Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Naim készülékek

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2809

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

@istvan01:további jó zenélést fix potival,meg az egy áldott forrásal,meg a csapat többi tagjának is aki képes rá,én most megyek leveszem az LP-ét,és átkapcsolok egy CD-re,aztán majd lehet megint vissza,és orba szájba fogom tekergetni a hangerőt,má csak azé is...

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1027

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: csövi »

Ezt tanúsíthatom.

.

…és a szomszédokat este 23kor
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

Vendég

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Akik nálam jártak, azokat egyáltalán nem zavarta a fix hallgatási erősítés-hangerő.

Ezt tanúsíthatom.

.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3677

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

milyen boldog lehet egy ember ha igy be tudja csak egy forrásra "lőni" magát,biztos van olyan aki képes ilyenre,de nagyon sok képtelen ilyen "behatárolt" életet élni  ..a fix hangerőszint is számomra elképzelhetettlen,még akkor is a koncertélményekre hivatkozunk..eljár az ember,de lehet odhaza,halkabban,vagy hangosabban szeretném,pont azt amit a koncerten láttam,és az sem mindegy hol voltam koncerten,a "Szigeten",vagy a MüPa-ban,és az sem mindegy hogy a nap melyik szakaszában vagyunk,mert lehet este 23h-kor,már nem szeretnék "döngetni",mert van az embernek családja,szomszéd,stb..akit meg egy poti hangja zavar,akkor hifit sem használjon,csak elő zene,mert a rendszer többi elemei is pont annyit szineznek mint egy poti,ha nem többet
A poti mentes felépítésem már másoknál is kivertem a bisztit, ez annyira természetes és megszokott része a gépzenélésnek, a megszokás meg nagy úr.
Egyébként ez nem jelent ordító hangos zenélést, olyan fix erősítés van nálam, ami optimális a rendszernek, hangfalnak, helységnek, elbírja tekergetés nélkül a halkabb felvételeket, a hangosabbak sem rezonáltatják az ablakot. A halkabb felvételek többnyire okkal vannak átlagában halkabbra keverve a felvételen, tehát ha hangosítanám, nem lenne sem több, sem kevesebb.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a konstans erősítéssel, hangerő poti nélkül hallgatva zenét nem zavarok egyetlen szomszédot sem, családi ház, tetőtéri zeneszoba, a család többi tagját abszolult nem zavarja ha azok a földszinten tartózkodnak, alvás időben meg nem zenélünk. Egyébként meg a háttérzenélést én csak zajgenerálásnak tartom.

A poti számít, nem számít, .. bizony számít, nem kell ahhoz finnyásnak lenni. Egyszer készítettem egy 60%-os  fix ellenállás osztót (-4,4dB), 2,2-3,3kohm AN tantál ellenállásokból, ezt bőven meghajtja a forrásom, az erősító bemenete 33kohm, az ellenállás osztót beraktam WBT RCA aljzat és dugó közé, így lett egy rövid kábel toldalék, de nevezhetem passzív előfoknak is, és bizony hangba még ez is beleszól, persze a hangerő figyelembe vételével, jobban mint például egy CD demagnetizálás, fázis forgatás a hálózati dugónál, stb.

Akik nálam jártak, azokat egyáltalán nem zavarta a fix hallgatási erősítés-hangerő.

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 893

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Előszőr is üdv a fórumon és itt a naim topicban !
Köszönjük hogy megosztod a tapasztalataidat.
A fekete sorozatban végiglépkedve a láncszemeket és upgrade-ket 202, 282 Napsc + 1xHicap aztán 2xHicap, azután 282 + Supercap , 252 + Supercap  egyet kell értsek veled abban hogy a tápegység igen erősen meghatározó tényezője az erősítő hangzásának.
De nem csak az erősítőnek, tapasztalatom szerint a forrás CD vonalon is igaz az állítás.
Példa : CDS3 - XPS2 : egyértelműen jól összetervezett , kitűnő "analóg" jellegű hangzás..
CDS3 -t  Chord-al meghallgattuk az ő Teddy pardo féle ( xps) tápjával és egyértelműen az XPS volt a nyerő , minden tekintetben.
Itt jegyzem meg, hogy későbba Teddy féle Hicap is kikerült a rendszerből.
Tény hogy olcsóbb, de -sajnos- mesze nem tudta a naim eredeti tápjának minőségét produkálni.
Avondale-t - még  - nem ismerem.

