Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Szemes kávé tesztek
Szemes kávé tesztek
20 órája, AVX írta:
Még egy kis segítség.
Az 1-es kávé Tonino színkódja 118-as.
Nálam a daráló állás 71-es. Majd beírom ezeket az adatokat a többihez is. Az arányok legalább látszódnak majd.
A 6-os kávé színkódja:114-es
Ez filterre lett pörkölve. 25g-ot raktam a kosárba. Daráló állás nálam 70-es. 95 fokra kellett felvinnem a hőmérsékletet. 91 fokon híg lötty volt, de 95-ön pont ideális.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
32 perce, BURN28 írta:
Abstract:
- Magasabb hő
- Nagyobb oldási arány (adott őrleményből több folyadék)
- Finomabb őrlemény
- Több őrlemény
- Egyenletes eloszlatás a kosárban
- Előáztatás amennyiben lehetséges (vibrációs pumpánál a gyári felszereltség része, a Shot Brewer-en pedig egy karnyújtásnyira van)
- És a fenti pontok különböző arányú kombinációja
Pár tudnivaló akkor a kávékhoz, amiket érdemes figyelembe venni. Ez most egy abszolút világos kör, nem lesz benne olajos, robuszta surprise. Érdemes magasabb hőfokkal nekiindulni, mint a sötétebb kávéknál. Én ebben szélsőséges vagyok, mert amit a Five Elephant Berlinben 94 fokon csinált, azt én 89-en itthon és mind a két változat jó volt (ráadásul La Marzocco - La Marzocco, melyeknél szerencsére nagyjából összehasonlítható a hőfok - legalábbis tapasztalatom szerint -. Azonban 90 fok fölött érdemes kutakodni (pláne mivel kerültek bele filterkávék is, amiknek lehet olyan magas hő kell, amit még nem is használtatok). A világos pörkölés nehezebben "oldható", ezért is kell a magasabb hő. Egyrészt. Ezen felül megkönnyíti a kivonatolást a finomabbra való őrlés is (mivel nem annyira törékenyek a "szemek"). Ugyan generalizálva, de minél hosszabb a pörkölés (meg a Maillard-fázisban eltöltött idő stb.), annál könnyebben oldható a kávé. Itt 19-20 gramm alatt nem is érdemes próbálkozni a kávékkal. Hosszabb oldási idő kell nekik, tehát olyan 25-35 másodperc között lesz az igazság, de felülről kívüleső értékkel sem feltétlen van baj. Ezzel egyenes arányosságban természetesen több folyadék lesz a csészében is. Itt nem játszik az 1:1, 1:1,5 arány. 1:2, 1:3 is lehet akár. Tehát 20 gramm kávéból legalább 40 gramm "folyadék" lesz.
Ha esetleg 5 másodpercen belül nem indulna meg a lefolyás, akkor sem kell a szék mellé ülni, mert még az is be tud válni.
Ja ja. Nálam nagyobb kosár van, így 22-25g megy a kosárba ezekből.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Abstract:
- Magasabb hő
- Nagyobb oldási arány (adott őrleményből több folyadék)
- Finomabb őrlemény
- Több őrlemény
- Egyenletes eloszlatás a kosárban
- Előáztatás amennyiben lehetséges (vibrációs pumpánál a gyári felszereltség része, a Shot Brewer-en pedig egy karnyújtásnyira van)
- És a fenti pontok különböző arányú kombinációja
Pár tudnivaló akkor a kávékhoz, amiket érdemes figyelembe venni. Ez most egy abszolút világos kör, nem lesz benne olajos, robuszta surprise. Érdemes magasabb hőfokkal nekiindulni, mint a sötétebb kávéknál. Én ebben szélsőséges vagyok, mert amit a Five Elephant Berlinben 94 fokon csinált, azt én 89-en itthon és mind a két változat jó volt (ráadásul La Marzocco - La Marzocco, melyeknél szerencsére nagyjából összehasonlítható a hőfok - legalábbis tapasztalatom szerint -. Azonban 90 fok fölött érdemes kutakodni (pláne mivel kerültek bele filterkávék is, amiknek lehet olyan magas hő kell, amit még nem is használtatok). A világos pörkölés nehezebben "oldható", ezért is kell a magasabb hő. Egyrészt. Ezen felül megkönnyíti a kivonatolást a finomabbra való őrlés is (mivel nem annyira törékenyek a "szemek"). Ugyan generalizálva, de minél hosszabb a pörkölés (meg a Maillard-fázisban eltöltött idő stb.), annál könnyebben oldható a kávé. Itt 19-20 gramm alatt nem is érdemes próbálkozni a kávékkal. Hosszabb oldási idő kell nekik, tehát olyan 25-35 másodperc között lesz az igazság, de felülről kívüleső értékkel sem feltétlen van baj. Ezzel egyenes arányosságban természetesen több folyadék lesz a csészében is. Itt nem játszik az 1:1, 1:1,5 arány. 1:2, 1:3 is lehet akár. Tehát 20 gramm kávéból legalább 40 gramm "folyadék" lesz.
