Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Szemes kávé tesztek
Szemes kávé tesztek
A 2-nél és a a 4-nél bennem is felmerült, hogy a Cundinamarca és a Maragogype, főleg a 2-es volt ismerős, mert abból már rendeltem és pörköltem is.
Úgy tűnik, most is sikerült jól belőni a pontokat.
A pontozásnál néha úgy tűnt, hogy szűk a 10-es skála, mert a 7 pontosok között volt olyan, ami erős hetes volt, de mégsem 8 pont és volt olyan is, ami gyengébb, de a 6 pont túl alacsony lett volna.
A használt pontrendszerből igazán az utolsó kettő jön szoba és a 7-8 pontnál van olyan eset, hogy jól jönne a 7,5 vagy 8,5 vagy a 7+ és 7- illetve a 8+ és 8- kategória.
Figyelembe véve a pontozási kategóriákat, meglep, hogy 2-3-4 pontokat is adtak, mert rosszul belőve sem mondható, hogy borzalmas, már csak az alapanyag minősége miatt sem. Lehet, hogy az értékelésnél érdemes lenne a legkisebb és legmagasabb pontokat kivenni és úgy összesíteni.
1-2 ez borzalmas, egy kortyot se bírok meginni
3-4 nagyon gyenge, lenyelem, de nem kell több
5-6 határeset, már iható, de nem fog meg különösen
7-8 kifejezetten kellemes, bármikor vennénk belőle
9-10 prémium kategória, ajándéknak is választanám
Szemes kávé tesztek
Azért nagyon nem mindegy, hogy melyik az az olcsó kávé. Ez a honduraszi igencsak finom volt.
Most is vettünk pár nagyon jó kávét kedvező áron.
Pénteken landolt 251 zsák kávé a raktárban.
A jövőben, ha elkészül a pörkölő üzem, az árak nagyon nagyon versenyképesek lesznek.
Jött egy PNG kávé, mely 90%-ban ugyanaz, mint a Blue Mountain, csak az ára nem.
Ebből is jött 20 zsákkal.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
Szemes kávé tesztek
A Honduras kávéra voltam kíváncsi, hogy ki az aki kiszúrja. Talán Asgardnak sikerült egyedül.
Az is nagyon érdekelt, hogy egy olcsó kávé hogyan teljesít a duplájába kerülőkhöz képest.
Azért nagyon nem mindegy, hogy melyik az az olcsó kávé. Ez a honduraszi igencsak finom volt.
Szemes kávé tesztek
A szemek mérete miatt simán rámondtam, hogy ez Maragogype. Azonban amikor összehasonlítottam az otthon levő, ugyan olyan típussal, teljesen más illatok és aromák voltak tapasztalhatók, mint a tesztalanynál, így elbizonytalanodtam. Azonos módon elkészítve sokkal ütősebb volt a produktum is, mint a mintánál. Azt gondoltam, hogy itt van a csavar és esetleg egy máshonnan származó fajtát tettél be a körbe.
A Honduras kávéra voltam kíváncsi, hogy ki az aki kiszúrja. Talán Asgardnak sikerült egyedül.
Az is nagyon érdekelt, hogy egy olcsó kávé hogyan teljesít a duplájába kerülőkhöz képest.
Az már látszik, hogy a pörkölés legalább annyire fontos, mint a nyerskávé típusa.
Ha majd elkészül a pörkölő üzemünk, kíváncsi leszek a véleményetekre.
Lehet lesz olyan teszt, ahol csak a mi kávéinkból lesz 2-3 típus, de különbféleképpen pörkölve.
Szerintem ez is érdekes lehet.
Webáruház:
Szemes kávé tesztek
Igen, sajnos ebben a körben csak a 4-est tudtam 2 helyen tesztelni, a többit itthon ellőtem.
Legközelebb maradtok 13-an, így több mintát tudok küldeni.
150g jut majd mindenkinek.
