Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11000
Kapcsolat:

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

DeLorean írta:
2021.04.20., kedd 15:29
De jó lenne, ha mindenki ugyanazokkal a graph beállításokkal és simítással tenne be képet.
Szép álom, küzdök érte egy ideje, de akkor megint...

Hangnyomás görbénél frekvencia tengely 20 - 20.000 Hz, hangnyomás tengely 50-100 dB, simítás 1/12 REW és Holm szoftverben egyaránt.

Torzítás görbénél százalékos megjelenítés, frekvencia tengely 20 - 20.000 Hz, torzítás tengely 0,1 - 100 % skála.

RT görbénél frekvencia tengely 70 - 20.000 Hz, idő tengely 0 - 1 sec.

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

phyton71 írta:
2021.04.20., kedd 16:38
Egyébként 1/12dB/okt felbontás, ami azonos a var smoothing felbontással, elég váltó készítéshez. ;)
Egyáltalán nem azonos. A var mélynél kevesebbet simít, közép-magasnál pedig sokkal többet. Persze lehet "olyan messziről" nézni, hogy azonos legyen, csak értelme nincs.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tamoo 2021.04.20., kedd 17:01-kor.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Tamoo írta:
2021.04.20., kedd 15:15
phyton71 írta:
2021.04.19., hétf. 13:04
Gyári váltó (passzív) 3400Hz.
280815_hatso_jobb_bal_kozep_kanape.jpg
Előkerestem egy surroundot. Nincs rajta EQ, hallgatói pozícióból mérve. Szobát nem mondanám kezeltnek (de nem üres), konkrétan egy nagy gipszkarton visszaverő felület van ezzel szemben amin nincs semmi (teljes falas poszter). Ez meg egy falra akasztott doboz.
Ugyanazt a skálát meg ugyanazt a simítást (var) használtam mint te. Az hogy mennyi értelme van ezt így ebben a formában elemezni, abba ne menjünk bele.
Ezt meg nem "farokméregetésnek" rakom be, csak hogy tisztuljon a kép, hogy ezekkel a grafikon beállításokkal még a teljesen kompromisszumos doboz is normálisan néz ki egy "szakavatatlan" szemnek. Ne csapjuk be magunkat!

surround left.jpg
A tiéd:
Kép
Igen, azért is írtam, mikor az képet posztoltam, hogy ahhoz képest jó lett, hogy egy teljesen gyári váltó van hozzá, és a tölcsér is diy, meg az egész kiépítés.De lesz ez még jobb is ,kis reszelgetés és tökéletes lesz. Egyébként 1/12dB/okt felbontás, ami azonos a var smoothing felbontással, elég váltó készítéshez. ;)
A centeredről is jöhet, :D
Egyébként tényleg jó a hátsóid görbéje, kb mint az enyém.
Jelenleg a center ami biztos,hogy végleges marad a hangszóró készlete, többi cserélve lesz, de nyugalom, jövök még. :D
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

DeLorean írta:
2021.04.20., kedd 15:29
Tamoo írta:
2021.04.20., kedd 15:15
Ezt meg nem "farokméregetésnek" rakom be, csak hogy tisztuljon a kép, hogy ezekkel a grafikon beállításokkal még a teljesen kompromisszumos doboz is normálisan néz ki egy "szakavatatlan" szemnek. Ne csapjuk be magunkat!
Én a legutolsó zöldre írtam, hogy szuper.
Plusz itt azért nem egy gyári Monitor Audio surround hangfalat kellett mérni (ez az, ugye?).

De jó lenne, ha mindenki ugyanazokkal a graph beállításokkal és simítással tenne be képet.
SZVSZ.
:smile32:
Ő kért ilyen mérést (csak Hiccusztól). Igen, Monitor Audio, de kompromisszumosan elhelyezve ahogy írtam. Csak azért látszik "jónak", mert ez a beállítás elfed mindent. Egy var simítást ami közép-magas tartományban csak tendenciát mutat pl. nem tudom mi értelme a B&W grafikonjához hasonlítani. De váltást vizsgálni sem az igazi.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

