedékhely. :P Annó a 80-as években általános iskolásként ha valaki a tornasor végén állt, muszáj volt valamely zenei irányzat mellett állást foglalni. Így nem verte el mindenki. :D Odacsapódtam hát a "rokkerekhez", noha szerettem a jóféle popmuzsikákat is. Ehhez "unifomizálni" kellett magam. A kötelező viselet a darázsnadrág, magasszárú Puma, fekete műbőrdzseki piramis szegecsekkel, felvarrókkal. Elvárás volt a "depesesek" és "pecsoposok" megvetése, konfliktusok generálása. Mivel ezen a téren nem voltam túl aktív(tornasor vége testalkat), illetve többször megdőltem, hogy popzenét is hallgatok, rámjárt a rúd. Rendszeresen elvertek gumikarddal. :D
Amikor betöltöttem a 10 éves koromat felcsillant a szerencse, a szülők vásároltak a nappaliba egy RFT Compact 1100-at.
rft.jpg
rft.jpg (40.73 KiB) Megtekintve 5022 alkalommal

Így átmenetileg levegőhöz jutottam, amíg ők nem értek haza a munkahelyükről, szabadon garázdálkodhattam. A szomszédok panasza hamar véget vetett ennek az időszaknak is. Fél év elteltével édesanyám, engedve a folyamatos nyomásnak vásárolt nekem a bécsi Metro áruházban egy hordozható háromkazettás(!) Tensai magnót beépített TV-vel(!), kivehető walkman-nel(!)
tensai.jpg
tensai.jpg (26.72 KiB) Megtekintve 5022 alkalommal
Ezzel a szerkenytyűvel egy csapásra király lettem a környéken, özönlöttek a zarándokok, hogy megcsodálják. :P Egy darabig nem kellett félnem a veréstől. Az igazi előnye azonban az volt, hogy vasárnap délutánonként be tudtam vele zárkózni a fürdőszobába, és amíg Playmobil katonákkal játszottam a fürdőkádban, addig bömbölt a poptarisznya "bétóttal".
11 éves koromra már megkaptam az első szobai rendszeremet Videoton rádióerősítővel, Technics Deck-kel és Orion HS280-as dobozokkal. Ha nem hallgattam volna gyerekkorban annyi popzenét, valószínű ma nem hallgatnék komolyzenét sem. Ha nem kaptam volna a szülőktől készülékeket(és tengernyi türelmet), ma elég lenne a telefon is. Szerintem...
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Aki rendszeres olvasóm az már megszokhatta, hogy igen széles skálán mozog a zenei ízlésem...
Ahogyan High End Audió tekintetében, úgy zenei téren sem vagyok egy szemellenzős figura.
Ugyanis, minden zenei stílusban munkálkodnak olyan emberek, amelyek képesek értéket, minőséget létrehozni és vallom, hogy nem csak a klasszikus - jazz - world, Szentháromság az üdvözítő.
Mivel elkötelezett híve vagyok az igényes pop/rock zenéknek (IS!), szeretném néhány gondolatomat leírni a Tears for Fears nevezetű, néha langyos pop, máskor igényes rock-ot játszó formációról, hátha kedvet kaptok a páros életművéhez.

A Tears for Fears-t(későbbiekben TFF) valamikor a kilencvenes évek elején azonosítottam, előtte a rádióban persze hallottam már a slágereiket de nem tudtam arcokat, előadókat társítani a hallott dallamokhoz.

A Tears for Fears alapjaiban egy iskolai zenekarként indult, amelyet két barát alapított.
Nevezetesen, Roland Orzabal és Curt Smith, méghozzá tették mindezt a nyolcvanas évek elején a javában dúló szintipop és lehetetlen hajak korában, amelyet az első lemez totálisan a második pedig nyomokban konzervált.
Első lemezük az 1983-as The Hurting, mai füllel talán kicsit nyersnek, primitívnek, kevésnek hat, de ne feledjük, hogy egy mindenféle (élet)tapasztalat nélküli, iskolapadból a rivaldafénybe lépő, tini banda debütáló albumáról beszélünk.
Már itt is akadnak azért bőven olyan szerzemények, amelyek kiemelkednek az akkori, agyonjátszott rádiós masszából: Mad World, Pale Shelter, Change.

