Szuper lesz …a legjobb egy különálló moziszoba

Szerintem ez egy jó ötlet.Xtras5 írta: ↑2024.01.09., kedd 18:43Köszönöm a válaszokat, és a tippet a DC tesztjére, elolvastam és igen tanulságos, hasonlóra gondoltam amúgy.
A AudioQuest Pearl 48-as HDMI-t néztem és egy random Wozinsky 2.1-es HDMI-t.
Veszek egy ismertebb gyártótól akkor egyet majd "normál" áron, ami biztos tudja azt ami rá van írva.
Amennyiben teheted hasonlítsd össze a két kábelt, nagy valószínűséggel a drágább kábel ( márkát nem írtál) jobb és stabilabb jelátviteli tud…Xtras5 írta: ↑2024.01.07., vas. 14:24Sziasztok. 2db HDMI kábel között, amik elvileg tudják a 2.1-es a szabványt és így a 48Gb/s-os sebességet, lehet-e minőségben a tekintetben különbség, hogy az egyik 5000Ft a másik pedig 28.000Ft? A projektor és a medialejátszó közé keresek 3m-es kábelt.
Köszönöm.
Neked is el kellene olvasni a Dreamcinema hdmi-s tesztjét. Ott pár ezres kábel, 100ezres árú és wireless összeköttetés volt vakon cserélgetve. Gyakorlatilag minden jelenlevő, pedig volt kábelhívő is, elvérzett a teszten. Persze utána hallottam olyat is, hogy a 100-es értékű nem volt elég drága, minimum 2-300ezres kategóriájú kellett volna, akkor jött volna el a képi mennyországXtras5 írta: ↑2024.01.07., vas. 14:24Sziasztok. 2db HDMI kábel között, amik elvileg tudják a 2.1-es a szabványt és így a 48Gb/s-os sebességet, lehet-e minőségben a tekintetben különbség, hogy az egyik 5000Ft a másik pedig 28.000Ft? A projektor és a medialejátszó közé keresek 3m-es kábelt.
Köszönöm.
Szerintem egyesek már akkor elfelejtették, amikor a DC kapuján kiléptek.
Nos, annyi történt, hogy lassan berendeződött a pince. Lett egy 105"-os motoros vászon, ide került az Anthem MRX510, Quadral Rhodium hangsugárzó szett, Himedia Q10 Pro médialejátszó, Benq W1090 vetítő. 2db moziszék és lett beszerelve egy klíma fűtés gyanánt.
Nem tudom, hogy mivel, vagyis milyen csőrrel fujnád ki, ami beér hosszan, de működik a dolog, viszont nem kell telibe fúlnod, elég ha mondjuk a szpotok helyénél, ameddig beérsz kényelmesen a csőrrel kifújod.t97eat írta: ↑2023.12.13., szer. 20:51Értem, hogy az anyagár 200ezer Ft. De szétszedni, újra gipszkartonzni, festeni, stb, mennyi idő és pénz? Szerintem az sem olcsóbb, és még az idő is elmegy vele. De még mindig nem az a kérdés, hogy mennyibe kerülne, azt ki tudtam számolni én is.
Vonatkoztassunk el az anyagköltségtől...
![]()
(A ragasztóhab (Fisher PUP 750 B2) egyébként nem nyomja szét a dobozolást, bár nem is tágul annyit, viszont az adatlap szerint hézagmentesen kitölti a rendelkezésre álló teret.)
Technikailag az, hogy a purhab odaragad a gipszkartonhoz, így csillapítja annak rezgését?
Felteszem, ha rockwool-lal töltöd ki, az persze elnyel, és csillapít, de a gipszkartonlap ettől még "önálló" életet él. Vagy rosszul gondolom?
Írtam, hogy 15 cm magas, 50 cm széles, és az össztérfogat kb 1.5 m3. --> Ebből kijön, hogy 20 méter fut körbe a mennyezeten.
Fujd ki es oszd meg velünk a megtapasztalásaidat! Ettől okosabbnak leszünk mert itt meg senki nem csinált ilyent és az is biztos hogy nem is fog.t97eat írta: ↑2023.12.13., szer. 20:51Értem, hogy az anyagár 200ezer Ft. De szétszedni, újra gipszkartonzni, festeni, stb, mennyi idő és pénz? Szerintem az sem olcsóbb, és még az idő is elmegy vele. De még mindig nem az a kérdés, hogy mennyibe kerülne, azt ki tudtam számolni én is.
Vonatkoztassunk el az anyagköltségtől...
![]()
(A ragasztóhab (Fisher PUP 750 B2) egyébként nem nyomja szét a dobozolást, bár nem is tágul annyit, viszont az adatlap szerint hézagmentesen kitölti a rendelkezésre álló teret.)
