Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Digitális fényképezőgép

Vendég

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Nos, ebből a táblázatból is könnyen észreveheted, hogy egy 20x30-as képhez (A4) optimálisan is 9Mpixel kell. Háromszor annyi, mint amennyit a D30-as tud.

A másik dolog. Igazad van, hogy a laborok 3-400dpi-vel dolgoznak. Ezt mondtam én is, hogy legalább ennyi kell. 300dpi-vel egy A4-es oldal 3425x2480pixel azaz 8.5Mpixel. Ha ennyi nem is, de majdnem ennyi szkennelhető egy negatívról. Egy nagyobb diáról akár a többszöröse is. Szóval legalább egy 9Mpixeles gép kellene ekkora mérethez. Ez profi kategóriában fél-egymillió Ft (ahogy már írtam). Ugyanez a felbontás elérhető az én félprofi analóg gépemmel ami alig 100 ezer Ft. Csak ennyit mondtam az elején is.

handras
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 0

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: handras »

Ajánlom figyelmetekbe az alábbi cikket, persze azzal a megszorítással, hogy én se mindennel értek benne eggyet. Persze én csak egy 20-ad rangú amatőr vagyok.

http://origo.hu/vendegszoba/20030425nanasi.html

Tom Sawyer
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Tom Sawyer »

Hi,
a canon eos 300-s (130e Ft) mellé kb. 2 éve vettem egy hp photosmart C912-t (215e Ft), ez 2,2 megapixeles. A C912 alapvetően egy pentax gép csak HP felirattal... Mind fény mind távolságmérésben a canon sokkal profibb megoldásokat használ, és általában jobb képeket készítek velük. A hp-nál többször megfigyelhető, hogy a fehéregyensúlyt nem találja el. Előnye, hogy a képek az lcd-n visszanézhetők, a rontott képek rögtön törölhetők. 9x13cm-ig elfogadható a felbontása a nyomtatott képnek, egy 64MB kártyára a legjobb felbontásban 52kép készíthető, ha jól emléxem, 80x600-ban 200 körül. Persze az analóghoz cipelheti az ember a sok tekercs filmet, viszont a digithez az aksit ill. elemeket, mert az lcd hihetetlenül zabálja az energiát. Mostanában vacakoltunk egy finepix602-vel ennek a keresőjében is lcd-t látsz (c912-nél mint, analógnál az objektíven keresztül látod a témát, nekem ez jobban teccik ezért is lett ez a gép) és kb 50 max felbontású kép készítése után aksik lemerültek... egy dolog idegesít a digit gépekben (már a számomra még elfogadható árkategóriában), hogy a kiírási sebesség a kártyára relatív lassú és ha gyorsan akarok egymásután képeket csinálni néha várni kell a kamerára... szóval nem rosszak a digit gépek, de életem legjobb képét eleddig egy orosz, mindent manuálisan beállítandó géppel készítettem, csak a fényt mérte magatól... ja és még moszkvai olimpiai logó is rajta van...
Tom Sawyer

handras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Digitális fényképezőgép

Akkor most se tedd , de a D30 váz új korában is alulról verte a fél millát, most, hogy már csak használtan kapható, szerintem 3-400 lehet az ára. (csak :-( ). 
Én nem áltam neki számolgatni, de LÁTTAM azokat az A4-es printeket, és elég meggyőzőek voltak!

Aztán a vázzal fotózhatsz reggelig. Ha kell ideteszek egy-két árlistát (abból az időből amikor még kapható volt), pl. Intermarket 868 750 Ft, Paradoxon 999.900Ft. Persze gyorsan esnek az árak és lehet, hogy ma már egy 3.2Mpixeles gépet megkapsz használtan 3-400 ezerért, főleg, hogy most a Canon profi csúcsmodelje 11 Mpixelt fotóz.
Ha nem számolsz az a te dolgod. Mondhatod szépnek a 3.2Mpixeles A4-es képet amíg meg nem látod, hogy milyen mellette egy negatívról előhívott A4. Egy dobszkennerrel jóval nagyobb pixelszám húzható egy negatívról és akkor még retusálhatod is.

