Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Digitális fényképezőgép

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 3

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Tami »

- ha gondolod megkeresek egy konyvet..  kolcsonadom..
Köszi az jó lenne, de nem kell vesződni a kölcsönadással. Elég ha leírsz egy szerzőt, egy címet, esetleg hogy hol kapható, ha ezért valami spéci boltba kellene mennem.

Amúgy soha nem fotóztam (nem véletlenül kérdezek ilyen elemi dolgokat), csak egy hónapja kezdődött nálam ez az őrület. Az asszony meg már teljesen ki van akadva, hogy "ilyenekkel cseszem el a drága időmet".

Amúgy kimentem ma is és most Auto White Balance-szal lövögettem a képeket. A színek most már elég jók lettek, de a felhőket nem tudom ugyanúgy visszatenni, az a látvány már sosem lesz ugyanaz.

- joez!! nah elso nekifutasra allitsd a WB-t autora.., erzekenyseget 100-ra, blendevel+idovel jatsz.. csinalj ugyanarrol a kompoziciorol tobb beallitasos felvetelt, 1-2 ilyen probalkozas, majd odahaza kielemzed oket es kivulrol fogod tudni mi mire van kihatassal..
- majd ezutan lehet meg expo korrekcioval jatszani {ezt csak azert irtam, mert hasonlo szelsoseges korulmenyek kozott illik hasznalni mint pl. naplemente..}
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: -1

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Enrico Benetti »

- ha gondolod megkeresek egy konyvet..  kolcsonadom..
Köszi az jó lenne, de nem kell vesződni a kölcsönadással. Elég ha leírsz egy szerzőt, egy címet, esetleg hogy hol kapható, ha ezért valami spéci boltba kellene mennem.

Amúgy soha nem fotóztam (nem véletlenül kérdezek ilyen elemi dolgokat), csak egy hónapja kezdődött nálam ez az őrület. Az asszony meg már teljesen ki van akadva, hogy "ilyenekkel cseszem el a drága időmet".

Amúgy kimentem ma is és most Auto White Balance-szal lövögettem a képeket. A színek most már elég jók lettek, de a felhőket nem tudom ugyanúgy visszatenni, az a látvány már sosem lesz ugyanaz.

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

Nagyjából meg lehet, ugyanúgy szu"rni.Asszem a sötétebb a sárga kép.
1.)

Szuper! Engem az érdekelne igazán, hogy mit csináltál a photoshoppal?
Az a gond, hogy nemcsak ez az egy kép ment gallyra, hanem még vagy 20, ami hasonló, de mégis egy picit más és érdekelne, hogy hogyan tudnám visszaállítani ugyanezeket a színeket.

Ha túl bonyolult, akkor csak egy kis iránymutató segítség kellene.
Előre is köszi.

- szvsz. keszulj fel a holnapi napra.. es meglatod fasza lesz.., foleg a digit vilagban konnyu dolgod van, anno nemtudmeg hany negativot lottem szanaszejjel
- apropo en sosem postprocessingelem a kepeket.. az mar nem ugyanaz
T A M I . H U

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Nagyjából meg lehet, ugyanúgy szu"rni.Asszem a sötétebb a sárga kép.
1.)

Szuper! Engem az érdekelne igazán, hogy mit csináltál a photoshoppal?
Az a gond, hogy nemcsak ez az egy kép ment gallyra, hanem még vagy 20, ami hasonló, de mégis egy picit más és érdekelne, hogy hogyan tudnám visszaállítani ugyanezeket a színeket.

Ha túl bonyolult, akkor csak egy kis iránymutató segítség kellene.
Előre is köszi.

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

- az elso ket esetben az obi gyujtotavolsaga 35mm-re atszamolva: 114mm, a harmadik eseteben pedig 38mm - ez utobbi eseteben latni is, hogy az obi a sarkokban vignettal rendesen, ezert nem is szeretem az obikat nagylatoszogben hasznalni.. - a projit is ugy telepitettem idehaza, hogy kislatoszogu allasban kapjam meg azt a kepet amit akarok
- amugy ez egy kis ecceru kompackt olcso, gepecske..
T A M I . H U

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

3: - az elozohoz kepest teljesen nyitott blendevel + nagylatoszobu obiallasban

T A M I . H U

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

2: - az eklozohoz kepest a zarsebesseg kozel 2x gyorsabb.., persze kicsit csaltam az erzekenyeggel is: noveltem picit

