Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1202

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: irishcream »

Sziasztok!

Adott egy igen kicsi szoba  5x2,4m . Előreláthatólag ide kell bevarázsolnom olyan 2 hét múlva  a mozimat. Véleményetek szerint nagyon ördögtől való ha a  Front és Center hangfalak nem egy vonalban vannak, hanem a front előrébb van olyan 100-120 centivel a centertől? Ha úgy alakul akkor több tanácsot is kérni fogok mert igen megvagyok lőve ezzel a mini szobával.

Üdv: Dio

Kedves Dio. ez kemény dió lesz.  

Dio001
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 49

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Dio001 »

Sziasztok!

Adott egy igen kicsi szoba  5x2,4m . Előreláthatólag ide kell bevarázsolnom olyan 2 hét múlva  a mozimat. Véleményetek szerint nagyon ördögtől való ha a  Front és Center hangfalak nem egy vonalban vannak, hanem a front előrébb van olyan 100-120 centivel a centertől? Ha úgy alakul akkor több tanácsot is kérni fogok mert igen megvagyok lőve ezzel a mini szobával.

Üdv: Dio

<p>Rendszer : Denon 2310, Jbl Es 5.0 szett, Klipsch R12, Mede8er Med600X3D, Zyxel NSA 325v2, Asus RT-N18U (router)

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2204

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Fish »

Ktsg telefon bocsi
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2204

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Fish »

Sztem Ivan es Fapaci teljes korrekt volt. Mashol esetleg ezert mar fizetni kell mint szaktanacsadas! Nem ertettem a hiszti targyat,na mindegy!
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1421

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Fizikából tudjuk, hogy ezek egymással párhuzamos és sík felületek között szeretnek a legjobban kialakulni. 
Azt azért említsük meg, hogy a legerősebb hatású axiális módozaton kívül, amely szemközti párhuzamos felületeket érint, ott van még a tangenciális, amelyről tudjuk, 2 pár szemközti felületet érint (mind a négy fal, vagy 2 fal plusz a padló és a mennyezet), bár fele olyan erős, mint az axiális, nem beszélve az ún. oblique-ról, amely már mind a 6 felületet érinti (4 fal plusz padló és mennyezet), de hál' istennek ereje már csak 1/4-e. Ez utóbbit már nagyjából el is lehet felejteni, bár attól még létezik. Alapvetően már az is nagy dolog, ha valaki az elsőt tudja hatékonyan kezelni!

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Én durván 6 méter hosszú, 5 méter széles (pluszban egy pár m2-es beugróval az asztali PC-nek) szobát álmodtam meg anno. Mivel tetőteres (koporsótetős), ezért fingom sem volt, hogy az állóhullámok mit művelhetnek ilyen kialakításnál, így félre is toltam ezt az oldalát a dolgoknak. Nem titkolom most hangsugárzó cserén gondolkodom. Ha hiszitek, ha nem milliós keretnél is meg van kötve az ember keze rendesen. Ekkora helyiséget nem egyszerű behangosítani sem. Erre is kell gondolni a méretezésnél. 

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Cutler »

nekem is 20m2 a szobám. és akárhogy nézzük, kicsi. igaz nálam van az egyik oldalfalnál egy pc, de gyakorlatilag a hármas 220 centis kanapém épphogy elfér a szobában. ugye van még, ablak és radiátor is. ki gondolta volna 4 méteres szélesség esetén? 3,5 szerintem borzasztóan kevés, még akkor is, ha csak moziszoba lesz. egy szavazat a 4,5-re.Szerintem meg nézőpont kérdése, hogy a 3.5m kevés.Mert úgy is meg lehet közelíteni, hogy a 3m széles(főleg 16:9)vászon túl nagy. Ekkora vászonhoz már komoly vetítő kell, hogy a fényerő ne legyen kevés és egyébb paraméterek is rendben legyenek. Mondjuk 250 széles vászon esetén már annyira nem borzasztóan kevés a 3,5m-es szélesség.
Nem hinném, hogy 20m2 alatt ne lehetne jó mozit csinálni, hallottam már 17-18 m2-es moziszobákat, olyat is ahol a vászon mellett voltak a frontok és olyat is ahol mögötte. A lényeg, hogy jól szóltak.

