Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

A DLP-rol ugy altalanosagban kijelentheto, h nem eppen lopakodok. Ezt meg Gyulaipali is elismeri. Sot javasolja a kulon helysegben elhelyezest. Hiccusz LED Runco-ja sem volt eppen halk, ...

Én nem a DLP-ről általában gondolom, hogy hangos, hanem konkrétan azokról az ipari "nagyvasakról" amiket én "gyűjtök". A Samu is DLP de alig van hangja ... mert az direkt házimozira van tervezve. (De nem is hiszem, hogy mondjuk 25000 óra vetítést kibírna egy Samu!!!)

Szerintem az ipari nagyvasakban azért van sok (5-8db) ventillátor, hogy minden alkatrész mindig hideg legyen, így hosszabb az élettartam (pl. a hőtágulás lassabban töri el a forrasztásokat ha nem is melegszik fel az alkatrész). Ezeknek nem 1-2ezer órát kell kibírni és nem párszáz bekapcsolást.

A DLP-ben a színkerék forgása kelt ugyan plusz zajt, de egy jól megépített színkerék nem olyan hangos, hogy abból bármi gond legyen. Szóval szerintem lehet halk egy DLP ... csak mivel a színkerék mozog benne, ezért pont ugyanolyan halk nem lehet mint egy LCD (amiben nem mozog semmi a ventillátorokon kívül).

A 3 chip DLP is lehetne halk ... de az is általában ipari jellegű gépek (pl. a DPI gépei biztosan) ezért azokban is komoly hűtés van ... ami persze zajt kelt. De pl. egy Sim2 C3X zajszintjéről nem tudok semmit, az házimozis gép (mondjuk azon nem is illik kocsival áthajtani :-) de valószínűleg halk. Valamit valamiért.

A LED problémája, hogy az élettartam szélsőségesen függ a hőmérséklettől, ezért nagyon hidegen kell tartani a LED-eket működés közben. Ezért van az ilyen gépekben sokszor vízhűtés és ezért pörögnek a ventillátorok bennük jobban mint amit a fényerő alapján gondolnánk.

PJani
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: PJani »

Köszönöm a válaszokat, marad a személyes meghallgatás...:-)
Megfordult a fejemben hogy esetleg kipróbálnék egy Runco-t és ezért a kérdezősködés.
Kicsi a nappali, a mostani proji fej felett van de halk (Pana 6000-es, ecoban 22dba), terv szerint egy métert el fogom vinni hátra majdnem falig és konzol helyett egy polcon kap helyet (feleségbarát mode on). Volt 27-29dba körüli vetítőm is de azt azért halkabb jeleneteknél már lehetett hallani eléggé.
Még egyszer köszi.

gyeniko
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 287

Hozzászólás Szerző: gyeniko »

Nekem volt, több mint 4 évig. Most ellenőriztem, a gyari manual-ben sincs adat erről, de őszintén szólva hangos. Én megszoktam, nem zavart (a képe kárpótolt érte), de nem vagyunk egyformák. A halk filmnézést zavarhatja.  
Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindíg meg kellene tenni, amit lehet!

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2576

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Tenyleg elnezest kerek, ez egy kijelenthetjuk, oreg gep. Az sem veletlen, h sehol nem szerepel a zajkibocsajtasi adat. A DLP-rol ugy altalanosagban kijelentheto, h nem eppen lopakodok. Ezt meg Gyulaipali is elismeri. Sot javasolja a kulon helysegben elhelyezest. Hiccusz LED Runco-ja sem volt eppen halk, pedig az azert joval ujabb, mint a 900. Azt javaslom a keddezonek gyozodjon meg rola, akar Thx kolleganal, h egyutt tud-e elni vele.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1208

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Na várjál, nem mind1 mikor füleled. Ha éppen zúzol 105-7dB csúcsokkal akkor valóban nem lehet hangos. Ha egy jó kis csendes filmet nézel akkor már más a leányzó fekvése. A nem érzem hangosnak kijelentés nem meggyőző azért. Lehet neki oké, lehet mást meg kikergetsz a világból vele. Azt hiszem ez pont, h tűréshatár függő, az meg mindenkinél más. Nem tudom a pontos adatot, de ezek nem halk gépek, és ez tuti biztos.
Normál hangerőn, csendesebb jelenetnél is a filmet nézem, eszembe nem jut a proji hangjára koncentrálni. Egy konyha-nappaliban pl. zúghat a hűtő, mosogatógép, fújhat a klíma stb., azok nem zavarnak? Ahogy írtad, tűréshatár függő.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

