Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mechanikus órák

Vendég

Mechanikus Órák

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Én baromi ritkán használom.
Évente max 2-3-szor.
Semmi baja.

Persze, hogy nincs.
Már korábban is leírtam, hogy nem kell ezt a mechanikus óra dolgot túlmisztifikálni. Több, mint 150 évig csak ilyen órákat hordtak az emberek, és nem rohangásztak vele folyton az óráshoz.

Az óragyűjteményem nagyobb részét már ugyan eladtam, de még mindig van 15 db gyűjteményi órám, és 6 db használati. Jól néznék ki, ha erre mindre ráköltenék öt évente egy-egy vagyont.

Az a nagy "rokokó" Doxa, amit az egyik találkozóra elvittem önökhöz Szegedre, már több, mint száz éves, és nálam is itt van már 17 éve. Nem tudom, egész életében volt-e már háromszor órásnál, de amióta nálam van, azóta egyszer sem. Ennek ellenére amikor néha felhúzom, akkor tökéletesen működik, a járáseltérése napi 10 másodpercen belül marad (ami kiemelkedő egy olyan óraszerkezettől), vibrographra téve olyan egyenes vonalat kapunk, hogy ihaj. Pedig ennél a  régi zsebóránál nem hogy légmentes, de még pormentes tokozásról sem eshet szó, nincsenek benne különleges anyagokból készült alkatrészek, stb.

.

Vendég

Mechanikus Órák

Az ilyen beszólásokat nehezen viselem.
Gáborka az órák terén eléggé otthon van.
Nem akarok veled olyat játszani, hogy melyikünknek van több és drágább órája. Lehet nem te nyernél, ettől függetlenül él tuti, hogy nem fizetnék ki ennyi pénzt egy 5 éves karbantartásért.

Akkor ne tedd Béla!!!!!Tegyél ki,zárj ki innen a kis birodalmodból,de ez tudtommal egy forum,szabad vélemény nyilvánítással!!!Ha nem akkor az is elfogadható,de nem állok be azok közé,akik a seggedet nyalják.Tedd amit tenned kell Béla.Köszönöm az itt létem,azokat akiket megismertem a forum által,jó emberek....
Nem szoktam behódolni,ez az egyik hibám(mert van,nem is kevés...)Béla.....hm....nem érdemes.
üdv:
T.Csaba

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Mechanikus Órák

Hozzászólás Szerző: AVX »

De aki ilyen ritkán használ egy órát, annak úgyis felesleges lenne a szerkezetet időnként "megolajoztatni" az órással, hiszen a letétel után, ha az óra sokat áll, akkor a friss olaj is kiszivárog a csapágyakból.
Azaz, itt is az érvényes, amit korábban leírtam, hogy az órát akkor kell elvinni az óráshoz, amikor probléma van vele. De akkor már az elején, azaz nem kell megvárni, hogy a kis probléma nagyobbat okozzon.

.

Én baromi ritkán használom.
Évente max 2-3-szor.
Semmi baja.

Vendég

Mechanikus Órák

Szegeden az egyik legjobb órás Kócsó Józsi.
Nagyon régi haverom.
Lehet van nála jobb szaki is, de én őt ismerem.Ő sem mondta, hogy vigyem el hozzá az óráimat 5 évente.

Ezeket az órákat nem kell olajozni bizonyos időnként?

Talán azért nem mondta, mert nincs is ilyesmire szükség.

Az olajozás az egy érdekes kérdés. Ha az óratok légmentesen zár, és a szerkezet folyamatosan jár, akkor nem kell külön foglalkozni az olajozással, mivel az olaj besűrűsödését, viszkozitásának elvesztését, tehát a kenőképességének csökkenését automatikusan jelezni fogja a járáseltérés megváltozása.

