Hát, én pont ezt láttam és sírva fakadtam, főleg a hangjától. Hogy mit lehet ezekben szeretni, azt nem tudom, de szerintem az a baj, hogy nem vagyunk egyformák.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
A led cserélgetés azért szerintem egy fokkal bonyolultabb, mint egy izzót kicserélni, de ehhez nem értek.-KP- írta: ↑2022.07.28., csüt. 10:09De mégis milyen kakiról beszélsz, amiből nem lehet várat építeni? Arról hogy egy korábbi generációs ledet kicserélnek egy újabb generációsra, mert a gyártási technológia azóta rengeteget fejlődött? Vagy hogy egy lámpát kicserélnek egy másikra, ami 30-40%-al nagyobb fényerőt tol ugyanazon áramerősség mellett? Ezt a gyártók egy laza mozdulattal meg tudnák tenni, csak anyagilag nem érdekük. Vegyél csak új masinát x évente, vagy vedd meg a nagyobb modelleket 1,5x-2x-4x annyiért. A fényerő és a kontraszt valóban nem minden. Csak majdnem![]()
A fényesebb lámpa általában több hőt is termel, ergó a gép hangosabb lesz vagy a hűtési rendszert is tunningolni kell, stb stb.
A lényeg hogy ezeket egy olyan PD gépekben teszik a szakik, amik amúgy is kurva jók. Két lámpás profi gépek, rendes optikával, amikbe két rendes gyári izzóval, normál módba felkapcsolva mindenki elég fényt kap a vásznon, megfelelő kontraszttal !szerintem!
Egy F32 vagy F22 vagy Christie gépek olyan képet tolnak, hogy az ember sírva fakad. Nyilván nagyobb vászonhoz a nagyobb gép kell, de ezzel semmi gond nincs.
- Ijk
- Nincs visszaút

- Értékelés: 35
Nincs új modell, nagychipes gépekből csak a Barconak van házimozi dlp projektora. Van itthon körforgásban az a pár tucat használt régi dlp, szerintem 5-10 éven belül már csak LCD lesz.De mégis milyen kakiról beszélsz, amiből nem lehet várat építeni? Arról hogy egy korábbi generációs ledet kicserélnek egy újabb generációsra, mert a gyártási technológia azóta rengeteget fejlődött? Vagy hogy egy lámpát kicserélnek egy másikra, ami 30-40%-al nagyobb fényerőt tol ugyanazon áramerősség mellett? Ezt a gyártók egy laza mozdulattal meg tudnák tenni, csak anyagilag nem érdekük. Vegyél csak új masinát x évente, vagy vedd meg a nagyobb modelleket 1,5x-2x-4x annyiért. A fényerő és a kontraszt valóban nem minden. Csak majdnem
PD F22
Screenline 2.35:1 270cm
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1719
De mégis milyen kakiról beszélsz, amiből nem lehet várat építeni? Arról hogy egy korábbi generációs ledet kicserélnek egy újabb generációsra, mert a gyártási technológia azóta rengeteget fejlődött? Vagy hogy egy lámpát kicserélnek egy másikra, ami 30-40%-al nagyobb fényerőt tol ugyanazon áramerősség mellett? Ezt a gyártók egy laza mozdulattal meg tudnák tenni, csak anyagilag nem érdekük. Vegyél csak új masinát x évente, vagy vedd meg a nagyobb modelleket 1,5x-2x-4x annyiért. A fényerő és a kontraszt valóban nem minden. Csak majdnemcisco írta: ↑2022.07.28., csüt. 09:39K@kiból kővárat nem lehet, egy jó készülék, meg így is - úgy is jó készülék marad!-KP- írta: ↑2022.07.28., csüt. 09:33Bocs, de a mért paramétereknek vajmi kevés köve van ahhoz, hogy te miben hiszel.A vetítés nem az a ködösítős, sok esetben már már hitgyülis zavarosban halászás, mint a hígend audio (direkt írtam így), ahol mindenki annyira ködösít, amennyire nem szégyell. Itt pontosan lehet mérni a paramétereket. Ha pedig a fényerőnk nőtt, vagy a kontrasztunk nőtt, azt a műszer megmutatja. De azt is megmutatja, ha épp a placebo expresszen utazunk épp és nem változott semmi.
A fényerő és kontraszt adat nem minden. Hogy mérsz élességet, mozgás megjelenítést, színek természetességét (hiába kalibrált egy dlp és lcd nem uazt mutatja), stb?
- Ijk
- Nincs visszaút

Bárki akarhat bármit a lehetőségeihez, technikai tudásához mérten, nyugodtan lehet írisszel, fényúttal, fényforrással babrálni, illetve vezetékcserével, táppal, stb. Én megtapsolok, elismerek bármilyen tuningot amennyiben mérésekkel sikerül igazolni az előrelépést.
Abban persze nem nagyon hiszek hogy a tápellátás méregdrága vezetékelésével bármi javulni fog, amikor a több tíz-százezres kábel és dugalj az 1000Ft-os fali aljzatba csatlakozik, ami mezei 1,5-2,5mm-es rézkábellel van bekötve, és az MVM sem hiszem hogy szűz lányok által font aranykábellel hozza kismegszakítóig a villanyt Paksról.
Abban persze nem nagyon hiszek hogy a tápellátás méregdrága vezetékelésével bármi javulni fog, amikor a több tíz-százezres kábel és dugalj az 1000Ft-os fali aljzatba csatlakozik, ami mezei 1,5-2,5mm-es rézkábellel van bekötve, és az MVM sem hiszem hogy szűz lányok által font aranykábellel hozza kismegszakítóig a villanyt Paksról.
PD F22
K@kiból kővárat nem lehet, egy jó készülék, meg így is - úgy is jó készülék marad!-KP- írta: ↑2022.07.28., csüt. 09:33Bocs, de a mért paramétereknek vajmi kevés köve van ahhoz, hogy te miben hiszel.A vetítés nem az a ködösítős, sok esetben már már hitgyülis zavarosban halászás, mint a hígend audio (direkt írtam így), ahol mindenki annyira ködösít, amennyire nem szégyell. Itt pontosan lehet mérni a paramétereket. Ha pedig a fényerőnk nőtt, vagy a kontrasztunk nőtt, azt a műszer megmutatja. De azt is megmutatja, ha épp a placebo expresszen utazunk épp és nem változott semmi.
A fényerő és kontraszt adat nem minden. Hogy mérsz élességet, mozgás megjelenítést, színek természetességét (hiába kalibrált egy dlp és lcd nem uazt mutatja), stb?
A vetítés nem az a ködösítős, sok esetben már már hitgyülis zavarosban halászás, mint a hígend audio (direkt írtam így), ahol mindenki annyira ködösít, amennyire nem szégyell. Itt pontosan lehet mérni a paramétereket. Ha pedig a fényerőnk nőtt, vagy a kontrasztunk nőtt, azt a műszer megmutatja. De azt is megmutatja, ha épp a placebo expresszen utazunk épp és nem változott semmi.
- -KP-
- V.I.P.

