Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Marcaudio moziszoba
Marcaudio Moziszoba
szeretnem en is a vaszon moge tenni a hangfalakat, meglatjuk marad e ra penz.
Szamomra most legfontosabb az akusztika, aztan hogy a mozi hangja kevesbe menjen ki a szobabol.
A gepeszet hamarosan elkezdodik, igyhogy felfognak gyorsulni az esemenyek.
Külön moziszobánál, esztétikailag csak a rejtett hangsugárzókat tudom elképzelni.
Kell az akusztikával, esetleg a hanggátlással is foglalkozni, de az is fontos, hogy a vetítésnek is optimális legyen a helyiség. Emiatt én matt feketére festeném a beltért.
Ha többen is néztek majd filmet, a több ember több hőt termel a technika mellé, ezért a hűtés fontosabb mint a fűtés. A mai inverteres klímákkal (pl. Daikin, Panasonic, Fujitsu) takarékosan - fűtésidényre kivetítve, olcsóbban állítják elő fűtés energiát mint egy kondenzációs kazán - lehet fűteni, ezért nem szükséges, hogy padló vagy radiátoros fűtést építs ki. Mivel szigetelve lesz, elegendő egy 2.5 KW-os klíma is! Ha még olcsóbban szeretnél fűteni, az áramszolgáltatótól kérj "H" tarifát! Sok ember sok oxigént fogyaszt, ezért egy 2 órás film alatt, nem csodálkoznék, ha elkezdene fájni a fejetek, ezért az ablaktalan szobában a szellőzést is meg kell oldanod!
- thxfan
- Beköltözött

- Értékelés: 1204
Marcaudio Moziszoba
Jó lesz a szoba, kitartást hozzá !
Néhány gondolatot leírok én is. Egy ablak nélküli szoba a mozin kívül nem sok mindenre jó, így eladásnál szerintem teljesen mindegy, hogy egyenes-e a fala, vagy sem. Szerintem fogadd meg az akusztikával kapcsolatos építő jellegű hozzászólásokat, mert sok kellemetlen utólagos tákolástól kíméled meg magad. Az egyik oldalfalra -vagy akár mindkettőre- simán lehetne egy olyan masszív, esetlegesen akusztikai elemekkel beépített előtétfalat rakni, ami a párhuzamos felületeket megszünteti. A mennyezeti síkot is enyhén lehetne dönteni valamelyik irányba, vagy minimálisan koporsófödémre alakítani (nálam hasonló lett a mennyezet és akusztikailag előnyösnek bizonyult).
Lehet figyelmetlen voltam, de nem derült ki számomra, hogy 5.1, vagy 7.1 lesz?
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
Marcaudio Moziszoba
Koszonom mindenkinek az epito jellegu hozzaszolasokat.
Mind nagyon hasznos, szeretnem en is a vaszon moge tenni a hangfalakat, meglatjuk marad e ra penz.
Szamomra most legfontosabb az akusztika, aztan hogy a mozi hangja kevesbe menjen ki a szobabol.
Ma voltam kint es lottem par kepet a mostani allas szerint. A gepeszet hamarosan elkezdodik, igyhogy felfognak gyorsulni az esemenyek.
Marcaudio Moziszoba
Erre egy jó megvalósítás - szerintem.
Én pont ilyet szeretnék.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?g=14472
fal.jpg
Cool Nagyon bírom az olyan kialakítást, ahol a vászon mögött van a hangrendszer. Egyedül a vászon pozíciója az ami lehetne lentebb.
Amúgy ezeket a dobozokat is elfogadnám nagy-duzzogva magamnak ja és a szoba színe is frankó...én is ilyen kriptát képzelek el magamnak Ez a szoba is megy az archívumomba.
JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />
Marcaudio Moziszoba
Ok. Pár dolog, amit egy moziszoba tervezésnél mindenképp figyelembe kell venni (a teljesség igénye nélkül):
- elhelyezkedés: a házon belül vagy kívül legyen, ha belül, akkor hol
- alapterület: hány m2 legyen. Bruttó és nettó. Falak, mennyezet, dobogó, padló, előtétfalak rétegrendjei után.