Amennyiben az óra szerkezete túl sokáig nem jár, és az óra általában mozdulatlanul hever, akkor bizony a gravitáció hatására az olaj kiszivároghat a kő csapágyakból és az újbóli elindításkor egy ideig kenés nélkül, vagy nem megfelelő kenéssel foroghatnak a tengelyek. Ez általában ott a legkritikusabb, ahol a legvékonyabb olajat használják, azaz, a járat alkatrészeinél (billegő, ankerkerék). Ezért találták ki automata órák esetében az óraforgatókat. De a ritkán használt órák esetében mindig felmerül a kérdés, hogy melyik okoz nagyobb kopást. Ha az óra megfelelő kenés mellett folyamatosan jár mondjuk két évig, vagy ha a kétévente elővett óra egyes alkatrészei a használat kezdetén egy ideig "szárazon forognak". Nem biztos, hogy ez az utóbbi okoz nagyobb kopást.
De aki ilyen ritkán használ egy órát, annak úgyis felesleges lenne a szerkezetet időnként "megolajoztatni" az órással, hiszen a letétel után, ha az óra sokat áll, akkor a friss olaj is kiszivárog a csapágyakból.
Azaz, itt is az érvényes, amit korábban leírtam, hogy az órát akkor kell elvinni az óráshoz, amikor probléma van vele. De akkor már az elején, azaz nem kell megvárni, hogy a kis probléma nagyobbat okozzon.

.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Mechanikus Órák

Akkor a kétheti fél-egy perc eltérés jónak mondható.....? 
Az nagyon jó.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Mechanikus Órák

De hogy visszatérjünk az eredeti témára, újból felteszem a kérdést: Miért szükséges ön szerint öt évente szervizeltetni a mechanikus órákat? Milyen high-tech felszerelés kell ennek elvégzéséhez? És mire is vállalnak garanciát egy ilyen tisztítás, beszabályozás (hiszen erről van szó) után?

.

Szegeden az egyik legjobb órás Kócsó Józsi.
Nagyon régi haverom.
Lehet van nála jobb szaki is, de én őt ismerem.Ő sem mondta, hogy vigyem el hozzá az óráimat 5 évente.

Ezeket az órákat nem kell olajozni bizonyos időnként?

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1173

Mechanikus Órák

Hozzászólás Szerző: violin »

vagy a járáseltérése olcsóbb óráknál meghaladta a napi egy percet, drágább, pontosabb óráknál a napi fél percet...

.

Akkor a kétheti fél-egy perc eltérés jónak mondható.....? 
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Mechanikus Órák

akkor maradj a quartz szerkezetű óráknál...az is
mutatja az időt.

Az ilyen beszólásokat nehezen viselem.
Gáborka az órák terén eléggé otthon van.
Nem akarok veled olyat játszani, hogy melyikünknek van több és drágább órája. Lehet nem te nyernél, ettől függetlenül él tuti, hogy nem fizetnék ki ennyi pénzt egy 5 éves karbantartásért.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Mechanikus Órák

Azért egy tökéletesen felesleges szervizre talán mégiscsak túlzás annyi pénzt elkölteni, ami megközelíti a komplett szerkezet árát.

Van pár nagyon drága órám, de ennyit nem szívesen költenék el szervízre.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Mechanikus Órák

Sziasztok,

Ti hol szervizeltetitek automata óráitokat? Nem javításra gondolok, hanem az automata órák kb. 5 évente esedékes szervizére.

A múltkor az Andrássy úti Orex-től kértem ajánlatot egy Hamilton szervizre, 65000 HUF-ot mondatak. Kicsit soknak tűnik ez nekem, különösen annak fényében, hogy egy órásmester itt a XI. kerületben 15000 forintért megszervizelné az órámat. Neki nincs olyan high-tech felszerelése mint az Orex-nek, na meg a kis üzlet ajtaja nyitva van a Bartók Béla útra, ahonnan ömlik be a por, ez biztos nem tesz jót egy nyitott óramechanizmusnak. Olcsó húsnak híg a leve?