Ha esetleg 5 másodpercen belül nem indulna meg a lefolyás, akkor sem kell a szék mellé ülni, mert még az is be tud válni.
Szemes kávé tesztek
3 hours ago, lehoako said:
Szerettem volna megtudni, hogy mik az eddig kb. elfogadott "szabályok" a teszthez. Erőltetni semmit nem jó, a részleteket viszont szerintem nem árt tisztázni. Eddig KIZÁRÓLAG Vinkler írta meg, h kb. milyen technikai részletekkel (súlyra) megy a teszt. A 93-94 fokot magamtól is sztenderdnek tekintem, ezt pl. én már írtam is. A darálóállásokat nehéz ekvivalensen egymás darálóira vetíteni, ott próbálkozni kell, de ha friss a kávé, akkor kb. ott fogjuk őrölni, ahol a sajátot (frisset).
Olvass vissza az értékelésekben én is sokszor leírtam a beállításokat, grammokat, időket, színkódokat. A 'fok' a leggyengébb kapaszkodó az gépenként nagyon más. Azt javasolnám magadtól keresd meg a neked legjobban tetsző beállítást és arról írj. A különböző gépekre nem nagyon lehet egységes beállítási sztenderdet megadni. Eddig is tanulságos volt hogy különböző gépeknek különböző kávék passzoltak jobban. Ráadásul specerhillel 'csalni' is tudunk a profilozással, specialitynél szerintem használni is fogjuk.
Szemes kávé tesztek
1 órája, lehoako írta:
Szerettem volna megtudni, hogy mik az eddig kb. elfogadott "szabályok" a teszthez. Erőltetni semmit nem jó, a részleteket viszont szerintem nem árt tisztázni. Eddig KIZÁRÓLAG Vinkler írta meg, h kb. milyen technikai részletekkel (súlyra) megy a teszt. A 93-94 fokot magamtól is sztenderdnek tekintem, ezt pl. én már írtam is. A darálóállásokat nehéz ekvivalensen egymás darálóira vetíteni, ott próbálkozni kell, de ha friss a kávé, akkor kb. ott fogjuk őrölni, ahol a sajátot (frisset).
Nyugi, nem kell görcsölni, de az tény, hogy kellő rutin kell hozzá. Főleg az ilyen specialty kávékhoz.
Olvass bele a régebbi teszteredményeknél a részletekbe.
A daráló állást azért fogom megadni, hogy tudjátok nagyjából, hogy merre tekerjétek az állító csavart.
A Tonino színkód szintén fontos infó. Minél világosabb, annál finomabbra kell állítani a darálót, de ezeknél a kávéknál ez sem lesz így teljesen igaz, főleg a filteresre pörkölteknél.
Itt a srácok már tudják, ha leírom 118 a kódja a kávénak, az mit jelent. Kb hamburgi-világos pörkölés.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 14021
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 8965
- Tartózkodási hely: Szentendre
Szemes kávé tesztek
7 minutes ago, lehoako said:
Szerettem volna megtudni, hogy mik az eddig kb. elfogadott "szabályok" a teszthez. Erőltetni semmit nem jó, a részleteket viszont szerintem nem árt tisztázni. Eddig KIZÁRÓLAG Vinkler írta meg, h kb. milyen technikai részletekkel (súlyra) megy a teszt. A 93-94 fokot magamtól is sztenderdnek tekintem, ezt pl. én már írtam is. A darálóállásokat nehéz ekvivalensen egymás darálóira vetíteni, ott próbálkozni kell, de ha friss a kávé, akkor kb. ott fogjuk őrölni, ahol a sajátot (frisset).
