Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

bogyomoki
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: bogyomoki »

Sziasztok egy korrekt szervizet szeretnèk a figyelmetekbe ajànlani.
Batyo ajánlotta : 12.ker vizualszerviz Hertelendi utca 4/b.
Monitorok projik

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 96

Hozzászólás Szerző: PrinceHerceg »

Tessék:
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=1826395

De ez igaz minden minőségi vászonra, nem csak a miénkre.
Amúgy itt egy Hérával festett bútorlap volt az alap, amit mi csináltunk Fodesszel kezdésnek, amivel eltudott indulni a vetítés útján. Később megint csak költséghatékonyságbó ez a felület kapott egy normális vetítővászon felületet és sokkal jobb lett. De sokan beszámoltak már gagyi vászonról váltás után, hogy sokkal jobb egy minőségi felület. Én már kipróbáltam annak idején mindent nagyjából (mikor még nem ez volt a munkám) amire lehet vetíteni, de minőségi képet csak speciális vetítővászon lehet látni.

Látom, h teltebbek a színek és a natív kontraszt is több, csak hát az ár...  

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2108

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Tudsz esetleg olyan képet mutatni ahol a ti spéci vs pvc felület látható összehasonlításban?
Tessék:
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=1826395

De ez igaz minden minőségi vászonra, nem csak a miénkre.
Amúgy itt egy Hérával festett bútorlap volt az alap, amit mi csináltunk Fodesszel kezdésnek, amivel eltudott indulni a vetítés útján. Később megint csak költséghatékonyságbó ez a felület kapott egy normális vetítővászon felületet és sokkal jobb lett. De sokan beszámoltak már gagyi vászonról váltás után, hogy sokkal jobb egy minőségi felület. Én már kipróbáltam annak idején mindent nagyjából (mikor még nem ez volt a munkám) amire lehet vetíteni, de minőségi képet csak speciális vetítővászon lehet látni.
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Na jó, lapozzunk, milyen fekete festék lehet ez? 

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Tudsz esetleg olyan képet mutatni ahol a ti spéci vs pvc felület látható összehasonlításban?

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Köszi, de ez pöppet drága mulatság volna!
Én megtettem mindent, hogy aki nem szán nagy pénzmagot a vetítésre és nem tud komplett vásznat venni az is normális felületre tudjon vetíteni. Sajnos így sem olcsó, de ezek jó felületek. Sajnos a kínai vásznakon egyszerű fehér pvc van, azok nem vetítőfelületek, azért is olyan olcsóak.
Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Gbardo
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: Gbardo »

A házimozi/vetítősdi nem occsó buli. Ez alatt az ár alatt max a fehér fal van, ráadásul ezen az anyagon nem kicsi a kedvezmény.
Sony AG9 65"/Sony VPL-HW55ES/Screenline WavePlus Tensione 96"/Arcam AVR5/Oppo103D/CA CXN V2/B&W CM6 S2/B&W CMC S2/B&W M1/B&W PV1D/Audioquest Rocket 44/Audioquest X2/Audioquest Boxer/Audioquest Sydney/vmi Hama hdmi

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Hogy ne menjünk messzire

http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... C5%91knek/

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Kimondottan projektorhoz való vetítővászon anyagot hol lehet kapni?

Hogy ne menjünk messzire

http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... C5%91knek/
Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Kimondottan projektorhoz való vetítővászon anyagot hol lehet kapni?

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1437

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

... ami talán nem is olyan nagy gond annak fényében, hogy úgysem jó a projektorodhoz. Kivéve ha már nem a UST gépet használod... :-)
Kérjük, a fogyasztó azonnali dezinformálásának mielőbbi abbafejezését, továbbá a tartózkodó jellegű, valamint ironizálástól maximálisan mentes hozzáállás felvételét foganatosítani szíveskedjen!

