Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3632

Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

DeLorean írta:
2021.11.29., hétf. 10:01
Alex_Aston írta:
2021.11.29., hétf. 09:56
Nekem ő az egyik legmagasabb szintű színész jelenleg, hasonlóan Christian Balehez.
Oda merném tenni a kora beli nagy kedvencem, Robert de Niro mellé.
Teljesen egyetértek, bárki mellé oda lehetne tenni és nem azt veszed észre, hogy mennyivel jobb színész a másik.
Christian Bale és Jake Gyllenhaal szintű színésznek tartom.
:smile32:
Igen. Jake Gyllenhaal is zseniális színész szerintem is.

Nem tudom, láttad a Tom Hardy egy igen korai filmjét.
Stuart: visszapörgetett élet.
https://www.imdb.com/title/tt0853153/

Ezt ajánlom mindenkinek. Amit ebben IS alakít Hardy, az fantasztikus. Pár év múlva meg a Warrior kőkemény harcosa, vagy a Bane megformálása ezek után, vagy a még korábbi Bronson is gyökeres ellentéte. És pont ezért is jó színész szerintem. Mert bármit eljátszik hitelesen.
Csak a Marantz! :-D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Lemmy9.1 írta:
2021.11.29., hétf. 09:36
A Tom Hardy szint az milyen?
Nekem ő az egyik legmagasabb szintű színész jelenleg, hasonlóan Christian Balehez.
Oda merném tenni a kora beli nagy kedvencem, Robert de Niro mellé.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 792

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

A Tom Hardy szint az milyen?
Szerintem!

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

DeLorean írta:
2021.11.28., vas. 18:17

A 2012-es Safe House filmet néztem meg, amiben Denzel Washington a társa.
Piszok érdekes a két színészt nézni a film alatt.

The captive 2014
Mississippi Grind 2015
Buried 2010
The Voices 2014
Definitely Maybe 2008
Woman in Gold 2015
The Proposal 2008
Védhetetlen szerintem is egy korrekt film, nem kidobott idő megnézni.
The captive - nem is hallottam róla eddig, mondjuk imdb-n igencsak gyenge pontozást kapott, pedig Rosario Dawson is játszik benne, őt pedig kedvelem. Még bomba nő is :D
Buried - hú, na ez egy nagyon kemény film, és a hangulata is átjön, ha odafigyelünk a filmre. Örülök, hogy nem hollywoodi sablon lett belőle.

Szerintem még jó film a Sokkal több, mint testőr is. Újra is nézhető, persze nem Halálos fegyver szintű klasszikus.

Önkívület sem volt kidobott idő.

Vagy a Füstölgő ászokat is érdemes megnézni egyszer. Érdekes és film az is szerintem.

Persze Ryan Raynolds sosem lesz pl. Tom Hardy szintű színész, ez nem vitás, de nem is a kutyaütő kategória talán. Vannak szórakoztató filmjei, és a Deadpool pedig úgy fekszik neki, mint John Wick a Keanu Reevesnek.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

BoRRoNeo írta:
2021.11.28., vas. 14:14

A többször felvett poént valamiért pejoratívnak veszed, pedig nem az. Ez nem azt jelenti, hogy azért veszik fel még egyszer, hogy a néző direkt nevessen. Nincs kötelező nevetés. Azért veszik fel még egyszer, hogy másként hátha jobb. Sokszor van, hogy olyankor is nevetnek, amikor nem tudod, hogy miért (konkrétan vicces dolog nem történt a jelenetben), ez legtöbbször a korábbi próbálkozás utóhatása, amit nyilván kivágtak.

A Rádiókabaré és a stand-up ugyanez. Mármint ha rögzítik. Ott is előfordul, hogy újramondják az adott jelenetet, mert a közönség nem úgy reagált vagy az előadó adta elő rosszul. Nem ördögtől való. A Stand-up felvételeknél (amik megjelentek lemezen) szinte mindig gépnevetéssel dúsítják fel az élő hangot.

