Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Akusztika a moziszobában
Re: Akusztika a moziszobában
Komolyan elszörnyedek!
Feltettem egy kérdést, a magam szintjén, mert érzékeltem a zavart az erőben (nem azt látom a görbén, amit kéne szerintem).
- Na most nem volt kiírva a topikban, hogy egy kérdés - 2 pénz, tehát ingyenes.
- Senki nem lett megszólítva név szerint, hogy válaszoljon.
- Ha valaki pénzért válaszol az maradjon csöndben, majd válaszol valaki ingyen, vagy nem jön válasz.
- Nem kaptam egy megkeresést sem, hogy Tesa 3 pénzért megoldom a problémádat.
Ha egyébként szeretném, hogy valaki fizetős szolgáltatásként megoldja a "képzelt" problémámat, mert lehet nincs is probléma, tuti nem egy fórumon kezdek el kérdezősködni, hanem megkeresem telefonon, személyesen azt a szakembert akire rábíznám a problémámat. Az elmúlt 20 év alatt lenne tippem kit lehetne megkérdezni vagy ki tudna ajánlani valakit!
És hogy visszakanyarodjunk a szakmához, az a kérdés, hogy hogy hangolom össze a hangfalat a méllyel 20 éve is kérdés volt, csak annó azt gondoltuk, hogy a távolságok megadásával és a brossúra alapján meghatározott keresztváltási frekivel, az avr ezt megoldja.
Amúgy mint jó salesman, szerintetek ki fog titeket ezek alapján bizalommal megkeresni?
Feltettem egy kérdést, a magam szintjén, mert érzékeltem a zavart az erőben (nem azt látom a görbén, amit kéne szerintem).
- Na most nem volt kiírva a topikban, hogy egy kérdés - 2 pénz, tehát ingyenes.
- Senki nem lett megszólítva név szerint, hogy válaszoljon.
- Ha valaki pénzért válaszol az maradjon csöndben, majd válaszol valaki ingyen, vagy nem jön válasz.
- Nem kaptam egy megkeresést sem, hogy Tesa 3 pénzért megoldom a problémádat.
Ha egyébként szeretném, hogy valaki fizetős szolgáltatásként megoldja a "képzelt" problémámat, mert lehet nincs is probléma, tuti nem egy fórumon kezdek el kérdezősködni, hanem megkeresem telefonon, személyesen azt a szakembert akire rábíznám a problémámat. Az elmúlt 20 év alatt lenne tippem kit lehetne megkérdezni vagy ki tudna ajánlani valakit!
És hogy visszakanyarodjunk a szakmához, az a kérdés, hogy hogy hangolom össze a hangfalat a méllyel 20 éve is kérdés volt, csak annó azt gondoltuk, hogy a távolságok megadásával és a brossúra alapján meghatározott keresztváltási frekivel, az avr ezt megoldja.
Amúgy mint jó salesman, szerintetek ki fog titeket ezek alapján bizalommal megkeresni?
Feltennék egy kérdést. Nem tudom milyen bonyolultsággal bír, hátha akad valaki aki ingyen meg tudja válaszolni és még nem csúszik át a fizetős kategóriába.
(A saját sz@romat és másét sem enném meg, úgyhogy hátha.)
Adott egy szub és egy center. REW-ben mit kell mérnem és hogy tudom megállapítani egyik-másik késleltetését a hallgatói pozícióban? (Alignment tool nélkül.)
Fapaci: Ezt egyébként kérdeztem Tőled emailben a webinárium előtt, hogy esetleg ezt lehet-e érinteni az előadáson, de ignoráltad a kérdést. De sajnos belátom én is, hogy nem fért volna bele időben. Egy hasonlókkal kapcsolatos előadássorozatra befizetnék újfent.
(A saját sz@romat és másét sem enném meg, úgyhogy hátha.)
Adott egy szub és egy center. REW-ben mit kell mérnem és hogy tudom megállapítani egyik-másik késleltetését a hallgatói pozícióban? (Alignment tool nélkül.)