Szerintem a Sony-nál biztos hangosabb, de lehet hogy azért annyira még sem vészes. Anno THXfan ezt írta róla: A projit nem érzem annyira hangosnak, mint sokan írták még így sem, hogy szinte a fejemnél van..........
Na várjál, nem mind1 mikor füleled. Ha éppen zúzol 105-7dB csúcsokkal akkor valóban nem lehet hangos. Ha egy jó kis csendes filmet nézel akkor már más a leányzó fekvése. A nem érzem hangosnak kijelentés nem meggyőző azért. Lehet neki oké, lehet mást meg kikergetsz a világból vele. Azt hiszem ez pont, h tűréshatár függő, az meg mindenkinél más. Nem tudom a pontos adatot, de ezek nem halk gépek, és ez tuti biztos.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1208

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Szerintem a Sony-nál biztos hangosabb, de lehet hogy azért annyira még sem vészes. Anno THXfan ezt írta róla: A projit nem érzem annyira hangosnak, mint sokan írták még így sem, hogy szinte a fejemnél van..........
Nem nevezném hangosnak, bár más projektorom még nem volt. Kellemes hangerővel kell nézni a filmeket és meg sem hallod, csak az erősítődre vigyázz, nehogy túltold .
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

paler
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 418

Hozzászólás Szerző: paler »

Hát közel sem halk gépek ezek a bőszme gépek. Ha 30 alatt lenne csodálkoznék. 

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen  /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />  

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

A nagy doboz miatt nem lehet sok de azért ha vki találkozott ezzel vagy személyes tapasztalata van akkor lsz. írja már meg. köszi előre is.
Hát közel sem halk gépek ezek a bőszme gépek. Ha 30 alatt lenne csodálkoznék. 

paler
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 418

Hozzászólás Szerző: paler »

sziasztok,
nem találom az adatlapokon és máshol sem hogy mekkora venti zaja lehet a Runco RS900 ill. 1100 vetítőknek. A nagy doboz miatt nem lehet sok de azért ha vki találkozott ezzel vagy személyes tapasztalata van akkor lsz. írja már meg. köszi előre is.

THXfan-nak RS900 projektora van, kérdezd őt.

JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen  /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />  

PJani
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: PJani »

sziasztok,
nem találom az adatlapokon és máshol sem hogy mekkora venti zaja lehet a Runco RS900 ill. 1100 vetítőknek. A nagy doboz miatt nem lehet sok de azért ha vki találkozott ezzel vagy személyes tapasztalata van akkor lsz. írja már meg. köszi előre is.

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Mert házimozira is hirdetik, mert kis felbontás...

Nekem is van egy projektorom aminek 1280*720 a felbontása és évekig örömmel moziztunk vele. Még a rezgőtükör előtti korszakban.

A titok az, hogy nem szabad nagyon közel ülni a képhez, akkor nem látod a csirkehálót és teljesen jól lehet vele mozizni.

A másik lehetőség, hogy picit defókuszálod a képet. Kevésbé lesz éles de nem fog úgy látszódni a csirkeháló, sokkal élvezhetőbb lesz a kép. A nagymoziban is ezt csinálják és működik (persze 2K felbontással).

De az már más kérdés, hogy ha egy prezis gép drágább mint egy házimozis, akkor nem sok értelme van a prezis gépet venni ... 

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

Barmelyikkel lehet.

Csutka

Hozzászólás Szerző: Csutka »

Mert házimozira is hirdetik, mert kis felbontás, mert valójában ez egy prizis gép, semmi egyéb. Beszélnek kiváló kontrasztról..................

Lehet ezzel mozizni azért.

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

Miért a  - "jaj" ?
Mert házimozira is hirdetik, mert kis felbontás, mert valójában ez egy prizis gép, semmi egyéb. Beszélnek kiváló kontrasztról..................

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

R_Andras
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 56

Hozzászólás Szerző: R_Andras »

Sokat beszélgettetek a mozik vetítőjéről mostanában.

Nos egy kis adalék:
Múlt héten Olaszország déli részén jártam, és egy Cava dei Tirreni nevű helyen a templom melletti kolostorban (!) láttam a csatolt képen látható régi mozi vetítőgépet, ami kb. egy ember magasságának felel meg 
Ugye mennyit változott a technika fél évszázad alatt?

Blogom

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Nem létezik nem "gagyi", hanem minőségi 4K chip? Vagy azzal már 10 ezer euró lenne az ára?