youtu.be/BVa-3xmwTRA

youtu.be/u1ZvPSpLxCg

youtu.be/BUfcT5OoP-8

Második albumuk az 1985-ben megjelent Songs from the Big Chair(1985) már hatalmas sikert arat és a mai napig a legnagyobb példányszámban eladott TFF lemez.
A siker nem véletlen, mert egy nagyon jól megírt, minden kontinensen erősen promótált albumról van szó.
Nem mondanám, hogy Roland Orzabal akkora gitárvirtuóz, mint amilyen énekes, de minden szóló ott ,úgy és olyan hosszúságban szólal meg, ahogy annak kell.
A vitathatatlan slágerek(Shout, Everybody Wants to Rule the World, Head Over Heels, Mother's Talk) mellett olyan számok is helyet kaptak a lemezen, mint személyes kedvenceim a Jazz-be hajló The Working Hour a lebegős I Believe és a lemez hangvételéhez képest meglepően progresszív Broken.
Nem fogom belinkelgetni a korong legnagyobb slágereit, mert azt mindenki ismeri, helyette inkább a kedvencek.:

youtu.be/wNd4RaOAo_4

youtu.be/aU3aBq7tXs8

youtu.be/PG4jVGjVj9I

youtu.be/5dCD1p0zPbs

Harmadik lemezük a The Seeds of Love nem hoz olyan osztatlan sikert, mint a Big Chair, viszont hangzás, hangszerelés és minden egyéb értelemben egy sokkal érettebb, kimunkáltabb, komolyabb album és olyan nagyságok közreműködnek rajta, mint Phil Collins(dob), Oleta Adams(ének/zongora), Pino Palladino(basszus).
Itt is sorjáznak a kiváló slágerek: Woman In Chains, Showing The Seeds Of Love, Advice The Young At Heart.

youtu.be/O5-c79LQ3aM

youtu.be/j2gSTnflHPM

youtu.be/VAtGOESO7W8

Oleta Adams fantasztikus énekhang, telitalálat volt a szerepeltetése! Tökéletesen harmonizál Orzabal hangjával és bizonyos tételeket egy az egyben átengedtek Adams-nek, aki nem mellékesen képzett zongorista és ezt a képességét az egész lemezen kamatoztatja.
Minden tekintetben ez a lemez az Orzabal-Smith páros csúcsteljesítménye amelyet később már nem is sikerül megugrani.
Roland-nak még marad ideje, Oleta, sorban harmadik, Circle of One(1990) szólólemezén is közreműködni a Rhythm of Life c. dalban.

youtu.be/V1t_XRkFFFU

A The Seeds of Love lemez megjelenését követő koncertturné után kiadnak még egy Greatest Hits lemezt, Tears Roll Dawn címmel 92-ben, ami után elválnak Curt Smith és Roland Orzabal útjai. (Ekkor még nem lehetett tudni, hogy nem végleg.)
A lemez egyetlen új dala a Laid So Low(Tears Roll Down) már igazi egyszemélyes Roland Orzabal szóló projekt, ami továbbra is TFF név alatt fut.

youtu.be/WP1JT5yHllQ

Igazából az egész eddigi írás a TFF-ről mindössze felvezetése annak, hogy én inkább a Roland Orzabal korai szóló munkásságát szeretem jobban, mint a Curt-Orzabal éra TFF lemezeit.
Erről majd a folytatásban bővebben...

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Csatolmányok
1111.jpg
1111.jpg (37.67 KiB) Megtekintve 5100 alkalommal

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

happybday.gif Marcus Miller (born William Henry Marcus Miller Jr., June 14, 1959) 🎶 leborulok.gif

youtu.be/00tzcnyDL68

youtu.be/aIsXGrFkpBo
Csatolmányok
marcus.JPG
marcus.JPG (81.44 KiB) Megtekintve 5251 alkalommal

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

ValhallA írta:
2020.06.12., pén. 19:51
A zseniális Alon Wolf ismét elengedte a képzeletét...

Új Magico csúcsmodell a láthatáron!
Van ebből aktív?
Azonnal rendelem
Persze csakis a rendesebbet😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

ValhallA írta:
2020.06.12., pén. 19:51

Megfülelném két ilyen monoblock- kal:
:D
AF90266E-0117-44BF-94AF-1EFD62A097B0.jpeg
AF90266E-0117-44BF-94AF-1EFD62A097B0.jpeg (328.55 KiB) Megtekintve 5412 alkalommal

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Csatolmányok
magico 2.jpg
magico 2.jpg (23.34 KiB) Megtekintve 5389 alkalommal
magico 3.jpg
magico 3.jpg (41.53 KiB) Megtekintve 5389 alkalommal
Magico.jpg
Magico.jpg (211.21 KiB) Megtekintve 5389 alkalommal

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 867

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

John McLaughlin és csapata se unatkozott, gondoltam feldobom velük ezt az esős (legalábbis keleten :) ) napot, a fúzió szerelmeseinek hájli rikomendid! :D
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo

https://www.guitarplayer.com/news/john- ... fAwHtyVqeY
Csatolmányok
kr2YGNiyWveFTWggEBccc6-650-80.jpg
kr2YGNiyWveFTWggEBccc6-650-80.jpg (53.36 KiB) Megtekintve 5405 alkalommal
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

