Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

bigwinnie
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: bigwinnie »

Zozi írta:
2024.07.31., szer. 16:01
bigwinnie írta:
2024.07.31., szer. 15:13
Sziasztok. Nem mondanám, hogy kimondottan moziszoba építés jellegű a kérdésem, nappaliba szeretnék projektort. Sikerült külföldről szerintem nagyon jutányos áron hozzájutnom egy InFocus SP8602-höz, úgyhogy most vásznat kajtatok. A nappalink kb. 30m2, téglalap alakú, kb. 7x4m. Gipszkarton álmennyezetünk van, a belmagasság ezáltal 2,3m. Százezreket nem igazán szeretnék kiadni vászonra, de egy min. 110" (inkább 120) azért jó lenne. Láttam, vannak mennyezetbe építhetők, itt is van hirdetve egy 120" Elitescreen, ami tök jó lenne, de ennyit nem áldoznék rá. A kérdésem arra vonatkozna, hogy meglévő szobánál álmennyezetbe beépíteni egy vásznat mekkora meló? Le kell hozzá bontani a gipszkartont, vagy elég ha csak kivágják a helyét, és úgy is megoldható a beépítés? Ill. láttam ezeket a liftes beépíthető projektor konzolokat, ez is marhára tetszik, külföldön használtan láttam is ilyet egész tűrhető árban, de ezzel kapcsolatban is az a félelmem, hogy vajon mennyire macerás (költséges) a beépítés utólagosan. Na meg nem tudom, kivel csináltassam meg, mert én biztosan nem fogom! Esetleg ha tudnátok is ajánlani valakit, hozzáértőket, azért hálás lennék. 1,5 éve egy villanyszerelő cég (akik HM rendszerek kiépítésével is foglalkoznak elvileg) építette be nekem a mennyezeti Atmos sugárzókat, de édes istenem, órákig szenvedtek, míg a nyílástól elvezették a kábelt az erősítőhöz (csillagászati órabérért).
Keresd meg Szepi-t innen a fórumról. Szerintem tud segíteni. Akár beépítésben és helyreállításban is.

Rendben! Köszönöm a gyors választ és segítséget! leborulok.gif

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 974

Hozzászólás Szerző: Zozi »

bigwinnie írta:
2024.07.31., szer. 15:13
Sziasztok. Nem mondanám, hogy kimondottan moziszoba építés jellegű a kérdésem, nappaliba szeretnék projektort. Sikerült külföldről szerintem nagyon jutányos áron hozzájutnom egy InFocus SP8602-höz, úgyhogy most vásznat kajtatok. A nappalink kb. 30m2, téglalap alakú, kb. 7x4m. Gipszkarton álmennyezetünk van, a belmagasság ezáltal 2,3m. Százezreket nem igazán szeretnék kiadni vászonra, de egy min. 110" (inkább 120) azért jó lenne. Láttam, vannak mennyezetbe építhetők, itt is van hirdetve egy 120" Elitescreen, ami tök jó lenne, de ennyit nem áldoznék rá. A kérdésem arra vonatkozna, hogy meglévő szobánál álmennyezetbe beépíteni egy vásznat mekkora meló? Le kell hozzá bontani a gipszkartont, vagy elég ha csak kivágják a helyét, és úgy is megoldható a beépítés? Ill. láttam ezeket a liftes beépíthető projektor konzolokat, ez is marhára tetszik, külföldön használtan láttam is ilyet egész tűrhető árban, de ezzel kapcsolatban is az a félelmem, hogy vajon mennyire macerás (költséges) a beépítés utólagosan. Na meg nem tudom, kivel csináltassam meg, mert én biztosan nem fogom! Esetleg ha tudnátok is ajánlani valakit, hozzáértőket, azért hálás lennék. 1,5 éve egy villanyszerelő cég (akik HM rendszerek kiépítésével is foglalkoznak elvileg) építette be nekem a mennyezeti Atmos sugárzókat, de édes istenem, órákig szenvedtek, míg a nyílástól elvezették a kábelt az erősítőhöz (csillagászati órabérért).
Keresd meg Szepi-t innen a fórumról. Szerintem tud segíteni. Akár beépítésben és helyreállításban is.
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

bigwinnie
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: bigwinnie »

