Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szemes kávé tesztek

Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 128
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy »


Hála az égnek nekem jött sem cédrus, sem más fafajta gyantájának íze a 2-es versenyzőnél..Öntöttem is volna ki. Bár nem tudom lehoako melyik cédrus gyantájára gondolt, nálam semmi fanyar íznek nincs helye a kávéban. A 2-es nagyon kellemesen édes nálam, igaz nekem nem szorítani, hanem lazítani kellett a darálón mert elsőre pötyögős lett. PID-et is visszatettem 92-re, mert magasabban kesere lett nagyon. Ahány gép, annyi cumi

 
Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Hozzászólások: 5306
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: lehoako »




15 hours ago, AVX said:




Tyűha. Egész ügyesen csinálod. Örülök, hogy a csapat tagja lettél. Eddig amiket leírtál, azt én is alá tudom támasztani és én ráadásul pontosan tudom melyik micsoda.





Köszönöm! Az elismerés mindannyiunknak szól. Öten vagyunk, nem heten, nem vagyunk mi Manhattan... :-) Ebből a kettesből (persze ha nem túl drága nekem) már most tudom, hogy szívesen rendelnék. 



Remélem, a hétvégén egy-két másik "tesztrendszerben" is megmutatják magukat a kávék 1-4-ig. 



Nagyon izgalmasak a kávék, kifúrja az oldalamat a kíváncsiság, hogy melyik milyen, legalább földrajzi eredet tekintetében.


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




5 órája, lehoako írta:




Ezt nagyon adom, nekem az első 3 közül ez jött be legjobban. Bogyók, gyümölcsök, 93-on pici cédrusgyanta utóízzel, de azt egyedül én "bírtam", a többieknek szerintük túl savas volt, szerintem pont jó. Nem keserű, csak picit száraz a vége. Csak presszó. Mondanám, h rendesen lehúzva SIMÁN Espresso Embassy/Casino Mocca-színvonal. 



(18 gramm, kb. 8 másodperc után induló lefolyás, gyönyörű sugár, 27 másodpercnél leállítottam, eddigre jött le 38 ml.)



Az egyes számú kávé nekem picit egysíkúbb volt, mint ez, kicsit túl átütően csokis volt, de ez nem volt zavaró (a Malabar az egyik kedvencem pont emiatt), csak ehhez a 2eshez képest jóval kevésbé volt izgalmas az íze (nekem). 





Tyűha. Egész ügyesen csinálod. Örülök, hogy a csapat tagja lettél. Eddig amiket leírtál, azt én is alá tudom támasztani és én ráadásul pontosan tudom melyik micsoda.


Avatar
lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Hozzászólások: 5306
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: lehoako »




On 2018. 05. 29. at 9:20 PM, Asgard said:




Érdemes eljátszani ezzel. Mondjuk a 2es kezes darab, nehéz nagyon rontani, de a nagyon jót sem könnyű mandínerből. Nem akarva befolyásolni a tesztet, de a 2es ben üldözök egy ízt, ami meleg aromában jött, meg filterben is, de presszóban még nem. Aztán nekiálltam sima 7.0 bar, 10-25mp, viszont 92 fok, és már majdnem jó. Szerintem reggelre meg lesz - vagy nem .





Ezt nagyon adom, nekem az első 3 közül ez jött be legjobban. Bogyók, gyümölcsök, 93-on pici cédrusgyanta utóízzel, de azt egyedül én "bírtam", a többieknek szerintük túl savas volt, szerintem pont jó. Nem keserű, csak picit száraz a vége. Csak presszó. Mondanám, h rendesen lehúzva SIMÁN Espresso Embassy/Casino Mocca-színvonal. 



(18 gramm, kb. 8 másodperc után induló lefolyás, gyönyörű sugár, 27 másodpercnél leállítottam, eddigre jött le 38 ml.)



Az egyes számú kávé nekem picit egysíkúbb volt, mint ez, kicsit túl átütően csokis volt, de ez nem volt zavaró (a Malabar az egyik kedvencem pont emiatt), csak ehhez a 2eshez képest jóval kevésbé volt izgalmas az íze (nekem). 


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




2 órája, GAgyiXyXy írta:




Érdeklődve olvasom amit írtok. Az 1-est én is befejeztem, majd hétfőn nyitom a 2-est, mert elutazom megint. Nálam az 1 94 fokon produkálta a legjobbat. Viszont azt nem gondoltam, hogy ennyire világos. Sebaj, éreztem a hőhiányt, talán még mehettem volna feljebb is, de közben elfogyott...azaz 18g visszakóstolásra fagyóban.





