Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Ha benézel ebbe a topikba, láthatsz néhány ábrát, hogy az a digitális jel hogyan is néz ki a valóságban. Elég messze van az ideális négyszögjeltől, amilyennek sokan elképzelik.

Ez a témakör a "csatornamoduláció". Ez már a hardveres szint. A mérnökök úgy tervezik meg ezt, hogy a fogadó oldal (adott hibaarányon belül) képes legyen dekódolni az információt. NEM kell szemmel szép négyszögjeleket látni, a feladat az, hogy n db bit-et átküldve az interface-en, maximum egy adott (töredék) mennyiség tartalma változzon meg. A hibaellenőrző- és javító kódot azután a hibaarány ismeretében tervezik meg. És persze a megengedett maradék hibaszint ismeretében. Annyira nem erős a hibajavítás, hogy MINDIG tökéletesen tudja végezni a dolgát, de az, hogy hetente 1 alkalommal "megcsuklik" a digitális adás a tévében és eldob egy frame-et, az simán elfogadható, úgysem veszed észre szemmel.

Fogj egy vidfeót, másold USB-n egy pendrive-ra, másold fel Wifi-n a cloud-ba, máshol töltsd le és etherneten ftp-zd vissza. Ezután csinálj bináris összehasonlítást. Nem lehet egyetlen bit különbség sem. Senki le sem szarja a jelalakot, a lényeg, hogy az információ sérülés nélkül átjusson az adott hardveres csatornán. A jelalak SEMMIT nem bizonyít. Egy csak az analóg világban volt igat, de még ott sem, mert pl. a sztereó rádió csatornáinak különbségi jele frekvenciamodulált, tehát tiszta szinusz folyamatosan, ami NEM azt jelenti, hogy a két füled között egy szinuszhullám a különbség a rádiót hallgatva. Ne mossuk össze a csatornamoduláció hardveres megvalósítását az adatok átvitelének megbízhatóságával, mert egyetlen fizikai csatorna sem tökéletesen megbízható, de ezt a hibajavítás simán lekezeli. Ahol meg nincs hibajavítás, ott olyan kicsi hibaszintet terveznek a csatornamodulációba, hogy elhanyagolható legyen a hibaarány. Egy HDMI kábel ilyen. Amelyik nem, az kuka. De nekem még soha nem volt ilyen gondom.

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Elmondom mi történe:

Lessz aki látja az apró külömbségeket a másik "én nem látok semmi külömbséget"...

Egyébként egy műszeres tesztnek jobban hinnék,mert az ember "halandó"
a műszert pedig nem lehet becsapni.
Ha a tesco-os hdmi és egy pl aq carbon között semmi féle mérhető külömbség nincs,akkor "mea culpa" mindenkinek.

Ha ez egy tudományos jellegű kísérlet, akkor pont leszarom, hogy ki mit lát. EGYETLEN emberke véleménye számít, az pedig az, akinek a "szavazatait" felírjuk és később összehasonlítjuk a kábelek sorszámaival. Ő a tesztalany, mindenki más csak kisegítő személyzet. Persze ettől később még egy kóla/sör/kávé mellett megbeszélhetjük, hogy ki mit látott, de csak a kísérlet után, közben TILOS a tesztalanyt befolyásolni.

Ha EGYETLEN EGY ember van aki a vakteszt során statisztikailag értékelhető módon meg tudja mondani, hogy mikor melyik kábelen megy át a jel, akkor az már TÉNY és akkor is tény marad, ha 100 másik emberke nem lát különbséget. Egyetlen sikeres kísérlet már elég a bizonyításhoz, de annak ISMÉTELHETŐNEK kell lenni, azaz ez a "Sasszemű Joe" később is, bármikor legyen képes újra különbséget tenni egy megismételt kísérletben. Ekkor mondhatja 100 vak ember is, hogy nincs különbség, akkor is tényként kell elfogadnunk, hogy VAN különbség.

De én nem hiszem, hogy van különbség.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10978
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ebben különbözik a véleményünk. A logikai 1 érték mondjuk 5V feszültség a kábel végén. Az egyik felén bemegy 5V a másik oldalon kijön 4.8V. Változott a jel? Igen. Ebből a szempontból természetesen igazad van.

Ezután jön az áramkör és MINDENT ami 2.5V felett van, 1-nek értelmez. Mit fog mondani a 4.8V-ra? Azt, hogy 1. Változott a kábelen átvitt ADAT? Nem. 