Technikailag az, hogy a purhab odaragad a gipszkartonhoz, így csillapítja annak rezgését?
Felteszem, ha rockwool-lal töltöd ki, az persze elnyel, és csillapít, de a gipszkartonlap ettől még "önálló" életet él. Vagy rosszul gondolom?
Írtam, hogy 15 cm magas, 50 cm széles, és az össztérfogat kb 1.5 m3. --> Ebből kijön, hogy 20 méter fut körbe a mennyezeten.
Hello!t97eat írta: ↑2023.12.13., szer. 17:23Sziasztok!
Üres gipszkarton àlmennyezet (szimpla rétegű gipszkartonnal készült) utólagos rezgés-csillapítására mennyire jó megoldás lehet, ha purhabbal ki van fújva?
Az álmennyezet csak a mennyezet szélén fut körbe, 15cm magas, 50cm széles.
Sajnos több rétegű gipszkarton nem jöhet szóba.
Az nem egy olcsó megoldás annyi m3-t kifújni még ha jó is.t97eat írta: ↑2023.12.13., szer. 17:23Sziasztok!
Üres gipszkarton àlmennyezet (szimpla rétegű gipszkartonnal készült) utólagos rezgés-csillapítására mennyire jó megoldás lehet, ha purhabbal ki van fújva?
Az álmennyezet csak a mennyezet szélén fut körbe, 15cm magas, 50cm széles.
Sajnos több rétegű gipszkarton nem jöhet szóba.
A zártabb/sűrűbb a textil hatása az, hogy a magas frekvenciákon kevéssel alacsonyabb a csillapítása a mögöttes anyaggal együtt. Ennek szélsőséges példája a bőr/műbőr membrános abszorberek, amik basszus tartományra hangoltak. Sőt, van a vékony lemezzel borított basszus nyelő, ami még lejjebb hangolt abszorber. A felülete a magas tartományt visszaveri.Xtras5 írta: ↑2023.12.13., szer. 06:40Sziasztok.
Nálam a falak előtt keretre feszített textil lesz, a kettő között ahol kell pedig kezeljük. A kérdésem: az, hogy az anyag sűrűsége 250g/m2 vagy 500g/m2, számít -e annyira, hogy meghatározott sűrűséget kell, hogy keressek? Bár meg van már a favorit, de igyekszem kérdezni előtte. Az olvasott élményeim alapján tudom, vagyis azt hiszem, hogy sűrűségtől függően csillapítja majd a frekvenciákat. De kell ezzel ennyire foglalkozni, vagy tehetem amivel szeretném, és majd eszerint lesz kezelve a szoba? Az anyag lehet kb minden, amin át tudok fújni, lehelni vagy vannak anyagok amiket célszerű kerülni?
Köszönöm
Ez mind igaz. A korrekt tervezéshez kellenek a kiinduló adatok és a konkrét célok, ezekből meg lehet határozni a helyiség kialakítását, szükséges kezelését, majd a folyamat végefelé egy helyszíni méréssel ellenőrizni az akusztika viselkedését, az eredmény alapján esetleg finomhangolást végezni. Ha bármelyik lépést kihagyjuk, vagy felcseréljük, a folyamat bizonytalanná válik. Mindez ugyanúgy igaz a nagy koncerttermekre, lakóterekre és moziszobákra is.TSanyi írta: ↑2023.12.10., vas. 16:45Egy akusztikai tervrzésnél már be lehet lőni tól/ig a frekvenciát, amit le tud egy ilyen panel fedni? Azaz meg lehet rendelni/csinálni, felhelyezni. Majd ha kész s szoba ellenőrző mérést csinálni? Vagy a félkész szobában mérni kell, és utána csináltatni az akusztikai elemeket?
A membrános rezonátorok teljesítenek jól ebben a sávban, de azokat is be kell hangolni.
Köszi a kalkulátort! Milyen típus az ami egy tipikus kis moziszobában jól használható a kritikusnak írt 40-50 Hz-en mérete, hatásossága miatt is?fapaci írta: ↑2023.12.10., vas. 09:48
A szubbasszus tartományban hatékony verziók komoly méretük miatt lakóterekben nem vállalható opciók, ezért arra a problémára más eszközöket szokás használni.
Itt van egy viszonylag korrekt kalkulátort, amivel ellenőrizhető, a piacon megvásárolható Helmholtz rezonátoros "basszuscsapdák" valójában milyen frekvencián működnek (150-400 Hz) és milyen méretek lennének szükségesek mondjuk egy - lakószobákban tipikus - 40-50 Hz körüli munkaponthoz.