A sorozatok 16:9-es képarányt használnak általában, és ma már van pénz az igényes kamera munkára, meg trükkökre.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Moziszoba építés
- Quetz
- Törzsvendég
- Értékelés: 729
Re: Moziszoba építés
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- Quetz
- Törzsvendég
Pár gondolat, kicsit összevissza:
- A földre és a menyezetre PAE szallagot ragasztanék, arra ültetném az UW profilokat. arra kell még ügyelni, hogy a meglévő válaszfal és a profilok között legyen pár centi légrés.
- Szerintem, mivel nem mozi referencia hangerő benntartása a cél, az 50mm-es profil is elég, ebbe pedig lehet rakni a táblásított közetgyapotot. Sima 30-40 kg/m3 elég lesz, mert a hanggátlást a dupla réteg karton biztosítja, a gyapot csak rásaegít. Minéll nehezebb a felépített fal, annál jobb lesz a kapott hanggátlás.
- Ha szeretnél dolgokat az új falra rögzíteni, akkor szerencsésebb az OSB+GK rétegrend, amibe mezei gk csavarokat tudsz majd fúrni, nem kell spéci csavar.
- A PAE szalag előnye, hogy túl lóg az 50mm-es profilon, rá tudod ülteni a gk lapokat.
- A függöleges részeket, illetve ahol még marad hézag, Mapei MAPEFOAM zártcellás, habosított polietilén zsinór segítségével tudod szigetelni, jobb mint a nem táguló purhab, mert késöbb sem töredezik. Így megoldható, hogy a GK lapok sehol nem érnek hozzá a falakhoz, nem közvetetítik azokba a rezgéseket.
- A táblákat átlapolva kell felrakni.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
De ami vicces, hogy soknál ugye változik az arány a film közben. Na azt hogy oldja meg a tag?
IMAX és a többi? Elég sok van. TV esetleg...
De ami vicces, hogy soknál ugye változik az arány a film közben. Na azt hogy oldja meg a tag?

- Cseneles
- Fórumlakó
- Értékelés: 613
Es megis van.
Bar a mai világban ahol a filmek 98%-a 21:9 vagy és ennek megfelelő (2,35:1 vagy 2,40:1) képaranyú, a maradék 16:9-es tartalom 99%-ban felvétel ügyileg a kép közepére fókuszált….felmerül a kérdés, hogy mi értelme egy 16:9-es vászonnak?
Bar a mai világban ahol a filmek 98%-a 21:9 vagy és ennek megfelelő (2,35:1 vagy 2,40:1) képaranyú, a maradék 16:9-es tartalom 99%-ban felvétel ügyileg a kép közepére fókuszált….felmerül a kérdés, hogy mi értelme egy 16:9-es vászonnak?
Hát én nem gondoltam, hogy ilyen is létezik.
A "maszkolást" így oldotta meg:
A "maszkolást" így oldotta meg:
- Irvine
- Nincs visszaút
- Értékelés: 10
Köszi!
A dupla gk falat úgy érted, hogy azért csak kell bele egy 5 centis kőzetgyapot legalább 50-70 kg/m3-es.?
Válasz a töbiekknek. De laktam már panel lakásban 15 évet igaz abból csak 5 év mozi volt. Igen figyelek a szomszédokra és kúltúrált hangerőn "mozizok"
A valódi mozis hangerőt hangnyomást sajnos nem tudtam használni mert nem akartam a szomszédokkal rossz viszonyt. Időnként napppal hétköznap mikor otthon tudtam lenni akkor moziztam nagyobb hangerőn, hogy mást ne zavarjak.
Red 75! Igazán szép izléses kialakítású szoba! Bár én ennyi pénzt állmenyezet körbe stb nem fektetek bele mert nem tervezek sok sok évig ott élni.
Az állmennyezetbe fönt azok a csíkos panelek azok olyan "nikecel" panelek? Nagyon mutatósak!
A dupla gk falat úgy érted, hogy azért csak kell bele egy 5 centis kőzetgyapot legalább 50-70 kg/m3-es.?
Válasz a töbiekknek. De laktam már panel lakásban 15 évet igaz abból csak 5 év mozi volt. Igen figyelek a szomszédokra és kúltúrált hangerőn "mozizok"
A valódi mozis hangerőt hangnyomást sajnos nem tudtam használni mert nem akartam a szomszédokkal rossz viszonyt. Időnként napppal hétköznap mikor otthon tudtam lenni akkor moziztam nagyobb hangerőn, hogy mást ne zavarjak.
Red 75! Igazán szép izléses kialakítású szoba! Bár én ennyi pénzt állmenyezet körbe stb nem fektetek bele mert nem tervezek sok sok évig ott élni.
Az állmennyezetbe fönt azok a csíkos panelek azok olyan "nikecel" panelek? Nagyon mutatósak!
- Red75
- V.I.P.
- Értékelés: 830
Ez elég érdekes. Próbáld ki! https://dbstation.com/
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
- Quetz
- Törzsvendég
Elolvastátok a kérdést magát? A probléma gyökere, hogy áthallatszik a szomszédból a beszélgetés. Ennek a megszüntetésére elég lesz a dupla GK fal.
- Red75
- V.I.P.
- Értékelés: 830
Kb.20 évig laktam panelban. 5 lakás, abból 3 albérlet volt, kettő már saját. Mindenhol moziztam, vagy hallgattam zenét. A szomszédok közül soha senkivel nem volt emiatt összetűzésem, pedig értelmes-élvezhető hangerőn szólt a rendszer. Persze este 10 után már nem.
Jártam már 2 olyan dedikált házimozi szobában, ahol rendszerint az enyémnél halkabban moziztak.