Bocs, de a mért paramétereknek vajmi kevés köve van ahhoz, hogy te miben hiszel.
Én azt látom, hogy itt is meg van, mint a hifiben, hogy ki miben hisz, csak itt több konkrét adat van a mérések kapcsán.
Van akik egy gyárilag megtervezett kész készüléket a végtelenségig pimpelnének, de itt mindig megvan, hogy itt nyerünk, ott veszítünk valamit. A kontraszt végtelenségig való növelése a fényerő rovására egy irány, de nem biztos hogy a legjobb.
A régi készülékek takarítása és karbantartása szintén fontos, hogy a készülék a gyári/újkori paraméterekkel működjön, de ettől még nyilván nem lesz jobb, mint újkorában.
Én abban hiszek, hogy mindent arra és úgy használjunk amire tervezték. Ne akarjunk egy sdr gépből hdr-t készíteni, ne akarjunk egy kis fényességű gépből fotonágyút készíteni, ne akarjunk egy rec709-es gépre bt2020-t erőltetni.
Én nem hiszek a csodákban, csoda lámpa, csoda írisz, csoda stb. Lehet javítani a készülékeken és módosítani, de ennek van egy értelmes határa, ameddig ezt megéri megtenni. Utána már csak széllel szemben... :)
Végtelenségig tisztelem az itteni szakértőket, de lehet lassan egyszerűbb lenne egy új gépet tervezni, mint a meglévőket pimpelni
Van akik egy gyárilag megtervezett kész készüléket a végtelenségig pimpelnének, de itt mindig megvan, hogy itt nyerünk, ott veszítünk valamit. A kontraszt végtelenségig való növelése a fényerő rovására egy irány, de nem biztos hogy a legjobb.
A régi készülékek takarítása és karbantartása szintén fontos, hogy a készülék a gyári/újkori paraméterekkel működjön, de ettől még nyilván nem lesz jobb, mint újkorában.
Én abban hiszek, hogy mindent arra és úgy használjunk amire tervezték. Ne akarjunk egy sdr gépből hdr-t készíteni, ne akarjunk egy kis fényességű gépből fotonágyút készíteni, ne akarjunk egy rec709-es gépre bt2020-t erőltetni.
Én nem hiszek a csodákban, csoda lámpa, csoda írisz, csoda stb. Lehet javítani a készülékeken és módosítani, de ennek van egy értelmes határa, ameddig ezt megéri megtenni. Utána már csak széllel szemben... :)
Végtelenségig tisztelem az itteni szakértőket, de lehet lassan egyszerűbb lenne egy új gépet tervezni, mint a meglévőket pimpelni
Meg különben is, te ki sem próbáltad és úgy mondasz véleményt róla
- -KP-
- V.I.P.

Haggyad már, erre szokott jönni az a válasz, hogy de hát ő látjaIjk írta: ↑2022.07.27., szer. 22:54Ezekről a táp, aljzat , kábel cserekrol projektoroknal kellene csak mérés, mi változott dugaljcserenel, hogy a magamfajta szkeptikusokat is meggyőzzék.nemtomm írta: ↑2022.07.27., szer. 21:45
Olvasom a tuning témátokat, nem rossz de vajon kipróbáltatok már egy jobb tuning biztosítékot és egy jó minőségű Furutech iec ncf aljzatot cserélni egy vetitőben? Meglepődnétek a pozitív eredményen mert sokkal többet javít mint gondolnátok… nem tudom profi módón megfogalmazni de a színek sokkal de sokkal élénkebbek, sokkal élesebb lesz a kép és a mozgás sokkal természetesebb lesz, nagyságrenddel jobb lett a mozi![]()
- Ijk
- Nincs visszaút

Ezekről a táp, aljzat , kábel cserekrol projektoroknal kellene csak mérés, mi változott dugaljcserenel, hogy a magamfajta szkeptikusokat is meggyőzzék.nemtomm írta: ↑2022.07.27., szer. 21:45Végigolvastam az utolsó pár nap történését és el vagyok képedve mennyire egymás torkának estetek pedig nektek szakik azért valamilyen szinten tudnátok egymás munkáját segíteni esetleg megosztani egymással …![]()
Olvasom a tuning témátokat, nem rossz de vajon kipróbáltatok már egy jobb tuning biztosítékot és egy jó minőségű Furutech iec ncf aljzatot cserélni egy vetitőben? Meglepődnétek a pozitív eredményen mert sokkal többet javít mint gondolnátok… nem tudom profi módón megfogalmazni de a színek sokkal de sokkal élénkebbek, sokkal élesebb lesz a kép és a mozgás sokkal természetesebb lesz, nagyságrenddel jobb lett a mozi![]()
Tudom nekem csak egy F22 sem van de nem szándékozom lecserélni (fhd) semmilyen új dlp-re… marad meg egy jó darabig nem kell a 4k….![]()
PD F22
Végigolvastam az utolsó pár nap történését és el vagyok képedve mennyire egymás torkának estetek pedig nektek szakik azért valamilyen szinten tudnátok egymás munkáját segíteni esetleg megosztani egymással …
Olvasom a tuning témátokat, nem rossz de vajon kipróbáltatok már egy jobb tuning biztosítékot és egy jó minőségű Furutech iec ncf aljzatot cserélni egy vetitőben? Meglepődnétek a pozitív eredményen mert sokkal többet javít mint gondolnátok… nem tudom profi módón megfogalmazni de a színek sokkal de sokkal élénkebbek, sokkal élesebb lesz a kép és a mozgás sokkal természetesebb lesz, nagyságrenddel jobb lett a mozi
Tudom nekem csak egy F22 sem van de nem szándékozom lecserélni (fhd) semmilyen új dlp-re… marad meg egy jó darabig nem kell a 4k….
Olvasom a tuning témátokat, nem rossz de vajon kipróbáltatok már egy jobb tuning biztosítékot és egy jó minőségű Furutech iec ncf aljzatot cserélni egy vetitőben? Meglepődnétek a pozitív eredményen mert sokkal többet javít mint gondolnátok… nem tudom profi módón megfogalmazni de a színek sokkal de sokkal élénkebbek, sokkal élesebb lesz a kép és a mozgás sokkal természetesebb lesz, nagyságrenddel jobb lett a mozi
Tudom nekem csak egy F22 sem van de nem szándékozom lecserélni (fhd) semmilyen új dlp-re… marad meg egy jó darabig nem kell a 4k….
"Az igazi barát szemből támad."
- Ijk
- Nincs visszaút