Fapaci: Ezt egyébként kérdeztem Tőled emailben a webinárium előtt, hogy esetleg ezt lehet-e érinteni az előadáson, de ignoráltad a kérdést. De sajnos belátom én is, hogy nem fért volna bele időben. Egy hasonlókkal kapcsolatos előadássorozatra befizetnék újfent.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Tamoo 2020.06.05., pén. 13:53-kor.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11102
- Kapcsolat:
Értelek, hidd el! Hozzászóltam, mert érdekel a téma, nem csak munkám, hanem hobbim is. No de ha lefotózom neked az autómat és a képet elküldöm neked e-mailben, meg tudod mondani, mi baja? Itt sajnos kb ilyen szinten zajlik a segítségkérés. Csak mire kiderítjük, mi is a kérdés, általában 3-4 üzenetváltás szokott lenni, az érdemi tanácsok még csak utána jöhetnek.Tamoo írta: ↑2020.06.05., pén. 12:30Viszont itt egy kérdés volt, hogy az időzítés hogy legyen korrigálva. Valljuk be Te is csak a görbeegyengetést nézted belőle, pedig nem is az volt a lényeg. Én próbáltam segíteni amire Szepi azt reagálta hogy biztos azért nem kapunk segítséget mert ez egy akusztikával foglalkozó topik és ez nem akusztikai kérdés. Aztán csak kibukott, hogy mégsem ezért. Hozzászóltatok a témához de segítő szándék nélkül. Ezt végülis minek hívjuk?
Az időzítést Te vetetted fel, a kérdezőtől ez nem hangzott el, ő csak annyit írt, hogy nem érti a helyzetet. Leírtam, hogy ne csak egy paramétert nézzetek, mert minden összefügg mindennel és több görbéből könnyebb kiolvasni a helyzetet. Ha ez szerinted a segítőkészség hiánya, akkor nagyon sajnálom, de nyilván elfogadom a véleményed.
Fapaci: Semmi baj azzal ha pénzt kér az ember a szolgáltatásért, szerintem ezen senki nem botránkozik meg. Én is részt vettem az akusztikai oktatásodon, illetve ha az élet úgy hozná valószínűleg a tervezésre sem sajnálnám a pénzt ha megbízok az illetőben.
Viszont itt egy kérdés volt, hogy az időzítés hogy legyen korrigálva. Valljuk be Te is csak a "görbeegyengetést" nézted belőle, pedig nem is az volt a lényeg. Én próbáltam segíteni amire Szepi azt reagálta hogy biztos azért nem kapunk segítséget mert ez egy akusztikával foglalkozó topik és ez nem akusztikai kérdés. Aztán csak kibukott, hogy mégsem ezért. Hozzászóltatok a témához de valódi segítő szándék nélkül. Ezt végülis minek hívjuk?
Viszont itt egy kérdés volt, hogy az időzítés hogy legyen korrigálva. Valljuk be Te is csak a "görbeegyengetést" nézted belőle, pedig nem is az volt a lényeg. Én próbáltam segíteni amire Szepi azt reagálta hogy biztos azért nem kapunk segítséget mert ez egy akusztikával foglalkozó topik és ez nem akusztikai kérdés. Aztán csak kibukott, hogy mégsem ezért. Hozzászóltatok a témához de valódi segítő szándék nélkül. Ezt végülis minek hívjuk?
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Tudtommal nincs házimozi szakma, de hifizés nevezetű hivatás sem létezik. Az AVX soha nem vol szakmai fórum, mivel jellemzően hobbisták, amatőrök beszélgetnek itt. Ha erős hirdetési felület lenne, itt tolonganának a cégek, ami jól láthatóan nem így van. Néha megjelenik egy hozzáértő, de ők inkább csak zavart szoktak okozni, mikor javítgatják a hibákat, félreértéseket. És ha megteszik kétszer, harmadik esetben már el is várják tőlük, mert ha nem teszik, akkor pénzéhes ribancnak vannak kikiáltva. De gondold végig a helyzetet mások szemszögéből is! Bizonyára Te is kitanultál egy szakmát, amiben dolgozol, pénzt keresel vele, megélsz belőle. Mutass egy vízvezetékszerelőt, aki fórumokon magyarázza el türelmesen és ingyenesen mindenkinek, hogyan kell bekötni a csapot, hogyan kell megfogni a szerszámot és hol lehet legolcsóbban megvenni mindent a projekthez!