Bécó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 434

Hozzászólás Szerző: Bécó »

happybday.gif Tony Levin! (1946 June 6)
Csatolmányok
61D12CC3-1B1C-40E9-BEF7-2F90EA48D298.jpeg
61D12CC3-1B1C-40E9-BEF7-2F90EA48D298.jpeg (125.07 KiB) Megtekintve 5344 alkalommal
461A099B-A83C-4054-ADA4-296D5D31FA47.jpeg
461A099B-A83C-4054-ADA4-296D5D31FA47.jpeg (57.89 KiB) Megtekintve 5344 alkalommal
05457A70-25DA-4E7E-8A98-8A6FE7090EAE.jpeg
05457A70-25DA-4E7E-8A98-8A6FE7090EAE.jpeg (182.36 KiB) Megtekintve 5344 alkalommal

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

happybday.gif Steve Vai (June 6, 1960)

youtu.be/TEnzdp71U78

youtu.be/9IrWyZ0KZuk
Csatolmányok
Steve Vai.jpg
Steve Vai.jpg (98.45 KiB) Megtekintve 5269 alkalommal

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Csatolmányok
peter-1024x595.jpg
peter-1024x595.jpg (89.71 KiB) Megtekintve 5265 alkalommal

veba
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 16

Hozzászólás Szerző: veba »

Kedves Ákos & topikolvasók!

Egy AgPt-RXF(ezüst/platina) tápkábelt sikerült a turkálóból megszerezzek, és úgy gondolom örökre a rendszerem része fog maradni. Az első pár nap tapasztalata alapján nagyon örülök az eredménynek, amit a hangzásban hozott.
A hang javulását nehezen fogalmazom meg, de majd arra is kísérletet teszek. Esetleg érdekes az lehet, hogyan döntöttem a ValhallA AgPt-RXF mellett, hiszen a kábelekre költött összeg nekem mindig egy kicsit zsákbamacska. Akkora a választék, sok gyártó, sok modell, sok árkategória, hogy normál halandónak nincs is esélye végigpróbálni magánál mi az ami neki még megéri.

Story: A rendszerem az aláírásomban. Már korábbi készülékeknél is minőségibbre cseréltem a tápkábeleket és az elosztó is egy olyan darab ami a tulajdonságaival a hangminőség érdekében lett a rendszerbe illesztve. A rendszer sok évig megelégedésemre zenélt az Oppo/Onkyo/Triangle összeállításben, de úgy gondoltam sztereóban komoly fejlődést hozhat egy sztereó erősítő vagy végfok. Sok keresgélés után a Marantz PM-KI Ruby egyik utolsó darabját szereztem be, ami többcsatornás hangnál a frontok végfoka, de sztereó zenehallgatáskor közvetlenül az Oppoból kapja az analóg jelet. A Marantz rendszerbe illesztéskor meg kellett szüntessem a kettős erősítést, de így is sokat javult a hang. Azon gondolkoztam ezután, hogy a Marantz gyári kábele is elég vastag, meg a Furutech elosztóból kapja a 220-at, kell-e itt beavatkozni? A többi készülékem mind kapott korábban használt/akciós ajánlatokról 50-60e Ft értékű tápkábelt, így ez a Marantz erősítőnek is jár gondoltam.

Milyen tápkábelt válasszak? Használt az AVX Forumról egyértelműen költséghatékonyabb. Néhány hét böngészés az ajánlatok között, amikor valaki hirdetett egy AgPt-RXF tápkábelt. Az erősítő értékének 10-15%-át gondoltam beruházni a tápkábelbe így a keretbe passzolt, de nem tudtam semmit róla. Ekkor találtam ValhallA világa részre. Mire végig olvastam a keresett tápkábel típusokról a vonatkozó részeket el is határoztam, hogy ilyen kell nekem. Persze addigra lemaradtam hirdetett példányról. Akkor most költsek többet egy márkázott dobozos valami másra? Nem jött szembe olyasmi, ami addigra elképzelt Ag alapú eredményt ígérte volna. Szerencsémre a turkálóban felbukkant újra pont az, amit szerettem volna: AgPt-RXF(ezüst/platina) tápkábel. Lecsaptam az egyik darabra.

Pár nap várakozás, majd az új jövevény leváltotta a gyári kábelt.

OMG ez, 150 cm, tényleg ennyit számít? A hangzás javulása mintha akkora lenne, mint amikor az Onkyo helyett a Marantz kezdte hajtani a Triangle Lyrr frontokat. Csak most ez hozzáadódott a korábbi javuláshoz. Nehéz elhinni milyen és mekkora hatást hozott. Dinamikusabb, tisztább, nagyobb tér. Fő műsoridőben csak zenét kezdtem hallgatni újra.