Aztán minek, ha a laborok 300-400dpi vel dolgoznak?

handras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Digitális fényképezőgép

képméret,mimimális,optimális pixel szám (forrás tar.hu)

9 x 13 441 x 637 1074 x 1535
10 x 13 680 x 1020 1228 x 1535
10 x 15 680 x 1020 1228 x 1819
10 x 18 680 x 1224 1228 x 2138
10 x 25 680 x 1700 1228 x 3035
13 x 18 884 x 1224 1535 x 138
15 x 21 1020 x 1428 1819 x 1783
18 x 25 1200 x 1700 2138 x 3035
20 x 30 1200 x 1800 2516 x 3543
13 x 32 882 x 1800 1535 x 3779

Vendég

Digitális fényképezőgép

Akkor most se tedd , de a D30 váz új korában is alulról verte a fél millát, most, hogy már csak használtan kapható, szerintem 3-400 lehet az ára. (csak :-( ). 
Én nem áltam neki számolgatni, de LÁTTAM azokat az A4-es printeket, és elég meggyőzőek voltak!

Aztán a vázzal fotózhatsz reggelig. Ha kell ideteszek egy-két árlistát (abból az időből amikor még kapható volt), pl. Intermarket 868 750 Ft, Paradoxon 999.900Ft. Persze gyorsan esnek az árak és lehet, hogy ma már egy 3.2Mpixeles gépet megkapsz használtan 3-400 ezerért, főleg, hogy most a Canon profi csúcsmodelje 11 Mpixelt fotóz.
Ha nem számolsz az a te dolgod. Mondhatod szépnek a 3.2Mpixeles A4-es képet amíg meg nem látod, hogy milyen mellette egy negatívról előhívott A4. Egy dobszkennerrel jóval nagyobb pixelszám húzható egy negatívról és akkor még retusálhatod is.

handras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Digitális fényképezőgép

Ne haragudj Templar, de vitatkozom veled, mert a haverom a D30-ával gyönyörű A4-es portrékat csinált. Én meg a magam 4 megapixelével szintén csinálok nagyon jó A4-es képeket.
Én sohasem haragszom.
A D30-as amúgy közel 1millió Ft-ba kerül szóval még csak nem is mondtál nekem ellent:

"Ha viszont szeretnél nagyobb méretben (esetleg A4-ben is) néha papírképet akkor csak az analóg gép jöhet szóba. Vagy vehetsz fél-egy milkóért digit gépet."

Az már egy külön számítás eredménye, hogy a D30-as gép felbontása 2160x1440 pixel ami 300dpi-vel számolva (ennél alacsonyabb már elég tré) 18x12cm. Szóval ennél nagyobba való nyomtatása igen pixeles végeredményt eredményez.

Vendég

Digitális fényképezőgép

Ne haragudj Templar, de vitatkozom veled, mert a haverom a D30-ával gyönyörű A4-es portrékat csinált. Én meg a magam 4 megapixelével szintén csinálok nagyon jó A4-es képeket.
Én sohasem haragszom.
A D30-as amúgy közel 1millió Ft-ba kerül szóval még csak nem is mondtál nekem ellent:

"Ha viszont szeretnél nagyobb méretben (esetleg A4-ben is) néha papírképet akkor csak az analóg gép jöhet szóba. Vagy vehetsz fél-egy milkóért digit gépet."

Az már egy külön számítás eredménye, hogy a D30-as gép felbontása 2160x1440 pixel ami 300dpi-vel számolva (ennél alacsonyabb már elég tré) 18x12cm. Szóval ennél nagyobba való nyomtatása igen pixeles végeredményt eredményez.

handras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Digitális fényképezőgép

Az előhívási díj nem lényegesen drágább digit gépről, mint analóg gépről. Viszont az analóg gépbe film kell ami nem olcsó. Lényegében azt lehet mondani, hogy attól függ, hogy mire szeretnéd használni. Ha csak webre kell vagy kis méretben szeretnéd papírképre nyomtatni akkor jó egy 2-3Mpixeles gép. 50-100 ezerért kapsz ilyet. Ha viszont szeretnél nagyobb méretben (esetleg A4-ben is) néha papírképet akkor csak az analóg gép jöhet szóba. Vagy vehetsz fél-egy milkóért digit gépet.Saját példámnál maradva van egy Canon EOS 300-as tükörreflexes analóg fényképezőgépem. Ezt viszem olyan helyekre ahol maradandót fotózok vagy később várhatóan nagyításra lesz szükség. Vettem hozzá egy HP Photosmart 620-as digit gépet. Ez 2.1Mpixeles, van benne zoom (analóg). Ezt használom webre (például honlapok készítéséhez vagy ingatlan hirdetésre) és olyan helyekre ahol sokat kell fotózni de nem túl lényeges a téma. Ha papírkép kell belőle akkor egy 9x13-as szépen lejön belőle.

handras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Digitális fényképezőgép

Szia!

