Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szemes kávé kínálat, észrevételek

lagoon79
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 26

Szemes Kávé Kínálat, Észrevételek

Hozzászólás Szerző: lagoon79 »

Tudom persze, nem is várok csodát ettől a masinától sem
Azért lett csak ilyen vásárolva mert erre volt keret, előtte kapszulás gépem volt de ott a gyári kapszulák silánysága miatt elkezdtem saját őrlésű és töltésű kapszulákat használni, amivel remek eredményeket értem el!! Olyan vastag crema és tömény erős ízeket tudtam elérni, ami nagyon is megállta a volna a helyét sok komolyabb gép mellett is. De meguntam a töltögetést és gondoltam egy nem gagyi automata majd jó lesz, ami jó is volt egyébként, eddig
Ez az első kávéfajta, amivel a korábbi beállítás már nem volt elégséges.
Azért lehet ám elég sok opciót beállítani ezen a gépen, kezdve a vízhőfok állítást, az előáztatási fokozatokat, az őrlés finomság és mennyiség beállítást, a krémesség szabályozást stb.

Apropó, a "savanyúság" a magas vagy az alacsony hőfok miatt jöhet elő?

Pityu

mindkettő. bár ha jól sejtem, automatánál az utóbbi az ok. 

lagoon79
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 26

Hozzászólás Szerző: lagoon79 »

Szia Nornic!

Otthoni pörkölésű, maradék kávékat szoktam behozni a munkahelyemre, hogy a T.Kollégák hosszas unszolásának engedve bemutassam nagybecsű tudományomat a kávépörkölés területén. Én is világosra pörkölök otthon, aminek eredménye a sokak által részletezett gyümölcsös, lekváros, virágos ízjegyek. A munkahelyi automata Saeco-n lefőzött híg löttyöt megkóstolván a kollégák arcára fagy a mosoly és hirtelen mindenkinek fontos elintéznivalója támad egy távoli irodában, és sietve elöblítik a csészéjüket, a maradékot a lefolyóba ürítve. Én pedig aggódó arccal kérdezgetem őket, hogy "de jó volt???" majd amikor én is megkóstolom a főzetet, kikerekedett szemmel sietek én is a mosogatóhoz. Sajnos rém savanyú, híg vackokat készít az automata ezekből a kávékból. Szerintem a víz hőmérséklete sem megfelelő, a darálmány minősége meg egyenesen silány. Emiatt sosem lesz megközelítőleg sem megfelelő a kivonatolás. A kávékészítés folyamata egy végtelen változókból álló műveletsor, amit egy programozott "robot" sosem fog tudni megfelelően elvégezni.

a legtöbb automata gépbe az alacsony hőigényű kávék teljesítenek jól. nálam egy jól beállított talea van az irodában és az előbb említett kávékkal baromi jól muzsikál. 

nornic
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: nornic »

Tudom persze, nem is várok csodát ettől a masinától sem
Azért lett csak ilyen vásárolva mert erre volt keret, előtte kapszulás gépem volt de ott a gyári kapszulák silánysága miatt elkezdtem saját őrlésű és töltésű kapszulákat használni, amivel remek eredményeket értem el!! Olyan vastag crema és tömény erős ízeket tudtam elérni, ami nagyon is megállta a volna a helyét sok komolyabb gép mellett is. De meguntam a töltögetést és gondoltam egy nem gagyi automata majd jó lesz, ami jó is volt egyébként, eddig
Ez az első kávéfajta, amivel a korábbi beállítás már nem volt elégséges.
Azért lehet ám elég sok opciót beállítani ezen a gépen, kezdve a vízhőfok állítást, az előáztatási fokozatokat, az őrlés finomság és mennyiség beállítást, a krémesség szabályozást stb.

Apropó, a "savanyúság" a magas vagy az alacsony hőfok miatt jöhet elő?

