Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Segítség,kezdő vagyok!

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1685

Re: Segítség,kezdő vagyok!

Hozzászólás Szerző: -KP- »

max079 írta:
2025.01.18., szomb. 13:06
Sziasztok,

Szeretnék kiépíteni egy kis mozit , ami jelenleg megvan:
  • Teufel ultima 5.1 szett
    Pioneer SC LX85
    4k-s TV
Kérdésem a következő, mivel a LX85 nem tudja a 4K-t (legalábbis ezt olvasom mindenhol) így, van arra opció hogy az LX85 csak hangot kapjon és a kép direktben menjen a TV-re?
Illetve milyen média lejátszót javasoltok, 150kHuf-ig (lehet használt is)?

Főleg letöltött filmeket illetve Netflix-et nézek.
A válaszokat előre is köszönöm.
A Dune lejátszók között van több darab, ami dupla hdmi kimenettel rendelkezik. Egyik kimenet csak hangot visz az AVR felé, másik pedig képet a megjelenítő felé. Ettől független egy extra hdmi kábelt beiktatnék még az AVR és a TV közé, hogy el tudd érni az AVR OSD-jét is.

max079
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: max079 »

Sziasztok,

Szeretnék kiépíteni egy kis mozit , ami jelenleg megvan:
  • Teufel ultima 5.1 szett
    Pioneer SC LX85
    4k-s TV
Kérdésem a következő, mivel a LX85 nem tudja a 4K-t (legalábbis ezt olvasom mindenhol) így, van arra opció hogy az LX85 csak hangot kapjon és a kép direktben menjen a TV-re?
Illetve milyen média lejátszót javasoltok, 150kHuf-ig (lehet használt is)?

Főleg letöltött filmeket illetve Netflix-et nézek.
A válaszokat előre is köszönöm.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

KosaK írta:
2025.01.17., pén. 10:51
Üdv. Segítséget/ötletet szeretnék, egy fix keretes vetítővásznat építek. Ami fa szerkezetre lesz ráfeszítve. Sok videóban hátul tűzőgéppel rögzítik a szerkezethez. Szeretnék egy olyan megoldást ami nem jár a vászon roncsolásával.
A legjobb ötletem eddig, hogy tépőzárral rögzíteném a kerethez, mivel a fára tudom tűzőgépezni a tépőzàr egyik oldalát amin ragasztó is van, a másik oldalàt meg mivel a vászon egy PVC anyag gondolom rátapadna.
Remélem érhetően írtam, ha valakinek van jobb ötlete szívesen fogadom…. :)
V6 UltraWeave on DIY Wooden Frame - Quick Guide

youtu.be/LJUK61Z7KiA
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

KosaK írta:
2025.01.17., pén. 10:51
Üdv. Segítséget/ötletet szeretnék, egy fix keretes vetítővásznat építek. Ami fa szerkezetre lesz ráfeszítve. Sok videóban hátul tűzőgéppel rögzítik a szerkezethez. Szeretnék egy olyan megoldást ami nem jár a vászon roncsolásával.
A legjobb ötletem eddig, hogy tépőzárral rögzíteném a kerethez, mivel a fára tudom tűzőgépezni a tépőzàr egyik oldalát amin ragasztó is van, a másik oldalàt meg mivel a vászon egy PVC anyag gondolom rátapadna.
Nekem van jobb ötletem. Pl. hogy ne építs. Mire megveszed a faanyagot, szerintem nem leszel sokkal előrébb, mint egy gyári vászonnal amit ha megveszel, lesz egy gyári vásznad, ami bármikor szédszedhető eladható stb. Nézhetsz akár apróról is. A fa anyagnál ráadásul rizikó, hogy mennyire fog idővel tágulni, vetemedni, változni.

De ha mindenáron építeni akarsz, akkor szerintem nem nagyon van olyan verzió, ami nem jár a vászon roncsolásával. Nyilván annyival nagyobb vásznat rendelsz, és belekaklkulád ezt. Van ismerősöm aki pl. ponyvához hasonló módszerrel feszítette fel a vásznát és szuperül működik. De ott is kellett extra méret a karikákhoz pl.