Nem véletlenül írtam be a Tonino színkódokat, de rossz hírem van, mert a filtere pörkölésűek látszatra sötétebbnek tűnnek, mégis magasabb hőt igényelnek.



2-4-5-6-7


Avatar
GAgyiXyXy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 128
Csatlakozott: 2016.12.02., pén. 17:36
Értékelés: 3

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: GAgyiXyXy »


Érdeklődve olvasom amit írtok. Az 1-est én is befejeztem, majd hétfőn nyitom a 2-est, mert elutazom megint. Nálam az 1 94 fokon produkálta a legjobbat. Viszont azt nem gondoltam, hogy ennyire világos. Sebaj, éreztem a hőhiányt, talán még mehettem volna feljebb is, de közben elfogyott...azaz 18g visszakóstolásra fagyóban.
Rancilo Silvia full tuning, Eureka mignon specialita

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




2018. 05. 29. at 21:53, spencer hill írta:




A 2-es versenyző tényleg nem egyszerű eset. Mondhatjuk úgy, hogy én is küzdöttem vele. Valahogy nem akart tetsző ízeket produkálni, és érdekes módon ez nálam is a rövidebb idejű (33mp) csapolásnál nyílt meg a legjobban, de nekem a 93 fok lett a befutó.  





Egyetértek. Nálam is szenvedős volt, de végül egész jót sikerült belőle húznom.



Én zs ötössel dolgoztam a legtöbbet.



5-ös kávé színkódja:123  Daráló állás:69  PID: 99 fok Mennyiség:24g



Felmentem egészen 100 fokig. Utána levittem 95-re és állítottam a darálón. 99 fokon volt a legjobb.


Avatar
spencer-hill
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »




28 minutes ago, Asgard said:




Érdemes eljátszani ezzel. Mondjuk a 2es kezes darab, nehéz nagyon rontani, de a nagyon jót sem könnyű mandínerből. Nem akarva befolyásolni a tesztet, de a 2es ben üldözök egy ízt, ami meleg aromában jött, meg filterben is, de presszóban még nem. Aztán nekiálltam sima 7.0 bar, 10-25mp, viszont 92 fok, és már majdnem jó. Szerintem reggelre meg lesz - vagy nem .





A 2-es versenyző tényleg nem egyszerű eset. Mondhatjuk úgy, hogy én is küzdöttem vele. Valahogy nem akart tetsző ízeket produkálni, és érdekes módon ez nálam is a rövidebb idejű (33mp) csapolásnál nyílt meg a legjobban, de nekem a 93 fok lett a befutó.  


Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Asgard »




1 hour ago, spencer hill said:




91 fok volt nekem az ideális. 92-vel kezdtem, de ott nekem az utóíze kesernyés felé hajlott. A rugós karosokat idéző profillal volt számomra a legjobb. 20 grammból  39 gramm ital 49 mp alatt. 





Érdemes eljátszani ezzel. Mondjuk a 2es kezes darab, nehéz nagyon rontani, de a nagyon jót sem könnyű mandínerből. Nem akarva befolyásolni a tesztet, de a 2es ben üldözök egy ízt, ami meleg aromában jött, meg filterben is, de presszóban még nem. Aztán nekiálltam sima 7.0 bar, 10-25mp, viszont 92 fok, és már majdnem jó. Szerintem reggelre meg lesz - vagy nem .


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




9 perce, spencer hill írta:




91 fok volt nekem az ideális. 92-vel kezdtem, de ott nekem az utóíze kesernyés felé hajlott. A rugós karosokat idéző profillal volt számomra a legjobb. 20 grammból  39 gramm ital 49 mp alatt. 





Én is ma nyomtam el ebből az utolsó adagot és pont 91 fokon.



Ezt írtam a múltkor:



3-as kávé színkódja:115  Daráló állás:72  PID: 92 fok  Mennyiség:20,5g  Eléggé egyforma a beállítás a tieddel.


Avatar
spencer-hill
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »




1 hour ago, AVX said:




Hány fok volt az ideális az enyémhez képest, amiket próbáltál?





91 fok volt nekem az ideális. 92-vel kezdtem, de ott nekem az utóíze kesernyés felé hajlott. A rugós karosokat idéző profillal volt számomra a legjobb. 20 grammból  39 gramm ital 49 mp alatt. 


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




22 órája, spencer hill írta:




A 3.-nál tartok. 