Webáruház:
Szemes kávé tesztek
Nekem a 4-es lett a második, de volt aki ezt is nagyon lehúzta, de volt aki erre adott a legtöbb pontot.
A kávészemek mérete miatt nem volt nehéz kitalálni, hogy ez egy Maragogype típus.
A szemek mérete miatt simán rámondtam, hogy ez Maragogype. Azonban amikor összehasonlítottam az otthon levő, ugyan olyan típussal, teljesen más illatok és aromák voltak tapasztalhatók, mint a tesztalanynál, így elbizonytalanodtam. Azonos módon elkészítve sokkal ütősebb volt a produktum is, mint a mintánál. Azt gondoltam, hogy itt van a csavar és esetleg egy máshonnan származó fajtát tettél be a körbe.
130-150g esetén jó ha egy gépparkon belövi az ember.
Igen, sajnos ebben a körben csak a 4-est tudtam 2 helyen tesztelni, a többit itthon ellőtem.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8953
Szemes kávé tesztek
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Szemes kávé tesztek
Az nagyon jó, hogy két helyen tudod tesztelni.
Szemes kávé tesztek
Itthon cm90 van, de nagyon sokat szívok vele. Az üzletben egy Mazzer Luigi van. Ég és föld...
Az nagyon jó, hogy két helyen tudod tesztelni.
Webáruház:
Nekem esku semmi bajom vele, a fokozatokon kivul sztem tok jo, de csak a 702. A tobbi nem mert sok a pango
Itthon cm90 van, de nagyon sokat szívok vele. Az üzletben egy Mazzer Luigi van. Ég és föld...
- Vinkler
- Adminisztrátor
Szemes kávé tesztek
Nekem esku semmi bajom vele, a fokozatokon kivul sztem tok jo, de csak a 702. A tobbi nem mert sok a pango
Nagyon szencedős volt ez a teszt, de a költözés ellenére sem akartam kimaradni. A 3. versenyző végig jó közepes volt, majd az utolsó adag villantott egy nagyot. Sajnos nem volt több, így megkaota a max pontot. A 2. kávé meg ma délután alakított hasonlót, talán hamar leírtam, de a kis mennyiség miatt a nyomásprofillal játszani nem akartam a teszt alatt, de a maradékokat is felhasználom. Egy kissé elnyújtott fordított V profillal nagyon jó volt az eredmény, még egy adagnyi van, reggel megpróbálom újból.
Nálam is volt ami elfogyott, mire kezdett igazán jó lenni.
- Vinkler
- Adminisztrátor
Szemes kávé tesztek
Nagyon szencedős volt ez a teszt, de a költözés ellenére sem akartam kimaradni. A 3. versenyző végig jó közepes volt, majd az utolsó adag villantott egy nagyot. Sajnos nem volt több, így megkaota a max pontot. A 2. kávé meg ma délután alakított hasonlót, talán hamar leírtam, de a kis mennyiség miatt a nyomásprofillal játszani nem akartam a teszt alatt, de a maradékokat is felhasználom. Egy kissé elnyújtott fordított V profillal nagyon jó volt az eredmény, még egy adagnyi van, reggel megpróbálom újból.
Nálam is volt ami elfogyott, mire kezdett igazán jó lenni.
Szemes kávé tesztek
Erdekes milyen elterok a velemenyek. Pl ami nekem egyaltalan nem jott be mas egy nyomasprofillal tokjot hozott ki belole
Meg tok durva hogy nekem a best a 5-os volt, csak arra adtam 10p-t, a negyes meg nem igazan jott be es tobben is mind kettore max pontot adtak vagy kozel maxot (9-10 )
Szemes kávé tesztek
Lehet a Graef a hibás , nálam is az szolgál és eleg vacak kavét tudtam húzni a 2-es ből, bár nálam a 4-es lett a favorit.
Azt megszoktam már, hogy nagyon kevés helyen tudok jobb kávét inni, mint otthon.