kennystyle
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: kennystyle »

Micsoda vérre menő küzdelem, igaz az is, hogy kicsit túllőnek a tanácsok általában az átlag igényén, de ugyanakkor nagyon jó, hogy valaki leírja mi lenne a "perfekt" aztán mivel szerencsére nem tart fegyvert a halántékomhoz úgyis eldönthetem abból mit van lehetőségem/igényem megvalósítani. :-)

A belmagasság úgy 2,7 körül lesz. Jelenleg 3 méter, lejön még a padlófűtés és az álmennyezet.
Mellékeltem egy képet, még csak nagyon vázlatos, de a moziszoba elvben így lenne elhelyezve. Jól értem, hogy így kéne "dőlnie" az oldalfalaknak ?
Van értelme ha a mennyezet is lejt valamerre ? Esetleg megtörni gerendákkal pl ?

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1678

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: -KP- »

nekem is 20m2 a szobám. és akárhogy nézzük, kicsi. igaz nálam van az egyik oldalfalnál egy pc, de gyakorlatilag a hármas 220 centis kanapém épphogy elfér a szobában. ugye van még, ablak és radiátor is. ki gondolta volna 4 méteres szélesség esetén? 3,5 szerintem borzasztóan kevés, még akkor is, ha csak moziszoba lesz. egy szavazat a 4,5-re.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10973
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Az állóhullámok az egyik legnagyobb akusztikai problémát jelentik egy házimoziban. Fizikából tudjuk, hogy ezek egymással párhuzamos és sík felületek között szeretnek a legjobban kialakulni. Egy kész lakás esetén, ahol párhuzamosak a szemközti falak, nagyon nehéz őket kezelni. DE!!! Ha most épül egy közfal, ami majd a mozit határolja, akkor mondjuk méterenként pár centivel "elferdíteni" a falat TELJESEN INGYEN VAN: Ezt a szem nem veszi észre, de a felületek innentől nem párhuzamosak, ez pedig az állóhullámokkal szinte "csodát" tesz.
Az állóhullámok rengeteg bosszúságot tudnak okozni, így hát nem véletlenül javasoltunk ketten is olyan szobaméreteket, amikkel elkerülhető a nagy dráma. Emellett a falsíkok elforgatása is nyilván jó módszer, érdemes kombinálni a kettőt. Egy dedikált moziszobát is magába foglaló családi ház akusztikai tervezése során éppen a napokban győzködöm az építész tervezőt, hogy legalább két falat forgasson el 5 fokkal. Ezáltal a szoba egyik vége 25 cm-rel lenne szélesebb, amit vizuálisan nem is lehet majd észrevenni, de akusztikailag nagyon hasznos. Lehet erre is azt mondani, hogy elszállt ötlet, de a teljes felújításba ez is belefér, utólag pedig ilyen hatékonyságú beavatkozásokat nem lehet végrehajtani. Aki egy kiadós nagytakarítás mellett festeni és tapétázni szándékozik, az ne nevezze ezt teljes felújításnak!

A saját lakásom felújítása során 3 szoba, a fürdő és a konyha falai is át lettek helyezve, alakítva, némelyik teljesen elbontva a zenehallgató és filmnéző nappali megfelelő kialakítása miatt és messze nem ez volt a legnagyobb tétel a költségvetésben (a számomra jóval kevesebb örömet okozó konyha is többe került). Nem lényegesen drágább, mint utólag telepakolni egy szobát akusztikai elemekkel, gipszkarton előtétfalakkal, elnyelő anyagokkal, vagy 2 havonta szubsugárzót cserélgetni várva a soha be nem következő csodát. Némelyik fórumtárs csak kábelekre, vagy vászonra több pénzt költött ennél. Most akkor mi számít elszállásnak? Eldöntheti ezt bárki a főszereplőn, a tulajdonoson kívül?

