A végére a bádogos már rendesen betankolt..

Ennyi különbség simán van a szoftverek konvertere és megjelenítési módja között, pláne ha nincs korrekt profil mögöttük. És hát a legtöbbnél nincs.
Tagelést csak a táncfotóimnál használok (az előadókat írom be), amúgy csak csillagozok. Én események szerint, dátumozott mappákban tárolom a képeimet, ezt a Lightroom is szereti, számomra is könnyen átlátható így a gyűjtemény. Persze kegyetlenül törölgetni kell az értéktelen képeket, hogy ne szívassam feleslegesen a LR-t. Egy barátom ezt úgy oldotta meg, hogy minden évhez külön LR katalógust használ, ez sem hülyeség.
Köszi, ezt megnézemmarconi írta: ↑2022.02.19., szomb. 10:53Ha nem akarsz nef et tárolni a nagy helyigény miatt, érdemes az Adobe dng konverterrel (ingyenes) DNG be konvertálni, kipipálod hogy ne ágyazza be a jpg-t (nef esetében ez alapból ott van, csak növeli a fileméretet), gyors betöltésű legyen és simán mehet veszteséges tömörítésbe, gyakorlatilag nem lehet észrevenni a különbséget, a végeredmény pedig alig nagyobb egy tisztességesen elmentett jpg nél, de sokkal jobban utómunkázható. Ha még kissebbet akarsz akkor le lehet konvertálni a felbontást is, 20, 15, 10 stb. Mpixelre. Én a legtöbb esetben ezt első lépésként megteszem 20mpx re, csak a nagyon fontos munkákat, fotókat hagyom meg 45mpix ben.
Igen, van veszteségmentesen tömöritett RAW, azt használom. 30MB/képfapaci írta: ↑2022.02.19., szomb. 13:22A RAW ugye nem képfile, hanem egy teljesen nyers adatcsomag. Ezért ahány szoftver, annyiféle módon jelenítik meg (már amelyik képes RAW adatokat kezelni). Én a képeim nagy részét törlöm, így lehet leginkább kímélni a tárhelyet és átlátható szinten tartani a gyűjteményt (ezzel párhuzamosan szoktatom rá magam az exponálógomb ritka nyomogatására). Ami marad, azt RAW-ban tárolom Lightroom katalógusban kidolgozva. Ha publikálnom kell, csinálok belőle TIF, JPG vagy PNG konverziót az aktuális elvárásoknak megfelelően, de ezeket nem tartom meg.tamagaba írta: ↑2022.02.19., szomb. 09:07Amikor nézem a ViweNX-ben a nef-et és a Raw konverterrel átrakott jpg-t + a ViweNX beépített konverterével átrakott raw-ot máshogy néz ki árnyalatra a kép. Csak kicsi a különbség, ha nem látja az ember az eredetit, nem tünik fel, de engem zavar. Azt szeretném visszakapni, ahogy nef-ben kinéz. Jpg-ben tárolok minden képet, nem tartogatom raw-ban csak abban fényképezek. Ha kell valami utómunka, mindenképp jobb a nagy bitmélység, több vizben jobban lehet mosogatni :)
Amúgy a Canon-nál szerencsére van már tömörített CRAW formátum, ami kb. fele akkora helyet foglal, de ez észrevehetetlen a minőségen, utómunkában is ugyanolyan lehetőségeket ad, mint a nagy RAW. Úgy tudom, a Nikonnál is van tömörített RAW.
