Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Avatar
vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 634
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 255
Tartózkodási hely: Budapest

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: vkz »

És tényleg

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29295
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3310

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Most készítettem egy Columbia Supremot.
Anna, PID 93 beállítással, 15g dupla IMS-ben. Jó lett. A reggeli 92-vel savanyú volt, de az gyorsan is lefolyt, ezért finomabbra is őröltem. Szerintem ez számított többet, de kezdek rátalálni a nekem tetsző beállítása.
Lefolyása olyan volt mint a tankönyvben. Íze tetszik.

Kevés a 15g. próbáld ki 17g-mal.

Avatar
vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 634
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 255
Tartózkodási hely: Budapest

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: vkz »


Most készítettem egy Columbia Supremot.
Anna, PID 93 beállítással, 15g dupla IMS-ben. Jó lett. A reggeli 92-vel savanyú volt, de az gyorsan is lefolyt, ezért finomabbra is őröltem. Szerintem ez számított többet, de kezdek rátalálni a nekem tetsző beállítása.
Lefolyása olyan volt mint a tankönyvben. Íze tetszik.

Avatar
straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 330
Csatlakozott: 2012.01.26., csüt. 10:01
Értékelés: 69

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: straw »


Kezdek én is alakulni. Jó vizet használok (Nestle Vera), jobb kávét, mérlegeltem a mennyiségeket... stb.
A pogácsa nekem is maradt már fenn.
Az örlő állítása nehezen kitapasztalható.
Még egy érdekesség: a dupla kávé nem jelent dupla őrlési időt!
Szóval egyre jobb!
 

Avatar
vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 634
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 255
Tartózkodási hely: Budapest

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: vkz »

Köszönöm a segítséget, és a tanácsokat. Egyre jobban néz ki a kávé

Avatar
Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Katoci »



Sziasztok!
 
Pár napja próbálgatom az Pid-es Anna-t. Az normális hogy a kávépogácsa fennt marad a felső szűrőn? Egyébként a IMS-re van cserélve a gyári.
Volt már olyan a kávé amilyennek a tankönyvben kell lennie (25 mp, 60g dupla kosárra, szép volt a crema is), de akkor is a kar levétele után fennt maradt. Kicsit oldalra mozdítva lejön, csak furcsa hogy nem magától.
 
Ha esetleg valaki tudja a magyarázatot...
 
A másik kérdés, hogy Fred darálónál van ugye osztás a tartályon, ameddig nem veszem le, addig viszonyításnak jó. Mekkorát érdemes egyszerre állítani, amiben már különbségnek kell lennie. Vannak a számok között osztások, tehét ha mondjuk gyors a lefolyás akkor a következő esetben mennyit érdemes tekerni hogy ne essen át a ló túloldalára? Most épp talán véletlen sikerült egész jót állítani, de más kávénál hogy lehet minél gyorsabban megtalálni a jó beállítást?
 
Előre is köszi a segítséget!
 
vkz

A drálón való állítást ki kell tapasztalni. Ha átzubog, vagy befullad akkor érdemes akár 2 fokozatnyit is tekerni, de kisebb változások eléréséhez elég a fél fok vagy kevesebb is.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



Sziasztok!
 
Pár napja próbálgatom az Pid-es Anna-t. Az normális hogy a kávépogácsa fennt marad a felső szűrőn? Egyébként a IMS-re van cserélve a gyári.
Volt már olyan a kávé amilyennek a tankönyvben kell lennie (25 mp, 60g dupla kosárra, szép volt a crema is), de akkor is a kar levétele után fennt maradt. Kicsit oldalra mozdítva lejön, csak furcsa hogy nem magától.
 
Ha esetleg valaki tudja a magyarázatot...
 