Hat szerintem az izeket kellene valahogy Beloni. Mondjuk nekem a 2-es az ertelmezhetetlen kategoria. Egyszeruen nem tudom mar jo izzel inni a porkolt izu, fustosebb kvt akarmi is legyen.
De kozben meg elhiszem hogy a SB-vel ebbol is ki lehet jot hozni. Olvastam mar vagy hallottam h a profillal gyumis izt is ki lehet hozni egy sotetebb kvbol.
Lehet irni, hogy a graef szar, meg gyenge ide. De akkor az 1-es es az 5os mintahoz miert nem az? Az 5-osnel konkretan nem hittem el hogy ezt en foztem otthon annyira jo volt. Akkor csak nem lehet egy sotet kvhoz mint a 2-es gyenge orlo.
Biztos h a nyomasprofillal van valami
WOC-on siman ittam 1-2 helyen szarabb presszot mint amit en otthon keszitek a gepparkommal pedig volt ot la marzocco gep meg bitang compak orlo
Lehet a Graef a hibás , nálam is az szolgál és eleg vacak kavét tudtam húzni a 2-es ből, bár nálam a 4-es lett a favorit.
Azt megszoktam már, hogy nagyon kevés helyen tudok jobb kávét inni, mint otthon.
- Vinkler
- Adminisztrátor
Szemes kávé tesztek
Hat szerintem az izeket kellene valahogy Beloni. Mondjuk nekem a 2-es az ertelmezhetetlen kategoria. Egyszeruen nem tudom mar jo izzel inni a porkolt izu, fustosebb kvt akarmi is legyen.
De kozben meg elhiszem hogy a SB-vel ebbol is ki lehet jot hozni. Olvastam mar vagy hallottam h a profillal gyumis izt is ki lehet hozni egy sotetebb kvbol.
Lehet irni, hogy a graef szar, meg gyenge ide. De akkor az 1-es es az 5os mintahoz miert nem az? Az 5-osnel konkretan nem hittem el hogy ezt en foztem otthon annyira jo volt. Akkor csak nem lehet egy sotet kvhoz mint a 2-es gyenge orlo.
WOC-on siman ittam 1-2 helyen szarabb presszot mint amit en otthon keszitek a gepparkommal pedig volt ot la marzocco gep meg bitang compak orlo
Szemes kávé tesztek
Ezt néztem én is, vajon sztenderdizálhatóak-e géppark függvényében az eredmények? Az a baj hogy a gépparkok talán a bemutatkozásnál vannak. Meg pl nekem is van 3 - kérdés melyiket használom. Ezért is írtam oda a teszt elejére mit használtam most.Hat szerintem az izeket kellene valahogy Beloni. Mondjuk nekem a 2-es az ertelmezhetetlen kategoria. Egyszeruen nem tudom mar jo izzel inni a porkolt izu, fustosebb kvt akarmi is legyen.De kozben meg elhiszem hogy a SB-vel ebbol is ki lehet jot hozni. Olvastam mar vagy hallottam h a profillal gyumis izt is ki lehet hozni egy sotetebb kvbol.
Szemes kávé tesztek
Erdekes milyen elterok a velemenyek. Pl ami nekem egyaltalan nem jott be mas egy nyomasprofillal tokjot hozott ki belole
Ezt néztem én is, vajon sztenderdizálhatóak-e géppark függvényében az eredmények? Az a baj hogy a gépparkok talán a bemutatkozásnál vannak. Meg pl nekem is van 3 - kérdés melyiket használom. Ezért is írtam oda a teszt elejére mit használtam most.