- méretei: dimenziók meghatározása
- szerkezetileg: könnyűszerkezetes, tömör falas
- hangszigetelés: előtétfalas, "helyiség a helyiségen belül"
- falfelület képzés: (fa, lambéria, gipszkarton, OSB, festett, tapétázott, kárpitozott, egyé
- akusztika: elnyelő, diffúzor és basszuscsapda elemek fajtája, mérete, mennyisége, elhelyezési pontok meghatározása, installációs mód meghatározása)
- mozi stílusa: mozi vagy filmszínház. Akármelyik a cél, a lényeg, hogy egységes, letisztult, esztétikus, költséghatékony, a képminőséget és az akusztikát támogató legyen.
- belső enteriőr: anyagfelhasználás meghatározása, kiegészítők meghatározása (függöny, popcorn automata, képek a falon, relikviák, polc, kabinet, lemeztartó állvány, stb.)
- hangsugárzó rendszer: hangformátum szerinti koncepció meghatározása (Atmos/DTS-X/Auro 3D, hagyományos multicsatorna), hangsugárzókat látni akarom-e vagy sem, mozi standardokat teljesíteni képes márka és típus kiválasztása (hangnyomás szint, diszperzió)
- hangsugárzó rendszer elhelyezése: a hangsugárzók előírás szerinti pozicionálása (előtétfalban, falakon vagy falakban, mennyezeten vagy mennyezetben)
- vászon kiválasztása, elhelyezése: márkája, mérete, képaránya, felülete, erősítése, előírás szerinti pozicionálása (vertikális/horizontális betekintési szögek, stb.)
- THX előtétfal: megtervezése, mérete, kialakítása
- vetítő kiválasztása (a kép méretének, nézett tartalom képarányának, felbontásának, a standard szerint minimálisan előírt fényességének, valamint az elérhető legnagyobb kontrasztnak megfelelően), elhelyezése, installációs formájának meghatározása (lábain áll, fejjel lefelé konzolon, hol szív, hol fúj ki, hol vannak rajta a bemenetek, stb.)
- elektronikai eszközök: hol lesznek a helyiségben, min vagy miben lesznek, szellőzésük hogy oldható meg, láthatóak lesznek-e, ha nem látható vagy a szobán kívül lesznek, akkor hogyan lehet őket vezérelni a szobából.
- nézési (ültetési) pont/ok meghatározása, elhelyezkedése: mozis előírások szerinti kialakítás (nézési távolság, mozis standard és akusztikai szempontok figyelembe vétele
- ülő- és/vagy fekvő alkalmatosság) kiválasztása, méretezése és elhelyezése: kényelmi és komfort szempontok figyelembe vétele (kar- és lábtámasz, pohártartó, beépített asztal, stb.), sortávolság meghatározása
- elektromos tervezés, kábelezés: falon belül vagy kívül. Lengő módon vagy csatornákba húzva. Erős áram minek kell, minek nem, gyenge áram, hol legyen LAN, USB stb. Hangsugárzó kábelek, összekötő (jel) kábelek kiválasztása, elosztó szekrény, stb.
- nyílászárók tervezése. Legyen-e ablak, ha igen, hol. Hol legyen ajtó, merre nyíljon, milyen kialakítású legyen, mekkora, milyen küszöbbel, stb.
- hűtés-fűtés megtervezése, kialakítása (fal-, padló-, mennyezet fűtés-hűtés, radiátor, split klíma, összhangban a fal felület képzésével, akusztikai megoldással, világítással, gépészettel, stb.
- biztonságtechnika megtervezése: kamera, mozgás-, füst érzékelő, stb.
- légtechnika (légcsere) megtervezése, kialakítása (hol fújjunk be, hol szívjunk el, milyen méretű csöveket kell használni, milyen sebességgel áramoljon a levegő, merre történjen a befúvás, hol legyenek a helyiségen belül a csonkok, stb.)
- világítás megtervezése, kialakítása (hol, milyen fajta világítótest és fényforrás?
- vezérlés megtervezése, kialakítása: mit akarunk és hogyan vezérelni, IR, IP, RF, contact relay, milyen felületről, milyen user interface-szel
Ez így igaz!