Lehet hangszigetelni 1 falat, valamennyit segít is. Ha igazán jót akarsz, "szoba a szobában" hangszigetelést alakítasz ki, bár ez nagyon nem egyszerű és elég költséges is.
A subwoofer elhelyezésére figyelj oda nagyon, hogy a hangját ne a szomszédok, hanem Te élvezd. Akkor kisebb teljesítmény is elég.
Tőlem ennyi. Jó mozizást!

Ez volt az utolsó panelos:
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
Jó tudni, hogy ezzel nem vagyok egyedül
Panelban is imádok mozizni.
Panelban is imádok mozizni.
A mozi is csak hang. A lényeg nem az, hogy mit, hanem a mikor. Este nem kell döngetni, de bulit sem kell szervezni. Ez nem a mozizásról szól. Egy mezei jbl boombox-al is lehet zavarni a másikat éjjel 1kor. Én 20 éve mozizom társasházban, de sosem jöttek át, hogy halkítsam le, de ehhez az kell tudjuk mikor lehet küldeni neki, mikor nem. Hétközben napközben lehet küldeni, mert mindegy hogy felújítasz és fúrsz vagy filmet nézel és búg.
-
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 90
A kérdést én is szociológiailag vizsgálnám először, nem műszakilag.Irvine írta: ↑2023.11.19., vas. 18:38Sziasztok.
Egy olyan panel lakásban fogok tudni "mozizni" egy ideig ahol a szomszéddal közös rövidebb oldalfal (a szoba 6,1*3,6 méter)
GIPSZ fal... Emiatt a beszéd hangokat eléggé áthallani.
A kérdés az lenne, hogy mi az a minimum közetgyapot vastagság, plussz két réteg gipszkarton (egy sima egy hang gátlós) aminek van értelme?
5-7-10 cm? Milyen sűrűt vegyek? 50-70 kg/m3
Sajnos nem találtam számokat rá de itt biztos van aki tudja, hogy mennyivel csillapítja jobban a hangot egy 10 centis egy 5 centisnél?
Köszi!
Netes kép. Illusztráció
gipszkarton-válaszfal-4.jpg
Úgy gondolom boldog társaséletedet most kezded először panelban.
Nem csak egy szomszédod lesz akivel beszélgetni fogsz a mozizásról, hanem balra-jobbra-fel-le 3-4 lakás lakóival.
Vizsgáld meg, hogy velük együttesen fel tudod e venni a harcot, és az még csak a legkisebb bosszúságod lesz, hogy mit kentek reggelre a lábtörlődre.
Én biztos inkább beruháznék egy 6 csatornás fejhallgató erősítőbe és pár fejhallgatóba mint komplett házimoziba, egy PANELBAN!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10962
- Kapcsolat:
Nyilván jobb hanggátlást eredményez a vastagabb szigetelő réteg, de nem csak ezen fog múlni a végeredmény. Egy panelházban nincs sok értelme nagyon fokozni a dolgot, mert a hangok egy része sajnos a födémben, illetve a teljes épületszerkezetben képes közlekedni, nem csak a két szomszédos helyiség közötti válaszfalon át. Persze valamennyit lehet javítani a helyzeten akusztikai kezeléssel, de a szigetelés mellett a jószomszédi viszonyt is célszerű felépíteni.
