Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szemes kávé tesztek

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




20 órája, AVX írta:




Még egy kis segítség.



Az 1-es kávé Tonino színkódja 118-as.



Nálam a daráló állás 71-es. Majd beírom ezeket az adatokat a többihez is. Az arányok legalább látszódnak majd.



 





A 6-os kávé színkódja:114-es



Ez filterre lett pörkölve. 25g-ot raktam a kosárba. Daráló állás nálam 70-es. 95 fokra kellett felvinnem a hőmérsékletet. 91 fokon híg lötty volt, de 95-ön pont ideális.


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




32 perce, BURN28 írta:




Abstract:



- Magasabb hő



- Nagyobb oldási arány (adott őrleményből több folyadék)



- Finomabb őrlemény



- Több őrlemény



- Egyenletes eloszlatás a kosárban



- Előáztatás amennyiben lehetséges (vibrációs pumpánál a gyári felszereltség része, a Shot Brewer-en pedig egy karnyújtásnyira van)



- És a fenti pontok különböző arányú kombinációja



Pár tudnivaló akkor a kávékhoz, amiket érdemes figyelembe venni. Ez most egy abszolút világos kör, nem lesz benne olajos, robuszta surprise. Érdemes magasabb hőfokkal nekiindulni, mint a sötétebb kávéknál. Én ebben szélsőséges vagyok, mert amit a Five Elephant Berlinben 94 fokon csinált, azt én 89-en itthon és mind a két változat jó volt (ráadásul La Marzocco - La Marzocco, melyeknél szerencsére nagyjából összehasonlítható a hőfok - legalábbis tapasztalatom szerint -. Azonban 90 fok fölött érdemes kutakodni (pláne mivel kerültek bele filterkávék is, amiknek lehet olyan magas hő kell, amit még nem is használtatok). A világos pörkölés nehezebben "oldható", ezért is kell a magasabb hő. Egyrészt. Ezen felül megkönnyíti a kivonatolást a finomabbra való őrlés is (mivel nem annyira törékenyek a "szemek"). Ugyan generalizálva, de minél hosszabb a pörkölés (meg a Maillard-fázisban eltöltött idő stb.), annál könnyebben oldható a kávé. Itt 19-20 gramm alatt nem is érdemes próbálkozni a kávékkal. Hosszabb oldási idő kell nekik, tehát olyan 25-35 másodperc között lesz az igazság, de felülről kívüleső értékkel sem feltétlen van baj. Ezzel egyenes arányosságban természetesen több folyadék lesz a csészében is. Itt nem játszik az 1:1, 1:1,5 arány. 1:2, 1:3 is lehet akár. Tehát 20 gramm kávéból legalább 40 gramm "folyadék" lesz. 



Ha esetleg 5 másodpercen belül nem indulna meg a lefolyás, akkor sem kell a szék mellé ülni, mert még az is be tud válni. 





Ja ja. Nálam nagyobb kosár van, így 22-25g megy a kosárba ezekből.


Avatar
BURN28
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2014.11.11., kedd 10:53
Értékelés: 53

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: BURN28 »



Abstract:



- Magasabb hő



- Nagyobb oldási arány (adott őrleményből több folyadék)



- Finomabb őrlemény



- Több őrlemény



- Egyenletes eloszlatás a kosárban



- Előáztatás amennyiben lehetséges (vibrációs pumpánál a gyári felszereltség része, a Shot Brewer-en pedig egy karnyújtásnyira van)