És itt tud is rengeteg ötletet ill tanácsot kapni.
Nagyon érdekes és tanulságos tanácsok vannak itt,amiket érdemes fontolóra vennie.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
-
Csutka
Marcaudio Moziszoba
Ok. Pár dolog, amit egy moziszoba tervezésnél mindenképp figyelembe kell venni (a teljesség igénye nélkül):
Erre egy jó megvalósítás - szerintem.
Én pont ilyet szeretnék.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?g=14472
Marcaudio Moziszoba
Azért néhány alapvetően fontos dolog, amit a tervezésnél figyelembe kell venni csak nem lesz 150-200oldal? :-)
- elhelyezkedés: a házon belül vagy kívül legyen, ha belül, akkor hol
- alapterület: hány m2 legyen. Bruttó és nettó. Falak, mennyezet, dobogó, padló, előtétfalak rétegrendjei után.
- méretei: dimenziók meghatározása
- szerkezetileg: könnyűszerkezetes, tömör falas
- hangszigetelés: előtétfalas, "helyiség a helyiségen belül"
- falfelület képzés: (fa, lambéria, gipszkarton, OSB, festett, tapétázott, kárpitozott, egyé
- akusztika: elnyelő, diffúzor és basszuscsapda elemek fajtája, mérete, mennyisége, elhelyezési pontok meghatározása, installációs mód meghatározása)
- mozi stílusa: mozi vagy filmszínház. Akármelyik a cél, a lényeg, hogy egységes, letisztult, esztétikus, költséghatékony, a képminőséget és az akusztikát támogató legyen.
- belső enteriőr: anyagfelhasználás meghatározása, kiegészítők meghatározása (függöny, popcorn automata, képek a falon, relikviák, polc, kabinet, lemeztartó állvány, stb.)
- hangsugárzó rendszer: hangformátum szerinti koncepció meghatározása (Atmos/DTS-X/Auro 3D, hagyományos multicsatorna), hangsugárzókat látni akarom-e vagy sem, mozi standardokat teljesíteni képes márka és típus kiválasztása (hangnyomás szint, diszperzió)
- hangsugárzó rendszer elhelyezése: a hangsugárzók előírás szerinti pozicionálása (előtétfalban, falakon vagy falakban, mennyezeten vagy mennyezetben)
- vászon kiválasztása, elhelyezése: márkája, mérete, képaránya, felülete, erősítése, előírás szerinti pozicionálása (vertikális/horizontális betekintési szögek, stb.)
- vetítő kiválasztása (a kép méretének, nézett tartalom képarányának, felbontásának, a standard szerint minimálisan előírt fényességének, valamint az elérhető legnagyobb kontrasztnak megfelelően), elhelyezése, installációs formájának meghatározása (lábain áll, fejjel lefelé konzolon, hol szív, hol fúj ki, hol vannak rajta a bemenetek, stb.)
- elektronikai eszközök: hol lesznek a helyiségben, min vagy miben lesznek, szellőzésük hogy oldható meg, láthatóak lesznek-e, ha nem látható vagy a szobán kívül lesznek, akkor hogyan lehet őket vezérelni a szobából.
- nézési (ültetési) pont/ok meghatározása, elhelyezkedése: mozis előírások szerinti kialakítás (nézési távolság, mozis standard és akusztikai szempontok figyelembe vétele
- ülő- és/vagy fekvő alkalmatosság) kiválasztása, méretezése és elhelyezése: kényelmi és komfort szempontok figyelembe vétele (kar- és lábtámasz, pohártartó, beépített asztal, stb.), sortávolság meghatározása
- elektromos tervezés, kábelezés: falon belül vagy kívül. Lengő módon vagy csatornákba húzva. Erős áram minek kell, minek nem, gyenge áram, hol legyen LAN, USB stb. Hangsugárzó kábelek, összekötő (jel) kábelek kiválasztása, elosztó szekrény, stb.
- nyílászárók tervezése. Legyen-e ablak, ha igen, hol. Hol legyen ajtó, merre nyíljon, milyen kialakítású legyen, mekkora, milyen küszöbbel, stb.