A RAW ugye nem képfile, hanem egy teljesen nyers adatcsomag. Ezért ahány szoftver, annyiféle módon jelenítik meg (már amelyik képes RAW adatokat kezelni). Én a képeim nagy részét törlöm, így lehet leginkább kímélni a tárhelyet és átlátható szinten tartani a gyűjteményt (ezzel párhuzamosan szoktatom rá magam az exponálógomb ritka nyomogatására). Ami marad, azt RAW-ban tárolom Lightroom katalógusban kidolgozva. Ha publikálnom kell, csinálok belőle TIF, JPG vagy PNG konverziót az aktuális elvárásoknak megfelelően, de ezeket nem tartom meg.tamagaba írta: ↑2022.02.19., szomb. 09:07Amikor nézem a ViweNX-ben a nef-et és a Raw konverterrel átrakott jpg-t + a ViweNX beépített konverterével átrakott raw-ot máshogy néz ki árnyalatra a kép. Csak kicsi a különbség, ha nem látja az ember az eredetit, nem tünik fel, de engem zavar. Azt szeretném visszakapni, ahogy nef-ben kinéz. Jpg-ben tárolok minden képet, nem tartogatom raw-ban csak abban fényképezek. Ha kell valami utómunka, mindenképp jobb a nagy bitmélység, több vizben jobban lehet mosogatni :)
Ha nem akarsz nef et tárolni a nagy helyigény miatt, érdemes az Adobe dng konverterrel (ingyenes) DNG be konvertálni, kipipálod hogy ne ágyazza be a jpg-t (nef esetében ez alapból ott van, csak növeli a fileméretet), gyors betöltésű legyen és simán mehet veszteséges tömörítésbe, gyakorlatilag nem lehet észrevenni a különbséget, a végeredmény pedig alig nagyobb egy tisztességesen elmentett jpg nél, de sokkal jobban utómunkázható. Ha még kissebbet akarsz akkor le lehet konvertálni a felbontást is, 20, 15, 10 stb. Mpixelre. Én a legtöbb esetben ezt első lépésként megteszem 20mpx re, csak a nagyon fontos munkákat, fotókat hagyom meg 45mpix ben.tamagaba írta: ↑2022.02.19., szomb. 09:07A nef az a Nikon raw-ja. Canon-nak is van ilyen csak máshogy hívják gondolom (14 bites)
Én is Adobe Raw convertert használok és PS-ot
Amikor nézem a ViweNX-ben a nef-et és a Raw konverterrel átrakott jpg-t + a ViweNX beépített konverterével átrakott raw-ot máshogy néz ki árnyalatra a kép. Csak kicsi a különbség, ha nem látja az ember az eredetit, nem tünik fel, de engem zavar. Azt szeretném visszakapni, ahogy nef-ben kinéz. Jpg-ben tárolok minden képet, nem tartogatom raw-ban csak abban fényképezek. Ha kell valami utómunka, mindenképp jobb a nagy bitmélység, több vizben jobban lehet mosogatni :)
A naplementés kép jó példa, majd csinálok mintákat
A nef az a Nikon raw-ja. Canon-nak is van ilyen csak máshogy hívják gondolom (14 bites)
Mit jelent, hogy "jobban tartja az árnyalatokat"? Amúgy szerintem nem tudom a választ, mert én csak Adobe csomaggal (LR+PS+NIK) dolgozom.
Részemről biztosan nem. Egy Canon 6D, 5D, vagy Nikon D850 még sok évig jó szerszám marad annak, aki nem szabadul meg tőle pánikszerűen, vagy most vesz féláron.
Nem kell mindent lefotózni.
Azért én Keszin az agárfuttató pályán kipróbálnám sréhen szemből egy telével, kontraszt szegény sprint közben bólogató fejen, mögötte a szintén hasonszinű test és az elmosódott környezet és por
Canon-nál ugyanez a helyzet, még az 5D4-ben is sokat téveszt az AF, sorozatnál minden 2. kép életlen. Az R5 MILC viszont ha egyszer elkapja, nem ereszti el, ráadásul a teljes képen leköveti, nem csak a középső harmadban. Ég és föld.
Amindenit, nem gondoltam volna, hogy így le tudja dobni a láncotmarconi írta: ↑2022.02.16., szer. 10:59Az ok a sportfotózás volt, a D850 el el lehet lenni minden területen, sportnál is úgy ahogy (mivel néha jól jön ha van felbontás meg dinamika), és ha valami 60-70 el közelít azt is szépen leköveti, de csak az első expóig, a többi már vagy jó vagy nem jó, hiába markolat és 9fps... A Z9 váz és S obik viszont ígéretesebbek ezen a téren.
Az ok a sportfotózás volt, a D850 el el lehet lenni minden területen, sportnál is úgy ahogy (mivel néha jól jön ha van felbontás meg dinamika), és ha valami 60-70 el közelít azt is szépen leköveti, de csak az első expóig, a többi már vagy jó vagy nem jó, hiába markolat és 9fps... A Z9 váz és S obik viszont ígéretesebbek ezen a téren.
Az igen, akkor te sem hokedlin ülve nyomod az ipart
800 ezer Ft. lesz, az nem is olyan vészes. 20 Mpixel viszont kevés