A másik kérdés, hogy Fred darálónál van ugye osztás a tartályon, ameddig nem veszem le, addig viszonyításnak jó. Mekkorát érdemes egyszerre állítani, amiben már különbségnek kell lennie. Vannak a számok között osztások, tehét ha mondjuk gyors a lefolyás akkor a következő esetben mennyit érdemes tekerni hogy ne essen át a ló túloldalára? Most épp talán véletlen sikerült egész jót állítani, de más kávénál hogy lehet minél gyorsabban megtalálni a jó beállítást?
 
Előre is köszi a segítséget!
 
vkz

Próbáld meg, hogy egy kicsivel kevesebbet teszel a kosárba, de egyébként semmi különösebb jelentősége nincs a dolognak. Amikor leáll a csapolás és kinyit a szolenoid, a kosárban lévő túlnyomás nyomja a pogit a felső szűrőhöz.
Az őrlőt kis lépésekben állítsd, erre általános szabály nincs, mindig a lefolyás determinálja az őrlő beállítást.

Avatar
vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 634
Csatlakozott: 2016.05.19., csüt. 19:17
Értékelés: 255
Tartózkodási hely: Budapest

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: vkz »


Sziasztok!
 
Pár napja próbálgatom az Pid-es Anna-t. Az normális hogy a kávépogácsa fennt marad a felső szűrőn? Egyébként a IMS-re van cserélve a gyári.
Volt már olyan a kávé amilyennek a tankönyvben kell lennie (25 mp, 60g dupla kosárra, szép volt a crema is), de akkor is a kar levétele után fennt maradt. Kicsit oldalra mozdítva lejön, csak furcsa hogy nem magától.
 
Ha esetleg valaki tudja a magyarázatot...
 
A másik kérdés, hogy Fred darálónál van ugye osztás a tartályon, ameddig nem veszem le, addig viszonyításnak jó. Mekkorát érdemes egyszerre állítani, amiben már különbségnek kell lennie. Vannak a számok között osztások, tehét ha mondjuk gyors a lefolyás akkor a következő esetben mennyit érdemes tekerni hogy ne essen át a ló túloldalára? Most épp talán véletlen sikerült egész jót állítani, de más kávénál hogy lehet minél gyorsabban megtalálni a jó beállítást?
 
Előre is köszi a segítséget!
 
vkz

Avatar
straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 330
Csatlakozott: 2012.01.26., csüt. 10:01
Értékelés: 69

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: straw »


Hogy az elején sűrűbb a kifolyt kávé, az teljesen normális. Ha tényleg kátrányszerűen sűrű, akkor állítsd az őrlőt kicsit durvábbra.
Ok. Egyelore azt probalom.
Koszonom.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



Ha másképp nem megy, teszek fel.
Addig is: a kávézaccom tocsog a vízben és nem földszerűen nedves, mikor kiveszem csöpög belőle a kávé.
Sötét kátrány szerű folyadékkal indul meg a főzés.
Nincs előgözölés, sőt próbáltam úgy is hogy üresen sem engedek ki előtte egy kis vizet.
A gépet a szűrőkarral együtt melegítem be. 89 C-on készítem.
Mit próbáljak még ki?

 
Hogy az elején sűrűbb a kifolyt kávé, az teljesen normális. Ha tényleg kátrányszerűen sűrű, akkor állítsd az őrlőt kicsit durvábbra.

Avatar
straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 330
Csatlakozott: 2012.01.26., csüt. 10:01
Értékelés: 69

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: straw »


Ha másképp nem megy, teszek fel.
Addig is: a kávézaccom tocsog a vízben és nem földszerűen nedves, mikor kiveszem csöpög belőle a kávé.
Sötét kátrány szerű folyadékkal indul meg a főzés.
Nincs előgözölés, sőt próbáltam úgy is hogy üresen sem engedek ki előtte egy kis vizet.
A gépet a szűrőkarral együtt melegítem be. 89 C-on készítem.
Mit próbáljak még ki?

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »


Tegyél fel videót.
 
