Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 255

Hozzászólás Szerző: vkz »

És tényleg

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Hozzászólás Szerző: AVX »

Most készítettem egy Columbia Supremot.
Anna, PID 93 beállítással, 15g dupla IMS-ben. Jó lett. A reggeli 92-vel savanyú volt, de az gyorsan is lefolyt, ezért finomabbra is őröltem. Szerintem ez számított többet, de kezdek rátalálni a nekem tetsző beállítása.
Lefolyása olyan volt mint a tankönyvben. Íze tetszik.

Kevés a 15g. próbáld ki 17g-mal.

vkz
Fórumlakó
Fórumlakó

Most készítettem egy Columbia Supremot.
Anna, PID 93 beállítással, 15g dupla IMS-ben. Jó lett. A reggeli 92-vel savanyú volt, de az gyorsan is lefolyt, ezért finomabbra is őröltem. Szerintem ez számított többet, de kezdek rátalálni a nekem tetsző beállítása.
Lefolyása olyan volt mint a tankönyvben. Íze tetszik.

straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 69

Hozzászólás Szerző: straw »

Kezdek én is alakulni. Jó vizet használok (Nestle Vera), jobb kávét, mérlegeltem a mennyiségeket... stb.
A pogácsa nekem is maradt már fenn.
Az örlő állítása nehezen kitapasztalható.
Még egy érdekesség: a dupla kávé nem jelent dupla őrlési időt!
Szóval egyre jobb!

vkz
Fórumlakó
Fórumlakó

Köszönöm a segítséget, és a tanácsokat. Egyre jobban néz ki a kávé

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Hozzászólás Szerző: Katoci »

Sziasztok!

Pár napja próbálgatom az Pid-es Anna-t. Az normális hogy a kávépogácsa fennt marad a felső szűrőn? Egyébként a IMS-re van cserélve a gyári.
Volt már olyan a kávé amilyennek a tankönyvben kell lennie (25 mp, 60g dupla kosárra, szép volt a crema is), de akkor is a kar levétele után fennt maradt. Kicsit oldalra mozdítva lejön, csak furcsa hogy nem magától.

Ha esetleg valaki tudja a magyarázatot...

A másik kérdés, hogy Fred darálónál van ugye osztás a tartályon, ameddig nem veszem le, addig viszonyításnak jó. Mekkorát érdemes egyszerre állítani, amiben már különbségnek kell lennie. Vannak a számok között osztások, tehét ha mondjuk gyors a lefolyás akkor a következő esetben mennyit érdemes tekerni hogy ne essen át a ló túloldalára? Most épp talán véletlen sikerült egész jót állítani, de más kávénál hogy lehet minél gyorsabban megtalálni a jó beállítást?

Előre is köszi a segítséget!

vkz

A drálón való állítást ki kell tapasztalni. Ha átzubog, vagy befullad akkor érdemes akár 2 fokozatnyit is tekerni, de kisebb változások eléréséhez elég a fél fok vagy kevesebb is.

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 61

Hozzászólás Szerző: bluesfan »

Sziasztok!

Pár napja próbálgatom az Pid-es Anna-t. Az normális hogy a kávépogácsa fennt marad a felső szűrőn? Egyébként a IMS-re van cserélve a gyári.
Volt már olyan a kávé amilyennek a tankönyvben kell lennie (25 mp, 60g dupla kosárra, szép volt a crema is), de akkor is a kar levétele után fennt maradt. Kicsit oldalra mozdítva lejön, csak furcsa hogy nem magától.

A másik kérdés, hogy Fred darálónál van ugye osztás a tartályon, ameddig nem veszem le, addig viszonyításnak jó. Mekkorát érdemes egyszerre állítani, amiben már különbségnek kell lennie. Vannak a számok között osztások, tehét ha mondjuk gyors a lefolyás akkor a következő esetben mennyit érdemes tekerni hogy ne essen át a ló túloldalára? Most épp talán véletlen sikerült egész jót állítani, de más kávénál hogy lehet minél gyorsabban megtalálni a jó beállítást?

vkz

Próbáld meg, hogy egy kicsivel kevesebbet teszel a kosárba, de egyébként semmi különösebb jelentősége nincs a dolognak. Amikor leáll a csapolás és kinyit a szolenoid, a kosárban lévő túlnyomás nyomja a pogit a felső szűrőhöz.
Az őrlőt kis lépésekben állítsd, erre általános szabály nincs, mindig a lefolyás determinálja az őrlő beállítást.

vkz
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!

vkz

straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hogy az elején sűrűbb a kifolyt kávé, az teljesen normális. Ha tényleg kátrányszerűen sűrű, akkor állítsd az őrlőt kicsit durvábbra.
Ok. Egyelore azt probalom.
Koszonom.

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.

Ha másképp nem megy, teszek fel.
Addig is: a kávézaccom tocsog a vízben és nem földszerűen nedves, mikor kiveszem csöpög belőle a kávé.
Sötét kátrány szerű folyadékkal indul meg a főzés.
Nincs előgözölés, sőt próbáltam úgy is hogy üresen sem engedek ki előtte egy kis vizet.
A gépet a szűrőkarral együtt melegítem be. 89 C-on készítem.
Mit próbáljak még ki?