De mondok egy másik aspektust is. Vegyünk 10 érdeklődőt, akik zenehallgató, vagy moziszobát szeretnének építeni. Egyikük sem ért hozzá, segítségre szorulnak, ezért közülük 6 fő felkér valamilyen szakembert, akitől tanácsokat, terveket kapnak. Másik 3 hobbitárs jelentkezik egy tanfolyamra, ahol megtanulják az alapokat, így hatékonyabban haladnak a tervezési, kivitelezési folyamatban, esetleg egyedi segítséget is kapnak az oktatótól. Ám a tizedik hobbista úgy dönt, ő bizony megspórolja azt az 5-10-20 ezer forintot (ráadásul pont annyi hiányzik a másfél milliós vetítő árából), inkább fórumokon kérdezősködik és meg van bántva, ha nem kapja meg ingyen ugyanazt, amit a másik 9 emberke megvásárolt. Tételezzük fel, hogy a szaki mégis segít neki, a szabadnapján hosszas hozzászólásokban, ábrákkal illusztrálva, részletesen elmagyarázza hősünknek, mit s hogyan (miközben persze aki csak tud, beleköt a szavaiba). A szakinak nyilván nem az a 10-20e forint fog hiányozni, amit amúgy kérni szokott ilyen tanácsadásért, de mit mond a másik 9 fizetős ügyfelének, akik az ingyenes tanácsadási lehetőséget látva visszakérik a pénzüket? Mit szól a többi tanácsadó, ha valaki elkezd ingyen ténykedni a piacon? Mit szólnál Te, ha valaki ingyen bevállalná a munkádat a munkahelyeden? Mindegyik eset ugyanarról szól.
Lehet hivatkozni a 10-20 évvel ezelőtti helyzetre, amikor nagy volt a segítési hajlandóság a fórumon (az én sok ezer hozzászólásom többsége is akkoriban született), de az elvárások is sokkal alacsonyabbak voltak és a használt rendszerek bonyolultsága sem érte el a mostaniakét. Senkinek nem vol dedikált moziszobája és sokmilliós rendszere, gagyi TV-ket néztünk divx-el, vagy DVD-ről hajtva, nem 3 méteres vetített UHD képet. Elég volt annyit mondani, hogy a szoftverben tegyél oda egy pipát, onnan meg vedd ki és mindenki boldog volt. Egy szoba teljes akusztikai terve szerintem nem ez a nagyságrend, sok hobbitárs mégis azt várja el, hogy ha már vette a fáradtságot és kínkeserves munkával regisztrált egy fórumra, akkor oldják már meg a problémáit önzetlenül, lelkesen.
Tőlünk kicsit nyugatabbra sokan úgy építenek mozit, HiFi szobát, hogy felkérnek egy céget, ami a készülékek kiválasztása, beszerzése mellett telepíti is azokat, miután a helyiséget is szakszerűen átalakították akusztikailag, elektromosan, gépészetileg, majd betanítják a felhasználót a rendszer kezelésére, sőt még több éves technikai támogatást is kínálnak. A jövő hetemet pont egy ilyen munkával fogom tölteni, persze nem idehaza. Ez egy szolgáltatás és bármennyire is furcsa a magyar léleknek, ezért emberek ott hajlandóak fizetni, mert leveszik a vállukról a tervezés, beszerzés, építés terheit. Ez is egy opció a megoldásra, de nyilván azzal sincs baj, ha valaki mindent maga akar elvégezni, ez a DIY lényege. Ám ez esetben is lehet tanulni önképzéssel, vagy tanfolyamokon, erre ma már rengeteg lehetőség van, ami az igény fokozódását is jelzi.