Ja. De a legjobb lenne olyan felvétel, amin az előkészítési folyamat is látható, mivel valószínű, hogy ott van az eb elhantolva.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29295
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3310

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Köszönöm. Alakulok...
Még annyi bajom lenne, hogy a főzés elején a crema színű kávé helyett kis ideig sötét folyadék jön.
Mi lehet a baj?

Tegyél fel videót.

Avatar
straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 330
Csatlakozott: 2012.01.26., csüt. 10:01
Értékelés: 69

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: straw »


Köszönöm. Alakulok...
Még annyi bajom lenne, hogy a főzés elején a crema színű kávé helyett kis ideig sötét folyadék jön.
Mi lehet a baj?

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29295
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3310

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »



Friss tulaja vagyok egy Lelit Kate-nek!
Kérdésem a darálás ideje mennyi legyen? Nincs mérlegem sajnos. Tudom hogy szemcseméret függő.
Még azt is szertném tudni, hogy az őrlés finomság állító hogyan működik?
 
Köszi

Szerintem nem az idő a lényeg, hanem a szemcseméret és a tömeg.

Avatar
straw
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 330
Csatlakozott: 2012.01.26., csüt. 10:01
Értékelés: 69

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: straw »


Friss tulaja vagyok egy Lelit Kate-nek!
Kérdésem a darálás ideje mennyi legyen? Nincs mérlegem sajnos. Tudom hogy szemcseméret függő.
Még azt is szertném tudni, hogy az őrlés finomság állító hogyan működik?
 
Köszi

Avatar
csehtamas1984
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2017.12.16., szomb. 18:16
Értékelés: 2

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: csehtamas1984 »


Mi lenne ha vennél rendes kávét. Itt vsz az a baj, hogy túl régi és bedöglött. AVX Silver vsz hozná a Costás ízvilágot.
január végi pörkölés, Umami kávé, szerintem rendes kávék közé sorolható :-), inkább a legjobb kávék közé. Mindig friss pörkölésűt iszom és általában világos arabicát.Igaz hogy világosabb mint mondjuk a Silver mix  és nem Blend és  citrusos ízvilág. De  nemcsak ennél a kávénál tapasztaltam, csak most jöttem erre rá, pont a costánál,de írhatnám a brazilt, Columbiát stb...mert mindig nyitott szűrőset, meg duplákat ittam,csak most rámentem  az espresso kávé készítésére és ha ez így rendben van, sokkal aromásabb a dupla , csak nem ugyanaz a kettő. 

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29295
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3310

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: AVX »


Mi lenne ha vennél rendes kávét. Itt vsz az a baj, hogy túl régi és bedöglött. AVX Silver vsz hozná a Costás ízvilágot.
Még a Bronze is sokkal jobb lenne attól.

Avatar
Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Katoci »



Kedves Lelit Pides tulajdonosok.!
 
Érdeklődnék, hogy nálatok is igaz,amit az AVX oldalán az újdonságok, tesztek menüjében olvasható a Victoriáról a Pid beállítással kapcsolatban? Nálam 16/18 ims szűrővel világos pörkölésű Costa esetében 93-95 fok beállítás esetében 17-18 gramm kávé két csészében (AVX) 17-17 gramm italt eredményezve, külön kóstolva nem hozta az aromákat(világos crema stb..)   Az ember kísérletezgetett elsősorban a mennyiséggel, tampereléssel , lefolyási idő stb... Viszont az Avx cafe oldalon ezt a cikket olvasva, mert ott 107 fokra volt beállítva,  elindultam 96 foktól 17 grammnál maradva olyan 98 foknál előjöttek az illatok,aromák.

Mi lenne ha vennél rendes kávét. Itt vsz az a baj, hogy túl régi és bedöglött. AVX Silver vsz hozná a Costás ízvilágot.

Avatar
csehtamas1984
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2017.12.16., szomb. 18:16
Értékelés: 2

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: csehtamas1984 »


Kedves Lelit Pides tulajdonosok.!
 
