Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pro Cinema az otthonunkban

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2097

Re: Pro Cinema az otthonunkban

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Zozi írta:
2024.02.03., szomb. 23:02
szepi0808 írta:
2024.02.03., szomb. 21:04
Zozi írta:
2024.02.03., szomb. 20:17

ahogy látod, az LCR 20 kHz-ig követi a target curve-öt. Gondolom erre gondolsz a 10kH-val.
A trinnov graph-ról le tudod olvasni, ha szeretnéd.

a rew-vel csak 15 kHz-ig mértem vissza. Többnek nem érzem relevanciáját. Nem szeretem az üvöltő, túlzó magasokat.
Egyéni preferencia. :-)

rew.png

Tudod az a jó az aktív váltásban, hogyha szeretném megtolhatnám a magassugárzót... a lehetőség adott. De én nem azt a hangot keresem.
Ja, látom... 8kHz felett esik 5dB-elt, 10 felette meg el is fogy. Ha neked ez tetszik, vagy a pro-soknak, akkor lelketek rajta, de én biztos hiányolnám azt a tartományt.
"10 felette meg el is fogy."

Ezt fejtsd ki légyszi, hogy mit értessz ez alatt, tényleg kíváncsi vagyok. Mert tényleg nem értem. Vagyis értem, azt hiszem. Arra akarsz kilyukadni, hogy esetleg ezek a hangsugárzók nem szólnak 10 kHz felett. Emiatt szar mozis sugárzók. Kicsit degradáló a stílus, de ezt már megszoktuk. Viszont ez is egy vélemény, és el is fogadom. De biztosíthatlak, hogy nem így van. Csak mindegyikünknek mások a preferenciái.

Szerencsére nem vagyunk egyformák, így mindenki a saját szempontjai szerint "hangolhatja" a rendszerét.

Boldogok lehetünk, hogy a mai eszközökkel ezt már megtehetjük.

Megkerestem neked a m&k 300 frekvencia görbéjét (azt hiszem ezt a családot használod, ugye?):
(látod, nem csak leszóltam, tettem bele energiát.)

m&k 300 FG.jpg

forrás: https://www.soundandvision.com/content/ ... test-bench
Gondolom te ezt a magas kiemelést szereted, a te fülednek ez a kedves.. látod, nem vagyunk egyformák (a szemünk sem az, a fülünk sem)

Én viszont jobban preferálom a harman és a harmanon kívül több mozis szakember által ajánlott célgörbéket. Gondolom én és ezek az emberek a hülyék, és nem te ülsz háttal a lovon. Érdemes lehet a synthesys, vagy storm háza táján is körül nézned.

Összeraktam a harman és a trinnov által filterezett frekvenciamenetet egy ábrára, hogy könnyebb legyen értelmezni, miről beszélek. A hasonlóság nem a véletlen műve...

harman.jpg

Én nagyjából ennyit szerettem volna hozzátenni ehhez a magasröptű
"10kH felett mi a helyzet?" kérdéshez. Ígérem többet nem szólok hozzá, maradjon ez a hely a "béke szigete".
Jókat virulok az ehhez hasonló írásokon:
Én viszont jobban preferálom a harman és a harmanon kívül több mozis szakember által ajánlott célgörbéket. Gondolom én és ezek az emberek a hülyék, és nem te ülsz háttal a lovon. Érdemes lehet a synthesys, vagy storm háza táján is körül nézned. :D
Köszönöm a szakembereknek, de nem kérek belőle, sőt a sok bemérő bizbazsszal sem b@szom el a hangsugárzóim dinamikáját, legfőbbképpen.
Ez nálam az S150 natur spl, kár lenne ráegedni akár az ARC-ot is, vagy bármi mást, amivel már volt dolgom, hogy elrontsam a hangját.
s150.jpg
De bocsánat, ez pro topik, nem is rontom itt a levegőt :)
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Hozzászólás Szerző: Quetz »

szepi0808 írta:
2024.02.06., kedd 13:50
Mint írtam is, ha nektek a tompa, élettelen pro hangzás tetszik, amit hallottam is a DC-ben, akkor élvezzétek! Semmi baj nincs vele. Én csak azt mondtam, hogy sokunknak már csak a magastartomány beeséséből is ítélve nem tetszene ez az "élettelen" hangzás. Bocs, máshogy nem tudom leírni, amire gondolok.
Azt azért ugye tudod, hogy minden hangszóró 8-10dB-t esik 200Hz-20kHz között?
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Mint írtam is, ha nektek a tompa, élettelen pro hangzás tetszik, amit hallottam is a DC-ben, akkor élvezzétek! Semmi baj nincs vele. Én csak azt mondtam, hogy sokunknak már csak a magastartomány beeséséből is ítélve nem tetszene ez az "élettelen" hangzás. Bocs, máshogy nem tudom leírni, amire gondolok.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1483

