Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Cseneles mozibirodalma

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 613

Re: Cseneles mozibirodalma

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

DeLorean írta:
2024.01.08., hétf. 12:59
Cseneles írta:
2024.01.07., vas. 17:15
Megmértem a kedvedért a Center+Lfe frekimenetét. Van maiben tévedtem, csaltak az emlékeim a közép es magas tartomány lecsengésében. A Dirac nem csinálja meg pontosan a váltást már mint a korábbi verziók, ezt még Bence(VoiidXs) mondta viszont ez látszik is 80z környékén.
Köszi!

Hát sajnos a grafikonokhoz nagyon nem értesz. Nincs is ezzel baj - van, aki főzni tud, van, aki mást.
Simítás nélkül egy center grafikonból semmit sem tudsz kiolvasni.
A többiről nem is írok, mert úgyis jobban fogod tudni és segítségre nincs szükséged.

Jó mozizást a szobádban!
:tutiok:
Szia!

Nem használok simításokat mivel szeretem a problémákat látni es nem elsiklani felettük! Persze jobban mutat ha bevan kapcsolva! Örülök neki hogy ekkora szaktudásra tettel szert.

Szívesen megnézném azt a grafikont amit a saját mozitermedben a tudásoddal összehoztál a csúcs prociddal es technikáddal. Egy lfe es egy sub+centert mint ahogy en belinkeltem. Persze megint belehet sértődni oktalanul…. csak bekellene linkelni a saját méréseidet, honnan ez a nagy tudás.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Cseneles írta:
2024.01.07., vas. 19:49
Pár mobilos kép.
Pazar lett és az elektronika is nagyon rendben van! Gratulálok hozzá! :smile32:
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Pár mobilos kép.
-
IMG_2344.jpeg
IMG_2345.jpeg
IMG_2347.jpeg
IMG_2348.jpeg
IMG_2349.jpeg
-

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Kalibráltam a Runco VX22i vetítőt is, így mondhatni pár dekorációt leszámítva elkészült a mozim.
-
A kalibrálást Runco CineGlide anamorfikus prizma használatával végeztem, így a valós kép 1902x1080 felbontású. Képarány 21:9 Hivilux 292cm széles látható képméret Gain 1.2 erősítésű felülettel.
-
Kalibrációt 18 üzemórás új lámpával végeztem, Rec.709 színtérben.
-
Magas fényerejű módban tökéletes D65 fehéregyensúly mellett 44.7Fl fénysűrűséget mértem.
-
Runco Vx22 High lamp Contrast.jpg
-
Runco Vx22 High lamp Rec709.jpg
-
Runco Vx22 High lamp Rec709 köztes pontok.jpg
-
Runco Vx22 High lamp ColorCH.jpg
-
Kalibráltam egy ECO módót is, mivel számomra emészthetőbb a kevesebb fénysűrűség, így mindennapi használatra megalkuszok 34fl-el.
-
Runco Vx22 ECO Contrast.jpg
-
Egyenlőre a forráskészülék Dune 4K Vision MAX, HTPC madVR és a 4K-val avló etetés átmenetileg várat magára.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Megmértem a kedvedért a Center+Lfe frekimenetét. Van maiben tévedtem, csaltak az emlékeim a közép es magas tartomány lecsengésében. A Dirac nem csinálja meg pontosan a váltást már mint a korábbi verziók, ezt még Bence(VoiidXs) mondta viszont ez látszik is 80z környékén.
-
center+sub spl.jpg
-
Center+sub lecsengés.jpg
-
Center+sub Waterfall.jpg
-
Center+Sub Spekto.jpg

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

DeLorean írta:
2024.01.07., vas. 14:50
Cseneles írta:
2024.01.07., vas. 13:35
Rosszul értelmezed a dolgokat, ezen nem besértődni kell és nem is ez volt a célom.
Biztosan én értelmezem rosszul.
Semmi gond!

Nekem erre nincs szükségem és türelmem sincs.
Plusz mivel ilyen nagyképű vagy - neked sincs.

HAJRÁ!
Maradjunk annyiban, hogy kettőnk közül a modor végett nem engem tiltottak ki egyszer már erről a fórumról... Ugye Csutka?

