Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Segítség,kezdő vagyok!
- peterson
- V.I.P.

- Értékelés: 836
Segítség,kezdő vagyok!
Azt kilehet küszöbölni 1.2-1.5 vagy akár nagyobb gain értékű vászonnal.
Hát ez az, akkor megint ott tartok, hogy milyen vászon is kell???
Tudtok ajánlani Bp-n olyan kereskedőt, ahová bemenve meg lehet nézni "lakás" körülmények között a vásznakat? Aki tud segíteni (mégha minden szentnek maga felé hajlik is a keze), hogy a saját szememmel lássam mit lehet kihozni a dologból (persze a pénztárcámhoz mérten...) Milyen kompromisszumokat kell megengedjek, és melyik az ami kevéssé zavar, kevéssé fontos nekem.
- Red75
- V.I.P.

- Értékelés: 839
Segítség,kezdő vagyok!
Valamint elvesz a fényerőből :bebebebebebe:
Azt kilehet küszöbölni 1.2-1.5 vagy akár nagyobb gain értékű vászonnal.
Na mindegy, csak segíteni akartam.
Mozi: Vászon 110", Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
-
Vendég
Segítség,kezdő vagyok!
Külföldi házimozisok hasonló probléma megoldására használnak "teleobjektívet".
Lecsökkenti a vetített kép méretét, attól függően, hogy mennyi a gyújtótávolsága.
PL:
Valamint elvesz a fényerőből :bebebebebebe:
- Red75
- V.I.P.

- Értékelés: 839
Segítség,kezdő vagyok!
Megnéztem a kalkulátorral, kisebb mint 2m-es vászon jött ki... ezt meg nemigen fogják tudni a vetítők 5m-ről.
Külföldi házimozisok hasonló probléma megoldására használnak "teleobjektívet".
Lecsökkenti a vetített kép méretét, attól függően, hogy mennyi a gyújtótávolsága.
PL:
Mozi: Vászon 110", Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
- peterson
- V.I.P.

Segítség,kezdő vagyok!
projektor lift? http://www.rainbow.hu/Projektor_lift
de vannak lehúzhatós változatok is, ami nem dönti...
csak egy tipp volt.
Nézegettem..., de két gond van vele: elég drágák, de, ha ez nem számítana akkor a legnagyobb az, hogy nem fér bele az álmennyezetbe, mert az csak ~10cm...
A vászon tokjához is kellene beletenni egy lépcsőt.
Végül is találni olyan projit ami tud 100"-os átlójú képet olyan 4,6m-ről... Van nem túl drágán fali konzol ami kihúzható több mint 60cm-re. Szóval ez összejöhet.
Akkor egy sima "matt fehér" vászon elég a jó képhez? Vagy kell valamilyen speciális?
A trapéz korrekciót én sem hiszem, hogy megúszom. Ez ennyire rossz lenne?
Segítség,kezdő vagyok!
a trapézkorrekciót el kell felejteni! az odavág a képnek...
Igen? Nálam nem kell használni, de akkor a jövőben ezt figyelembe veszem.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will
Segítség,kezdő vagyok!
Szóval a kérdések azért merültek fel, mert májusban átfestem(festetem?) a nappali-étkezőt és így előtte kellene megoldanom a kábelek (védőcsövek) kiépítését, a vászon felszerelését (besüllyesztését az álmennyezetbe?).
projektor lift? http://www.rainbow.hu/Projektor_lift
de vannak lehúzhatós változatok is, ami nem dönti...
csak egy tipp volt.
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
Segítség,kezdő vagyok!
Az enyém például alapból is egy kicsit felfelé vetít (plafonra persze fejjel lefelé szereled tehát lefelé vetít), és ha még megdöntöd akkor utána csak be kell állítani, hogy ne legyen trapéztorzítás és ennyi.
a trapézkorrekciót el kell felejteni! az odavág a képnek...
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
Segítség,kezdő vagyok!
Az a helyzet, hogy eléggé "nyitott" a nappalink. Ráadásul az a hátsó fal sem igazán fal, de ott legalább valamennyire takarásban lenne a projektor. Nekem (de a feleségemnek szerintem még inkább) elképzelhetetlen, hogy a nappali közepén lógjon le egy "doboz", mindenféle drótokkal (ráadásul a hátulját látnánk)!
Hogy jobban megértsd lőttem egy két képet...:
Hú értem. Viszont így felmerül még egy probléma, ami lehet, hogy nem is probléma, csak nálam.
Szóval nekem nem túl drága vásznam van, ráadásul elég széles, és ez sajnos hullámosodik. Mivel nálam nem szempont hogy felhúzható legyen, ezért megcsináltam fixre, kifeszítettem a vásznat, így nem zavar. Azért írom, mert látom, hogy elég precízen akarod megoldani a projektorozást, és szerintem iszonyatosan illúzióromboló hogyha hullámos a vászon. Aztán lehet, hogy a drágább vásznak már nem hullámosodnak, ezt nem tudom, de ne a kereskedőt kérdezd meg erről
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will
- peterson
- V.I.P.