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Uhhhh gondolkodik.gif

Den
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: Den »

Zozi nem tesz említést egy igen lényeges tényezőről, mely elvesz a szobából vagy kb 1.4- 1.5 méter teret hosszában és így lényegesen kisebb helyet kapott a 19 hangfal.
A Christie hangos működése miatt egy külön kis szobát kapott a monumentális projektor. Az új JVC vetítő már nem oda került a kis külön helyiségbe, mi lesz vele, megszűnteted, megszűntetted? Nem lesz már óriás projektorod a külön vetítőszobát felhasználva?
Ha megszűntetted, akkor nyilvánvalóan már azt a teret is kihasználva átrendezted az első soron kívül elhelyezkedő hangfalaidat.
Ha megvan még a kis vetítő helyiség, akkor értelmét veszti az egész fejlesztés sorozat.
Front SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center SVS Ultra
Surround SVS Ultra
Sub SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back SVS Ultra Tower 6 atmos Polk SE20 Signature Elite
Processzor Marantz AV10
Média Zidoo UHD5000
2 végfok Emotiva XPA GEN3 7ch
Vászon fix keretes 400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10971
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Zozi írta:
2024.02.04., vas. 16:12
Néhány poszttal korábban láthatsz közeltéri méréseket a hangsugárzókról simítás nélkül. Ha kimondottan egy hangsugárzó műszaki paramétereit vizsgáljuk, akkor ez a megfelelő metódus nem?
Igen, azok teljesen rendben vannak. Az erős simításról viszont javaslom, hogy szokjatok le!

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 974

Hozzászólás Szerző: Zozi »

fapaci írta:
2024.02.04., vas. 15:50
Zozi írta:
2024.02.04., vas. 14:20
David Meyerovitz (Trinnov Audio) szerint az emberi érzékeléshez, vagy a fül, mint érzékszerv felbontásához legközelebb álló simítási forma az 1/3.

Az sem mellékes, hogy mikor műszaki berendezéseket mérésekkel vizsgálunk, nem árt némi precizitás és részletesség. Harmadoktávos simítással a legtöbb hangsugárzó hasonló görbéket produkál, pedig a gyakorlatban nagyon is eltérnek egymástól hangzásra. Az elnagyolt prezentáció szépen el tudja fedni azokat a hibákat, amikre érzékeny a fülünk és hosszabb távon nagyon is tudnak minket zavarni. Pl.ha a hangszóró membránja rezonál a középtartományban, ami jellemzően egy nagyon szűk frekvenciasávot érint, a hiba harmadoktávos simításnál nem, vagy alig fog látszani a görbéken, de rettenetesen bántó zenehallgatás közben.
Néhány poszttal korábban láthatsz közeltéri méréseket a hangsugárzókról simítás nélkül. Ha kimondottan egy hangsugárzó műszaki paramétereit vizsgáljuk, akkor ez a megfelelő metódus nem? Legalábbis külföldi hangsugárzó készítőktől én ezt a mérési megoldást láttam. Bár én nem vagyok szakember, csak lelkes amatőr.

de itt is vannak (ezek EQ nélküli nyers mérések egy laptopról egy JACK-RCA átalakítóval és egy mezei kábellel, IMG Stageline 400D PA végfokkal, mert ez volt kéznél):
front wide hkv fg no smoothing_2.png
front wide hkv distortion 5th.png
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Cseneles írta:
2024.02.04., vas. 15:09
Ha már szóba esett a mikrofon profilozás. Az enyémet te kalibráltad, lehet tudni ,hogy milyen mikrofonhoz?
Van egy öreg Beyer mérőmikrofonom, amit még laboratóriumban kalibráltak, natív (tehát nem szoftveres) pontossága fél dB-en belül van, ehhez szoktam állítani a hozzám küldött példányokat.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zozi írta:
David Meyerovitz (Trinnov Audio) szerint az emberi érzékeléshez, vagy a fül, mint érzékszerv felbontásához legközelebb álló simítási forma az 1/3.
Az úriembernek igaza is van, meg nincs is attól függően, mit akarunk a görbékkel megmutatni. Ha a hangsugárzó hangszínét , elnagyolt megszólalását szeretnénk prezentálnu, akkor jó is lehet a harmadoktávos simítás, nagyjából így működik a hallásunk is, mikor ismeretlenül becsöppenünk egy hangeseménybe, pl.egy kiállításon.

De ha néhány percnél tovább figyelünk, a fülünk nagyobb felbontásba kapcsol és észre fog venni már olyan jellegzetességeket is, amiket az első néhány percben nem.