A gépnevetés nekem is idegen, de próbálnál megnézni egy Rém rendes epizódot nevetés nélkül (egyszer az egyik részt hibásan így adta le valamelyik csatorna) az kegyetlenül rossz. Mondjuk beletartozik, hogy ott sokat volt csend, mert a színészek kivárják a nevetés végét, ami ott nem volt. :)
Ha másként hátha jobb, és újra fel kell venni, szerintem megette a fene. És addig meg ott ülne az élő közönség? Miközben egy epizód felvétele több napig is eltarthat? gondolkodik.gif
Stand-upon voltam párszor élőben, ott nincs poén újra felvétel, ahogy színházban sem.
Tudtommal rádió kabaré is egyszeri dolog (de ezt nem tudom persze).

Rém rendes családból még egy részt sem láttam végig, ha jól emlékszem, nekem az nem vicces, hanem erőltetett, ahogy a jóbarátok is. Hogy ezek milyenek kamu nevetéssel, vagy anélkül, engem hidegen hagy :smile29:

A TV amúgy is kamu. Ott semmi sem igazi, ezt 6-7 éves koromban megtanultam, amikor Három kívánság felvételén ültem. Ezért én ezeket eleve fenntartással kezelem.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Free Guy
https://www.imdb.com/title/tt6264654/

"Akció-vígjáték" A műfajban tapasztaltak miatt úgy ültem le, hogy mindegy max kikapcsolom a negyedénél.
De vessetek a mókusok elé, de nekem ez tetszett! Én pl. erre mondom azt, hogy könnyed szórakozás. Kifejezetten jót tesz neki az önirónia, ha véresen komolyan akarná venni magát, nevetségessé válna.
Ami a legjobb húzás volt, ahogyan a játékvilág szereplői hozták azt a korlátok közt létező naivitást, ami minden valóságot leképezni próbáló játékvilág elengedhetetlen sajátja.
Ami nem tetszett ahogy a végén kívülről próbálták megállítani a főszereplőt (világ átprogramozás, meg a baltás módszer), az nagyon gagyi. (Az jutott erről eszembe, mint amikor vmi filmben meg kellett semmisíteni az adatokat, ezért szétlőtték a monitorokat.)
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 312

Hozzászólás Szerző: BoRRoNeo »

Alex_Aston írta:
2021.11.28., vas. 09:06
Csak szerintem más egy erőltetett nevető gép (meg a többször felvett "poén"), mint a valódi és őszinte nevetés, mint pl. ami a stand up esetében is van.
A többször felvett poént valamiért pejoratívnak veszed, pedig nem az. Ez nem azt jelenti, hogy azért veszik fel még egyszer, hogy a néző direkt nevessen. Nincs kötelező nevetés. Azért veszik fel még egyszer, hogy másként hátha jobb. Sokszor van, hogy olyankor is nevetnek, amikor nem tudod, hogy miért (konkrétan vicces dolog nem történt a jelenetben), ez legtöbbször a korábbi próbálkozás utóhatása, amit nyilván kivágtak.

A Rádiókabaré és a stand-up ugyanez. Mármint ha rögzítik. Ott is előfordul, hogy újramondják az adott jelenetet, mert a közönség nem úgy reagált vagy az előadó adta elő rosszul. Nem ördögtől való. A Stand-up felvételeknél (amik megjelentek lemezen) szinte mindig gépnevetéssel dúsítják fel az élő hangot.

A gépnevetés nekem is idegen, de próbálnál megnézni egy Rém rendes epizódot nevetés nélkül (egyszer az egyik részt hibásan így adta le valamelyik csatorna) az kegyetlenül rossz. Mondjuk beletartozik, hogy ott sokat volt csend, mert a színészek kivárják a nevetés végét, ami ott nem volt. :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára BoRRoNeo 2021.11.28., vas. 14:24-kor.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

BoRRoNeo írta:
2021.11.27., szomb. 20:12
TSanyi írta:
2021.11.27., szomb. 09:44

Köszi az infót!