A Naim furcsa előerősítő-architektúrájából következően nem beszélhetünk önálló hangzásról a NAC32.5 esetén, csak úgy hogy a NAC32.5+ az aktuális végfok tápja, vagy NAC32.5+ külső táp, mivel a tápellátás az előerősítő elidegeníthetetlen része. Ugye mint tudjuk, az erősítő valójában nem a bemenő jelet erősíti, hanem a tápegység kimenetét modulálja a bemeneti jelnek megfelelően, így az erősítő hangzásának a tápegység minősége a leginkább meghatározó tényezője.

A HiCap-et pont azért fejlesztette ki a Naim, hogy a minőséget javítsák, vagyis hogy a NAC32.5 + HiCap közelebb kerüljön a tervezők által idealizált előfok-hangzáshoz, mint a NAC simán a végfokról hajtva. Amennyiben ez egy "száraz, precíz" hangzás, úgy adódik a feltételezés, hogy a Naim az idealizált előfok-hangzást íly módon képzeli el, az elő-/végfok hangzásbeli egyensúlyát a meleg hangzású végfokkal billentve helyre.

DCS Debussy / Leben CS600 / Pro-Ject RS2T / Harbeth M40.2 Ton Trager - Entreq Olympus - Shunyata Research Sigma -RR

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4197

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: juliush »

az előfok-felvetésedre reagálva, mint azt írtam volt, a tápegység az, ami olyanná teszi a Hangot> ha nem csak Naim-témában olvasgatsz, (no-Naim rendszerekben is ) jól látható, az Avondale hangzásvilága más, a meleg(ebb) hang irányát mutatja - s ezért a Hi-Cap és nem az előfok a 'ludas' a 'szárazabb, precízebb' hangban - ha már logika

a Naim fórumon pedig tkp. mindent tilos leírni/javasolni/preferálni, ami a Naim 'ellen' szól, az eszméletlen fafejű Richard Dane nevű termin/adminisztr-átornak köszönhetően , s ezt a gyakorló tagság olyannyira a magáévá tette, mint az ott látszik... (megjegyzem, többek között, de meghatározóan, ezért szűnt meg a régi Naim fórum, majd indult teljesen újra)

A Naim furcsa előerősítő-architektúrájából következően nem beszélhetünk önálló hangzásról a NAC32.5 esetén, csak úgy hogy a NAC32.5+ az aktuális végfok tápja, vagy NAC32.5+ külső táp, mivel a tápellátás az előerősítő elidegeníthetetlen része. Ugye mint tudjuk, az erősítő valójában nem a bemenő jelet erősíti, hanem a tápegység kimenetét modulálja a bemeneti jelnek megfelelően, így az erősítő hangzásának a tápegység minősége a leginkább meghatározó tényezője.

A HiCap-et pont azért fejlesztette ki a Naim, hogy a minőséget javítsák, vagyis hogy a NAC32.5 + HiCap közelebb kerüljön a tervezők által idealizált előfok-hangzáshoz, mint a NAC simán a végfokról hajtva. Amennyiben ez egy "száraz, precíz" hangzás, úgy adódik a feltételezés, hogy a Naim az idealizált előfok-hangzást íly módon képzeli el, az elő-/végfok hangzásbeli egyensúlyát a meleg hangzású végfokkal billentve helyre.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

Történelem és fogyasztói igény(?) találkozik? Ne már!
Ott az ellenpélda, Linn, aki nem mondható kommersz tömeggyártónak, angol is, high end is, még arra az elvetemült dologra is képes, mindent egybe rak, nincs mit variálni, csak hangfalat meg 230V (240V)-ot kell rá kötni és mégis magas színvonalon produkál zenét.

István!