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Ha nem járnék rendszeresen olyan helyeken, ahol ezek az "egyszerűbb" megoldások nem váltak be és utólag kell gányolni az akusztikán, akkor nem is szóltam volna bele a témába.

Az a baj szerintem, hogy mindenki abból indul ki, hogy mindenhez pénz kell. De ez nem igaz, ÉSSZEL is kompenzálható (egy adott mértékben) a pénz hiánya. Viszont ehhez előre kell gondolkodni. De szerencsére ez is ingyen van. Mondok egy példát:

Az állóhullámok az egyik legnagyobb akusztikai problémát jelentik egy házimoziban. Fizikából tudjuk, hogy ezek egymással párhuzamos és sík felületek között szeretnek a legjobban kialakulni. Egy kész lakás esetén, ahol párhuzamosak a szemközti falak, nagyon nehéz őket kezelni. DE!!! Ha most épül egy közfal, ami majd a mozit határolja, akkor mondjuk méterenként pár centivel "elferdíteni" a falat TELJESEN INGYEN VAN: Ezt a szem nem veszi észre, de a felületek innentől nem párhuzamosak, ez pedig az állóhullámokkal szinte "csodát" tesz.

Hasonlóan, ha valaki előre berak csöveket a falba, és azután egy kábelcserénél megspórolja majd a falbontást, akkor most pár ezres elköltésével később jelentős összeget spórolhat. Szerintem ez is megéri.

Igazából szerintem azzal jár jól az, aki most kezd mozit építeni, hogy egy hónapig olvasgatja mások történeteit, fórumokon leírt sikereit és kudarcait. Sok problémát előre lehet így jelezni és egy csomó hiba elkerülhető ha előbb használjuk az agyunkat és csak azután a pénztárcánkat. Ha csak pl. egy téves projektorvásárlás megelőzhető így, már akkor megérte ... szerintem...

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Ahogy fapaci is mondta, a házfelújításba nagyon sok minden belefér. Egy ügyfelünk pld. felújítás címszó alatt áttörte a nappalijából a falat, s a túloldalon, a kertből elvéve hozzáépített kívülről egy helyiséget, amelyet moziszobának nevezett ki. Nos, ennek a méreteit már szabadon választhatta meg. "Tanácsadási tendencia" kifejezésekkel nem tudok mit kezdeni, de majd megmagyarázza gyebi72. Azt viszont tudom, a fórumtárs szimplán ideális méreteket kérdezett. Engedtessék már meg, hogy erre olyan reakció is érkezhessen, amely történetesen (szakmailag alátámasztott) alternatívát vázol fel. Senki sem beszélt itt kényszer födémbontásról. Nem kell ezt agyon cizellálni, pláne negatív előítélettől vezérelve azonnal fumigálni, lehurrogni. (Kivéve, ha eredendően ez a cél). Kérdezőnk egy válasszal le is rántotta a leplet, s így már mindenkinek világos, pontosan hogy is értelmezendő a moziszoba. Ennyi. 

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Ha nem járnék rendszeresen olyan helyeken, ahol ezek az "egyszerűbb" megoldások nem váltak be és utólag kell gányolni az akusztikán, akkor nem is szóltam volna bele a témába. A belmagasságot én nem említettem, a kérdező a helyiség szélességét firtatta, erre válaszoltam. Elfogadom, hogy téged zavar az akusztikai szempontok kiemelt kezelése. Mindeni oda rakja a súlypontot és a pénzét, ahova szeretné. A tanács az egy tanács, nem előírás.

Az tény, hogy egy födémelbontás - újraépítés elég elszállt ötlet, úgyh azt gondolom, hogy nem kéne alapértelmezett tanácsnak lennie, "kicsit" drága mulatság...
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Elnézést a szakértő uraktól, csak a tanácsadási tendencia egyre inkább kezd már földtől elrugaszkodott lenni. Itt már tényleg nem játszik az egyszerübb megoldások/igények megértése.
Megmondom őszintén picit zavar, sőt bocs, de meg is üli a gyomrom.

