Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

Rappit
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 4

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Rappit »

Ne is cserélj hangtechnikát, addig amíg a szoba akusztikus tulajdonságaival nem vagy tisztában. Szerintem méresd be a szobát. Úgy gondolom a szoba utózengése még sincs rendben. A szükséges akusztikai módosítások megérik a befektetést. 
számítások alapján belekalkulálva a bútorokat teljesen normális utózengés jött ki, de persze a gyakorlatban mindig vannak turpisságok, megpróbálok megkérni valakit, hogy mérje be.

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1202

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: irishcream »

5.3 hosszú és 4.1 széles. hátul van egy ablak, elöl a falon van a tv középtől kicsit jobbra, mivel szemben van egy félkörìves bejárat ami nyitott így nem középen van a lehallgatási pozíciö, hanem a front left 0,7m-el balràbb van az ideális pozíciótól. így :
http://i.imgur.com/Um1VbAU.jpg
(bocsánat a minőség miatt)
van egy nagy szőnyeg a padlón, inkább hátul vannak fa szekrények de azokon is könyvek vannak, illetve jó tömör szöveg ülőgarnitúra elterítve a szobában több helyen. az utózengése egyébkénr egyáltalán nem vészes, nincs agyon csillapítva de jobban szerintem már nem is kéne igy fül alapján.

Ne is cserélj hangtechnikát, addig amíg a szoba akusztikus tulajdonságaival nem vagy tisztában. Szerintem méresd be a szobát. Úgy gondolom a szoba utózengése még sincs rendben. A szükséges akusztikai módosítások megérik a befektetést. 

Rappit
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Moziszoba építés

A szobád mérete véletlenül nem 4 x 3 vagy valami ehhez nagyon hasonló? Hogy van berendezve, mennyire üres?5.3 hosszú és 4.1 széles. hátul van egy ablak, elöl a falon van a tv középtől kicsit jobbra, mivel szemben van egy félkörìves bejárat ami nyitott így nem középen van a lehallgatási pozíciö, hanem a front left 0,7m-el balràbb van az ideális pozíciótól. így :http://i.imgur.com/Um1VbAU.jpg
(bocsánat a minőség miatt)
van egy nagy szőnyeg a padlón, inkább hátul vannak fa szekrények de azokon is könyvek vannak, illetve jó tömör szöveg ülőgarnitúra elterítve a szobában több helyen. az utózengése egyébkénr egyáltalán nem vészes, nincs agyon csillapítva de jobban szerintem már nem is kéne igy fül alapján.

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

sziasztok!
átmásolom egy másik fórumból a problémám, mivel inkább itt a helye szerintem: 
"tesztelgetem az azur 751r-t és eddig nagyon tetszik, bár a jelenlegi kis wharfedale hangsugárzók a vicc kategóriába tartoznak ehhez az erősítőhöz (vardus vr-300) viszont egy érdekes jelenséget kihozott ez az erősítő amit eddig még nem figyeltem meg. a frontok valami iszonyú rezonancia frekvenciát hoznak létre 100-200 Hz között és kb döng a szoba pl nagybőgőnél vagy bárminemű basszus szólamnál. tudom hogy unortodox dolog, de lehúztam a bass-nál 04db-t és így elviselhetőbb lett, de ez nem megoldás. amíg ezt nem tudom orvosolni nem akarok új hangsugárzókba beruházni mivel ha a terem hibája ez akkor nem lenne pénz orvosolni. még azt is megpróbáltam, hogy a ca-n a crossovert átraktam 100hz-re, hogy inkább a subwoofer vegye át a mélyeket minél inkább ami valamilyen szinten be is vált, de még így is jelen van ez a döngés, most már érezhető a sub jelenléte is. (a sub hátulján a max crossover freq 85, így ott arra raktam). esetleg van valami ötletetek hogyan tudnám még kiszűrni a jelenség okát? a hansugárzó elrendezése közel sem ideális, nagyon messze vannak egymástól és nem is szimmetrikusan."
 köszönöm a segítséget!

A szobád mérete véletlenül nem 4 x 3 vagy valami ehhez nagyon hasonló? Hogy van berendezve, mennyire üres?