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

P. Roland írta:
2024.06.06., csüt. 00:24

Semmi kulonos, a 115"-es CIW 16:9-es AT vaszon fole egy motoros/taviranyitos DIY roller blindot tervezek tenni, ami le tudja maszkolni egyszerre az also-felso savot. Mikozben engedi le a felso maszkolot, teker fel egy-egy huzalt a ket oldalon es emeli az also maszkolo lecet/tablat.
Általában én túlgondolok mindent, de azért nem olyan egszerű szerintem szépen, jól megcsinálni. Persze semmit sem lehetetlen. Hajrá!

P. Roland
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: P. Roland »

DeLorean írta:
2024.06.05., szer. 20:55
P. Roland írta:
2024.06.05., szer. 19:55
A mely-, es kozeptartomanyon biztosan igazitan kell, es persze rendes meres is kell majd (a hetvegi gyors meres soran meg egy halom epitesi anyag, szerszam, szimulator-allvany is ott volt a szobaban).
Hát, annyi látszik a grafikonokon, hogy nem tudom mit gondoltál visszhangos szoba alatt, de a szobád jelentősen túlcsillapított.

200-300 közötti lecsengési idő lenne a jó. Németek a 200-at tartják ideálisnak egy moziszobában. Bár az egész tartományban szép egyenletes a görbéd, de jelentősen 200 alatt van.
Ez egy kicsit nyomott hangzást fog eredményezni.
Ha lehet szedjél ki mindent, amit eddig beraktál pluszban és úgy mérjél egyet. Meg fogja oldani a dolgot.
Akár az előtét falból is, amit betettél - vedd ki!

A szub tartaomány göbéjén a vágásoknál (gondolom 70.80Hz lehet), plusz valószínűleg az üléspozíció miatt óriási a beszakadás.
Azt EQ-val fel tudod húzni, amennyire lehet, vagy kicsit más pozícióban is érdemes lenne mérned - hátha csak az a baj.

A magas tartomány kicsit kiemelt, ott én csökkentenék. Ha 4K-tól lentebb viszed, akkor nem lesz olyan rossz.

De az egészbe valószínűleg a túlcsillapítás is beleszól. Először azt kellene helyre tenni és utána mérni.
:smile32:
Akkor volt visszhangosabb a szoba, mielott bepakoltam a kozetgyapotot. Viszont akkor nem mertem a mikrofonnal.

Az a tervem, hogy ha visszajottem es lesz idom juliusban, akkor felteszem a fekete fuggonyoket (ezek kellenek a ket oldalra, a baloldali ablak es a jobboldali, ajto nelkuli nyilas/bejarat eltakarasa miatt), kiszedem a harom 80kg/m3-es fali (120x60x7.5 cm-es) panelt, kiuritem a frontoldali, rogtonzott tomest, viszont benthagyom a ket hatso sarki, haromszog basszuscsapdat es a hatso fali skyline diffuzort, es utana csinalok mereseket, amit szivesen megosztok.

Jelenleg nem hasznalok EQ-t, elobb az akusztikai kezeles kellene, esetleg utana egy pici finomhangolas. Procinak egy AVM 60-at hasznalok jelenleg, az ARC-ot meg nem probaltam.

Gyanitom, hogy a melynyomonak (Paradigm Sub 15) kellene keresni egy idealis helyet a szobaban. Az elotetfalban van hely kozepen, a szobaban szinte barhol a harmas ulessor es a vaszon kozott (kiveve persze a bejaratot), es van valamennyi hely, kb. 1-1.5m az ulessor es a hatso fal kozott is. Aram es XLR elvezetese gond nelkul megoldhato. Kell majd ra egy reset is, mert elkepzelheto, hogy van benne egy par evvel ezelotti EQ setup (egy masik szobabol), ezt majd meg kell neznem.