Nem nagyon találtam modernebb LED-es gépet 0.95"-os DMD-vel, ami nem Barco.
Egyedül a Vivitek H9090-et, de már az is 6 éves: https://hometheaterhifi.com/reviews/vid ... or-review/
Kb. 800 lument tud ha visszaszámolom.
Egyedül a Vivitek H9090-et, de már az is 6 éves: https://hometheaterhifi.com/reviews/vid ... or-review/
Kb. 800 lument tud ha visszaszámolom.
PD F22
Zozi gépének a takarításával kapcsolatban még lesz pár megjegyzésem, de nem most. Mindenesetre tényleg szép munka volt a takarítás, gratula, nem is azzal akarok foglalkozni (abba nem tudnék belekötni) hanem az elméleti kérdésekkel. De nem most.
Amiért most tollat ragadott a csülköm, az az, hogy megnéztük Dominik FL32-jét, gondolván, hogy abban is adunk egy kis plusz áramot a vörös LED-re.
De nem adunk.
A kölyök "túl jó" vörös LED-et fogott ki, a fényessége csak 2-3%-kal marad el a kéktől. Ennyit nyerhetnénk tehát, ha csak a vörös LED-nek adnánk plusz áramot ... hisz onnantól már a kék korlátozná a végső fényerőt. A megoldás az lenne, ha a kéknek is adnánk plusz áramot ... de akkor már kétszer többet nőne a gép hőkibocsátása, amit nem akarunk meglépni, mert ez a proji egy hangcsillapító dobozba zárva dolgozik, nem lenne okos dolog még nagyobb hőt felszabadítani benne, így is pluszban dolgozik a ventillátor, hogy a csöveken átmozgassa a levegőt.
Azért sem lenne ez most okos lépés, mert várhatóan ennél sokkal több plusz fényerőt nyerhetünk úgy, hogy inkább a fényhasznosítást javítjuk majd, attól pedig (amint azt már említettük) csökkenni fog a gép belső melegedése. Ahhoz viszont optikai alkatrészeket kell majd gyártani, új LED-ek kellenek, elektronikai módosítás ... szóval az nem lesz kész estére. :-)
Ebből is látszik, hogy többet ésszel, mint erővel...
GyP
Amiért most tollat ragadott a csülköm, az az, hogy megnéztük Dominik FL32-jét, gondolván, hogy abban is adunk egy kis plusz áramot a vörös LED-re.
De nem adunk.
A kölyök "túl jó" vörös LED-et fogott ki, a fényessége csak 2-3%-kal marad el a kéktől. Ennyit nyerhetnénk tehát, ha csak a vörös LED-nek adnánk plusz áramot ... hisz onnantól már a kék korlátozná a végső fényerőt. A megoldás az lenne, ha a kéknek is adnánk plusz áramot ... de akkor már kétszer többet nőne a gép hőkibocsátása, amit nem akarunk meglépni, mert ez a proji egy hangcsillapító dobozba zárva dolgozik, nem lenne okos dolog még nagyobb hőt felszabadítani benne, így is pluszban dolgozik a ventillátor, hogy a csöveken átmozgassa a levegőt.
Azért sem lenne ez most okos lépés, mert várhatóan ennél sokkal több plusz fényerőt nyerhetünk úgy, hogy inkább a fényhasznosítást javítjuk majd, attól pedig (amint azt már említettük) csökkenni fog a gép belső melegedése. Ahhoz viszont optikai alkatrészeket kell majd gyártani, új LED-ek kellenek, elektronikai módosítás ... szóval az nem lesz kész estére. :-)
Ebből is látszik, hogy többet ésszel, mint erővel...
GyP
- Zozi
- Törzsvendég