Ha benézel ebbe a topikba, láthatsz néhány ábrát, hogy az a digitális jel hogyan is néz ki a valóságban. Elég messze van az ideális négyszögjeltől, amilyennek sokan elképzelik.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: Plagueis »

Pl egy calman műszerrel (szintér,kontraszt,fényerő,stb)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Egyébként egy műszeres tesztnek jobban hinnék,mert az ember "halandó" a műszert pedig nem lehet becsapni. Ha a tesco-os hdmi és egy pl aq carbon között semmi féle mérhető külömbség nincs,akkor "mea culpa" mindenkinek.
Milyen paramétert mérnél?

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Elmondom mi történe:

Lessz aki látja az apró külömbségeket a másik "én nem látok semmi külömbséget"...

Egyébként egy műszeres tesztnek jobban hinnék,mert az ember "halandó"
a műszert pedig nem lehet becsapni.
Ha a tesco-os hdmi és egy pl aq carbon között semmi féle mérhető külömbség nincs,akkor "mea culpa" mindenkinek.

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Nincs ezzel gond, egy minőségi 720p-s gép, szivárvány nélkül. A maiak számlájára a nagyobb felbontás írható, illetve talán a zajban esetleg jobbak. A 3D van akinek semmit nem jelent, pl nekem. 
Tegnap néztem 4K filmet a felbontás duplázó csodával. A megjelenítés tehát NEM VALÓS 4K hanem csak (virtuális) 1440p, még mielőtt valaki félreérti. 

Azt kell mondanom, hogy az 1440p már igen kellemes képminőség még akkor is, ha csak virtuális, azaz csak a 720p van duplázva. Nyilván 50 centiről látszik, hogy nagyobbak a pixelek, de teljesen élvezhető normál távolságból. Ezzel a megoldással nekem már teljesen elég a vetítő felbontása, főleg mivel csirkeháló sincs a képben, ami azelőtt messze a legzavaróbb volt a 720p projektorban...

Nem mondom, hogy azonnal rohanjon mindenki hasonló gépet venni, de ha pl. hall arról, hogy hasonlót le akarnak selejtezni, olcsón lát vagy esetleg a kukában talál egyet, vigye haza és tegyen vele egy próbát. Ha tetszik a képe és CSAK az alacsonyabb felbontás a gond, arra ez a rendszer teljesen jó megoldás. Ha meg nem tetszik a képe, akkor vissza a kukába. Vagy esetleg szóljon nekem, mivel engem érzelmi szálak fűznek ezekhez a gépekhez. A felbontás innentől nem igazi gond, már az 1024x768 is tökéletes lenne duplázva, de sajnos az gond, hogy a legrégibb gépek még nagyon fejletlen DMD-ket használtak, azoknak olyan is a kontrasztja .. mint mondjuk egy új, olcsó FullHD DLP-nek, ahogy a teszteket olvasom (1000:1 ... 1800:1) környéke.

Ilyen legelső generációs gépet még nem láttam élőben, de a tippem az, hogy annak is ugyanolyan szép, színes, nyugodt, szivárványmentes képe van, csak hát a fekete kevésbé fekete. De még ez sem biztos, hogy baj, aki szereti az ilyesmit, azt a kép egyéb paraméterei bőven kárpótolhatják a picit gyengébb kontrasztért. Egy próbát megér, főleg ha ingyen van...

Nekem a zaj lényegtelen mert a mozin kívül van a gép, a folyosón és egy lyukon vetít be, azon hallható zaj nem jut be a nézőtérre. A HTPC surrogása sokkal zavaróbb, de majd kezeljük...

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Mivel nem légürestérben(vákumban) történik az adatátvitel,hogy ne legyen semmi ami az adatátvitelt zavarná,ha nem egy darab réz kábel amit emberek készítettek,így (hatással van) az adatátvitelre,az anyag minősége,szerkezete,megépítése.

Úgy gondolom ezek is tények...

A végeredményre minden komponens hatással van,így a kábel is,hiszen a lánc része.
Természetesen nincs akkora ráhatása mint egy megjelenítőnek pl,de mivel "ott" van,így nem elhanyagolható a kábelek szerepe sem egy házi-mozinál.