Hogy az elején sűrűbb a kifolyt kávé, az teljesen normális. Ha tényleg kátrányszerűen sűrű, akkor állítsd az őrlőt kicsit durvábbra.

straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ha másképp nem megy, teszek fel.
Addig is: a kávézaccom tocsog a vízben és nem földszerűen nedves, mikor kiveszem csöpög belőle a kávé.
Sötét kátrány szerű folyadékkal indul meg a főzés.
Nincs előgözölés, sőt próbáltam úgy is hogy üresen sem engedek ki előtte egy kis vizet.
A gépet a szűrőkarral együtt melegítem be. 89 C-on készítem.
Mit próbáljak még ki?

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.

Tegyél fel videót.

Ja. De a legjobb lenne olyan felvétel, amin az előkészítési folyamat is látható, mivel valószínű, hogy ott van az eb elhantolva.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Köszönöm. Alakulok...
Még annyi bajom lenne, hogy a főzés elején a crema színű kávé helyett kis ideig sötét folyadék jön.
Mi lehet a baj?

Tegyél fel videót.

straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Köszönöm. Alakulok...
Még annyi bajom lenne, hogy a főzés elején a crema színű kávé helyett kis ideig sötét folyadék jön.
Mi lehet a baj?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Friss tulaja vagyok egy Lelit Kate-nek!
Kérdésem a darálás ideje mennyi legyen? Nincs mérlegem sajnos. Tudom hogy szemcseméret függő.
Még azt is szertném tudni, hogy az őrlés finomság állító hogyan működik?

Köszi

Szerintem nem az idő a lényeg, hanem a szemcseméret és a tömeg.

straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Friss tulaja vagyok egy Lelit Kate-nek!
Kérdésem a darálás ideje mennyi legyen? Nincs mérlegem sajnos. Tudom hogy szemcseméret függő.
Még azt is szertném tudni, hogy az őrlés finomság állító hogyan működik?

Köszi

csehtamas1984
Isten Hozott! :)
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: csehtamas1984 »

Mi lenne ha vennél rendes kávét. Itt vsz az a baj, hogy túl régi és bedöglött. AVX Silver vsz hozná a Costás ízvilágot.
január végi pörkölés, Umami kávé, szerintem rendes kávék közé sorolható :-), inkább a legjobb kávék közé. Mindig friss pörkölésűt iszom és általában világos arabicát.Igaz hogy világosabb mint mondjuk a Silver mix  és nem Blend és  citrusos ízvilág. De  nemcsak ennél a kávénál tapasztaltam, csak most jöttem erre rá, pont a costánál,de írhatnám a brazilt, Columbiát stb...mert mindig nyitott szűrőset, meg duplákat ittam,csak most rámentem  az espresso kávé készítésére és ha ez így rendben van, sokkal aromásabb a dupla , csak nem ugyanaz a kettő. 

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Mi lenne ha vennél rendes kávét. Itt vsz az a baj, hogy túl régi és bedöglött. AVX Silver vsz hozná a Costás ízvilágot.
Még a Bronze is sokkal jobb lenne attól.

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kedves Lelit Pides tulajdonosok.!

Érdeklődnék, hogy nálatok is igaz,amit az AVX oldalán az újdonságok, tesztek menüjében olvasható a Victoriáról a Pid beállítással kapcsolatban? Nálam 16/18 ims szűrővel világos pörkölésű Costa esetében 93-95 fok beállítás esetében 17-18 gramm kávé két csészében (AVX) 17-17 gramm italt eredményezve, külön kóstolva nem hozta az aromákat(világos crema stb..)   Az ember kísérletezgetett elsősorban a mennyiséggel, tampereléssel , lefolyási idő stb... Viszont az Avx cafe oldalon ezt a cikket olvasva, mert ott 107 fokra volt beállítva,  elindultam 96 foktól 17 grammnál maradva olyan 98 foknál előjöttek az illatok,aromák.

csehtamas1984
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: csehtamas1984 »

Kedves Lelit Pides tulajdonosok.!

Érdeklődnék, hogy nálatok is igaz,amit az AVX oldalán az újdonságok, tesztek menüjében olvasható a Victoriáról a Pid beállítással kapcsolatban? Nálam 16/18 ims szűrővel világos pörkölésű Costa esetében 93-95 fok beállítás esetében 17-18 gramm kávé két csészében (AVX) 17-17 gramm italt eredményezve, külön kóstolva nem hozta az aromákat(világos crema stb..)   Az ember kísérletezgetett elsősorban a mennyiséggel, tampereléssel , lefolyási idő stb... Viszont az Avx cafe oldalon ezt a cikket olvasva, mert ott 107 fokra volt beállítva,  elindultam 96 foktól 17 grammnál maradva olyan 98 foknál előjöttek az illatok,aromák.

Signore
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Signore »

Szia!