- hűtés-fűtés megtervezése, kialakítása (fal-, padló-, mennyezet fűtés-hűtés, radiátor, split klíma, összhangban a fal felület képzésével, akusztikai megoldással, világítással, gépészettel, stb.
- biztonságtechnika megtervezése: kamera, mozgás-, füst érzékelő, stb.
- légtechnika (légcsere) megtervezése, kialakítása (hol fújjunk be, hol szívjunk el, milyen méretű csöveket kell használni, milyen sebességgel áramoljon a levegő, merre történjen a befúvás, hol legyenek a helyiségen belül a csonkok, stb.)
- világítás megtervezése, kialakítása (hol, milyen fajta világítótest és fényforrás?
- vezérlés megtervezése, kialakítása: mit akarunk és hogyan vezérelni, IR, IP, RF, contact relay, milyen felületről, milyen user interface-szel
Marcaudio Moziszoba
Kerüljük a szabályos téglatest formát, a merőleges és párhuzamos falakat, az azonos, vagy egymás egész számú többszörösének megfelelő szobaméreteket, legyen legalább 30 m2 a szoba alapterülete, hogy a hangsugárzókat el lehessen helyezni anélkül, hogy rápasszíroznánk őket a falra, vagy túl közel kerülnének hozzánk! Ne pakoljuk a szobába zörgő tárgyakat, hagyjunk mozgásteret a bútorok tologatására és a felületek szükségszerű burkolására. Részemről ezek az alapszintű elvárások, amik egy komoly moziszoba születéséhez szükségesek, de tisztában vagyok vele, hogy sokaknál már ezek is teljesíthetetlen vágyak.
Ideális moziszobában nincsenek bútorok a foteleken kívül, s a (front) hangsugárzókat is a vászon mögé helyezzük. Ebből eredően lehet kisebb is, mint 30 m2.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11177
- Kapcsolat:
Marcaudio Moziszoba
Azért néhány alapvetően fontos dolog, amit a tervezésnél figyelembe kell venni csak nem lesz 150-200oldal? :-)
Kerüljük a szabályos téglatest formát, a merőleges és párhuzamos falakat, az azonos, vagy egymás egész számú többszörösének megfelelő szobaméreteket, legyen legalább 30 m2 a szoba alapterülete, hogy a hangsugárzókat el lehessen helyezni anélkül, hogy rápasszíroznánk őket a falra, vagy túl közel kerülnének hozzánk! Ne pakoljuk a szobába zörgő tárgyakat, hagyjunk mozgásteret a bútorok tologatására és a felületek szükségszerű burkolására. Részemről ezek az alapszintű elvárások, amik egy komoly moziszoba születéséhez szükségesek, de tisztában vagyok vele, hogy sokaknál már ezek is teljesíthetetlen vágyak.
Marcaudio Moziszoba
Hogyne, szerintem 150-200 apró betűs oldal elég is lenne rá.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Marcaudio Moziszoba
Azt le tudnád írni, hogy szerinted, hogyan nézne ki egy ideális moziszoba?
Gondolok itt a következőkre: falazat anyagai, falak által bezárt szögek, belső anyagok, borítások, szoba méretezése akusztikai szempontból, hangfalak elhelyezése, stb.
Hogyne, szerintem 150-200 apró betűs oldal elég is lenne rá.
Marcaudio Moziszoba
Önálló épületrésznél, ahol nincs a közvetlen szomszédban másik lakószoba, vagy háklis szomszéd, felesleges a hangszigetelést fokozni. Ha az aljzatbeton megszakítással kapcsolódik a házhoz, akkor ezt sem érdemes szigetelni, a vakondok ritkán reklamálnak. A csendlapot én teljesen kihagynám és inkább a helyiség belső akusztikájával foglalkoznék. Kár, hogy a tervezési szakaszban nem lettek figyelembe véve az akusztikai szempontok. A falak minimális elforgatásával nem sérült volna a lakótér funkció, ellenben sok utólagos kínlódástól megkímélt volna. Ha már teljesen új szobát építesz, ne azt célozd meg, hogy majd a folyamat végén felteszel pár akusztikai panelt! Ezek elkerülhetőek, ha ügyesen van kialakítva a falszerkezet és okosan vannak kiválasztva a burkolatok, bútorok.