Ebben különbözik a véleményünk. A logikai 1 érték mondjuk 5V feszültség a kábel végén. Az egyik felén bemegy 5V a másik oldalon kijön 4.8V. Változott a jel? Igen. Ebből a szempontból természetesen igazad van.

Ezután jön az áramkör és MINDENT ami 2.5V felett van, 1-nek értelmez. Mit fog mondani a 4.8V-ra? Azt, hogy 1. Változott a kábelen átvitt ADAT? Nem.

Ennél értelmesebben nem tudom megfogalmazni.

A vakteszt TERMÉSZETESEN ott lehet ahol a tesztre vállalkozó emberke jól ismert cucca van. Az ő kábelét kell valakinek kicserélni de NEM megmondani, hogy melyik kábel van bedugva. Nekem is az a célom, hogy ha van különbség, az kiderüljön.

De szerintem ha tényleg van különbség, annak oka is van. Ezt megtalálni mindenki érdeke. 

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Vaktesztekről.

Természetesen 90% elbukna egy vakteszten a szkeptikusok legnagyobb megelégedésére.
De kicsit gondoljuk végig,a miértjét.

Vaktesztre úgy érkezel,hogy fogalmad nincs a rendszer kvalitásáról.
Életedben nem láttad nem hallodtad azt a rendszert,tehát egyenesen következik belőle,hogy nincs viszonyitási alapod,tehát nincs mihez mérned az apró külömbségeket.

Kérdés:

..az otthoni rendszeredet ismered?,amit nap mint nap nézel,esetleg hetek-hónapok óta finomítgatod és állitgatod.

Természetes,hogy elöbb észreveszed az esetleges változásokat mint egy vakteszten.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

... az audio CD nem igazából hordozza a digitális technika ismérveit. Nincs rajta rendes hibaellenőrzés, hibajavítás meg főleg nincs. Ez a 70-es évek végének technikája amit a 80-as évek eljén kezdtek el árulni. Minden normális file-rendszer azzal indít, hogy egyedi azonosítót rendel a szektorokhoz. Az audio-CD esetén még ez is hiányzik, ezért volt ultra-nagy szívás olyan progit írni ami felmásolja a CD-ről a hangot PC-re. Az audio CD majdnem egy bakelit lemez csak digitális adatokkal. Ha a "tű" ugrik egyet, akkor onnan folytatja a lejátszást, ahova esett az ugrás után. Persze később szoftveresen fejlesztették a lejátszókat, de ettől még a CD egy alapvetően félmegoldás ha a mai digitális technikához hasonlítjuk.

Nemtom, de tuti, hogy ha tényleg van ilyen jelenség, akkor logikus magyarátata is van. De szerintem ha tényleg tisztán digitális az eszköz, akkor nem lehet más sem a hang sem a kép. Ha igen, akkor bit-eknek kell különbözni a kimenetén kijövő adatoknak és akkor meg KELL, hogy lehessen mondani, hogy a különbséget mi okozza. Szerintem a különbség létezésén és lejhetséges okain akkor érdemes elkezdeni gondolkodni, ha egy vakteszt során valaki sikeresen azonosította, hogy mikor melyik tápegységről megy az eszköz. Vagy Te elhiszed, hogy ha egy matematikai számítást elindtasz pl. egy laptop-on és ha mondjuk autóban számolja ki a gép az eredményt rezgő környezetben akkumulátorról, akkor más lesz az eredmény, mint otthon az asztalon a hálózati tápegységről? Ha megbízható input-ról kapja a gép az adatokat (pl. HDD vagy SD kártya azaz tipikusan NEM optikai lemez) tehát ha nem baromságokat olvas, akkor az eredmény sem lehet más.

A mai CD játszók nagy része RIPPelési technikát alkalmaz a kiolvasásnál, ami ugyanaz, mint az adatok PC-re másolása, pufferelése. Ha kellő időt adunk neki, a végeredmény 100 %-os lesz. Ezzel kizárják a CD általad is említett fogyatékainak nagy részét, ám ezek a készülékek sem adnak azonos hangot és nem is feltétlenül jobbak, mint hagyományos társaik.

A számítógépes lejátszó szoftverek egy része BitPerfect, azaz a kimeneteik között nincs különbség az adatfolyamban. Mégsem szólnak ugyanúgy, mégsem adnak ugyanolyan képet. Ha a digitális eszköz gagyi tápegységét lecseréljük egy minőségi analóg tápellátásra, vagy akkura, annak hatását egy kezdő hifista is meghallja. Szerintem Te is, főleg ha nem mondanám meg, mit cseréltem, hiszen néhány ember nem hajlandó olyan jelenségekről tudomást venni, amiket nem tud megmagyarázni. "Ilyen állat márpedig nincs!" - mondta Cook kapitány, mikor Ausztrália partjainál megpillantotta az első kengurut.

