Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 921

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Red75 írta:
2024.01.28., vas. 17:44
Sziasztok!

Végülis a téli szabim alatt összeraktam

Még a 3. moziszék beszerzésre vár, de sajnos nem találok ehhez valót. Ha tud valaki, szóljon! :smile53:

Néhány kép az evolúcióról:

2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg1.jpg
Szuper lesz …a legjobb egy különálló moziszoba 36_1_11.gif
"Az igazi barát szemből támad."

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 830

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Sziasztok!

Végülis a téli szabim alatt összeraktam a pince-mozit. Tegnap végeztem. Nem szerettem volna túlbonyolítani, sem időben, sem kialakításban, anyagilag pedig főleg. :D Hagyományos 5.1 , ami nekem nagyon is megfelel.
A lötyögő vakolatot levertem, helyette újravakoltam, bár ez nekem nem ment könnyen. :rolleyes: A falakra 8cm kasírozott kőzetgyapot került. Az aljzat fekete betonfestékkel lett fetsve. Nem érzem úgy, hogy "döglött" lenne a hang, nagyon egyenletesnek tűnik, apró részletek a helyükön. Ez a fekete nagyon jót tesz a vetített képnek.
Mivel a belmagasság elég kevéske, cirka 230cm, és a vászon alja is alacsonyan van, ezért logikusnak tűnt a centert felülre tenni. A boltív miatt bőven efér. A pince egyébként 5.5x4m.
Bemérni még nem volt időm, illetve még hátra van az ajtó szigetelése is. Ha azzal is készen leszek, akkor fogok vele foglalkozni.
Még a 3. moziszék beszerzésre vár, de sajnos nem találok ehhez valót. Ha tud valaki, szóljon! :smile53:

Néhány kép az evolúcióról:
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
1.jpg
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

HSRT8
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 601

Hozzászólás Szerző: HSRT8 »

Xtras5 írta:
2024.01.09., kedd 18:43
Köszönöm a válaszokat, és a tippet a DC tesztjére, elolvastam és igen tanulságos, hasonlóra gondoltam amúgy.

A AudioQuest Pearl 48-as HDMI-t néztem és egy random Wozinsky 2.1-es HDMI-t.

Veszek egy ismertebb gyártótól akkor egyet majd "normál" áron, ami biztos tudja azt ami rá van írva.
Szerintem ez egy jó ötlet. :smile32:
Aurender - Cary Audio - Nuforce - Marten Design

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Köszönöm a válaszokat, és a tippet a DC tesztjére, elolvastam és igen tanulságos, hasonlóra gondoltam amúgy.

A AudioQuest Pearl 48-as HDMI-t néztem és egy random Wozinsky 2.1-es HDMI-t.

Veszek egy ismertebb gyártótól akkor egyet majd "normál" áron, ami biztos tudja azt ami rá van írva.

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 921

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Xtras5 írta:
2024.01.07., vas. 14:24
Sziasztok. 2db HDMI kábel között, amik elvileg tudják a 2.1-es a szabványt és így a 48Gb/s-os sebességet, lehet-e minőségben a tekintetben különbség, hogy az egyik 5000Ft a másik pedig 28.000Ft? A projektor és a medialejátszó közé keresek 3m-es kábelt.

Köszönöm.
Amennyiben teheted hasonlítsd össze a két kábelt, nagy valószínűséggel a drágább kábel ( márkát nem írtál) jobb és stabilabb jelátviteli tud…😃
"Az igazi barát szemből támad."

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Xtras5 írta:
2024.01.07., vas. 14:24
Sziasztok. 2db HDMI kábel között, amik elvileg tudják a 2.1-es a szabványt és így a 48Gb/s-os sebességet, lehet-e minőségben a tekintetben különbség, hogy az egyik 5000Ft a másik pedig 28.000Ft? A projektor és a medialejátszó közé keresek 3m-es kábelt.

Köszönöm.
Neked is el kellene olvasni a Dreamcinema hdmi-s tesztjét. Ott pár ezres kábel, 100ezres árú és wireless összeköttetés volt vakon cserélgetve. Gyakorlatilag minden jelenlevő, pedig volt kábelhívő is, elvérzett a teszten. Persze utána hallottam olyat is, hogy a 100-es értékű nem volt elég drága, minimum 2-300ezres kategóriájú kellett volna, akkor jött volna el a képi mennyország🙈

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1679

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Lemmy9.1 írta:
2024.01.08., hétf. 20:25
Ha a szabványt tudja nem lehetséges különbség, hacsak nem hibás a kábel.
De akkor nem minőségi a jelenség.