Az sem mellékes, hogy mikor műszaki berendezéseket mérésekkel vizsgálunk, nem árt némi precizitás és részletesség. Harmadoktávos simítással a legtöbb hangsugárzó hasonló görbéket produkál, pedig a gyakorlatban nagyon is eltérnek egymástól hangzásra. Az elnagyolt prezentáció szépen el tudja fedni azokat a hibákat, amikre érzékeny a fülünk és hosszabb távon nagyon is tudnak minket zavarni. Pl.ha a hangszóró membránja rezonál a középtartományban, ami jellemzően egy nagyon szűk frekvenciasávot érint, a hiba harmadoktávos simításnál nem, vagy alig fog látszani a görbéken, de rettenetesen bántó zenehallgatás közben.

Tehát az ilyen görbék inkább villogni jók, tanulságot kevésbé hordoznak. Ha a hangdobozaid valódi felmérése a cél, 1/12 oktávos, vagy még kisebb simítást javaslok alkalmazni 50 dB-s SPL átfogással, harmonikus torzításnál pedig legalább az első négy felharmonikust megmutatva.
A mikrofonra visszatérve... valószínű az umik 1 pontosságának, képességeinek határát is látjuk a méréseken.
A nagyon gagyi szinten túl az összes mérőmikrofon alkalmas otthoni, amatőr mérések elvégzésére. Az UMIK mikrofonokkal sincs nagy baj azt leszámítva, hogy a gyári kalibráció néha meglehetősen pontatlan. Nagyjából 30 darabot mértem az elmúlt években, volt köztük egészen pontos is, de olyan példány is, ami majdnem 4 dB-t csalt. A korrekciós adatok módosításával ez a hiba kiküszöbölhető, maga a mikrofon kapszula lehetővé teszi ezt.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 613

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

fapaci írta:
2024.02.04., vas. 13:07
Hangnyomás görbékből hangminőséget kiolvasni mindig meredek, de soha nem megy ki a divatból. Zozi átfogó mérési eredményeket közölt, ennek így már van értelme, bár a simítással és a léptékekkel trükkösen bánt. ;)

10 kHz felett a legtöbb felnőtt már nem sok hangot érzékel, a közép és felső tartományban amúgy is sokkal inkább hat ránk a fázismenet és a torzítás, mint a mennyiség. Pár dB beesés a felső oktávban nem drámai, ha nem áll mögötte valamilyen komolyabb probléma, pl egy izmosabb rezonancia.
Ha már szóba esett a mikrofon profilozás. Az enyémet te kalibráltad, lehet tudni ,hogy milyen mikrofonhoz? Az eltérés a gyári illetve a te profilozásod között 12000hz felett van ami ezen a táblázaton kivehető.
Falo vs gyári.png

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

-KP- írta:
2024.02.04., vas. 14:29
Zozi írta:
Én az Umik1 mikrofonomat a Cross Spectrumtól vettem. Ők egyedileg kalibrálnak minden mikrofont. Persze valamivel drágább, mint simán csak az Umik1-et megvenni valahonnan, de kibírható.

https://cross-spectrum.com/measurement/ ... _umik.html
Nekem Fapaci profilozta bár már nem emlékszem milyen mikrofonhoz.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1678

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Zozi írta:
Én az Umik1 mikrofonomat a Cross Spectrumtól vettem. Ők egyedileg kalibrálnak minden mikrofont. Persze valamivel drágább, mint simán csak az Umik1-et megvenni valahonnan, de kibírható.

https://cross-spectrum.com/measurement/ ... _umik.html

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
2024.02.04., vas. 13:07
Hangnyomás görbékből hangminőséget kiolvasni mindig meredek, de soha nem megy ki a divatból. Zozi átfogó mérési eredményeket közölt, ennek így már van értelme, bár a simítással és a léptékekkel trükkösen bánt. ;)
Nem trükköztem semmivel sem. David Meyerovitz (Trinnov Audio) szerint az emberi érzékeléshez, vagy a fül, mint érzékszerv felbontásához legközelebb álló simítási forma az 1/3. Ezért alkalmazza a Trinnov is alapértelmezetten. Mivel a trinnov szoftver által mért frekvenciagörbéket szerettem volna visszamérni REW-vel, így volt ez "almát almával" esete.

A mikrofonra visszatérve... valószínű az umik 1 pontosságának, képességeinek határát is látjuk a méréseken. A trinnov nagy hangsúly fektet a mikrofonra. Valószínű ezzel nem tud lépést tartani az umik.

"OUR ICONIC 3D MEASUREMENT MICROPHONE
The measurement microphone is one of the most critical components of any loudspeaker/room calibration system.