És elnézést valóban elképzelhető, sőt alap, hogy úgy újít fel egy családi házat valaki, hogy visszabontja koszorúig, hogy a belmagasság majdnem 4 méter legyen csak a moziszoba és az akusztika miatt.

További jó tanácsadást (x)

Ha nem járnék rendszeresen olyan helyeken, ahol ezek az "egyszerűbb" megoldások nem váltak be és utólag kell gányolni az akusztikán, akkor nem is szóltam volna bele a témába. A belmagasságot én nem említettem, a kérdező a helyiség szélességét firtatta, erre válaszoltam. Elfogadom, hogy téged zavar az akusztikai szempontok kiemelt kezelése. Mindeni oda rakja a súlypontot és a pénzét, ahova szeretné. A tanács az egy tanács, nem előírás.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Akkor csak nekem jött át az írásából, hogy a régi családiháznak nem valószínű hogy lekapja a födémét.
A kérdező ezzel kezdte: "Egy régi házat fogok teljesen felújítani..."

A teljes felújítás elég komoly kategória, sok minden beleférhet. A "tanácsadók" kérésre saját tudásuk szerint elmondják, mitől lenne közel tökéletes a végeredmény, aztán hogy a kérdező mindebből mit fogad és valósít meg, illetve mire van lehetősége, az már az ő dolga. Jópofizni mindig lehet, csak abból nehéz moziszobát építeni, szóval ne próbájuk már meg visszafelé forgatni a Földet és azt kifigurázni, aki segíteni próbál!

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Ne szállj el, Iván! Egyesek szerint sokkal logikusabb a már bekábelezett, bebútorozott szobát csalódottan újraépíteni dupla költségen, mint már az elején eleve jóra készíteni.

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

... Lehet, hogy kéne egy "mozihelyiség kis pénzből" topik. ...

Hát nem pont ezt mondom én is? Szerintem a mi mozink is pontosan ezt célozza... de tény, hogy kicsit "speciális" hozzáállással, szóval azt azért nem merem javasolni, hogy bárki is abból merítsen ötleteket. De elrettentő példának azért mindenképpen jó... :-)

Ha engem kérdeznének a méretekről, én "harmadik gyök kettő" szabályt használnék a méretek eldöntéséhez, szerintem így lesznek leginkább "szétosztva" egy-egy oktávon belül a rezonanciák. Ez kb. 1,26-os arány. 5m hosszhoz tehát 3,97m szélesség és 3,15m magasság tartozna. Egy további 1,26-os osztással megkapnánk a 2,5m-t ami a hossz fele, tehát a hosszirányú állóhullám első felharmonikusa is pont 1,26x-os frekire lesz, stb. Szerintem így oszlanak el a legegyenletesebben a spektrumban a hullámok. De ez az én elméletem. Ha a szakértők más arányt javasolnak, akkor valószínűleg nekik van igazuk.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Annak érdekében, hogy már az elején, a lehető legoptimálisabb akusztikával rendelkezhessen a szoba (magyarán, a lehető legkevesebb problémával szembesüljön a tulaj), érdemes bizonyos aranyszabályokat követni.
Ne szállj el, Iván! Egyesek szerint sokkal logikusabb a már bekábelezett, bebútorozott szobát csalódottan újraépíteni dupla költségen, mint már az elején eleve jóra készíteni.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Ez mit jelent? Talán érdekes és fontos lehet másoknak is.

Annak érdekében, hogy már az elején, a lehető legoptimálisabb akusztikával rendelkezhessen a szoba (magyarán, a lehető legkevesebb problémával szembesüljön a tulaj), érdemes bizonyos aranyszabályokat követni. Sepmeyer féle például ilyen, amely arra vonatkozik, mik azok a szoba méretek, dimenziók, amelyek egymáshoz viszonyítottan ezt a leginkább előidézik, mielőtt szoba építésbe kezd az ember. Ez persze nem mentesít senkit sem a szoba akusztikai kezelése alól, hiszen csodák nincsenek, de ennek követése már önmagában fél siker, s sok-sok (utólagos akusztikai problémák kezelése érdekében tett) kiadástól mentheti meg az embert.