- És a fenti pontok különböző arányú kombinációja



Pár tudnivaló akkor a kávékhoz, amiket érdemes figyelembe venni. Ez most egy abszolút világos kör, nem lesz benne olajos, robuszta surprise. Érdemes magasabb hőfokkal nekiindulni, mint a sötétebb kávéknál. Én ebben szélsőséges vagyok, mert amit a Five Elephant Berlinben 94 fokon csinált, azt én 89-en itthon és mind a két változat jó volt (ráadásul La Marzocco - La Marzocco, melyeknél szerencsére nagyjából összehasonlítható a hőfok - legalábbis tapasztalatom szerint -. Azonban 90 fok fölött érdemes kutakodni (pláne mivel kerültek bele filterkávék is, amiknek lehet olyan magas hő kell, amit még nem is használtatok). A világos pörkölés nehezebben "oldható", ezért is kell a magasabb hő. Egyrészt. Ezen felül megkönnyíti a kivonatolást a finomabbra való őrlés is (mivel nem annyira törékenyek a "szemek"). Ugyan generalizálva, de minél hosszabb a pörkölés (meg a Maillard-fázisban eltöltött idő stb.), annál könnyebben oldható a kávé. Itt 19-20 gramm alatt nem is érdemes próbálkozni a kávékkal. Hosszabb oldási idő kell nekik, tehát olyan 25-35 másodperc között lesz az igazság, de felülről kívüleső értékkel sem feltétlen van baj. Ezzel egyenes arányosságban természetesen több folyadék lesz a csészében is. Itt nem játszik az 1:1, 1:1,5 arány. 1:2, 1:3 is lehet akár. Tehát 20 gramm kávéból legalább 40 gramm "folyadék" lesz. 



Ha esetleg 5 másodpercen belül nem indulna meg a lefolyás, akkor sem kell a szék mellé ülni, mert még az is be tud válni. 


Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Asgard »




3 hours ago, lehoako said:




Szerettem volna megtudni, hogy mik az eddig kb. elfogadott "szabályok" a teszthez. Erőltetni semmit nem jó, a részleteket viszont szerintem nem árt tisztázni. Eddig KIZÁRÓLAG Vinkler írta meg, h kb. milyen technikai részletekkel (súlyra) megy a teszt. A 93-94 fokot magamtól is sztenderdnek tekintem, ezt pl. én már írtam is. A darálóállásokat nehéz ekvivalensen egymás darálóira vetíteni, ott próbálkozni kell, de ha friss a kávé, akkor kb. ott fogjuk őrölni, ahol a sajátot (frisset). 



 





Olvass vissza az értékelésekben én is sokszor leírtam a beállításokat, grammokat, időket, színkódokat. A 'fok' a leggyengébb kapaszkodó az gépenként nagyon más. Azt javasolnám magadtól keresd meg a neked legjobban tetsző beállítást és arról írj. A különböző gépekre nem nagyon lehet egységes beállítási sztenderdet megadni. Eddig is tanulságos volt hogy különböző gépeknek különböző kávék passzoltak jobban. Ráadásul specerhillel 'csalni' is tudunk a profilozással, specialitynél szerintem használni is fogjuk.


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




1 órája, lehoako írta:




Szerettem volna megtudni, hogy mik az eddig kb. elfogadott "szabályok" a teszthez. Erőltetni semmit nem jó, a részleteket viszont szerintem nem árt tisztázni. Eddig KIZÁRÓLAG Vinkler írta meg, h kb. milyen technikai részletekkel (súlyra) megy a teszt. A 93-94 fokot magamtól is sztenderdnek tekintem, ezt pl. én már írtam is. A darálóállásokat nehéz ekvivalensen egymás darálóira vetíteni, ott próbálkozni kell, de ha friss a kávé, akkor kb. ott fogjuk őrölni, ahol a sajátot (frisset). 



 





Nyugi, nem kell görcsölni, de az tény, hogy kellő rutin kell hozzá. Főleg az ilyen specialty kávékhoz.



Olvass bele a régebbi teszteredményeknél a részletekbe.



A daráló állást azért fogom megadni, hogy tudjátok nagyjából, hogy merre tekerjétek az állító csavart.



A Tonino színkód szintén fontos infó. Minél világosabb, annál finomabbra kell állítani a darálót, de ezeknél a kávéknál ez sem lesz így teljesen igaz, főleg a filteresre pörkölteknél.



Itt a srácok már tudják, ha leírom 118 a kódja a kávénak, az mit jelent. Kb hamburgi-világos pörkölés.


Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14021
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 8965
Tartózkodási hely: Szentendre

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Vinkler »




7 minutes ago, lehoako said:




Szerettem volna megtudni, hogy mik az eddig kb. elfogadott "szabályok" a teszthez. Erőltetni semmit nem jó, a részleteket viszont szerintem nem árt tisztázni. Eddig KIZÁRÓLAG Vinkler írta meg, h kb. milyen technikai részletekkel (súlyra) megy a teszt. A 93-94 fokot magamtól is sztenderdnek tekintem, ezt pl. én már írtam is. A darálóállásokat nehéz ekvivalensen egymás darálóira vetíteni, ott próbálkozni kell, de ha friss a kávé, akkor kb. ott fogjuk őrölni, ahol a sajátot (frisset). 