Igazán nem értem, minek ez a nagy kirohanás! A fogyasztói igényről egy árva szót sem szóltam. De ha már itt tartunk, hidd el van még fogyasztói igény önálló eszközökből építgethető rendszerekre csakúgy, mint teljesen integráltakra, bár vitathatlan, hogy felgyorsult, kényelemszerető világunkban a hangsúly az utóbbi felé tolódik el. És a gyártók ezt szépen követik is. Bármelyikre is van szükséged, a piacon találsz bőséges választékot, még olyan tradícionális márkáknál is, mint a Linn vagy a Naim.

Magunk között szólva, ez a belterjesség egy újabb dimenziója, hiszen igazán jó minőségben egy integrált megoldást megépíteni bizony drága mulatság, és az egyetlen doboz gyártója még inkább egymaga söpri be a nem kis bevételt! És mivel itt nincs lépcsős építgethetőség, a pénzt bizony egyszerre kell leperkálni, az ilyen eszközök gyakran belépnek a drága 'lifestyle' kategóriába (lásd Linn), gazdagok játékszereivé, státusszimbólumokká válnak, vagy rosszabb esetben a kevésbé tehetős, de lelkes audiofilek komoly személyi kölcsönökbe verik magukat miattuk.

Én a magam részéről azonban kicsit régimódi vagyok és valahol még hiszek abban, hogy egyetlen gyártó sem lehet mindenben a csúcson, sőt saját szériáik is lehetnek hullámzó színvonalúak. Aki önálló dobozokból építkezik, annak megvan a szabadsága abban, hogy tapasztalata, hite vagy vallása alapján az adott területen legjobbnak vélt megoldást nyújtó gyártó(k) egyedi termékeit válassza. Tipikus példa erre a Metrum Octave DAC, amit most használok. Az elmúlt egy évben annyi örömteli muzsikálással eltöltött percet köszönhetek neki, hogy nem szívesen cserélném le egy integrált megoldás belső átalakítójára. És akkor még nem is beszéltem a kísérletezgetés szépségéről, arról a végeláthatatlan odüsszeiáról, melyet a kisebb-nagyobb fejlesztgetések által feltáruló újabb és újabb hangélmények bebarangolása okoz!

És ezzel gyakorlatilag el is vetettem az egydobozos megoldást, bár be kell vallanom szemeztem vele egy ideig.
Gyula 

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2809

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

en is felteszem a kezem

emlékeim szerint volt vagy öt éve egy barátom kérésére hogy beraktam a Project LP forgatómat, MCRIAA erősítővel, ami megint csak további előerősítő nélkül ment a végfokra. Nem hiányzik, de a CD játszó is földön hever, most már sokkal több zeném van médiajátszóhoz, nincs hiányérzetem a másik kettővel szemben.

milyen boldog lehet egy ember ha igy be tudja csak egy forrásra "lőni" magát,biztos van olyan aki képes ilyenre,de nagyon sok képtelen ilyen "behatárolt" életet élni  ..a fix hangerőszint is számomra elképzelhetettlen,még akkor is a koncertélményekre hivatkozunk..eljár az ember,de lehet odhaza,halkabban,vagy hangosabban szeretném,pont azt amit a koncerten láttam,és az sem mindegy hol voltam koncerten,a "Szigeten",vagy a MüPa-ban,és az sem mindegy hogy a nap melyik szakaszában vagyunk,mert lehet este 23h-kor,már nem szeretnék "döngetni",mert van az embernek családja,szomszéd,stb..akit meg egy poti hangja zavar,akkor hifit sem használjon,csak elő zene,mert a rendszer többi elemei is pont annyit szineznek mint egy poti,ha nem többet
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

annyi kiegészítést tennék csupán, hogy az első (BD = bolt down = lecsavarozott /tetejű/ ) Naim végfok-széria, azaz a NAP200/160/250 hangja valóban 'meleg', a csövesek minden transzparenciájával és simaságával, és mentes az ún. 'Naim-hang'-tól> egyszerűen ZENÉL   , hangszerhűen, valós dinamikával, ritmikával és időzítéssel, és reális térrel. és itt még igazán a Vereker-féle 'Naim Hang'ról (azaz a ZENÉről) beszélünk - csakúgy, mint a 32.5-ös előfoknál, amivel pedig csodálatosan együttműködnek

azt azonban, hogy az előfok tenné 'precízzé', vagy bármilyen, fent taglalt prezentációjúvá a hangot, én nem merném ennyire határozottan kijelenteni, pont az előzőekben írtak okán

a táp viszont (valóban) nagyon sokat számít az előfok hangjában > pont ezért használom az Avondale APX-et (meleg, ZENEi) , és nem a Hi-Cap-ot ('precíz', 'száraz') ...