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Ez eredetileg egy 25000 Eurós projektor ... volt 10-12 éve. Most 800 euróért nem kellett senkinek, levitte az eladó az árát 700 euróra, annyiért lecsaptam rá. Azért ha egy projektor 800 euróért nem kelt el, az mutatja a gép általános megítélését ... szerintem.

NEKEM ez egy komoly gép, mert nagyjából értem és szeretem az elméletet ami meg van benne valósítva, optikailag csúcs (az új gépekben is kb. ugyanez az optika van) és mivel jelenleg én is optikával foglalkozom, nekem ez is fontos. Másoknak értéktelen ez a gép, de én szeretem. Ízlések és pofonok... :-)

Nincs ezzel gond, egy minőségi 720p-s gép, szivárvány nélkül. A maiak számlájára a nagyobb felbontás írható, illetve talán a zajban esetleg jobbak. A 3D van akinek semmit nem jelent, pl nekem. 
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Mivel nem légürestérben(vákumban) történik az adatátvitel,hogy ne legyen semmi ami az adatátvitelt zavarná,ha nem egy darab réz kábel amit emberek készítettek,így (hatással van) az adatátvitelre,az anyag minősége,szerkezete,megépítése.

Úgy gondolom ezek is tények...

A végeredményre minden komponens hatással van,így a kábel is,hiszen a lánc része.
Természetesen nincs akkora ráhatása mint egy megjelenítőnek pl,de mivel "ott" van,így nem elhanyagolható a kábelek szerepe sem egy házi-mozinál.

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Csak azért kérdeztem, mert lépten-nyomon hivatkozol rá, de még nem írtad milyen. Nem kell  mentegetőzni, nem szólom le biztos komoly gép.

Ez eredetileg egy 25000 Eurós projektor ... volt 10-12 éve. Most 800 euróért nem kellett senkinek, levitte az eladó az árát 700 euróra, annyiért lecsaptam rá. Azért ha egy projektor 800 euróért nem kelt el, az mutatja a gép általános megítélését ... szerintem.

NEKEM ez egy komoly gép, mert nagyjából értem és szeretem az elméletet ami meg van benne valósítva, optikailag csúcs (az új gépekben is kb. ugyanez az optika van) és mivel jelenleg én is optikával foglalkozom, nekem ez is fontos. Másoknak értéktelen ez a gép, de én szeretem. Ízlések és pofonok... :-)

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

> Akkor mégis miért van jól hallható különbség a CD lejátszók digitális kimenetei között?

Mert az audio CD nem igazából hordozza a digitális technika ismérveit. Nincs rajta rendes hibaellenőrzés, hibajavítás meg főleg nincs. Ez a 70-es évek végének technikája amit a 80-as évek eljén kezdtek el árulni. Minden normális file-rendszer azzal indít, hogy egyedi azonosítót rendel a szektorokhoz. Az audio-CD esetén még ez is hiányzik, ezért volt ultra-nagy szívás olyan progit írni ami felmásolja a CD-ről a hangot PC-re. Az audio CD majdnem egy bakelit lemez csak digitális adatokkal. Ha a "tű" ugrik egyet, akkor onnan folytatja a lejátszást, ahova esett az ugrás után. Persze később szoftveresen fejlesztették a lejátszókat, de ettől még a CD egy alapvetően félmegoldás ha a mai digitális technikához hasonlítjuk.

> Vagy miért ad más hangi és képi produkciót egy tisztán digitális eszköz, ha egy jobb minőségű tápegységről tápláljuk, vagy egy rezgésmentes környezetbe helyezzük?