KosaK
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: KosaK »

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Petike írta:
2024.12.16., hétf. 22:07
Nálam is voltak hasonló HDMI anomáliák. Sokáig szenvedtem vele, ha a projektor be volt dugva (áramtalanítva is !), a többi kimenet "meghülyült".Egy filléres kínai HDMI mátrix azonnal megoldotta a gondot, működik tökéletesen.

https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 6889393622

Esetleg próbáld meg bekapcsolni a box-ot, úgy is elmegy az antenna ?
Azt lehet nem próbáltam, de nem kellene hogy probléma legyen. Persze más az elmélet és a gyakorlat. Köszönöm, teszek vele egy kisérletet.

Petike
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 51

Hozzászólás Szerző: Petike »

Nálam is voltak hasonló HDMI anomáliák. Sokáig szenvedtem vele, ha a projektor be volt dugva (áramtalanítva is !), a többi kimenet "meghülyült".Egy filléres kínai HDMI mátrix azonnal megoldotta a gondot, működik tökéletesen.

https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 6889393622

Esetleg próbáld meg bekapcsolni a box-ot, úgy is elmegy az antenna ?
Anthem AVM70 EarthquakeCinénovaGrande7BR LG77"CX3 ChristieHD14K-M SepiScreen3m HTPC MadVr PCszerver32TB Dynaudio Contour60i C25i ExciteX16 Ocos triple VdHBreeze,Thunderl. Siltech, WBT Audioquest Soundcare HarmonyOne

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Sziasztok!

A TV (Samsung QE50Q60D) földi antennával üzemel, rákötöttem az XBoxot HDMI-n, még a tápegység sem volt a konnektorba dugva, nemhogy a konzol bekapcsolva, és elment az adás, azt írta ki hogy nincs antenna jel. Próbáltam másik kimenetbe átkötni a konzolt, de mind a 3-on ugyan az a hibajelenség. Ha kihúztam a HDMI-t vissza jött az adás.

Szerintetek mit rontottam el?

Köszi!

Sanyi

Sat
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: Sat »

DeLorean írta:
2024.12.04., szer. 12:46
Sat írta:
2024.12.02., hétf. 18:39

Köszönöm a válaszokat!
Marantz cinema 60-am van, ez ha jól tudom ismer már minden formátumot.
Az elhelyezés nem gond minden opció lehetséges a dedikált szobában nagykönyv szerint.
Pont az agyalás fázisban vagyok, hogy a maradék két csatorna hova kerüljön, de egyelőre a 7.2 felé húzok. Erősítő csere után jöhet a plafon csak.
Most a 7.2 a lehjobb megoldás - kár, hogy az erősítőd 7 csatornás és nem tud 4 felső hangfalat kezelni.

Amennyiben erősítő csere lesz, akkor jöhetnek a felsők.
Akkor a surround és back surround hangalakat lentebb kell tenni.
:smile32:
Köszönöm szépen!
Ahogy néztem a Cinema családot, akkor a 30-as tudná azt ami nekem kell.
Nézegettem a 60-as leírását, de sajna olyan opciót nem találtam, hogy az preoutokon más csatorna legyen mint ami a teljesítménykimeneteken van.

Köszönöm mindenki válaszát. 7.2 lesz megépítve.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

Sat írta:
2024.12.02., hétf. 18:39
Köszönöm a válaszokat!
Az elhelyezés nem gond minden opció lehetséges a dedikált szobában nagykönyv szerint.
Pont az agyalás fázisban vagyok, hogy a maradék két csatorna hova kerüljön, de egyelőre a 7.2 felé húzok. Erősítő csere után jöhet a plafon csak.
Ha minden opció lehetséges, akkor én ezt preferálnám: 7.4.4 > 5.4.4 > 7.4.0.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Sat
Nincs visszaút
Nincs visszaút

DeLorean írta:
2024.12.02., hétf. 17:18
Sat írta:
2024.12.02., hétf. 12:36
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Most 5.2-es rendszerem van. A két surround ebben a felállásban oldalt helyezkednek el. Ezt szeretném további 2 csatornával kiegészíteni.
Az lenne a kérdésem hogy inkább hátsó surround vagy plafonba épített hangsugárzó irányba érdemes továbblépni.
Melyik ad vissza "mozisabb" élményt?
KP is leírta, de kiegészítem.

A rendszered most a tökéletes "régi" felállás.
Nem használsz újabb Dolby Atmos, vagy más hangkeverést, ami a felső tér megnyitása miatt jött létre és teljesen más hangfal pozíciókat ír elő.

Így a kérdésedre egyszerű a válasz. Amennyiben továbbra is a TrueHD, DTSHD, stb. "régi" hangokat szeretnéd és az erősítőd erre képes, akkor a surround back a jó megoldás és az egyetlen megoldás is. Ilyen esetben nem lehet a plafonra tenni a hangfalakat.