Szemes kávé tesztek
Meg tok durva hogy nekem a best a 5-os volt, csak arra adtam 10p-t, a negyes meg nem igazan jott be es tobben is mind kettore max pontot adtak vagy kozel maxot (9-10 )
Szemes kávé tesztek
A mostani teszten nem vettem részt de mégis kezd körvonalazódni bennem egy gondolat mint kicsit jártas ember a kávé készítésben, ízlelésben és pörkölésben. Látva a mostani és előző tesztelések a Tonino szám alapján nem biztos hogy azt mondanám, hogy a tesztelő társaság a világos pörkölő felé hajlik és azt szeretik.
Szerintem fordítsuk meg a gondolkodást. A tesztelők szeretik a jó kávét ahol az ízek jól és külön kiérezhetőek. Persze nem mindenkinek van fejlett sensori képesség, hogy mindent kiérezzen de sok különböző ital kostolással ez idő fejlődik.
A WOC töltőt idő és sok beszélgetés során, szerintem a kávé származási helye és minősítése ( SCA 80+) egy jól eltalált pörkölési profilla lesz igazán jó. Ez meg a mostani tesztnél Tonino 108-112! nem állítom hogy csak itt jók a kávék de kezd összeállni szerintem hogy igen csak egy szűk szegmens van ahol jó.
Amennyiben csak ebbe a sávban lévő kávékat nézzük akkor azt látjuk ízléstől eltérően egyformán jók voltak ( mindenkinek nagyon ízlett )
Egyszer érdemes lenne egy ilyen tesztet is csinálni, hogy Ethiop Kochere több pörkölőtől össze eresztve!
Szóval mióta van szerencsém tesztelni Toninót azóta egyre jobban látom és hiszem létjogosultságát
Hiába egy jó nyers kávé ha nincs jól lepörkölve vagy veszel egy közepes kávét ami jól van lepörkölve ? ! Na ..
Szemes kávé tesztek
Köszi a lehetőséget, és a belefektetett munkát.
Átolvasva és a "nagyokhoz" viszonyítva sikerült hobbi-haladó felhasználóként is kiérezni ízeket, és jól pontozni.
Ezúton jelezném, ha van rá lehetőség, szívesen csatlakoznék egy esetleges következő körhöz is.
Szerintem maradhat ez a csapat a következő teszthez. Pont az kell, hogy legyenek eltérések is és ki lehessen elemezni, hogy mitől. Kimber például Brikkával tesztel és ez nagyon jó, mert legalább ilyennel is ki van próbálva.
Webáruház:
- bajnokpityu
- V.I.P.
- Értékelés: 174
Szemes kávé tesztek
Tanulságos teszt.
Úgy látom a pontokat, hogy ha a kávénként a két leggyengébb pontszámot kitöröljük, akkor kb reális képet kapunk. Ennyi hiba benne van abban, hogy nem lehet minden hőfok, tampererő,előáztatás, őrlésfinomság kombot kipróbálni, és van, aki elsőre bemákolja, más meg abból tipusból sose iszik jót, mert nem jó felé keresgél.
Kapucinernél elég látványos lett a szórás: 2-8-2-7...
Ami még érdekes, h a Doubleshot leggyengébb értékelése is 5 pont. Szóval tudnak igen jó KVt csinálni, ami egyúttal sokféle gépen képes jól működni. Arra lennék kíváncsi, hogy ez tervezett munka eredménye-e
Azt azért fontosnak tartom, hogy nekem a most próbált 6ból még a legkevéssé tetsző KVból is élvezhetőt lehetett húzogatni, most nem volt olyan, amivel hiába próbálkoztam. Ami biztos, hogy avx hondurasból én fogok venni. budget áron élvezetes KV. Kb fölösleges a 3e Ftos zöldet megvenni mellette, és tökölni a pörköléssel.
Szemes kávé tesztek
Köszi a lehetőséget, és a belefektetett munkát.
Átolvasva és a "nagyokhoz" viszonyítva sikerült hobbi-haladó felhasználóként is kiérezni ízeket, és jól pontozni.
Ezúton jelezném, ha van rá lehetőség, szívesen csatlakoznék egy esetleges következő körhöz is.
