Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Htpc (Home Theatre PC)
Htpc (Home Theatre PC)
Mind az Ati mind az Nvidia kepes clone modban mukodni valamit Dualview(Nvidia) vagy Extended Desktop(ATI) modban.
Ha a ket megjelenito nem azonos felbontasban van akkor a clone mod alkalmazhatatlan, mert mindig at fogja meretezni a felbontast vagy az elsodleges vagy a masodlagosra.
A DW vagy ED modban mindket megjelenito a sajat felbontasaban kepes uzemeleni, es amolyan egymas kiegeszitesere szolgalnak.
Az nvidia eseteben be lehetett allitani, hogy pl a desktop ikonok mindig a szamitogep monitoran jelenjenek meg de az elinditott prgogramok (pl jatekok)videok, dvdk azok mind a TV-n jelenjenek meg (PRIMARY - SECONDARY mod).
Ha valamit elsore megis a P monitorra tenne ki azt egerrel at lehetett huzni a masik kijelzore.
Igaz ez nem tul praktikus.
Az ati eseten gondolom ez ugyan igy megoldhato de ezt nem probaltam, csak azt, hogyha egy videot lejatszottam akkor kirakta fullscreenbe a Media Playert.
Ezekkel amodszerekkel az a gond szvsz, hogy olykor tokolni kell vele, es nem egygombra indul.
En pl a minap kicsit ideg lettem az ati miatt, mert atmerezete a HDTV felbontast es allandoan szetesett a kepe a full screen videoval, holott nehany filmmel nem csinalt ilyet...egyelore nem jottem ra milyert.
Htpc (Home Theatre PC)
Nekem már volt két VGA kártya a gépemben (AGP, PCI), de sosem sikerült egyszerre a kettőt működésre bírni. Mindig ki kellett választani az egyiket azt jól van. Persze lehet, hogy van rá mód, de alapvetően a szoftver hiánya ami miatt két különböző kártyát nem tudsz clone módban vezérelni. Vagy legalábbis én nem tudtam.
Sem egy kártyával, sem két kártyával nem oldható meg az eltérő felbontásban használt clone mód. Ez az oprendszer korlátja és nem a megjelenítőké/driveré. Szerintem ez linux alatt sem megoldható, hacsak nincs valami scalerrel egybeépített desktop client, amit nem hiszek, hogy lenne.
Egyszerűen arról van szó, hogy az oprendszer számára a felhasználói felület felbontással együtt definiált. Azaz nem úgy van, hogy van egy felbontásfüggetlen felhasználói felület a "memóriában valahol" (ablakokkal, ikonokkal, menükkel - mekkorák is lennének ezek az objektumok?), és ezt a memória területet a kijelző driver skálázza át egy adott felbontásra, hanem fordítva, a memória terület már meghatározott felbontású, és a windows építi erre a felhasználói felületet. Ahhoz, hogy ez más felbontásban megjelenjen, egy külső scalerre lenne szükség. Az analóg kimeneteken (a szokásos s-video output pl.) gondolom van ilyesmi, de nem hiszem, hogy lenne olyan kártya amin hardverből a digitális kimeneten lenne ilyen scaler.
-
Vendég
Htpc (Home Theatre PC)
Nekem már volt két VGA kártya a gépemben (AGP, PCI), de sosem sikerült egyszerre a kettőt működésre bírni. Mindig ki kellett választani az egyiket azt jól van. Persze lehet, hogy van rá mód, de alapvetően a szoftver hiánya ami miatt két különböző kártyát nem tudsz clone módban vezérelni. Vagy legalábbis én nem tudtam.
Az biztos, hogy én mátr használtam két videókártyát egyszerre, agp és pci-ost.
Megy mindkettő a biosban be kell állítani, hogy melyik legyen az elsődleges, azon fog menni a bootolás.
Ha nagyon unatkozom majd ma akkor előkeresem, a régi s3-at és betszem a gépbe.
Az biztos, hogy működik és lehet így használni, csak arra már nem emlékszem, hogy clone-ban ment vagy hogy.