Azt le tudnád írni, hogy szerinted, hogyan nézne ki egy ideális moziszoba?
Gondolok itt a következőkre: falazat anyagai, falak által bezárt szögek, belső anyagok, borítások, szoba méretezése akusztikai szempontból, hangfalak elhelyezése, stb.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Marcaudio Moziszoba
Önálló épületrésznél, ahol nincs a közvetlen szomszédban másik lakószoba, vagy háklis szomszéd, felesleges a hangszigetelést fokozni. Ha az aljzatbeton megszakítással kapcsolódik a házhoz, akkor ezt sem érdemes szigetelni, a vakondok ritkán reklamálnak. A csendlapot én teljesen kihagynám és inkább a helyiség belső akusztikájával foglalkoznék. Kár, hogy a tervezési szakaszban nem lettek figyelembe véve az akusztikai szempontok. A falak minimális elforgatásával nem sérült volna a lakótér funkció, ellenben sok utólagos kínlódástól megkímélt volna. Ha már teljesen új szobát építesz, ne azt célozd meg, hogy majd a folyamat végén felteszel pár akusztikai panelt! Ezek elkerülhetőek, ha ügyesen van kialakítva a falszerkezet és okosan vannak kiválasztva a burkolatok, bútorok.
Marcaudio Moziszoba
Szia!
Egyenlőre a lentebb olvasható egységek vannak meg.
Három kisebb gyerkőc van a családban, úgyhogy max. 2-5-en fogunk a szobában lenni. De szerintem legtöbbször este egyedül vagy asszonnyal fogjuk nézni. Dobogós rendszerben eddig nem gondolkoztam, valahogy nekem annyire nem tetszik.
Ha in-wall lesz akkor, nem tudom milyen rendszert érdemes venni, totál homályban vagyok, hogy azokból mi a jó, vászon emiatt lenne csak hangátersztős.
A nagy kérdés, hogy hol lesz az ülési pont, hova érdemes tenni, erről jövő héten fogok reményeim szerint tanácsot kapni, akusztikai megoldásokkal egyetemben, akkor már szerintem látni fogom milyen vásznat érdemes betenni.
M.
Marcaudio Moziszoba
Mekkora vásznat akarsz és milyet, milyen vetítőt, a hangfal rendszer milyen lesz, 1-2 mélynyomó esetleg 4, elektronika mi lesz, hányan fogtok mozizni, 1-2 sor, dobogóval?
Marcaudio Moziszoba
Szia dhcdoki!
Köszönöm hozzászólásod.
Sorjában válaszolok
"rövidebb falak esetében meggondolnám, hogy a csendlap helyett a hagyományos kőzetgyapot + légrés szigetelést válasszam-e."
Ez bennem is felmerült, hogy a rövidebb falat, főleg a vászon oldalit picit levágjuk, főleg ha valóban ki lesznek cserélve a frontok és a center in-wall hangsugárzókra és ha normális áron hangáteresztő vászonhoz jutok. Szóval az ötlet fejben megvan már, már csak az árakon múlik.
A csendlap a padlófűtés főlé menne, a basszusok miatt gondoltam, hogy az aljzatbetonon az ne terjedjen annyira át a ház többi részére. DE ez jó ötlet, hogy ne érjen a falakhoz, és legyen egy rendes hézag kőzetgyapot csíkkal. Feldobom a kivitelezőnek, hogy mit reagál rá
Tetőszigetelésben nem vagyok jártas, de csekkolom, hogy milyen szigetelés lesz. A szobában lesz klíma és egy hővisszanyerős szellőztető is, ez utóbbi elhelyezése vagy garázsból aljzatbetonon keresztül lesz becsövezve a szobába, vagy kb. a háztartási helység felett lesz egy kisebb keresztirányú hővisszanyerős gép csak a szobára és az álmennyezeten lehet majd karban tartani)
Az egyik ajtó hanggátló lesz, kaptam is rá egy ajánlatot (145.000 huf) és 42db-t tud, bővebb infót jövő héten kapok.