Csutka

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Csutka »

Sepmeyer féle szabályt követi

Ez mit jelent? Talán érdekes és fontos lehet másoknak is.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Sok sikert, élmény lesz több milliós vászon és vetítő, dobogó, motoros mozifotel, popcorngép, anamorf lencse nélkül is hidd el.

Lehet, hogy kéne egy "mozihelyiség kis pénzből" topik.

Ja és a födémet se felejtsd lebontani a 3,6-os belmagasság miatt.

Nem gondolom, hogy helye lenne a gúnyolódásnak. Segítő szándékból írtam, amit. Mivel a fórumtárs konzekvensen moziszobáról beszélt, s a szövegből egyéb más nem igen derült ki csak az, hogy segítséget/tanácsot kér a méreteket illetően, engedelmeddel, próbáltam ennek megfelelően eljárni. A 3,6 m belmagasság sem öncélú. Sepmeyer féle szabályt követi, amely abból az 5 m-es hosszból lett levezetve, amelyet a fórumtárs megadott. Ismét csak azt tudom mondani, a posztból nem derült ki, hogy ez nem egy önállóan megépíthető, most még annak dimenziót is kitalálható szobáról van szó, hanem egy nappaliról. Persze jópofizni mindig könnyebb, mint szakmai véleményt formálni.

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2097

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Sok sikert, élmény lesz több milliós vászon és vetítő, dobogó, motoros mozifotel, popcorngép, anamorf lencse nélkül is hidd el.

Lehet, hogy kéne egy "mozihelyiség kis pénzből" topik.

Ja és a födémet se felejtsd lebontani a 3,6-os belmagasság miatt.

Szerintem sem kell ennyire elszállni, rá kell szánni annyit, amennyit a költségvetés enged és utána csiszolgatni, amit lehet. Én is így kezdtem, még most sem vagyok teljesen elégedett, mindig lehetne mit fejleszteni, de valahol el kell kezdeni.
A lényeg, hogy minél merevebb szerkezetet készíts ha előtét fal lesz és a kábelelvezetéseket is old meg.
Megfelelő mennyiségű tápaljzatot 
hangfal kábeleknek gégecsövet (Atmoshoz is, soha nem lehet tudni, mikor szánod rá magad)
HDMI-t a mennyezetre és legalább 4cm-es gégecsővel, hogy a csatlakozó is elférjen benne és ide kell egy ajzat is a tápellátásnak
Szerintem jó a 16:9-es méretarány és ha lehet fix keretes vásznat tervezz, mert olcsóbban azzal úszod meg a minőségi vetítővásznat.
Nézz meg egy pár moziszoba készítést és meríts ötleteket, de ismétlem, ha nem vagy tele, akkor nyugodtan egy egyszerű, de stabil szerkezetből is lehet simán jó mozit készíteni. Ne menjen el tőle a kedved. Én is egy szakmunkás vagyok, de már a második mozimat csinálom magam, csak egyszerű és olcsó dolgokból, mégis nagyon élvezem.
Az első moziszobám, ha van kedved ezt is átnézni, hátha találsz benne magadnak ötletet.
http://avhome.hu/index.php?/topic/147-s ... ja/&page=1
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

kennystyle
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: kennystyle »

Először is köszönöm mindenkinek a választ.
Az érzésem az, hogy a tanácsadók nagy része A tökéletes moziszobában gondolkodik. Ez egyáltalán nem baj, én nem specifikáltam, hogy azért még nem itt tartunk. :-)