Ettől függetlenül nekem nem tetszik hogy a “műsort” megszakítják.

Értem, hogy ez egy stílus, és odaát nagy hagyománya van, de nekem ez a stílus nem tetszik.
Szerintem sokkal élvezhetőbb lenne röhögés nélkül.

Ezek ilyenek, így kell nézni….

Élő színházi közvetítés! 😀
Mint a Rádiókabaré. Ott is jelenetek vannak élő közönség előtt és a nevetések megszakítják a dialógokat. Alap emberi dolog, hogy a nevetés ragadós. Azért van alatta minimum gépnevetés, hogy a néző is viccesebbnek érezze és nevessen rajta. Működik, én sosem szerettem az angol humort, de mikor olyan társasággal néztem, akkor én is velük nevettem. Vagy meg lehetne nézni egy stand-up comedy előadást nevetés nélkül, roppant kínos lenne.
Csak szerintem más egy erőltetett nevető gép (meg a többször felvett "poén"), mint a valódi és őszinte nevetés, mint pl. ami a stand up esetében is van.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

A Tettes 2017. S01
(Bill Pullman, Jessica Biel)

Ez nagyon egyben volt.
Remek sztori, lassan épül, de megtudunk mindent. Nem egy lélekemelő, úgyhogy óvatosan az érzékenyebeknek.
Nincs nevetőgép, viszont a végét megkönnyeztem.
Most kezdtük a második évadot, állítólag mégjobb.
Szerintem!

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

TSanyi írta:
2021.11.27., szomb. 09:44

Köszi az infót!

Értem, hogy ez egy stílus, és odaát nagy hagyománya van, de nekem ez a stílus nem tetszik.

Mint a Rádiókabaré. Ott is jelenetek vannak élő közönség előtt és a nevetések megszakítják a dialógokat. Alap emberi dolog, hogy a nevetés ragadós. Azért van alatta minimum gépnevetés, hogy a néző is viccesebbnek érezze és nevessen rajta. Működik, én sosem szerettem az angol humort, de mikor olyan társasággal néztem, akkor én is velük nevettem. Vagy meg lehetne nézni egy stand-up comedy előadást nevetés nélkül, roppant kínos lenne.

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: kargidje »

Aszpirin írta:
2021.11.27., szomb. 09:24

Van egy másik hasonló “mindenki odaveszett, de sehogy sem tudjuk kideríteni mi történt” típusú 1959-es, tehat jóval “frisebb” történet, a Gyatlov-rejtély. Ott is a területen élő manysik (akik mellesleg a magyarral közeli rokonságban álló nyelvet beszélnek), állítólag előre figyelmeztették az odaveszett csapatot, hogy az egy szent terület, és a hegy szelleme mindenkivel végez, aki megközelíti… A Gyatlov-rejtélyt is megfilmesítették (a film nagyon gyenge szvsz), de persze nem a manysik magyarázatával :) Pedig az talán jobb filmet eredményezett volna :)
Ismerem, igen jóval gyengébb eresztés lett a megvalósítás.
Mondjuk a The Terror történelmileg kicsit komolyabb lépés volt. Ezért is lett nevetséges számomra amit kihoztak belőle. Sajnos a forg.könyv író nem állt a helyzet magaslatán egyiknél sem.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 262

Hozzászólás Szerző: scaurus »

Belenéztem pár sorozatba is.

Jupter's Legacy

Első évad 1. rész
Mi van akkor, ha egy öregedő szuperhős gyermekei nem érnek fel a szülőjükhöz?
Mi van akkor, ha valójában a fiatalokkal nem volna semmi baj, csak gyerekkorukban nem kapták meg azt a törődést amit kellett volna (mert apu/anyu jobban el volt foglalva a világ megmentésével mint a saját gyereke nevelésével)?
Mi van akkor, ha az öregedő szuperhős - gyerekeitől - által elvárt etikai elvárásoknak esetleg ő maga sem tud maradéktalanul megfelelni?
Az első rész érdekes volt.