Az ajtót egyébként már nem biztos hogy ide tervezném, mert most épp vakarom a fejem, hogy a hátsó hf hova kerüljön de valószínű, hogy mindkét hátsó hf a hangátlós falon lesz.
Az atmos becsövezése mindenképpen meglesz .
Köszönöm az ötleteket.
M.
Szia!
A rövidebb falak esetében meggondolnám, hogy a csendlap helyett a hagyományos kőzetgyapot + légrés szigetelést válasszam-e. Egyrészt hőszigetelésként is funkciónál (ne feledd a 30cm tégla, 10cm grafitos anyaggal csak a mai kívánalom. Az évek múltával növelik az elvárást.) másrészt közel azonos hatékonyság mellett, sokkal költséghatékonyabb. Harmadrészt, a beépíthető hangsugárzók telepítésével összevonható a művelet. Talán akusztikailag is előnyös lehet a vegyített falszerkezet. Persze okosan kell megépíteni, de úgyis akusztikus szakembert vonsz be a műveletbe, aki majd konkrét javaslatokat tud adni ez ügyben is. Ráadásul a szoba hosszanti mérete elbírja a ~10-20cm levágást.
Én a padlófűtés rendszer alá tettem a csendlapot. De csak azért alkalmaztam, mert emeleti szobáról van szó. A helyedben a padló hanggátlását kihagynám. Felesleges pénzkidobás. Ellenben figyelj rá, hogy az aljzat betonozása sehol se érjen a falakhoz. Mondjuk alapból hagyni kell dilatációs hézagot. De ez legyen meg a küszöbnél is. Lehet kapni erre való 1cm vastag kőzetgyapot csíkokat. Tehát a mozi és a háztartási helyiséget csakis kizárólag a fűtéscsövek köthetik össze. A beton véletlen sem. A csendlapon megspórolt kisebb vagyont belepumpálnám a tetőszigetelésbe. Én 40cm illetve 20cm -t raktam, de ez is kevésnek bizonyult. A nyár közepére átforrósodó cserepek öntik befelé a meleget.
Nagyon okosan háztartási helyiséget terveztél a mozi elé. A hanggátló válaszfal megszakítja a normál falazatot. A lakott légtér dupla ajtóval lesz leválasztva. Tökéletes terv! Ettől független az egyik ajtó legyen hanggátló. Ha mindent jól csinálsz "demo hangerőn" tudsz majd mozizni, miközben a lakó helyiségben alszanak.
Talán egy dolog van, ami okozhat kisebb galibát. Az ajtót kissé beljebb tettem volna. Ott a sarokban lehet bezavar a hangsugárzó elhelyezésben. Ha lehet, akkor a háztartási helyiség felé nyíljon.
Nálam sem épült még meg az atmos, valamiért nehezen veszem rá magam. De az biztos, hogy emeli az élvezet faktort. Mindenképp javaslom a becsövezést, előkészítést. Aztán, majd meglátod mik az igényeid, mit enged meg a pénztárcád. Lényeg, hogy a minőség rovására ne menjen a hangsugárzók szaporítása.
Marcaudio Moziszoba
Szia!
A rövidebb falak esetében meggondolnám, hogy a csendlap helyett a hagyományos kőzetgyapot + légrés szigetelést válasszam-e. Egyrészt hőszigetelésként is funkciónál (ne feledd a 30cm tégla, 10cm grafitos anyaggal csak a mai kívánalom. Az évek múltával növelik az elvárást.) másrészt közel azonos hatékonyság mellett, sokkal költséghatékonyabb. Harmadrészt, a beépíthető hangsugárzók telepítésével összevonható a művelet. Talán akusztikailag is előnyös lehet a vegyített falszerkezet. Persze okosan kell megépíteni, de úgyis akusztikus szakembert vonsz be a műveletbe, aki majd konkrét javaslatokat tud adni ez ügyben is. Ráadásul a szoba hosszanti mérete elbírja a ~10-20cm levágást.