- R.G.
- Törzsvendég

- Értékelés: 288
szerintem itt nem annyian vitatják ezt a pénz kérdést, mert valakli továbbra is ki fog hívni mást és kifizeti, más meg kísérletezve költe el ugyan azt a pénzt...
nem arról van szó, hogy mindent áruljon el az akinek van nagy tapasztalata, de modjuk az, ha egy kabelt bedug a hangsugárzóba és nem szól neki, akkor lehet segíteni, hogy kettőt dugjon be,. ettől még semmi olyan nem történt, hogy bárkit is anyagi kár érjen. azt sem mondta senki, hogy mindig mindenkienk mindenkit segíteni kell... ez sem igaz, de pár morzsát el lehet hinteni a kezdőknek, hogy milyen iránya képezzék magukat. hiszen erről is szólna a tanulásról ahogy előttem már ezt többen megjegyezték
nem arról van szó, hogy mindent áruljon el az akinek van nagy tapasztalata, de modjuk az, ha egy kabelt bedug a hangsugárzóba és nem szól neki, akkor lehet segíteni, hogy kettőt dugjon be,. ettől még semmi olyan nem történt, hogy bárkit is anyagi kár érjen. azt sem mondta senki, hogy mindig mindenkienk mindenkit segíteni kell... ez sem igaz, de pár morzsát el lehet hinteni a kezdőknek, hogy milyen iránya képezzék magukat. hiszen erről is szólna a tanulásról ahogy előttem már ezt többen megjegyezték
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,
Modok egy friss példát. Megtalált ajánlások alapján egy srác, hogy van egy épülő háza mozit szeretne, de volt két ismert cégnék is és 17-20 millióról beszéltek, de azt sokalta. Mondták neki ne foglalkozzon vele, majd ha kész lesz majd mosolyogni fog 
Eljött hozzám, mert ajánlottam az LCR vonalat, abból is a beépíthető hangsugárzókat, mivel szűk a szoba. Meghallgatta, nagyon tetszett neki (jobbat mint, amit eddig mutattak neki) tehát eldöntötte, hogy neki ez jó lenne és akkor számoljunk.
Felajánlottam, hogy ha nálam megvásárolja a technikát én kimegyek felmérem a szobát, felrajzolok mindent, elmondom az építtetővel, hogy milyen anyagokkal, hogy és mint csinálják meg a szobát a villanyszereléstől kezdve mindent. Plusz a végén az akusztika paneleket is megterveztem mit és hová, a gyártóval leegyeztettem az árat (kb 400.000Ft NEM 6 millió, mint most is hallom az egyik sráctól, hogy neki ennyit mondtak, amivel rendbe lehetne tenni a szobáját akusztikáját
)
Tehát kimentem kértem érte 50eft-ot, ami szerintem semmi egy ilyen projekthez képest. A elektronikára is adtam egy kedvezményes árat kb 6 millió, de ezek minőségi cuccok is lesznek.
A végeredmény az lesz, hogy a szobát ésszel, normálisan meg lesz csinálva és nem kerül többe, mintha csak úgy megcsinálták volna. Technikára 6 milliót elkölt, a végén kimegyek összelövöm a rendszert és 20 millió helyett 7-ből lehet jobban fog vigyorogni, mint a 20-ból.
Ennyit arról, hogy én nem nézem kinek mennyi pénze van és sem fogok ebből meggazdagodni, mert még mindig hobbi szinten gondolok erre a munkára.
Aki pedig a szarát is megenné, annak meg senki nem fog tudni segíteni.
Eljött hozzám, mert ajánlottam az LCR vonalat, abból is a beépíthető hangsugárzókat, mivel szűk a szoba. Meghallgatta, nagyon tetszett neki (jobbat mint, amit eddig mutattak neki) tehát eldöntötte, hogy neki ez jó lenne és akkor számoljunk.