Segítség,kezdő vagyok!
De miért kell feltétlenül a hátsó falról vetíteni? Ott mitől esztétikusabb a proji mintha a plafonról lógna le? Nem kell nagyon "leengedni" a projektort, ha esetleg ezt tart vissza.
Az enyém például alapból is egy kicsit felfelé vetít (plafonra persze fejjel lefelé szereled tehát lefelé vetít), és ha még megdöntöd akkor utána csak be kell állítani, hogy ne legyen trapéztorzítás és ennyi. Vagy tényleg kicsit nagyobb képet vetítesz és hátrébb ülsz.
Az a helyzet, hogy eléggé "nyitott" a nappalink. Ráadásul az a hátsó fal sem igazán fal, de ott legalább valamennyire takarásban lenne a projektor. Nekem (de a feleségemnek szerintem még inkább) elképzelhetetlen, hogy a nappali közepén lógjon le egy "doboz", mindenféle drótokkal (ráadásul a hátulját látnánk)!
Hogy jobban megértsd lőttem egy két képet...:
Az étkező felől:
Befelé a nappaliba...:
A tv elé lenne leengedve a vászon, a kanapé most így kb 3m-re van...:
Vagy ide jobb oldalra lehetne tenni a projit, ez lenne az egyszerűbb, de nem tudom lehet-e korrigálni ekkora trapéz torzítást, mert ez eléggé nincs középen:
Vagy az oszlopra kellene tenni, ez majdnem középen van, de nehezebben megoldható a kábelek oda vezetése:
Szóval a kérdések azért merültek fel, mert májusban átfestem(festetem?) a nappali-étkezőt és így előtte kellene megoldanom a kábelek (védőcsövek) kiépítését, a vászon felszerelését (besüllyesztését az álmennyezetbe?).
Segítség,kezdő vagyok!
Megnéztem a kalkulátorral, kisebb mint 2m-es vászon jött ki... ezt meg nemigen fogják tudni a vetítők 5m-ről.
Én tudnék hátrébb ülni (lehet ez lesz a megoldás filmnézés közben?), de akkor a háttérsugárzók már nem mögém, hanem mellém kerülnek. !36_7_11.gif
Látom már ez nem is olyan egyszerű dolog. Sokkal több mindent kell összeegyeztetni a megfelelő eredmény érdekében mint kezdőként gondoltam.
De miért kell feltétlenül a hátsó falról vetíteni? Ott mitől esztétikusabb a proji mintha a plafonról lógna le? Nem kell nagyon "leengedni" a projektort, ha esetleg ezt tart vissza.
Az enyém például alapból is egy kicsit felfelé vetít (plafonra persze fejjel lefelé szereled tehát lefelé vetít), és ha még megdöntöd akkor utána csak be kell állítani, hogy ne legyen trapéztorzítás és ennyi. Vagy tényleg kicsit nagyobb képet vetítesz és hátrébb ülsz.
- peterson
- V.I.P.