- Értékelés: 1022
Végignéztem az elmúlt pár nap egymásnak feszülését és bevallom nem értem a dolgot, és egyben sajnálom is. KP mondta jól, nem egymásnak kellene feszülniük, hanem egymást kiegészítve működni, hogy mi „mezei” felhasználók profitálni tudjunk belőle.
Azt mondhatom, hogy jó kapcsolatot ápolok mindkét féllel és mindegyikőjüket nagyon jó szakembernek tartok. (Bár ez nem jelent semmit…)
Pali nagyon jó elméleti és gyakorlati szakember, optika témában valószínű nincs jobb az országban.
F32, Cineo82 és legutóbb a Christie objektív tuning kapcsán dolgoztunk „együtt”.
Krisztián (Cseneles) pedig annyi tudást szívott magába a különböző gépek szervizelése során, hogy az megsüvegelendő. Legyen szó régebbi 1 chip DLP-ről, vagy éppen 3 chip LCD-ről… márkától független, bármihez hozzá tud szólni. Amire más nem vállalkozik, ő azzal is hajlandó foglalkozni. Nekem már többször segített tanácsokkal, de járt nála több vetítőm is takarításon, finomhangoláson.
Szombaton is meglátogattam és nem kisebb feladatot bíztam rá, mint a 3 CHIP DLP Christie vetítőmnek a takarítását. A magyarországi Christie szervizt felkerestem, de nem vállalták a takarítást. Vagyis azt mondták, hogy nincs értelme, mert teljesen zárt az optikai rendszer a gépben.
Reggel 9-re mentem és közel 9 órányi megfeszített munka után felpörögtek a ventilátorok a gépben és leesett a kő a szívemről… hatalmas fényerővel megjelent a dune menüje a vásznon, nem volt szellemkép, nem volt konvergencia hiba… a foglalkozás elérte célját.
De ne szaladjunk ennyire előre. Már korábban elküldtem Csenelesnek a Christie service manualt, hogy tudja tanulmányozni.
Szóval, reggel kilenckor érkeztem és pillanatokon belül felkerült a gép a munkaasztalra.
Nagyon nagy rutinnal esett neki, mintha nap, mint nap Christie vetítőkkel foglalkozna… a service manual elő sem került. Egyre másra kerültek ki az alkatrészek a gépből, akárcsak egy műtét során. Csatlakozók megszámozva, minden könnyedén, szakszerűen. Teljesen kigombolta, csak a gép „alváza” maradt az asztalon, folyamatos ecsetelés, porszívózás közepette.
Az összes műanyag alkatrészt megpucolta. A ventilátorokat szintén, olyanok lettek, mint az újak. A belső alumínium öntvény alkatrészek erősen oxidáltak voltak, ezeket is egytől egyig megtakarította. Nem tudom, hogy korábban milyen párás körülmények között üzemelt a vetítő… nálam ennél sokkal nagyobb becsben van tartva, és nagyon jó sora van…
A darabokra bontott vetítőt így látni nem mindennapi élmény volt. Valósággal letaglózott a látvány. Igazi mérnöki csoda.
DE a nagyja munka csak ezután jött. Az asztalon sorakoztak az optikai blokk és a fényút részei. Yellow Notch Filter, belső írisz, lite loc szenzor… Nem számoltam meg, de rengeteg üvegfelülettel találkozik a lámpából kilépő fény, mire az optikai blokkba jut. Az összes felületet megpucolta. Volt, amit felpolírozott, mert az elmúlt 10 év azért erősen meglátszott az alkatrészeken. Ezután kezelésbe vette a képalkotó blokkot. Nagyon durva volt látni a 3 chipet… az elhelyezkedésüket, a hűtőbordákat… a prizmát. Mondhatnánk, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de én tényleg így éreztem magam.
Az összerakás már nagyon gyorsan ment és este 18 óra környékén már csak a lámpák hiányoztak a gépből.
Krisztián a munkát nagyon precízen, nagy gondossággal végezte el. Maximalizmusa olyan, mint amit magamtól is elvárok. Az csak hab volt a tortán, hogy a gép egyből és hibamentesen indult, pedig ez egy nagyon komplex feladat volt az elejétől a végéig.
És hogy kicsit témába is vágjon:
Krisztián vásznán a takarítás után 116 fL fényerőt mértünk REC709 színtérre kalibrálva, teljesen nyitott írisszel a standard 1.4-1.8 objektívvel.
DCI P3 színtérre kalibrálva (a Yellow Notch Filter-t betoltuk a fényútba) 95 fL köszönt vissza a vászonról, ha jól emlékszem.
Sajnos takarítás előtt nem mértünk, így elképzelni sem tudtam, hogy mit jelent ez majd otthoni körülmények között. Még szombat éjjel aztán felkerült a helyére. Az előzetes várakozásomat nem váltotta be, ennek ellenére teljesen elégedett vagyok.
Kb 7-8% fényerő többletet hozott a takarítás, amit aztán egyből a kontraszt javára fordítottam.
Ez azt jelenti, hogy a belső íriszt 75%-ról 63%-ra tudtam csukni a konstans 30 fL-hez. A nativ on/off kontraszt kb 350:1-gyel nőtt.
A „csak” 7-8% fényerő növekedésre próbáltunk magyarázatot találni, de nem igazán sikerült. Elképzelésünk az, hogy akkora fényerővel vetít a gép, hogy egész egyszerűen átvilágítja a porszemeket, a szennyeződéseket.
A vászonra ebből a fényből „nem sok” marad. (Sokan ürülnének ennyinek)
A yellow notch filter 18%-ot visz el, a kalibráció szintén 25%-ot, míg a Pali féle tuning objektív is 25% fényerőbe kerül.
A végeredmény viszont beszédes, és számomra szinte tökéletes képet varázsol a vászonra. A madvr-rel kiegészülve semmiféle hiányérzet nincs, legyn 1080p sdr, vagy 4k HDR a forrás.
(Lehet, hogy az általam használt megnevezések nem teljesen korrektek, de nem vagyok expert a témában. )
Egyelőre csak egy gyors D65 beállításon vagyok túl. Egy 3DLut még tovább fog javítani a gép teljesítményén.
Azt mondhatom, hogy jó kapcsolatot ápolok mindkét féllel és mindegyikőjüket nagyon jó szakembernek tartok. (Bár ez nem jelent semmit…)
Pali nagyon jó elméleti és gyakorlati szakember, optika témában valószínű nincs jobb az országban.
F32, Cineo82 és legutóbb a Christie objektív tuning kapcsán dolgoztunk „együtt”.
Krisztián (Cseneles) pedig annyi tudást szívott magába a különböző gépek szervizelése során, hogy az megsüvegelendő. Legyen szó régebbi 1 chip DLP-ről, vagy éppen 3 chip LCD-ről… márkától független, bármihez hozzá tud szólni. Amire más nem vállalkozik, ő azzal is hajlandó foglalkozni. Nekem már többször segített tanácsokkal, de járt nála több vetítőm is takarításon, finomhangoláson.
Szombaton is meglátogattam és nem kisebb feladatot bíztam rá, mint a 3 CHIP DLP Christie vetítőmnek a takarítását. A magyarországi Christie szervizt felkerestem, de nem vállalták a takarítást. Vagyis azt mondták, hogy nincs értelme, mert teljesen zárt az optikai rendszer a gépben.
Reggel 9-re mentem és közel 9 órányi megfeszített munka után felpörögtek a ventilátorok a gépben és leesett a kő a szívemről… hatalmas fényerővel megjelent a dune menüje a vásznon, nem volt szellemkép, nem volt konvergencia hiba… a foglalkozás elérte célját.
De ne szaladjunk ennyire előre. Már korábban elküldtem Csenelesnek a Christie service manualt, hogy tudja tanulmányozni.
Szóval, reggel kilenckor érkeztem és pillanatokon belül felkerült a gép a munkaasztalra.
Nagyon nagy rutinnal esett neki, mintha nap, mint nap Christie vetítőkkel foglalkozna… a service manual elő sem került. Egyre másra kerültek ki az alkatrészek a gépből, akárcsak egy műtét során. Csatlakozók megszámozva, minden könnyedén, szakszerűen. Teljesen kigombolta, csak a gép „alváza” maradt az asztalon, folyamatos ecsetelés, porszívózás közepette.
Az összes műanyag alkatrészt megpucolta. A ventilátorokat szintén, olyanok lettek, mint az újak. A belső alumínium öntvény alkatrészek erősen oxidáltak voltak, ezeket is egytől egyig megtakarította. Nem tudom, hogy korábban milyen párás körülmények között üzemelt a vetítő… nálam ennél sokkal nagyobb becsben van tartva, és nagyon jó sora van…
A darabokra bontott vetítőt így látni nem mindennapi élmény volt. Valósággal letaglózott a látvány. Igazi mérnöki csoda.
DE a nagyja munka csak ezután jött. Az asztalon sorakoztak az optikai blokk és a fényút részei. Yellow Notch Filter, belső írisz, lite loc szenzor… Nem számoltam meg, de rengeteg üvegfelülettel találkozik a lámpából kilépő fény, mire az optikai blokkba jut. Az összes felületet megpucolta. Volt, amit felpolírozott, mert az elmúlt 10 év azért erősen meglátszott az alkatrészeken. Ezután kezelésbe vette a képalkotó blokkot. Nagyon durva volt látni a 3 chipet… az elhelyezkedésüket, a hűtőbordákat… a prizmát. Mondhatnánk, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de én tényleg így éreztem magam.
Az összerakás már nagyon gyorsan ment és este 18 óra környékén már csak a lámpák hiányoztak a gépből.
Krisztián a munkát nagyon precízen, nagy gondossággal végezte el. Maximalizmusa olyan, mint amit magamtól is elvárok. Az csak hab volt a tortán, hogy a gép egyből és hibamentesen indult, pedig ez egy nagyon komplex feladat volt az elejétől a végéig.
És hogy kicsit témába is vágjon:
Krisztián vásznán a takarítás után 116 fL fényerőt mértünk REC709 színtérre kalibrálva, teljesen nyitott írisszel a standard 1.4-1.8 objektívvel.
DCI P3 színtérre kalibrálva (a Yellow Notch Filter-t betoltuk a fényútba) 95 fL köszönt vissza a vászonról, ha jól emlékszem.
Sajnos takarítás előtt nem mértünk, így elképzelni sem tudtam, hogy mit jelent ez majd otthoni körülmények között. Még szombat éjjel aztán felkerült a helyére. Az előzetes várakozásomat nem váltotta be, ennek ellenére teljesen elégedett vagyok.
Kb 7-8% fényerő többletet hozott a takarítás, amit aztán egyből a kontraszt javára fordítottam.
Ez azt jelenti, hogy a belső íriszt 75%-ról 63%-ra tudtam csukni a konstans 30 fL-hez. A nativ on/off kontraszt kb 350:1-gyel nőtt.
A „csak” 7-8% fényerő növekedésre próbáltunk magyarázatot találni, de nem igazán sikerült. Elképzelésünk az, hogy akkora fényerővel vetít a gép, hogy egész egyszerűen átvilágítja a porszemeket, a szennyeződéseket.
A vászonra ebből a fényből „nem sok” marad. (Sokan ürülnének ennyinek)
A yellow notch filter 18%-ot visz el, a kalibráció szintén 25%-ot, míg a Pali féle tuning objektív is 25% fényerőbe kerül.
A végeredmény viszont beszédes, és számomra szinte tökéletes képet varázsol a vászonra. A madvr-rel kiegészülve semmiféle hiányérzet nincs, legyn 1080p sdr, vagy 4k HDR a forrás.
(Lehet, hogy az általam használt megnevezések nem teljesen korrektek, de nem vagyok expert a témában. )
Egyelőre csak egy gyors D65 beállításon vagyok túl. Egy 3DLut még tovább fog javítani a gép teljesítményén.
* JVC DLA NZ800 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude32 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR + nnD HTPC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR + nnD HTPC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *
Az új LED-ek kizárólag a fényerőt (azt nagyon) és az alapszínek pozícióit (színezet, szaturáció, de csak kicsit) módosítják. A színtér változása szemmel nem látszik (és a CMS úgyis korrekt módon dolgozik, miután az új alappontokat definiáltuk) tehát az egyetlen paraméter, amit mérni ÉRDEMES az a fényerő. Persze mindig kalibrálva.Cseneles írta: ↑2022.07.26., kedd 16:58NaaaaaaaAzért csak mérd végig szépen kizoomolva a 3m széles vásznadon Calman használatával egy Home Enthusiast munkafuzetet. Biztosan sokan kíváncsiak rajtam kívül is a gép képességeire, pontosságára a nem gyári ledekkel... illetve a fényerő mellett a kontrasztjára.
![]()
Minden más paraméter tekinthető azonosnak a gyári gépekkel, így teljesen értelmetlen méregetni. A kontraszt SEMMIVEL sem jobb (még) mint a gyári fényforrásokkal, majd azt akkor lesz értelme mérni, ha az optikai tuning megvalósul. AKKOR viszont nagyon is meg lesz mérve, mert akkor már engem is érdekelni fog. Nem mintha sokat számítana, mert a mostani kontraszt (mondjuk) duplája szerintem már teljesen használható a gyakorlatban. Ha csak jelen fényesség mellett lenne ennyi a kontraszt, már nem is vacakolnék sem a forrasztó pákával, sem semmi mással ... de sajnos ez lehetetlenség a jelen fényforrásokkal, így muszáj a legújabbakra áttérni. De azzal már szerinem kb. életem végéig elleszek majd.
Dominik gépe picit fényesebb az enyémnél, mert szerencsésebben választották ki neki a boltban a vörös LED-et. Ez kb. lutri. Mivel abban a géptípusban (e LED-típus használatakor) a vörös határozza meg a végső fényességet, így ha csak 5%-kal jobb a kapott LED fényessége, akkor pontosan ennyivel lesz fényesebb a kép a vásznon, ami 50-55 lumen plusz fényerő. Az élethez szerencse is kell ... vagy ha az nincs, marad a forrasztó páka. :-)
GyP
- Cseneles
- Fórumlakó