Hmmm...ha feltételezhetjük, hogy a NAC 32.5 + HiCap képviseli a Naim előerősítő hangzás ősideált, de mégis inkább a "meleg, ZENEI" hangú Avondale APX-et részesíted előnyben a HiCap-pel szemben a "valóban 'meleg', a csövesek minden transzparenciájával és simaságával" rendelkező hangú NAP-160-od mellett, akkor nekem úgy tűnik általánosságban mégiscsak igaz lehet, hogy az előerősítő képviseli a "precíz, száraz" oldalt az általános Naim erősítő-képletben. Ez egyszerű logikai levezetés.

Ha meg a naimiták által egyébként nemigen bálványozott Avondale (a naimaudio.com fórumán többször kategórikusan kijelentették, hogy nem tárgyalnak Avondale tárgyú témákat, amiből persze nem következik semmi a termékeikre vonatkozóan ... sőt ) tápegységének melegségével jobban tetszik a hang, valójában ugyanabba az irányba tartasz, amibe én is! A tápegységgel gyakorlatilag az előerősítő lelkét cserélted ki (a sajátodat meg adtad el ).
Gyula 

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

en is felteszem a kezem
emlékeim szerint volt vagy öt éve egy barátom kérésére hogy beraktam a Project LP forgatómat, MCRIAA erősítővel, ami megint csak további előerősítő nélkül ment a végfokra. Nem hiányzik, de a CD játszó is földön hever, most már sokkal több zeném van médiajátszóhoz, nincs hiányérzetem a másik kettővel szemben.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: avl2 »

...
Ha ismét optikai hasonlattal akarnék élni, a tiszta Naim erősítés kicsit olyan volt, mintha egy másik szobában zajló jelenetet egy jó minőségű teleobjektíven keresztül néztem volna, ami a fókuszban volt, az izgalmasan, élesen tartotta fogva a figyelmemet, miközben a mélységélesség viszonylag csekély. ...

szamomra szuper jo hasonlat / megfogalmazas, mert en is hasonlonak hallottam.   ..igaz nem ma, hanem 1997-ben tettem Becsben par probat Naim rendszerrel (elöször, igaz, utobbi evekben mar nem, bar a kivancsisag meglenne) több helyen es alkalommal is. Kivancsi voltam ra az addig csak sajtobol olvasottak alapjan, meghallgattam, "kemenyebb" rock zenen igazan tetszett, benne volt az energia, ám klasszikus zenen, enekhangokon nem tünt kirivoan jonak (es mivel ara nekem kirivoan magas volt, nem lett Naim-em). 

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: avl2 »

...Tegye fel a kezét, aki naponta - hetente kapcsolgat a források között! ...

en is felteszem a kezem

BÓTAJÓZSEF
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 250

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: BÓTAJÓZSEF »

Én például gyakran kapcsolgatok, mivel nem csak a cd megy az erősítőről, hanem a médialejátszó, és a beltéri box is. Korábban pedig LP is.
Naim-ZU

BÓTAJÓZSEF
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 250

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: BÓTAJÓZSEF »

Ott az ellenpélda, Linn, aki nem mondható kommersz tömeggyártónak, angol is, high end is, még arra az elvetemült dologra is képes, mindent egybe rak, nincs mit variálni, csak hangfalat meg 230V (240V)-ot kell rá kötni és mégis magas színvonalon produkál zenét.

Na ezt már jó páran tudják, köztük a Naim is, lásd Superuniti és társai.
Naim-ZU

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

A tervezők és gyártók egyedi döntése, hogy e rendszer egyes elemeit hova építik be. Történetileg mindazonáltal kialakult egy architektúra, mely meghatározott erősítési funkciót betöltő dobozokból áll, többé-kevésbé szabványosított ki- és bemenetekkel az egymás közötti csereberélhetőség, vagyis kompatibilitás, hordozhatóság biztosítása érdekében.