Nyilván célszerű ugyanattól a gyártótól a két kártya.
Jövő héten én is tudok szerezni egy S3-ast, maximum kipróbálom és vergődöm vele.
Htpc (Home Theatre PC)
Az biztos, hogy én mátr használtam két videókártyát egyszerre, agp és pci-ost.
Megy mindkettő a biosban be kell állítani, hogy melyik legyen az elsődleges, azon fog menni a bootolás.
Ha nagyon unatkozom majd ma akkor előkeresem, a régi s3-at és betszem a gépbe.
Az biztos, hogy működik és lehet így használni, csak arra már nem emlékszem, hogy clone-ban ment vagy hogy.
Nyilván célszerű ugyanattól a gyártótól a két kártya.
Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus
Htpc (Home Theatre PC)
Jól látom ezekszerint, hogy ez a HTPC-zés (legalábbis winfos oldalról) még nem egészen kiforrott?
Linux alól lehet hogy ez nem gond, de hát nem lehet mindenki Linux guru, úgy gondolom a Linuxot azért meglehetősen jól kell ismerni, hogy használd. Szóval nem olyan "Plug&Play", mint a wingyóz (hibái ellenére is).
OFFTOPIC:
Melóhelyen Linux az oprendszer (ezen van net), és ebben van egy "emulált" windows ablak, hermetikusan elszigetelve a Linuxtól. 1 bit sem szivároghat át... Fő a biztonság. Bármikor bármelyik terminálról folytathatom munkám (megkapom e teljes windózos ablakom) anélkül, hogy ki kéne az eredeti munkaállomásomról jelentkeznem. Ha tehát véletlenül kikapcsolom mondjuk a gépem, akkor is gond nélkül folytathatom bárhonnan... Nem is rossz! Biztos megy ez winfos alatt is, de a biztonság terén csak jobb ez így, nem???
2 display-re visszatérve: 1 hétvégét majdnem elb...tam rá, hogy ráleljek. hogy a legfrankóbb a PC-ről használni a TV-t, míg végül győzött az a megoldás, hogy egyszerre csak 1 display, nincs secondary, nincs clone mód, nincs theater mód, csak 1-1 profil van elmentve Catalystban, és 2 kattintással kiválasztom, hogy hol legyen a destkop. Már csak egy rádiós egér hiányzik full kényemhez... De mióta a 30valahány ezres garancaidőn túl elromlott (és Mo-n javíthatatlan, higgyétek el, mindent megpróbáltam) Logitech Cordless Optical Desktop a kukában landolt, kissé tartok a rádiós megoldásoktól.. Majd kiheverem.
Hangsugárzóm eladó: JBL 4406 Studio Monitor
-
Vendég
Htpc (Home Theatre PC)
wingyogyban van egy segedprogram amit az ati kartyakhoz adnak, amivel megadhato, hogy ketkepernyos modban egy adott program melyik kepernyon fusson. neha eleg csak a lejatszo abakat (pl bsplayer) athuzni a masik desktopra es azutan mindig ott indul el.
Windowsban mindig ott indul el a program abalakban ahol legutoljára bezártad. Tehát simán lehet, hogy a második képernyőn fusson mindig mondjuk egy mp3 lejátszó, de mi van akkor ha az elsőn akarom nézni, de a második nincs bekapcsolva. Elég macera úgy áthúzni egy ablakot, hogy nem látod hol van. És ez persze igaz fordítva is.
Htpc (Home Theatre PC)
Megtanulhatnám már, hogy nem szabad agyonbombázni kérdésekkel 1 hozzászólást... Mindig csak 1-et.
Azért arra télleg kíváncsi vagyok, mi van a 2 képernyős üzemmóddal, akár clone, akár theater, akár egyéb módban.
Ha teszemazt filmet akarok nézni projin, akkor baromira nem érdekel a kis érintőképernyő a HTPC-n, hanem távirányítóval akarom kiválasztani az ágyból a vászonról a filmet, vagy pl. képeket a családi albumból.