- Értékelés: 635
Gyulai D. írta: ↑2022.07.26., kedd 17:15Cseneles írta: ↑2022.07.26., kedd 16:58NaaaaaaaAzért csak mérd végig szépen kizoomolva a 3m széles vásznadon Calman használatával egy Home Enthusiast munkafuzetet. Biztosan sokan kíváncsiak rajtam kívül is a gép képességeire, pontosságára a nem gyári ledekkel... illetve a fényerő mellett a kontrasztjára.
![]()
Pontosan mi nem érthető azon hogy ez nem zoomos lencse? ez egy Barco F22 lencséje EN35 talán a neve !!!!!!
megnéztem 2.1 helyett 2.6 a nyílásviszonya. az instant 30% fényerő bukta viszonk kb enyi kontrasztot jelent pluszba.
Én nem méregetem az tuti, jó úgy ahogy van![]()
Nincs sok értelme tekintve hogy az előzőre is azt mondtad az semmis adat. Minek mérjek azért hogy aztán azt mond biztos csaltam vagy szűkitettem a kontrasztmérésnél az iriszen ami persze lehetettlen tekintve hogy ebbe a lencsébe egy fix irisz van ! vagy kisebb képnél mértem a fényerőt amikor mérte vagy "mittomén" ennek semmi értelme.![]()
Meg igazából minek? 2 ilyen FL32 gép van az egész Világon ami erre képes és nem is lesz több. olyan lesz csak ami sokkal jobb még ennél is.
Dominik
Ez a "csaltam" az itteni korokben nem szokas, ertelme sincs es meg csak elvi sikon is elvetendo. Az a kep egy meresrol kb semmitmondo de igazabol Mind1, nem az en szinvonalam.
Most akkor hogy is vagyunk mert már belekavarodok. Van egy FL32 géped ami 3m széles szőtt 0.9 gain értékű vászonfeluleten a linkelt kép alapján 16,5fl fénysűrűségre képes. Viszont most egy másik objektív van bent mivel csak azzal tudod megvetíteni a 3m széles vásnadat de ez az objektív, az F értéke végett elvesz 30% fényerőt a mért 16,5fl értékedből.
Már értem, jó az úgy ahogyan van.
Emotiva-XMC1 Gen2, Emotiva-XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-4.2-4.C, Behringer NX4-6000, 2db DefinitiveTechnology IW13, 2db DIY 15" Ported Subwoofer, Runco VX22i + ISCOIIIL , Runco Q750i + Prismasonic , Htpc + madVR ToneMapping + nnD 130" Hivilux Gain 1.2 CinemaScope vászon.
- Gyulai D.
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 93
Cseneles írta: ↑2022.07.26., kedd 16:58NaaaaaaaGyulai D. írta: ↑2022.07.26., kedd 16:50Ez nem lehetettlen csak szimplán Tudomány!Cseneles írta: ↑2022.07.26., kedd 16:42
Ezek az értékek számomra hihetetlenek de nem lehetetlenek. Amit ide leírtál az utolso soraidba közel van egy F22 VizsimBright gép maximális fényerejéhez! Ehhez abban a gépben azzzal a veszteséges fényhasznosulással kb nem 3x hanem közel 4x fényesebb fényforrást igényel.![]()
![]()
Azért csak mérd végig szépen kizoomolva a 3m széles vásznadon Calman használatával egy Home Enthusiast munkafuzetet. Biztosan sokan kíváncsiak rajtam kívül is a gép képességeire, pontosságára a nem gyári ledekkel... illetve a fényerő mellett a kontrasztjára.
![]()
Pontosan mi nem érthető azon hogy ez nem zoomos lencse? ez egy Barco F22 lencséje EN35 talán a neve !!!!!!
megnéztem 2.1 helyett 2.6 a nyílásviszonya. az instant 30% fényerő bukta viszonk kb enyi kontrasztot jelent pluszba.
Én nem méregetem az tuti, jó úgy ahogy van
Nincs sok értelme tekintve hogy az előzőre is azt mondtad az semmis adat. Minek mérjek azért hogy aztán azt mond biztos csaltam vagy szűkitettem a kontrasztmérésnél az iriszen ami persze lehetettlen tekintve hogy ebbe a lencsébe egy fix irisz van ! vagy kisebb képnél mértem a fényerőt amikor mérte vagy "mittomén" ennek semmi értelme.
Meg igazából minek? 2 ilyen FL32 gép van az egész Világon ami erre képes és nem is lesz több. olyan lesz csak ami sokkal jobb még ennél is.
Dominik
Kép: Barco WQXGA+NV43
AVR: Denon AVC-X3800H 5.4.4
Végfok: 3x Hypex FA253RT
Stereo: E L Y N A | Reference One
Surround:--------------------
Zene: Wiim Ultra digit coax stream
Forrás: HTPC MadVR with RTX5070 and 28TB HDD
Vezérlés: Ipad PRO 2018 11"
- Cseneles
- Fórumlakó