Az aktuális állapot a házimozi terén a következő. Egy lakás nappalijának egy szelete ami kb. 3*3,5 méteres 5.0-val mert a mélynyomóval együtt már meglincselnének.
Na már most ehhez képest egy moziszobát nagyon el kell hogy akarjak rontani, hogy ne legyen jelentős az előre lépés. :-)
Azzal tisztában vagyok, hogy 20 m2-n nem fogok perfekt mozit alkotni pláne nem elsőre, majd ha minden jól megy 5-10 év múlva egy jóval nagyobb szobában az első tapasztalataiból okulva (sem).
Mindenesetre hajlok rá, hogy marad az 5m*4,5m megoldás, főleg amiatt, hogy nem tudnám a vásznat elég alacsonyra engedni az állóktól ha nem férnek el mellette úgy hogy azért még oldalt is maradjon tér. Köszönöm a tippet.
Egyébként az adott méretek nettók. bár 1-1 oldalon még jó 10 centi hangszigetelés lejön.
Hogy 2,35:1 vagy 16:9 vászon legyen 3 méter széles annak még utána kell ássak. Figyelembe véve, hogy sokkal több sorozatot nézek mint filmet és sport is menne bőven a 16:9 kihasználtabb lenne. 

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Egy régi házat fogok teljesen felújítani, és úgy néz ki tudok helyet szorítani egy moziszobának. Az adott, hogy 5 méter hosszú lesz a moziszoba, viszont a szélessége még választható hogy vagy 3,5 vagy 4,5 méter.
Nézegettem olyan szempontból, hogy milyen méretű képet lehet kivetíteni mondjuk 4,5 méter távolságból és azt találtam, hogy 3 méternél szélesebbet nem igazán lehet általában. Ha ez így igaz, akkor a 3,5 széles szoba is elég lenne csak ezt figyelembe véve. Akusztikailag mi az ideálisabb ? Nyer valamit az ember ha szélesebb a szoba ?
Merthogy azért azt figyelembe véve hogy az egész ház netto 110m2 azért azzal a plusz 5 négyzetméterrel még tudnék mit kezdeni, ha mozi/zene szempontjából nem lényegesen előnyösebb a 4,5*5 mint a 3,5*5.
Előre is köszi a véleményeket.

Nem írtad, hogy ezek nettó vagy bruttó számok, de megépült méretekre értve, ha 5 m kötelezően a hossz, akkor 4,1 m legyen a szélesség, s 3,6 a belmagasság. Ha követni tudod ezeket az arányokat, már sokat tettél az akusztika érdekében. Más kérdés, hogy a szobát akusztikailag is kezeld, mert önmagában ez még csak az alapokat adja meg. Ha nem tudod, nem érdekel vagy nem akarod, fapaci erősen vakarni fogja majd a fejét, amikor beméreted vele a végén. :-) Amennyiben álló frontokat szeretnél, úgy számolj azzal, hogy megfelelő nagyságú hely maradjon köztük és az oldal és frontfal között. A centert ez esetben a vászon aljára tedd, ne fölé. Ha falra telepíthető frontokat választasz, akkor azokat a vászon két szélére tedd fel olyan magasságban, hogy azok akusztikai axist a hallgatói pozíció fülmagasságához igazítsd. Itt nyilván szinkronba kell hozni a vászon magasságával, a fellépő/dobogó magasságával, amiket meg a függőleges és vízszintes betekintési szögek is befolyásolnak. Több soros hallgatóság esetén a 2. sorral legyen egy magasságban. Ha akusztikailag áteresztő vászonban gondolkodsz (ez lenne az ideális), akkor a frontok és a center nyilván bemennek a vászon mögé. Ez esetben egy síkban legyenek a hangsugárzók egymáshoz képest. Sok sikert!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Egy régi házat fogok teljesen felújítani, és úgy néz ki tudok helyet szorítani egy moziszobának. Az adott, hogy 5 méter hosszú lesz a moziszoba, viszont a szélessége még választható hogy vagy 3,5 vagy 4,5 méter.
Minél nagyobb, annál jobb, de törekedj rá, hogy a szoba méretei ne legyenek közel egymáshoz! Ha a hossz fixen 5 m lehet csak, akkor a szélesség ne legyen 4,5, mert így a két irányú gerjedések nagyon közel lesznek egymáshoz és erősíthetik egymást, aminek dráma és csalódás lesz a vége. Viszont ha csökkented a szélességet 4 m alá, akkor nem fogsz elférni, kicsi lesz a hangsugárzók bázistávolsága és nem is fogod tudni rendesen elhelyezni őket a vászon mellett. Nehéz ügy 20 m2-en mozit építeni.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”