Ha viszont MP3-at akarok hallgatni, ahhoz meg nem akarom bekapcsolni a projit (meg "kinyitni" a motoros vásznat), hanem elég ha leülök a HTPC elé, és az érintőképernyőn (azzal a kis tollal, vagy az ujjammal??) kiválasztom az hallgatni kívánt albumot.
És MP3 után rögtön filmet akarok nézni projin, utána meg ismét zenét hallgatni proji nélkül...
Na ez most hogy műxik nektek? Nem kell új profilt kiválasztani a Catalystban, ugye?
A clone móddal az a baj, hogy mivel csak egyforma felbontást fogad el ezért vagy a nagy megjelenítőnek kicsi vagy a kicsinek nagy. 1280x720-at próbáltam és a kis LCD nem szerette. Egyébként clone módban egyszerre csak az egyik megjelenítőn megy a film (a nagyon) a kicsi ilyenkor fekete marad.
Gondolkodom még a dolgon. Vagy más VGA kártyával kell próbálkozni amelyknél a dual-head nem okoz gondot. Elképzelhető, hogy mivel a Matrox kártyák ebben az élen járnak valamelyik cuccuk simán viszi a két kimeneten a kétféle felbontást. A másik megoldás, hogy a catalysttal kell valamit okoskodni. Nem volt időm még rá, de biztos ki lehet találni valamit.
wingyogyban van egy segedprogram amit az ati kartyakhoz adnak, amivel megadhato, hogy ketkepernyos modban egy adott program melyik kepernyon fusson. neha eleg csak a lejatszo abakat (pl bsplayer) athuzni a masik desktopra es azutan mindig ott indul el.
Htpc (Home Theatre PC)
És MP3 után rögtön filmet akarok nézni projin, utána meg ismét zenét hallgatni proji nélkül...
Na ez most hogy műxik nektek? Nem kell új profilt kiválasztani a Catalystban, ugye?
linux alatt konnyen megoldhato. a freevo-t vagy a mythtv-t -display :0.0 parameterrel inditod a konfigban pedig megadod, hogy a videolejatszas kimenete -display :0.1 legyen.
-
Vendég
Htpc (Home Theatre PC)
Nem tudom, nem próbáltam még soha, csak egy ötlet volt.De majfd megnézem van-e valameyil kgépben alaplapi videó és megpróbálom.
Htpc (Home Theatre PC)
Nagyjából összrektam. Az LCD érintőképernyős. Ami problémám, hogy a Catalystban nem tudom beállítani a Clone módot (tehát hogy mind a két kimenet ugyanazt a képet adja) úgy, hogy a két kimenet két különböző felbontáson menjen. Az LCD-nek (D-Sub) 800x480 kellene a fő kimenetnek (DVI) pedig 1366x768.
olyat imho nem lehet.
Htpc (Home Theatre PC)
Nem tudom, nem próbáltam még soha, csak egy ötlet volt.
De majfd megnézem van-e valameyil kgépben alaplapi videó és megpróbálom.
Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus
-
Vendég
Htpc (Home Theatre PC)
Olyan lapot kell választani amiben van beépített vga és arról hajtani a kis lcd-t.
Tételezzük fel, hogy nem értem. Ha volna a lapon is egy kártya és volna plusz egy AGP-s kártya akkor hogyan és mivel vezérelném clone módban a kettőt?
Utánanéztem, az nVidia driverében van egy ún. DualView. Ekkor mindkét megjelenítőre különböző felbontás választható ki, mindkettő a desktopot mutatja viszont a második monitornak nem méretezi át a képet, hanem akkora szeletét mutatja csak amekkora a felbontása. Ha tehát a fő monitor 1366x768-as akkor a második 800x600-as monitor a desktop kétharmadát mutatja. Az nem derült ki, hogy az egérrel lehet görgetni a desktopot.
Htpc (Home Theatre PC)
Olyan lapot kell választani amiben van beépített vga és arról hajtani a kis lcd-t.