NaaaaaaaGyulai D. írta: ↑2022.07.26., kedd 16:50Ez nem lehetettlen csak szimplán Tudomány!Cseneles írta: ↑2022.07.26., kedd 16:42Ezek az értékek számomra hihetetlenek de nem lehetetlenek. Amit ide leírtál az utolso soraidba közel van egy F22 VizsimBright gép maximális fényerejéhez! Ehhez abban a gépben azzzal a veszteséges fényhasznosulással kb nem 3x hanem közel 4x fényesebb fényforrást igényel.Gyulai D. írta: ↑2022.07.26., kedd 16:33"3m szeles szott 0.9-es vasznon ha valoban teljesen kizoomolva tortent a meres 16,5fl tarsasagaban akkor annak a gepnek valóban gyarihoz képest kozel 3x fenyerovel kell bírnia. "
Perforált anyag mit írtam is, a lencse nem zoomos hanem fix 0,92:1 és 2,6os ráadásul nem pedig 2,3 vagy 2,2 mint a nagy lencséi a gyáriak ja és emiatt a kontrasztom is jóval jobb 2000:1 feletti . szóval már csak emiatt is bukok egy csomó fényerőt is de sajnos csak így tudom megvetiteni a vásznat.
vetitettem EN13al maxra zoomolva a jelenlegi 0,6os gainre 211cm széles képet, apukával megmértük és emlékeim szerint 47fl fényes volt a kép ráadásul én függőlegesen is 90% körüli lenshifel használom emiatt is lehet gondolom fényveszteség 1-2%, de majd kijavítanak ha nem.![]()
![]()
Emotiva-XMC1 Gen2, Emotiva-XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-4.2-4.C, Behringer NX4-6000, 2db DefinitiveTechnology IW13, 2db DIY 15" Ported Subwoofer, Runco VX22i + ISCOIIIL , Runco Q750i + Prismasonic , Htpc + madVR ToneMapping + nnD 130" Hivilux Gain 1.2 CinemaScope vászon.
- Gyulai D.
- Kezdő Fórumlakó