Pont ezen gondolkoztam én is, erre tessék, pont ezen jár más agya is... :-)

Szóval a Texas Instruments már a kezdetektől a "megfizethető 4K" szerepkörben népszerűsíti ezt a chipset-et ... tehát ez magyarul az "olcsó-4K". Ez azért vicces, mert az új technológia első körben mindig a drágább készülékekben szokott megjelenni, de most pont fordítva csinálták és először az "olcsó" változatot dobták a piacra. A piac nem is nagyon tudta mit csináljon, nem adhatta először a "szegények" kezébe a "csodát" olcsón, a gazdagok meg irigykedhettek volna ... így először drágább gépekbe tették ezt a gagyi-4K chip-et ... ami persze elég fura volt, mert ki a fene akar drágán venni 1000:1 körüli kontraszttal vetítőt?

Mostanában jutunk oda, hogy a valóban olcsóbb gépekben is megjelenik ez a 4K chip, de komolyabb/drágább gyári megoldás még mindig nincsen DLP 4K-ra.  Annyira nincs, hogy a Barco inkább megépítette a "rezgetőt" saját maga a 2560 pixeles (régebbi, de NAGYOBB, 0,9"-es) DMD-k elé, mert megunta a várakozást. Magyarul ugyanazt csinálták mint amit én az 1080p géppel csinálok, csak ők a projektoron belülre tették a pixel-tologató-megoldást (és nekik prizma rezeg, nem tükör). De a lényeg ugyanaz. Ők a 2560 pixelt duplázzák, így keletkezik (kb.)  4K felbontás a vásznon, de mivel a chip nagyobb (és 7 mikronosak a billenőtükrök, nem 5 mikronosak mint a gagyi 4K esetén) és ezért a kontraszt is teljesen jó. De hát azok 10 milla feletti gépek ... viszont tényleg komolyak.

Szerintem egyébként minden idők legjobb DLP chip-je az 1080p felbontású, 0,95"-es DC4 chip, ezen 10 mikronosak (!!!) a tükröcskék és a chip nagyobb is mint a 2560 pixeles (0,9") chip-ek. Ez a valaha létezett legkontrasztosabb DLP projektorok építését lehetővé tevő DLP chip, ez van ("hármasával") pl. a Sim2 C3X 1080-ban. Ehhez nagyon hasonló a DC3 változat, az én PD gépemben is ez a chip van, meg még sok más "komoly" gépben is (RS900/1100, DPI M-Vision, stb.). Ezek a chip-ek a fejlett technológia ÉS a NAGY MÉRET miatt ilyen jók. Ezek kontrasztját kisebb tükörmérettel nem lehet utolérni (bár ezek "csak" DC3 chip-ek) hiába használnak DC4 technológiát kisebb chip-ekben, a nagy fizikai méretet semmi nem pótolhatja. Ezért nem értem miért nem használja ezeket az 1080p chip-eket a Barco "rezgetővel" azaz ugyanazzal a felbontás-duplázó rendszerrel amit a 2560 pixeles DMD elé tesznek a 4K felbontáshoz. Ez ugyan "csak" kb. 3K felbontás lenne, de brutális kontraszttal ... és ezt a kontrasztot sehogy máshogy NEM lehet elérni nagyobb felbontás mellett (kivéve ha óriási lenne a DMD, de ahhoz meg nagyon drága optikát kellene használni, az azért nem jó megoldás). Mivel szerintem normál házimoziban bőven elég lenne a 3K felbontás, így a gép sem lenne horror drága, a kép is jó lenne .. .csak valamiért ezt mégsem csinálják. Sajnos.

R_Andras
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Szerintem még az UHZ65-öt sem kell teljesen leírni, mivel abban is modern fényforrás van, tehát tudnia kéne legalább a DCI-P3 színteret. HA ezt végre okosan tervezték és (végre) optimálisan használják benne a gagyi-4K chipset-et (tehát nem kell a DMD-nél visszafogni a feleslegesen sok kéket/zöldet) akkor lehet valamivel jobb a kontraszt mint a gagyi változatok esetén eddig volt. Ehhez még egy tényleg jó dinamikus íriszt téve akár jó is lehetne az eredmény. Csak attól félek, hogy ezt nem az Optoma hanem mondjuk a Sim2 fogja "meglépni" először és az olcsóbb gépek csak pár év múlva fogják valóban optimálisan használni a pici-gagyi DLP-4K chip-et. Vagy azok talán soha. Az olcsóbb gyártók ezt a chip-et ma pont ugyanúgy használják ahogy előtte a FullHD chip-eket használták: "ráküldik" a lámpa 10000K körüli színhőmérsékletű fényét és a felesleges zöldet visszafogják a CMS-ben. Ettől a színek jók is lesznek, lehet "bright" módot csinálni a gépnek, de a kontrasznak annyi. A DPI Titan 2006-os gép, ősöreg DMD-ket használ (DarkChip2 és 720p) és mégis 4000:1 VALÓS natív kontrasztot tud. Nemrég mértem meg műszerrel és most is ezt tudja, 11 év után. De NINCS is benne "bright" üzemmód ... Ha végre az olcsóbb gyártók is KALIBRÁLT KÉPMINŐSÉGRE (és nem "bright" módra) optimalizálnák a gépeket, szerintem a gagyi-4K chip-ből is lehetne elfogadható kontrasztot kihozni. Nyilván olyat soha, amilyet a komoly (nagy) 1080p chip-ek tudnak, de teljesen elfogadhatót igen. Szerintem egy 2000:1 körüli natív kontrasztból kiindulva egy jó dinamikus írisszel már teljesen jó lenne a végeredmény. Elméleti akadálya ennek nincs, elméletben szerintem ezt még pont meg lehetne csinálni ezzel a pici 4K chip-pel ... csak hát a gyakorlat ... na, azt még "reszelni" kell.... 