Vagy szerezni egy régi pci-os videókártyát a kis lcd-nek az is bőven elég....
-
Vendég
Htpc (Home Theatre PC)
Elképzelhető, hogy mivel a Matrox kártyák ebben az élen járnak valamelyik cuccuk simán viszi a két kimeneten a kétféle felbontást.
Megnéztem a Parhelia dokumentációját:
DualHead Clone Mode
Important limitation: when using 2 digital displays, both displays need to use the same resolution, colordepth and refresh rate.
Ezek után valami más megoldást kell kitalálni. A kis LCD az 1024x768-as jelet fogadja maximum.
-
Vendég
Htpc (Home Theatre PC)
Megtanulhatnám már, hogy nem szabad agyonbombázni kérdésekkel 1 hozzászólást... Mindig csak 1-et.
Azért arra télleg kíváncsi vagyok, mi van a 2 képernyős üzemmóddal, akár clone, akár theater, akár egyéb módban.
Ha teszemazt filmet akarok nézni projin, akkor baromira nem érdekel a kis érintőképernyő a HTPC-n, hanem távirányítóval akarom kiválasztani az ágyból a vászonról a filmet, vagy pl. képeket a családi albumból.
Ha viszont MP3-at akarok hallgatni, ahhoz meg nem akarom bekapcsolni a projit (meg "kinyitni" a motoros vásznat), hanem elég ha leülök a HTPC elé, és az érintőképernyőn (azzal a kis tollal, vagy az ujjammal??) kiválasztom az hallgatni kívánt albumot.
A clone móddal az a baj, hogy mivel csak egyforma felbontást fogad el ezért vagy a nagy megjelenítőnek kicsi vagy a kicsinek nagy. 1280x720-at próbáltam és a kis LCD nem szerette. Egyébként clone módban egyszerre csak az egyik megjelenítőn megy a film (a nagyon) a kicsi ilyenkor fekete marad.
Gondolkodom még a dolgon. Vagy más VGA kártyával kell próbálkozni amelyknél a dual-head nem okoz gondot. Elképzelhető, hogy mivel a Matrox kártyák ebben az élen járnak valamelyik cuccuk simán viszi a két kimeneten a kétféle felbontást. A másik megoldás, hogy a catalysttal kell valamit okoskodni. Nem volt időm még rá, de biztos ki lehet találni valamit.
Htpc (Home Theatre PC)
Htpc (Home Theatre PC)
Ezek a cuccok is kint lesznek:
Cuccaim
Házimoziszoba: Arcam P1000 power amplifier, Arcam AVP700 pre-amp processor, Arcam DV137 DVD, Blu-Ray: Pioneer BDP-LX70, Konzol: PS3, Hangfalak: Klipsch RF-35, RC-35, RS-35, RW-12, Projektor/vászon: Samsung SP-H800BE, Projecta VariVision electrol 240cm, Kábelek: IsoTek Elite és Nordost Shiva Power, Nordost CinemaFlex BassLine, Nordost Red Dawn Interconnect, Nordost Whitelight Glass Fiber Optic, Nordost Wyrewizard HDMI, Monitor Silver Slim Line Speaker.
Nappali: Samsung PS-63P5H plazma tv, Samsung HT-P1200 kompakt cucc
Hálószoba: Panasonic TH-50PZ700E plazma tv
Htpc (Home Theatre PC)
Hogy mi lesz a sorsa a show után azt nem tudom, erről Saca tudna okosakat mondani, bár szerintem most még ő sem.
Majd kisorsoljuk...
Cuccaim
Házimoziszoba: Arcam P1000 power amplifier, Arcam AVP700 pre-amp processor, Arcam DV137 DVD, Blu-Ray: Pioneer BDP-LX70, Konzol: PS3, Hangfalak: Klipsch RF-35, RC-35, RS-35, RW-12, Projektor/vászon: Samsung SP-H800BE, Projecta VariVision electrol 240cm, Kábelek: IsoTek Elite és Nordost Shiva Power, Nordost CinemaFlex BassLine, Nordost Red Dawn Interconnect, Nordost Whitelight Glass Fiber Optic, Nordost Wyrewizard HDMI, Monitor Silver Slim Line Speaker.