 





Mindenki másként tesztel. Nem mindegy a géppark, milyen kosár van a karban, stb. Az a lényege, hogy különbözően nyomjuk és a végén ki mire jut. Nincs rossz, vagy jó módszer. Egyszerűen csináld úgy, ahogy eddig és írd le a tapasztalataidat.

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Hozzászólások: 5306
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: lehoako »




56 minutes ago, AVX said:




A srácokat kérdezd, de már látom, hogy nagyon az elején tartasz még. Nem véletlenül nem eröltettem a tesztet. Ja és a kávét készítjük, nem főzzük.





Szerettem volna megtudni, hogy mik az eddig kb. elfogadott "szabályok" a teszthez. Erőltetni semmit nem jó, a részleteket viszont szerintem nem árt tisztázni. Eddig KIZÁRÓLAG Vinkler írta meg, h kb. milyen technikai részletekkel (súlyra) megy a teszt. A 93-94 fokot magamtól is sztenderdnek tekintem, ezt pl. én már írtam is. A darálóállásokat nehéz ekvivalensen egymás darálóira vetíteni, ott próbálkozni kell, de ha friss a kávé, akkor kb. ott fogjuk őrölni, ahol a sajátot (frisset). 



 


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




2018. 05. 24. at 12:32, AVX írta:




Mielőtt nekikezdenétek a teszteléshez, adok egy kis segítséget, mert szerintem jól jöhet.



A csomagban van több olyan kávé , amit érdemes filterként is kipróbálni, mert csalódás érhet, ha csak ristretto-ként kóstoljátok.



Ezek azok, amik szerintem filterként az igaziak:



2, 4, 6, 7



A darálót is finomabbra kell állítani, mint a a másik háromnál, ha ristretto-ként is megkóstoljátok.



Ez egy nagyon dúrva teszt. Majd Leho is megérti, hogy miért nem akartam idegeneket bevenni a csapatba, de félek a a mostaniak közül is többnek csalódás lesz ez a kör.



Ezek a kávék nem a megszokott kategóriába tartoznak.



Nagyon kíváncsi vagyok az első reakciókra.



 





Még egy kis segítség.



Az 1-es kávé Tonino színkódja 118-as.



Nálam a daráló állás 71-es. Majd beírom ezeket az adatokat a többihez is. Az arányok legalább látszódnak majd.



 


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




28 perce, lehoako írta:




Duplával megyünk alapból mi is. Ti hogy főzitek (hány grammból) a referenciakóstoláskor? (a duplát)



Megjöttek a kávék, köszönöm, jövő szerdán lesz a teszt nagyrésze, de több kontrollfőzést tartunk és videó is lesz!





A srácokat kérdezd, de már látom, hogy nagyon az elején tartasz még. Nem véletlenül nem eröltettem a tesztet. Ja és a kávét készítjük, nem főzzük.


Avatar
lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Hozzászólások: 5306
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: lehoako »




6 minutes ago, AVX said:




150g-os a csomag





Köszönöm, akkor kb. jól saccoltam, 15 helyett 12 dekát... 

Avatar
lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Hozzászólások: 5306
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: lehoako »




2 minutes ago, AVX said:




A szimplát felejtsd el. Így nem lesz jó a teszt semmire.





Duplával megyünk alapból mi is. Ti hogy főzitek (hány grammból) a referenciakóstoláskor? (a duplát)



Megjöttek a kávék, köszönöm, jövő szerdán lesz a teszt nagyrésze, de több kontrollfőzést tartunk és videó is lesz!


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




1 órája, lehoako írta:




Köszi, ezeket nyomjad, lécci, mert jó valami fixpont. A minekünk küldött adagok kb 10-12 dekások, ebből valahogy már jól közelítve kéne kezdeni az őrlést. Hány grammal mész adagonként és szimpla vagy dupla szűrővel?





A szimplát felejtsd el. Így nem lesz jó a teszt semmire.