Ez nem lehetettlen csak szimplán Tudomány!Cseneles írta: ↑2022.07.26., kedd 16:42Ezek az értékek számomra hihetetlenek de nem lehetetlenek. Amit ide leírtál az utolso soraidba közel van egy F22 VizsimBright gép maximális fényerejéhez! Ehhez abban a gépben azzzal a veszteséges fényhasznosulással kb nem 3x hanem közel 4x fényesebb fényforrást igényel.Gyulai D. írta: ↑2022.07.26., kedd 16:33"3m szeles szott 0.9-es vasznon ha valoban teljesen kizoomolva tortent a meres 16,5fl tarsasagaban akkor annak a gepnek valóban gyarihoz képest kozel 3x fenyerovel kell bírnia. "
Perforált anyag mit írtam is, a lencse nem zoomos hanem fix 0,92:1 és 2,6os ráadásul nem pedig 2,3 vagy 2,2 mint a nagy lencséi a gyáriak ja és emiatt a kontrasztom is jóval jobb 2000:1 feletti . szóval már csak emiatt is bukok egy csomó fényerőt is de sajnos csak így tudom megvetiteni a vásznat.
vetitettem EN13al maxra zoomolva a jelenlegi 0,6os gainre 211cm széles képet, apukával megmértük és emlékeim szerint 47fl fényes volt a kép ráadásul én függőlegesen is 90% körüli lenshifel használom emiatt is lehet gondolom fényveszteség 1-2%, de majd kijavítanak ha nem.![]()
- Cseneles
- Fórumlakó

Ezek az értékek számomra hihetetlenek de nem lehetetlenek. Amit ide leírtál az utolso soraidba közel van egy F22 VizsimBright gép maximális fényerejéhez! Ehhez abban a gépben azzzal a veszteséges fényhasznosulással kb nem 3x hanem közel 4x fényesebb fényforrást igényel.Gyulai D. írta: ↑2022.07.26., kedd 16:33"3m szeles szott 0.9-es vasznon ha valoban teljesen kizoomolva tortent a meres 16,5fl tarsasagaban akkor annak a gepnek valóban gyarihoz képest kozel 3x fenyerovel kell bírnia. "
vetitettem EN13al maxra zoomolva a jelenlegi 0,6os gainre 211cm széles képet, apukával megmértük és emlékeim szerint 47fl fényes volt a kép ráadásul én függőlegesen is 90% körüli lenshifel használom emiatt is lehet gondolom fényveszteség 1-2%, de majd kijavítanak ha nem.
- Cseneles
- Fórumlakó

Ez meg egy Q750i kalibralas elotti fényerő, gyors feluletes kalibracio REC.709, DCI-P3, BT2020 szinterben.
Kalibralas elott 25,9fl majd utanna 24fl ugyan azon a vaszonfeluleten ugyan azokkal a ledekkel ugyan abbol a tavolsagbol megvetitve mint az FL32. Raadasul Runco fix iriszt alkalmaz amivel 2200:1 alapbol a kontraszt. Ezzen nem azt hangsulyozom h mennyivel jobb csupan jobb a DC4 dmd-nek koszonhetoen es fenyeroben is jobb a hatasfoka a meg tervezettség vegett.
-
Kalibralas elott 25,9fl majd utanna 24fl ugyan azon a vaszonfeluleten ugyan azokkal a ledekkel ugyan abbol a tavolsagbol megvetitve mint az FL32. Raadasul Runco fix iriszt alkalmaz amivel 2200:1 alapbol a kontraszt. Ezzen nem azt hangsulyozom h mennyivel jobb csupan jobb a DC4 dmd-nek koszonhetoen es fenyeroben is jobb a hatasfoka a meg tervezettség vegett.
-
- Gyulai D.
- Kezdő Fórumlakó

"3m szeles szott 0.9-es vasznon ha valoban teljesen kizoomolva tortent a meres 16,5fl tarsasagaban akkor annak a gepnek valóban gyarihoz képest kozel 3x fenyerovel kell bírnia. "
vetitettem EN13al maxra zoomolva a jelenlegi 0,6os gainre 211cm széles képet, apukával megmértük és emlékeim szerint 47fl fényes volt a kép ráadásul én függőlegesen is 90% körüli lenshifel használom emiatt is lehet gondolom fényveszteség 1-2%, de majd kijavítanak ha nem.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gyulai D. 2022.07.26., kedd 16:36-kor.
Ja, könnyen beszél az, akinek van rendes vörös LED a gépében! :-)
Mondjuk ennek is lehetne adni egy kis plusz áramot ... "ha már gyorsaság". :-)
Elvben úgy lenne vagy 1250 lumen, ami már az (új lámpás, maximumon járatott) F22 kategória ... csak persze DCI színtérben és LED fényforrással. Az F22-vel vetítettem már 5m széles képet (anamorf optikával) nagymozis vászonra és teljesen élvezhető volt. Akkor ez is kb. ilyen lenne ... vagy talán még valamivel "ilyenebb", ha a H-K effektust is figyelembe vesszük. Kipróbálandó.
Cseneles: mivel a gép egyéb paraméterei nem változnak az új LED-ekkel, így nem érdemes túlzásba vinni a méregetést. Jelen pillanatban nekünk csak azt kell mérni, ami érdemben változik az új fényforrással, az meg a fényerő (persze kalibrálva).
Az FL32 hűtését valóban lehet majd tuningolni, okos dolog, de annak majd akkor lesz igazán értelme, ha már benne vannak az új fényforrások és az optikai rendszer is hozzájuk lesz optimalizálva a gépben. Akkor derül majd ki, hogy melyik szín limitálja a (további) fényerőt és majd akkor, az összes paraméter ismeretében lesz érdemes dönteni a további módosításokról. Álmaimban annyi fényt fogunk nyerni pusztán az optikai módosításokkal, hogy nem is kell majd maximumra tenni a LED-eket, akkor viszont kevesebb hő keletkezik majd a gépben és TALÁN a hűtést sem kell módosítani.
A másik lehetőség, hogy több " beállítási szintet" definiálunk attól függően, hogy mekkora képet kell vetíteni, mekkora gain mellett és mekkora fényerővel, illetve mekkora kontraszttal. Ha pl. egy gépet nem teljes sötétségben használnak, akkor csak a fényerő számít, a kontraszt lényegtelen, akkor valóban maximum áramon kell hajtani mindent és vízhűtés is kellhet. Ha meg 2m széles vászonra kell vetíteni házimoziban, akkor a nem kell túlhajtani semmi, akár 50%-on is mehetnek a LED-ek és a gyári hűtés akár még "túl jó" is lehet, viszont akkor a kontrasztnak jónak kell lenni. Meglátjuk.
GyP
- Cseneles
- Fórumlakó