Persze új kérdések formálódtak ismét: Létezik "megfizethető" (nekem) AgPt anyagú RCA IC ami ilyen tisztán hallható előrelépést hozna OFC aranyozott réz IC-im helyett? Az Oppo és az Onkyo is AgPt-RXF(ezüst/platina) tápkábelt kellene kapjon/érdemelne? A hangfalkábelemet, ami Fapaci Luxor arany/réz vezetékei, is túlteljesítené egy AgPt vezeték? Ákos Aura, Auróra meg Ribbon modelljei az AgPt-RXF-et is képesek túllépni a megfelelő rendszerben? (a mostani tapasztalatom szerint biztos)

Az eredmény 1 szóban: Varázslat :rolleyes: !
Köszönöm! :smile53:
SAMSUNG UE65HU7500
MARANTZ PM-10 / ONKYO TX-SR 875 AVreceiver / MARANTZ SACD30n
TRIANGLE MAGELLAN QUATUOR / TRIANGLE MAGELLAN DUETTO / TRIANGLE GENESE VOCE / YAMAHA 515 sub, WalhallA Posseidon hagfalkábelek
Furutech e-TP80E betáp & elosztó, AgPt-RXF & AgPt-R (AMP) WalhallA tápkábelek

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Trianon 100!
Csatolmányok
trianon.jpg
trianon.jpg (304.33 KiB) Megtekintve 5250 alkalommal

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 867

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Csatolmányok
1.PNG
1.PNG (346.7 KiB) Megtekintve 5148 alkalommal
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

Bécó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

R.I.P
Csatolmányok
B5093560-761F-4555-AD1F-4BC46A195150.jpeg
B5093560-761F-4555-AD1F-4BC46A195150.jpeg (60.48 KiB) Megtekintve 5194 alkalommal

KisMarci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 508

Hozzászólás Szerző: KisMarci »

Egy érdekes cikk a kábelek alátámasztása és a kapacitás összefüggéséről.
(Érdemes a rövid videót megnézni!!)

http://longkft.hu/audioblog/megmertek-a-placebot/
Usher - Valhalla - Emotiva

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Sajnos már jobb csapat van fönt mint idelent! sad.gif
Csatolmányok
11111.jpg
11111.jpg (88.93 KiB) Megtekintve 5360 alkalommal

Bécó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

R.I.P

Jimmy Cobb 1929-2020

Sajnos már jobb csapat van fönt mint idelent! sad.gif
Csatolmányok
D0C6CD35-D9F6-47C9-91CF-83EE93F8311B.jpeg
D0C6CD35-D9F6-47C9-91CF-83EE93F8311B.jpeg (76.48 KiB) Megtekintve 5326 alkalommal
777B6316-424B-42F4-8097-B9DCDBE8E5A5.jpeg
777B6316-424B-42F4-8097-B9DCDBE8E5A5.jpeg (44.26 KiB) Megtekintve 5326 alkalommal
85DA2E9C-A4B0-44E1-83B0-56EF6D4701C2.png
85DA2E9C-A4B0-44E1-83B0-56EF6D4701C2.png (362.99 KiB) Megtekintve 5326 alkalommal

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

Sziasztok!

Egy ideje már fontolgattam, hogy kipróbálnék más kábeleket is a rendszeremben. Elsősorban az USB - illetve betápvonalon szerettem volna javítani, mivel valami azt súgta, hogy ott vannak a leginkább kiaknázatlan lehetőségek amivel előre tudnék lépni a megszólalást illetően.

Régóta szemeztem Ákos kábeleivel, gondoltam próbát tennék velük. Végigolvastam a topikot, így nagyjából képbe kerültem avval, hogy melyik kábeltől kb mi várható.
Persze erre a hobbira még inkább igaz a puding próbája az evés “effektus”. Nem feltétlenül fog “működni” nálam az a kábel, ami másnál igen, bár ez gyakorlatilag az összes hifi komponensre igaz.

A turkálóban egyszer csak megjelent egy CUAG X hálózati, gondoltam pont jó lenne az elosztó elé. Kiderült, hogy próbán van, viszont Ákos visszaszámol egy USB AGPT RX8 mk3.- at, amit pár nap múlva meg is kaptam.
Lehoako fórumtárs már megénekelt egy nagyon hasonló kábelt, (tán egy verzióval korábbi), szóval valami fogalmam volt, hogy kb mire számítsak. Azonban az mégis csak más mikor az ember direktben tapasztal a saját audio körülményei között.
Nem szoktam spec zenékkel tesztelni, kicseréltem a kábelt, és a radioswissjazz.ch (nagyon ajánlott stream, kiváló minőség, remek zenék) adót füleltem.
Elhúzták a függönyt, de nem a fehér csipkét, annál sokkal vastagabbat. :rolleyes:
Puffogtathatnék mindenféle hifis jelzőt a megnövekedett felbontástól a jobb dinamikáig, azonban számomra legszembetűnőbb, akarom írni fülbetűnőbb változás a ZENEISÉG megnyilvánulása volt. Kiderült, hogy Richter nem gép, és még érzelmei is vannak. :rolleyes: Nem hittem volna, hogy egy 120 centis “drót” komponens cserével felérő javulást tud hozni.

Közben a CUAG X hálózati is felszabadult, én meg éltem a lepattanóval....
Még nagyobb csend, nagyobb energia, több megfogott basszus, mintha bekerült volna egy sub a láncba. :rolleyes:

Szerintem ebben a hobbiban ahhoz hogy a készülékeinkből kihozzuk a maximumot nagyon lényeges a megfelelő kábelezés.