Trinnov’s sophisticated algorithms rely not only on extremely accurate acoustic measurements but also on the ability to localize the speakers’ positions and to detect early reflections.
Our 3D microphone uses four mic elements in a precise tetrahedral arrangement. Each capsule is individually calibrated at the factory (±0.1 dB from 20 Hz to 24 kHz)

The resulting microphone calibration file is included in the microphone’s box on a USB stick. This file is installed in the Trinnov product being employed and all subsequent measurements are filtered through the calibration coefficients to ensure accuracy."

forrás: https://www.trinnov.com/en/technologies/#3D-Microphone
trinnov micro.jpg
trinnov micro.jpg (33.66 KiB) Megtekintve 1752 alkalommal

a két mikrofon közti különbség lehet egyrészt a kidolgozottság, felépítés, valamint az, hogy a trinnov minden egyes kapszulája egyedileg van kalibrálva. Erről az umik esetén nem beszélhetünk. Mondjuk én személy szerint jobban bízom a trinnov mikrofon által szállított eredményekben.

Ha jól tudom Fapaci te is kalibrálsz egyedileg umik 1-et. Talán valahol olvastam tőled, hogy akár 2-3 dB szórás is lehet a valóságban... ez mondjuk megmagyarázná, hogy az umik miért mért valamivel más eredményeket a trinnov rendszeréhez képest minden hangsugárzónál.

Ha valaki a trinnov optimezer működéséről szeretne olvasni a következő linken megteheti. Ami figyelemre méltó, hogy ez nem csak marketing bullshit, hanem ahogy a mellékelt példa mutatja, a valóságban (esetemben az én szobámban) is működik.

https://www.trinnov.com/en/technologies/#The-Optimizer
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

10 kHz felett a legtöbb felnőtt már nem sok hangot érzékel, a közép és felső tartományban amúgy is sokkal inkább hat ránk a fázismenet és a torzítás, mint a mennyiség. Pár dB beesés a felső oktávban nem drámai, ha nem áll mögötte valamilyen komolyabb probléma, pl egy izmosabb rezonancia.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Hozzászólás Szerző: Quetz »

szepi0808 írta:
Ja, látom... 8kHz felett esik 5dB-elt, 10 felette meg el is fogy. Ha neked ez tetszik, vagy a pro-soknak, akkor lelketek rajta, de én biztos hiányolnám azt a tartományt.
Ízlés kérdése, másnak pedig ez a minőség tetszik:

Kép
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Ha már ezt leírtad "Pégyé mozija" szobába Szepi...

"Már tényleg ott tartunk, hogy a negatív hozzáállásoktól, már nincs is kedve senkinek beszámolni a fejlesztésekről, előrelépésekről, már már ciki is valamit venni amivel jobbá tehetjük ezt a hobbit. Hol vannak azok az idők, mikor örültünk együtt, akár egy madzagnak is, hogy pozitívan befolyásolta rendszerünk képét hangját."

Nézha azért eszedbe is juthatna mielőtt beírsz valamit. Nem kell csodálkozni ha már ritka a valós tartalom itt AVX-en...Van pár közösség bomlasztó egyén de érdekes módón mindig a kereskedő. Ez üzleti érdek vagy féltékenység vagy csak az emberi gyarlóság esetleg a témakörben való hiányos ismeretekből de bekövetkezik.

Én nagyon szivesen megnézném a saját rendszeredben tett mérés sorozatot és azt higgadtan átbeszélhetnénk itt a fórumon pro és kontra elemzés sorozat mellett. így mindenki tanulhatna belőle és lenne belőle tartalom is.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1483

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Zozi írta:
2024.02.03., szomb. 23:02
…. maradjon ez a hely a "béke szigete".
Ámen🙏

A kekeckedőnek meg annyit, hogyha van energiája beírni a “szakmai” észrevételeit, akkor esetleg azt is értékelhetné, ha egy fórumos, jelen esetben Zozi, időt és energiát belefektetve írja az egyre frankóbb beszámolóit, amiket jó olvasni, mert nemcsak érthetően, precízen fogalmaz, de teszi ezt még olvasmányosan is, amit öröm végigböngészni. Az értékelés alatt értem azt, hogy egy 👍lenyomásától nem törne el az ujja😉
Na jó felébredtem….

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

szepi0808 írta:
Zozi írta:
szepi0808 írta:
2024.02.03., szomb. 19:31
10kH felett mi a helyzet?
ahogy látod, az LCR 20 kHz-ig követi a target curve-öt. Gondolom erre gondolsz a 10kH-val.

a rew-vel csak 15 kHz-ig mértem vissza. Többnek nem érzem relevanciáját. Nem szeretem az üvöltő, túlzó magasokat.

rew.png

Tudod az a jó az aktív váltásban, hogyha szeretném megtolhatnám a magassugárzót... a lehetőség adott. De én nem azt a hangot keresem.
"10 felette meg el is fogy."

Ezt fejtsd ki légyszi, hogy mit értessz ez alatt, tényleg kíváncsi vagyok. Mert tényleg nem értem. Vagyis értem, azt hiszem. Arra akarsz kilyukadni, hogy esetleg ezek a hangsugárzók nem szólnak 10 kHz felett. Emiatt szar mozis sugárzók. Kicsit degradáló a stílus, de ezt már megszoktuk. Viszont ez is egy vélemény, és el is fogadom. De biztosíthatlak, hogy nem így van. Csak mindegyikünknek mások a preferenciái.