phyton71 írta:
2021.04.19., hétf. 13:04
Gyári váltó (passzív) 3400Hz.
280815_hatso_jobb_bal_kozep_kanape.jpg
Előkerestem egy surroundot. Nincs rajta EQ, hallgatói pozícióból mérve. Szobát nem mondanám kezeltnek (de nem üres), konkrétan egy nagy gipszkarton visszaverő felület van ezzel szemben amin nincs semmi (teljes falas poszter). Ez meg egy falra akasztott doboz.
Ugyanazt a skálát meg ugyanazt a simítást (var) használtam mint te. Az hogy mennyi értelme van ezt így ebben a formában elemezni, abba ne menjünk bele.
surround left.jpg
surround left.jpg (218.45 KiB) Megtekintve 2571 alkalommal
A tiéd:
Kép

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1685

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Ahogy érzed.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

-KP- írta:
2021.04.20., kedd 13:12
phyton71 írta:
2021.04.20., kedd 12:25
Miért nem állítod részletesebbre a megjelenítést? Nagyjából 87dB és 97dB között van a lényeg.
Ezt már így mentettem mint képet, kb 10-perces melóm volt a váltás, de így is kihoztam + -3 dB tűréssel, akár mekkorára állítom a felbontást, nem lesz több sem kevesebb.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1685

Hozzászólás Szerző: -KP- »

phyton71 írta:
2021.04.20., kedd 12:25
Miért nem állítod részletesebbre a megjelenítést? Nagyjából 87dB és 97dB között van a lényeg.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Tulajdonképpen a feferencia szintet azért kérdeztem, mert a hifi szabvány ami régen volt, + -3 dB írt elő, na most nekem + -5 % és nem is frontról beszélünk, és nem is hifi. Az odáig rendben, hogy törekedni kell a minél lineárisabb átvételre, de látok én rengeteg belinkelt grafikont, ahol Dsp -ve sem érik el az én + - értékeimet, pl linkeltem is egy ilyet, de tucatszámra lehetne. Másik kérdés, hogy aktív váltásnál dsp-nek számít -e, ha a magas ill mélyközepet pár dB értékben EQ zom?
Ez az aktív váltással készült centerem frekvenciamenete.
280815_center_aktiv_crossover.jpg
280815_center_aktiv_crossover.jpg (48.29 KiB) Megtekintve 2461 alkalommal
Pontosan az a magasnyomó van mindkettőben center, hátsók, csak a center aktív váltással a hátsók pedig passzív.
Akkor most már ezt is véleményezzétek légyszi!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

phyton71 írta:
2021.04.20., kedd 10:24
Igen, teljesen jól látod a problémát, mérés és a két hátsó sugárzó között, egy merev rétegelt lemez borítás van a falon. Pontosan ez vagyis a hosszabb utózengést is a csupasz falak okozzák, maga a mérés nem közeli mikrofonozás volt, tehát a szoba is beleszólt.
Kétlem, hogy a rétegelt (fa)lemez okoz ilyesmit. Több kHz-es tartományban inkább üveg, fém felület képes erős visszaverőként viselkedni, de 6-8 dB-es hangnyomás többletet azok sem tudnak okozni, hacsak nem ilyen anyagokkal borítjuk az összes falat. Néhány méréssel gyorsan ki lehet deríteni a probléma okát, aztán tudsz célirányosan tovább haladni. A hangsugárzókat néha egészen közelről (néhány cm) is érdemes mérni, hogy lássuk, mit művelnek önmagukban.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Tudtommal 1m távolságból megfelelő ablakozással mérve (kizárva ezzel a szoba hatását) kell mérni a hangfalat. Ha így van pukli, akkor további optimalizálásra szorul. Ha igy jól néz ki a görbe, akkor pedig a hangfal jó, a szobával kell tovább foglalkozni.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Igen, teljesen jól látod a problémát, mérés és a két hátsó sugárzó között, egy merev rétegelt lemez borítás van a falon. Pontosan ez vagyis a hosszabb utózengést is a csupasz falak okozzák, maga a mérés nem közeli mikrofonozás volt, tehát a szoba is beleszólt. Tudom te építesz hangsugárzót is, és természetesen adok is a véleményedre, vagy bárkiére, aki el is magyarázza, hogy hol lehet a probléma. Pont azért is tettem be Dsp nélküli mérési eredményt, hogy valamilyen szinten látható legyen a szoba még kezelésére szorul. És nem szeretnék DSP -re 100%-osan építkezni, célom inkább a helyes akusztikai kezelés lenne. A képet csak azért tettem be,hogy haladok a projektel.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