Köszönöm Ákos rugalmasságát, mindenkinek ajánlom, akinek kábel gondjai lennének.

Viva la musica! :music1:
Peti

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Ott hagytuk abba, hogy a PULL album érdektelenségbe fulladása után feloszlott a Winger zenekar.
A feloszlás és a This Conversation Seems Like A Dream megjelenése közötti időszakban, felesége, Beatrice Winger egy tragikus autóbalesetben életét veszíti.
A tragédia, hatványozottan fájdalmasan érinti, amennyiben lehet egyáltalán így fogalmazni, hiszen a totális sikertelenség éveiben végig mellette állt, illetve a 96-ban még félkész lemez munkálataiból is kivette a részét.
Beatrice tervezte a lemez borítóját, illetve háttér vokalistaként is szerepel az album több tételében.

youtu.be/c9pao6rUAsk

A lemez egyéb közreműködői között található: Chris Botti, Jordan Rudess, Alan Pasqua, Andy Timmons és régi harcostársa Rod Morgenstein.
Szerintem jó választás volt saját magán kívül, Andy Timmons(ATB) szerepeltetése, mert jobban illeszkedik a stílusa a melankolikus, szomorkás tételekhez, mint Reb Beach-é, aki ugyan nagyon technikás játékos, de itt most nem erre volt szükség.

youtu.be/9eu_rmPxFCc

A lemezen több helyen feltűnik vonós kíséret, amit eddig egyáltalán nem hallhattunk tőle, mint például a How Far Will We Go-ban.:

youtu.be/CR_RX9wO8CQ

Pár évvel később, több évtizedes zeneszerzői múlttal ismét az iskolapadba ül klasszikus komponálást tanulni.
Egyébként pályatársa a szintén kivételes tehetségű, Hard Rock-Heavy Metal gitáros, Alex Skolnick(Savatage, Testament,TSO) is hasonlóan tett a kétezres évek elején, hogy tovább kepézze magát Jazz gitár szakon.
Szerintem ez a típusú mentalitás nagyon hiányzik a hazai csúcs zenészekből.
Az igazi klasszis zenész ismérve, hogy a cél érdekében soha nem rest alázatot tanúsítva fejlődni.

Tanulmányai elvégzése után a klasszikus zeneszerzés felé fordul, amelynek elismeréseként
2016-ban megjelent a San Francisco Ballet Orchestra-val rögzített közös, Conversations With Nijinsky lemezét Grammy díjra jelölik.

youtu.be/L81u2K2d3To

A mű címe egyértelmű, egyféle személyiségkalauz jellegű visszautalás az évtizedekkel korábbi első szólólemezre.
Biztosan nagy elégtétel lehetett számára annyi mellőzöttség és elismerés mentes év után egy jelentősen komolyabb műfajban Grammy jelölést begyűjteni.

A végére hagytam egy érdekességet. Nem különösebben szeretem a karantén projektes virtuális együtt zenéléseket, ráadásul az utolsó Winger lemez címadó dala a Better Days Comin' elég impotensre sikerült.

youtu.be/8irrJIYyPqQ

Audiophileknek külön érdekesség lehet, hogy Alice Cooper, Klaus Meine és Richie Kotzen mellett feltűnik a legendás hangmérnök, komponista, énekes, mindenes zseni Alan Parsons.

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

A dalszerző, basszusgitáros, helyből zseni Kip Winger-ről már esett szó az alulértékelt, „hajmetál”, Winger zenekar kapcsán.
Most a Winger 93-as PULL lemezéről és Kip első szólóalbumáról a This Conversation Seems Like A Dream-ről(1997) szeretnék pár gondolatot megosztani.
Mindkettő album értékes, dallamos, minden tekintetben igényes, kiforrott Rock zenét tartalmaz!
A Pull inkább a megszokott, Winger -re jellemző Hard Rock-ot emelte egy magasabb szintre, míg a 97-es This Conversation Seems Like A Dram-en Kip Winger gondolatisága még inkább kiteljesedhetett.

Kip-et többször igen keményen megrágta majd kiköpte az élet.
Talán ezért képes olyan kivételes hatású rock balladák írására, hiszen elég a személyes tapasztalataiból merítenie.
Szóval a Winger 1993-ban karrierjének számomra máig legjobb albumával jelentkezett.
Az album maga nagyszerű, de a zenei világban teljesen más trendek ütik fel a fejüket, aminek következtében a lemezmegjelenést követő koncertturné totális érdektelenségbe fullad. Ekkoriban már új szelek fújdogáltak az ék egyszerű grunge zenekarok(Nirvana és társai.) töltik meg az arénákat és egyértelműen lesöprik a zenei színtérről a minőségi old scool, Hard Rock előadókat.
Ma már tudjuk, hogy kizárólag egy időre, hiszen mostanára helyére kerültek, klasszikussá, mondhatni legendává nemesedtek a nyolcvanas, kilencvenes évek, kiemelkedő szerzői.