Nem létezik nem "gagyi", hanem minőségi 4K chip? Vagy azzal már 10 ezer euró lenne az ára?
Blogom

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszönöm a részletes véleményed.
Mi a nappaliban mozizunk de át lett alakítva "denevérbarlanggá" így inkább nevezném moziszobának aminek olykor nappali funkciója is van.
Számomra az otthoni tuning nem járható út, mert nem értek hozzá, így megvárom a megfelelő projektor megjelenésének idejét.

Ha jól értem amit írtál: akkor majd pl. az UHZ65 projektor utódja vagy valami hasonló led/lézer projektor - 5000 lumen körüli valós fényerővel, Bt2020-as kompatibilitással - lehet alkalmas arra, hogy jó HDR képet vetítsen, és ez már egy olyan jelentős előrelépés lehet amiért érdemes pénzt költeni a mostani fullHD projektorok cseréjére.

Szerintem még az UHZ65-öt sem kell teljesen leírni, mivel abban is modern fényforrás van, tehát tudnia kéne legalább a DCI-P3 színteret. HA ezt végre okosan tervezték és (végre) optimálisan használják benne a gagyi-4K chipset-et (tehát nem kell a DMD-nél visszafogni a feleslegesen sok kéket/zöldet) akkor lehet valamivel jobb a kontraszt mint a gagyi változatok esetén eddig volt. Ehhez még egy tényleg jó dinamikus íriszt téve akár jó is lehetne az eredmény. Csak attól félek, hogy ezt nem az Optoma hanem mondjuk a Sim2 fogja "meglépni" először és az olcsóbb gépek csak pár év múlva fogják valóban optimálisan használni a pici-gagyi DLP-4K chip-et. Vagy azok talán soha. Az olcsóbb gyártók ezt a chip-et ma pont ugyanúgy használják ahogy előtte a FullHD chip-eket használták: "ráküldik" a lámpa 10000K körüli színhőmérsékletű fényét és a felesleges zöldet visszafogják a CMS-ben. Ettől a színek jók is lesznek, lehet "bright" módot csinálni a gépnek, de a kontrasznak annyi. A DPI Titan 2006-os gép, ősöreg DMD-ket használ (DarkChip2 és 720p) és mégis 4000:1 VALÓS natív kontrasztot tud. Nemrég mértem meg műszerrel és most is ezt tudja, 11 év után. De NINCS is benne "bright" üzemmód ... Ha végre az olcsóbb gyártók is KALIBRÁLT KÉPMINŐSÉGRE (és nem "bright" módra) optimalizálnák a gépeket, szerintem a gagyi-4K chip-ből is lehetne elfogadható kontrasztot kihozni. Nyilván olyat soha, amilyet a komoly (nagy) 1080p chip-ek tudnak, de teljesen elfogadhatót igen. Szerintem egy 2000:1 körüli natív kontrasztból kiindulva egy jó dinamikus írisszel már teljesen jó lenne a végeredmény. Elméleti akadálya ennek nincs, elméletben szerintem ezt még pont meg lehetne csinálni ezzel a pici 4K chip-pel ... csak hát a gyakorlat ... na, azt még "reszelni" kell.... 

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

Én várnék.
Köszönöm a részletes véleményed.
Mi a nappaliban mozizunk de át lett alakítva "denevérbarlanggá" így inkább nevezném moziszobának aminek olykor nappali funkciója is van.
Számomra az otthoni tuning nem járható út, mert nem értek hozzá, így megvárom a megfelelő projektor megjelenésének idejét.