The Office

Első évad 1. rész
Hírnevére tekintettel belenéztem.
Borzalmas volt.
Jó, Steve Carell látványát a képernyőn nem sokáig bírom elviselni, pusztán a megjelenése irritáló számomra.

Shadow and Bone

Első évad 1. rész
Enyhe poszt-apokaliptikus, közép-kelet-európai beütésű fantasy.
Helyenként, hangulatában emlékeztetett a Carnival Row-ra.
Technikai értelemben rendben van (cselekmény, látványvilág, zene), a szereposztás tökéletes, ugyanakkor mégis hiányzik belőle valami szikra, azaz amolyan lélektelen iparosmunka, ami érdektelenségbe fullad.

Sweet Tooth

Első évad 1-4. rész
Egy pusztító vírus utáni helyzetben ember-állat hibridek születnek.
Mese az emberi gyarlóságról, a gyógymód utáni kutatás etikai kérdéseiről, a másság elfogadásáról, a hatalom elleni küzdésről.
A történet valamennyire érdekes, a pozitív szereplők kedvesek, valószínűleg 11-12 éves koromban tátott szájjal bámultam volna.
Felnőttként viszont semmi olyan hangulatot, atmoszférát, miliőt, karaktert, színészt, zenét, akármit nem látok/hallok/érzek benne, ami a folytatásra sarkallna.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 262

Hozzászólás Szerző: scaurus »

Az elmúlt héten volt időm (sajnos), filmeket nézni, egész pontosan 6-ot.

Ami nem volt rossz:

Különösen veszélyes bűnözők (Red Notice)

port.hu/adatlap/film/mozi/kulonosen-veszelyes-bunozok...

A költségvetés (200 M $) nem látszik meg rajta, nem egy kiemelkedően jó film, de szórakoztató.
A történet eszement (és, nyilván, irreális), de vicces, a színészek hozzák, amit tőlük várunk, Johnson viccesen kemény, Reynolds szófosó, Gadot pedig kedvesen mosolyog.
Ráadásul, a kb. 2 másodperces Porsche-s üldözős jelenet üdítő volt, a filmvégi csavar pedig, engem legalábbis, meglepett.
Nem értem a (nagyon) rossz, (nagyon) fanyalgó kritikákat, láttunk már sokkal rosszabb filmet is.
Egy post-covidos péntek délutánra tökéletes.

A függetlenség napja – Feltámadás (Independence Day: Resurgence)

port.hu/adatlap/film/tv/a-fuggetlenseg-napja-feltamadas...

Ennek a rossz értékelését se értem.
Hozzá kell tegyem, hogy én az 1. résznek sem vagyok rajongója, szerintem, az se egy túl jó film, csak van egy debil bája, ami leginkább Will Smith-nek és Jeff Goldblum párosának köszönhető.
Ez a debil báj a 2. részből hiányzik, de történetét tekintve semmivel sem gyengébb, látvány és hang rendben van.
Mondom, nem egy jó film, de annyira nem is rossz, nem nézhetetlen.

Harley Davidson és a Marlboro Man (Harley Davidson and the Marlboro Man)

port.hu/adatlap/film/tv/harley-davidson-es-a-marlboro-man...

Régi klasszikus, amit, anno, nem láttam.
A film cselekménye ostobaság, de a két főszereplő és a humor elviszi a hátán, ami szokatlan, szerintem, az a megmenteni kívánt szórakozóhely sorsa.
Rourke még embernek nézett ki, a nők, pedig, gyönyörűek.

Életem értelme (One True Thing)

port.hu/adatlap/film/tv/eletem-ertelme...