T A M I . H U

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

1:

T A M I . H U

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

- sajna a nap mar lement igy az idealis feltetelek messze nemvoltak meg.., igy a blende ertekkel nemigazantudtam jatszani
1

ISO100

Blende F4.90

Zarsebesseg 1/12.5

2

ISO128

Blende F4.90

Zarsebesseg 1/29.3

3

ISO100

Blende F2.80

Zarsebesseg 1/30

T A M I . H U

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

- sajna nem keszultem neki tajfotozni+naplementet fotozni {nallam neha 1-1.5 ora is amig felkeszulok ra, es jarom a dombokat a jo pozicioert naplemente elott }
kimentem teraszra csak ugy adhoc mindjart rakom a kepeket.
T A M I . H U

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

- elso nagy hiba a nagyon lassu blende
milyen az a nagyon lassú blende?

- termeszetesen a zaridore gondoltam
T A M I . H U

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 686

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: GTomi »

- elso nagy hiba a nagyon lassu blende
milyen az a nagyon lassú blende?
Rega io/ DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / hangfalkábel, rca: HiDiamond D3, tápkábel: Isotek Evo3 Premium és Initium ill. Hivox, koax: AQ1 , usb a/b: Oyaide, ethernet: Audioquest Forest

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

- ha gondolod megkeresek egy konyvet.. kolcsonadom..
T A M I . H U

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

- elso nagy hiba a nagyon lassu zarido + a kis fenyerzekenysegu beallitas , masik hogy elkezdtel jatszani a feheregyensullyal, harmadik az ugynevezett erzekenyseg... nyugodtan ess neki ISO 100 -al.
- fotoztal elotte mar? erdemes venned egy fotos-konyvet, az alapoknak erdemes utannaolvasni
T A M I . H U

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Digitális fényképezőgép

2.)

Rega io/ DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / hangfalkábel, rca: HiDiamond D3, tápkábel: Isotek Evo3 Premium és Initium ill. Hivox, koax: AQ1 , usb a/b: Oyaide, ethernet: Audioquest Forest

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Digitális fényképezőgép

Nagyjából meg lehet, ugyanúgy szu"rni.
Asszem a sötétebb a sárga kép.
1.)

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Ahogy igértem itt van az a bizonyos két képrészlet, kb. ugyanarról a területről 30 mp különbséggel fényképeztem őket.
Az alsón szinte tökéletesek a színek, viszont egy picit pixelesnek látom. A felsőn nem látok pixelesedést, de a színek nem jók, illetve az eredetihez képest túl nagy a különbség.

Ha valahogy a felső kép színeit át lehetne alakítani olyanná, amilyen az alsó képen látható, akkor gyakorlatilag egy gyönyörű valósághű képet kaphatnék. Ehhez kérnék segítséget.

Előre is köszi.

A felső adatai:
Camera Model Name: Canon PowerShot A75
Shooting Mode: Aperture-Priority AE
Photo Effect Mode: Vivid
Tv( Shutter Speed ): 1/40
Av( Aperture Value ): 8.0
Metering Mode: Center-weighted averaging
Exposure Compensation: 0
ISO Speed: 50
Lens: 5.4 - 16.2mm
Focal Length: 5.4mm
Digital Zoom: None
Image Size: 2048x1536
Image Quality: Superfine
Flash: Off
White Balance: Custom
AF Mode: Single AF
Color Space: sRGB
File Size: 909KB
Drive Mode: Self-Timer Operation

Az alsó adatai:
Camera Model Name: Canon PowerShot A75
Shooting Mode: Landscape
Photo Effect Mode: Off
Tv( Shutter Speed ): 1/80
Av( Aperture Value ): 5.6
Metering Mode: Evaluative
Exposure Compensation: 0
ISO Speed: Auto
Lens: 5.4 - 16.2mm
Focal Length: 5.4mm
Digital Zoom: None
Image Size: 2048x1536
Image Quality: Fine
Flash: Off
White Balance: Auto
AF Mode: Single AF
Color Space: sRGB
File Size: 491KB
Drive Mode: Self-Timer Operation

Vendég

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Újabb problémám támadt, hátha tudtok ebben segíteni.
Sajnos a vivid effektet nem ismerem, de amit leírtál az valószínűleg fehéregyensúly probléma. Amikor zsebkendővel állítottad a fehéregyensúlyt akkor ugyanazon beállítások és fényviszonyok mellett fotóztad, mint később a naplementét? Egyébként érdemes ilyenkor a fehéregyensúlyt egy előre beállított értékre állítani (ha van ilyen), mondjuk kültér, vagy éjszaka.
A Photoshopban van lehetőség színkorrekcióra. Javaslom az Image->Adjust->Color balance menüpontot.