Nemtom, de tuti, hogy ha tényleg van ilyen jelenség, akkor logikus magyarátata is van. De szerintem ha tényleg tisztán digitális az eszköz, akkor nem lehet más sem a hang sem a kép. Ha igen, akkor bit-eknek kell különbözni a kimenetén kijövő adatoknak és akkor meg KELL, hogy lehessen mondani, hogy a különbséget mi okozza. Szerintem a különbség létezésén és lejhetséges okain akkor érdemes elkezdeni gondolkodni, ha egy vakteszt során valaki sikeresen azonosította, hogy mikor melyik tápegységről megy az eszköz. Vagy Te elhiszed, hogy ha egy matematikai számítást elindtasz pl. egy laptop-on és ha mondjuk autóban számolja ki a gép az eredményt rezgő környezetben akkumulátorról, akkor más lesz az eredmény, mint otthon az asztalon a hálózati tápegységről? Ha megbízható input-ról kapja a gép az adatokat (pl. HDD vagy SD kártya azaz tipikusan NEM optikai lemez) tehát ha nem baromságokat olvas, akkor az eredmény sem lehet más.

> A sportközvetítéseknél használt mobil, kábel nélküli összeköttetéses kamerák

A profi cuccok azzal indítanak, hogy 4:4:4 színábrázolással és tömörítés nélkül viszik át az adatokat. Ez kb. 100x-os sávszélesség egy BD lemezhez képest. Ez azért más feladat mint egy youtube videót lejátszani

> ... amit bárki ki tud otthon próbálni ha akarja és nem lusta megtenni ...

Egyedül nem megy. Kell egy ember aki cserélgeti az eszközt vagy kábelt, egy másik aki VAKON megmondja, hogy melyiket hallja. Az, hogy "kábelt cseréltem, mennyivel jobb lett a kép" az SEMMIT nem jelent. Ez csak az önbecsapás tipikus esete.

> Nem tudom elképzelni, hogy a világ összes eddig kiadott BD lejátszója gyakorlatilag ugyanazt a képet produkálja, ha ugyanazt a lemezt beteszem.

NEM IS!!!! ERRŐL SZÓ SINCS!!! Csak arról van szó, hogy a h.264 dekóder bemenetére ugyanazok a bit-ek érkeznek, ha a lemez nincs nagyon összekaristolva. A lényeg, hogy a film tömörítve van tárolva és az NEM igaz, hogy a kitömörítés mindig azonos eredményt adna, mivel ezt egy szoftver végzi ami ezer ponton hoz döntéseket, a programozók ízlése szerint, kerekítési hibák vannak benne, stb. Emiatt természetesen VAN különbség a lejátszott film képében, ugyanúgy, ahogy PC-n sem ugyanolyan képet ad pl. az Nvidia dekódere meg az ATI megoldása. De ha ugyanaz a CODEC játsszale két különböző gépen ugyanazt, akkor bit szinten azonos a kimenet is. ELMÉLETILEG tehát lehetne minden tévén azonos a kép, ha ugyanazt a szoftvert használná mindenki a lejátszáshoz. Vagy ha egyszer valaki ír egy tökéletes szoftvert, akkor bárki használhatja azt, ha tökéletes képet akar. A lényeg, hogy a hardvertől függés meg van szüntetve.

> Kíváncsi lennék egy vaktesztre nálad, amikor cserélgetem a kábeleket, de mondjuk nem tudnád és az egyik csere után kicsit állítanék a kép-beállításokon is. Nem sokat, csak egy picit.
Tutira 10x azt mondanád, hogy nincs különbség!

Aki nem hisz valamiben, az alkalmatlan arra, hogy a létezését vagy nemlétezését bizonyítsa. Én ebben a kísérletben csak a kábelt cserélgető emberke lehetek. Aki azt hiszi, hogy lát különbséget, annak a feladata a természetes statisztikai fluktuációk feletti eredménnyel megmondani azt, hogy mikor melyik változatot látja vagy hallja.

Pont ennek a matematikájával foglalkoztam egy időben (ok, túloztam, mivel nem foglalkoztam csak tanítottam biometriát, ami magyarul alkalmazott statisztika :-) és annyi a lényeg, hogy pl. ha egy pénzérmét tízszer feldobsz, az általában nem 5x fog fejre és 5x írásra esni, hanem 4:6, 6:4 arányok és még "rosszabbak" is kijönnek sokszor. Emiatt ha tényleg teljesen véletlenszerűen rámondja valaki, hogy mikor melyik változatot hallja, akkor is elég jó esélye van, hogy mondjuk 6:4 arányban sikerüljön a dolog. DE EZ CSAK VÉLETLEN! Ez tényleg teljesen vakon választva a lehetőségek közül is sokszor sikerülhet. DE mondjuk a 8:2 arány egymás után 2-3-szor ... na, az már jelentene valamit. Értitek, hogy mire akarok kilyukadni, ugye?