Bizonyította a Dreacinema az állításom egy hírhedt teszttel, amit van aki elfelejtett, és újra lát nem létező dolgokat. :D
Szerintem egyesek már akkor elfelejtették, amikor a DC kapuján kiléptek.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 736

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Ha a szabványt tudja nem lehetséges különbség, hacsak nem hibás a kábel.
De akkor nem minőségi a jelenség.

Bizonyította a Dreacinema az állításom egy hírhedt teszttel, amit van aki elfelejtett, és újra lát nem létező dolgokat. :D
Szerintem!

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Köszönöm.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Örülök hogy lett egy külön helyiséged a mozira! Majd kicsinosítod, meg csiszolgatod még!

Biztos hatással lenne a magasabb hangokra ha telibe kőzetgyapotoznád. Félő hogy eltűnnének a visszaverődései. Így egy bizonyos frekvenciáig “süketszoba” lenne belőle. Az emberi szervezet hozzá van szokva a visszavert hangokhoz, ezért érzi magát “rosszul” egy süketszobában.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 830

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Red75 írta:
2023.05.14., vas. 12:34
Nos, az már biztos, hogy ingatlant váltunk... Az új házban, illetve alatta van egy boltíves pince. Munkavédelmi oktatásokat tartottak itt régebben. Mérete: 5.2x4.6m. 2.3m belmagasságú.

Pince.jpg
Nos, annyi történt, hogy lassan berendeződött a pince. Lett egy 105"-os motoros vászon, ide került az Anthem MRX510, Quadral Rhodium hangsugárzó szett, Himedia Q10 Pro médialejátszó, Benq W1090 vetítő. 2db moziszék és lett beszerelve egy klíma fűtés gyanánt.
Nem túl sötétek a falak, de meglepően jobb a kép, mint a világosbarna falú szobában volt előzőleg. A hang szerethető, jók ezek a Quadralok, az Anthem pedig úgy jó, ahogy van.

Megtudtam oldani a pince természetes szellőztetését + beüzemeltem egy párátlanítót. Ennek köszönhetően 60-62% közötti a páratartalom.
Hamarabb szolgálatba került a helyiség, mint hogy levertem volna a vakolatot és bármit is csináltam volna vele. Ezek a dolgok még váratnak magukra, de így is jól használható és nem látszik belőle semmi filmezéskor. :D Nem bírtam magammal! ;peace;

Kérdés a következő: Ha a falakra kerülne bármilyen kőzetgyapot szerű anyag (telibe) az nem rontana a hangon? Nemrég voltam többször is mélygarázsban, ahol fekete kasírozott kőzetgyapottal voltak a falak és a mennyezet bevonva. Kissé fura akusztika volt, lejtetted a kulcssomód és nem olyan hangja volt, mint megszoktad. gondolkodik.gif
Talán Fapaci szokta erre írni, hogy "bedögleszti a hangot".
Elrontani nem szeretném.
pincemozi.jpg
p2.jpg
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

t97eat írta:
2023.12.13., szer. 20:51
:D Értem, hogy az anyagár 200ezer Ft. De szétszedni, újra gipszkartonzni, festeni, stb, mennyi idő és pénz? Szerintem az sem olcsóbb, és még az idő is elmegy vele. De még mindig nem az a kérdés, hogy mennyibe kerülne, azt ki tudtam számolni én is. :D Vonatkoztassunk el az anyagköltségtől... :D
(A ragasztóhab (Fisher PUP 750 B2) egyébként nem nyomja szét a dobozolást, bár nem is tágul annyit, viszont az adatlap szerint hézagmentesen kitölti a rendelkezésre álló teret.)

Technikailag az, hogy a purhab odaragad a gipszkartonhoz, így csillapítja annak rezgését?

Felteszem, ha rockwool-lal töltöd ki, az persze elnyel, és csillapít, de a gipszkartonlap ettől még "önálló" életet él. Vagy rosszul gondolom?

Írtam, hogy 15 cm magas, 50 cm széles, és az össztérfogat kb 1.5 m3. --> Ebből kijön, hogy 20 méter fut körbe a mennyezeten.
Nem tudom, hogy mivel, vagyis milyen csőrrel fujnád ki, ami beér hosszan, de működik a dolog, viszont nem kell telibe fúlnod, elég ha mondjuk a szpotok helyénél, ameddig beérsz kényelmesen a csőrrel kifújod.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 613

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

t97eat írta:
2023.12.13., szer. 20:51
:D Értem, hogy az anyagár 200ezer Ft. De szétszedni, újra gipszkartonzni, festeni, stb, mennyi idő és pénz? Szerintem az sem olcsóbb, és még az idő is elmegy vele. De még mindig nem az a kérdés, hogy mennyibe kerülne, azt ki tudtam számolni én is. :D Vonatkoztassunk el az anyagköltségtől... :D
(A ragasztóhab (Fisher PUP 750 B2) egyébként nem nyomja szét a dobozolást, bár nem is tágul annyit, viszont az adatlap szerint hézagmentesen kitölti a rendelkezésre álló teret.)

