cables írta: ↑2026.01.06., kedd 18:55
Az audió technikában egyetlen hiteles műszer van a vevő füle, amikor a saját rendszerébe bekerült terméket minősíti. Ha ezt nem tudod, akkor semmit sem tudsz erről a hobbiról.
Azt viszont kikérem magamnak, hogy a vevőim döntését elhibázottnak, megalapozatlannak állítsd be. Kérem az adminok beavatkozását, hogy leállítsák ezt a beteges szórakozásodat.
Nem, az audiotechnikában nem egyetlen hiteles műszer van, hanem több, attól függ, mit szeretnénk megmérni. Hogy a füled mennyire nem hiteles műszer (nem is műszer ha 1000x írod le, akkor se), ezt Te magad bizonyítottad annó, amikor azt állítottad, hogy ha valaki olyan tartózkodik abban a helyiségben, ahol zenét hallgatsz, hangzást tesztelsz, akinek a jelenléte téged bármilyen módon zavar, akkor nem szól úgy a rendszer. Pedig a rendszer ugyanúgy szól.

A hallás egy komplex, mintákkal összehasonlító, fizikai, kémiai és biológiai (illetve ezek mindenféle kombinációja) keverék, mátrix, rengeteg külső és belső változó befolyásolja. Lényegtelen, hogy ezt elfogadod-e, attól függetlenül így működik és nem is én találtam ki.
A hanggal szakmai szinten foglalkozó emberek java és a hifisták java közti vita azon alapszik, hogy teljesen más célokkal ülnek a rendszer elé és teljesen mások az eszközeik a hangi reprodukció saját kézben tartására. Egyik oldalon bizonyos folyamtoknál ki kell zárni a szubjektivitást a lehető legnagyobb mértékig (de nem végig és minden ponton), a hifistáknál viszont nem hogy kizárni nem kell, hanem egyenesen cél a szubjektivitás. Az is igaz ugyanakkor, hogy engem más szubjektív véleménye egyáltalán nem érdekel, mert olyanom nekem is van, ami az én helyzetemre sokkal hitelesebb.

Bármelyik (vér)hifista bármit állítson, a jó hangminőséget a komoly mérnöki munkára alapozva lehet csak felépíteni, pont.
Lehet vajákolni a szar konstrukciók felett, mellett, alatt, valódi minőség soha nem lesz belőle.
Gyakorlatilag egy hifistának bármit lehet, semmi sem szégyellni való, az ő egyetlen feladata, hogy egy olyan rendszert építsen ki magának otthon, amit élvezettel hallgat vagy éppen az állandó tákolása örömmel tölti el. Nincs rajta mit magyarázni, ezek az ő egyéni preferenciái, ez kell ahhoz, hogy az ő agyában azok a hormonok szabaduljanak fel, amitől elégedettnek és boldognak érzi magát, ha bekapcsolja vagy akár csak ránéz. Ezt én 101%-ig tiszteletben tartom, tartottam mindig is. Ha minden kábele Tőled van, 40db VF és 60 zajgát van egymásba dugva és neki ez így jó, én örülök és ha ez valós dolog, akkor gratulálok is neki, mert sikerült egy olyan helyzetbe hoznia magát, amit jónéhány hifistának sosem sikerül. Ha már azt akarja rám erőltetni, hogy csak úgy a jó, akkor kiröhögöm és ezen lehet megsértődni, de én se sértődtem meg, mikor rám akarta erőltetni amit ... Én se erőltetem senkire a saját preferenciáim.
Más a helyzet a gyártókkal. Bármely vásárló és nem csak az első, aki tőled veszi meg, hanem az összes többi következő is, akár külföldi is, lehetősége kell legyen, hogy tudja, mi az amit megvesz. Az az eszköz valóban azt teszi-e, amit állítanak róla. Ha a gyártó olyan fizikai paraméterekben történő változást ígér, amit az adott eszköz nem teljesít, az sima átverés.
Igen, tudom, hogy az élet sok területén folyik ez, sajnos, ez azonban nem mentesít senkit, sem a relatív alacsony ár, sem az otthon meghallgathatod, sem semmi más. Nagyon egyszerű a dolog, ugyanis ezeket lehet mérni. Nem a tetszést, meg a "szépen szólást" meg a természetes hangot, mag "A zongorahangot". Azokat a dolgokat, amiket én írtam, hogy méressünk meg, hogy a Te állításid bizonyítást nyerjenek, azt mind lehet, ezek csak a fizikai állítást igazolják vagy cáfolják. Amennyiben nem támasztják alá a mérések az állításaid, azokat a továbbiakban nem állíthatod, mert az átverés, de persze árulhatod őket tovább megfoghatatlan, ezoterikus hatású eszközökként, mint sokan mások, pl élettér harmonizer, zenehallgatási élmény-fokozó vagy virtuális hangzásjavító, pszichoakusztikai booster, akármi. Ha pedig csinálják, akkor kánaánba értél. :)
Másik dolog, hogy a termékeid... Milyen termék az, amiről később még te sem tudod megmondani, pontosan mi is volt az, mikor készült, stb. Tudod, a te kábeleidet is eladják, eladnák... A vevő meg kérdezi, hogy tulajdonképpen ez most melyik tápkábel, ugyanaz a neve, de nagyobb átmérőjű vezetőkkel, így fonva, kicsit úgyabbul fonva, az egyik így néz ki, a másik úgy ugyanazon név alatt, nagyon hasonlítanak, de nem ugyanolyanok, kezelt, nem kezelt... Egyik ilyen köpenyben van, a másik olyanban. Ugyanez az összes többi kábelfajtánál. Bedugod az USB-t és nem is látja a számítógép a dac-ot, mert a legalapvetőbb műszaki követelményeknek se felel meg? De a hangja, ha megszólal....állítólag...valahol....valakinél... valamilyen környezeten.... Termék ez? Ugyan már! Zajgátak, VF-ek, nem demagnetizáló demagok. Ezekhez fizikai paramétereket társítasz, azt tudni kell bizonyítani. Ha úgy van, ahogy állítod, mi az akadálya? Faló kábelének anyagösszetételét meg tudtad méretni és publikálni sem esett nehezedre. Ott volt egy anyagtisztaságra tett gyártói kijelentés (amit feltételezem nem is ő talált ki, hanem az alapanyag gyártótól így vette), amit te cáfolni kívántál. Mi van a tiéddel? Mi van a te állításaiddal? Csak a saját módszertanodat kéne magadra is alkalmazni, nem?
Lehet, hogy semmit sem tudok arról a hobbiról, amit te űzöl vagy néhányan itt a fórumon, ez teljesen igaz. Mikor kerestem, hogy mi az a rendszer, ami azt adja számomra, ami az én igényem, akkor én voltam az állandóan cserélgető rossz hifista, mikor megtaláltam, akkor azért lettem a rossz hifista, mert állandóan fejleszteni kell, hisz a jó hifista folyamatosan fejleszt. Ez mind visszakereshető. Voltam én "jó kis vevő"d is, aztán lettem a Sz. Z. által meghülyített vagy megsüketült volt vásárló, aztán ellenség. Minden áron szeretnél ebbe belelátni/láttatni másokkal valami olyan személyes vonulatot, ami részemről nincs benne. Tudod miben van? Amit te és a szokásos fúvós együtt trombitáltok minden alkalommal. Vagy amikor számonkértél, hogy eladtam a kábeleid egy kis részét, amit lehetett.