Vendég

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Tegye fel a kezét, aki naponta - hetente kapcsolgat a források között!

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

A legjobb előfok az, ami nincs.
Annyira egyszerű készíteni forrás készüléket erős (fezsültség, áram, impedancia, szimmetrikusnál szabvány illesztéssel) kimenő fokozattal.
A több forrás használata ... előfok egyik funkciója a források közötti kapcsolgatás.

Azt hiszem a helyes megközelítés inkább az, hogy a hanghordozóból a lejátszó belsejében előállított elsődleges, az esetek túlnyomó részében kis energiájú analóg jelnek (legyen az egy hangszedő vagy egy DAC proci kimenő jele vagy egy tunerben a demodulált jel) a hangszóró közvetlen meghajtására alkalmasra jelre történő erősítéséről egy- vagy többlépcsős erősítő(rendszer)nek kell gondoskodnia.

A tervezők és gyártók egyedi döntése, hogy e rendszer egyes elemeit hova építik be. Történetileg mindazonáltal kialakult egy architektúra, mely meghatározott erősítési funkciót betöltő dobozokból áll, többé-kevésbé szabványosított ki- és bemenetekkel az egymás közötti csereberélhetőség, vagyis kompatibilitás, hordozhatóság biztosítása érdekében.

Egyes gyártók, mint a Naim is ezeknek a szabványoknak a határait feszegetik saját paraméterekkel, nem kis mértékben belterjessé téve ezzel a kínálatukat. Ha jóindulatú akarnék lenni, akkor feltételezném, hogy szakmailag jól megindokolt érvek miatt, ha rosszindulatú, akkor piszkos anyagi előnyöket emlegetnék. Az igazság, mint mindig valahol a kettő között lehet.

A Naim az utóbbi időben egyébként mind a fizikai összeköthetőség (lásd RCA dugók megjelenése), mind elektronikai paraméterek tekintetében sokat lazított a korábbi belterjességén.

Az ideális erősítő a fent említett jeltranszformációt teljesen transzparens módon végezné el, ez azonban gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Vannak gyártók, akik mégis erre törekednek, Mhz sávszélességű. ultra alacsony torzítású, a forrástól a hangsugárzóig tökéletesen kézben tartott rendszerekkel dolgoznak (lásd Spectral Audio, MIT kábelek), mások egyedi ízlés alapján tudatosan vállalt kompromisszumok mentén alakítják ki eszközeiket, az objektivizmus helyett a zenei élmény egyedileg súlyozott faktoraira helyezve a hangsúlyt. Ez utóbbira markáns példa a Naim. A rájuk jellemző egyedi hangzásvilág nem titkoltan az alapító Julian Vereker ízlésvilágának öröksége.

A Naim erősítőket tekintve mindig is az volt az érzésem, hogy az a lendületes, magával ragadó, néha kicsit talán száraz, helyenként felületes, de unalmasnak még a legrosszabb pillanataiban sem mondható hangszínét hagyományosan úgy keveri ki, mint egy festő: a végfok meleg, energikus hangszínét az előfok precizitásával kikeverve adja ki a fenti hatást,bár ez utóbbinak általában erőteljesebb a befolyása.

Hogy Gianni kérdésére reagáljak, egy másik helyen volt alkalmam NAC202-vel meghallgatni, igaz csak a végfokról táplálva.
Ha ismét optikai hasonlattal akarnék élni, a tiszta Naim erősítés kicsit olyan volt, mintha egy másik szobában zajló jelenetet egy jó minőségű teleobjektíven keresztül néztem volna, ami a fókuszban volt, az izgalmasan, élesen tartotta fogva a figyelmemet, miközben a mélységélesség viszonylag csekély. Csöves előfokkal inkább közelebb léptem az eseményekhez és az objektív támogatása nélkül esendő szabad szemeimmel ugyan, de a szereplőket plasztikusabban, valós térbeli elhelyezkedésüket jobban érzékelve látnám. Az előadók ugyanakkor a lelkesedésükből alig vesztettek valamit.