Amennyiben szeretnél mondjuk Dolby Atmos-t és újabb objektumos hangformátumot, akkor különböző lehetőségek vannak.
Én nem tanácsolom csak két magassági hangsugárzó elhelyezését - négy kellene belőle a megfelelő élményhez.
Az elhelyezésnél lehet akár Auro3D elhelyezést is megvalósítani, vagy a szabványos Atmos elrendezést, esetleg egy vegyeset, ha nincs más mód. Ilyen esetben a surround hangfalakat is fülmagasságban kell elhelyezni.

Ehhez megfelelő technika is kell és (tudnia kell az új hangformátumokat dekódolni) valamint igény arra, hogy egy új irányba lépj.
Köszönöm a válaszokat!

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Sat írta:
2024.12.02., hétf. 12:36
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Most 5.2-es rendszerem van. A két surround ebben a felállásban oldalt helyezkednek el. Ezt szeretném további 2 csatornával kiegészíteni.
Az lenne a kérdésem hogy inkább hátsó surround vagy plafonba épített hangsugárzó irányba érdemes továbblépni.
Az lesz mozisabb, amit szabvány szerint el tudsz helyezni. Először tervezni, és utána vásárolni. 5.1.2 esetén fel tudod rakni a két atmost a fejed fölé, ahogy kell? Igen/nem. 7.1 esetén el tudod megfelelően helyezni a surroundokat? Igen/nem. Ha mindkét esetre igen a válaszod, akkor lehet agyalni, hogy melyik a jobb. Ha az egyikre nem a válaszod, akkor meg is van a megoldás. Ha mindkettőre nem, akkor pedig kezdődhet a tervezés, agyalás.

Itt vannak a Dolby ajánlások a különböző felállásokhoz:
https://www.dolby.com/about/support/gui ... up-guides/

Itt pedig egy derékszögű háromszög kalkulátor amivel ki tudod számolni melyik hangsugárzó helye hol lenne:
https://www.calculat.org/hu/terulet-ker ... haromszog/

Sat
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok!

szondag4

Hozzászólás Szerző: szondag4 »

Morph írta:
2024.11.16., szomb. 18:54
szondag4 írta:
2024.11.15., pén. 07:13
Köszönöm! Avr-t elég költséges lenne lecserélnem, mert márkán belül szeretnék maradni (Anthem). Viszonylag ritkán játszom ps-en, így nem probléma ha egyszerre csak az egyiket tudnám rákötni, viszont szerinted itthon is lehet kapni hasonló splittert? Amikor próbáltam rákeresni akkor sok helyen egy hdfury arcana splittert írtak, de az vmi irdatlan drága /350$/, ehhez képest amit írtál nagyon szimpatikus, de itthon hiába írom be a keresőbe hogy splitter, főleg switcheket dob ki vagy splittert de 2.0-sat.
Parancsolj:
https://kabelvilag.hu/Unitek-ketiranyu- ... z-kapcsolo
https://www.alza.hu/premiumcord-hdmi-2- ... 339459.htm
https://www.alza.hu/premiumcord-hdmi-2- ... 339465.htm
Köszönöm!
Közben nem hagyott nyugodni a dolog és találtam én is:
https://lsk.hu/lsk-hds1x2-1x2-hdmi-elos ... oszt%C3%B3

Remélem jó lesz.

Morph
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 618

Hozzászólás Szerző: Morph »

szondag4 írta:
2024.11.15., pén. 07:13
Köszönöm! Avr-t elég költséges lenne lecserélnem, mert márkán belül szeretnék maradni (Anthem). Viszonylag ritkán játszom ps-en, így nem probléma ha egyszerre csak az egyiket tudnám rákötni, viszont szerinted itthon is lehet kapni hasonló splittert? Amikor próbáltam rákeresni akkor sok helyen egy hdfury arcana splittert írtak, de az vmi irdatlan drága /350$/, ehhez képest amit írtál nagyon szimpatikus, de itthon hiába írom be a keresőbe hogy splitter, főleg switcheket dob ki vagy splittert de 2.0-sat.
Parancsolj:
https://kabelvilag.hu/Unitek-ketiranyu- ... z-kapcsolo
https://www.alza.hu/premiumcord-hdmi-2- ... 339459.htm
https://www.alza.hu/premiumcord-hdmi-2- ... 339465.htm
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

szondag4 írta:
2024.11.16., szomb. 10:37
DeLorean írta:
2024.11.16., szomb. 08:44
szondag4 írta:
2024.11.15., pén. 20:17
Arc-on dolby atmos átvihető? Én úgy tudtam hogy nem.
eARC-on szerintem igen.
A sima ARC DD+ atmos-t tud átvinni.
Viszont a 720as anthemen nincs sajnos earc
A PS5 nem tud natív 4k@120Hz-t. Én elengedném a témát.