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

DeLorean írta:
2024.01.07., vas. 13:29
Cseneles írta:
2024.01.07., vas. 13:04
Latom nem sokat ertelmeztel abbol, h nem veletlen 100dB hangnyomason mertem. Felesleges ide irnod a javasolt gorbeket, amit te Eq-ztatni szerettel volnal velem az ez elotti irasodban az sem veletlen, 25hz-tol lejt 20.000hz-ig. Amugy 100dB sub hangnyomas eseten kozep tartomany 250ms magas 200ms lecsengesi idovel bir.

Majd merj otthon egyet 100dB+ hangnyomason es linkeld be ide legyszives.
OK, ne haragudj, de úgy csinálod, ahogy akarod.
Én soha többé rá sem nézek a topikodra és a szobádra!

Jó mozizást!

:smile32:
Rosszul értelmezed a dolgokat, ezen nem besértődni kell és nem is ez volt a célom.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

DeLorean írta:
2024.01.07., vas. 12:42
Cseneles írta:
2024.01.07., vas. 11:03

83dB mellett a subtartomyán átlag 180ms lecsengéssel bír a szoba alapzajára. Ebből következtetni lehet hogy a közép 150ms a magas meg 100ms alatti ezen a hangnyomáson.
Sokan abban a tévhittben élnek, hogy a jó mély hang az egyenlő a lineáris frekvencia átvitellel. Egyeneset EQ-zni 3 kattintás...viszont a gyors, feszes, pontos mélyek alap követelménye teljesen függetlenül attól ,hogy zárt vagy nyitott a Subwoofer a szoba válasza a hangokra és azok elnyelése.
A közép és magas tartományban moziszobában 200, de inkább 250ms az ideális.
Nappaliban 400 mondjuk. 300 lenne a legtutibb, de azt nem hiszem, hogy el lehet érni.
Ha alatta van, akkor a szobádat túlcsillapítottad. Ez mindenre káros hatással bír.
100-150 - akkor ahogy én a képekről láttam - a szobád túlcsillapított.

Az egész szobában a synthesis görbe, vagy Harman görbe javasolt.
Ez úgy né ki, ha megméred mondjuk a centert a szubbal együtt, hogy a szub tartomány kiemelt az együttes méréskor és egy kis lejtése van olyan 8kHz-ig. Onnan meg a hangfalaktól függően van benne egy low pass filter, hogy a magas ne legyen túlzó.
Ez ízlés függő is.

Stb.
Latom nem sokat ertelmeztel abbol, h nem veletlen 100dB hangnyomason mertem. Felesleges ide irnod a javasolt gorbeket, amit te Eq-ztatni szerettel volnal velem az ez elotti irasodban az sem veletlen, 25hz-tol lejt 20.000hz-ig. Amugy 100dB sub hangnyomas eseten kozep tartomany 250ms magas 200ms lecsengesi idovel bir.

Majd merj otthon egyet 100dB+ hangnyomason es linkeld be ide legyszives.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Nem érzek nagy ingert a méregetésekre. Az sem véletlen ,hogy 100dB+ hangnyomás mellett mértem. Ekkora hangnyomáson teljesen máshogy viselkednek a Subok és a kiszolgáló végfok is a szobával karöltve.
-
83dB mellett a subtartomyán átlag 180ms lecsengéssel bír a szoba alapzajára. Ebből következtetni lehet hogy a közép 150ms a magas meg 100ms alatti ezen a hangnyomáson.
-
83dB spl.jpg
-
83dB.jpg
-
Sokan abban a tévhittben élnek, hogy a jó mély hang az egyenlő a lineáris frekvencia átvitellel. Egyeneset EQ-zni 3 kattintás...viszont a gyors, feszes, pontos mélyek alap követelménye teljesen függetlenül attól ,hogy zárt vagy nyitott a Subwoofer a szoba válasza a hangokra és azok elnyelése.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Mai nap volt időm 4-5 órát eltölteni a moziban és hanggal foglalkozni. Igazából a tér ábrázolással eddig sem volt problémám, egyedül a 4 Sub + miniDSP HD + Dirac kombó nem igazán hozta azt amit hallani szerettem volna. Próbáltam Bencét(VoidXs) meginvitálni hozzám egy mérés sorozat és beállítára, viszont már nem vállal helyszíni profilozást.

