Tamoo írta: ↑2021.05.17., hétf. 16:11
Én egyetértek ezzel. Azt is megértem akinek nem tetszik az eredmény. De milyen eredmény? Milyen DSP? Néha már alig érteni, hogy miről szól egyik-másik hozzászólás, csak dobálúzunk vele hogy DSP így vagy úgy.
DSP = Digital Signal Processing. A kifejezést egyaránt használják hardverre és szoftverre, mindenféle beavatkozás és eszköz ide sorolható, ami digitálisan módosít a jel valamelyik paraméterén, vagy új jeleket állít elő. Audio DSP-ket bőségesen találunk a digitális hangszerekben, stúdió berendezésekben, hangmixerekben, aktív hangsugárzó rendszerekben, kommersz digitális audio készülékekben, de még sok hordozható eszközben is. Szóval elég nagy kalapról van szó. Házimozi területen leginkább a digitális korrekciót (EQ, mixdown, Bass Management, szintkorrekció, keresztváltás, időzítés, stb.) végző processzorokban találkozunk vele. Bátran kijelenthetjük, hogy manapság nem létezik olyan mozi, vagy zenei kiadvány, ami nem látott DSP-t. De létezik analóg jelprocesszálás is, már a 60-as években használtak ilyesmit, szóval nem a digitális világ kiváltsága.
Visszatérve a digitális korrekcióra. Átlag lakószobában az általában szükséges 2-3 filter a mélytartományban szinte mindig csak pozitív hatással van a végeredményre. Aki ezt előítéletek stb. miatt ki sem próbálja, az meg is érdemli. Egy ilyennél még a hifistáknak sem kell ördögűzőt hívni, mert nem lesz elcsavargatva vele semmi, megmarad a doboz "saját keraktere" is.
"Az 5centis gyapot a falon majd rendbeteszi a mélytartományt." Olvashattunk már hasonlókat bőven.
A hülyeségnek nincs határa, független a témától, bárhol előfordulhat. Esküdt ellensége a logika, az objektivitás és a méréstechnika.
Egy korrekt EQ, vagy audio konvolúciós csomag előrelépést jelenthet, ezzel nekem és talán másoknak sincs problémájuk. Ami kiveri a biztosítékot, az az elvakult hozzáállás, meg amikor a tudatlanságból próbál valaki erényt kovácsolni és "
majd ráengedem a Dirac-ot", vagy "
berakok egy miniDSP-t és kész". A tudatlanságot persze alaposan kihasználják a gyártók és a kereskedők, hintve az ábrándot, hogy a DSP majd mindent rendbe rak. Itt sem - ahogy általában máshol sem - az eszköz a hibás, hanem a használata problémás. Helyszíni méréseim során sokkal gyakrabban találkozom elcseszett beállításokkal, mint korrekt módon beállított korrekcióval, ez pedig szerintem elhanyagolható jelenség, az én véleményem is ezen alapul. A csirkefarhátat fűszerezhetjük bármilyen fifikásan, akkor sem lesz belőle töltött pulyka, viszont néhány bio-gurman varázsigével rá lehet sózni a gyanútlan és éhes vevőkre.
u.i.: Van az az eset, amikor 5 cm vastag panel rendbe tesz basszus problémákat.