> Én nem utasítok el semmit sem, azt hogy valamit nem látok vagy hallok az nem jelent sokat(lehetek vak meg süket is) ,de az sem számít akkor ,hogy valaki meg igen vagy éppen beképzeli..   szóval ez patthelyzet a javából..

Ez tévedés. Az ilyen esetek matematikailag precíz eldöntésére vannak módszerek amelyek működnek. Enélkül pl. hogyan mernél beszedni egy gyógyszert? Hogyan hihetnéd el, hogy az hatni fog? Azért mert valaki egyszer beszedte és meggyógyult tőle? Honnan tudod, hogy a gyógyszertől gyógyult meg és nem mondjuk teljesen spontán?

Ezeket a dolgokat mateamatikai precizitással BIZONYÍTANI lehet, ebben felesleges kételkedni. A dolognak nem a bizonyítása a gond, hanem az, hogy senki nem ül oda a vaktesztre és mondja azt, hogy lássuk, meg tudom-e mondani a különbséget.

>Tehát, ha jól értem a HDMI kábel képre nem gyakorol semmilyen hatást.

Gyakorolhat hatást, de akkor nincs kép. Tehát VAGY tökugyanaz jön ki a másik végén ami az egyik végén bement VAGY hibás a kábel. Csak ez a két eset van. Pont ezért nem gond, hogy egy kábelen megy a kép és a hang, mert SEMMI nem változhat a kábel két vége között.

A CD-t szerintem kiveséztük. Annak a D-A konverziójánál is lehetnek cselek, ezért ott lehet különbség. De egy HDMI kábelnél nem.

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 127

Hozzászólás Szerző: Roli80 »

Tehát, ha jól értem a HDMI kábel képre nem gyakorol semmilyen hatást. Ezt a logikát követve a hangra sem, de a CD játszók digitális kimeneteire is mindegy mit kötünk mivel kötünk, a végeredményt a külső DAC fogja befolyásolni vagy az sem csak az onnan kijövő analóg kábel?! A HDMI közel sem tökéletes szerintem. Képet hangot egy kábelen vinni...

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 127

Hozzászólás Szerző: Roli80 »

Hát ... izé ... igazából egy 10 éves Digital Projection Titan a vetítőm ... ami ugyan éppen egy 3 chip DLP de csak 720p felbontással, amit a Tisztelt Bíróság lesz szíves komoly enyhítő körülményként figyelembe venni az ítélet meghozatalánál ... kérem alássan ... :-)

Ja, és 700 Euróért vettem (+50 a szállítás) ami szintén komoly enyhítő körülmény!!! Én nem vagyok bűnös, kérem alássan! 

Csak azért kérdeztem, mert lépten-nyomon hivatkozol rá, de még nem írtad milyen. Nem kell  mentegetőzni, nem szólom le biztos komoly gép.

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2204

Hozzászólás Szerző: Fish »

Teljesen fölösleges olvasgatni, ahogy Muszklismick írta - ki kell próbálni és kész.

Viszont ez vagy fehér, vagy fekete és semmi köze a hithez.

Én a teljes elutasítást nem értem.
Nem tudom elképzelni, hogy a világ összes eddig kiadott BD lejátszója gyakorlatilag ugyanazt a képet produkálja, ha ugyanazt a lemezt beteszem.
Ha javítani nem lehet, akkor rontani sem - ha átmegy az 1 és a 0, akkor a végeredmény ugyanaz. 
Ezt olvastam ki a hozzászólásokból.
Azt sem hiszem, hogy nem fordult elő olyan, hogy egy új erősítőbe bevezetett és azon átvezetett HDMI jelnél ne tapasztalta volna valaki, hogy esetleg rosszabb lett a képminőség, mint addig direktben, vagy másik erősítőn keresztül vezetett jelnél volt.

