Mindenféleképpen a reflexet vedd a Deimos után, a 2000-es zártban nem képes arra a hangnyomásra, amire a Deimos volt.
Így is jobb lesz a hang, mint a Deimossal

Mindenféleképpen a reflexet vedd a Deimos után, a 2000-es zártban nem képes arra a hangnyomásra, amire a Deimos volt.

Vedd meg mindkettőt, amelyik kevésbé tetszik, azt küld vissza. Vagy vedd meg az olcsóbbat és cseréld nagyobbra, drágábbra. Lásd még: https://svsound.hu/svsound-garanciak-2/almera36 írta: ↑2020.09.29., kedd 12:54Sziasztok!
Mindig jó tanácsokat kaptam itt, most is kérdezni szeretnék.
Jövőre elkészül a házunk, ahol a nappali kb. 2,6 m * 5,9 m lesz ráadásul a hallgató pozícióban jobb oldalra nyitott (étkező+konyha) lesz.
Vettem 5 db M&K M7 -est, ezek kiegészítéséhez szeretnék SVS mélynyomót venni.
A dilemma annyi, hogy SB2000 vagy PB2000 legyen, tehát zárt vagy reflex kialakítású legyen. Megszoktam a Clarus Deimos (hatalmas) hangját/erejét és attól tartok hiányérzetem lenne a zárt láda esetén. Tudom, hogy pontosabb meg gyorsabb, de én 90%-ban filmet nézek és szeretem ha remeg az ágy alattam :)
Kaptam már tanácsot, de kíváncsi vagyok mások véleményére is, mert nem vagyok csere-berélős, megveszem és minimum 5 évig élvezem (ez a terv).
(A Clarus szett már foglalózva van, tehát nem marad a Demios, mert nem fért volna el az új házban)
A fal egyébként 38-as Porotherm lesz, 12-es EPS-sel.
Köszönöm!

Az, hogy elég-e egy db 16 centis mélyközép erősen függ a felhasználási körülményektől és módjától, egyéni ízléstől, hallgatási szokásoktól. Átlagos felhasználást nézve, átlagos helyiségben egyébként szerintem elegendő, ha nem akarunk a párbeszéddel (nyilván nem csak ezzel) falat bontani.

Itt pont ezzel foglalkoztak és mértek is:
Tökéletesen érthető, a fejemben is pont ilyesmi volt, de teljesen ködösen, köszönöm a megvilágítást.denesdr írta: ↑2020.09.08., kedd 14:20Biztos volt már róla szó, de a hangszórók függőleges elrendezése az egységesebb vízszintes terítést segíti. A sokszor előforduló vízszintes hangszóró elrendezés esetén a horizontális off-axis tengelyeken a keresztváltás okozta kioltások tapasztalhatóak. Ez azért van mert magasabb frekvenciákon (tipikusan mélyközép-magas közti váltást feltételezve) nem tudjuk elég közel helyezni a hangszórókat egymáshoz (1/4 hullámhossz vagy kisebb távolság lenne ideális) és az elrendezés szerinti irányokba, a fő tengelyről elmozdulva megváltozik a driverek távolsága a hallgatói (vagy épp mérői) pozíciótól egymáshoz képest, ezzel fázis eltéréseket okozva, hangnyomásbeli (jobbik esetben) beszakadásokat idézve elő az átvitelben.
Koax hangszórókat ez a probléma a legtöbb esetben nem érinti, illetve mélyebb frekvenciákon ahol megvalósítható az 1/4 hullámhossznyi vagy kisebb távolság a driverek között, szintén megszűnik vagy jelentősen csökken (pl. váltási meredekségtől függően) ez a probléma.
Bocs, ha bonyolultan fogalmaztam, azért remélem érthető.
Floyd Toole: Sound Reproduction Loudspeakers and Rooms - könyveben több helyen ezt irja:
Biztos volt már róla szó, de a hangszórók függőleges elrendezése az egységesebb vízszintes terítést segíti. A sokszor előforduló vízszintes hangszóró elrendezés esetén a horizontális off-axis tengelyeken a keresztváltás okozta kioltások tapasztalhatóak. Ez azért van mert magasabb frekvenciákon (tipikusan mélyközép-magas közti váltást feltételezve) nem tudjuk elég közel helyezni a hangszórókat egymáshoz (1/4 hullámhossz vagy kisebb távolság lenne ideális) és az elrendezés szerinti irányokba, a fő tengelyről elmozdulva megváltozik a driverek távolsága a hallgatói (vagy épp mérői) pozíciótól egymáshoz képest, ezzel fázis eltéréseket okozva, hangnyomásbeli (jobbik esetben) beszakadásokat idézve elő az átvitelben.