Köszi,

Spider

Az én egyik autómata órám 10 éves.Semmi baja. Még egyszer sem vittem szervízbe, de ha kell, akkor sem kerül egy vagyonba.

Vendég

Mechanikus Órák

Szerintem ezt is jobban tudja,így feladom a nagy szakértelme előtt.Jó jogy az ember mindig tanul valamit,köszönöm...

Feladja?????????????
Nem kívánok csatázni, így nincs mit feladnia. Pusztán kíváncsi vagyok arra, hogy
 Miért szükséges ön szerint öt évente szervizeltetni a mechanikus órákat? Milyen high-tech felszerelés kell ennek elvégzéséhez? És mire is vállalnak garanciát egy ilyen tisztítás, beszabályozás (hiszen erről van szó) után?.

Természetesen, ha nem ön, hanem bárki más válaszol ezekre a kérdésekre, annak is megköszönöm.

.

Vendég

Mechanikus Órák

Szerintem ezt is jobban tudja,így feladom a nagy szakértelme előtt.Jó jogy az ember mindig tanul valamit,köszönöm...

Vendég

Mechanikus Órák

mutatja az időt.

Ahan. Nagyon köszönöm a jó tanácsot, de azt hiszem már késő , hiszen több, mint 37 éve hordok mechanikus órákat, és szintén több, mint 20 éve annak is, hogy mechanikus órákat gyűjtök, valamint, amióta egészen komolyan foglalkozom ilyen szerkezetű órákkal.
Ha visszaolvas ebben a topikban, akkor talán az ön számára is kiderül, hogy hogy senki nem kelt ki annyiszor a villanyórák (ld. quartz óra) ellen ebben a tokpikban, mint én, valamint az, hogy van némi rálátásom, és talán valamicske szakértelmem is a mechanikus órákkal, azok működésével, szerkezetével kapcsolatban. Az sem kizárt, hogy pont ezért nem dőlök be az összes olyan butaságnak a mechanikus órákkal kapcsolatban, amit az ifjú titánokkal meg lehet etetni.

De hogy visszatérjünk az eredeti témára, újból felteszem a kérdést: Miért szükséges ön szerint öt évente szervizeltetni a mechanikus órákat? Milyen high-tech felszerelés kell ennek elvégzéséhez? És mire is vállalnak garanciát egy ilyen tisztítás, beszabályozás (hiszen erről van szó) után?

.

Vendég

Mechanikus Órák

mutatja az időt.

Vendég

Mechanikus Órák

Amúgy egy szép,jó óra szervizelésére ne sajnálj pénzt.

Azért egy tökéletesen felesleges szervizre talán mégiscsak túlzás annyi pénzt elkölteni, ami megközelíti a komplett szerkezet árát.