Én nem utasítok el semmit sem, azt hogy valamit nem látok vagy hallok az nem jelent sokat(lehetek vak meg süket is) ,de az sem számít akkor ,hogy valaki meg igen vagy éppen beképzeli..   szóval ez patthelyzet a javából..

a bd lejátszót és más lejátszókat teljesen felesleges ide keverni ,sokkal összetettebb dolog ,mint egy szál hdmi kábel,és itt most erről volt szó nem másról! Az erősítők kép korrekciója meg aztán a hab a tortán,, ha a hangot is áteresztjük úgy hogy ne nyúlkáljon bele és már már eretnekségnek számít a dsp, meg az akusztikai mérés,állítgatás,akkor sztem az az első ,hogy minden ilyen opciót le kell tiltani a fenébe ami belenyúlna a képbe is.. sztem.. de aztán lehet ez is hülyeség..  egy biztos én minden  ilyesmit kikapcsoltam legyen az hang vagy kép modifikáció! 
Aztán persze mindenkinek szíve joga azt csinálni ami jólesik ,ezért ennyire összetett dolog az hogy kinek milyen kép v. hang tetszik jobban! Egy biztos valóban az a legrosszabb amikor valaki megpróbálja megmondani azt ,hogy pld.. nekem mi a jó ,vagy mi lenne a jó..  olyan sosem lesz semmilyen formában,hogy minden embernek ugyanaz legyen a tuti, és szetm. ez így van rendjén!     
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

Csutka

Hozzászólás Szerző: Csutka »

kivesézik itt,lehet olvasgatni!

http://www.expertreviews.co.uk/tvs-ente ... lute-proof

Teljesen fölösleges olvasgatni, ahogy Muszklismick írta - ki kell próbálni és kész.

Viszont ez vagy fehér, vagy fekete és semmi köze a hithez.

Én a teljes elutasítást nem értem.
Nem tudom elképzelni, hogy a világ összes eddig kiadott BD lejátszója gyakorlatilag ugyanazt a képet produkálja, ha ugyanazt a lemezt beteszem.
Ha javítani nem lehet, akkor rontani sem - ha átmegy az 1 és a 0, akkor a végeredmény ugyanaz. 
Ezt olvastam ki a hozzászólásokból.
Azt sem hiszem, hogy nem fordult elő olyan, hogy egy új erősítőbe bevezetett és azon átvezetett HDMI jelnél ne tapasztalta volna valaki, hogy esetleg rosszabb lett a képminőség, mint addig direktben, vagy másik erősítőn keresztül vezetett jelnél volt.

De azért azt halkan megjegyezhetem, hogy az alább említett vaktesztet eddig még soha, senki nem vállalta. Ez azért jól mutatja azt, hogy ANNYIRA azért senki nem akarja tudni, hogy tényleg van-e különbség a digitális kábelek között. 

A "vak"teszt pont nem jó. 

Kíváncsi lennék egy vaktesztre nálad, amikor cserélgetem a kábeleket, de mondjuk nem tudnád és az egyik csere után kicsit állítanék a kép-beállításokon is. Nem sokat, csak egy picit.
Tutira 10x azt mondanád, hogy nincs különbség! 

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 780

Hozzászólás Szerző: lacy »

Már megint vallásnak van beállíta az amit bárki ki tud otthon próbálni ha akarja és nem lusta megtenni, ez
valamiért rendszeresen előjön. Ennyire elkényelmesedtünk volna hogy már a saját érdekünkben sem vagyunk
hajlandóak valamit megtenni, kipróbálni ? 

én már felajánlottam a hdmi tesztre a dógaim

2 hdmi kimenetes erősítő, és két hdmi bemenetes projektor
bal sarokban a szutyok kínai noname kábelem 15 méter - aktív toldó - fél méter kábel összeállításban
jobb sarokba várjuk a kihívót, aki lehet bármilyen gyártású de legalább 7-8 méter hosszú mert különben nem ér oda

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2204

Hozzászólás Szerző: Fish »

kivesézik itt,lehet olvasgatni!

http://www.expertreviews.co.uk/tvs-ente ... lute-proof

proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

Muszklismick
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 229

Hozzászólás Szerző: Muszklismick »

Már megint vallásnak van beállíta az amit bárki ki tud otthon próbálni ha akarja és nem lusta megtenni, ez
valamiért rendszeresen előjön. Ennyire elkényelmesedtünk volna hogy már a saját érdekünkben sem vagyunk
hajlandóak valamit megtenni, kipróbálni ? 

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Ez a jó megoldás, ez nem fáj senkinek. Baj csak akkor van, amikor valaki a saját elméleti igazát tekinti szentségnek és elkezdi a saját tapasztalattal rendelkező másik felet erről győzködni.

Szerintem baj egyáltalán nincs, Sőt, az a jó, ha beszélünk, ettől okosodik mindenki.