Én a padlófűtés rendszer alá tettem a csendlapot. De csak azért alkalmaztam, mert emeleti szobáról van szó. A helyedben a padló hanggátlását kihagynám. Felesleges pénzkidobás. Ellenben figyelj rá, hogy az aljzat betonozása sehol se érjen a falakhoz. Mondjuk alapból hagyni kell dilatációs hézagot. De ez legyen meg a küszöbnél is. Lehet kapni erre való 1cm vastag kőzetgyapot csíkokat. Tehát a mozi és a háztartási helyiséget csakis kizárólag a fűtéscsövek köthetik össze. A beton véletlen sem. A csendlapon megspórolt kisebb vagyont belepumpálnám a tetőszigetelésbe. Én 40cm illetve 20cm -t raktam, de ez is kevésnek bizonyult. A nyár közepére átforrósodó cserepek öntik befelé a meleget.
Nagyon okosan háztartási helyiséget terveztél a mozi elé. A hanggátló válaszfal megszakítja a normál falazatot. A lakott légtér dupla ajtóval lesz leválasztva. Tökéletes terv! Ettől független az egyik ajtó legyen hanggátló. Ha mindent jól csinálsz "demo hangerőn" tudsz majd mozizni, miközben a lakó helyiségben alszanak.
Talán egy dolog van, ami okozhat kisebb galibát. Az ajtót kissé beljebb tettem volna. Ott a sarokban lehet bezavar a hangsugárzó elhelyezésben. Ha lehet, akkor a háztartási helyiség felé nyíljon.
Nálam sem épült még meg az atmos, valamiért nehezen veszem rá magam. De az biztos, hogy emeli az élvezet faktort. Mindenképp javaslom a becsövezést, előkészítést. Aztán, majd meglátod mik az igényeid, mit enged meg a pénztárcád. Lényeg, hogy a minőség rovására ne menjen a hangsugárzók szaporítása.
Marcaudio Moziszoba
Illetve van meg bennem egy olyan elkepzeles is, hogy a Dali Ikonok mennek centerrel egyutt es helyettuk falba mennek esetleg uj hangszorok.
A masik dilemmam az atmos. Kell e, nem kell e. Ezen filozom epp.
Mind a kettő jó ötlet. Hajrá
Marcaudio Moziszoba
Becsövezni nem kerül sokba.
Marcaudio Moziszoba
Nocsak nocsak, régi ismerős, hajrá!
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP
Marcaudio Moziszoba
Koszi a tippet. Oszinten szova gondoltam ra, de azt is figyelembe kellett vennem, hogyha eladjuk esetleg egyszer a hazat, akkor konnyen normalis szobava alakithato kell legyen a moziszoba.
Egyfajta tores mindenkeppen lesz, a parhuzamas falakat mar mas is mondta, meg is fogadom ezt a tanacsot.
Illetve van meg bennem egy olyan elkepzeles is, hogy a Dali Ikonok mennek centerrel egyutt es helyettuk falba mennek esetleg uj hangszorok.
Marcaudio Moziszoba
Gratula a moziszobához.
Jó kis topik lesz remélem.
Ha az elején kérdezel minket, kapásból javasoltuk volna a nem párhuzamos falakat.
Az állóhullámok kiküszöbölésére.
- fodesz
- V.I.P.

- Értékelés: 5164
Marcaudio Moziszoba
Új moziszoba topik, hmm.... Köszöntünk a klubban
Marcaudio moziszoba
Sziasztok,
Jó sok hónappal ezelőtt építkezésbe fogtunk, mert bővült a család A ház pár hónapon belül kész is lesz, úgyhogy felpörögtek az események.
Régi vágyam volt, hogy egy saját külön moziszobám lesz.
Ennek megfelelően a ház tervezésénél kialakítottunk egy szobát (24nm) ablakok nélkül, és egy köztes helységet (mosókonyha, zuhanyzóval) hogy ne a nappaliból nyíljon majd közvetlen. A szoba felett, ahogy látszik a képen, nincs emelet és "távol" van minden közös helységtől.
Természetesen jó magyari mód, hogy csomó mindennel nem számoltam a tervezés folyamán, de ezeket úgy látszik apránként megoldódni látszik.
A ház kívülről:
Az alaprajz ide vágó része:
Meglévő (több éve dobozban) eszközök.