Technikailag az, hogy a purhab odaragad a gipszkartonhoz, így csillapítja annak rezgését?

Felteszem, ha rockwool-lal töltöd ki, az persze elnyel, és csillapít, de a gipszkartonlap ettől még "önálló" életet él. Vagy rosszul gondolom?

Írtam, hogy 15 cm magas, 50 cm széles, és az össztérfogat kb 1.5 m3. --> Ebből kijön, hogy 20 méter fut körbe a mennyezeten.
Fujd ki es oszd meg velünk a megtapasztalásaidat! Ettől okosabbnak leszünk mert itt meg senki nem csinált ilyent és az is biztos hogy nem is fog.

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 208

Hozzászólás Szerző: t97eat »

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 613

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

t97eat írta:
2023.12.13., szer. 17:23
Sziasztok!

Üres gipszkarton àlmennyezet (szimpla rétegű gipszkartonnal készült) utólagos rezgés-csillapítására mennyire jó megoldás lehet, ha purhabbal ki van fújva?
Az álmennyezet csak a mennyezet szélén fut körbe, 15cm magas, 50cm széles.
Sajnos több rétegű gipszkarton nem jöhet szóba.
Hello!

Szerintem ez elég drága és kétes ötlet.... Nem írtad le a szobán területét m2-re levetítve de én pont most csináltam ilyen dobozolást. Enyém 21cm magas és 41cm széles a szoba 17m2. Ebbe 1 bála Rockwool akusztik és 2 tekercs 10-es isover lett beletömve. Ha ezt figyelembe veszem és feltéve ha sikerül kinyomnod purhabbal tökéletesen amit azért kétlek ...nagyjából fél raklap purhabra lesz szükséged ami olyan 10 karton és azt hiszem 10db van egy dobozban 2000ft/flakon áron.

Esetleg keress fel olyan céget akik fújható tetőtér szigeteléssel foglakoznak,csak arra vigyázz reggelre nehogy széttolja a hab a dobozolásodat..

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó

Kb 1.5 m3, és még bontani sem kell. Szerintem nagyon gyorsan kész lenne, és max egyemberes munka, szóval az anyagköltség lehet, hogy relatíve sok, de ha csak egy napot dolgozom vele három nap helyett (bár szerintem max 1.5 óra alatt ki lenne fújva a spotlámpák furatain keresztül) amikor inkább pénzt keresek, már jóval beljebb vagyok.
Pontosan innen is jött az ötlet, hogy gyorsan kész lehetne.

A hanggátlása adatlap szerint 60 dB (Fisher PUP 750 B2), de hogy ezt pontosan hogyan kell értelmezni, inkább ez a kérdés…
- pl mekkora rétegvastagság esetén ennyi, illetve milyen más peremfeltételek a mérvadóak??
- milyen frekvencia tartományban ennyi??
- Illetve a hanggátlás pontosan mit jelent? Mondjuk ez talán elnyelést jelent, nem hiszem, hogy nagymértékben visszaverné…
- Műszakilag jó megoldás-e rezgéscsillapításra?

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

t97eat írta:
2023.12.13., szer. 17:23
Sziasztok!

Üres gipszkarton àlmennyezet (szimpla rétegű gipszkartonnal készült) utólagos rezgés-csillapítására mennyire jó megoldás lehet, ha purhabbal ki van fújva?
Az nem egy olcsó megoldás annyi m3-t kifújni még ha jó is.

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Xtras5 írta:
2023.12.13., szer. 06:40
Sziasztok.

Nálam a falak előtt keretre feszített textil lesz, a kettő között ahol kell pedig kezeljük. A kérdésem: az, hogy az anyag sűrűsége 250g/m2 vagy 500g/m2, számít -e annyira, hogy meghatározott sűrűséget kell, hogy keressek? Bár meg van már a favorit, de igyekszem kérdezni előtte. Az olvasott élményeim alapján tudom, vagyis azt hiszem, hogy sűrűségtől függően csillapítja majd a frekvenciákat. De kell ezzel ennyire foglalkozni, vagy tehetem amivel szeretném, és majd eszerint lesz kezelve a szoba? Az anyag lehet kb minden, amin át tudok fújni, lehelni vagy vannak anyagok amiket célszerű kerülni?