Felajánlottam, hogy ha nálam megvásárolja a technikát én kimegyek felmérem a szobát, felrajzolok mindent, elmondom az építtetővel, hogy milyen anyagokkal, hogy és mint csinálják meg a szobát a villanyszereléstől kezdve mindent. Plusz a végén az akusztika paneleket is megterveztem mit és hová, a gyártóval leegyeztettem az árat (kb 400.000Ft NEM 6 millió, mint most is hallom az egyik sráctól, hogy neki ennyit mondtak, amivel rendbe lehetne tenni a szobáját akusztikáját
Tehát kimentem kértem érte 50eft-ot, ami szerintem semmi egy ilyen projekthez képest. A elektronikára is adtam egy kedvezményes árat kb 6 millió, de ezek minőségi cuccok is lesznek.
A végeredmény az lesz, hogy a szobát ésszel, normálisan meg lesz csinálva és nem kerül többe, mintha csak úgy megcsinálták volna. Technikára 6 milliót elkölt, a végén kimegyek összelövöm a rendszert és 20 millió helyett 7-ből lehet jobban fog vigyorogni, mint a 20-ból.
Ennyit arról, hogy én nem nézem kinek mennyi pénze van és sem fogok ebből meggazdagodni, mert még mindig hobbi szinten gondolok erre a munkára.
Aki pedig a szarát is megenné, annak meg senki nem fog tudni segíteni.
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Milyen stílus és viselkedésről írsz? Figyel csak barátom! Én pont az vagyok, aki elég sokat segít és mellette még az áraim is jók, sőt túl jók is, ezért is vannak ellenségeskedő, féltékeny cégek, szerencsére csak kettőről tudok, mert a többiekkel jól összedolgozunk.
Az baj, hogy nem osztom meg a több éven át megtanult és tapasztalt tudásomat? Hát nagyon sajnálom, szívesen kimegyek, potom pénzért és beállítom a rendszerét, ahogy eddig is tettem. Ha volt majomra...
Ez fapacira is igaz, ő is hülye lenne minden tudását itt megosztani, nem azért ölt bele ennyi munkát, tanulást, hogy ti meg itt learassátok az ő gyümölcsét. Tessék venni a fáradtságok, képezzétek magatokat, kísérletezgessetek, gyakoroljatok és mindenki megfogta tudni a saját rendszerét beállítani normálisan, ha nem elsőre, majd többszörire sikerül.
Senki ne várja, hogy majd a szájába repül a sült galamb. Nyers voltam? Sajnálom, ez van.
Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
- R.G.
- Törzsvendég

- Értékelés: 288
megin elkanyarodunk az eredeti témától, ahol segítséget kért valaki
azzal mi a helyzet?
értem, jhogy így pörög a topic, de ez megint csak szájkarate az én szememben
engem is érdekelne nagyon a téma, de nem feltétlen magam akarnám megcsinálni, hanem olyanra bíznám, akinek több a tapasztalata
ettől még sokan mindent maguk csinálnak ami dícséretes, de a tapasztalatlanság miatt azért a hiba is több lehet a kelleténél
itt a segítséget kérik, nem mást, maradjunk ennél szerintem
kell az is, hogy hol hibázza el, de legalább támpontot is kapjon, miben javíthat
én nem mondhatom meg senkinek, hogy gondolja, e tegyük fel a másik is valamiben segítséget kérne, akkor mire föl várja el, hogy majd neki is segítsen bárki is?????
azzal mi a helyzet?
értem, jhogy így pörög a topic, de ez megint csak szájkarate az én szememben
engem is érdekelne nagyon a téma, de nem feltétlen magam akarnám megcsinálni, hanem olyanra bíznám, akinek több a tapasztalata
ettől még sokan mindent maguk csinálnak ami dícséretes, de a tapasztalatlanság miatt azért a hiba is több lehet a kelleténél
itt a segítséget kérik, nem mást, maradjunk ennél szerintem
kell az is, hogy hol hibázza el, de legalább támpontot is kapjon, miben javíthat
én nem mondhatom meg senkinek, hogy gondolja, e tegyük fel a másik is valamiben segítséget kérne, akkor mire föl várja el, hogy majd neki is segítsen bárki is?????