Érdeklődnék, hogy nálatok is igaz,amit az AVX oldalán az újdonságok, tesztek menüjében olvasható a Victoriáról a Pid beállítással kapcsolatban? Nálam 16/18 ims szűrővel világos pörkölésű Costa esetében 93-95 fok beállítás esetében 17-18 gramm kávé két csészében (AVX) 17-17 gramm italt eredményezve, külön kóstolva nem hozta az aromákat(világos crema stb..)   Az ember kísérletezgetett elsősorban a mennyiséggel, tampereléssel , lefolyási idő stb... Viszont az Avx cafe oldalon ezt a cikket olvasva, mert ott 107 fokra volt beállítva,  elindultam 96 foktól 17 grammnál maradva olyan 98 foknál előjöttek az illatok,aromák.

Avatar
Signore
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2018.01.27., szomb. 18:13
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Signore »



 

Szia!
 
A neten elég sok videó található a témában. A klasszikus módszer, hogy először csak néhány mm mélyen dugod a gőzcsövet a tej felszíne alá, amíg egy papír tépéséhez hasonló sziszegő, szörcsögő hangot nem hallasz. Ezt az állapotot kb. addig tartsd fenn, amíg kb. testhőmérsékletű nem lesz a tej. Ezután nyomd kicsit lejjebb a csövet, mert ilyenkor már több levegőt nem kell bevinni a tejhabba, és várj, amíg kb.a 65-70 fokot(kéznek forró) el nem éri. Ügyelj rá, hogy a gőzcső olyan állásban legyen, hogy a tejhabot folyamatosan közel függőleges irányú örvénylő mozgásban tartsa. A tej és ha lehet, a gőzölő edény is hideg legyen a gőzölés megkezdésekor. A gőzcsapot csak akkor nyisd meg, ha a cső már a tejbe merült és a csövet csak akkor vedd ki, ha a csapot már elzártad és a gőz elállt.
Ne aggódj, ha elsőre nem sikerül, nem könnyű műfaj. Itt nagyon igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Ha viszont ráérzel, nagyon szép mikrohabot tudsz majd készíteni, a gép képes rá.


 
Köszönöm
 
Próbálgatom

Avatar
Signore
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2018.01.27., szomb. 18:13
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Signore »


Szia!
 
A neten elég sok videó található a témában. A klasszikus módszer, hogy először csak néhány mm mélyen dugod a gőzcsövet a tej felszíne alá, amíg egy papír tépéséhez hasonló sziszegő, szörcsögő hangot nem hallasz. Ezt az állapotot kb. addig tartsd fenn, amíg kb. testhőmérsékletű nem lesz a tej. Ezután nyomd kicsit lejjebb a csövet, mert ilyenkor már több levegőt nem kell bevinni a tejhabba, és várj, amíg kb.a 65-70 fokot(kéznek forró) el nem éri. Ügyelj rá, hogy a gőzcső olyan állásban legyen, hogy a tejhabot folyamatosan közel függőleges irányú örvénylő mozgásban tartsa. A tej és ha lehet, a gőzölő edény is hideg legyen a gőzölés megkezdésekor. A gőzcsapot csak akkor nyisd meg, ha a cső már a tejbe merült és a csövet csak akkor vedd ki, ha a csapot már elzártad és a gőz elállt.
Ne aggódj, ha elsőre nem sikerül, nem könnyű műfaj. Itt nagyon igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Ha viszont ráérzel, nagyon szép mikrohabot tudsz majd készíteni, a gép képes rá.

Avatar
bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2013.03.18., hétf. 11:30
Értékelés: 61

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: bluesfan »



Sziasztok
Lelit Anna pl41tem-el szeretnék tejhabot készíteni.
Nem nagyon sikerül?
3.5-es tejjel próbálkozom sikertelenül?
Hogy kellene,nem habzik szerintem csak fel főzi a tejet.
?