Készítettem már pár mérés és beállítás sorozatot, néhány egész jónak mondható volt de a mély frenkvencia egy részén terjengős, mosott volt. Azt modjuk hozzáteszem, hogy a kanapét kellemesen nem lökte...hanem inkább rúgta az ember alatt. :D Próbálkoztam miniDSP-n keresztűl két bass szekciót létrehozni és ezeket összehangolni majd Dirac-al első hátsó szekcióként bemérni. Visszamérve REW-el nem tudtam kifogásolni a Dirac frekvencia menetét, viszont a terjengősség megmaradt. Hiányzott a feszes, megfogott jelző a hallottakból. Az Emotiva XMC1 proci képes 2 mély kimeneten külön mérni és összehangolni a mélyládákat. Van Mono, Dual Mono és stereo beállítási lehetőség de egyik sem volt tökéletes.

Zozi-t felkeresve és tanácsot kérve javasolta ,hogy próbáljam meg a DBA felállást. Ebben a Trinnov úttörő(https://www.trinnov.com/en/subwoofer-guidelines/). A processzort monora Sub bemenetre állítva és miniDSP-vel összehangolva előzetesen a 4 subot úgy, hogy az elől helyet foglaló 2 db refis Ultimax -hoz fázis fordítással, késleltetéssel és számos mérést követően elnyeletni a terjengősséget a hátsókkal. Majd ezt követően bemérni egy Sub ként a 4-et.

Igy is történt és az eredmény egyből mosolyt csalt az arcomra, nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz igaz a fülem kívánt +2dB-t az LFE tartományra.

Mértem párat REW-el 103dB hangnyomás mellett hallgatói pozícióban.
DBA+Dirac spl.jpg
-
DBA+Driac Lencsengés 100dB+.jpg
-
DBA+Dirac Specto.jpg
-
Nem tudom kinél mennyi és, hogy ez jónak számít-e, 300ms a lecsengési átlag a sub tartományban. Van egy kivétel 26hz-nél de az is már 28-30dB alatt van.

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 974

Hozzászólás Szerző: Zozi »

Gratulálok Krisztián!

A szobához is és ahhoz a nem mindennapi teljesítményhez, amit az elmúlt 2 hónapban nap, mint nap letettél az asztalra, hogy a céljaitokat minél hamarabb el tudjátok érni. Bevallom én nem sok reményt fűztem hozzá, mikor nálad jártam kb egy hónapja... el sem tudtam képzelni, hogy a két ünnep között abból költözés lesz. Tényleg igaz a mondás, a "a lehetetlen nem létezik"

Ez itt most off topic, de kikívánkozott belőlem.

Boldog új évet kívánok nektek!
* JVC DLA NZ800 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Sok idom nem volt a mozira az elmúlt egy hétben, a költözéssel voltunk elfoglalva. Nem bírtam, hajtott a kíváncsiság így egy új lámpát követően rámértem a Runco VX22 vetítőre.

Gyors alítottam egy D65 fehéregyensúlyt ECO-ban majd mértem egy fénysűrűséget és egy kontrasztot.
-
IMG_2299.jpeg
IMG_2300.jpeg
-
Színtér kalibráció még várat magára. Rámértem a max fényerőre is, hogy miből gazdálkodhat majd a madVR Tonemapping a 4k HDR tartalmakhoz. 45fl (156nit) lesz felelős a maximalis dinamikáért.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

DeLorean írta:
2023.12.28., csüt. 15:15
Tényleg szuper lesz!
Nem kell ezt annyira túl-gondolni.
Atmos és hasonló nem lesz?

Ilyen fekete szőnyegen én is agyalok még. nem lett annyira sötét, mint kellene. Így is OK, de sokat számít, ha minden fekete.

A vásznad mekkora és milyen?

Nem gondolkodok atmosban pedig minden adott lenne. Egy jo 5.1 mellett nincs hianyerzetem na es magyar tartalom atmosra kb egyenlo a nullaval. En, mi magyarul nezunk többségében filmet. Vaszon az Hivilux 292cm szeles 21:9 gain 1.2 sima feher anyag.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Egy része a rendszernek már helyet foglalt a moziban, viszont rengeteg még a tenni való vele és a beállítás.
-
IMG_2293.jpeg
-
IMG_2296.jpeg

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 784

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Le a kalappal előtted Krisz! :tutiok:
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

DeLorean írta:
2023.12.16., szomb. 13:24
Szuper mozi-kuckó!
Egy REW mérésre majd kíváncsi leszek, hogy mennyire vitted le a lecsengési időt. Én 200 alattit tippelek.
Itt a projektoraid képe is totál más lesz - ez lesz az igazi!
Gratulálok és sok jó filmet hozzá!
Köszönöm! Meglátjuk, majd a méréseket megosztom természetesen. :smile53:

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Végleges gunyás öltött magára a mozi. Még k.r panelok kerülnek fel a falakra és a technika foglalja el végleges helyét a közeljövőben.
-
IMG_2244.jpeg
IMG_2245.jpeg
IMG_2240.jpeg

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Ismét volt egy napom a mozira fordítani, világítás egy része elkészült és a teljes betáplálás a rendszer részére. Mennyezetre került 8cm piramis csúcsos szivacs 12m2 mely felett egy réteg gipszkarton fa szerkezetre rögzítve illetve 20cm isover höszigetelés és 10cm akusztik Rockwoll. A gipszkarton leugrasztás vízszintesz része 7cm kőzetgyapot felette tömve isover szigeteléssel. Fal szerkezet 2 réteg gipszkarton két oldalról, falban Rockwoll 5cm akusztik és 2cm Rigipsz(Sokkal tömörebb mint a Rockwoll akusztik) így 7cm hang szigetelést kapott. a Vászon oldalán és az ablakos illetve hátsó fal B30 tégla belül 2cm vakolat. Ezekre jön még 8db K.R panel. Padlóra talán jövő héten rákerül a 8mm lépéskönnyítő és a fekete padlószőnyeg.

Mély tartomány feltehetően nem lesz problémás a 4db Subwoofernek köszönhetően, beülve a szoba hosszanti irányának(5m) 2/3-ra. 3,4m lesz a nézési és hallgatási pozíció, Vászonméret 292cm vízszintes szélességű 21:9 képarányú felület.
-
Mozi3.jpg
-
mozi2.jpg
-
mozi1.jpg

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Re: Cseneles Mozibirodalma

Igaz a tervezettnél lassabban, de a mozira is jut némi idő.
IMG_2211.jpeg

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

TSanyi írta:
2023.10.26., csüt. 08:30
Mi lesz a mérete? Milyen kiépítést szeretnél?
Talán a legelső és második írás a szobában pont ezzel foglalkozik. Nem változik a méret és a műszaki tartalom sem.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Mi lesz a mérete? Milyen kiépítést szeretnél?

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Nem kis munka van még hátra de kezd körvonalazódni a mozi..
IMG_2040.jpeg

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!
-
Tegnapi nap folyamán egy JVC DLA X70 THX Eshift 1-es projektoron dolgoztam. Első infra vevő, lötyögő focus prizma a lámpaházban, bevilágított sarkok 0% fekete vetítés esetén illetve általános teljes fényút takarítással bíztak meg. Kérdések között felmerült némi tuning is bár ezeknél a gépeknél nincs sok értelme...teljesen mind1, hogy 30000:1 vagy 34000:1 az ON/Off kontraszt, szemre észrevehetetlen a változás. Azért AVXforumos leírás alapján elkészítettem egy 20% ANSI kontraszt feljavítást. Hogy használ-e, mérhető-e nem tudom....ezt már helyettem kimérték az amerikai srácok.
-
Fényút megbontás után a készülék nem örvendett nagy tisztaságnak, mondhatni eléggé koszos volt.
-
DLA koszos.jpg
Diklorik koszosan.jpg
diklorik koszos.jpg
-
Szerencsére sikerült ezt orvosolni és így gyári állapotának örvendezhet.
-
DLA block tisztán.jpg
Diklorikus tükrök tisztán.jpg
diklorik x tisztán.jpg
-
Majd elkészítettem a DLA blockon az AVSforumon javasolt megoldást. A block sarkainál az összefésülő prizma élén ki és be is tud jutni nem kívánatos fény a képalkotás útjába. Minden ami oda beszűrődik rontja az egyidejű kontrasztot. Ezt egy egyszerű hőálló ragasztó szalaggal orvosoltam. a képeken látszik a bevilágítás hatására az élen kiszűrődő fény.
-
dla bevilágítva.jpg
dla bevilágítva 2.jpg
-
Majd leragasztva ugyan ez.
-
DLA block tuning.jpg
-
A tisztítás hatására 27% fényerő növekedést mértem, ami általánosnak mondható. Az első infra vevő panelon egy kondenzátor cserével megoldódott a probléma, így rendesen veszi a jelet. A lámpaházban a fokusz prizma lötyögést egy elvesztett vagy kihagyott alkatrész okozta de szerencsére volt kéznél itthon.