A Pull lemezről számomra kiemelkedik három tétel a Down Incognito a Spell I’m Under és a Who's The One.

youtu.be/-o9eFj4dhZc

a Down Incognito és a Spell I’m Under másik érdekessége, hogy a szenzációs Alex Acuña perkázik ezekben a számokban! Acuña talán leginkább a megismételhetetlen supergroup-ból a Weather Report-ból lehet ismerős, de ezen kívül sokkal könnyebb lenne felsorolni a legnagyobb sztárok közül azokat, akikkel még nem játszott…

youtu.be/oJdTlTUtteI

Valószínűleg Kip és Reb is így vélekedett a három tételről, mert mindből klip nóta lett és a lemez promótálását is ezekre bízták.
Érdekes, hogy a sokkal gagyibb, minden tekintetben sutább, üresebb, Nothing Else Matters(Metallica) micsoda sikereket ért el 1991-ben, míg a Winger semmire nem ment 93-ban a Spell I’m Under-el vagy a Who's The One-al.
A Pull album egyetlen problémája, hogy rosszul időzítették a megjelenését, ezért nem időben foglalhatta el méltó helyét a Rock rajongók gyűjteményében.

youtu.be/1jPsU4DkjSs

Végül annyira mérsékelt sikereket ért el az album és az azt követő turné, hogy 1994-ben a zenekar feloszlásához vezetett és csak 2001-ben álltak össze ismét.

folyt köv.

ValhallA
Tizezresek klubja
Tizezresek klubja

Volt pár önjelölt posztfakír, akik már egyenesen számon kérték rajtam, hogy mikor várható már megint egy amolyan igazi, féktelen valhallás agymenés...
Nos tessék.:
Anyahajó, oposszum, Jacko és Hakapeszi Maki varázslatos DAC vásárlási tanácsai.:

Jó dolgomnak és még inkább évtizedes szerteágazó nemzetközi kapcsolataimnak köszönhetően, egész sor olyan minőségű DAC-ot sikerült meghallgatnom az évek során, méghozzá otthoni körülmények között, amivel egy átlag hifista leginkább a mértékadó külföldi bloggerek írásaiban, vagy kiállításokon találkozik.
Érdekes, hogy soha nem kerestem ezeket a kontaktokat de valahogy mégis megtaláltak.
Nagyon passzív vagyok ami a hifis közéletben való szereplésemet illeti.
Kapcsolatom a külvilággal, Audio tekintetében a ValhallA Facebook oldalára és egyféle sajátos szócső jelleggel jelen topikra korlátozódik.
Nagyon ritkán lehet összefutni velem bármi nemű audió tematikájú eseményen és a hifi turizmus pedig egyáltalán nem az én világom.
Nem megyek senkihez kábelt „beállítani, „tesztelni”, „szakérteni”, Jelentsenek ezek bármit is egyesek szótárában.
Tukmálással egybekötött országos ValhallA kábeles Roadshow sem került még egyetlen alkalommal sem megrendezésre.
Az otthoni rendszerem képességeibe is csupán egy maréknyi barát és legközelebbi ismerőseim számára engedek betekintést.
Valahogy ez az egész, nevezzük dolog-nak, nekem sokkal személyesebb, egyszerű, céltalan „naugyehogyszól” sportszerű, potméter tekergető mutatványnál.

Szóval a lényeg, hogy sikerült meghallgatni otthon a világot teljesen kizárva, TotalDac-Seven, Rockna-Wavedream Signature, LampizatOr-Golden Gate 2, Big7, Calyx-Femto, emm labs-DAC2X V2, Bricasti M1SE, Chord-DAVE-M-Scaler, MSB-Analog DAC, DACV Signature, dcs-Debussy, Bartók, Audio GD-R7HE, Aqua-Formula, stb. készülékeket. Egyik-másik típust magaménak is tudhattam, hosszabb-rövidebb ideig. Összegezve elmondhatom, hogy mindegyik rászolgált a hírnevére és hozta az árkategóriától elvárható produkciót!

Sokszor hallom, hogy hobbisták, feltörekvő gyártók, konkurens forgalmazók, teli tüdőből sz@rozzák a felsorolásban szereplő, vagy hasonló minőségi kategóriába tartozó készülékeket.
Tényleg ennyire egyszerű lenne...?
Ebben a kategóriában már igencsak az ízlések dominálnak, hiszen mindegyik kiváló készülék, szinte minden (ki)értékelhető területen és technikai módon.
Itthon valamilyen okból kifolyólag a hifis közbeszédben a Rockna- Wavedream DAC-ról olyan általános vélemény alakult ki, hogy "digitálisan, hallgathatatlanul forszírozottan szól". Ki merem jelenteni, hogy ez nem igaz! Sőt! Tessék meghallgatni emberek és nem az aktuális megmondó szövegét átvenni és azt sajátunkként tálalni!