Nézegettem a szolgáltatói set-top-box-on a felvett filmeket, és valaki még 2017.-ben felvette ezt.
Gondoltam, itt az ideje megnézni.
Egy egyszerű családi történet, idilli(nek tűnő) házasság, szülő-gyerek kapcsolat hátteréről, megcsalásról, másikért való háttérbe húzódásról (álmok feladásáról) és megbékélésről.

Ami kifejezetten rossz volt:

Boszorkányok (The Witches)

port.hu/adatlap/film/mozi/roald-dahl-boszorkanyok...

Roald Dahl meséje alapján.
Végleg eldőlt: utálom Roald Dahl didaktikus meséit (legalábbis a filmadaptációkat, mert olvasni nem olvastam semmit tőle).

Ebben banyák gyerekeket egérré varázsolnak, akik felveszik a harcot egy szállodába összegyűlt banya bagázssal.
Hiteltelen, érdektelen, és egyidejűleg fárasztó.

Ezen kívül még a Karcsi és a csokoládégyár két filmadaptációját és a A fantasztikus Róka úr filmadaptációját láttam, egyiket rosszabnak tartom a másiknál - inkább végignézem a The Rock teljes életművét mint, hogy ezekből bármelyiket újranézzem...

Bright (Bright)

port.hu/adatlap/film/tv/bright...

Egy ember és egy ork rendőrpáros kalandjai napjainkban, hogy megakadályozzák a prófécia szerinti gonosz visszatérését.
Nem lett volna reménytelen film, de, SZERINTEM, sem mint (összecsiszolódó) zsarupáros film nem működik, a hangulat- és milliőteremtés nem sikerül, mind a karakterek, mind a cselekmény érdektelenségbe fullad.
Amolyan rágógumi film, megnézed, nagyon nem fáj, de utána 5 perc múlva már nem is rémlik, hogy láttad.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

BoRRoNeo írta:
2021.11.27., szomb. 00:23

Hozzá kell tenni, hogy a sitcomokat amerikában már régóta élő közönség előtt veszik fel. A Jóbarátokat és a Bing Bang-et is. És van, hogy a poénon nem nevet senki, akkor újraveszik. És ha valamiért akkor sem, akkor újraírják a poént. Több ilyen werkfilmet is lehet látni a neten. Szóval a nevetés teljesen hiteles... lenne, ha az eredeti amerikai hangsávot néznénk. Viszont a nemzetközi sávokon már gépnevetés van, hogy könnyebben lehessen szinkronizálni. Szóval ah angolul nézed, akkor a közönséget hallod, ha magyarul akkor a gépet.
Köszi az infót!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6132

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kargidje írta:
2021.11.27., szomb. 07:13
Ahogyan Aszpirin írja.
Azt a bugyuta "misztikus" szálat amiatt tették bele, mert elég rejtélyes módon haltak meg, vesztek oda vagyis nem tudják mi történt velük.
A bugyuta misztikus szál az én értelmezésem szerint azt mutatja be, ahogyan a környéken élő eszkimók magyarázták a történteket.
Ne feledjük, hogy az a jegesmedveszerű lény az inuit mondavilág része.

Van egy másik hasonló “mindenki odaveszett, de sehogy sem tudjuk kideríteni mi történt” típusú 1959-es, tehat jóval “frisebb” történet, a Gyatlov-rejtély. Ott is a területen élő manysik (akik mellesleg a magyarral közeli rokonságban álló nyelvet beszélnek), állítólag előre figyelmeztették az odaveszett csapatot, hogy az egy szent terület, és a hegy szelleme mindenkivel végez, aki megközelíti… A Gyatlov-rejtélyt is megfilmesítették (a film nagyon gyenge szvsz), de persze nem a manysik magyarázatával :) Pedig az talán jobb filmet eredményezett volna :)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

BoRRoNeo írta:
2021.11.27., szomb. 00:23
És van, hogy a poénon nem nevet senki, akkor újraveszik.
Szuper. Meggyőztél.
Szerintem!