szondag4

DeLorean írta:
2024.11.16., szomb. 08:44
szondag4 írta:
2024.11.15., pén. 20:17
eARC-on szerintem igen.
A sima ARC DD+ atmos-t tud átvinni.
Viszont a 720as anthemen nincs sajnos earc

szondag4

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Amúgy erre miért nem elég a klasszikus "konzol -> TV -> ARC kimenet -> AVR" logika? :)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

szondag4

Morph
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 618

Hozzászólás Szerző: Morph »

szondag4 írta:
2024.11.14., csüt. 18:56
Sziasztok,

Adott egy hdmi 2.0-s AVR és egy hdmi 2.1-es TV, valamint egy ps5/series x. Létezik olyan hdmi elosztó, amivel meg tudom oldani hogy a ps5/series x-ből külön kábelen a hang menjen az avr-be, a kép pedig külön kábelen a tv-be és így megmaradna 4k120 + VRR, valamint Dolby Atmosban is tudjak játszani?

Köszönöm!
Elvileg igen. HDMI 2.1-es splitter kell neked. Erős a gyanúm, viszont 2 kell majd 1 a boxhoz 1 a ps-hez.
(tudom nem volt kérdés, de egyszerűbb eladni az avr-t és egy 2.1 -es verziót beszerezni.)
Mondjuk időközben találtam kinn, olyat ami jó lehet.
https://www.amazon.com/LUKFOCAB-Splitte ... r=8-6&th=1
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal

szondag4

Sziasztok,

Adott egy hdmi 2.0-s AVR és egy hdmi 2.1-es TV, valamint egy ps5/series x. Létezik olyan hdmi elosztó, amivel meg tudom oldani hogy a ps5/series x-ből külön kábelen a hang menjen az avr-be, a kép pedig külön kábelen a tv-be és így megmaradna 4k120 + VRR, valamint Dolby Atmosban is tudjak játszani?

Köszönöm!

Turbo
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: Turbo »

Golyabacsi írta:
2024.10.05., szomb. 05:58
Persze természetesen az audyssey mérést...
Egy hülye kérdés: az erősítő HDMI-n kapja a jelet?
Az látszik, hogy a bemenet sztereó PCM-et kap. Ha HDMI-n küldöd és ahogy a képen van a Dune bitstream-re van állítva, akkor próbáld meg másik HDMI bemenetre átdugni a kábelt. Az Audessey-t is kapcsold ki. Az is lehet, hogy a Dune adta fel a harcot. Egy másik forrással is próbáld ki ugyanazt a HDMI bemenetet, mert lehet, hogy az erősítőnek semmi baja.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Golyabacsi írta:
Valamiért nem engedi az 5.1-et és nem is találom, hol lehetne ezt "engedélyezni" vagy utasítani az erősítőt, hogy légy szíves azt csináld amit szeretnék.
Bocs nem akarlak hülyének nézni ... de a forrás film hangja az jó? a magyar sáv is több csatornás?
Másrészt ha a sound mode-ot "stereo"-ra erölteted az sosem lesz jó, de ne is virtual-ra hanem dolby surround/digital-ra tedd ha lehet, elvileg távirányító bal alsó zöld gomb vált a módok között (több állás is van, többször kell nyoni).
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Golyabacsi
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Golyabacsi »

IMG_20241005_093934.jpg
Golyabacsi írta:
Persze természetesen az audyssey mérést lefuttattam minden rendben volt viszont hiába van a hang automatára állítva csak stereo hangom van.
Virtuál módban kirakja a "mozihangot" de az ugye köszönő viszonyban sincs az eredeti hanggal.
Szóval már úgymond szétnyomkodtam mindent viszont csak sztereó hangom van.
Reseteltem az erősitőt, végig mentem a beállításokon, de akkor is csak sztereó
Valamiért nem engedi az 5.1-et és nem is találom, hol lehetne ezt "engedélyezni" vagy utasítani az erősítőt, hogy légy szíves azt csináld amit szeretnék.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”