Rappit
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Moziszoba építés

sziasztok!
átmásolom egy másik fórumból a problémám, mivel inkább itt a helye szerintem: 
"tesztelgetem az azur 751r-t és eddig nagyon tetszik, bár a jelenlegi kis wharfedale hangsugárzók a vicc kategóriába tartoznak ehhez az erősítőhöz (vardus vr-300) viszont egy érdekes jelenséget kihozott ez az erősítő amit eddig még nem figyeltem meg. a frontok valami iszonyú rezonancia frekvenciát hoznak létre 100-200 Hz között és kb döng a szoba pl nagybőgőnél vagy bárminemű basszus szólamnál. tudom hogy unortodox dolog, de lehúztam a bass-nál 04db-t és így elviselhetőbb lett, de ez nem megoldás. amíg ezt nem tudom orvosolni nem akarok új hangsugárzókba beruházni mivel ha a terem hibája ez akkor nem lenne pénz orvosolni. még azt is megpróbáltam, hogy a ca-n a crossovert átraktam 100hz-re, hogy inkább a subwoofer vegye át a mélyeket minél inkább ami valamilyen szinten be is vált, de még így is jelen van ez a döngés, most már érezhető a sub jelenléte is. (a sub hátulján a max crossover freq 85, így ott arra raktam). esetleg van valami ötletetek hogyan tudnám még kiszűrni a jelenség okát? a hansugárzó elrendezése közel sem ideális, nagyon messze vannak egymástól és nem is szimmetrikusan."
 köszönöm a segítséget!

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Tévedtem, nem kell hogy készlegyen az egész !
Most ért véget az első film a panelekkel. Gyakorlatilag új rendszerem lett, sejtettem hogy lesz változás, de a végeredmény felülmúlta az elképzeléseim, pedig a menyón még csak két panel van fölrakva.

Vegyesen néztem a filmet HD/szinkron, ami egyből feltűnt, hogy a visszaverődések csökkentek, mintha eltűntek volna az oldalfalak. Mélyek minősége jelentősen javult és nagyon jók a végei(búgásmentes), a front oldalon megnőtt a részletezőképesség. Sztereóban is hasonló, nagyon jót tett a frontok mögötti panel elhelyezés.

Ha gyorsba kéne összefoglalni, akkor a panelek nem kiegészítők, hanem komponensek...mint egy hangfal vagy erősítő és használatuk felér egy szintlépéssel!

Bocs, ha túllihegem, de nagyon elégedett vagyok!

Gratulálok a remek akusztikájú moziszobádhoz. Még beszélgetni is más egy ilyen szobában, hát még filmet nézni, zenét hallgatni.

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 931

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Forest74 »

Gratula! Jól mondod, a szoba a legnagyobb, és legfontosabb komponens. A szakik ezt úgy mondják, h nem is a hangfalak hangját halljuk, hanem igazából a szobáét. Amiben valljuk be, van is valami. Rengeteget tud, és változtat egy rossz akusztika a hangon, teljesen tönkre tudja tenni. És ezen tényleg nem segít semmilyen EQ.
Hittem benne, hogy fontos...de csak most bizonyosodott be, magam előtt is ennek a fontossága! Mert voltam már akusztikailag jól ellátott helyiségekben, de ott nem tudtam milyen lenne nélküle. Most hogy ezt saját bőrömön(szobában) tapasztaltam, tanulságos és hatásos 'teszt'-nek bizonyult! Örülök, hogy hallgattam rátok!

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎

Moziszoba építés

Ez,akarom mondani az akkor király lett!
Így végre jöhetnek torzítatlanul JU 87-esek Bf 109-esek A6M-ik B-29-esek IL-2-esek P-51-esek......a Baljós Árnyak fogathajtós hangockáiról már nem is beszélve.
Király ha olyat hallhat az ember hazai pályán,amitől ökölbe szorulnak a lábujjai.
Köszi! (Stuka, Messer, Mustang a kedvenceim )Most lett kész az összes panel! Apró símítások még lesznek, lőttem pár képet:

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Most ért véget az első film a panelekkel. Gyakorlatilag új rendszerem lett, sejtettem hogy lesz változás, de a végeredmény felülmúlta az elképzeléseim, pedig a menyón még csak két panel van fölrakva.

Vegyesen néztem a filmet HD/szinkron, ami egyből feltűnt, hogy a visszaverődések csökkentek, mintha eltűntek volna az oldalfalak. Mélyek minősége jelentősen javult és nagyon jók a végei(búgásmentes), a front oldalon megnőtt a részletezőképesség. Sztereóban is hasonló, nagyon jót tett a frontok mögötti panel elhelyezés.