Pityu

Begicafe
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 75

Hozzászólás Szerző: Begicafe »

Remek, 1 hónapja vettem a gépet
Mindegy, a megrendelt kávékat már elhasználom és reménykedem, hogy a többi fajtával nem lesz  probléma.
Furcsa mindenesetre, mert olyant hallottam, hogy a nagyon olajos kávészemeket nehezebben kezeli 1-1 automata gép de pld. ez az Etióp kávé mindennek tűnt de nem olajosnak.
Pont az általad leírt dolgok miatt váltottam a Ti "frencs" pörkölésű kávéitokra Elég volt a kormos olasz kávékból.
Na majd látom mire jutok, ha nem untatlak benneteket, megosztom a tapasztalatom a többi kávéfajtával kapcsolatban is. Kísérletezem, mit lehet kihozni egy automata gépből ezekkel a kávékkal?
Ja, és még1 fajta volt a rendelésben, amit nagy kedvesen felajánlott egyik munkatársatok (lehet éppen Te ), hogy ingyenes legyen a kiszállítás!! (nagy köszi érte)
Ez pedig a Honduras-SHG Pacamara Montecristo volt.

Szia Nornic!

Otthoni pörkölésű, maradék kávékat szoktam behozni a munkahelyemre, hogy a T.Kollégák hosszas unszolásának engedve bemutassam nagybecsű tudományomat a kávépörkölés területén. Én is világosra pörkölök otthon, aminek eredménye a sokak által részletezett gyümölcsös, lekváros, virágos ízjegyek. A munkahelyi automata Saeco-n lefőzött híg löttyöt megkóstolván a kollégák arcára fagy a mosoly és hirtelen mindenkinek fontos elintéznivalója támad egy távoli irodában, és sietve elöblítik a csészéjüket, a maradékot a lefolyóba ürítve. Én pedig aggódó arccal kérdezgetem őket, hogy "de jó volt???" majd amikor én is megkóstolom a főzetet, kikerekedett szemmel sietek én is a mosogatóhoz. Sajnos rém savanyú, híg vackokat készít az automata ezekből a kávékból. Szerintem a víz hőmérséklete sem megfelelő, a darálmány minősége meg egyenesen silány. Emiatt sosem lesz megközelítőleg sem megfelelő a kivonatolás. A kávékészítés folyamata egy végtelen változókból álló műveletsor, amit egy programozott "robot" sosem fog tudni megfelelően elvégezni.
Nuova Simonelli Mac Cup, Quamar M80E
Saját pörkölésű kávék: Ethiopia-BWF, India Monsooned Malabar

Beni12
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 169

Hozzászólás Szerző: Beni12 »

János most jön vissza szabiról.
Jövő héten lesz.
Helyette ezeket javasolnám:
Gourmet Blend 100% Arabica Pörkölt Kávé 500 g
Cappuccino Pörkölt Kávé 500 g
Brazil Natural São Francisco Pörkölt Kávé 500 
Guatemala Pacamara Santa Rosa Pörkölt Kávé 500 g  akciós!!!
Guatemala Maragogype Pörkölt Kávé 500 g Óriás szemű

Utalás ment, köszönöm az ajánlatokat!

nornic

Remek, 1 hónapja vettem a gépet
Mindegy, a megrendelt kávékat már elhasználom és reménykedem, hogy a többi fajtával nem lesz  probléma.
Furcsa mindenesetre, mert olyant hallottam, hogy a nagyon olajos kávészemeket nehezebben kezeli 1-1 automata gép de pld. ez az Etióp kávé mindennek tűnt de nem olajosnak.
Pont az általad leírt dolgok miatt váltottam a Ti "frencs" pörkölésű kávéitokra Elég volt a kormos olasz kávékból.
Na majd látom mire jutok, ha nem untatlak benneteket, megosztom a tapasztalatom a többi kávéfajtával kapcsolatban is. Kísérletezem, mit lehet kihozni egy automata gépből ezekkel a kávékkal?
Ja, és még1 fajta volt a rendelésben, amit nagy kedvesen felajánlott egyik munkatársatok (lehet éppen Te ), hogy ingyenes legyen a kiszállítás!! (nagy köszi érte)
Ez pedig a Honduras-SHG Pacamara Montecristo volt.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hozzászólás Szerző: AVX »