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: kargidje »

robi20064 írta:
2021.11.26., pén. 12:36

A valos esemeny az csak magara az utra es a hajok "beszorulasara" vonatkozik amennyire tudom. Minden mas misztikus korites a sorozat kedveert lett kitalalva, es mivel ez jelentos reszet teszi ki a sorozatban levo tortenetnek igy a valos esemeny dolgot itt nem annyira erzem mervadonak. Ennyi erovel A Dolog is szinte valos esemenyre epul :D
Ahogyan Aszpirin írja.
Azt a bugyuta "misztikus" szálat amiatt tették bele, mert elég rejtélyes módon haltak meg, vesztek oda vagyis nem tudják mi történt velük.
Viszont éppen emiatt nálam kezdett félremenni a történet előrehaladásával. sad.gif
A megvalósítás valóban kiváló :smile32: , néha már-már én is fáztam a meleg szobában. Brrrr...

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1698

Hozzászólás Szerző: -KP- »

robi20064 írta:
2021.11.26., pén. 19:48
Lemmy9.1 írta:
2021.11.26., pén. 19:26
Az ékezetek hiányát mi okozza?
A nap 99%-aban angol billentyuzet hasznalata a munkahoz, de hivhatod nyugodtan igenytelensegnek is ha ugy tetszik ;)
Angol billentyűzeten is vannak ékezetek, csak át kell tenni a billentyűzetkiosztást magyarra ...

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

TSanyi írta:
2021.11.26., pén. 14:25
Lemmy9.1 írta:
2021.11.25., csüt. 19:01
Hát igen.
Agymenők, meg Jóbarátok, meg a többi, kivárunk amíg végez a nevetőgép, kanapémulatós izé.
A világból ki lehet velük kergetni.
Az “alánevetős” dolgokat én sem értettem soha, és nem is szeretem. Mintha megmondanák hogy mikor nevessünk, ez poén volt….
Talán az első ilyen emlékem az Egy úr az űrből (Nanu Nanu) származik.
Hozzá kell tenni, hogy a sitcomokat amerikában már régóta élő közönség előtt veszik fel. A Jóbarátokat és a Bing Bang-et is. És van, hogy a poénon nem nevet senki, akkor újraveszik. És ha valamiért akkor sem, akkor újraírják a poént. Több ilyen werkfilmet is lehet látni a neten. Szóval a nevetés teljesen hiteles... lenne, ha az eredeti amerikai hangsávot néznénk. Viszont a nemzetközi sávokon már gépnevetés van, hogy könnyebben lehessen szinkronizálni. Szóval ah angolul nézed, akkor a közönséget hallod, ha magyarul akkor a gépet.

HSRT8
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: HSRT8 »

Lemmy9.1 írta:
2021.11.26., pén. 19:26
A felhasználó. :D
Aurender - Cary Audio - Nuforce - Marten Design

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Szerintem!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

robi20064 írta:
2021.11.26., pén. 12:36
A valos esemeny az csak magara az utra es a hajok "beszorulasara" vonatkozik amennyire tudom. Minden mas misztikus korites a sorozat kedveert lett kitalalva, es mivel ez jelentos reszet teszi ki a sorozatban levo tortenetnek igy a valos esemeny dolgot itt nem annyira erzem mervadonak. Ennyi erovel A Dolog is szinte valos esemenyre epul :D
Nos, hogy is kezdjem.... nem tudod jól.
A hajók útjáról és történetéről a már jóval többet tudunk, és amit tudunk, ahhoz a film hű. Habár a hajókat 2014-ben (Erebus) és 2016-ban (Terror) találták meg ("in excellent condition"), vagyis később, mint a film alapjául szolgáló regény, a filmsorozat maga 2018-ban készült, és ami addig kiderült, az bizony mind benne van a filmben. mivel a legénység maradványait (egymástól távol lévő több helyszínen is) már jóval korábban megtalálták, és egyebeket is, az elég biztosan kijelenthető, hogy az ólommérgezés, a kannibalizmus nem fikció, és a durva erőszakot is alátámasztják a leletek.

