Ez sajnos igaz. Viszont az új termékek közül statisztikailag kevés szokott beszarni, így az emiatt várható extra kiadás nem nulla ugyan (ez egy tényszerű kockázat ami csacskaság lenne tagadni) de mégis csak töredéke az első körben megspórolt pénznek.
A fenti eset egyébként sok éve volt és máig minden működik amit akkor vettünk, úgyhogy szerencsénk (is) volt ... meg a kockázatot is (szerintem) jól becsültem fel.
A valószínűségszámítást a mindennapi életben használva SENKI nincs "bebiztosítva" arról, hogy néha nem fogja keményen megszívni, hiszen ez a kockázat teljesen VALÓS és TAGADHATATLAN. Viszont ha "jól" kockáztatunk, akkor sokkal több esetben nyerünk, mint ahányszor "bukunk" és így az összes nyereség végül (pl. évek után) a sokszorosa lesz a "bukták" alkalmával "kidobott" pénznek. Nekünk szerencsénk volt, de ha 1-2 gép tényleg beszart volna, akkor sem lett volna ez az egész rossz "üzlet" összességében (a megspórolt nem kevés pénzből simán pótolható lett vonla az elromlott cucc és még mindig maradt volna belőle bőven).
Magánemberek kevesen gondolkoznak így, de szerintem mégis ez a helyes gondolkodás. A biztosítók pl. így gondolkoznak és sokmilliárdos hasznot termelnek évente (még úgy is, hogy néha valóban fizetniük kell egy-egy káresemény kapcsán). De az a haszon pontosan honnan is származik? Mit is termelnek a biztosítók egészen pontosan? Sokmilliárdos hasznot vágnak zsebre, de közben nem termelnek semmit? Vagyis igen: kockázatcsökkentés(re tett ígéretet) "termelnek" és ezt eladják milliárdokért, valakik meg ezért kifizet(nek) minden évben milliárdokat. A biztosítás a világ legjobb üzlete ... akkor miért ne legyek én a saját biztosítóm? Én pont ezt tettem: (50%) árengedmény fejében (át)vállaltam a kockázatot (a rövidebb maradék garanciát). A káresemény nem következett be, így zsebrevágtam a (pár milliós) "biztosítási díjat" (azaz az termékek árának kb. a felét) és így féláron szereltem fel a lakást gépekkel. Szerintem ügyes voltam ... de tudom, hogy kevesen fognak ezzel egyetérteni. :)