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon, az AVX kávékat eddig nem ismertem, tegnap hozta a futár az első csomagot, melyet nagy kíváncsisággal bontottam ki. Több félét rendeltem.
Egy közép-felső kategóriás automata kávégéppel készítem a kávéimat.  (Saeco Talea Touch Plus)
Gyors betöltés az első csomagból (Ethiopia Kafa Wild Forest Diri ), darálás majd jött a pofon. Nem jön ki kávé, csak erőlködik a gép és pár csepp után kidobja a zaccot. Na szépen kezdődik.
Kezdem a beállításokat, őrlés durvábbra (közép álláson volt előtte), nincs eredmény, nem jön kávé.
Előáztatást visszaveszem, próba, ugyanaz. Kisebb pánik roham..
Kávédarálási mennyiség visszavesz a minimumra, na itt kezdett folyni a kávé először. Viszont így elég gyenge az eredmény de legalább kávézok már
Persze így nem is várhatom a leírtakban szereplő "ízvilág: csokoládé/fűszer-méz" élményt sajnos.
A kávé kicsit savanykás ízt hoz elsőre, nem rossz de jobbat reméltem.
Még van 4 fajta ezen kívül, remélem nem lesz ugyanez a helyzet a többivel is.
Eddig az olaszos pörkölésű kávékat ittam, a gép remekül kezelte ezeket.

Hogy kérdezzek is.. A francia pörkölés miatt kezeli nehezebben a gépem a "helyzetet"?

Pityu

Nem akarlak elkeseríteni, de érdemes lenne a gépet lecserélni.
Az autómata gépek közel sem hoznak olyan jó eredményt, mint a legolcsóbb hagyományos masinák.
Még egy Bialetti Brikka is jobb kávét produkál, mint az autómata gépek.
Ilyen gépekhez valóban csak a hagyományos olaszos, unalmas kávék felelnek meg.

Közben megnéztem a többit, amit rendeltél:
Fresco Pörkölt Kávé 500 g
Honduras SHG S. José Maresol Pörkölt Kávé 125g
 Mascagni Pörkölt Kávé 1000 g 

Ezekkel nem lesz gond, de ezek sem olasz pörkölésűek, de hagyományosabb ízvilág.
Főleg a Fresco és a Mascagni.
Az olasz pörköléssel szinte kiégetik a kávé igazi ízét.
A legolcsóbb kávékat nem véletlenül pörkölik így.

A Mascagnit rakd be másodiknak.

nornic

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon, az AVX kávékat eddig nem ismertem, tegnap hozta a futár az első csomagot, melyet nagy kíváncsisággal bontottam ki. Több félét rendeltem.
Egy közép-felső kategóriás automata kávégéppel készítem a kávéimat.  (Saeco Talea Touch Plus)
Gyors betöltés az első csomagból (Ethiopia Kafa Wild Forest Diri ), darálás majd jött a pofon. Nem jön ki kávé, csak erőlködik a gép és pár csepp után kidobja a zaccot. Na szépen kezdődik.
Kezdem a beállításokat, őrlés durvábbra (közép álláson volt előtte), nincs eredmény, nem jön kávé.
Előáztatást visszaveszem, próba, ugyanaz. Kisebb pánik roham..
Kávédarálási mennyiség visszavesz a minimumra, na itt kezdett folyni a kávé először. Viszont így elég gyenge az eredmény de legalább kávézok már
Persze így nem is várhatom a leírtakban szereplő "ízvilág: csokoládé/fűszer-méz" élményt sajnos.
A kávé kicsit savanykás ízt hoz elsőre, nem rossz de jobbat reméltem.
Még van 4 fajta ezen kívül, remélem nem lesz ugyanez a helyzet a többivel is.
Eddig az olaszos pörkölésű kávékat ittam, a gép remekül kezelte ezeket.