Segítség,kezdő vagyok!
Azt hittem, hogy ennél szélesebb határok között mozog a a projik vetítési távolság, kép szélesség (átló) aránya. Eddig nem is találtam olyat ami megfelelne és az ára is elfogadható.Az meg nem elfogadható számomra, hogy a nappali mennyezetének közepén figyel a vetítő! Nem lenne egy szép látvány...
Az én projektorom Panasonic PT-AX100 LCD 720p 5,5 méterre 195 cm széles kép a legkissebb amit vetíteni tud (most mértem)
Itt a többi projektort is megnézheted:http://www.projectorcentral.com/Panason ... or-pro.htm
Ja és a vásznaknál maradva: megnéztem a linkeket, háát ilyen milliósakra nem gondoltam. Ennél szerényebb a keret... Olcsón jó nem létezik? Esetleg olyan irányított visszaverésű, ami fel-le kevésbé szór?
Nekem a Bandl-tól van matt vászon, nem drága (100e alatt biztos van Bydium S 92"-96" a HD Bydium TI nemtom mennyibe fáj)és nekem tökéletesen megfelel.
Szóval akkor, ha ebbe az aránylag világos szobába választok egy maszkolt, max 1 gain-os vásznat(persze, ha találok a budget-emnek megfelelőt), akkor a következő amit össze kell hangolnom az a projektor.
Én DLP-ben gondolkodom, full HD-sban. Gondolom az a jobb aminek magasabb a fényereje és a kontrasztja. Minél "sötétebb" a vászon annál nagyobb fényerő kell?
Egyenlőre keresgetek, próbálom megtalálni a legjobbat...
- peterson
- V.I.P.

Segítség,kezdő vagyok!
Itt van egy kalkulátor amibe beírhatod a távolságokat, és kiszámolja a látószöget.
http://myhometheater.homestead.com/view ... etric.html
A THX moziszabvány szerint minimum 26 de maximum 36 fok legyen a látószög (nem tudom ez-e erre a megfelelő szó, de remélem érthető).
Én kicsit több mint 3 méterről nézek 200 centi széles képet, ez kiszámolva kb a THX szabvány maximuma, olyan 36 fok. Reálisnak is érzem, ugyanis ha közelebb ülök akkor már zavaróan nagy a kép, olyasmi mint moziban az első sorban. A 36 fok tényleg legyen maximum, ha tudnám akkor én is hátrébb ülnék még egy fél méterrel, de sajnos ott a fal
A magasság nekem úgy ideális ha szemmagasságban a vetített kép alsó harmada van.
Én tudnék hátrébb ülni (lehet ez lesz a megoldás filmnézés közben?), de akkor a háttérsugárzók már nem mögém, hanem mellém kerülnek. !36_7_11.gif
Látom már ez nem is olyan egyszerű dolog. Sokkal több mindent kell összeegyeztetni a megfelelő eredmény érdekében mint kezdőként gondoltam.
Segítség,kezdő vagyok!
Gondolom van arra valamilyen képlet, hogy adott nézési távolsághoz milyen képméret tartozik, illetve milyen "magasan" kell lenni a képnek.
Itt van egy kalkulátor amibe beírhatod a távolságokat, és kiszámolja a látószöget.
http://myhometheater.homestead.com/view ... etric.html
A THX moziszabvány szerint minimum 26 de maximum 36 fok legyen a látószög (nem tudom ez-e erre a megfelelő szó, de remélem érthető).
Én kicsit több mint 3 méterről nézek 200 centi széles képet, ez kiszámolva kb a THX szabvány maximuma, olyan 36 fok. Reálisnak is érzem, ugyanis ha közelebb ülök akkor már zavaróan nagy a kép, olyasmi mint moziban az első sorban. A 36 fok tényleg legyen maximum, ha tudnám akkor én is hátrébb ülnék még egy fél méterrel, de sajnos ott a fal
A magasság nekem úgy ideális ha szemmagasságban a vetített kép alsó harmada van.
Segítség,kezdő vagyok!
Köszi!
Upsz... ........
Üdv.:Laci
Azt hittem, hogy ennél szélesebb határok között mozog a a projik vetítési távolság, kép szélesség (átló) aránya. Eddig nem is találtam olyat ami megfelelne és az ára is elfogadható.Az meg nem elfogadható számomra, hogy a nappali mennyezetének közepén figyel a vetítő! Nem lenne egy szép látvány...
Az én projektorom Panasonic PT-AX100 LCD 720p 5,5 méterre 195 cm széles kép a legkissebb amit vetíteni tud (most mértem)
Itt a többi projektort is megnézheted:http://www.projectorcentral.com/Panason ... or-pro.htm
A vászon méretén kellene növelnem? Addig amíg befogható szemmel?!
Ha túl nagy a vászon, elfárad az ember szeme és nyaka úgy jársz mint a mozi első sorában.
Gondolom van arra valamilyen képlet, hogy adott nézési távolsághoz milyen képméret tartozik, illetve milyen "magasan" kell lenni a képnek. Ez persze a vászon felső kifutójával együtt megszabja a felszerelési magasságot is. Lehet nem is tudom beépíteni a mennyezetbe?
Elég hosszú kifutó szokott a vásznakon lenni. Minél lentebb van a kép annál kényelmesebb nézni. Én az oldalfalat szeretem, kevesebb macerával jár és bármikor módisíthatok rajta.
Ja és a vásznaknál maradva: megnéztem a linkeket, háát ilyen milliósakra nem gondoltam. Ennél szerényebb a keret... Olcsón jó nem létezik? Esetleg olyan irányított visszaverésű, ami fel-le kevésbé szór?
Nekem a Bandl-tól van matt vászon, nem drága (100e alatt biztos van Bydium S 92"-96" a HD Bydium TI nemtom mennyibe fáj)és nekem tökéletesen megfelel.
ATC Jászberény, 30/6362061
Bemutatóterem
ATC Webáruház
- peterson
- V.I.P.

