Tegnapi nap Cutlernél jártam, így jöjjön egy kis összefoglaló én hogy láttam és hallottam a rendszerét.
Elöljáróban annyit, hogy utóbbi években több alkalommal is jártam nála: kezdve a Prosonos/Sim2-ős rendszertől, a Martin Logan/Epson 9300 összeállításon át egészen a legújabb kialakításig KCS/PD F32. Egy apró adalék, hátha érdekes lehet, de nálam a szubokat leszámítva most ugyanaz a Martin Logan rendszer van, mint anno Cutlernél.
Első körben írnék a képről: a 2 lámpás Pojection Design (Barco) vetítő az EN1* lencséjével gyönyörű, kontrasztos, dinamikus képet vetít. Nem szeretem az ilyen jelzőket, de ez brutál jó képet vetít. A kalibráció pofon egyszerű a koordináták beírásával. A "csirkeháló" jóval kevésbé látszik (csak jól bevilágított fehér jeleneteknél) mint az Epson 9300-on, ami ehhez az 1:1-es nézési távhoz szükséges. Az Epsonon én mindig láttam, nekem zavaró volt. A gép igényli a szobán kívüli elhelyezést. A vetítő RGBRGB színkerekes, így 2 lámpával közép állásban már igazán nagy fényárammal tud vetíteni a 21:9-es AT-s vászonra, cserébe azonban ennek megfelelően megvan a maga hűtési zaja, magyarán hangos. Fontos megjegyeznem, hogy ezt a vetítőt bármikor, kérdés nélkül elfogadnám otthonra, jól mutatja, hogy amióta láttam a képét azon agyalok, hogyan tudnám megoldani a lehalkítását.
Nagyon szimpatikus, hogy az elő- és a végfokok egy szép rack szekrényben foglalnak helyet. Szépen és átgondoltan követik a készülékek egymást, ez nagyon profi kinézetet kölcsönöz neki.
Az igaz, hogy a surroundok/atmosok hatalmasak, de én azért nem éreztem ebben semmi kivetnivalót egy ilyen "dedikált" moziszobában. A 3 méteres Screen Reschearch vászon jól pozicionált, amennyire a 2 soros kialakítás lehetővé teszi alulról "kezdődik".
Kis beszélgetés után belecsaptunk a lecsóba. Szerintem nem rugaszkodok el nagyon a valóságtól ha azt mondom az összes rendelkezésre álló ilyen jelenetet elindítottuk.
A rendszer végtelenül dinamikus, dögös, igazi, vérbeli mozihangot nyújt, olyan erő mellett, amiről csak álmodni merek az otthoni rendszeremnél. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy mai moziban már inkább suttogó hangerővel mennek a filmek, szóval lassan az igazi mozit, ilyen szobákban lehet fellelni és nem egy multiplexben.
Ha egy szóban kellene összefoglalnom akkor a tegnapi élmény volt számomra a
MOZI. Végtelen dinamika, nagy hangerő torzítás mentesen. Amikor kell csendes, de amikor dördül a lövés az úgy érezzük a kényelmes fotelekben minta tényleg eltalált volna minket a golyó. Ehhez pedig elengedhetetlenek a nagyteljesítményű végfokok. Voltak vélemények, hogy minek az surroundhoz/atmoshoz 300W? A filmek 90%-ban jó ha 1-10W-ot kapnak, de a maradék 10%-ban, ha jön egy robbanás vagy lövés akkor ott a tartalék, amiből ezt megfelelően ki lehet erősíteni. Feltehető a kérdés, hogy minek vesz valaki BMW M4-et, ha csak 130-al lehet az autópályán menni?
Számomra a jó rendszer egyik ismérve, hogy halkan is dinamikus. Cutlernél ez teljes mértékben megvalósul. Egyik jelenet végén lehúzta a hangot, beszélgettünk kicsit, majd elindult a következő és hiába volt halk a cucc (-40-es állás) még is a robbanás az dinamikus volt.
Volt szó a centerről. Számomra az LCR felállás adja azt a center élményt, amit elvárok egy házimozitól. Cutlernél ez meg is valósul. Sajnos a fektetett center sugárzók kényszerből készültek és most is sokunk (köztük én is) kényszerből használja. Az AT-s vásznak egyre elérhetőbbek, így van lehetőség otthon is kiépíteni. Így teljes értékű hangfal kerülhet oda, ami már biztosítani tudja azt a jól artikulált hangot, amit a hangmérnökök megálmodtak a film keverése során. Nem szabad elfelejteni, hogy egy film hanganyagának majdnem 80%-a a centerből érkezik, miközben ezen sugárzók kisebbek mint a sokak által használt álló frontok. Sajnos hozzászokunk ehhez és amikor egy LCR kiépítésben a center is ugyanakkora mint a front, akkor túlzónak, és kiemeltnek érezzük.
Legyen szó a melyekről. Nekem a nap egyik nagyon fontos tanulsága volt, hogy ezek a ronda, fekete, kocka szubok, amik külső designja vetekszik a belsővel

milyen testes, öblös, pontos mélyeket tudnak lesugározni ... pedig ugye reflexesek.

A tagnapi nap után gondolkodtam el, hogy a tudnék én is a Logan szettem mellé a kis szobámban elhelyezni egy ilyen dohányzóasztal méretű 18"-as szubot. És itt a membránméretről is meg kell emlékeznem, mert ez nagyon érezteti jótékony hatását, ad egy egységes képet, amivel az AVM60 játszi könnyedséggel tudja a különböző effekteket pozícionálni és a dinamikus jeleneteket valóságszerűen megszólaltatni.
Számomra nagyon bejött az amit tegnap hallottam, az egész rendszer így egyben. Különösen tetszik Cutler hozzáállása és bátorsága, hogy mert széllel szemben pŁ$álni, járni a saját útját. Mert így egy olyan rendszert kapcsolhat be minden nap, amivel gyakorlatilag kommersz multiplexben nem is lehet hazánkban találkozni. A rendszere összeállt, elcsépelt szóval mondhatjuk úgy is: "megérkezett"