Hogy kérdezzek is.. A francia pörkölés miatt kezeli nehezebben a gépem a "helyzetet"?

Pityu

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok,
Stradivarit csak én nem találom vagy nincs most semmilyen kiszerelésben?

Valami könnyű, nem túl savas kávét tud valaki ajánlani Brikkához? 

János most jön vissza szabiról.
Jövő héten lesz.
Helyette ezeket javasolnám:
Gourmet Blend 100% Arabica Pörkölt Kávé 500 g
Cappuccino Pörkölt Kávé 500 g
Brazil Natural São Francisco Pörkölt Kávé 500 
Guatemala Pacamara Santa Rosa Pörkölt Kávé 500 g  akciós!!!
Guatemala Maragogype Pörkölt Kávé 500 g Óriás szemű

Beni12
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok,
Stradivarit csak én nem találom vagy nincs most semmilyen kiszerelésben?

Valami könnyű, nem túl savas kávét tud valaki ajánlani Brikkához? 

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Ez így is marad,ilyen világos pörkölés lesz mostantól.
Rövidet főzök, de valahogy több tejet kíván. 

Ha ez kérdés akart lenni, akkor a válaszom igen.
A régebbi picit sötét volt.
5 kg felett bármilyen pörkölési szint megoldható.

Beni12
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Az újabb szállítmányok 1 fokozattal világosabbak, mint november előtt.

Ez így is marad,ilyen világos pörkölés lesz mostantól.
Rövidet főzök, de valahogy több tejet kíván. 

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávézókba kitűnő választás lehet ez a kávé. 

Elsősorban oda viszik.
Az újabb szállítmányok 1 fokozattal világosabbak, mint november előtt.

zoom
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 93

Hozzászólás Szerző: zoom »

Köszi a tippet, ezeket még nem próbáltam! Most épp a Fresco fogyogat, a nejem ezt az olcsóbb kávét is kedveli. Ha elfogy, akkor kipróbáljuk.

Most én is pont a Fresco-t iszom, szerintem nagyon jó az ár/érték aránya, voltak vele fenntartásaim de abszolút pozitív csalódás volt. Egyszerűen azt kapja az ember ami elvár ettől a kávétól, egyenes csokis ízt, ami kapunak is kiváló. 
Kibontáskor még nem tudtam mi lesz belőle a szemek elég változatos színűek voltak (még zöldet is találtam), de inkább sötétek ezért durvábbra állítottam a darálót, meglepő volt aztán, hogy ugyanott lett jó ahol a világos 100% arabica kávék. Alig kesernyés simán iható a gyümis kávék is natúrba ami jó mert idén még nem ittam édesített kávét. 90 fokon volt a pid nem tekertem el, és szerintem nem is indokolt, de hétvége felé majd megpróbálom magasabb hőfokon is.
Kávézókba kitűnő választás lehet ez a kávé. 
HTPC, Edifier S2000, Mi 4k laser projector

peppe79
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 63

Hozzászólás Szerző: peppe79 »

Jól érzed, nálam is a Capu. remek Brikkával, ha van kicsit több lecsó rá, néha rávetemedhetsz a Nepálira is, jóban vannak a Brikkával, ha a lágyabb ízeket szereted, nálam a Brazil AF is bejött, nem tudom, hogy az már megvolt-e neked?
Most Ethiop Bale WildForestet iszok, nekem ez már erős, de párom odavan érte, szóval ez ilyen
Csokisokkal jó a Brikka, de pölö főztem vele Yirgát, ami köztudottan gyümis és nekem nagyon bejött, szóval érdemes minél többet kipróbálni, érhetnek meglepik

Köszi a tippet, ezeket még nem próbáltam! Most épp a Fresco fogyogat, a nejem ezt az olcsóbb kávét is kedveli. Ha elfogy, akkor kipróbáljuk.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

POD-ot próbált már valaki a fórumtársak közül? Mennyire marad el a "normál" espresso-tól? A koffeinmentes és az egycsészés opciót szeretném ezzel megpróbálni.