phyton71 írta:
2021.04.19., hétf. 21:32
fapaci írta:
2021.04.19., hétf. 21:23
phyton71 írta:
2021.04.19., hétf. 14:36
Egyébként, az összes dobozomnál pontosan ott van púp, mert a szoba is pont abban a tartományban a legproblémásabb.
5-6 kHz-nél mit csinál a szobád?
Mivel nincsen semmi bútor, függöny csak csupasz visszaverő felületek, abban a tartományban nagyon magas a utózengési időm. Ha jól sejtem ez belejátszik, ha nem és hülyeséget írtam, javíts ki nyugodtan.
Elképzelhető, hogy ez történik nálad, bár nem valószínű. Ilyen magas tartományban csak nagyon kemény, merev felületek tudják megnövelni az utózengési időt. Gyanítom, az energiatöbbletet más okozza, de távolról ismeretlenül nem akarok beledumálni.
phyton71 írta:
2021.04.19., hétf. 22:09
Akkor ez a legkisebb problémám, 1perces DSP, vagy 2db forrasztás, és már kész is. Szívesen látnék tőled 1 ilyen surround mérést ülőhelyről mérve, még úgy is, hogy kezelt helyiségben vannak elhelyezve a kiállított hangsugárzóitok, csak, hogy képbe legyünk mi a referencia? Még az is elég lenne, ha elmondanátok, hogy milyen határok között kell, hogy mozogjon? Nálam látható + - 5dB. Ez egy B&W 683-as mérése.
Értem, hogy szinte mindent DSP-re akarsz bízni, csak hát az ilyen kiemelések mögött sokszor valamilyen átviteli hiba áll, amin a DSP nem segít. Ki kell vizsgálni olyan alapossággal, ahogy a szobádat építed.

A "referencia" nagyon misztikusan hangzó kijelentés. Nem tudhatom, ki mit ért alatta, de a B&W 6xx biztosan messze van tőle. Hangstúdiókban a hangnyomás görbéken általában +/- 2 dB tűrés az elfogadott, ezt szokás megcélozni. Az általam épített hangsugárzóknál is ezt szoktam kitűzni célként. De ez csak egy paraméter a sok közül, nem (csak) ettől lesz jó a hang.
phyton71 írta:
2021.04.20., kedd 08:18
Persze, hogy van némi átviteli hibája, legközelebb egy dsp -zett frekvenciamenetet teszek be. :D Tulajdonképpen válaszoltam egy féltett kérdésre, és egy ábrát is mellékeltem hozzá. Magyarázatnak meg annyit írtam, hogy még nincs rendben az akusztika sem. Erre jöttek az egyszavas kérdések és kijelentések.
Talán félreértettem a helyzetet, de én azt hittem, azért osztod meg a mérési eredményeidet, hogy reagáljunk rájuk.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hiccusz írta:
2021.04.19., hétf. 21:48
fapaci írta:
phyton71 írta:
Egyébként, az összes dobozomnál pontosan ott van púp, mert a szoba is pont abban a tartományban a legproblémásabb.
Egyetértek. Semmit. Ez sugárzó tervezési probléma.
Egyetértesz a kérdéssel? :rolleyes: Nem állítottam semmit, kérdőjel volt a mondat végén.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Persze, hogy van némi átviteli hibája, legközelebb egy dsp -zett frekvenciamenetet teszek be. :D Tulajdonképpen válaszoltam egy féltett kérdésre, és egy ábrát is mellékeltem hozzá. Magyarázatnak meg annyit írtam, hogy még nincs rendben az akusztika sem. Erre jöttek az egyszavas kérdések és kijelentések.
De mint írtam, szívesen látnék, méréseket mindentől függetlenül.