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 735
Ez ettől még nem jogosít fel erre a stílusú viselkedésre. Neked mint szakember és kereskedő pédamutató magatartással kellene az élen járnod. Az itteni viselkedésed a céget is minősíti, amit képviselsz.szepi0808 írta: ↑2020.06.05., pén. 10:03Én nem élveztem ezt a luxust, de annál jobban becsülöm magam.Tamoo írta: ↑2020.06.05., pén. 09:56Nekem szerencsére volt aki önzetlenül is segített és nem kellett több száz órát vakvágányon hajtanom.szepi0808 írta: ↑2020.06.05., pén. 09:46Persze. Nekem is ráment több száz órám, mire nagyjából kitapasztaltam mindent a saját erőmből. Senki nem mondta meg, mit és hogyan, sok-sok olvasás, mérés és ugyanezt ismételve 100x tapasztaltam ki, mit hogyan kell csinálni. Ezt az örömet meghagyom másnak is :) Meg a majom esete tudod![]()
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- Farkinca71
- Fórumlakó

- Értékelés: 274
Igen, nyisd a buxat, akkor majd lesz segitseg $!
Tenyleg tisztelet a ritka kivetelnek !
Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502
Néha elkalandozok és azt hiszem ez egy szakmai fórum, de aztán visszarántanak a valóságba hogy csak hirdetési felület. Aki meg próbálna megosztani némi tudást/tapasztalatot érezze rosszul magát meg különben sem ért hozzá. Szomorú.
Én nem élveztem ezt a luxust, de annál jobban becsülöm magam.Tamoo írta: ↑2020.06.05., pén. 09:56Nekem szerencsére volt aki önzetlenül is segített és nem kellett több száz órát vakvágányon hajtanom.szepi0808 írta: ↑2020.06.05., pén. 09:46Persze. Nekem is ráment több száz órám, mire nagyjából kitapasztaltam mindent a saját erőmből. Senki nem mondta meg, mit és hogyan, sok-sok olvasás, mérés és ugyanezt ismételve 100x tapasztaltam ki, mit hogyan kell csinálni. Ezt az örömet meghagyom másnak is :) Meg a majom esete tudod![]()
Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Nekem szerencsére volt aki önzetlenül is segített és nem kellett több száz órát vakvágányon hajtanom.szepi0808 írta: ↑2020.06.05., pén. 09:46Persze. Nekem is ráment több száz órám, mire nagyjából kitapasztaltam mindent a saját erőmből. Senki nem mondta meg, mit és hogyan, sok-sok olvasás, mérés és ugyanezt ismételve 100x tapasztaltam ki, mit hogyan kell csinálni. Ezt az örömet meghagyom másnak is :) Meg a majom esete tudod![]()
Zárjuk be az iskolákat, majd mindenki megtanul önerőből írni, olvasni. Meg hát a föld sem olyan nagy, majd beutazzák az emberek, ha kíváncsiak Afrikára meg az oroszlánokra. Ja senki nem mondta hogy veszélyes az oroszlán? Majd meg tanulja, ha oda a fél karja.szepi0808 írta: ↑2020.06.05., pén. 09:46Persze. Nekem is ráment több száz órám, mire nagyjából kitapasztaltam mindent a saját erőmből. Senki nem mondta meg, mit és hogyan, sok-sok olvasás, mérés és ugyanezt ismételve 100x tapasztaltam ki, mit hogyan kell csinálni. Ezt az örömet meghagyom másnak is :) Meg a majom esete tudod![]()
Tehát te most konkrétan azt mondtad, hogy azért nem segítesz, mert neked sem segített senki. B@szod, köszi tényleg
Persze. Nekem is ráment több száz órám, mire nagyjából kitapasztaltam mindent a saját erőmből. Senki nem mondta meg, mit és hogyan, sok-sok olvasás, mérés és ugyanezt ismételve 100x tapasztaltam ki, mit hogyan kell csinálni. Ezt az örömet meghagyom másnak is :) Meg a majom esete tudod
Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Tisztelettel segítséget kértem. Azzal nem segítesz, ha felsorolsz 4 dolgot, hogy mit nem figyelek. Azzal segítesz, ha megmondod, hogy még ezt meg ezt vegyem figyelembe, amit így, meg úgy tudok figyelni.fapaci írta: ↑2020.06.05., pén. 08:17Tisztelendő a lelkesedésetek, de sokadszor írom le, hogy a hangnyomás görbe egyengetése nem feltétlenül jelent javulást. Nézzétek a többi paramétert is (torzítás, utózengés, fázismenet, lecsengési karakter, clarity...), mert az azok közötti kapcsolat határozza meg a hangzás minőségét! Egy gagyi rendszer hangnyomás görbéjét is ki lehet kalapálni, ha elég időnk van hozzá, de attól az még gagyi marad, ha a többi paraméteren nem javítunk.