Szerencsére nem vagyunk egyformák, így mindenki a saját szempontjai szerint "hangolhatja" a rendszerét.

Boldogok lehetünk, hogy a mai eszközökkel ezt már megtehetjük.

Megkerestem neked a m&k 300 frekvencia görbéjét (azt hiszem ezt a családot használod, ugye?):
(látod, nem csak leszóltam, tettem bele energiát.)

m&k 300 FG.jpg
m&k 300 FG.jpg (95.81 KiB) Megtekintve 1695 alkalommal

forrás: https://www.soundandvision.com/content/ ... test-bench
Gondolom te ezt a magas kiemelést szereted, a te fülednek ez a kedves.. látod, nem vagyunk egyformák (a szemünk sem az, a fülünk sem)

Én viszont jobban preferálom a harman és a harmanon kívül több mozis szakember által ajánlott célgörbéket. Gondolom én és ezek az emberek a hülyék, és nem te ülsz háttal a lovon. Érdemes lehet a synthesys, vagy storm háza táján is körül nézned.

Összeraktam a harman és a trinnov által filterezett frekvenciamenetet egy ábrára, hogy könnyebb legyen értelmezni, miről beszélek. A hasonlóság nem a véletlen műve...
harman.jpg

Én nagyjából ennyit szerettem volna hozzátenni ehhez a magasröptű
"10kH felett mi a helyzet?" kérdéshez. Ígérem többet nem szólok hozzá, maradjon ez a hely a "béke szigete".

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

szepi0808 írta:
Zozi írta:
szepi0808 írta:

rew.png

Kíváncsiságból megnéztem az én otthoni mérésemben egy Centert. Nálam is hasonló a helyzet de szerintem ez 99%-ban mindenkinél így lehet.
Center spl,phase.jpg
Nem véletlen ,hogy alkalmaznak a mérnökök mind a Dirac, ARC, Audissey és egyéb mint pl a Trinnov rendszereknél efféle tartgetet. De akár egy értelmes szórakozóhelyen is ugyan ez a tender. Védik a végfelhasználókat, hallgatókat a műsor közbeni fusztrációkat, szorongást elkerülve és a hallás megörzésre érdekében. Persze ha az már nincs ebben az esetben kellhet a linearitás 20kh-ig. Mindenki hallása más, így ez is egyéni preferencia.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Zozi írta:
szepi0808 írta:

rew.png

JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

szepi0808 írta:

rew.png

szepi0808
Őslakos
Őslakos

JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

A múlt hét végén és a héten bekerültek a hangsugárzók a helyükre. Néhány gyors teszt alapján már bizakodásra adtak okot, pedig a régi preset-tel teszteltem.

A telepítés jól sikerült. A hallgatótól számított távolságok alapján a dobozok pozíciója teljesen megfelelő. Szimmetrikus szoba, mérnök gondolkodás... nem volt nehéz. :-)
trinnov_delay.png

Tegnap aztán végre jutott időm lefuttatni pár mérést a trinnov optimizerrel. Az alsó 7 hangsugárzót REW-vel visszamérve a frekvenciamenetet nagyon szépen kivasalta és "összefésülte". Hiába, ezek a pc alapú szinte korlátlan lehetőség előnyei. A torzítás is minimális maradt. Nagyobb, mint a szabadtéri mérés esetén, de ez természetes.

A trinnov a következő görbéket "vízionálta"
trinnov HKV csoport FG_trinnov .png
az eq nélküli, illetve a filterezett frekvenciamenet kikapcsolt bass management-tel (ezek a hangsugárzók saját fizikai korlátai

És hogy ez hogyan köszönt vissza a valóságban egy umik1-gyel:
trinnov HKV csoport FG.png
1/3-as simítás, L-C-R SL, SR, BL, BR, egyedi target curve

trinnov HKV csoport THD.png
a surroundok torzítási diagrammja 80-85 dB hangnyomás mellett

trinnov HKV csoport GD.png
csoportkésleltetés L-C-R SL, SR, BL, BR

trinnov HKV csoport impulzus.png
impulzusválasz L-C-R SL, SR, BL, BR

4 teljes mérést végeztem. 9.1.6, ahol a 4 darab szub ugyanazt az eredő jelet kapta, aztán 9.1.6 MSO-val "előkonfigurálva", 9.2.6 egymással szemben működő "SBA" felállás és végül egy 9.4.6 úgy, hogy a trinnov korrigálja a 4 szubot külön - külön. Ez sajnos nem vezetett most sem jó megoldásra. Egyesével szépen korrigál, de a 4 szub LFE csatornán való "összefésülése" nagy feladat. Ebben majd a trinnov waveforming technológia hoz előrelépést az idei évben. (ebben egyébként a dirac ART elöbbre jár jelenleg, szerencsére némi hozzáértéssel, és előbeállítással megoldható a dolog). Mind a 4 opció kapott 3-3 target curve-öt, így 12 különböző preset készült el, amit lehet tesztelni és kiválasztani a legmegfelelőbbet.