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1275

Hozzászólás Szerző: violin »

... ami talán nem is olyan nagy gond annak fényében, hogy úgysem jó a projektorodhoz. Kivéve ha már nem a UST gépet használod... :-)
Na erre én is ráfutottam......mármint az olcsó vászon+UST kombináció inkompatibilitására....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Pontosan így gondoltam én is, csak az a baj, hogy nem igen van alternatívám sajna, mert pl az Easy shop se tudja már beszerzni!

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Gyors válasz: Az, hogy hullámos, a 30e Ft-ba simán belefér. Az, hogy ütött-kopott, már nem.

Pontosan így gondoltam én is, csak az a baj, hogy nem igen van alternatívám sajna, mert pl az Easy shop se tudja már beszerzni!

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Gyors kérdés: egy 4WORLD 100"-os vászon by MALL.hu esetében mennyire természetes, hogy új létére, 5 centinként vízszintes hullámok vannak benne, illetve a oldala behajlik, és rettenet ütött-kopott szinte minden pontján, a rémes gumi-festék szagáról már nem is beszélve!

Ez egy normál, állványos kézi rolós vászon 30k-ért, amit újnak mernek nevezni? Vigyem vissza, vagy vigyem vissza? 

Gyors válasz: Az, hogy hullámos, a 30e Ft-ba simán belefér. Az, hogy ütött-kopott, már nem.

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó

Gyors kérdés: egy 4WORLD 100"-os vászon by MALL.hu esetében mennyire természetes, hogy új létére, 5 centinként vízszintes hullámok vannak benne, illetve a oldala behajlik, és rettenet ütött-kopott szinte minden pontján, a rémes gumi-festék szagáról már nem is beszélve!

Ez egy normál, állványos kézi rolós vászon 30k-ért, amit újnak mernek nevezni? Vigyem vissza, vagy vigyem vissza? 

JaSSeR
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: JaSSeR »

bogyomoko: en nem talaltam senkit akinek ilyen van, pedig anno kerestem
"Ha a gazdagok harcolnak a szegények ellen, akkor azt háborúnak nevezik. Ha pedig a szegények küzdenek a gazdagok ellen, azt terrorizmusnak hívják."

bogyomoki
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: bogyomoki »

Sziasztok kinek van Benq w 7500 gèpe mik a tapasztalatok?
Köszönöm.

paler
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 419

Hozzászólás Szerző: paler »

Egy kis nosztalgia: Te is ilyen gépen nézted a kedvenc filmjeid
Videó

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen  /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />  

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Épp tegnap hívott fel egy ügyfelünk, miszerint 2500 óránál tart a HW55 számlálója, de már szinte alig van fényerő a 265x149-es vásznán. Rendeltünk egy új izzót.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

A sony HW55 esetében nem úgy volt, hogy ~1500 lámpaóránál érdemes izzót cserélni? Most olvasom, hogy akár 5000-et is bír. Gondolom fényerő csökkenéssel....

http://www.sony.co.uk/pro/product/proje ... /#features

Mi a helyes, figyeljem a fényerő vesztést, s ha gyengének találom az izzót, csere? 700-nál járok, LOW üzemmódban.
Kb 3000 környékén lesz aktuális a csere, akkor elèri az 50%-os fènyerő csökkenèst, persze, ha zavar, ha nem max 4000-ig mehet.
Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

A sony HW55 esetében nem úgy volt, hogy ~1500 lámpaóránál érdemes izzót cserélni? Most olvasom, hogy akár 5000-et is bír. Gondolom fényerő csökkenéssel....

http://www.sony.co.uk/pro/product/proje ... /#features 

Mi a helyes, figyeljem a fényerő vesztést, s ha gyengének találom az izzót, csere? 700-nál járok, LOW üzemmódban. 

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1493

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Bízva a rutinotokban várnám a témában a felhomályosításomat

Köszi

Ha projektor javítás, tisztítás vagy izzó csere, akkor keresd Batyót.
0620 256 0366

Saby20
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Saby20 »

Üdv mindenkinek!