A neten elég sok videó található a témában. A klasszikus módszer, hogy először csak néhány mm mélyen dugod a gőzcsövet a tej felszíne alá, amíg egy papír tépéséhez hasonló sziszegő, szörcsögő hangot nem hallasz. Ezt az állapotot kb. addig tartsd fenn, amíg kb. testhőmérsékletű nem lesz a tej. Ezután nyomd kicsit lejjebb a csövet, mert ilyenkor már több levegőt nem kell bevinni a tejhabba, és várj, amíg kb.a 65-70 fokot(kéznek forró) el nem éri. Ügyelj rá, hogy a gőzcső olyan állásban legyen, hogy a tejhabot folyamatosan közel függőleges irányú örvénylő mozgásban tartsa. A tej és ha lehet, a gőzölő edény is hideg legyen a gőzölés megkezdésekor. A gőzcsapot csak akkor nyisd meg, ha a cső már a tejbe merült és a csövet csak akkor vedd ki, ha a csapot már elzártad és a gőz elállt.
Ne aggódj, ha elsőre nem sikerül, nem könnyű műfaj. Itt nagyon igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Ha viszont ráérzel, nagyon szép mikrohabot tudsz majd készíteni, a gép képes rá.

Köszönöm

Próbálgatom

Signore

Szia!

A neten elég sok videó található a témában. A klasszikus módszer, hogy először csak néhány mm mélyen dugod a gőzcsövet a tej felszíne alá, amíg egy papír tépéséhez hasonló sziszegő, szörcsögő hangot nem hallasz. Ezt az állapotot kb. addig tartsd fenn, amíg kb. testhőmérsékletű nem lesz a tej. Ezután nyomd kicsit lejjebb a csövet, mert ilyenkor már több levegőt nem kell bevinni a tejhabba, és várj, amíg kb.a 65-70 fokot(kéznek forró) el nem éri. Ügyelj rá, hogy a gőzcső olyan állásban legyen, hogy a tejhabot folyamatosan közel függőleges irányú örvénylő mozgásban tartsa. A tej és ha lehet, a gőzölő edény is hideg legyen a gőzölés megkezdésekor. A gőzcsapot csak akkor nyisd meg, ha a cső már a tejbe merült és a csövet csak akkor vedd ki, ha a csapot már elzártad és a gőz elállt.
Ne aggódj, ha elsőre nem sikerül, nem könnyű műfaj. Itt nagyon igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Ha viszont ráérzel, nagyon szép mikrohabot tudsz majd készíteni, a gép képes rá.

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok
Lelit Anna pl41tem-el szeretnék tejhabot készíteni.
Nem nagyon sikerül?
3.5-es tejjel próbálkozom sikertelenül?
Hogy kellene,nem habzik szerintem csak fel főzi a tejet.
?

Szia!

Signore

Sziasztok
Lelit Anna pl41tem-el szeretnék tejhabot készíteni.
Nem nagyon sikerül?
3.5-es tejjel próbálkozom sikertelenül?
Hogy kellene,nem habzik szerintem csak fel főzi a tejet.
?

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Végigolvastam a topikot, és megleptek ezek a kis hőfokok, amiket a Lelit gépekhez beállítotok. Nekem egy Gaggia New Baby gépem van PID-del, amit az előző tulaj 98 fokos joker állásban adott át. Nálam 15-20 perc után hűtőcsapolást követően alig langyos volt a kávé, bár ízre tökéletesnek mondanám így is. AVX gold blendről van szó egyébként, amit cukor nélkül, kis tejszínnel iszunk, ez persze valamennyire le is hűti a kávét, mert a hűtőből vesszük ki főzéskor. 

Lányom szerint aki kávézóban dolgozik teljesen rendben van az íz és a hőfok is, csak nekem volt furcsa, hogy mennyivel langyosabb a kávé, mint korábban a kotyogós. 
Aztán hallottam, olvastam, hogy nem kell hűtőcsapolás a PID-es gépeknél, hanem elég ha bekapcsolás után 15-20 perc között bemelegítem a gépet, majd jött az ötlet, hogy ha nem vízzel, akkor a mikróval melegítsük kicsit előre a poharakat. Így már kellően meleg számomra is a kávé, nem forró, de nem is langyos. A PID-et még nem állítottam másféle értékre, mert ez a kávé így rendben van szerintem, nem égett, nem keserű, szép és vastag a crema is, és selymes ízek jönnek elő az IMS szűrőt használva. 

Ha elfogy rendelünk majd másféle kávékat, köztük a nagy kedvencet, a Malabart is, kíváncsi leszek, hogy azokhoz milyen beállítás fog majd passzolni. Mindenesetre érdekes, hogy ennyire különböző hőfokok feleljenek meg más-más kávéfőzőknél, hogy ami itt ideális, az pl. a Lelitnél már soknak számít. 

Kinek van még PID-es tapasztalata Gaggia kávéfőzőkkel? 

Mivel máshol mérik a  hőmérsékletet, más a szonda is, így nem összehasonlítható.

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”