Ha gyorsba kéne összefoglalni, akkor a panelek nem kiegészítők, hanem komponensek...mint egy hangfal vagy erősítő és használatuk felér egy szintlépéssel!

Gratula! Jól mondod, a szoba a legnagyobb, és legfontosabb komponens. A szakik ezt úgy mondják, h nem is a hangfalak hangját halljuk, hanem igazából a szobáét. Amiben valljuk be, van is valami. Rengeteget tud, és változtat egy rossz akusztika a hangon, teljesen tönkre tudja tenni. És ezen tényleg nem segít semmilyen EQ.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

Vukkeinstein
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 677

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Vukkeinstein »

Ez,akarom mondani az akkor király lett!
Így végre jöhetnek torzítatlanul JU 87-esek Bf 109-esek A6M-ik B-29-esek IL-2-esek P-51-esek......a Baljós Árnyak fogathajtós hangockáiról már nem is beszélve.
Király ha olyat hallhat az ember hazai pályán,amitől ökölbe szorulnak a lábujjai.

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎

Moziszoba építés

Klassz!                A füled mit mond?

Tévedtem, nem kell hogy készlegyen az egész !Most ért véget az első film a panelekkel. Gyakorlatilag új rendszerem lett, sejtettem hogy lesz változás, de a végeredmény felülmúlta az elképzeléseim, pedig a menyón még csak két panel van fölrakva.

almera36
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 30

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: almera36 »

Szerintem a legolcsóbb megoldás egy lámpa csere a fénycső főleg hogy gyújtós már nem korszerű.
Írtam fapacinak, gyakorlatilag ő is ezt javasolta. Gyakran a legegyszerűbb megoldás a legjobb, jelen esetben még a legolcsóbb is. Szerencsémre
TCL 98p745; Marantz SR6014; Dynavoice Definition DF-8 / DM-6 / DC-5 5.0 hangfal szett; Klipsch R115SW; Onkyo BD-SP809; DUNE 4K; Audioquest madzagok

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 940

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Tetszik jó lett....  
"Az igazi barát szemből támad."

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎

Moziszoba építés

Még nem ment a rendszer, meló után csináltam meg, aztán megint meló...
De a bal hangfal nagyon be van szorítva a két bútor közé és ott taps teszt nagyon jól elnyelődött, működik a dolog. Tökéletes véleményhez kell, hogy kész legyen teljesen a tervezett panelmennyiséggel a nappali. Ha kész minden a képek mellé írok is bővebben az általam tapasztalt hatásukról.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Jelentem, kész van a hangfal mögötti rész!
Szuper!! 

Hiába, a profik lézerrel dolgoznak.

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Fish »

Jo lett grat!
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎

Moziszoba építés

Jelentem, kész van a hangfal mögötti rész!
Egy-két díszítés még hiányzik, de a lényeg a helyén. Négy menyópanel is alakul, arról majd egyben rakok pár képet.

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎

Moziszoba építés

Az utózengést is betehetnéd. Tanulságos, egy "egyszerű" nappali is tud igazán jól "szólni".

Ja, ez nem az volt köszi a segítséget amit kaptam tőled a grafikonok értelmezésében!Itt az összes mérés eredménye:

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Így fest papíron a nappalim:

Az utózengést is betehetnéd. Tanulságos, egy "egyszerű" nappali is tud igazán jól "szólni".  

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎

Moziszoba építés

Ja, akkor nem szóltam, ha szakember írta elő az elhelyezést, akkor tedd oda, a recept szerint, Azt hittem csak a panelek mennyisége volt előírva, mert akkor viszont logikus lett volna az utózengési idő hangolását összekötni a reflexióktól mentes zóna kialakításával (még ha csak részben valósul meg, akkor is).

A tükröződési pontokat könnyű pontosan megtalálni egy tükörrel, én személy szerint pontosan oda fogom tenni a diffúzorokat, mert a panelnek tökmindegy, hogy 10 centivel odébb teszed de a fülednek már nem mindegy, hogy mennyi visszavert hullám zavarja az irányérzékelést. Ha valami lényegében ingyen van akkor miért ne?  :-)
Mákom volt egész jónak mondható a nappali akusztikája, egy nappalihoz képest. És azzal a pár diy bőr/szövet panellel sem sikerült rontanom a helyzeten De nem mertem tovább feszegetni a mázlifaktorom, így Fapacit kértem a további változtatások meghatározására. 
Utózengés is jónak mondható volt a méréskor.
Remélem jó grafikont mutatok!
Így fest papíron a nappalim:

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Sajnos ennyire nem tudok játszadozni az elhelyezéssel, nincs szabad falfelület
Menyóra tudok négyet rakni középre, amire akár rá is lehet fogni, hogy tükröződési pont. A hangfalak mögé kell raknom 3-3db-ot és itt van lehetőségem a két különböző tipusú panel elhelyezési variálására...
Gyapot nálam van elég a gk-ban és a teljes padló alatt...
Fapaci mérései és javaslata alapján rakom fel őket, amit az üzlet tulaj is helyeselt(ahol vettem a paneleket).
Az oldalfali variálást én találtam ki, én is szeretek kisérletezgetni és kell is, ha van rá lehetőségünk.

Ja, akkor nem szóltam, ha szakember írta elő az elhelyezést, akkor tedd oda, a recept szerint, Azt hittem csak a panelek mennyisége volt előírva, mert akkor viszont logikus lett volna az utózengési idő hangolását összekötni a reflexióktól mentes zóna kialakításával (még ha csak részben valósul meg, akkor is).

A tükröződési pontokat könnyű pontosan megtalálni egy tükörrel, én személy szerint pontosan oda fogom tenni a diffúzorokat, mert a panelnek tökmindegy, hogy 10 centivel odébb teszed de a fülednek már nem mindegy, hogy mennyi visszavert hullám zavarja az irányérzékelést. Ha valami lényegében ingyen van akkor miért ne?  :-)

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎

Moziszoba építés

Ha rám hallgatsz, megpróbálod úgy elhelyezni a paneleket, hogy az elsődleges visszaverési pontokra kerüljenek a hangelnyelők (abszorberek, azaz a teljes felületükön kőzetgyapot példányok). Így a visszavert hullámok fázisai kevésbé zavarják a fület és javul az irányok ábrázolása. Én kipróbáltam és király volt, egy próbát szerintem megér...
Sajnos ennyire nem tudok játszadozni az elhelyezéssel, nincs szabad falfelület
Menyóra tudok négyet rakni középre, amire akár rá is lehet fogni, hogy tükröződési pont. A hangfalak mögé kell raknom 3-3db-ot és itt van lehetőségem a két különböző tipusú panel elhelyezési variálására...
Gyapot nálam van elég a gk-ban és a teljes padló alatt...
Fapaci mérései és javaslata alapján rakom fel őket, amit az üzlet tulaj is helyeselt(ahol vettem a paneleket).
Az oldalfali variálást én találtam ki, én is szeretek kisérletezgetni és kell is, ha van rá lehetőségünk.

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Kiváncsi leszek a hatásukra. Igazából ha egyből a falra ragasztom, már kész lenne, de az akasztós és tépőzáras felfüggesztés mellett döntöttem. Így szükség esetén tudom variálni az elhelyezésüket, mivel két különböző panelből tevődik össze a front hangfalak mögötti rész.

Ha rám hallgatsz, megpróbálod úgy elhelyezni a paneleket, hogy az elsődleges visszaverési pontokra kerüljenek a hangelnyelők (abszorberek, azaz a teljes felületükön kőzetgyapot példányok). Így a visszavert hullámok fázisai kevésbé zavarják a fület és javul az irányok ábrázolása. Én kipróbáltam és király volt, egy próbát szerintem megér...

csacsumicsa
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: csacsumicsa »

Sziasztok

Remelem jo helyen teszem fel a kerdest...
Az Clarus Deimos sub erositombol amikor a lampa fenycso gyujtoja kapcsolja a lampat, az erositom a vibralasnak megfeleloen recseg. Ez az erosito hibaja, vagy kellene valami zavarszuro?
Most veszek egy fapaci fele KEI elosztot, viszont a KEFI az zavarszuros is. Inkabb olyat kellene vennem? Megoldana az a problemat?

Masik problema, ami nagyobb: a projektoromrol ugyanekkor eltunik a kep....

A halozathoz nem tudok nyulni (bar lehet nem is kell, nem tudom), cask a "konnektorok utan" van lehetosegem valtoztatasra.
Mi a megoldas? Nem szeretnem ha barmi is tonkre menne...

(bocs,h nincs ekezet, kulfoldon vagyok)

Koszonom szepen!

Szerintem a legolcsóbb megoldás egy lámpa csere a fénycső főleg hogy gyújtós már nem korszerű.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”