A szubjektivitáson túl, talán még installálni sem sikerül tökéletesen a „mindent is tudó” ítészeknek, hiszen egy felületes tesztnél az ember nem is tudja, hogy melyik bemeneten keresztül, milyen lejátszó programmal, futóművel, op rendszerrel érhető el a legjobb hangminőség adott készülékekkel. Szerintem már az sem korrekt teszt ha többen vannak a szobában. Az számomra sokkal inkább bandázás, egyféle szociális tevékenység, esetleg bélyeggyűjtő szakkör de nem korrekt teszt! Gyakorlatilag a ma olyan divatos Audio-PC biznisz arra épül, hogy az inkompetens audiophil-ek számára a gyártók összeépítenek gépeket, szabvány PC alkatrészekből, természetesen High End páncél kötésben, custom made táppal és pár apró trükkel, beállítással, finom hangolva azokat hülyebiztos, Audiophile Linux környezetben szervírozzák. Természetesen a világ egyéb más területe is így működik, vagyis aki nem ért hozzá az fizesse meg a szaktudást!
A rendszer szintű szinergiát meg fel sem merem hozni, mert sokan azt hinnék, hogy nagyzolok vagy káromkodom...
Bizonyos készülékek kifejezetten DSD-re vannak kihegyezve, míg mások PCM anyagokkal nyújtják teljesítményük legjavát.
Például a LampizatOr - Golden Gate, (Big7 dettó) varázslatosan jó DSD-vel, míg PCM anyagokat hallgatva meg igazán semmi különleges...
Tehát nem árt ha mélyebben ismerjük adott DAC felépítését ha ki akarjuk aknázni tudása legjavát.
A lejátszó programok és azok beállításai pedig a végtelenbe nyúló tesztek, próbák után szabhatók igazán személyre. Magyarán elmondható, hogy egy DAC hangképét olyan drámai szinten befolyásolja a lejátszó szoftver/hardver(digit szűrő profilok) beállítása, hogy azok módosításaival még egy nekünk nem tetsző DAC hangját is a számunkra megfelelő hangzásideál irányába tudunk pofozni.
Kíváncsi lennék az öt perc után agyonverte, lealázta, típusú duhaj zsigeri sz@rozók mennyi időt és milyen minőségben töltöttek el adott készülék beállításával, tesztelésével, mielőtt pálcát törtek!?
DAC vásárlása előtt érdemes magunkkal, igényeinkkel és a file gyűjteményünkkel is tökéletesen képben lenni, hiszen alapvetően DSD core alapú DAC-ot ne válasszunk ha alapjaiban 70Terabyte PCM gyűjteményünk van...
Sokszor a felhasználók nem megfelelő felkészültsége miatt nem a megfelelő DAC-ot vásárolják drága pénzen és akkor kezdődik a csalódottság által vezérelt sértődöttségből elkövetett készülék fikázás.
Íme egy kiváló példa.:

youtu.be/BXrqQ-qmXG8

Nálam a sarokkő a hangminőségen kívül, hogy a drága készülék valóban gyártmány legyen!
Valahogy hiába kiválóan szól egy Golden Gate vagy TotalDAC a házilagos megoldások engem elidegenítenek egy drága terméktől.
Magam részéről a precíz megmunkálású, Chord, dCS, MSB irányban vagyok elkötelezett, még annak ellenére is, hogy nem minden esetben, nem minden felvételen ezeknek a készülékeknek a megszólalására voksolnék.
Az össze vissza kábelkötegelt, erősen prototípus nyákhalmaz, konyhaasztal gyártmányok nagy mellénnyel marketingelt, termékként való tálalásától faridegzsábával kombinált random rángást tudok kapni.
Ezt úgy kell képzelni, mint a klasszikus Thriller klipben a zombi Michael Jackson kiválóan koreografált vállemelgetését, némi lábsöpréssel kiegészült lopakodását... :D