Én már két éve boldog tulaja vagyok egy digitális gépnek.

Bevezetőnek annyit, hogy nem számoltál a film árával és a film előhívásának költségével, amit ha nem kérsz papírképet akkor ki kell fizetni, ez több száz forint/ tekercs.

Két év alatt már túl vagyok a kb 10.000. expozición. ez persze nem tízezer kész képet jelent, hanem azt, hogy az ember bátrabban lövöldöz, merészebben próbál ki dolgokat.

A digitális gépek egy részén vannak olyan future-ök, hogy a gép beméri a megvilágítást vagy a távolságot (Canon G3!!!), és te megadhatsz egy intervallumot amiben ő három képet készít el, és így kiküsszöbölhető a mérési hibákból eredő rossz kép.

Most voltam egy 3 napos kiránduláson, nagyon szép helyen, és használtam az egyik ilyen lehetőséget. Hazahoztam majdnem 200 exponált képet, amiből kb 50-et itéltem olyan jónak, hogy papírkép is készült belőle.

Ha bővebben is érdekel a téma, gyere át http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9007419&uq=28757 ide szívesen látunk.

Vendég

Digitális fényképezőgép

Az előhívási díj nem lényegesen drágább digit gépről, mint analóg gépről. Viszont az analóg gépbe film kell ami nem olcsó. Lényegében azt lehet mondani, hogy attól függ, hogy mire szeretnéd használni. Ha csak webre kell vagy kis méretben szeretnéd papírképre nyomtatni akkor jó egy 2-3Mpixeles gép. 50-100 ezerért kapsz ilyet. Ha viszont szeretnél nagyobb méretben (esetleg A4-ben is) néha papírképet akkor csak az analóg gép jöhet szóba. Vagy vehetsz fél-egy milkóért digit gépet.
Saját példámnál maradva van egy Canon EOS 300-as tükörreflexes analóg fényképezőgépem. Ezt viszem olyan helyekre ahol maradandót fotózok vagy később várhatóan nagyításra lesz szükség. Vettem hozzá egy HP Photosmart 620-as digit gépet. Ez 2.1Mpixeles, van benne zoom (analóg). Ezt használom webre (például honlapok készítéséhez vagy ingatlan hirdetésre) és olyan helyekre ahol sokat kell fotózni de nem túl lényeges a téma. Ha papírkép kell belőle akkor egy 9x13-as szépen lejön belőle.

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: -1

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Enrico Benetti »

Igaz DVD fórumra írok, de azért a digitális fényképezőknek is van valami köze a DVD-hez. Ha máshogy nem, hát fotóalbumokat lehet DVD-re vagy Cd-re is írni, ehhez pedig az anyagot nyerhetjük digitális fényképező gépből is.

Jelenleg egy APS rendszerű elég kis méretű Kodak gépem van, ami ugyan nem tud túl sokat, de azt nagyon szépen csinálja. Ehhez vettem egy filmdrive-ot, amibe csak behelyezem az APS kazettát és kb. fél óra alatt beolvassa mind a 25 képet, ami a tekercsen van. Elég jó felbontással dolgozik max. 2625 x 1500 pixel, ami testvérek között is, majdnem 4 megapixel.

Ezek alapján nem igazán tudom elképzelni, hogy hasonlóan kis méretű, legalább 4 megapixeles felbontású digitális gép középtávon behozná az árát. (A középtáv alatt 5-6 évet értek.)

Előnyei és hátrányai vannak mindkét technikának bőven. Csak a legegyszerűbbet említve: előhívási díj.
Előhívási díj elvileg ugyan nincs, de ha profi papírmásolatot akarok, ahhoz már profi nyomtató is kell (a papír és a festékpatron sem olcsó!), vagy elvihetem a fényképészhez, hogy nyomtasson belőle, de ezért megintcsak fizetni kell.

Megéri-e egy ilyen földi halandónak mint én, beruházni egy drága (nem vagyok tisztában az árakkal) digitális fényképezőgépbe vagy maradjak inkább a jól bevált analóg technikánál?

Válasz küldése

Vissza: “Technikai eszközök”