Azért az "túl olcsón jó hang" illetve a "bestbuy" kijelentéseket érdemes kontextusba helyezni (ezt persze nem fejtettük ki anno, ez igaz). Ezek nem a magyar átlagkeresethez viszonyítva olcsók, vagy bestbuy kategória.Rotox írta: ↑2025.09.25., csüt. 17:28Tényleg nem szeretnék outsiderkéntitt "örömködni" (ahogy ezt pár hónapja megkaptam Tőletek itt), de engedjetek meg pár gondolatot. Lehet, hogy az Off-ba "kidobott" kolléga stílusa tényleg nem volt megfelelő, de az általa leírtakban - legalábbis én - látok azért némi igazságot. A diskurzus az ominózus "fészekbeszarással" indult ("túl olcsón adsz túl jó hangot"). Személyes vélemény: 2025-ben Magyarországon 1 850 E Ft nem nevezhető "túl olcsónak" még egy erősítő-DAC-streamer kombóért sem (ha jól veszem ki az Obelisk Super Integrated műszaki tartalmát), sőt nem vesznék össze azzal sem, aki esetleg túlárazottnak tartja. (Ugyanakkor nekem azzal sincs semmi bajom, ha mások szerint meg best buy.) Viszont a topic hitelességét rendkívüli módon csökkenti, ha a "másképp gondolkodókat" egyszerűen eltüntetitek innen és csak a "szekta" (bocs
) maradhat. Hoznék még egy példát: újdonsült Ny-Európai fórumtársunk nemrég rendkívüli módon érdeklődött a Heed, illetve általában magyar HiFi termékek iránt, vett is egy Obelisk si/x2 párost. Aztán vásárolt egy használt Etalon Suprát is, és, idézem: "...azóta a Heed Obelisk SI2/X2 porosodik. Nagyon lenyűgözött az Etalon!" Ahogy ezt leírta - adminisztrátori közreműködéssel - röpült is innen:
viewtopic.php?f=132&t=7568
Pedig azt gondolom, az ilyen véleményeknek is helye lenne itt, aztán - ahogy többször szoktátok idézni - "mindenki úgy élvez, ahogy tud", vagy "virágozzék minden virág".
Hogy ne érjen az a vád, hogy olyan készülékekről beszélek, melyeket nem ismerek: az Obelisk erősítők több generációját ("sima", I, SI, si/x2) birtokoltam, vagy tartósan hallgattam (emellett DT-t, DA-t is), Standart 1, 2, 2/2, Enigma 5, Grand Enigma hangsugárzók is "megvoltak". Aztán jött a Rega korszakom(a linkelt bejegyzés még az első fórumról távozásom előttről való
):
"Remélem, nem köveznek meg a Heed fan-ok, ha őszintén elmondom a véleményemet... Nekem is volt heed obelisk si + x2 (mkII, már a csupa kis betűs felirattal), nagyon jó, "kristálytiszta" készüléknek tartom a mai napig. (Royd Sapphire I hangdobozokkal hallgattam, illetve egy rövid ideig Audio Note AZ-Two is zenélt mögötte. Sajnos a Sintra II-vel időben elkerülték egymást...) Az obelisk nekem túlságosan semleges, megkockáztatom, olykor unalmas volt, aztán jött a(z első) Rega Mira 3 (harmadáron), és felcsillant a szemem, megjött az élet, a "boogie", az általam hallgatott zenéken nekem egyértelműen jobban tetszett. Hangsúlyozom, nem azt mondom, hogy jobb erősítő volt, hanem azt, hogy az én ízlésemmel, preferenciáimmal jobban találkozott. A Cursa 3 / Maia 3 páros erre még rátett egy lapáttal, számomra egyértelműen ez a jobb erősítő. Aki a Heed nyugodt hangjából hiányol valamit, annak feltétlenül megér egy próbát. (És azért egy kicsit olcsóbb is az obelisk si + x2 párosnál... )"
Véleményemet az - azóta már a fórumról távozott - Salaca (később Bitrograde) fórumtárs ezzel egészítette ki:
"Udvariasan fogalmazol: amikor nálam járt egy ilyen si+x2 páros, egészen konkrétan nem szólt jól..."
viewtopic.php?f=32&t=88019&p=1990937&hi ... k#p1990937
Persze lehet, hogy mi vagyunk a süketek, mindenesetre zárásként hivatkoznék Audiolife blogjára is:
"Kb 2 hónapja a teljes láncot (Obelisk) meghallgattuk... Vagy valami nem volt rendben, vagy nem tudom, de direkt nem írtam róla. Kiábrándítóan nem szólt jól."
https://audiolife.blog.hu/2017/07/22/na ... _audio_a42
Hozzászólásomat tényleg a jobbítás szándékával írtam, elfogadva azt is, hogy ízléseken kár vitatkozni. Higgyétek el, gazdagabb, hitelesebb lenne ily módon, a véleményeket akár (kultúrált módon!) ütköztetve a topic. De ha megy ez is az Off-ba, akkor sem fogok a kardomba dőlni.![]()
A hangjukhoz képest azok.
Meg ahhoz képest, hogy ugyan ennyiért más nagynevű gyártók mit adnak. Meg a 2milliós kábelekhez képest.
Így kellene szerintem ezeket értelmezni.
Amúgy nyilván drágák, ez egyértelmű, főleg, hogy pl az általam is sokszor megénekelt Wiim Amp-al is lehet élvezetesen zenéthallgatni. De azért mégsem ugyan az, mint a Heed rendszeremen.
Az, hogy te harmad áron jobbat találtál (szerinted), azzal szerintem senkinek itt semmi baja. Hallgasd örömmel. A Nad3020-al való összevetésben sem az összevetéssel, vagy annak eredményével volt a probléma. Az előadott stílussal volt.
A magam részéről üdvözlöm, hogy az adminok itt még csírájában elfojtják az ilyet. Én örülök ha a továbbiakban sem uralkodik el itt, a mai közbeszédben sajnos általános szörnyű modortalanság.
De azért azt is megjegyezném, hogy mi, a "szektatagok" szerintem nem járunk át más márkák topikjaiba megmondani, hogy minél is jobb a Heed.