Segítség,kezdő vagyok!
Köszi!
Upsz... Azt hittem, hogy ennél szélesebb határok között mozog a a projik vetítési távolság, kép szélesség (átló) aránya. Eddig nem is találtam olyat ami megfelelne és az ára is elfogadható.Az meg nem elfogadható számomra, hogy a nappali mennyezetének közepén figyel a vetítő! Nem lenne egy szép látvány...
A vászon méretén kellene növelnem? Addig amíg befogható szemmel?!
Gondolom van arra valamilyen képlet, hogy adott nézési távolsághoz milyen képméret tartozik, illetve milyen "magasan" kell lenni a képnek. Ez persze a vászon felső kifutójával együtt megszabja a felszerelési magasságot is. Lehet nem is tudom beépíteni a mennyezetbe?
Üdv.:Laci
-
Vendég
Segítség,kezdő vagyok!
Sziasztok!
Azon gondolkodom, hogy fejleszteni kellene a "házimozim" képi oldalát. Ehhez kérnék tanácsot.
Mivel nappali átfestés előtt állok, lehet most kellene megoldanom a dolgot, mert utána 5-6 évig nem szeretnék újra festeni...
Szóval a kérdés az lenne, hogy milyen vásznat érdemes, kell használni egy átlagos vagy annál világosabb szobában (fehér a padló!, fehér mennyezet). A leendő vászon körüli fal az viszont sötét színű lesz.
Amiben gondolkodom, az egy 2-2,2m széles vászon, mennyezetbe besüllyesztett tokkal. ~5 métterről kellene vetíteni és olyan 2,5-3 métterről néznénk.
Nem konkrét típusra gondolok elsősorban, inkább paraméterekre aminek meg kellene felelni.
Kell-e különleges vászon a fullHD-hez, mekkora Gain-al rendelkezzen...?
Ilyen forma kérdésekre szeretnék válaszokat kapni, illetve olyan felvetéseket várnék, amire amatőrként nem is gondoltam
Előre is köszi
Van kifejezetten HD-hez való vászon, de manappság inkább ez a gyakori, 5 éve még külön ki volt az én vásznam dobozán is hangsúlyozva ez a HD dolog
A festéssel kapcsolatban plusz a vászon.
Ha fehér alul-felül és persze az is marad, akkor mindenképpen valami high contraszt vászon a jó választás, ami ha lehet nem erősíti a rávetülő fényt, sőt. Mivel így a visszasugárzott fénytől a fehésr részek világosak leszenk, nem mindegy mennyi fény jut majd oda
És akkor a festéshez el is érkeztünk. Minél sötétebb a fal annál jobb, de nem mindenki akar fekete falú kriptát otthon
a 2 méteres vászonhoz az 5 méteres vetítési távot kevés projektor fogja tudni teljesíteni...
Az én HD20-am pl 420 cm-ről simán 270 széleset is tud, de 220 alá nem is megy.
Segítség,kezdő vagyok!
Sziasztok!
Azon gondolkodom, hogy fejleszteni kellene a "házimozim" képi oldalát. Ehhez kérnék tanácsot.
Mivel nappali átfestés előtt állok, lehet most kellene megoldanom a dolgot, mert utána 5-6 évig nem szeretnék újra festeni...
Szóval a kérdés az lenne, hogy milyen vásznat érdemes, kell használni egy átlagos vagy annál világosabb szobában (fehér a padló!, fehér mennyezet). A leendő vászon körüli fal az viszont sötét színű lesz.
Amiben gondolkodom, az egy 2-2,2m széles vászon, mennyezetbe besüllyesztett tokkal. ~5 métterről kellene vetíteni és olyan 2,5-3 métterről néznénk.
Nem konkrét típusra gondolok elsősorban, inkább paraméterekre aminek meg kellene felelni.
Ilyen forma kérdésekre szeretnék válaszokat kapni, illetve olyan felvetéseket várnék, amire amatőrként nem is gondoltam
Előre is köszi
A sötét oldalfal jó, mert javítja a kontrasztot. A fehér mennyezethez ne legyen közel, mert az meg rontja.
A tervezett méreted jó, nekem oldalfalra szerelt 106" 16:9 5,5m vetítési 4m a nézési távolság, időnként nagynak tűnik.
Vászon vásárlás előtt próbáld ki a képet a falon, akár egy lepedőn.
Matt fehér vásznam van szerintem jó, ha a szobád fényviszonyai és a projektorod fényereje megengedi akkor választhatsz high contrast felületűt mélyebb a feketéje. De 0.9-1 Gian körüli kell a nagyobbak prezentációs vásznak 1.5-2.8.
Egyébkén mint a zenehallgatás a legjobb ha a hónod alá kapod a projektort és tesztelsz.
Keresd Kozo-t
http://www.lsk.hu/33-1611.html
vagy a Bandl KFT-t
http://www.bandl.hu/hun/products.php?na ... =10&from=1
ATC Jászberény, 30/6362061
Bemutatóterem
ATC Webáruház
- peterson
- V.I.P.