Nem kétlem, hogy egy HiCap vagy még komolyabb táptámogatással jelentősen javulhat a Naim, bár nem vagyok benne bizonyos, hogy pont az általam preferált irányba.

No, ezt most jól kiírtam magamból!

Ja és a NAP-200-as 2002 óta létezik csak fekete házban, leszámítva természetesen minden Naim-ok ősét, ugye.
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

A jó előfok ritka tünemény a hifiben, pl. rögtön azért, mert egy hátsó rajtkockából kell beelőzzön, mármint leküzdve a jelútnövekedés/saját táp/saját plusz kábelek okozta hátrányokat, és a hangról még egy szó sem esett...

Aha...most látom csak, elkövettem azt a hibát, hogy a "jelútnövekedés/saját táp/saját plusz kábelek okozta hátrányokat" kontextusából kiszakítva értelmeztem! Ha jól sejtem itt most az előerősítőkről általában jelentetted ezt ki és nem a Naim/Nem-Naim viszonylatban értelmezted ezeket a hátrányokat. Elnézést a figyelmetlenségemért!

Az alaptézissel, miszerint a "jó előfok ritka tünemény a hifiben" egyetértek, de az okokat kicsit másképp látom. A CD-megjelenését követően az alacsonyabb jelszintű és korrekciót igénylő LP visszaszorulását követően gyakorlatilag a források túlnyomó többsége szinte közvetlenül képessé vált a végfokok közvetlen meghajtására, így az előfok ledegradálódott a bemeneti választókapcsoló+hangerőszabályzó szerepébe. A mérnökök ennek megfelelően nem is fektettek a tervezésükbe nagyobb energiát, sőt a szaksajtó egyenesen száműzni próbálta őket a rendszerekből.
Gyula 

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1027

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: csövi »

Bocsi, megit OFF-olok

Annyira egyszerű készíteni forrás készüléket erős (fezsültség, áram, impedancia, szimmetrikusnál szabvány illesztéssel) kimenő fokozattal.
A több forrás használata ... előfok egyik funkciója a források közötti kapcsolgatás.
Tegye fel a kezét, aki naponta - hetente kapcsolgat a források között! Ha meg tartósan egy forrást használunk akkor lehet fixen bekábelezni a forrást közvetlenül a végfokba. Ja, kell egy hangerős szabályozás? Igen, erre szoktam mondani, koncerten nem adatik meg a hallgatónak hogy tekergesse a hangerőt, otthon meg sprotot űzünk belőle. Jó, legyen, a digitális forrás készülék azért elég jól ellátják ezt a funkciót is, tehát megint nélkülözhető a (jóhangú)előfok.

Akkor tekintsünk el attól amikor egy gyártó kényszeríti a vevőt külön forrás, előfok, végfok használatára, ahol nem lehet kihagyni egyik elemet sem, a szeparált opcionális extra tápokról nem is beszélve, persze komponensenként

end OFF

OFF …ez igy igaz, de sajnos sokunknál nem megoldható pl. a fix hangerő… digitális forrásnál nem használom a előfokot azt én is a Mac Miniről szabályzom:-)   OFF
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

A hifiben minden igaz meg az ellenkezője is.

Esetleg részletek a rendszerről?
Érdekes és tanulságos is lehet, és valóban blaszfémia, de úgy egészséges, hogy nem vagyunk hozzánőve a Naim -hez, vagyis ha mutattok egy tényleg jobb előfokot a rendszerben (mármint nálam), valószínű lecserélném a 82 -t.

A jó előfok ritka tünemény a hifiben, pl. rögtön azért, mert egy hátsó rajtkockából kell beelőzzön, mármint leküzdve a jelútnövekedés/saját táp/saját plusz kábelek okozta hátrányokat, és a hangról még egy szó sem esett...