Új vagyok a terepen és valójában csak egy problémám van, melynek megoldásában a segítségeteket szeretném kérni...elérkezett az idő, miszerint imádott Epson EH-TW2900 névre hallgató projektoromban az izzó hosszas szenvedés után nemesebb életcélt találva magának már a túlvilágon fényeskedik az útkeresők népes táborának, s nem szolgálja már gyarló földi örömszerzésem audiovizuális arzenálját. Az izzó/lámpa keresés kb. három hete kezdődött meg, és hosszas kutatás után, az alternatívák sorra vétele után úgy döntöttem, hogy eredeti OSRAM P-VIP 200/1.0 E50 nevű izzómat földi porhüvelyében (modul nélkül) cserélném nyilvánvaló pénzügyi okok miatt ugyanerre a típusra. Az izzó cseréjét megoldom, műszaki beállítottságú ember vagyok, azonban néhány dolog fúrja az oldalamat...miszerint például ha ugyanezen izzó család 230W-os változatát választanám véletlenül, úgy számíthatok-e mérsékelt tüzijátékra a nappalimban, vagy csak csendben szétolvadna belülről az én kis képi megjelenítő készségem? A választ nyilván sejtve tenném fel a következő kérdést; miszerint ha csakis a gyári izzóval érdemes próbálkozni, úgy azt honnan szerezzem be??? Ugyanis felvettem a kapcsolatot az utóbbi hetekben jónéhány üzlettel szerte a kis bolygónkon, de akik egyáltalán válaszra méltattak, azoktól nem vagyok hasra esve, annak ellenére, hogy mindenkitől garanciát kaptam az izzó eredetiségét illetően... ilyen pl. a beamer-parts.eu internetes oldallal magát képviselő cseh cég is, vagy a német LampsAndParts, vagy a (meglepő módon háztartási - és barkácsáruháznak tűnő) német real üzletlánc, hogy a rengeteg amazon.de hirdetésről már említést se tegyek az amerikai cégekkel egyetemben. Ha az utángyártott verziót választanám, úgy egy komplett ELPLP49-es modul végtelen mennyiségben áll rendelkezésre kb. 30€-tól, és mélyen beleásva magam a témába arra a következtetésre jutottam, hogy ezek nagy része megbízható, hosszú élettartammal rendelkezik, hiba mentes, sokukra akár egy év garanciát is vállalnak, azonban szinte mindenki arra a megállapításra jutott a használóik közül, hogy ezek fényereje, s az általuk a vászonra világított kép kontrasztaránya, színei sajnos messze elmaradnak a gyári értékektől. Így jutottam el hozzátok a kész kérdésemmel, miszerint; honnan a répából rendelhetek nyugodt lelkiismerettel egy eredeti izzót a fent említett típusjelzéssel, amire lehetőleg nem egy húzott szemű kis fickó festegette rá az OSRAM feliratot egy sötét alagsori szobában egy alkoholos filccel.
Bízva a rutinotokban várnám a témában a felhomályosításomat

Köszi

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Szinte mindenki egyetért abban, hogy a következő állítás igaz (mondjuk most csak UHP lámpás gépekről beszélve):

"Tökéletesen szivárványmentes képet 1 chip-es DLP projektorral nem lehet vetíteni."

Na, ez a tévhitek tipikus példája. Matematikai értelemben ugyanis a fenti állítás NEM igaz. Ha ideteszem a valóban igaz állítást, akkor viszont mindenki csaphat a homlokára és poryoghatnak a tantuszok... szóval az igaz állítás szerintem ez:

"Tökéletesen szivárványmentes SZÍNES képet 1 chip-es DLP projektorral nem lehet vetíteni."

Miért hamis az első állítás? Mert tudok rá ellenpéldát mondani! Amikor egy fehér szegmenst is tartalmazó színkerékkel szerelt DLP projektor "fekete-fehér" képet vetít (kizárólag a fehér szegmens használatával). Ekkor CSAK fehér fény éri el a vásznat, tehát NINCS szivárvány.