Nagyon szeretem a dupla ristretto-t, amiben kétségtelenül jó a Lelit, de azért ez durván pörget, késő délután és este már jobb lenne valami lightosabb...

Mikor kirándulni megyünk, akkor viszem magammal a kis POD-os kütyümet.
Még ez is jobb, a hotelekben lévő kávéktól.
http://www.kavebolt.net/webshop/handpre ... A9,-detail
Tőlük rendeltem hozzá pár féle POD-ot is.
Esténként még ez is jó lehet.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Cartman (ex Cartman)

Hozzászólás Szerző: Cartman (ex Cartman) »

POD-ot próbált már valaki a fórumtársak közül? Mennyire marad el a "normál" espresso-tól? A koffeinmentes és az egycsészés opciót szeretném ezzel megpróbálni.

Nagyon szeretem a dupla ristretto-t, amiben kétségtelenül jó a Lelit, de azért ez durván pörget, késő délután és este már jobb lenne valami lightosabb...

kökény
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: kökény »

Jól érzed, nálam is a Capu. remek Brikkával, ha van kicsit több lecsó rá, néha rávetemedhetsz a Nepálira is, jóban vannak a Brikkával, ha a lágyabb ízeket szereted, nálam a Brazil AF is bejött, nem tudom, hogy az már megvolt-e neked?
Most Ethiop Bale WildForestet iszok, nekem ez már erős, de párom odavan érte, szóval ez ilyen
Csokisokkal jó a Brikka, de pölö főztem vele Yirgát, ami köztudottan gyümis és nekem nagyon bejött, szóval érdemes minél többet kipróbálni, érhetnek meglepik

Ha a Brikka kompatibilitást nézem, az eddig próbált kávék közül a Cappuccino tűnt a legjobbnak. Ezt tényleg úgy főzi le a Brikka, ahogyan az a leírásban szerepel. Mondjuk eddig csak 100% arabica kávékat tesztelgettem, robusta tartalmút még nem. Ha elfogy a Cappuccino, megnézem, hogy hogyan boldugul a Frescoval.

peppe79
V.I.P.
V.I.P.

Próbáld ki ezt is a Brikkával:

http://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/0 ... Kave-125-g

Nekünk nagyon ízlik. Igazi csokibomba.

Köszi! Még nem kóstoltam, viszont a leírása szerint ez egy erős kávé. Én lágyabb, krémesebb kávét szeretnék. De azért ha elfogynak a mostaniak, akkor kipróbálok néhány újabbat.  

bluesfan
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 61

Hozzászólás Szerző: bluesfan »

Ha a Brikka kompatibilitást nézem, az eddig próbált kávék közül a Cappuccino tűnt a legjobbnak. Ezt tényleg úgy főzi le a Brikka, ahogyan az a leírásban szerepel. Mondjuk eddig csak 100% arabica kávékat tesztelgettem, robusta tartalmút még nem. Ha elfogy a Cappuccino, megnézem, hogy hogyan boldugul a Frescoval.

Próbáld ki ezt is a Brikkával:

http://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/0 ... Kave-125-g

Nekünk nagyon ízlik. Igazi csokibomba.

peppe79
V.I.P.
V.I.P.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Maradt még az akciós termékek között kávékapszula. 

Az Nespressohoz jó vagy milyen gépbe való?

Jó kérdés.
Ha jól tudom Illy féle.
Műanyag dobozos.

Beni12
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Maradt még az akciós termékek között kávékapszula. 

Az Nespressohoz jó vagy milyen gépbe való?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Ilyen kubait én is rendeltem az ünnepekre. Valamiért elfelejtettem, mostanában, pedig ízlett nekem is.
Ez egy nagyon különleges kávé. Évente egyszer lehet ilyet szerezni, de csak kis mennyiségben.
Még van kb 30 kg és utána csak jövőre lesz valamikor.

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”