Nyugodtan csináljátok, semennyire nem zavar, csak kicsit abszurd ezt pont rajtam számon kérni.
Nekem ez nem beteg szórakozás. Egyáltalán nem hiányzik. Ami nekem hiányzik, az az átláthatóság, a műszaki korrektség ha műszaki állításokat teszel, a normális kérdésekre normális válasz, a normális kommunikáció, akkor is, ha kényelmetlen a kérdés. Tudod a gyártóknak, ahova te is sorolod magad, úgyis kell kommunikálni. Ezt annó élőben is ugyanígy mondtam neked, gondolom emlékszel, mit válaszoltál.
Egy ilyen szűk közösségben a bizalom egy nagyon komoly tényező, szerintem érték. Ezzel lehet élni és visszaélni. Én ez utóbbit nagyon nem támogatom. A megelőlegezett bizalmat tovább erősíti, hogy havi pár ezer Ft-ért meg lehet jelenni a Gyártói alfórumban. Ott bármit lehet árulni, árat se kötelező megadni, gyakorlatilag bármit lehet, amit az adott topictulaj csak szeretne.
Utoljára, ez nem rólam szól, semmilyen személyes érdekem, ellenérdekem nincs, nem árulok, nem gyártok semmit, a te értelmezésedben még csak nem is vagyok hifista. Talán a sajátomban sem. :)
Egyre visszább kell vagdosni a jogosultságaidat, mert képtelen vagy egyszerű, hétköznapi normákat betartani. Nem azzal van a gond, hogy nem mainstream amit csinálsz, hanem hogy az állításaid műszaki értelemben nem állják meg a helyüket, az hogy te gátlástanul leszólsz minden más gyártót, más hozzállású, szemléletű embert, de tőled kérdezni se lehet, mert az trollkodás. Hát ezekkel van a gond.
Engem nem zavar a nyugdíjkiegészítő tevékenységed és a módja sem érdekel, nem vagyok hatóság. Keressél 10x ennyit, csak korrekt módon. Én nem kérek a moderátoroktól semmit, csak azt, hogy úgy tegyék a dolgukat, ahogy helyesnek vélik, nyugodtan dobjanak ki, ha ettől jobb lesz.
Nem RR ellen, hanem az objektív igazság mellett,
ákos