Onnantól kezdve, hogy a színkeréken fehér szegmens is van, a vetített képben a szivárvány mennyisége félig-meddig programozástechnikai kérdéssé válik. Hogy miért?

Mert a gép szoftvere dönti el, hogy hogyan fogja értelmezni a színeket. A "sima" RGB színkerekes DLP, ha rózsaszínt kell neki vetíteni, akkor azt fogja gondolni, hogy a "rózsaszín" az "valamennyi vörös, meg kicsit kevesebb kék és zöld".

A fehér szegmenses színkerekű gép is gondolhatja pontosan ugyanezt, de neki van egy másik lehetősége is. Ő gondolhatja úgy is, hogy a rózsaszín az egy csomó fehér, amihez egy kis plusz piros van hozzákeverve. Magyarul vetítheti a rózsaszínt a fehér szegmens "intenzív" és a vörös szegmens "mérsékelt" használatával. Az eredmény a vásznon "fotonszámra" ugyanaz. ... de van egy nagyon nagy különbség is. IDŐBEN máshogy fognak eloszlani a fotonok! Ha az RGB színekből vetítünk, akkor minden pillanatban csak EGY szín van a vásznon, tehát a rózsaszín vonal azonnal (és teljesen) R-G-B színekre bomlik abban a pillanatban, ahogy a szemünket mozgatjuk.

Ezzel szemben ha a fehér szegmens használata "viszi" a vászonra a fotonok (mondjuk) 90%-át, akkor az idő 90%-ában EGYSZERRE van a vásznon vörös, zöld és kék foton, tehát ez a rész NEM bomlik a szivárvány színeire a szemünk mozgatásakor. A maradék kis (10%) vörös fény fog "beágyazódni" a fehér vonalak közé, amikor a szemünk mozgatása "virtuálisan szétkeni" a fehér vonal képét a vásznon, de (szerintem) valószínűtlen, hogy ezt észrevegyük.

Bevezethetünk egy mérőszámot, ami minden összetett szín esetén megmondja, hogy melyiket mennyire "szivárványosan" vetíti egy projektor a vászonra. Mondjuk ez mutathatná az "alapszínként" vetített fotonok és az összes kivetített fotonmennyiség hányadosát. "Alapszíneknek" most tekinthetjük a másodlagos alapszíneket is. De hogyan is értem ezt? Talán a gyakorlati példák egy kis magyarázattal megvilágítják a dolgot, úgyhogy nézzük a projektortípusokat sorban:

- Az LCD (és 3 chip DLP) projektorok esetén (ahol a színek egyszerre haladnak át a 3 panelen) gyakorlatilag nulla a "szivárványosság", mivel ezek a gépek (gyakorlatilag) sosem vetítenek alapszíneket (ha csak nem pont ez a feladat) tehát a fenti tört számlálója nulla. Pici elhanyagolás van a dologban, de a lényeg látszik.

- Az 1 chip-es fehér szegmens nélküli színkerekes DLP esetén a "szivárványosság" 100% közeli a CIE diagram szürkepontja közelében és csak az elsődleges alapszínekhez közeledve csökken le (hiszen ezekben az RGB komponensekből "szinte" csak egy van jelen). Ezek a gépek CSAK alapszíneket (esetleg másodlagosakat is) tudnak vetíteni, tehát MINDEN összetett színt ezekből "kevernek" ki. Ha az RGB mellett másodlagos alapszínek is vannak a színkeréken, akkor ezek közelében is csökken a szivárványosság (hiszen pl. a sárga szegmens által vetített sárga szín is szivárványmentessé válik). Általánosan:mondhatjuk, hogy minden olyan szín közelében nullára csökken a kép szivárványossága, amihez van "saját szegmens" a színkeréken.

