Tapasztalatokat szeretnék hallani,
Nemrég összeraktam egy Atmos-rendszert (5.0.2-öt, SUB-ot nem használok, a frontjaim mellé indokolatlan).
Természetesen a bevált sztereó láncom (hálózati lejátszó-DAC-sztereó végerősítő) maradt és egy Beresford minőségi A-B elosztóval váltom az AV-erősítőre.
80%-ban a sztereó rendszerem hallgatom.
Az AV (Atmos) rendszert pedig 90%-ban Tidal Atmos zenei felvételekhez építettem a sztereó hangsugárzóim köré, ugyanabból a hangsugárzószériából (az azonos hangszórókészlet miatt).
Bár relatív újkeletű az élmény, de igen elégedett vagyok, amit hallok.
Kérdésem:
Van-e valakinek érdemi tapasztalata, hogy 5.0.2-ből (vagy 5.1.2-ből lépett 5.x.4-re?), hogy csak Atmos zenei felvételeknél mennyivel növeli a hallgatási élményt a plusz hátsó két csatorna?
Persze erre a válasz mindig szubjektív.
Kiegészítés 1:
Főleg stúdió-felvételeket hallgatok és csak ritkábban koncert-felvételeket. Csak azért írtam le, mert alapvetően ugye a zenekar előttünk van.
Kiegészítés 2 (csak a teljesség kedvéért): filmeket alig nézünk, így tényleg a zenei felvételekkel kapcsolatosan kérdezem.
Más: szívesen megosztom majd a tapasztalataim (több nap mizéria és nem hazai fórumok olvasgatás ára volt), hogy lehet a Tidal-ból kicsiholni az Atmos-t egy régebbi és belépőbb Atmos erősítővel, ahol a beépített streaming-felület (pl. Airplay 2 hiánya) nem támogatta. Milyen készülék kell hozzá pluszban.
Csak dióhéjban amire jutottam, nem Iphone-t és Ipad-et használók számára (ahogy én is) a leggazdaságosabb az Amazon Fire TV Stick 4K vagy 4K Max. Iphone/Ipad-nél az AppleTV újabb kiadásai is opció.
(Például a Chromecast TV az Atmos-t csak filmeknél tudja.).
Persze az Amazon Fire TV Stick 4K Max készülék beszerzése után is volt rendesen torkosborz bőven (pl. Tidal-on nem volt Atmos, sztereóban kezdte lejátszani, mondván, hogy a hardver nem támogatja, közben a filmek vidáman váltottak Atmos-ra).