Bocsi, megit OFF-olok

Tegye fel a kezét, aki naponta - hetente kapcsolgat a források között! Ha meg tartósan egy forrást használunk akkor lehet fixen bekábelezni a forrást közvetlenül a végfokba. Ja, kell egy hangerős szabályozás? Igen, erre szoktam mondani, koncerten nem adatik meg a hallgatónak hogy tekergesse a hangerőt, otthon meg sprotot űzünk belőle. Jó, legyen, a digitális forrás készülék azért elég jól ellátják ezt a funkciót is, tehát megint nélkülözhető a (jóhangú)előfok.

Akkor tekintsünk el attól amikor egy gyártó kényszeríti a vevőt külön forrás, előfok, végfok használatára, ahol nem lehet kihagyni egyik elemet sem, a szeparált opcionális extra tápokról nem is beszélve, persze komponensenként

end OFF

gianni321
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 868

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: gianni321 »

Milyen igaz, észre sem vettem, hogy milyen keveset osztottam meg a rendszeremről (gyakorlatilag semmit )!

Források:
1. Egy muzsikálásra dedikált laptop -> Musical Fidelity VLINK 192 -> Metrum Octave DAC
2. Densen Beat B-400 PLUS CD-játszó

Erősítők:
1. Icon Audio LA4 MkIII előerősítő -> Naim NAP-200
2. Naim Nait 1 (1984)
3. Little Dot MkIII fejhallgató erősítő

Hangfalak:
Swans M1-ből Kalmi által kreált ékszerek SEAS Excel és Prestige hangszórókkal Atacama Nexus 6i állványokon.

Kábelek:
Chord, Van den Hul és az elmaradhatatlan NACA5.

Bevallom a "jelútnövekedés/saját táp/saját plusz kábelek okozta hátrányokat" nem teljesen értem.
A jelút  forrás -> kábel -> előfok -> kábel -> végfok -> ...  függetlenül attól, hogy Naim előfok van-e vagy sem, sőt mivel nem feltétlenül vagyok kötve a gyári kábelhosszakhoz, megfelelő elhelyezés esetén akár rövidebb összekötővel is dolgozhatok.
Mindaddig, míg nincs a külső saját táp a NAC külön terhelést jelent a NAP számára, ráadásul a tápfeszültséget ugyanaz a SNAIC4 vezeti visszafelé, ami a jel továbbításáról is kell, hogy gondoskodjék. Önálló nem-Naim előfok esetén a tápellátás mindenképp adott, a végfok jól kifuthatja magát. Persze egy HiCap is tudja ezt, de máris jóval mélyebben járunk a bukszámban!
Műszakilag a korábbi Naim generációk öröksége az a nézet, hogy 1.) az előfok sávhatároltsága szükséges a végfok stabil működéséhez, 2.) a Naim végfokok viszonylag alacsony bemenő impedanciája miatt a csöves előfok általában némiképp magasabb kimenő impedanciája nem igazán jó párosítás, a frekigörbe konyulását idézheti elő. Az aktuális szériára ezek már korántsem állnak annyira fenn. Ráadásul többek között pont azért választottam ezt az előfokot, mert csöves mércével viszonylag alacsony kimenő impedanciával bír.

Persze mindez a száraz technikai blabla mit sem ér, ha nem szólnak jól együtt! De szerintem igen! Ez az előerősítő egy modern tervezés, úgy tud a rendszer hangjába visszacsempészni/felerősíteni pár olyan tulajdonságot, melyet a Naim-ellenzők gyakran hiányolnak/kevesellnek, mint például részletező-képesség, térképzés vagy kis extra melegség, hogy nem érzek deficitet a Naim tradícionális erősségeiben, leginkább a tempóban, abban a képességében, hogy lélegzet visszafojtva odaszögezzen a székhez, vagy épp ellenkezőleg felpattanjak egy kicsit vezényelni! Amibe a Nait hallgatása során végül is beleszerettem.

A Nap 200 a fekete sorozatból való? Vagy az Olive-ból nem is volt?  
Milyen Naim előfokkal hallgattad?
Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> Audio Research LS28 --> Balanced Audio Technology VK600SE --> Sonus Faber Stradivari Kábelezés: MDA

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

Érdekes és tanulságos is lehet, és valóban blaszfémia, de úgy egészséges, hogy nem vagyunk hozzánőve a Naim -hez, vagyis ha mutattok egy tényleg jobb előfokot a rendszerben (mármint nálam), valószínű lecserélném a 82 -t.