De azért azt halkan megjegyezhetem, hogy az alább említett vaktesztet eddig még soha, senki nem vállalta. Ez azért jól mutatja azt, hogy ANNYIRA azért senki nem akarja tudni, hogy tényleg van-e különbség a digitális kábelek között. Beszélgetünk, érvelgetünk, elméleteket gyártunk, de mégis úgy tűnik, hjogy a "valamiben hinni" az millió éves igénye az emberi lényeknek. A tények megölik a hitet és mindenki szomorúbb lenne a végén: akinek a hite elbukott a teszten, az azért, a másik meg azért mert sajnálná az egyiket. Lehet, hogy bizonyos esetekben mindkét tábor boldogabb lesz a végén ha nem születik döntés ... más szóval jobb lehet ha egymás mellett békésen él két vallás, mint ha állandóan ölik egymást a felek.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Senkinek nem tűnt fel, hogy a 74 perces CD adat módban nem 740 megabyte hanem csak 650? Ez azért van mert audio módban nincs annyi plusz hibaellenőrző és javító kód rajta, ezért akkor ha jól emlékszem 2352 byte adat van egy szektorban tárolva, adat módban csak 2048 byte és a különbség a hibaellenőrző- és javító kód. Erre megvannak a matematikai módszerek, ezért amikor pl. egy HDD adatfelülete megsérül, észleli az operációs rendszer a hibás szektort és lekezeli a problémát.

Az, hogy egy készülék százmilliókba kerül, az sok ok miatt lehet, de nem azért, mert a kábelen a bithibák számát hivatott csökkenteni. Ezt ma már egy olcsó mobiltelefon is megcsinálja és még kábel sem kell neki. 

Akkor mégis miért van jól hallható különbség a CD lejátszók digitális kimenetei között? Vagy miért ad más hangi és képi produkciót egy tisztán digitális eszköz, ha egy jobb minőségű tápegységről tápláljuk, vagy egy rezgésmentes környezetbe helyezzük? Talán mert ott sem csupán nullák és egyesek mozgolódnak? Egy jelfolyam soha nem számokból áll, hanem elektromos, vagy optikai jelekből (vagy rádióhullámokból, de azt most inkább hagyjuk). Számok, azaz bitek csupán a tárolásnál és a processzálásnál, feldolgozásnál használatosak. Amint ezeket kiolvasod, máris nagyfrekvenciás elektromos jellé alakulnak át és ezek utaznak a kábeleken is.

Valóban létezik sokféle hibajavító eljárás, de nem célszerű keverni az adatmásolást és a realtime streamet. Előbbinél nincs időkorlát, utóbbi esetén erősen van. Ott a fogadónak nincs lehetősége visszanyúlni a feladóhoz, hogy ugyan küldd már át még egyszer, mert valami nem stimmel, hiszen már érkezik az újabb adat, az órajel szigorúan ketyeg. Ilyenkor a hiányzó adatokat mégis miből állítod elő? Interpolálhatsz, de ugye az már nem adathű továbbítás. Mond-e valamit az a kifejezés, hogy Bit Perfect? Érdemes utánanézni.

Csak egy példa a való világból: A sportközvetítéseknél használt mobil, kábel nélküli összeköttetéses kamerák jelét egy igen speciális eszköz továbbítja a néhány száz méterre lévő közvetítő kocsi felé. Amit szerinted egy mobiltelefonnal is meg lehet oldani, azt a broadcast mérnökök valamiért egy több millió forintos eszközzel végeztetik el, ami semmiféle manipulációt nem végez a jellel, csak megpróbálja továbbítani. És ez még 2016-ban sem mondható tökéletesnek, digitális világ ide, vagy oda.

Inkább hagyjuk, mert elkanyarodtunk a témától, amiért elnézést kérek. No meg hát mindig arra jutunk mi ketten, hogy Te elméleti alapon próbálod kitalálni, hogyan működik a világ, én meg a valóságot veszem alapul! Béke!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

... mindenki olyan kábelt vesz magának amilyet akar:)
Ez a jó megoldás, ez nem fáj senkinek. Baj csak akkor van, amikor valaki a saját elméleti igazát tekinti szentségnek és elkezdi a saját tapasztalattal rendelkező másik felet erről győzködni.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Engem meggyőztetek...

arról,hogy mindenki olyan kábelt vesz magának amilyet akar:)

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”