A 9.1.6 felállás nagyon száraz basszust eredményez, alacsony lecsengési idővel. Nekem ez a favoritom. Ha valaki a "zsírosabb" basszus keresi, annak a 9.2.6 preset a megfelelőbb, hisz itt vannak olyan frekvenciák, hangok, amik kicsit tovább időznek a szobában a "kelleténél", de még abszolút nem túlzó... a 9.4.6 számomra döng, brummogós, nekem természetellenes. Nem ehhez vagyok szokva.

A frekvenciamenet ezeknél a preseteknél szinte azonos, a különbséget a vízesés grafikonon lehet nyomon követni 300ms-ra ablakozva:
trinnov HKV csoport WF.png
vízesés diagramm

trinnov HKV JB 9.1.6 waterfall.png
spektro 9.1.6 egyedi target curve

Ennyit a mérésekről. Tesztelni csak keveset tudtam egyelőre, de minden szempontból (3D hang, térérzet) sikerült előbbre lépnem. Ezelőtt sem volt rossz az összhatás a mozimban, de most a surroundok és az atmosok cseréjével, sikerült még egy fokozattal feljebb kapcsolnom.

További tervek a szoba alkalmassá tétele arra, hogy a waveforming követelményeit elérjem. Ehhez érkezni fog még néhány 18-as BMS18n862 zárt DIY subwoofer és a hajtásukra használt labgruppen fp10000q-t is cserélnem kell. De ezek egyelőre tervek, most élvezem a "befektett munka gyümölcsét" és hátra dőlök.

Még egy mondat a basszustartomány eloszlásáról a lehallgatói pozíciókban...
Az MSO egy nagyon okos megoldás. Igaz, foglalkozós, de a végeredmény kárpótol a belefektetett energiáért.
MSO 3 positions 1_3 smoothing.png
Frekvenciamenet a 3 fotelben 1/3 simítással

waterfall main.png
vízesés diagramm a sweet point-ban mérve

waterfall left.png
vízesés diagramm a bal oldali fotelben mérve

waterfall right.png
vízesés diagramm jobb oldali fotelben mérve

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Zozi írta:
2024.02.01., csüt. 21:44
zoziplex upgrade 2023

Az ember általában az év végén szokott számvetést tartani az elmúlt év történéseiből. Nekem ez most február elejére esett. Így ölel fel egy évet, egy februártól, februárig terjedő időszakot. Az elmúlt egy évben sok víz folyt le a Dunán és sok mindent történt nálam is a mozimban.

Gratulálok a fejlesztésekhez! :tutiok: Szuper mozi volt már korábban is, a kalibrálás után meg biztos maga a mozi menyország lesz!

Tényleg sűrű évet tudhatsz magad mögött, sokunknak egy életre is elég lenne! :D

Kívánok a jövőben is ilyen elszántságot, kitartást Neked!

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

zoziplex upgrade 2023

Az ember általában az év végén szokott számvetést tartani az elmúlt év történéseiből. Nekem ez most február elejére esett. Így ölel fel egy évet, egy februártól, februárig terjedő időszakot. Az elmúlt egy évben sok víz folyt le a Dunán és sok mindent történt nálam is a mozimban. Van, amire jó szívvel gondolok vissza, van, amire kevésbé… de kezdjük is az elején, időrendi sorrendben. 2023 februárjában határoztam el, hogy az LCR-ek és a szubok után lecserélem a surround sugárzóimat és az atmosokat is. Elégedett voltam a KCS-sel, ár-érték arányban szerintem nagyon jó dobozok, de úgy éreztem, hogy lépnem kell, hogy még többet tudjak kihozni a szobámból. A Surroundok 2023-ra, az atmosok 2024-re voltak tervben.

Elsőből utolsók…

Surround fronton a választás a HKV110-re esett, ami szintén a HKV 1615-öt tervező német srác elképzelései alapján született meg. Vagyis ez nem teljesen igaz, mert kimondottam a szobámba készültek ezek a tervek. A surroundok döntött előlappal, a front wide sugárzók előlapja pedig a hallgatói pozíció fele forgatva. 3D modellezés után „alakot öltöttek” a tervező asztalon figyelembe véve a szobám fizikai adottságait és a hangsugárzók optimális elhelyezését. Május környékén kaptam meg a terveket, és kezdtem el beszerezni a drivereket, összetevőket.