Köszönöm
A zártabb/sűrűbb a textil hatása az, hogy a magas frekvenciákon kevéssel alacsonyabb a csillapítása a mögöttes anyaggal együtt. Ennek szélsőséges példája a bőr/műbőr membrános abszorberek, amik basszus tartományra hangoltak. Sőt, van a vékony lemezzel borított basszus nyelő, ami még lejjebb hangolt abszorber. A felülete a magas tartományt visszaveri.
Egy a közös bennük, hogy hang hatására rezegni, mozogni kell a textilnek, bőrnek, lemeznek, úgy is hogy, ki vannak feszítve. A Textil rezgése csökken ha átszellőzik a felülete.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Csak egy kérdés. Miért nem csináltatsz egy mérést most, annak tudatában meghatározzátok hogy hova miből mennyi kell, milyen sűrű anyaggal?
Ha túlcsillapítod, még akkor is még rakhatsz fel kemény anyagokat hogy javíts az akusztikán, de az is plusz költség, macera….

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok.

Nálam a falak előtt keretre feszített textil lesz, a kettő között ahol kell pedig kezeljük. A kérdésem: az, hogy az anyag sűrűsége 250g/m2 vagy 500g/m2, számít -e annyira, hogy meghatározott sűrűséget kell, hogy keressek? Bár meg van már a favorit, de igyekszem kérdezni előtte. Az olvasott élményeim alapján tudom, vagyis azt hiszem, hogy sűrűségtől függően csillapítja majd a frekvenciákat. De kell ezzel ennyire foglalkozni, vagy tehetem amivel szeretném, és majd eszerint lesz kezelve a szoba? Az anyag lehet kb minden, amin át tudok fújni, lehelni vagy vannak anyagok amiket célszerű kerülni?

Köszönöm

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10974
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

TSanyi írta:
2023.12.10., vas. 16:45
Egy akusztikai tervrzésnél már be lehet lőni tól/ig a frekvenciát, amit le tud egy ilyen panel fedni? Azaz meg lehet rendelni/csinálni, felhelyezni. Majd ha kész s szoba ellenőrző mérést csinálni? Vagy a félkész szobában mérni kell, és utána csináltatni az akusztikai elemeket?
Ez mind igaz. A korrekt tervezéshez kellenek a kiinduló adatok és a konkrét célok, ezekből meg lehet határozni a helyiség kialakítását, szükséges kezelését, majd a folyamat végefelé egy helyszíni méréssel ellenőrizni az akusztika viselkedését, az eredmény alapján esetleg finomhangolást végezni. Ha bármelyik lépést kihagyjuk, vagy felcseréljük, a folyamat bizonytalanná válik. Mindez ugyanúgy igaz a nagy koncerttermekre, lakóterekre és moziszobákra is.

Sokan félreértik az akusztikai mérést és a már elkészült helyiségbe rendelik meg, pedig utólag sok esetben csak sajnálkozni lehet az elszalasztott lehetőség miatt. Lakószobáknál persze más a helyzet, ott mindig a kész helyzetből kell kiindulni, de ott a célok is mások, mint egy dedikált helyiségben.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Egy akusztikai tervrzésnél már be lehet lőni tól/ig a frekvenciát, amit le tud egy ilyen panel fedni? Azaz meg lehet rendelni/csinálni, felhelyezni. Majd ha kész s szoba ellenőrző mérést csinálni? Vagy a félkész szobában mérni kell, és utána csináltatni az akusztikai elemeket?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10974
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

TSanyi írta:
2023.12.10., vas. 13:49
Milyen típus az ami egy tipikus kis moziszobában jól használható a kritikusnak írt 40-50 Hz-en mérete, hatásossága miatt is?
A membrános rezonátorok teljesítenek jól ebben a sávban, de azokat is be kell hangolni.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
2023.12.10., vas. 09:48

A szubbasszus tartományban hatékony verziók komoly méretük miatt lakóterekben nem vállalható opciók, ezért arra a problémára más eszközöket szokás használni.

Itt van egy viszonylag korrekt kalkulátort, amivel ellenőrizhető, a piacon megvásárolható Helmholtz rezonátoros "basszuscsapdák" valójában milyen frekvencián működnek (150-400 Hz) és milyen méretek lennének szükségesek mondjuk egy - lakószobákban tipikus - 40-50 Hz körüli munkaponthoz.
Köszi a kalkulátort! Milyen típus az ami egy tipikus kis moziszobában jól használható a kritikusnak írt 40-50 Hz-en mérete, hatásossága miatt is?

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”