Mindenki másként tesztel. Nem mindegy a géppark, milyen kosár van a karban, stb. Az a lényege, hogy különbözően nyomjuk és a végén ki mire jut. Nincs rossz, vagy jó módszer. Egyszerűen csináld úgy, ahogy eddig és írd le a tapasztalataidat.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Szemes kávé tesztek
56 minutes ago, AVX said:
A srácokat kérdezd, de már látom, hogy nagyon az elején tartasz még. Nem véletlenül nem eröltettem a tesztet. Ja és a kávét készítjük, nem főzzük.
Szerettem volna megtudni, hogy mik az eddig kb. elfogadott "szabályok" a teszthez. Erőltetni semmit nem jó, a részleteket viszont szerintem nem árt tisztázni. Eddig KIZÁRÓLAG Vinkler írta meg, h kb. milyen technikai részletekkel (súlyra) megy a teszt. A 93-94 fokot magamtól is sztenderdnek tekintem, ezt pl. én már írtam is. A darálóállásokat nehéz ekvivalensen egymás darálóira vetíteni, ott próbálkozni kell, de ha friss a kávé, akkor kb. ott fogjuk őrölni, ahol a sajátot (frisset).
Szemes kávé tesztek
2018. 05. 24. at 12:32, AVX írta:
Mielőtt nekikezdenétek a teszteléshez, adok egy kis segítséget, mert szerintem jól jöhet.
A csomagban van több olyan kávé , amit érdemes filterként is kipróbálni, mert csalódás érhet, ha csak ristretto-ként kóstoljátok.
Ezek azok, amik szerintem filterként az igaziak:
2, 4, 6, 7
A darálót is finomabbra kell állítani, mint a a másik háromnál, ha ristretto-ként is megkóstoljátok.
Ez egy nagyon dúrva teszt. Majd Leho is megérti, hogy miért nem akartam idegeneket bevenni a csapatba, de félek a a mostaniak közül is többnek csalódás lesz ez a kör.
Ezek a kávék nem a megszokott kategóriába tartoznak.
Nagyon kíváncsi vagyok az első reakciókra.
Még egy kis segítség.
Az 1-es kávé Tonino színkódja 118-as.
Nálam a daráló állás 71-es. Majd beírom ezeket az adatokat a többihez is. Az arányok legalább látszódnak majd.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
28 perce, lehoako írta:
Duplával megyünk alapból mi is. Ti hogy főzitek (hány grammból) a referenciakóstoláskor? (a duplát)
Megjöttek a kávék, köszönöm, jövő szerdán lesz a teszt nagyrésze, de több kontrollfőzést tartunk és videó is lesz!
A srácokat kérdezd, de már látom, hogy nagyon az elején tartasz még. Nem véletlenül nem eröltettem a tesztet. Ja és a kávét készítjük, nem főzzük.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
6 minutes ago, AVX said:
150g-os a csomag
Köszönöm, akkor kb. jól saccoltam, 15 helyett 12 dekát...
Szemes kávé tesztek
2 minutes ago, AVX said:
A szimplát felejtsd el. Így nem lesz jó a teszt semmire.
Duplával megyünk alapból mi is. Ti hogy főzitek (hány grammból) a referenciakóstoláskor? (a duplát)
Megjöttek a kávék, köszönöm, jövő szerdán lesz a teszt nagyrésze, de több kontrollfőzést tartunk és videó is lesz!
Szemes kávé tesztek
1 órája, lehoako írta:
Köszi, ezeket nyomjad, lécci, mert jó valami fixpont. A minekünk küldött adagok kb 10-12 dekások, ebből valahogy már jól közelítve kéne kezdeni az őrlést. Hány grammal mész adagonként és szimpla vagy dupla szűrővel?
A szimplát felejtsd el. Így nem lesz jó a teszt semmire.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
1 órája, lehoako írta:
Köszi, ezeket nyomjad, lécci, mert jó valami fixpont. A minekünk küldött adagok kb 10-12 dekások, ebből valahogy már jól közelítve kéne kezdeni az őrlést. Hány grammal mész adagonként és szimpla vagy dupla szűrővel?