Ennél a körnél, mivel nagy kilógásokra nem számítok, még jobban fog dönteni a személyes ízlés.  Legalábbis nálam.  Így a pontozásom is ilyen módon fog menni. Az első három után már azért látom, hogy nem leszek olyan elvarázsolt, mint a Kenya-i körben :).  A profilozás tényleg nagy segítség ebben a szériában (is), hogy kihozzuk az adott kávéból a benne rejlő (vagy nem rejlő) tartalékokat, persze csakis a rendelkezésre álló mennyiséghez mérten.  





Hány fok volt az ideális az enyémhez képest, amiket próbáltál?


Avatar
lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Hozzászólások: 5306
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: lehoako »




17 hours ago, AVX said:




Én már mindegyiket megkóstoltam.  Ki hogy áll?





Mi holnap kezdjük egy érzékszervi ismerkedési esttel és vasárnap forgatás. 

Avatar
lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Hozzászólások: 5306
Csatlakozott: 2009.05.06., szer. 13:30
Értékelés: 1023

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: lehoako »




On 2018. 05. 25. at 9:23 PM, BURN28 said:




Abstract:



- Magasabb hő



- Nagyobb oldási arány (adott őrleményből több folyadék)



- Finomabb őrlemény



- Több őrlemény



- Egyenletes eloszlatás a kosárban



- Előáztatás amennyiben lehetséges (vibrációs pumpánál a gyári felszereltség része, a Shot Brewer-en pedig egy karnyújtásnyira van)



- És a fenti pontok különböző arányú kombinációja



Pár tudnivaló akkor a kávékhoz, amiket érdemes figyelembe venni. Ez most egy abszolút világos kör, nem lesz benne olajos, robuszta surprise. Érdemes magasabb hőfokkal nekiindulni, mint a sötétebb kávéknál. Én ebben szélsőséges vagyok, mert amit a Five Elephant Berlinben 94 fokon csinált, azt én 89-en itthon és mind a két változat jó volt (ráadásul La Marzocco - La Marzocco, melyeknél szerencsére nagyjából összehasonlítható a hőfok - legalábbis tapasztalatom szerint -. Azonban 90 fok fölött érdemes kutakodni (pláne mivel kerültek bele filterkávék is, amiknek lehet olyan magas hő kell, amit még nem is használtatok). A világos pörkölés nehezebben "oldható", ezért is kell a magasabb hő. Egyrészt. Ezen felül megkönnyíti a kivonatolást a finomabbra való őrlés is (mivel nem annyira törékenyek a "szemek"). Ugyan generalizálva, de minél hosszabb a pörkölés (meg a Maillard-fázisban eltöltött idő stb.), annál könnyebben oldható a kávé. Itt 19-20 gramm alatt nem is érdemes próbálkozni a kávékkal. Hosszabb oldási idő kell nekik, tehát olyan 25-35 másodperc között lesz az igazság, de felülről kívüleső értékkel sem feltétlen van baj. Ezzel egyenes arányosságban természetesen több folyadék lesz a csészében is. Itt nem játszik az 1:1, 1:1,5 arány. 1:2, 1:3 is lehet akár. Tehát 20 gramm kávéból legalább 40 gramm "folyadék" lesz. 



Ha esetleg 5 másodpercen belül nem indulna meg a lefolyás, akkor sem kell a szék mellé ülni, mert még az is be tud válni. 





KÖSZÖNÖM, ilyeneket még. 

Avatar
bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 772
Csatlakozott: 2006.10.17., kedd 21:20
Értékelés: 174

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: bajnokpityu »



2esből többet ittam már, filtert is próbáltam, 3asból csináltam tegnap presszót is, filtert is. amikor hőfokot irtok, akkor fejnél levő vizhőfokot irtok, vagy pid állást? Bluesfan gondolom pidet, Béla meg fejhőt, mert 1-3 esetén nekem is ezek a hőfokok jöttek be (fejen mérve)



Nem sietném el, 2 hetet szívesen rászánok.


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




2 perce, Asgard írta:




2es - nél tartok. 1essel játszottam egy sort, még filterre is futotta kíváncsiságból. 





A 2-es jóval keményebb kör lesz.


Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Asgard »




5 hours ago, AVX said:




Én már mindegyiket megkóstoltam.  Ki hogy áll?





2es - nél tartok. 1essel játszottam egy sort, még filterre is futotta kíváncsiságból. 