Nappali: Samsung PS-63P5H plazma tv, Samsung HT-P1200 kompakt cucc
Hálószoba: Panasonic TH-50PZ700E plazma tv
-
Vendég
Htpc (Home Theatre PC)
Mr. Templar
Állati jól néz ki ez a ház, grat...
Nem is tudtam (mivel zöldfülű fórumos vagyok még:) hogy ilyen komoly HTPC project van nállad folyamatban (sokat kell még visszaolvasnom).
Bár szép lenne ha az enyém lenne, ez csak munka. A házimozi show-n fogunk vele bemutatózni LCD TV-ken és plazmákon.
Mint írtam semmi különleges hardver nincs benne és semmilyen speciális hűtése sincsen mivel egyszerűen nincsen rá szükség. Olyan zajban mint a kiállításokon szokott lenni úgysem hallja meg senki ha esetleg zajos lenne. Mivel csak HD filmeket játszunk vele ezért sem tunerkártya sem más speciális HTPC eszköz nincs benne. Csak egy DVD író, egy VGA kártya, RAM, HDD. Még a hangkártya is integrált.
Hogy mi lesz a sorsa a show után azt nem tudom, erről Saca tudna okosakat mondani, bár szerintem most még ő sem.
Htpc (Home Theatre PC)
Mr. Templar
Állati jól néz ki ez a ház, grat...
Nem is tudtam (mivel zöldfülű fórumos vagyok még:) hogy ilyen komoly HTPC project van nállad folyamatban (sokat kell még visszaolvasnom).
Milyen egyéb cuccok (TV-tuner, vinyó, DVD...) stb. vannak benne, azonkívül, amiket eddig írtál? Vízhűtésre nem gondoltál? Csak ajánlani merem, nekem már 2002 óta az van, mondhatom, nekem már nem kell többé semmilyen ventillátor
És milyen progikat/driverecet/codeceket raktál fel? Software oldalról mi most a trendi egy top HTPC-ben? Vagy ezekről már volt korábban szó?
Feketében sem rossz ez a kis ház...
Amúgy sztem is a clone mód az szó szerint "klón"-ként üzemel, csak pontosan ugyanazt a felbontás adja ki kétszer (ATI catalyst-ban ezt tapasztaltam), de a Maszko által jelzett mód (Theater Mode) is alkalmas a filmek full screen-be való nézésére, azonban abban már nem vagyok biztos, hogy a lejátszóból kezelhető Pan&Scan funkciók (pl. Scale to 16:9 TV) is műxenek-e ilyenkor. Ja és képeket sem enged ilyenkor nézegetni, legalábbis nem jöttem rá a módjára, lehet hogy ez HTCP-s winfos már kezeli valami trükkel. Ilyenkor tehát nincs destkop a TV-n, hanem csak a filmeket rakja ki full-ba a TV-re, amúgy fekete képernyő van.
Htpc (Home Theatre PC)
Esetleg powerstrippel raeroltethetsz mas felbontast, de nem tudom sikeres lesz e aclone modeban nem biztos hogy jo lesz, kulonbozo felbontasban klonozni sztem nem tud. Arra mas modok ugyan vannak csak nem klon. Viszont azt be lehet allitani a catalyst driverben hogyha pl elinditasz egy videot azt mutatja mindket kijelzon de a secondarin full screenbe rakja!
-
Vendég
Htpc (Home Theatre PC)
Majd írd meg, hogy mennyi lett pénzben ennek a véáge, gyanítom elég húzós....
Maga a PC benne semmi kölönös. 3.2G P4, 1Gb ram, Ati 9600 (passzív). A ház sajnos bruttó 200 körül van a kütyikkel együtt.
Htpc (Home Theatre PC)
Majd írd meg, hogy mennyi lett pénzben ennek a véáge, gyanítom elég húzós....