Azt látom, ezt az egész mechanikus óra dolgot sikerült a mechanikus órák újbóli divatba hozásával egyidejűleg túlmisztifikált sznobériává fejleszteni, az egész köré valami lila ködöt vonni, valamint a mechanikus órák reneszánszát egybekötni egy lehúzási iparággal. Aminek az okai leginkább abban kereshetők, hogy egyrészt létrejött egy nemzedék, akik felnőtt korukban találkoztak először mechanikus órával, sokszor úgy, hogy még a családban sem volt másfajta óra, csak quartz kristállyal működő. Ennek a nemzedéknek a tagjai természetesen nem a mechanikus órákkal szocializálódtak az óraviselésre, nem látták megszületésük óta, hogyan bánik mondjuk az apjuk a saját mechanikus órájával, így nincsenek is azon ismeretek birtokában, amivel 40-50-60 évvel ezelőtt már a kisfiúk is alapvetően rendelkeztek.
Másrészt azért, mert a mechanikus órát az egyszerű használati tárgyból státusszimbólummá változtatta a modern kori marketing (A használati tárgy szerepét pedig a quartz órák töltik be.), és a státusszimbólumok már csak olyanok, hogy aköré mindig felépül a lehúzó ipar (Ilyen a Hi-Fi, ilyen a bor, ahol méregdrága kiöntőket, dekantálókat, stb-ket próbálnak úgy eladni, mintha azokra tényleg szükség volna a bor élvezetéhez, ilyen újabban a kávé, ahol megpróbálják elhitetni, hogy csak több százezer forintos darálókkal és főzőkkel, méregdrága csészékkel, és egyéb kütyükkel élvezhető igazán a kávé, stb.), hiszen aki hajlandó státusszimbólumra költeni, az nagy valószínűséggel hajlandó az ahhoz kapcsolódó jól hangzó, ám teljesen felesleges dolgokra is pénzt kiadni.
Valamikor, amikor még csak mechanikus órák voltak, és a mechanikus óra egyszerű használati tárgy volt, természetesen olyan használati tárgy, amiből léteztek olcsóbbak, drágábbak és még drágábbak, tehát amikor a mechanikus óra volt az óra, akkoriban az volt az órások alapelve, hogy szerkezethez csak akkor kell hozzányúlni, ha szükséges. Azaz, ha az óra nem működött, vagy a járáseltérése olcsóbb óráknál meghaladta a napi egy percet, drágább, pontosabb óráknál a napi fél percet. Mindez abban az időben, amikor az órákban használt olajok még nem full szintetikus olajok voltak, hanem pl. pataolaj, csontolaj, stb., amik hajlamosak az avasodásra, gyantásodásra, és egyéb, a kenést károsan befolyásoló változásra. Az órákhoz használt anyagok, gyártástechnológia is egyszerűbb volt, azaz kevésbé volt precíz az alkatrészek megmunkálás, ezért pl. a mozgás közbeni súrlódástól, kopástól több fémrészecske került az olajba. Tehát kérdem én, ha ezekben az időkben az volt az elv, hogy csak akkor nyúljunk a szerkezethez, amikor kell, vajon mi indokolja most, a percízebben megmunkált, jobb anyagokból készült alkatrészek, a full szintetikus olajok idejében az öt éventi TMK-t (Tervszerű Megelőző Karbantartás)? Hacsak az nem, hogy akkor a mechanikus órákkal foglalkozó órásoknak volt éppen elég munkája, hiszen mindenki mechanikus órákat hordott, manapság pedig csak a forgalomba lévő órák igen kis százaléka mechanikus, és ebből a kevés órából kell megélnie azoknak, akik ezzel foglalkoznak, ezért a gyártókkal karöltve "kénytelenek" mindenféle mondvacsinált indokokat kreálni, hogy a maguk számára munkát és bevételt teremtsenek.

.

Vendég

Mechanikus Órák

Pontosan ezért amit leírtál kerül annyiba.Én is oda hordom az összes órát szervízre,ott egy sima elemcsere is 4000...
De patika állapotok uralkodnak ott.Garanciát is vállalnak a munkájukra.
Amúgy egy szép,jó óra szervizelésére ne sajnálj pénzt.

Vendég

Mechanikus Órák

Sziasztok,

Ti hol szervizeltetitek automata óráitokat? Nem javításra gondolok, hanem az automata órák kb. 5 évente esedékes szervizére.

A múltkor az Andrássy úti Orex-től kértem ajánlatot egy Hamilton szervizre, 65000 HUF-ot mondatak. Kicsit soknak tűnik ez nekem, különösen annak fényében, hogy egy órásmester itt a XI. kerületben 15000 forintért megszervizelné az órámat. Neki nincs olyan high-tech felszerelése mint az Orex-nek, na meg a kis üzlet ajtaja nyitva van a Bartók Béla útra, ahonnan ömlik be a por, ez biztos nem tesz jót egy nyitott óramechanizmusnak. Olcsó húsnak híg a leve?