Szemes kávé tesztek
Tanulságos teszt. Ha a kakukktojás be tudott futni a 3. helyre, a többség számára jó hír, mert majdnem fele annyit kell kávéra költeni mivel ugyanúgy ízlik mint a majd kétszer annyiba kerülő (7 értékelőnél 8-9 pont). Érdekes ha megnézitek az elméleti legjobbat, és leggyengébbet (5 - 6) és a tesztelők által adott pontpárokat. 7esetben 0-1 pont a különbség.
Eljátszottam úgy mint a borértékelésnél hogy 1-2 nagyon különmozgó pontozást kivettem, érdekes hogy a többség pontozása kiegyenlíti az egy egy eseti eltérő pontokat, és a kakukktojás kivételével a fentiek ellenére (talán a sok tesztelő miatt???) mégiscsak felállt egy reális sorrend.
Nagyon jó móka és utólag jó olvasgatni, kinél hogy szerepeltek az egyes tételek.
Én is ilyenkor szeretem olvasgatni a reakciókat.
A Cundinamarca típust direkt raktam be.
Tudtam, hogy nem fog jól szerepelni, mert a tesztelők többsége inkább a világos pörkölésűeket szereti, de kíváncsi voltam rá, hogy ki mit hoz ki belőle.
Ha azt nézem, hogy csak 5-en adtak 6 pontnál kevesebbet, az nem is rossz eredmény. 4 ponttól sem adott senki kevesebbet, tehát ha világosabb lett volna, lehet ez a kávé lehetett volna a nyertes.
Agyalok, hogy mi legyen a következő kör.
Lehet, hogy érdekes lenne egy Guatemalai kör is.
Már túl vagyunk a blendeken, szóval a jövőben érdemes pár ország kávéit kipróbálni.
Webáruház:
Szemes kávé tesztek
Tanulságos teszt. Ha a kakukktojás be tudott futni a 3. helyre, a többség számára jó hír, mert majdnem fele annyit kell kávéra költeni mivel ugyanúgy ízlik mint a majd kétszer annyiba kerülő (7 értékelőnél 8-9 pont). Érdekes ha megnézitek az elméleti legjobbat, és leggyengébbet (5 - 6) és a tesztelők által adott pontpárokat. 7esetben 0-1 pont a különbség.
Eljátszottam úgy mint a borértékelésnél hogy 1-2 nagyon különmozgó pontozást kivettem, érdekes hogy a többség pontozása kiegyenlíti az egy egy eseti eltérő pontokat, és a kakukktojás kivételével a fentiek ellenére (talán a sok tesztelő miatt???) mégiscsak felállt egy reális sorrend.
Nagyon jó móka és utólag jó olvasgatni, kinél hogy szerepeltek az egyes tételek.
Szemes kávé tesztek
Erdekes teszt volt. Nekem a kapucziner nagyon gyenge volt. Lehet a major buntet az alulporkolt kavekkal, de szerintem pl az otossel osszenezve jo pelda arra, hogy mi a kulonbseg egy alulporkolt vagy legalabbis underdeveloped kave es egy jol eltalalt vilagos porkoles kozott.
Nem mindenki gondolta így:
5, Kapuciner-Kolumbia Sup,:2-8-2-7-7-8-9-6-7-7-10-8-7-88 pont
Webáruház:
Szemes kávé tesztek
1,Beanlight-Sofia Antioquia COLOMBIA-9390 Ft/kg T-110
2,AVX Café-Colombia Cundinamarca -8990 Ft/kg-T-88
3, Kapuciner-Kolumbia Supremo-8000 Ft- T-114
4,AVX Café-Colombia Maragogype -8990 Ft/kg-T-108
5,Doubleshot-Kolumbie Miguel Castro-12000 Ft/kg- T-110
6,AVX Café Honduras SHG S. José Maresol-4990 Ft/kg--T-112