150g-os a csomag
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
14 minutes ago, Vinkler said:
Én duplákat tolok 18 grammal. Jobban kijönnek az ízek, mint a szimplával. Abba egyébként 8 grammot pakolok. Persze kavéfüggő is a dolog, de ezek a kiinduló számok.
Köszi, tökjó, h írtad, kb én is így megyek.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 14021
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 8965
- Tartózkodási hely: Szentendre
Szemes kávé tesztek
36 minutes ago, lehoako said:
Köszi, ezeket nyomjad, lécci, mert jó valami fixpont. A minekünk küldött adagok kb 10-12 dekások, ebből valahogy már jól közelítve kéne kezdeni az őrlést. Hány grammal mész adagonként és szimpla vagy dupla szűrővel?
Én duplákat tolok 18 grammal. Jobban kijönnek az ízek, mint a szimplával. Abba egyébként 8 grammot pakolok. Persze kavéfüggő is a dolog, de ezek a kiinduló számok. (Nálam).
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Szemes kávé tesztek
15 minutes ago, bajnokpityu said:
1esnél nekem a 93-94 fok, közepesen finom vált be eddig. (az univerzális)
Köszi, ezeket nyomjad, lécci, mert jó valami fixpont. A minekünk küldött adagok kb 10-12 dekások, ebből valahogy már jól közelítve kéne kezdeni az őrlést. Hány grammal mész adagonként és szimpla vagy dupla szűrővel?
- bajnokpityu
- V.I.P.
- Hozzászólások: 772
- Csatlakozott: 2006.10.17., kedd 21:20
- Értékelés: 174
Szemes kávé tesztek
1esnél nekem a 93-94 fok, közepesen finom vált be eddig. (az univerzális)
Szemes kávé tesztek
59 minutes ago, Vinkler said:
Ti aztan nem cicóztok...
Minél hamarabb túl akarunk lenni rajta, hogy visszaállhassunk a sárga csibóra.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 14021
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 8965
- Tartózkodási hely: Szentendre
Szemes kávé tesztek
Ti aztan nem cicóztok...
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Szemes kávé tesztek
Ma reggel már nálunk is az 1. zacsi tartalma volt csapon.
Szemes kávé tesztek
3 órája, bajnokpityu írta:
Megérkezett, 1esbe belekóstoltam.
Szerintem az nem baj, ha javasoltok daráló beállításokat és írtok PID hőmérsékletet. Tudom, hogy ez mindenkinél más, de egymáshoz képest lehet látni, hogyan állítsa be a kávékat.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
2 órája, GAgyiXyXy írta:
Köszönöm, ma átvettem a csomagot Attilától. Én biztosan nem fogok filterezni, mindent espresso-nak készítek. Még ristretto-t sem iszom. Legfeljebb majd ha nagyon nem ízlik espresso-nak, akkor megjegyzem, hogy olyan kávét nem veszek Aggodalomra semmi ok.
Ez akárhogyan nézem 7 csomag. Nálam kicsit el fog húzódni, főleg hogy 4 hétvégén itthon sem leszek.
Az 1-be én is belekóstoltam.
Nyugi, van idő. Senkit sem fogok sürgetni.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
Megérkezett hozzám is, holnap már reggel az 1-est bontom!
Szemes kávé tesztek
Köszönöm, ma átvettem a csomagot Attilától. Én biztosan nem fogok filterezni, mindent espresso-nak készítek. Még ristretto-t sem iszom. Legfeljebb majd ha nagyon nem ízlik espresso-nak, akkor megjegyzem, hogy olyan kávét nem veszek Aggodalomra semmi ok.
Ez akárhogyan nézem 7 csomag. Nálam kicsit el fog húzódni, főleg hogy 4 hétvégén itthon sem leszek.
Az 1-be én is belekóstoltam.
Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita
- bajnokpityu
- V.I.P.
- Hozzászólások: 772
- Csatlakozott: 2006.10.17., kedd 21:20
- Értékelés: 174
Szemes kávé tesztek
Megérkezett, 1esbe belekóstoltam.