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




1 órája, lehoako írta:




Köszi, ezeket nyomjad, lécci, mert jó valami fixpont. A minekünk küldött adagok kb 10-12 dekások, ebből valahogy már jól közelítve kéne kezdeni az őrlést. Hány grammal mész adagonként és szimpla vagy dupla szűrővel?





150g-os a csomag


Avatar
lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Hozzászólások: 5306
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: lehoako »




14 minutes ago, Vinkler said:




Én duplákat tolok 18 grammal. Jobban kijönnek az ízek, mint a szimplával. Abba egyébként 8 grammot pakolok. Persze kavéfüggő is a dolog, de ezek a kiinduló számok.





Köszi, tökjó, h írtad, kb én is így megyek.


Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14021
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 8965
Tartózkodási hely: Szentendre

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Vinkler »




36 minutes ago, lehoako said:




Köszi, ezeket nyomjad, lécci, mert jó valami fixpont. A minekünk küldött adagok kb 10-12 dekások, ebből valahogy már jól közelítve kéne kezdeni az őrlést. Hány grammal mész adagonként és szimpla vagy dupla szűrővel?





Én duplákat tolok 18 grammal. Jobban kijönnek az ízek, mint a szimplával. Abba egyébként 8 grammot pakolok. Persze kavéfüggő is a dolog, de ezek a kiinduló számok. (Nálam).

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Hozzászólások: 5306
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: lehoako »




15 minutes ago, bajnokpityu said:




1esnél nekem a 93-94 fok, közepesen finom vált be eddig. (az univerzális)





Köszi, ezeket nyomjad, lécci, mert jó valami fixpont. A minekünk küldött adagok kb 10-12 dekások, ebből valahogy már jól közelítve kéne kezdeni az őrlést. Hány grammal mész adagonként és szimpla vagy dupla szűrővel?


Avatar
bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 772
Csatlakozott: 2006.10.17., kedd 21:20
Értékelés: 174

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: bajnokpityu »


1esnél nekem a 93-94 fok, közepesen finom vált be eddig. (az univerzális)

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: bluesfan »




59 minutes ago, Vinkler said:




Ti aztan nem cicóztok...




Minél hamarabb túl akarunk lenni rajta, hogy visszaállhassunk a sárga csibóra.

Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14021
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 8965
Tartózkodási hely: Szentendre

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Vinkler »


Ti aztan nem cicóztok...
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: bluesfan »


Ma reggel már nálunk is az 1. zacsi tartalma volt csapon.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




3 órája, bajnokpityu írta:




Megérkezett, 1esbe belekóstoltam.




Szerintem az nem baj, ha javasoltok daráló beállításokat és írtok PID hőmérsékletet. Tudom, hogy ez mindenkinél más, de egymáshoz képest lehet látni, hogyan állítsa be a kávékat.


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




2 órája, GAgyiXyXy írta:




Köszönöm, ma átvettem a csomagot Attilától. Én biztosan nem fogok filterezni, mindent espresso-nak készítek. Még ristretto-t sem iszom. Legfeljebb majd ha nagyon nem ízlik espresso-nak, akkor megjegyzem, hogy olyan kávét nem veszek  Aggodalomra semmi ok.



Ez akárhogyan nézem 7 csomag. Nálam kicsit el fog húzódni, főleg hogy 4 hétvégén itthon sem leszek.



Az 1-be én is belekóstoltam.




Nyugi, van idő. Senkit sem fogok sürgetni.


Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Asgard »


Megérkezett hozzám is, holnap már reggel az 1-est bontom! 

Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 128
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy »



Köszönöm, ma átvettem a csomagot Attilától. Én biztosan nem fogok filterezni, mindent espresso-nak készítek. Még ristretto-t sem iszom. Legfeljebb majd ha nagyon nem ízlik espresso-nak, akkor megjegyzem, hogy olyan kávét nem veszek  Aggodalomra semmi ok.



Ez akárhogyan nézem 7 csomag. Nálam kicsit el fog húzódni, főleg hogy 4 hétvégén itthon sem leszek.



Az 1-be én is belekóstoltam.
Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 772
Csatlakozott: 2006.10.17., kedd 21:20
Értékelés: 174

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: bajnokpityu »


Megérkezett, 1esbe belekóstoltam.

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”