- Az 1 chip-es fehér szegmenses színkerekű DLP esetén tehát (ha a gép a fehér szegmens intenzív használatára van programozva) akkor a CIE diagram közepén, a szürkepont közelében IS lecsökken a szivárványosság nagyon kicsire (hiszen saját szegmense van a szürke/fehér "színnek"). Viszont a CIE diagramon a középponttól eltávolodva a szivárványosság sajnos növekszik, hiszen ezek a színek egyre kevesebb "fehér" fényt tartalmaznak, tehát egyre kevésbé tudja a gép a fehér szegmens fényét kihasználni (és egyre inkább ugyanúgy kell vetítenie ezeket a színeket, mint egy "normál" DLP-nek, így a színháromszög szélei felé tehát ezek is ugyanazt csinálják, mint egy fehér szegmens nélküli DLP.

A fehér szegmens használata tehát "csak" a fehér-közeli színek "szivárványtalanításában" segít ... ott viszont RENGETEGET. A kérdés csak az, hogy a GYAKORLATBAN mennyit nyertünk ezzel filmnézés közben? Erre is egyszerű a válasz: "rengeteget". Ennek az oka pedig nagyon egyszerű: pont ott segít ez a megoldás a legtöbbet, ahol a legnagyobb baj van. A szivárvány ugyanis akkor látszik jól, amikor FÉNYES de kicsi felületű, azaz vékony, pici, összetett színnel rajzolt (általában fehér) pöttyök- vagy vonalak vannak a vetített képben egy jó sötét háttér előtt. Tipikus példák: éjszakai felvételeken a csillagok, vékony Holdsarló  utcai lámpák fehér "pöttyei", autók reflektorai, fehér villanyoszlopok, fehér fénycsövek, űrfelvételeken a fekete háttér előtt lebegő űrhajósok, kábelek, antennák ... stb. Ezeken ORDÍT a szivárvány ... de ezt szépen megszünteti a fehér szegmens használata. A szürkeponttól távolodva a fehér szegmens egyre kevesebbet segít ugyan, de itt komolyabb probléma sincs, tehát nem baj, ha segítség sincs. Az elsődleges alapszínek közelében eleve nem is lehetne szivárvány, a másodlagos alapszínek meg kaphatnak saját szegmenst a színkeréken, így már a színháromszög szélein sincs semmilyen probléma. 

Nem mondom, hogy a fehér szegmens hozzáadásával 3 chip-es DLP-t csináltunk egy 1 chip-es gépből, de azt igenis mondom, hogy RENGETEGET javul a szivárvány-helyzet.

De sajnos ez nem jelenti azt, hogy minden ilyen színkerekű DLP hirtelen komoly házimozis géppé vált volna. Ez sajnos nem igaz. A fehér szegmens használatának ugyanis hátránya is van: mivel ez a szegmens sok fényt enged a DMD felületére, a feketeszint emelkedni fog. Persze vele együtt a fehérszint is ugyanannyival megemelkedik, így végül az on/off kontraszt nem romlik elméletileg ... de a végére valamennyit mégis romlik majd. Házimozis gép esetén ugyanis illene a színek össz-fényességének a fehér fényességének legalább a közelében lenni. Ha ez nem teljesül, a fényes jelenetek alulszaturáltak lehetnek, tehát romlik a kép minősége. A megnőtt fényerőt tehát teljes egészében csak fekete-fehér filmek vetítésekor használhatnánk ki (mivel ott az alulszaturáltság nem valódi probléma :-) viszont a színes filmek esetén vissza kell vennünk a fényerőből valamennyit ... de ezzel meg rontjuk az on/off kontrasztot. QED.

Ez a megoldás tehát csak komoly, minőségi alkatrészeket használó, rendesen megtervezett és megépített DLP vetítők esetén használható jól, ahol bőven van elég kontraszt az "induláskor" ahhoz, hogy abból még valamennyit elveszítve se legyünk végül szomorúak. A kicsit kisebb (de még mindig jó) on/off kontrasztért cserébe megkapjuk egy 3 chip-es DLP fényerejét és egy közel (de azért nem teljesen) szivárványmentes képet ... mindezt egy 1 chip-es DLP áráért ... ez nekem nagyon is tetszik. Főleg a 3 chip-es gépek árának az ismeretében ... :-)

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”