Megmondom őszintén, eredetileg is félve tettem be a kérdéseimet, mert nem hazudok, de szerintem 10 éve nem kaptam érdemi segítséget itt semmivel kapcsolatban. Már ami konkrétan a nyílt fórumon történik.
Tamoo volt olyan kedves és privátban segített, de gondoltam a segítsége által nyert információkat megosztom.
Ez a fórum leginkább arról szól, mint amikor az ember bemegy a plázába és az üzletek előtt állnak az eladók és küldözgeti egymás között a nézelődöket. Vett egy melltartót? Vegyen hozzá parfümöt...
Nagyon messze vagyunk attól, mint ami a prohardveren van (avs forumot direkt nem mondom, mert az külföld ott a kerítés is kolbászból van) pl Routert akarsz? Milyet, mennyiért, mire kell és ott vannak a konkrét ajánlások. Ezzel információt kapok és valaki utána járt annak, aminek nekem már így nem kell, ha hitelesnek ítélem a forrást.
Akusztika a moziszobában? Na akkor erre meg arra figyelj, és így meg úgy építsd ki általánosan. Itt ha bárki bármit kérdez, az a válasz, hogy ezt így nem lehet megmondani, de persze szakember "csak neked, csak fél áron" megmondja.
Engem érdekel a hobbi és meg szeretném az alapjait tanulni. Nem leszek akusztikai szakember, mert nem akarok ebből élni. Megjelenítő kalibrátor sem leszek, de az alapok érdekelnek.
20 éve 5.1-be mozizok, mindenféle szakttudás nélkül kezdtem, de már akkor is jó volt, gondolhatjátok, mi mennyire volt optimális, és persze egyre inkább tanulok én is. Akkor még nem voltak olyanok, hogy rew, meg hcfr, meg laptop mindenkinek, meg egyebek, akkor nem lehetett azt mondani, hogy kisbarátom mérjed ki, mégis segítettek egymásnak az emberek. Régen lehetett itt tanulni, ma már nem. Az emberek irigyek a saját tudásukra, vagy inkább csak mindent pénzé tennének? Nem tudom...
És majd az utána érkező, aki ezt olvassa ismét nem lett okosabb a házimozi akusztika témakörben...
Bocsánat, akkor melyik topikban fognak segíteni a dobozok késleltetésének manuális mérésével/beállításával kapcsolatban?
(De amúgy szerintem egész másért nem.)