Köszönöm a felkérést és sok örömteli órát a gyári állapotnak örvendő vetítővel. :smile53:

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!

Nyár közepén Zozi megbízásából hozzám került egy JVC Z1 natív 4K lézerprojektor. Álltalános tisztítás, diagnoztizálása céljából. A készülégkről pár gondolat az első benyomásokból. Hatalmas géptest nagy és nehéz objektív, közel 40kg össztömeg már sugalta, hogy egy nem mindennapi képi világ ami elénk is tárulkozhat a vásznon. Ausztriában betekintést nyerhettem közösen Zolival egy dedikált moziterembe ahol a JVC jelenlegi zászlóhajósa az NZ9 vetített ha jól emlékszem 350cm széles hangáteresztő szőtt vászonfelületre 30fl fénysűrűséggel. Számomra eddig a legjobb LCD kép volt amit valaha láttam és ez már nagyon közel áll egy jó 3chipes DLP-hez, van amiben jobb..van amiben gyengébb de egyértelműen jó az irány.
-
cy
cy
-
Natív 4K gépekről pár gondolat részemről és a mai vászonméretekkel párhuzamban. Láttam a Christie 3chip Dlp rezegtetett 4K RGB lézer készüléket és a Barco Nativ 4K Gryffin plus-t egy azonos vásznon(6m vízszintes szélességben és nem láttam különbséget a rezegtetett gép és a natív között, persze mindkét gép KonicaMinolta optikai rendszerre épül), számos Sony 4k készüléket, Epson-t, JVC-t stb... Mit ér a 4K ha az objektív egy polikarbonát muanyag vagy egy standard üveg lencse? Segítek, semmit!! Egy jó objektívvel megáldott FullHD (hogy egy nagy magyar szaktekintély szavaival éljek...kikukázott agyon tákolt halálból visszahozott) gép részletezőbb kép megjelenítésére képes. A magas felbontást tű élesen és aberáció mentesen meg is kell tudni jeleníteni és ez csak az objektíven múlik illetve(itt spórolnak nagyot a gyártók, hisz az objektív többe kerülne mint maga a gép) a vászon méretének növelésével egyre jobban szembetűnő. Zoli választása egy átfogó kutatással karöltve esett a JVC Z1 típusra. Az objektív ami ebben helyet foglal számos teremben bizonyított már és joggal viseli a ráaggatott jelzőket. Élessége felveszi a versenyt a jobb DLP gépekkével és teljes pompályában elénk tárja az apró részleteket.

Előzetes mérést és demót Zoli és családja társaságában megejtettünk az én termemben, mivel a vászon méretbeli különbség kicsi de az erősítés 40% fényerő többletet eredményezett. Egy gyors kalibrációt követően 29fl illetve 88,6% DCI-P3 színtérlefedetség mellett 9300:1 natív kontrasztal vetített teljesen kinyitott iriszekkel. Lehetőség van Dynamikus lézervezérlésre 2 állásban de ettől most eltekintettünk. Érdekes volt hogy a gép működés közben elég hamar felpörgette a ventiket maximális fordulatszám közelébe...erről majd a végén szót ejtek.