youtu.be/u9RKwlF_MXE

Ebből az aspektusból vizsgálva a gyártók weblapjai is igen árulkodók tudnak lenni... Érdemes megnézni, hogy a komolyabb gyártóknál a weblap is professzionális, míg a Lampi, TotalDAC, Audio-GD erősen bazári, zsibvásár jelleget ölt.
Viszont ha már egy vagon pénzt kifizet az ember valamiért az legyen olyan, amit nem otthon a konyhaasztalon, fa lapra szereltek és több-kevesebb sikerrel szakkörös pontossággal dobozoltak. A TotalDAC tucat gagyi, olcsó Philips távirányítója több mint nevetséges! Egy 19000EUR vételárú DAC esetén ez szerintem több mint sértés!
Azt sem szeretem amikor az internetes képeken teljesen más passzív alkatrészek köszönnek vissza egy adott készülékben, mint amit én rendeltem. (Ugye kedves Csájníz, világverő kollégák!)
Erre is akad bőven példa sajnálatos módon… Attól, hogy a hangminőség kiváló szintet képvisel, még nem minden esetben beszélhetünk gyártóról és gyártmányról!
A másik dolog, hogy egy referencia DAC legyen időtálló, életciklusa minimálisan 4-5év és ne hetente jöjjenek a világmegváltó "fejlesztések", mert akkor a vásárló aki egy szakajtó pénzt kifizetett adott készülékért, joggal érezheti becsapva magát.
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy héttel ezelőtt a vásárlásom időpontjában még nem tudott a gyártó a csodaként tálalt, mindent (is) megreformáló fejlesztésről?
Nem beszélve arról, hogy ez az ormótlan, ostoba húzás, pillanatok alatt elértékteleníti a frissen vásárolt csúcs(nak gondolt) készülékünk.
Egy gyártónak kötelessége a végfelhasználó igényeit szem előtt tartva, azok szemével vizsgálni a piacot!
Nyilván a High End audio a végfelhasználók számára nem igazán jó befektetés, de ha megnézzük, bizonyos készülékek ma már kiállták az idő próbáját és még befektetésnek, gyűjteménybe is bátran ajánlhatók.
Magyarán jogos elvárás a zökkenőmentes gyártói támogatás, ízléses marketing kommunikáció(Nem a hazai fikázós gangnam style!) és az alkalmazott technológia is azonos szintet képviseljen a hangminőséggel!
Amennyiben bármelyik tényező hiányzik, egyáltalán nem beszélhetünk gyártóról sem pedig gyártmányról!

Attól, hogy egy DIY készülék a gondos tervezés, összeszerelés következtében eléri, bizonyos esetekben meghaladja egy sorozat gyártott termék minőségét, még nem kerülünk egy ligába annak gyártóival, ahogyan azt sokan tévesen tudni vélik.
Se szeri se száma München-ben az ilyen, nevezzük feltörekvő, koca gyártónak, akikkel ha váltasz pár szót azonnal „világlegjobbja” irányba kezd kisiklani a beszélgetés fonala némi kötelező smúzolás után.
A Lampizator atyja Lukas Fikus, maga is a DIY közösség oszlopos tagjából avanzsált gyártóvá és most egy másfél évtized gyártói tapasztalat birtokában képes egyáltalán elszakadni a gyökereitől…
Gondolok itt a fa lapra szerelt 10ezer EUR értékű DAC-ra, mint gyártmány. Számomra az első termék ami már gyártmány jelleget öltött és nem ordít róla a kisipari jelleg az új Pacific DAC és az azt kiegészítő referencia vonulat.

Másod rendszeremen hallgatva ezeket a drága átalakítókat a korlátozott felbontású rendszer miatt nem igazán indokolható az iszonyatos árkülönbség egy ma már klasszikusnak számító Audio Alchemy vagy Theta DAC-hoz képest.
Ez nem azt jelenti, hogy nincsen, hanem azt jelenti, hogy ott nincs!
Talán ilyen aspektus mentén születik a rengeteg negatív vélemény pár drága készülékről, termékről. Mivel pár méterrel arrébb a másik szobában található láncon ég és föld a különbség egy sokak által „hallgathatatlan” Rockna és a régi „besztbáj” Audio Alchemy DDE V3.0 között, amit egyféle vész DAC-ként tartok arra az esetre ha hirtelen DAC nélkül maradnék.
Igazából nem érné meg eladni ezeket a klasszikus gépeket, mert nem fizetnének érte annyit mint a használati értéke. Maradva a Rockna fiók cégénél az Audiobyte-nál, szerintem olcsóbb rendszerben, lehet olyan jó az ésszerűen árazott Black Dragon DAC, mint a Wavedream és a hasonló kvalitású készülékek.

Zárszóként talán annyit, hogy ma már annyira PC(píszí) világban élünk, hogy bárki vallhatja magát négy mellű, hat ivarú szakállas, kan oposszumnak és szexuális kapcsolatot létesíthet egy Nimitz osztályú repülőgép-hordozóval…
Egyeseknek például mára olyan szuper képessége alakult ki, ami lehetővé teszi, hogy youtube-os videók alapján ítéljen és szakértsen meg láncokat, készülékeket, lehallgató helyiség akusztikát! Vicc!!!
Attól, hogy a világ totálisan megbolondult, mi még maradjunk józanok és meghallgatás nélkül ne csapódjunk különböző nagy dumás, ortodox szekták képviselői mellé, mindig igyekezzünk saját tapasztalaton alapuló értékrendet kialakítani! Inkább a saját hibáinkon gazdagítsuk tapasztalatunk, mintsem mások tévedéseit a mi pénztárcánk bánja!
Csatolmányok
totaldac7.jpg
totaldac7.jpg (459.51 KiB) Megtekintve 5532 alkalommal
Pacific.gold-6.jpg
Pacific.gold-6.jpg (52.5 KiB) Megtekintve 5532 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “ValhallA kábelek”