Ami a misztikumot illeti: ha jól emlkszem - de ebben most nem vagyok biztos, mert már jó ideje láttam a sorozatot - a misztikum maga ugyan jelen van a rejtélyes események képében, de egészen az utolsó (vagy max az utolsó előtti) epizódig semmi olyan nem történik, ami ne lenne magyarázható pl. egy méretes és igen éhes, ezért merész jegesmedve támadásaival. Az, hogy nagy, az talán érzékelhető, de hogy mekkora pontosan (és azáltal, hogy nem "evilági" lényről van szó), csak a végkifejleténl derül ki.

Az, hogy mennyit tudunk ma a HMS Terror történetéből, a róla szóló wikipédia-cikk röviden összefoglalja: https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Terror_(1813)

Az viszont viszonylag új (és mindenképp a film utáni) fejlemény, hogy 2019-ben több merülést végeztek, és a teljes fedélzetet sikerült feltérképezzék, de a kapitény fülkéjébe nem sikerült bejutni, ennek ellenére a hajó legjobb állapotban lévő részének tűnik. Ezért 2020-ra egy egy újabb expedíciót tervezek, abban a reményben, hogy a kapitányi kabinban írott dokumentumokat találhatnak, de ezt a kísérletet "elmosta" a COVID-helyzet. Mindenesetre jól látható, hogy a HMS Terror története a mai napig kutatás tárgya és foglalkoztatja a kutatókat - és nem kizárt, hogy további információk látnak napvilágot.

A fentiek fényében az utolsó mondatodat nem kicsit érzem "erősnek". A cselekmény alapvető elemei igenis valós megtörtént eseményeken alapulnak.

De szerintem nem is ez a lényeg, hanem hogy érdemes-e megnézni ezt a sorozatot. Szerintem igen. Szerinted? Ezt nem tudtam a hozzászólásodból megaállapítani.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Lemmy9.1 írta:
2021.11.25., csüt. 19:01
Hát igen.
Agymenők, meg Jóbarátok, meg a többi, kivárunk amíg végez a nevetőgép, kanapémulatós izé.
A világból ki lehet velük kergetni.
Az “alánevetős” dolgokat én sem értettem soha, és nem is szeretem. Mintha megmondanák hogy mikor nevessünk, ez poén volt….
Talán az első ilyen emlékem az Egy úr az űrből (Nanu Nanu) származik.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

kargidje írta:
2021.11.26., pén. 11:44
A The Terror, lehet "nagyon erős castinggal", de olyan bugyuta a végkifejlet illetve a "kitől és mitől", hogy... ajjaj. Főleg úgy, hogy valós eseményt dolgoz fel.
Ezt a véleményt el tudom fogadni, annál is inkább, mert én anno az értékelésemben (ami az idézett hozzászólásomban is a címre kattintva elérhető) ezt írtam: "Csak azért nem adtam 10-et, mert a misztikus vonal elhagyásával is nagyon jó (és ráadásul sokkal hihetőbb) lett volna." Vagyis én a teljes misztikumot benne fölöslegesnek éreztem, főleg úgy, hogy - amint te is írtad - valós eseményt dolgoz fel. Egyébként én értettem a rendezői célt, hogy az eszkimó mitológia egy misztikus alakját is bemutassa, ezzel egy picit az inuit kultúrába is betekintést is adjon... de talán itt egy picit elvetette a sulykot.
Ettől függetlenül én igencsak kiemelkedőnek találtam ezt a sorozatot. Nem hibátlannak, de mindenképpen kiválónak.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

SSDWOB kérésére, még egy nem túl ismert film, ami megint csak alacsony költségvetés, viszont az ötlet, megvalósítás nagyszerű, és a végére ez is összeáll, nem is akárhogy.
Triangle
https://m.imdb.com/title/tt1187064/?ref_=nv_sr_srsg_0

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”