Ez egy Runco Q750i, Q650i led blockja. Lathatod Pali miert kepes nagyobb fenyerore. Ebben a gépben a ledek elott kozvetlen egy gyujto lencse található ami osszeszedi és fokuszálja a Led fényének közel 100%-át, amit még egy plusz lencse tökéletesen a tüköralagút átlós pontjába (középpontba) sugároz be. Igy biztosítva a maximális fényességét. Ráadáskppen ítt nem kell trükközni a fényszenzorral, Runkoéknál csak a 3 led egyensulyára figyel ami állítható menet közben egy csavarhúzóval és 100% fehér vetítése esetény mérhető és 100% D65 állítható fényvesztés nélkül a gépnek.
-
-
- Cseneles
- Fórumlakó

Nem kotekedes keppen de legalabb egy ilyen meres az ami elfogadhato. Ez kb mindent elmond a gepedrol es fotot ugy keszitsd h mindig a feher szinen alj.
Ez egy fl32 nalamlegmodernem Lumimus ledekkel, B2020 szinterben egy kicsit zarva az iriszen h legalab alulrol megnyalja 2000:1 kontraszt erteket. 101"( 226x127) gain 1.2 vaszon feluleten. Teljesen nyitva 20fl es 1500:1 konzraszt. Lehetett volna tökéletes D65-re is kalibrálni de akkor még ennyi fényerőt sem ét volna el.
- - -
3m szeles szott 0.9-es vasznon ha valoban teljesen kizoomolva tortent a meres 16,5fl tarsasagaban akkor annak a gepnek valóban gyarihoz képest kozel 3x fenyerovel kell bírnia.
Pali.
Mint emlitettm a Sim2 mico vizzel hutott ledeket hajt. Egy ilyen vizhuto rendszer kiepitese hazilak a Prohardver oldalrol nagyjabol 40000ft. 240es radi 2*120mm ventikkel, pumpa tartaly kombo, es 3db legolcsobb rez cpu vagy gpu block. Gondolom egy pc kukazott tapegyseg ingyen is beszerezheto h fuggetlen legyen ideiglenesen a hutes a projektortol. 2000-es vizes csiszoló papir, felpolirozod vele a ledek hatuljat, cpu/gpu blockot is. Ez hoz kb 5-6c erteket ami a hoatadason elvesz. Elsore paszta de ha tutira mesz akkor folyekon fem! A Micoban 120mm-es radi kiszolgalja a PT 120 ledeket. Igy a hatasfokod sokkal jobb lesz cserebe hangtalanul. Az fl32 nem ledes gepnek lett tervezve ezz te is latod, lampak ki es bedobtak a 3led blokot meg a maghajtasukat melle, maradt alul a nagy venti a ho elszivasanak. Nem vittek tukzasba a hutest. Namarmost a laszivas/elszivas hatasfoka nem tul jo, peldakeppen egy Runcoban direktbe 140mm-es venti csak a ledek bordafeluletet fujja.
Ha ezt a megoldást vegbeviszed garantaltan a maximum fenyesseg fog kijonni a vetitodbol.
Ez egy fl32 nalamlegmodernem Lumimus ledekkel, B2020 szinterben egy kicsit zarva az iriszen h legalab alulrol megnyalja 2000:1 kontraszt erteket. 101"( 226x127) gain 1.2 vaszon feluleten. Teljesen nyitva 20fl es 1500:1 konzraszt. Lehetett volna tökéletes D65-re is kalibrálni de akkor még ennyi fényerőt sem ét volna el.
- - -
3m szeles szott 0.9-es vasznon ha valoban teljesen kizoomolva tortent a meres 16,5fl tarsasagaban akkor annak a gepnek valóban gyarihoz képest kozel 3x fenyerovel kell bírnia.
Pali.
Mint emlitettm a Sim2 mico vizzel hutott ledeket hajt. Egy ilyen vizhuto rendszer kiepitese hazilak a Prohardver oldalrol nagyjabol 40000ft. 240es radi 2*120mm ventikkel, pumpa tartaly kombo, es 3db legolcsobb rez cpu vagy gpu block. Gondolom egy pc kukazott tapegyseg ingyen is beszerezheto h fuggetlen legyen ideiglenesen a hutes a projektortol. 2000-es vizes csiszoló papir, felpolirozod vele a ledek hatuljat, cpu/gpu blockot is. Ez hoz kb 5-6c erteket ami a hoatadason elvesz. Elsore paszta de ha tutira mesz akkor folyekon fem! A Micoban 120mm-es radi kiszolgalja a PT 120 ledeket. Igy a hatasfokod sokkal jobb lesz cserebe hangtalanul. Az fl32 nem ledes gepnek lett tervezve ezz te is latod, lampak ki es bedobtak a 3led blokot meg a maghajtasukat melle, maradt alul a nagy venti a ho elszivasanak. Nem vittek tukzasba a hutest. Namarmost a laszivas/elszivas hatasfoka nem tul jo, peldakeppen egy Runcoban direktbe 140mm-es venti csak a ledek bordafeluletet fujja.
Ha ezt a megoldást vegbeviszed garantaltan a maximum fenyesseg fog kijonni a vetitodbol.