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Digitális fényképezőgép

A Photoshop és a másik szoftver (a Red Eye Remover) hál' Istennek nem bántja azokat. Sajnos néhány képet ezzel a Microsoft programmal módosítottam és így oda az exif info.
- amugy nem save_as -al mentetted a kepeket?
- nekem megvan minden kep erintetlenul, de a modositott kepeket mas neven mentem le minden esetben!
T A M I . H U

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: zx07 »

Tegnap este naplementét fényképeztem és megpróbáltam követni többek tanácsát. A fényképezőgépet AV-be állítottam, ISO50, az F értéket pedig végigpróbáltam a legnagyobbtól a legkisebbig. Hogy tutibb legyen a dolog mindezek előtt egy fehér papírzsebkendőre irányítva saját White Balance-ot állítottam be. A képek első ránézésre jól sikerültek, de ezt ott helyben nem igazán tudtam eldönteni, egyrészt a kis képernyő méret miatt, másrészt szembe sütött a nap. Biztos ami biztos alapon lőttem néhány képet Landscape módban is.

Miután a képeket áttöltöttem a PC-re jött a szomorú felismerés: az AV módban lőtt képek ugyan sokkal élesebbek, mint a Landscape, egyáltalán nem szemcsések, viszont a színek nagyon rosszak. A szép lilás-rózsaszínes égbolt helyett sötét narancssárga árnyalatot kaptam, a kék ég is alig látszik, szinte sárgás zöldbe megy át. A Landscape színei szépek, csak azok a szemcsék nem tetszenek benne.

Újra megvizsgálva a gépet azt vettem észre, hogy véletlenül az AV módnál Vivid effektre kapcsoltam, míg a Landscape esetében effekt nélküli képet csináltam. Ez ugyan okozhat eltérést, de ennyit nem. Szerintem.

Kérdések:
1. Ti milyen beállításokkal fényképeznétek naplemetét?
2. Nálam a White Balance volt a rossz vagy mégis a Vivid effekt okozta nekem ezeket a false színeket?
3. Lehet-e módosítani valahogy a színeket a kész képen Photoshoppal? Sajnos olyan menüpont nincs, hogy "Vivid effekt kivonása", a többi színállítgatás az Image->Adjustment->Levels menüben meg nagyon bonyolult és nehézkes. Egyszerűbb módja nincs ennek? Az Auto Color egy picit javít és visszahoz valamit a kékségből, csökkenti a sárgát, de nem elegendő.

Nem kell hozzá effekt. Alapon hagyd a géped (bár nem tudom milyen géped van). Minimális ISO, szűk blende. Ha tud a géped színegyensúly-sorozatot lőni, akkor használd, ha nem vagy biztos a színegyensúlyban.
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Tegnap este naplementét fényképeztem és megpróbáltam követni többek tanácsát. A fényképezőgépet AV-be állítottam, ISO50, az F értéket pedig végigpróbáltam a legnagyobbtól a legkisebbig. Hogy tutibb legyen a dolog mindezek előtt egy fehér papírzsebkendőre irányítva saját White Balance-ot állítottam be. A képek első ránézésre jól sikerültek, de ezt ott helyben nem igazán tudtam eldönteni, egyrészt a kis képernyő méret miatt, másrészt szembe sütött a nap. Biztos ami biztos alapon lőttem néhány képet Landscape módban is.

Miután a képeket áttöltöttem a PC-re jött a szomorú felismerés: az AV módban lőtt képek ugyan sokkal élesebbek, mint a Landscape, egyáltalán nem szemcsések, viszont a színek nagyon rosszak. A szép lilás-rózsaszínes égbolt helyett sötét narancssárga árnyalatot kaptam, a kék ég is alig látszik, szinte sárgás zöldbe megy át. A Landscape színei szépek, csak azok a szemcsék nem tetszenek benne.