Közben python-nal egyeztettem a kivitelezésről. Ez nem volt egyszerű dolog, de végül is hosszas huzavona után múlt héten elkészültek a dobozok a műhelyben. A kivitelezés ismét parádés, élmény volt őket szerelni, hazahozni és installálni a mozimba. Ilyen sok időt nem igazán vártam még semmire sem, de végül megérte. Nekem a tudat, hogy a maximum lett kihozva a projektből, és azt hiszem Csabinak is… egy kis elégtétel… nagyon félt tőle, de végül referencia munka lett belőle.

IMG_8390.jpg
IMG_8390.jpg (53.73 KiB) Megtekintve 1664 alkalommal
IMG_8399.jpg
IMG_8399.jpg (134.01 KiB) Megtekintve 1664 alkalommal

Szabadtéri mérések alapján (90 dB felett mérve) a dobozok frekvenciamenete szinte tökéletes, a csoport késleltetés és a torzítás pedig, hogy is mondjam… az ember kívánni sem akarna jobbat. Azt gondolom, sok gyári doboz megirigyelné és sokan elfogadnák akár frontsugárzóknak is.

front wide hkv fg_1.png
frekvenciamenet simítás nélkül, EQ nélkül, nyersen egy laptopról, jack-rca átalakítóval

front wide hkv distortion .png
torzítás THD és 3rd felharmónikus

Nem akarok elhamarkodott kijelentéseket tenni, de a hangsugárzókat beüzemelve néhány órányi teszt után csak pozitívan tudok nyilatkozni a változásokról. A térérzet nőtt, a homogenitással együtt. A hangszórókészlet ugyanaz most a dobozokban. A hangsugárzók megszűntek létezni, és a hangok tökéletesen leválnak a sugárzókról. A KCS azért sok mindent elfedett. Nehezen akartam elhinni, de sajnos így van… nehéz megfogalmazni az érzést anélkül, hogy azt gondolnátok túlzásokba esem. Olyan mintha eddig külső szemlélőként néztem volna a jeleneteket (pedig azt hittem nem), de most tényleg beleültet a történések közepébe, még egy fokozattal magasabbra kapcsolva. Nehéz leírni… fura, de nagyon nagy élmény. Még ismerkedünk, de nem hiszem, hogy a kezdeti pozitív dolgok után megváltozna a véleményem. Ez egy kifizetődő invesztíció volt.

4K őrület, ami utolért…

dlars4500_300-3.jpg
dlars4500_300-3.jpg (34.7 KiB) Megtekintve 1664 alkalommal

Sokat foglalkoztatott a 4K lejátszás. Imádtam a Christie képét, de egyre többször jött elő az érzés, csak csak 4K-ra kellene váltanom. A Christie full HD felbontása és a nagyon közeli nézési távolságom kombinációja azt eredményezte, hogy egyre többször kezdtem keresgélni a hibákat a képen… mondjuk a csirkehálón kívül nem találtam olyat, amibe bele tudtam volna kötni...

2023 év elején lehetőségem volt egy Sony-t kipróbálni, de az nem hagyott maradandó élményt. Később jött egy Barco Bragi Németországból, ami már minden tekintetben megfelelt volna, kivéve a fényerőt. Élességben, felbontásban hozta azt a nívót, amit kerestem, de a megszokott 30-40 fL helyett, csak 21 fL (szűrővel) fényerőt tudott a vásznamon. Az ideális választás a HODR lenne, vagy egy tuningolt Christie, de sajnos ezek a gépek kívül esnek a keretemen.

Májusban aztán a derült égből jött egy lehetőség (miután láttam egy NZ9 JVC képét ausztriában) egy JVC Z1 személyében. A JVC zászlóshajója volt 2017-ben, az első lézeres gép, hatalmas, már-már Christie méretű optikával. Rövid hezitálás után belevágtam. Az első sokk akkor ért, amikor megérkezett. Na nem a súlyától, ami több, mint 40 kg, nem is a méretétől, hanem a lecsökkent fényerejétől. Hamar kiderült, hogy hibás a gép és lézerblokk cserére szorul, de erről írtam is itt. Nem volt olcsó mulatság, de végül Cseneles segítségével talpra lett állítva és újra régi fényében ragyog, illetve vetít.

Kezdetben próbáltam keresni a hibákat (hogy legyen okom eladni és visszatérni a DLP vonalhoz), de végül nagyon megszerettem. 30+ fL fényerő 10.000:1 + kontraszt, szuper lézervezérlés és ami számomra fontos roppant éles optika. A képi világa inkább hasonlít egy jó DLP-hez, mint egy LCD-hez. A felbontásról nem is beszélve. Ennél a vetítőnél tényleg van értelme a 4K-nak, mert ez a 100mm-es optika meg is tudja mutatni a nagyfelbontású részleteket. Így pár hónap távlatából ez is egy sikeres projektnek tekinthető. Nem mondom, hogy nem cserélnem el egy jó Barco-ra, vagy Christie-re, de azt hiszem 1-2 évig ki fog szolgálni, amíg nem jön szembe egy jóárasított 4K DLP.