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




1 órája, bluesfan írta:




Renekába 18g-ot pakoltam, a PID-del fel kellett mennem 100 fokra a Victorián és a Comandantét is egy kattal finomabbra állítottam a joker álláshoz képest. A világosabb pöriknél azért jól meg kell markolni ezt az őrlőt.





Szerintem némelyeknél még a 18g is kevés lehet. Ehhez a körhöz tényleg kell a komolyabb daráló és masina, de talán a kellő rutin majd segít.


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




13 perce, spencer hill írta:




A 3.-nál tartok. 



Ennél a körnél, mivel nagy kilógásokra nem számítok, még jobban fog dönteni a személyes ízlés.  Legalábbis nálam.  Így a pontozásom is ilyen módon fog menni. Az első három után már azért látom, hogy nem leszek olyan elvarázsolt, mint a Kenya-i körben :).  A profilozás tényleg nagy segítség ebben a szériában (is), hogy kihozzuk az adott kávéból a benne rejlő (vagy nem rejlő) tartalékokat, persze csakis a rendelkezésre álló mennyiséghez mérten.  





Nagyon kíváncsi vagyok a te és Asgard tesztelésére. Itt most szerintem a jó gép nagyon fontos része a tesztnek. A kis rezgőpumpás masinák nem biztos, hogy olyan eredményt tudnak produkálni, mint a komolyabb masinák. A Mina is megdolgozott a pénzéért rendesen. 


Avatar
spencer-hill
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 223
Csatlakozott: 2015.03.03., kedd 16:57
Értékelés: 37

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: spencer-hill »




4 hours ago, AVX said:




Én már mindegyiket megkóstoltam.  Ki hogy áll?





A 3.-nál tartok. 



Ennél a körnél, mivel nagy kilógásokra nem számítok, még jobban fog dönteni a személyes ízlés.  Legalábbis nálam.  Így a pontozásom is ilyen módon fog menni. Az első három után már azért látom, hogy nem leszek olyan elvarázsolt, mint a Kenya-i körben :).  A profilozás tényleg nagy segítség ebben a szériában (is), hogy kihozzuk az adott kávéból a benne rejlő (vagy nem rejlő) tartalékokat, persze csakis a rendelkezésre álló mennyiséghez mérten.  


Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: bluesfan »




1 hour ago, AVX said:




Az enyémhez képest milyen hőfokon és mennyiségben próbáltad?





Renekába 18g-ot pakoltam, a PID-del fel kellett mennem 100 fokra a Victorián és a Comandantét is egy kattal finomabbra állítottam a joker álláshoz képest. A világosabb pöriknél azért jól meg kell markolni ezt az őrlőt.


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




7 perce, bluesfan írta:




Én sorba mennék, hogy ne legyen több zacsi is nyitva, mert félek, hogy megdeglik a nemes anyag ebben a melegben.


Még csak az elsőt tesztelgetem, de már nem sok van belőle.





Az enyémhez képest milyen hőfokon és mennyiségben próbáltad?


Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: bluesfan »




1 hour ago, AVX said:




Én már mindegyiket megkóstoltam.  Ki hogy áll?





Én sorba mennék, hogy ne legyen több zacsi is nyitva, mert félek, hogy megdeglik a nemes anyag ebben a melegben.


Még csak az elsőt tesztelgetem, de már nem sok van belőle.


Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »


Én már mindegyiket megkóstoltam.  Ki hogy áll?

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29300
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »




2018. 05. 26. at 11:07, AVX írta:




A 6-os kávé színkódja:114-es



Ez filterre lett pörkölve. 25g-ot raktam a kosárba. Daráló állás nálam 70-es. 95 fokra kellett felvinnem a hőmérsékletet. 91 fokon híg lötty volt, de 95-ön pont ideális.





 



1-es kávé színkódja:118  Daráló állás:71  PID: 91 fok  Mennyiség:20g



2-es kávé színkódja:108  Daráló állás:71  PID: 95 fok  Mennyiség:25g



3-as kávé színkódja:115  Daráló állás:72  PID: 92 fok  Mennyiség:20,5g



4-es kávé színkódja:111  Daráló állás:72  PID: 95 fok  Mennyiség:25g



5-ös kávé színkódja:123  Daráló állás:69  PID: 99 fok Mennyiség:24g



6-os kávé színkódja:114  Daráló állás:70  PID: 95 fok  Mennyiség:25g



7-es kávé színkódja:111  Daráló állás:71  PID: 94 fok  Mennyiség:24g



 



 


Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”