Újra megvizsgálva a gépet azt vettem észre, hogy véletlenül az AV módnál Vivid effektre kapcsoltam, míg a Landscape esetében effekt nélküli képet csináltam. Ez ugyan okozhat eltérést, de ennyit nem. Szerintem.

Kérdések:
1. Ti milyen beállításokkal fényképeznétek naplemetét?
2. Nálam a White Balance volt a rossz vagy mégis a Vivid effekt okozta nekem ezeket a false színeket?
3. Lehet-e módosítani valahogy a színeket a kész képen Photoshoppal? Sajnos olyan menüpont nincs, hogy "Vivid effekt kivonása", a többi színállítgatás az Image->Adjustment->Levels menüben meg nagyon bonyolult és nehézkes. Egyszerűbb módja nincs ennek? Az Auto Color egy picit javít és visszahoz valamit a kékségből, csökkenti a sárgát, de nem elegendő.

UI: Sajnos, most melóban vagyok és nincsenek nálam a képek, de este be tudok tenni egy-egy részeltet a két képből, hogy látszódjon is amiről beszélek.

Vendég

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A Photoshop nalam nem nyul az exif alapadatokhoz.
Foglalkoztam a témával tegnap és arra jutottam, hogy a Mcrosoft Photo Editor az a program, ami elrontja az exif adatokat. A Photoshop és a másik szoftver (a Red Eye Remover) hál' Istennek nem bántja azokat. Sajnos néhány képet ezzel a Microsoft programmal módosítottam és így oda az exif info.

Namostmár szeretnék látni néhány képet is.

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

A Photoshop nalam nem nyul az exif alapadatokhoz.
Foglalkoztam a témával tegnap és arra jutottam, hogy a Mcrosoft Photo Editor az a program, ami elrontja az exif adatokat. A Photoshop és a másik szoftver (a Red Eye Remover) hál' Istennek nem bántja azokat. Sajnos néhány képet ezzel a Microsoft programmal módosítottam és így oda az exif info.

Smelo
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Smelo »

Igen ez ott van és ez az egyik legnagyobb problémám is egyben.Mármint nem az a baj, hogy ott van, hanem az, hogy CSAK ott van. Nem tudom sehogy sem áttölteni a PC-re, pedig az lenne a legjobb, ha egy text file-ba vagy akármilyen más formában átjönnének ezek az infók is a PC-re is.

JPG->jobb egérgomb->Tulajdonságok->Összegzés->Speciális

Köszi Simon, ez nagyon jó!

Annyit kiegészítésképpen, hogy csak XP alatt megy, Win2000-ben közel sincs ennyi adat feltüntetve. Van hasonló információ a ZoomBrowser Ex programban is, amit a géphez adtak.

Azt sajnálom csak, hogy néhány jól sikerült képemen már kijavítottam a piros szemet és így elveszett az összes Canon specifikus információm a file-ból.

HEllo!
Toltsd le az uj Zoombrosert (5.2), ha csak piros szem eltuntetes kell, azt nagyon korrektul megcsinalja. A Photoshop nalam nem nyul az exif alapadatokhoz. Barmely jpg kepnezo progi megjeleniti az exif infot. (pl: irfanview). Sot, van egy exifer progi, amellyel le tudod az eredeti exif infot menteni a file-rol, modosithatod, es utana az eredi exif-et akar vissza is irhatod.

Enrico Benetti
Fórumlakó
Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Igen ez ott van és ez az egyik legnagyobb problémám is egyben.Mármint nem az a baj, hogy ott van, hanem az, hogy CSAK ott van. Nem tudom sehogy sem áttölteni a PC-re, pedig az lenne a legjobb, ha egy text file-ba vagy akármilyen más formában átjönnének ezek az infók is a PC-re is.

JPG->jobb egérgomb->Tulajdonságok->Összegzés->Speciális

Köszi Simon, ez nagyon jó!

Annyit kiegészítésképpen, hogy csak XP alatt megy, Win2000-ben közel sincs ennyi adat feltüntetve. Van hasonló információ a ZoomBrowser Ex programban is, amit a géphez adtak.

Azt sajnálom csak, hogy néhány jól sikerült képemen már kijavítottam a piros szemet és így elveszett az összes Canon specifikus információm a file-ból.

Válasz küldése

Vissza: “Technikai eszközök”