Storm vs Trinnov – egy korszak vége

IMG_7543.jpg
IMG_7543.jpg (48.28 KiB) Megtekintve 1664 alkalommal

A tavalyi évben nagyon sok időt töltöttem Harald haveromnál a Screensoundnál. Végig kísértem a referencia szoba evolúcióját, képben is, hangban is, így nagyjából tisztában voltam vele, hogy az otthoni mozizás csúcsa processzor szinten jelenleg a Trinnov megoldása. Szerintem. De ugyanezt megtapasztaltam Lübeckben a Movie Core-nál is. Nagy vágyam volt egy ilyen készüléknek a birtoklása.

2023 szeptemberét írtuk, amikor is szembe jött velem a „tökéletes” példány. Szintén nem gondolkodtam sokat, lecsaptam rá. Hosszas ismerkedés után „mára” jutottam el oda (német segítséggel), hogy minden tekintetben elégedett vagyok vele.

Hosszú út volt, de megérte. Az automata kalibráció után viszonylag rövid idő alatt a 3D hangzás, a térérzet soha nem látott/halott szintre emelkedett (az én szobámban). A mélyekkel viszont nem voltam elégedett. A 4 szubot önerőből nem volt képes összefésülni a szoftver. A dirac art ebben előrébb tartott. Jött aztán a német kolléga és kb egy óra leforgása alatt kiaknázta a lehetőségeket. Némi előzetes beállítás után (dupla SBA preset, illetve MSO gain és delay „manipuláció”) elérte azt a szintet a basszus tartományban is, amit a Storm csak alulról tudott karcolni.

További javulást a trinnov által szabadalmaztatott waveforming technológiával lehet majd elérni, de az csak 2025-ös terv. De a lényeg, hogy még itt is mindig van hova fejlődni és mindezt a trinnov ingyen bocsájtja a felhasználók rendelkezésére, hasonlóan a Storm audio-hoz. Hogy megéri-e az árát? Ez egy jó kérdés. A support minden esetre példás. Valószínű ezt a szolgáltatást is tartalmazza a vételár. Szerencsére a Storm is jó helyre került, így nyugodt szívvel tudtam megválni tőle. A király (mert ez volt a rendszerem legbiztosabb alapja) átadta a helyét a rackszekrényben az utódnak. Bakancslistás pont pipa!

Vászoncsere – Gerriets opera white microperf

IMG_7812.jpg

Novemberben érkezett egy új mikroperforált vászon a Gerrietstől. A német HKV fórumon sokan cseréltek és én is kíváncsi voltam erre a típusra. Jó pár különféle terméket teszteltem nálam. Stewart microperf, Stewart ultraperf, és a Gerriets. A Gerrietsnek volt a legkisebb a nyeresége (kb 0.9 Gain) viszont a perforáció annyira finom, hogy 2.9 méterről nem igazán venni észre, még nagyon világos jeleneteknél sem. De nem csak fényerőt nyertem vele a 0.75 Gain xyscreenhez képest, hanem élességben is sikerült előre lépnem. Akusztikailag kicsit deficites, de a rendszeremben volt annyi tartalék, hogy „erőből” sikerült megoldanom és kompenzálnom a veszteséget. Ez a csere is teljesen pozitív érzéseket kelt bennem, ha visszagondolok. DIY megoldás (az xyscreen keretre rögzítettem), nem is drága. Jó ár érték arány. Szeretem.

Atmos csere

Egy nem tervezett változás még a végére. Az egyik HKV-s srác felszámolta átmenetileg a moziját és kiárulta a HKV Bolide családhoz „fejlesztett” atmos sugárzókat. Nem volt 2023-ra tervezve, de kihagyhatatlan ajánlat volt. Szinte driver áron megkaptam a kész sugárzókat, dobozostól, váltóstól. Ez egy 2 utas passzív coax konstrukció, olyan formában elkészítve, hogy a döntött előlap miatt a hangsugárzó a mennyezetre rögzítve pont a hallgatói pozícióba sugároz. Szerencsére magasságban is befért a mennyezet és az akusztikai keret közé, így továbbra sincs látható hangsugárzó a mozimban. A coax megszólalása tökéletesen illik a többi hangsugárzó karakteréhez. Így ezzel lett a mozim kerek egész.

IMG_8207_2.jpg

Még vár rám egy teljeskörű újra kalibrálás és utána jöhet a hátradőlés. Egy ideig mindenképp. Az idei évet sokkal nyugisabbra tervezem.
Egy kisebb változás lesz még a közeljövőben a subwooferek meghajtásában, már előkészülök vele a waveforming implementációjára.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”