Segítség,kezdő vagyok!
Senkinek nincs tapasztalata?
- peterson
- V.I.P.

Segítség,kezdő vagyok!
Sziasztok!
Előre is köszi
Segítség,kezdő vagyok!
Van egy Marantz SR 4001-em, 55-ért odaadom, legalább jut pénzed surroundokra is. Még lusta voltam meghirdetni. Az új HD hangokat nem dekódolja, de ha a BD lejátszón van analóg kimenet, akkor nem probléma. (Másrészt azokat ekkora összegből vásárolt hangdobozokból nem hiszem, hogy kihallani)
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
- szabo_pitty
- V.I.P.

- Értékelés: 97
Segítség,kezdő vagyok!
ez nem is 5.0 csak 2db monitor és 1db center
Nem igaz, mert 2 PÁR monitor és egy center. Szóval, 5.0-ás a szett.
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D
Segítség,kezdő vagyok!
Az előbb lemaradt a link: http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... oa-center/
ez nem is 5.0 csak 2db monitor és 1db center
- szabo_pitty
- V.I.P.

Segítség,kezdő vagyok!
Itt egy jó erősítő: http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... n-avr-155/
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D
- szabo_pitty
- V.I.P.

Segítség,kezdő vagyok!
Az előbb lemaradt a link: http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... oa-center/