Milyen igaz, észre sem vettem, hogy milyen keveset osztottam meg a rendszeremről (gyakorlatilag semmit )!

Források:
1. Egy muzsikálásra dedikált laptop -> Musical Fidelity VLINK 192 -> Metrum Octave DAC
2. Densen Beat B-400 PLUS CD-játszó

Erősítők:
1. Icon Audio LA4 MkIII előerősítő -> Naim NAP-200
2. Naim Nait 1 (1984)
3. Little Dot MkIII fejhallgató erősítő

Hangfalak:
Swans M1-ből Kalmi által kreált ékszerek SEAS Excel és Prestige hangszórókkal Atacama Nexus 6i állványokon.

Kábelek:
Chord, Van den Hul és az elmaradhatatlan NACA5.

Bevallom a "jelútnövekedés/saját táp/saját plusz kábelek okozta hátrányokat" nem teljesen értem.
A jelút  forrás -> kábel -> előfok -> kábel -> végfok -> ...  függetlenül attól, hogy Naim előfok van-e vagy sem, sőt mivel nem feltétlenül vagyok kötve a gyári kábelhosszakhoz, megfelelő elhelyezés esetén akár rövidebb összekötővel is dolgozhatok.
Mindaddig, míg nincs a külső saját táp a NAC külön terhelést jelent a NAP számára, ráadásul a tápfeszültséget ugyanaz a SNAIC4 vezeti visszafelé, ami a jel továbbításáról is kell, hogy gondoskodjék. Önálló nem-Naim előfok esetén a tápellátás mindenképp adott, a végfok jól kifuthatja magát. Persze egy HiCap is tudja ezt, de máris jóval mélyebben járunk a bukszámban!
Műszakilag a korábbi Naim generációk öröksége az a nézet, hogy 1.) az előfok sávhatároltsága szükséges a végfok stabil működéséhez, 2.) a Naim végfokok viszonylag alacsony bemenő impedanciája miatt a csöves előfok általában némiképp magasabb kimenő impedanciája nem igazán jó párosítás, a frekigörbe konyulását idézheti elő. Az aktuális szériára ezek már korántsem állnak annyira fenn. Ráadásul többek között pont azért választottam ezt az előfokot, mert csöves mércével viszonylag alacsony kimenő impedanciával bír.

Persze mindez a száraz technikai blabla mit sem ér, ha nem szólnak jól együtt! De szerintem igen! Ez az előerősítő egy modern tervezés, úgy tud a rendszer hangjába visszacsempészni/felerősíteni pár olyan tulajdonságot, melyet a Naim-ellenzők gyakran hiányolnak/kevesellnek, mint például részletező-képesség, térképzés vagy kis extra melegség, hogy nem érzek deficitet a Naim tradícionális erősségeiben, leginkább a tempóban, abban a képességében, hogy lélegzet visszafojtva odaszögezzen a székhez, vagy épp ellenkezőleg felpattanjak egy kicsit vezényelni! Amibe a Nait hallgatása során végül is beleszerettem.
Gyula 

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Naim készülékek

Hozzászólás Szerző: chord »

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

Csak hogy jól értem-e!

Sokuknak jobban tetszett a csöves előfok az addig próbált Naim-oknál, ezért aztán nekiálltak megkeresni azt a bizonyos Naim előfokot - nyilván külső táppal és jó eséllyel drágábban?

Ööööö...inkább megyek zenét hallgatni!

sokan tettek már így - aztán rájöttek, hogy az addig próbált Naim előfokok nem voltak partnerei a végfoknak... aztán megtalálták azt a Naim előfokot
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Naim készülékek

Sziasztok!

Valamelyikőtök elkövette már azt a blaszfémiát, hogy Naim végfokot csöves előerősítővel hajtott?
Csak félve merem megjegyezni, hogy most épp ezt teszem egy ideje és nagyon tetszik a MUZSIKA!

Fűűű...most záporozhatnak a kövek!

Gyula 

Válasz küldése

Vissza: “Hifi gyártók”