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

phyton71 írta:
2021.04.20., kedd 06:34
Csak egy konkrét számodat lett kiemélve, az emelkedés szélesebb tartományt fed le. Tehát a lényeg a szoba is beleszól a mérésre, de ezt szerintem tudja mindenki is. Én tudom az okokat és a szükséges kezelését is.
Hogy érts a szóból, készítettem neked egy szubot, a hangsugárzó frekvenciamenete szépen fut 30-120hz -ig, de nálad mégis beszakadások és kiemelések vannak a mért eredményben, tehát rossz a doboz tervezése, ennyi.?
Értek én a szóból.
Egyébként nem foglaltam állást a doboz tervezésével kapcsolatban, sem a milyenségével kapcsolatban mert arról nem tudok szinte semmit, a mérések sem tudom hogy készülnek, nem is igazán szoktam hozzájuk írni esetedben.
Te írtad, hogy a szoba abban az 5-6k tartományban a legproblémásabb és minden dobozon jellemzően megjelenik. Biztosan sok problémát okoz a szoba is, mivel hogy üres, de ez a jelen esetben tárgyalt kiemelés nem a szobára jellemző a leírtak alapján akár tetszik akár nem.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Lemmy9.1 írta:
2021.04.20., kedd 07:16
"Mivel nincsen semmi bútor, függöny csak csupasz visszaverő felületek"

Nem is lesz? Állva fogsz mozizni? :)
Ennek az "ámokfutásnak" :D (bocs) mi értelme, ha később (talán) berendezed a szobát?
Persze, ahogyan tudok haladni a projektel, lesz minden. Egyébként ezt motziszoba építészek hívják.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 740

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

"Mivel nincsen semmi bútor, függöny csak csupasz visszaverő felületek"

Nem is lesz? Állva fogsz mozizni? :)
Ennek az "ámokfutásnak" :D (bocs) mi értelme, ha később (talán) berendezed a szobát?
Szerintem!

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Csak egy konkrét számodat lett kiemélve, az emelkedés szélesebb tartományt fed le. Tehát a lényeg a szoba is beleszól a mérésre, de ezt szerintem tudja mindenki is. Én tudom az okokat és a szükséges kezelését is.
Hogy érts a szóból, készítettem neked egy szubot, a hangsugárzó frekvenciamenete szépen fut 30-120hz -ig, de nálad mégis beszakadások és kiemelések vannak a mért eredményben, tehát rossz a doboz tervezése, ennyi.?

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

phyton71 írta:
2021.04.19., hétf. 21:32
fapaci írta:
phyton71 írta:
Mivel nincsen semmi bútor, függöny csak csupasz visszaverő felületek, abban a tartományban nagyon magas a utózengési időm.
Ha jól sejtem ez belejátszik, ha nem és hülyeséget írtam, javíts ki nyugodtan.
Teljesen életszerűtlen, hogy csak 5-6k-nál nagyon magas az utózengés. Ilyen szobát még szándékosan is nehéz lenne építeni. :D

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Hiccusz írta:
2021.04.19., hétf. 21:48
fapaci írta:
phyton71 írta:
Ezzel a hozzászólásoddal nem értek egyet!
1. Nem ismered a mérés körülményeit.
2. Nem ismered a szoba akusztikai adottságait.
3. Utózengési grafikont sem adtam meg.
Tehát egy teljesen fals választ adtál.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszi a választ neked is!
Akkor ez a legkisebb problémám, 1perces DSP, vagy 2db forrasztás, és már kész is.
Szívesen látnék tőled 1 ilyen surround mérést ülőhelyről mérve, még úgy is, hogy kezelt helyiségben vannak elhelyezve a kiállított hangsugárzóitok, csak, hogy képbe legyünk mi a referencia?
Még az is elég lenne, ha elmondanátok, hogy milyen határok között kell, hogy mozogjon? Nálam látható + - 5dB.
Ez egy B&W 683-as mérése.
BW_683_S2_MLS.jpg
BW_683_S2_MLS.jpg (42.35 KiB) Megtekintve 1561 alkalommal

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1421

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

fapaci írta:
phyton71 írta:

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
phyton71 írta:
Mivel nincsen semmi bútor, függöny csak csupasz visszaverő felületek, abban a tartományban nagyon magas a utózengési időm.
Ha jól sejtem ez belejátszik, ha nem és hülyeséget írtam, javíts ki nyugodtan.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

phyton71 írta:

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”