Sziasztok!
Nyár közepén Zozi megbízásából hozzám került egy
JVC Z1 natív 4K lézerprojektor. Álltalános tisztítás, diagnoztizálása céljából. A készülégkről pár gondolat az első benyomásokból. Hatalmas géptest nagy és nehéz objektív, közel 40kg össztömeg már sugalta, hogy egy nem mindennapi képi világ ami elénk is tárulkozhat a vásznon. Ausztriában betekintést nyerhettem közösen Zolival egy dedikált moziterembe ahol a JVC jelenlegi zászlóhajósa az
NZ9 vetített ha jól emlékszem 350cm széles hangáteresztő szőtt vászonfelületre 30fl fénysűrűséggel. Számomra eddig a legjobb LCD kép volt amit valaha láttam és ez már nagyon közel áll egy jó 3chipes DLP-hez, van amiben jobb..van amiben gyengébb de egyértelműen jó az irány.
-

- cy
-
Natív 4K gépekről pár gondolat részemről és a mai vászonméretekkel párhuzamban. Láttam a Christie 3chip Dlp rezegtetett 4K RGB lézer készüléket és a Barco Nativ 4K Gryffin plus-t egy azonos vásznon(6m vízszintes szélességben és nem láttam különbséget a rezegtetett gép és a natív között, persze mindkét gép
KonicaMinolta optikai rendszerre épül), számos Sony 4k készüléket, Epson-t, JVC-t stb... Mit ér a 4K ha az objektív egy polikarbonát muanyag vagy egy standard üveg lencse?
Segítek, semmit!! Egy jó objektívvel megáldott FullHD (
hogy egy nagy magyar szaktekintély szavaival éljek...kikukázott agyon tákolt halálból visszahozott) gép részletezőbb kép megjelenítésére képes. A magas felbontást tű élesen és aberáció mentesen meg is kell tudni jeleníteni és ez csak az objektíven múlik illetve(itt spórolnak nagyot a gyártók, hisz az objektív többe kerülne mint maga a gép) a vászon méretének növelésével egyre jobban szembetűnő. Zoli választása egy átfogó kutatással karöltve esett a JVC Z1 típusra. Az objektív ami ebben helyet foglal számos teremben bizonyított már és joggal viseli a ráaggatott jelzőket. Élessége felveszi a versenyt a jobb DLP gépekkével és teljes pompályában elénk tárja az apró részleteket.
Előzetes mérést és demót Zoli és családja társaságában megejtettünk az én termemben, mivel a vászon méretbeli különbség kicsi de az erősítés 40% fényerő többletet eredményezett. Egy gyors kalibrációt követően 29fl illetve 88,6% DCI-P3 színtérlefedetség mellett 9300:1 natív kontrasztal vetített teljesen kinyitott iriszekkel. Lehetőség van Dynamikus lézervezérlésre 2 állásban de ettől most eltekintettünk. Érdekes volt hogy a gép működés közben elég hamar felpörgette a ventiket maximális fordulatszám közelébe...erről majd a végén szót ejtek.
Másnap a gép szétszedése nagy rutinnal és zökkenőmentesen történt, köszönhető a JVC blokk szerinti felépítésének és a nagy géptestnek. Szépen sorba kerültek ki az egységek és mondhatni kiürült a géptest.
-

- yc

- yc

- cy

- cy
-
El is érkeztem az optikai blokkig. Ezzel eltöltöttem jó pár órát és tüzetesen szemügyre véve és megtisztítva minden alkatrészt. Batyó véleményét is kikérve bár ő még nem bontotta ezt a géptípust. A teljes körű fény út tisztítás fényerőben hozott 10-12%-ot, 32,6fl amit mértem.
-

- cy

- x

- yc

- c
-
Pár nappal később, átgondolva újra a fényerő hiányának forrását, lehetőségét darabokra szedtem a készüléket és most kikaptam a zárt rendszerű lézerblokkot is és megbontottam. Egyből meg is lett a probléma. Kettérepedt focus prizma és megégett statikus foszfor. Értelmetlenül álltam a jelenség előtt. A fényerővesztés egyértelmű mivel a focusprizmán való repedés egy reflektív felületet hozott létre, ezzel kitakarva a statikus foszforra jutó fény egy részét mindkét irányban. Kék lézer rávilágít a sárga foszforra amiből zöld fényt állít elő és ez adja a fényerőnk 70-72%-át. Majd ezt tovább bontva a fényútban pirosra stb.. Hívtam a tulajdonost a jónak nem mondható hírrel, ez gazdasági totál kár. Itt egy kicsit megakadt a folyamat, mivel ő hibátlan gépet vásárolt amit kis szerencsével be is lehetett volna nyelni ha eltekintünk a 40-50% fényerővesztéstől.
-

- x

- c

- y
-
Pár hét eltelte és mérlegelés következett, részemről egy anyagbeszerzési procetura. Meglepődtem milyen egyének dolgoznak szakszervízi pozícióban. Fogalmuk sem volt legtöbbször miről beszélek.. de cserébe mondtak egy csinos árat az álltalam beazonosított komplett egységre. Természetesen még azért az árért sem kapható és rendelhető. Átirányítottak az Ausztria JVC-hez, mivel a magyaroknak nincs meg a jogköre ,hogy kapcsolatot teremtsen a Japán anyavállalattal. Igy aztán el is érkeztünk a Franciákhoz. Zoli lekommunikálta velük és így nagyjából egy hónap leforgásával megérkezett az új komplett lézerblock.
Beépítés után visszatért a gyári állapot. Erről majd a tulajdonos beszámol a projektoros topikban egy részletes teszt, mérési sorozattal és tapasztalatával karöltve.
Egy tervezés során kialakított de végül nem alkalmazott szellőző nyílás magyarázatot adott a ventilátorok magas fordulatszámon való járatására még minimum lézer teljesítményen is.
A lézerblokk egy nagyjából 30cm széles és 13cm magas 1cm vastag nikkelezett tömör réz lapon kialakított függőlegesen bordázott hőleadó felületek segítségével próbálja elvezetni a hőt. Ezt 3db 12cm-es ventilátor hűti szűrt beszívott levegővel. Igen ám de a borda felett 1cm-rel az io board van alatta meg 5mm-el a lezárt géptest...így a felfűtött meleg levegőt csak felfelé azon a szűk 1cm-en átszívják majd az egész géptesten és elől távozik. Kénytelen voltam erre megoldást találni, nem volt kellemes az a ventilátor hang és a felpörgések, arról nem is beszélve hogy nyilván a magas hőtől repedt el a gyűjtőprizma. Bár ezt inkább én a hussbox-nak tudom be amiben üzemeltette az előző tulajdonos.
Igy most már csendesebben, üzembiztosabban és stabil üzemi hőmérsékleten teheti továbbra dolgát. A keletkező hő egyből tud távozni a géptestből, így nem felfűtve a többi alkatrészt. Tegnap esti órákban bekalibráltam és állítottam a készüléket Zozi mozitermében,
26,3fl 0,7dE RGB eltérés a teljes szürke skálán mondhatni több mint jó! Tű éles részletező, aberáció és konvergencia mentes kép,
10300:1 on/off kontraszt nyitott iriszekkel. Dynamikus lézervezérlés 1-es állásban még tett egy lapáttal az amúgy sem kevésnek mondható ON/OFF értékre és ezt mind úgy hogy észrevehetetlenül.
A Christie általam feltuningolt gépekkel nagyon nehéz felvenni a versenyt, de ez a gép méltó ellenfél!
Ezúton is köszönöm a bizalmat!