Rákeresek este majd én is, hátha megtalálom...
Én nem emlékszem, ezért kérdezem. Rákeresni egy tavalyi fórumos írásra szvsz lehetetlen.

ha jól emlékszem korábban Fapaci írta a buktatóit, és hogy hogyan lehet használni ezt a felállástDorian írta: ↑2020.09.08., kedd 12:02Tetszik, de a dolog hátterére lennék kíváncsi, hogy van-e bármi oka a duplázásnak. Logikusabbnak gondolnám, ha a center ugyanolyan monitor lenne, mint a GS10, ami a surroundot adja, ill. a frontok felépítése is tulajdonképpen gy mélysugárzóra ültetett GS10 kialakítású.
Ill. ha jól gondolom, elméletileg az lenne a jó megoldás, ha a magassugárzó a mélyközép függőleges tengelyében helyezkedne el, nem mellette.
Tetszik, de a dolog hátterére lennék kíváncsi, hogy van-e bármi oka a duplázásnak. Logikusabbnak gondolnám, ha a center ugyanolyan monitor lenne, mint a GS10, ami a surroundot adja, ill. a frontok felépítése is tulajdonképpen gy mélysugárzóra ültetett GS10 kialakítású.
Miért? Nem tetszik a GSLCR hangja? (Az egyébként 2.5 utas doboz.)

Koszi szepen, utanaerdeklodtem, beszeltem eladoval, vagta a temat, ha raszanom magam ez lesz.
A nagy jóságot leírtam amit a megfelelő elhelyezésen kívül meg lehet tenni: UMIK1 + miniDSP HD (a kis erőfeszítés pedig relatívStirlitz17 írta: ↑2020.09.03., csüt. 21:09Koszi szepen a gyors reakciot, egyelore nem erzek ohatatlan vagyat, hogy beruhazzak egy ilyenre.Elegedett vagyok a szubbal, de ha lehet jobb egy kis erofeszitessel miert ne tegyem. Majd kialakul, lehet ir majd itt vki vmi nagy josagot!
![]()
Stirlitz

iOS-re van kiélezve, annak a mikrofonjához van igazítva ahogy én átfutottam, de mutat telefonra dugható Dayton mikrofont is amihez letölthető mikrofon kalibrációs fájl. (soundImports.eu-ról egyébként rendelhetőek ezek, dsp is mikrofon is .... csak ugye drágább). Nem volt még dolgom vele, úgyhogy nyugodt szívvel így nem merem ajánlgatni.Stirlitz17 írta: ↑2020.09.03., csüt. 20:24Easy to use Android and iOS mobile smart phone app enables you to adjust all DSP features from the palm of your hand.
Azert kerdeztem, hogy mi a velemenyetek, mert eros pozitiv visszajelzes eseten lehet elgondolkoznek rajta, hogy kell-e nekem egy ilyen? Meg egy kerdes, ezt a kutyut csak a kalibralas idejere kell rakotni a rendszerre es utana le lehet venni, vagy marad?

Nekem tetszik, biztosan működik, kérdés milyen hatékonysággal. Mindenesetre nagyon hasznos. Olcsóbb rendszerek büdzséjébe is beleférhet ezen az áron és ha pontosan teszi a dolgát, akkor csodát tehet a szubbal. Kár hogy jack csatlakozókat raktak rá és eléggé apple korlátozott ahogy nézem.Stirlitz17 írta: ↑2020.09.02., szer. 20:51https://www.youtube.com/watch?v=bx6p5V7oTPE
Szoval ez lett volna, remelem jo lesz a link, elore is koszonom valaszotokat. /komolyan orulok, hogy elbaltaztam a hozzaszolasomat, egesz jo kedvem lett! ;-) /