Másnap a gép szétszedése nagy rutinnal és zökkenőmentesen történt, köszönhető a JVC blokk szerinti felépítésének és a nagy géptestnek. Szépen sorba kerültek ki az egységek és mondhatni kiürült a géptest.
-
yc
yc
yc
yc
cy
cy
cy
cy
-
El is érkeztem az optikai blokkig. Ezzel eltöltöttem jó pár órát és tüzetesen szemügyre véve és megtisztítva minden alkatrészt. Batyó véleményét is kikérve bár ő még nem bontotta ezt a géptípust. A teljes körű fény út tisztítás fényerőben hozott 10-12%-ot, 32,6fl amit mértem.
-
cy
cy
x
x
yc
yc
c
c
-
Pár nappal később, átgondolva újra a fényerő hiányának forrását, lehetőségét darabokra szedtem a készüléket és most kikaptam a zárt rendszerű lézerblokkot is és megbontottam. Egyből meg is lett a probléma. Kettérepedt focus prizma és megégett statikus foszfor. Értelmetlenül álltam a jelenség előtt. A fényerővesztés egyértelmű mivel a focusprizmán való repedés egy reflektív felületet hozott létre, ezzel kitakarva a statikus foszforra jutó fény egy részét mindkét irányban. Kék lézer rávilágít a sárga foszforra amiből zöld fényt állít elő és ez adja a fényerőnk 70-72%-át. Majd ezt tovább bontva a fényútban pirosra stb.. Hívtam a tulajdonost a jónak nem mondható hírrel, ez gazdasági totál kár. Itt egy kicsit megakadt a folyamat, mivel ő hibátlan gépet vásárolt amit kis szerencsével be is lehetett volna nyelni ha eltekintünk a 40-50% fényerővesztéstől.
-
x
x
c
c
y
y
-
Pár hét eltelte és mérlegelés következett, részemről egy anyagbeszerzési procetura. Meglepődtem milyen egyének dolgoznak szakszervízi pozícióban. Fogalmuk sem volt legtöbbször miről beszélek.. de cserébe mondtak egy csinos árat az álltalam beazonosított komplett egységre. Természetesen még azért az árért sem kapható és rendelhető. Átirányítottak az Ausztria JVC-hez, mivel a magyaroknak nincs meg a jogköre ,hogy kapcsolatot teremtsen a Japán anyavállalattal. Igy aztán el is érkeztünk a Franciákhoz. Zoli lekommunikálta velük és így nagyjából egy hónap leforgásával megérkezett az új komplett lézerblock.

Beépítés után visszatért a gyári állapot. Erről majd a tulajdonos beszámol a projektoros topikban egy részletes teszt, mérési sorozattal és tapasztalatával karöltve.

Egy tervezés során kialakított de végül nem alkalmazott szellőző nyílás magyarázatot adott a ventilátorok magas fordulatszámon való járatására még minimum lézer teljesítményen is.

A lézerblokk egy nagyjából 30cm széles és 13cm magas 1cm vastag nikkelezett tömör réz lapon kialakított függőlegesen bordázott hőleadó felületek segítségével próbálja elvezetni a hőt. Ezt 3db 12cm-es ventilátor hűti szűrt beszívott levegővel. Igen ám de a borda felett 1cm-rel az io board van alatta meg 5mm-el a lezárt géptest...így a felfűtött meleg levegőt csak felfelé azon a szűk 1cm-en átszívják majd az egész géptesten és elől távozik. Kénytelen voltam erre megoldást találni, nem volt kellemes az a ventilátor hang és a felpörgések, arról nem is beszélve hogy nyilván a magas hőtől repedt el a gyűjtőprizma. Bár ezt inkább én a hussbox-nak tudom be amiben üzemeltette az előző tulajdonos.

Igy most már csendesebben, üzembiztosabban és stabil üzemi hőmérsékleten teheti továbbra dolgát. A keletkező hő egyből tud távozni a géptestből, így nem felfűtve a többi alkatrészt. Tegnap esti órákban bekalibráltam és állítottam a készüléket Zozi mozitermében, 26,3fl 0,7dE RGB eltérés a teljes szürke skálán mondhatni több mint jó! Tű éles részletező, aberáció és konvergencia mentes kép, 10300:1 on/off kontraszt nyitott iriszekkel. Dynamikus lézervezérlés 1-es állásban még tett egy lapáttal az amúgy sem kevésnek mondható ON/OFF értékre és ezt mind úgy hogy észrevehetetlenül.

A Christie általam feltuningolt gépekkel nagyon nehéz felvenni a versenyt, de ez a gép méltó ellenfél!

Ezúton is köszönöm a bizalmat! :smile53:

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Hét elején rámértem a saját Runco VX22i DC4 3chip DLP gépemre egy lelkes fórumtárs jóvoltából. Érdekesség képen eltűnt 3fl belőle pár száz vetített üzemóra után de még így is bőséges a fénysűrűség és mondhatni a hajdani kalibráció is stabil maradt. A lámpa bent még mindig az amivel vettem, van egy új gyári is a szekrényemben de nem érzek késztetést ,hogy 40fl+ társaságában vetítsek. Majd az új házban pár demó erejéig jó lesz :D
-
5127:1 On/Off kontraszt és 33,6fl
-
Runco VX22i.jpg
-
Runco VX22i color.jpg
-
Az objektív megegyezik a Christie HD, DigitalProjection Titan 1080 családéval csak ez HC edition, így alapból ennyi a kontraszt.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”