Szia!
 
A neten elég sok videó található a témában. A klasszikus módszer, hogy először csak néhány mm mélyen dugod a gőzcsövet a tej felszíne alá, amíg egy papír tépéséhez hasonló sziszegő, szörcsögő hangot nem hallasz. Ezt az állapotot kb. addig tartsd fenn, amíg kb. testhőmérsékletű nem lesz a tej. Ezután nyomd kicsit lejjebb a csövet, mert ilyenkor már több levegőt nem kell bevinni a tejhabba, és várj, amíg kb.a 65-70 fokot(kéznek forró) el nem éri. Ügyelj rá, hogy a gőzcső olyan állásban legyen, hogy a tejhabot folyamatosan közel függőleges irányú örvénylő mozgásban tartsa. A tej és ha lehet, a gőzölő edény is hideg legyen a gőzölés megkezdésekor. A gőzcsapot csak akkor nyisd meg, ha a cső már a tejbe merült és a csövet csak akkor vedd ki, ha a csapot már elzártad és a gőz elállt.
Ne aggódj, ha elsőre nem sikerül, nem könnyű műfaj. Itt nagyon igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Ha viszont ráérzel, nagyon szép mikrohabot tudsz majd készíteni, a gép képes rá.

Avatar
Signore
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2018.01.27., szomb. 18:13
Értékelés: 0

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Signore »


Sziasztok
Lelit Anna pl41tem-el szeretnék tejhabot készíteni.
Nem nagyon sikerül?
3.5-es tejjel próbálkozom sikertelenül?
Hogy kellene,nem habzik szerintem csak fel főzi a tejet.
?

Avatar
Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 459
Csatlakozott: 2015.09.04., pén. 21:04
Értékelés: 60

Lelit PID beállitás, különböző kávéknál.

Hozzászólás Szerző: Katoci »



Végigolvastam a topikot, és megleptek ezek a kis hőfokok, amiket a Lelit gépekhez beállítotok. Nekem egy Gaggia New Baby gépem van PID-del, amit az előző tulaj 98 fokos joker állásban adott át. Nálam 15-20 perc után hűtőcsapolást követően alig langyos volt a kávé, bár ízre tökéletesnek mondanám így is. AVX gold blendről van szó egyébként, amit cukor nélkül, kis tejszínnel iszunk, ez persze valamennyire le is hűti a kávét, mert a hűtőből vesszük ki főzéskor. 
 
Lányom szerint aki kávézóban dolgozik teljesen rendben van az íz és a hőfok is, csak nekem volt furcsa, hogy mennyivel langyosabb a kávé, mint korábban a kotyogós. 
Aztán hallottam, olvastam, hogy nem kell hűtőcsapolás a PID-es gépeknél, hanem elég ha bekapcsolás után 15-20 perc között bemelegítem a gépet, majd jött az ötlet, hogy ha nem vízzel, akkor a mikróval melegítsük kicsit előre a poharakat. Így már kellően meleg számomra is a kávé, nem forró, de nem is langyos. A PID-et még nem állítottam másféle értékre, mert ez a kávé így rendben van szerintem, nem égett, nem keserű, szép és vastag a crema is, és selymes ízek jönnek elő az IMS szűrőt használva. 
 
Ha elfogy rendelünk majd másféle kávékat, köztük a nagy kedvencet, a Malabart is, kíváncsi leszek, hogy azokhoz milyen beállítás fog majd passzolni. Mindenesetre érdekes, hogy ennyire különböző hőfokok feleljenek meg más-más kávéfőzőknél, hogy ami itt ideális, az pl. a Lelitnél már soknak számít. 
 
Kinek van még PID-es tapasztalata Gaggia kávéfőzőkkel? 

Mivel máshol mérik a  hőmérsékletet, más a szonda is, így nem összehasonlítható.

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”