- Irvine
- Nincs visszaút
- Értékelés: 10
Sziasztok.
Egy olyan panel lakásban fogok tudni "mozizni" egy ideig ahol a szomszéddal közös rövidebb oldalfal (a szoba 6,1*3,6 méter)
A kérdés az lenne, hogy mi az a minimum közetgyapot vastagság, plussz két réteg gipszkarton (egy sima egy hang gátlós) aminek van értelme?
Sajnos nem találtam számokat rá de itt biztos van aki tudja, hogy mennyivel csillapítja jobban a hangot egy 10 centis egy 5 centisnél?
Köszi!
Netes kép. Illusztráció
Köszi!
Netes kép. Illusztráció
200"/4,7m széles keretes vászonnal ---- na az azért elég nagy!hopetorture írta: ↑2023.10.13., pén. 12:41vegre egy tisztesseges kepmeretsok dedikalt moziszobaban indokolatlanul kicsinek talalom a kepet, vagy a fotelek vannak tavol, ahogy tetszik...ezt elnezegetnem
milyen szeles lehet a kep? 4m +?

Az első sor közepéről brutális lehet...
Megpróbálom kikeresni mekkora a vászon.hopetorture írta: ↑2023.10.13., pén. 12:41vegre egy tisztesseges kepmeretsok dedikalt moziszobaban indokolatlanul kicsinek talalom a kepet, vagy a fotelek vannak tavol, ahogy tetszik...ezt elnezegetnem
Az első sor közepéről brutális lehet...
- hopetorture
- Nincs visszaút
- Értékelés: 8
vegre egy tisztesseges kepmeret
sok dedikalt moziszobaban indokolatlanul kicsinek talalom a kepet, vagy a fotelek vannak tavol, ahogy tetszik...ezt elnezegetnem

vége
folytatás
folytatás
Nekem nagyon tetszik ez a moziszoba.
Ez már túllépi a lehetőségeket majdnem mindenkinél, de ötleteket lehet csenni az építésből.
Csúcs Sony projektor és Storm Audio rendszer dolgozik a szobában.
Ez már túllépi a lehetőségeket majdnem mindenkinél, de ötleteket lehet csenni az építésből.
Csúcs Sony projektor és Storm Audio rendszer dolgozik a szobában.
- Apaci72
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 126
Az inspiráció nem copy-paste, de lehet nem vagyok tisztában a szó jelentésèvel. 

PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Hydra/Power-R - Kontaset
A borospincék bár vannak nagyobbak, de azért nem ez a méret jellemző.
Így én semmilyen ötletet nem tudok meríteni a betett képből.
De az igyekezet a lényeg.
Nem hiszem, hogy valaki itthon megépít egy hobbit moziszobát 4-5M belmagassággal mondjuk, ahogy a képen látható.
A borospincék bár vannak nagyobbak, de azért nem ez a méret jellemző.
Így én semmilyen ötletet nem tudok meríteni a betett képből.
De az igyekezet a lényeg.