Ha jól értem amit írtál: akkor majd pl. az UHZ65 projektor utódja vagy valami hasonló led/lézer projektor - 5000 lumen körüli valós fényerővel, Bt2020-as kompatibilitással - lehet alkalmas arra, hogy jó HDR képet vetítsen, és ez már egy olyan jelentős előrelépés lehet amiért érdemes pénzt költeni a mostani fullHD projektorok cseréjére.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Erről mi a véleményetek?
Tud valaki közelebbit erről a közeljövőben megjelenő modellről?

Szerintem ez egy másodlagos (CYM) de inkább fehér szegmens használatával nagyobb fényerőre "tuningolt" változata leírásban emlegetett másik modellnek. Házimozira szerintem ez nem annyira lesz jó... ez inkább prezis gépnek látszik (UHP fényforrással).

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Pali, ...  én is úgy gondolom nem jött még el 4K projektorok ideje ...

Kíváncsi lennék a véleményedre, szerinted jól gondolom? Te a helyemben már gondolkodnál a cserén vagy várnál még?

Én várnék.

Két dolog piszkálja ma mindenkinek a "csőrét":

1.) Élvezni akarja a 4K több és jobb pixelének a képességeit.
2.) Elfogadható minőségben meg akarja nézni az UHD filmeket a jelenlegi gépén.

Jelenleg egyik sem megnyugtatóan megoldott feladat.

Az UHP-s 4K gépek fényforrása igen kompromisszumosan képes csak WCG (BT.2020) megjelenítésre, márpedig a jobb színeket az is tudná élvezni aki nappaliban vetít. Ez tehát MINDENKINEK valós hasznot hozna. De ma még NEM az ehhez szükséges fényforrás az általános.

A HDR élvezetéhez viszont már igen jó VALÓS kontraszt kellene a vásznon, ehhez denevérlyukban kell vetíteni, tehát a HDR-hez szerintem már dedikált mozi is kellene (vagy tévé, de engem az nem vonz). Ezt tehát már a házimozisok közül nem mindenki, csak a dedikált mozival rendelkezők fogják tudni vetíteni teljes "szépségében". De talán valamekkora részben nappaliban is javulhat ettől a kép.

Egy valóban (legalább) DCI-P3 színterű és jó HDR megjelenítésű modern géppel tehát mindenki nyerne, ha nem is azonos mértékben.

Viszont mivel a nem, HDR/Bt2020 kompatibilis gépek még a 2. pontot sem oldják meg (a lejátszónak/HTPC-nek kell megoldani a "visszakonverziót") ezért én ilyen gépet sem vennék addig, amíg ezek a problémák elfogadhatóan meg nem oldódnak.

Ha viszont ezeket megoldja az ipar, akkor a jó minőségű (idősebb) gépeket is meg lehet majd venni használtan, hiszen ezek már senkinek sem fognak kelleni. És pl. egy 3 chip-es DLP esetén a Rec.709 színtérből DCI-P3 színteret csinálni házilag sem lehetetlen, pár plusz interferencia-szűrőt kell csak "begyógyítani" a gép fényútjába (HA az hozzáférhető) és kész is a natív a DCI-P3 projektor. Mivel az alapszínek ezekben a gépekben "külön utakon járnak" ezért színenként egy-egy szűrő kell csak, ami sokkal könnyebb feladat mint egy kombinált RGB interferencia-szűrőt tervezni és legyártani. A fényerő persze csökkenni fog, de azok a gépek úgyis SOKKAL fényesebbek mint amire egy házimoziban szükség van ... és ezt a lehetőséget igen kevesen ismerik, ezért a használtpiaci árak a gépek "elavultságát" fogját tükrözni. Már most is látok a piacon olyan 3 chip-es DLP gépeket, amelyek pár éve még jóval drágábbak voltak (és gyorsan meg is vette őket valaki) most meg nem kellenek senkinek, még jóval olcsóbban sem. Pedig ezekben azért van tuning-potenciál elég rendesen... meg komoly optika is ... és ezekben nem a gagyi4K chip van, tehát az on/off kontrasztjuk sem "reménytelenül" gyenge...

Nekem tényleg semmi bajom a modern technológiával, de akkor nagyon is bajom van vele, ha kontraszban kb. 15 évet kell visszalépnem ahhoz, hogy a modern képet élvezzem. Ha majd lesz rendes és modern projektor a piacon, én is elgondolkozom a cserén, de DLP vonalon erre még biztosan várni kell, addig (nekem) marad a régebbi (de komoly) gépek "reszelése".

R_Andras
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Erről mi a véleményetek?
Tud valaki közelebbit erről a közeljövőben megjelenő modellről?
Blogom

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”