Lehet azért, mert ez a topik az akusztikáról szól nem? :)
Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
De most a dobozok-szub időzítése miatt nézegeti mert a hangnyomás görbén is kibukik pár hiba ha nem stimmel. Viszont ehhez pl. utózengést fölösleges nézni. Impulzusválaszt gondolom már lehetne hasonlítgatni, de nem ismerem a módját és hát itt nemigazán próbál ezzel kapcsolatban érdemben segíteni senki.fapaci írta: ↑2020.06.05., pén. 08:17Tisztelendő a lelkesedésetek, de sokadszor írom le, hogy a hangnyomás görbe egyengetése nem feltétlenül jelent javulást. Nézzétek a többi paramétert is (torzítás, utózengés, fázismenet, lecsengési karakter, clarity...), mert az azok közötti kapcsolat határozza meg a hangzás minőségét! Egy gagyi rendszer hangnyomás görbéjét is ki lehet kalapálni, ha elég időnk van hozzá, de attól az még gagyi marad, ha a többi paraméteren nem javítunk.
Cisco: Az alignment tool jó szerintem, valamit lehet rosszul csináltál.
Én úgy csináltam, hogy crossover bekapcsolva. Lekapcsoltam a szubot, megmértem a centert. Visszakapcsoltam a szubot és fizikailag kihúztam a centert úgy mértem meg a szubot. Ezt a két mérést adtam meg az alignment tool-nak. Ahogy a szubnál a delay csúszkát mozgattam úgy szimulálta a változást a görbén. Amikor jó, azt a késleltetési értéket kell hozzáadni vagy kivonni a méréskor aktuálishoz/ból (ha szükséges a ms-ot távolságra átszámolva). De én a helyedben megpróbálnám a Cavernt amit korábban írtam.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Tamoo 2020.06.05., pén. 09:12-kor.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Tisztelendő a lelkesedésetek, de sokadszor írom le, hogy a hangnyomás görbe egyengetése nem feltétlenül jelent javulást. Nézzétek a többi paramétert is (torzítás, utózengés, fázismenet, lecsengési karakter, clarity...), mert az azok közötti kapcsolat határozza meg a hangzás minőségét! Egy gagyi rendszer hangnyomás görbéjét is ki lehet kalapálni, ha elég időnk van hozzá, de attól az még gagyi marad, ha a többi paraméteren nem javítunk.
Futottam vele egy kört, de még fogok vele futni egyet.
Vélhetően valamit rosszul csináltam, de a rew által kalkulált értéket megadva, nem lett jobb.
Ezután elkezdtem manuálisan "távolítani" a subot, amivel javultak az állapotok a front vonalon, viszont ezzel a hátterek másztak el.
1m-errel eltolva:
Vélhetően valamit rosszul csináltam, de a rew által kalkulált értéket megadva, nem lett jobb.
Ezután elkezdtem manuálisan "távolítani" a subot, amivel javultak az állapotok a front vonalon, viszont ezzel a hátterek másztak el.
1m-errel eltolva:
Szerintem azzal az alignment tool-al próbáld meg jól időzíteni a szubot amiről beraktam egy printscreen-t. All SPL - Controls alatt találod.
Vagy lekapcsolod a váltást, kinullázod a távolságokat, bemérsz Cavern-el és az általa megadott késleltetéseket írod vissza a prociba/avr-be (meg persze visszakapcsolod a váltást).
Vagy lekapcsolod a váltást, kinullázod a távolságokat, bemérsz Cavern-el és az általa megadott késleltetéseket írod vissza a prociba/avr-be (meg persze visszakapcsolod a váltást).
Bal csatorna 80 Hz-es vágással
Jobb csatorna 80 Hz-es vágással
Center csatorna 80Hz-es vágással (a sub a center alatt van pontosan)
Mérési pozició
Jobb csatorna 80 Hz-es vágással
Center csatorna 80Hz-es vágással (a sub a center alatt van pontosan)
Mérési pozició
Velhetoen fazis problema lesz, de ha megmondod milyen abrat tegyek be akkor azt is megosztom...fapaci írta: ↑2020.06.03., szer. 18:24Okay. Vélhetően a hangsugárzók eltérő fázismenete okozza a különbséget. Ha nem csak hangnyomás görbéket látnánk, hanem a többi paramétert is, sokkal magabiztosabban lehetne nyilatkozni. Néhol egymást támogatják, néhol egymás ellen dolgoznak. Elektronikus fázistolás és/vagy átpozicionálás hozhat megoldást.