Marantz erősítő (emlékeim szerint 6006-os)
Sunfire végfok (5x200W) (12v trigger-t kellene majd beleépíteni)
Dali Ikon 7 álló hangsugárzó pár
Dali ikon center hangsugárzó
Monitor audio rx-fx háttér sugárzók
Sony vetítő HW-50es
Popcorn mediaplayer (oppo 95-t eladtam:( )
Velodyne cht-q10-es mélynyomó (javításra szorul, elszállt benne vmi)
Vászon az kakukk lett, úgyhogy abból kell szereznem majd egy újat, de ide a helység mértéből fakadóan úgy is új kell.
A falak 30-as téglák, rajtuk egy 10-es grafitos szigetelés.
Jelen pillanatban két irányban gondolkodom: hangszigetelés és akusztika rendes kialakítása.
Mindkét részre egy speciálisan ezzel foglalkozó cégtől kértem ajánlatot, tanácsot. Amennyiben (tekintettel a szűkös keretre) onnan olyan válasz születik, amibe nem férnénk bele, akkor apránként fogom szépen lassan építgetni a szobát.
Hangcsillapításhoz visszatérve, padlózatnál (padlófűtés), falaknál, mennyezetnél erősen gondolkodom a csendlapon, a 12,5 mm-es Phonestar lapokon.
Padlófűtés miatt és a csendlapok mellett félek, hogy a vastag szőnyeg már nem lesz jó.
Akusztikánál pedig nem kérdés a bass trap-ok, diffúzorok és az akkusztikát segítő panelek beépítése.
3-4 hónappal ezelőtti kép a szobáról, a válaszfal hanggátló téglával:
Egyenlőre ennyi, folytatás következik.
M.
Jó sok hónappal ezelőtt építkezésbe fogtunk, mert bővült a család A ház pár hónapon belül kész is lesz, úgyhogy felpörögtek az események.
Régi vágyam volt, hogy egy saját külön moziszobám lesz.
Ennek megfelelően a ház tervezésénél kialakítottunk egy szobát (24nm) ablakok nélkül, és egy köztes helységet (mosókonyha, zuhanyzóval) hogy ne a nappaliból nyíljon majd közvetlen. A szoba felett, ahogy látszik a képen, nincs emelet és "távol" van minden közös helységtől.
Természetesen jó magyari mód, hogy csomó mindennel nem számoltam a tervezés folyamán, de ezeket úgy látszik apránként megoldódni látszik.
A ház kívülről:
Az alaprajz ide vágó része:
Meglévő (több éve dobozban) eszközök.
Marantz erősítő (emlékeim szerint 6006-os)
Sunfire végfok (5x200W) (12v trigger-t kellene majd beleépíteni)
Dali Ikon 7 álló hangsugárzó pár
Dali ikon center hangsugárzó
Monitor audio rx-fx háttér sugárzók
Sony vetítő HW-50es
Popcorn mediaplayer (oppo 95-t eladtam:( )
Velodyne cht-q10-es mélynyomó (javításra szorul, elszállt benne vmi)
Vászon az kakukk lett, úgyhogy abból kell szereznem majd egy újat, de ide a helység mértéből fakadóan úgy is új kell.
A falak 30-as téglák, rajtuk egy 10-es grafitos szigetelés.
Jelen pillanatban két irányban gondolkodom: hangszigetelés és akusztika rendes kialakítása.
Mindkét részre egy speciálisan ezzel foglalkozó cégtől kértem ajánlatot, tanácsot. Amennyiben (tekintettel a szűkös keretre) onnan olyan válasz születik, amibe nem férnénk bele, akkor apránként fogom szépen lassan építgetni a szobát.
Hangcsillapításhoz visszatérve, padlózatnál (padlófűtés), falaknál, mennyezetnél erősen gondolkodom a csendlapon, a 12,5 mm-es Phonestar lapokon.
Padlófűtés miatt és a csendlapok mellett félek, hogy a vastag szőnyeg már nem lesz jó.
Akusztikánál pedig nem kérdés a bass trap-ok, diffúzorok és az akkusztikát segítő panelek beépítése.
3-4 hónappal ezelőtti kép a szobáról, a válaszfal hanggátló téglával:
Egyenlőre ennyi, folytatás következik.
M.