Köszi,

Spider

Milyen "high-tech felszerelés" kell az "5 évente esedékes szerviz"-hez (ami már alapból lehúzás)? Hacsak a vibrograph nem számít annak.
Ha mindenáron szervizeltetni akarja az órát, és fél a nyitott ajtón beszálló portól, akkor vigye télen a XI. kerületi órásmesterhez, amikor nem tartja nyitva állandóan az ajtót.

.

Spider
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 12

Mechanikus Órák

Hozzászólás Szerző: Spider »

Sziasztok,

Köszi,

Spider
Denon AVR X4000 - Nordost Super Flatline Mk II bi-amp - System Audio SA 720 - Martin Logan Dynamo

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 434

Mechanikus Órák

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Üdv.!

Az órákhoz annyira sem értek, mint a hifihez!
Segítenétek beárazni az alábbi két órát? Mit érhetnek körülbelül?

Állítólag "A fekete számlap: Cyma,Svájci,1935 1940 közötti. a A fehér számlapos La Vigilante,szintén svájci az 1900 as évek eleje. Működnek."

Előre is köszönöm!
Újratervezés

Peger
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 133

Mechanikus Órák

Hozzászólás Szerző: Peger »

Én saját kedvencem. Minden nap használom . Keresek még valami sportosabb változatot kicsit alacsony az intenzitással már évek óta

"A legjobb technika, amikor nincs technika" - Bruce Lee

hauntedpill
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Mechanikus Órák

Hozzászólás Szerző: hauntedpill »

Nekem már jó ideje ő húzza a csuklómat, és remélem még jó sokáig fogja, sosem gondolkoztam más órában, egyszerűen a kedvencem. Nem autómata, sima felhúzós.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Mechanikus Órák

Te balkezes vagy ?Nem, de a bal csuklómat régen műtötték és elég furán néz ki.

Vendég

Mechanikus Órák

Valóban írtad.

Én nem tudok meglenni óra nélkül, szinte meztelennek érzem magam nélküle. Gyűrűt is hordok, anélkül is rosszul érzem magam, de az óra nagyon hiányzik. Egyedül alváshoz veszem le.

Darthdick: nem kell túl drága óra ahhoz, hogy különleges legyen. Tényleg az a lényeg, hogy ne jöjjön szembe, és ne legyen hamis.

Lehet félreértem a megjegyzésed,de szó nem volt arról,hogy drága óra kell ahhoz hogy különleges legyen...pont az ellenkezőjét írtam...

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1362

Mechanikus Órák

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Egyedül 1 koppincsot tartottam meg a kintről hozottak közül.
Kivételesen jól megépített Patektól van sz.
Sosem hordtam, de ez még így is szép.
Van pár nagyon különleges, drága órám, de mégis ha hordok órát, akkor az a Seiko.
Régen én is csíptem,ha megnézték milyen drága óra van a kezemen, de már ez nem érdekel, pedig ezek nem hétköznapi márkák. Egyedül néha a jobbkezes speciális kiadású Breitlinget rakom fel.

Ehhez hasonló, csak jobbos.
1000 db-ot gyártottak belőle.

Te balkezes vagy ?
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Acme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 500

Mechanikus Órák

Hozzászólás Szerző: Acme »

Igen, de mint írtam, szinte sosem hordok órát.

Valóban írtad.

Én nem tudok meglenni óra nélkül, szinte meztelennek érzem magam nélküle. Gyűrűt is hordok, anélkül is rosszul érzem magam, de az óra nagyon hiányzik. Egyedül alváshoz veszem le.

Darthdick: nem kell túl drága óra ahhoz, hogy különleges legyen. Tényleg az a lényeg, hogy ne jöjjön szembe, és ne legyen hamis.
Kép: RX470 - SR6003 - HW55ES/UE40JU7000 Hang: Xonar Essence ST/XB 930QS - Octave - Unico - GX200 Csend: Canamp - HD600

"Az a baj az interneten talált idézetekkel, hogy sosem lehetsz biztos a forrásban." - Abraham Lincoln

Válasz küldése

Vissza: “Technikai eszközök”