Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Ha kisebb pixelek vannak akkor nem lesz több is? Feltéve, hogy a képméret maradt.
Komolyra fordítva a szót: nemrég építettem (egy elektromérnök kollégám segítségével) egy (külső) rendszert ami megduplázza a projektor felbontását, nagyon hasonlóan a JVC e-shift rendszeréhez. Gondolom ennek az ismertetése simán belefér ennek a témának a keretei közé, hiszen ez projektor tuning, csak éppen NEM kell hozzá szétszedni a projektort.
Ahhoz viszont, hogy értelme legyen ezt az egészet leírni, először azt kellene megérteni, hogy miért működik ilyen jól ez a rendszer. Általában azt gondolom, hogy normális ember nem áll neki olyan dolgot megcsinálni házilag, ami nincs pozitív hatással a tuningolni kívánt eszközre, hiszen senki nem szeret azért dolgozni, hogy ezzel NE érjen el semmilyen kézzelfogható eredményt. Tudtommal nincs nemzetközi példa arra, hogy valaki otthon hasonló rendszert épített volna és ennek szerintem az az oka, hogy az átlag házimozis nem hiszi el, hogy ennek az egész megoldásnak bármi értelme van. Főleg azután, hogy a JVC elég jól lejáratta a technológiát azzal, hogy olyan projektorba építette be a rendszert, ami alapvetően nem optimális ehhez a megoldáshoz.
A témának valószínűleg egy komoly lökést ad az a tény, hogy nemrég a Texas Instruments is bejelentette, hogy az új 4K felbontású házimozis chipset-je is így fog működni, tehát lassan ott tartunk, hogy a Sony 4K projektorai kivételével minden gyártó erre a pixel-tologatásos-felbontás-javításra alapozza a 4K projektorainak a működését. A Panasonic profiesszionális DLP vonalának az 5K felbontású csúcsmodellje is így működik, tehát nem csak a házimozis világban vannak erre élő példák.
Miért nem hisszük el mégsem, hogy ennek van bármi értelme is? Azért, mert a nagyobb felbontás 2 dolgot jelent alapesetben, egy digitális projektor esetén:
- több pixelt (egy sűrűbb osztású háló csúcspontjaiban elhelyezve)
- kisebb méretű pixeleket,
Nyilvánvalóan látszik, hogy ez a technológia NEM hozza a második előnyt, hiszen a pixelek NEM lesznek kisebbek attól, hogy a képüket fél pixelnyivel eltologatjuk a vásznon. Az első előnyt viszont megkapjuk a techológiától, hiszen a (virtuális) pixelek egy dupla sűrűségű rácsban fognak elhelyezkedni a technológia használatával.
A kérdés csak az, hogy a két előny közül melyik a fontosabb? A több pixel, vagy a kisebb pixelek?
Van valakinek véleménye erről a dologról? Látott már valaki JVC E-shit-et élőben? Tapasztalatok, vélemények?
Ja, és én elég komolyan gondolom és festett falra vetítek. :-)
- irishcream
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 1202
Jó ötlet Fodesz.
Köszönöm.
- fodesz
- V.I.P.

- Értékelés: 5164
Hát ... ha már kötözködés, akkor én is kérdezek: ki a fene olyan bátor, hogy be merjen ülni egy legalább 30 kilós vasdoboz alá, amit csak egy vékony pilicka tart a plafonon? Én oda biztosan nem ülnék oda ... :-)
Nekem is így volt a 12 kilós JVC elsőnek felszerelve,de biztosra mentem és nem sajnáltam ki az anyagot a tartóból,illetve legalább 50 kilóig terveztem,de lehet engem is elbírt volna
Nem hinném - a képre nézve - hogy ilyen körülmények között úgy szereltek,hogy leesne az a Runco. Pedig az biztosan nem 15-20 kiló.
- fodesz
- V.I.P.

Doki, az a probléma,hogy a cím szerkesztésnél ha hosszú ékezetes (í) betű van a szóban,nem jeleníti meg a mondatot,vagyis a címet.
Ez probléma egy ideje a fórumon és sajnos szokott gond lenni a topikok címének megírásakor az apróban is.Így a címet egyelőre hagyom,aztán meglátjuk.
De értelemszerűen a vetítővászon nélkül mit sem érne a projektor,mert aki komolyan gondolja nem festett falra vetít és a témán belül úgyis helyet kapnak a vásznak is.
Ez csak egy nyitókép, nem kell ízig-vérig komolyan venni
Cseréljük ki az asztalt egy középső fotelre
Hát ... ha már kötözködés, akkor én is kérdezek: ki a fene olyan bátor, hogy be merjen ülni egy legalább 30 kilós vasdoboz alá, amit csak egy vékony pilicka tart a plafonon? Én oda biztosan nem ülnék oda ... :-)
- fodesz
- V.I.P.

Ízlésesnek ízléses, de kár, hogy a legjobb helyen egy asztal van
Ez csak egy nyitókép, nem kell ízig-vérig komolyan venni
Cseréljük ki az asztalt egy középső fotelre
Kedveseim,
e téma megnyitásával végre lehetőség lesz a projektorok gyakorlatának megvitatása mellett egy kis elméleti áttekintésre is. Tisztázhatjuk például:
- működésük alapelveit
- az ember látási rendszerével való kölcsönhatásukat
- tuningolásuk lehetőségeit
- az egymással versenyző technológiák elméleti/gyakorlati korlátait
- a vászonnal és vetítési környezettel való kölcsönhatásukat
... és persze olyan kiegészítőkkel is megismerkedhetünk, amelyek javítani vagy módosítani tudják a projektor képét, mint pl.:
- a JVC e-shift rendszere (elméleti és gyakorlati aspektusok, házi megvalósítás lehetőségei)
- színszűrős kontraszt-tuning (elméleti alapok, gyakorlati kérdések)
- anamorf optikák (előnyok, hátrányok, DIY megoldások)
- DIY projektor építés (pl. 3 chip-es DLP építése a ház körül található anyagokból :-)
- projektor házi átalakítása (pl. LED fényforrásra konverzió lehetőségei, stb.)
Szerintem érdekes lesz...
Jó ötlet, köszi Fodesz!
Sztem "mindent a projektorokról" helyett, a "mindent a vetítésről" jobb cím lett volna, mert magában foglalná a vászon kérdést is. Múltkor pl. téma volt valamelyik topikban a vászon magasság mértéke. A mellékelt képen szemre kb. 30-40cm-re van a padlótól, ami az ülőpozíció magasságát tekintve tökéletesnek tűnik. Egyébként nagyon ízléses szoba.
Ízlésesnek ízléses, de kár, hogy a legjobb helyen egy asztal van
- fodesz
- V.I.P.

Jó ötlet, köszi Fodesz!
Sztem "mindent a projektorokról" helyett, a "mindent a vetítésről" jobb cím lett volna, mert magában foglalná a vászon kérdést is. Múltkor pl. téma volt valamelyik topikban a vászon magasság mértéke. A mellékelt képen szemre kb. 30-40cm-re van a padlótól, ami az ülőpozíció magasságát tekintve tökéletesnek tűnik. Egyébként nagyon ízléses szoba.
Igazad van,átírom a címben!
Kérésre nyitottam egy "vetítőgurus" topikot
Jó ötlet, köszi Fodesz!
- fodesz
- V.I.P.

Sziasztok!
Kérésre nyitottam egy "vetítőgurus" topikot,melyben a projektorokkal kapcsolatos dolgokat lehet boncolgatni,kérdezni,beírni bármit ,illetve segítséget kérni egymástól,tapasztalatokat cserélni,megosztani.
Hajrá!