Ket dolgot meg fontosnak tartok megjegyezni: 1) nem hajszolom a tokeletesseget, ha jelenlegi allapotaban maradna a szoba, mar akkor is elegedett lennek,
2) szemely szerint a kicsit tulcsillapitott szobakat kedvelem a magasabb lecsengesuekkel szemben, ezt is figyelembe kell majd venni a folyamat soran.

Koszi a tippeket, hozzaszolasokat :tutiok:

P. Roland
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

TSanyi írta:
2024.06.05., szer. 23:25
P. Roland írta:
vaszon-keszitese/beszerzese, maszkolorendszer epitese
Erre is kíváncsi leszek, mit találtál ki, hogyan akarod megoldani! :tutiok:
Semmi kulonos, a 115"-es CIW 16:9-es AT vaszon fole egy motoros/taviranyitos DIY roller blindot tervezek tenni, ami le tudja maszkolni egyszerre az also-felso savot. Mikozben engedi le a felso maszkolot, teker fel egy-egy huzalt a ket oldalon es emeli az also maszkolo lecet/tablat.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

P. Roland írta:
vaszon-keszitese/beszerzese, maszkolorendszer epitese
Erre is kíváncsi leszek, mit találtál ki, hogyan akarod megoldani! :tutiok:

P. Roland
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Luxor Audio írta:
2024.06.05., szer. 19:28
P. Roland írta:
2024.06.05., szer. 19:18
Koszi a tippet. Allvanyra helyezett, plafonra nezo UMIK-1 mikrofonnal mertem, hallgatoi poziciobol, REW alapbeallitasokat hasznalva. Atskalazva a grafikonokat ez latszik.
Máris szépen kirajzolódik néhány probléma a hangnyomás görbéden. A basszus tartományod fele hiányzik, a középtartomány is fedett valamiért, de úgy sejtem, a mikrofon közelében is volt valamilyen reflektív felület, ami a fésűsszűrő hatást okozta.

A torzítás ábrádról vedd le azt a sok felharmonikust, igazából csak a 2. és 3. érdekes a THD mellett.
A mely-, es kozeptartomanyon biztosan igazitan kell, es persze rendes meres is kell majd (a hetvegi gyors meres soran meg egy halom epitesi anyag, szerszam, szimulator-allvany is ott volt a szobaban). A szobaprojekt itt most egy utazas miatt megall, julius kozepen innen tudom majd folytatni. Akusztikai kezeles, vaszon-keszitese/beszerzese, maszkolorendszer epitese, fuggony felrakasa, projektor hush box-epites es falfestes lesznek meg a fobb teendok.

A torzitas abra igy nez ki a sok felharmonikus nelkul.
Csatolmányok
Distortion 2 3 THD.jpg

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10978
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

P. Roland írta:
2024.06.05., szer. 19:18
Koszi a tippet. Allvanyra helyezett, plafonra nezo UMIK-1 mikrofonnal mertem, hallgatoi poziciobol, REW alapbeallitasokat hasznalva. Atskalazva a grafikonokat ez latszik.
Máris szépen kirajzolódik néhány probléma a hangnyomás görbéden. A basszus tartományod fele hiányzik, a középtartomány is fedett valamiért, de úgy sejtem, a mikrofon közelében is volt valamilyen reflektív felület, ami a fésűsszűrő hatást okozta.

A torzítás ábrádról vedd le azt a sok felharmonikust, igazából csak a 2. és 3. érdekes a THD mellett.

P. Roland
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Luxor Audio írta:
2024.06.05., szer. 19:00
P. Roland írta:
2024.06.05., szer. 17:56
Nem ertek a REW-hez, de ha jol ertelmezem a grafikonokat, akkor tobb csillapitas kellene a mely-, es kozeptartomanyokra, es talan kevesebb a magasakra.
100 Hz alatt nincs értelme RT értéket nézni, amúgy rendben vagy ebben a paraméterben, bár nem ismerjük a mérési körülményeket és eszközöket. A másik két ábrád erősen elnagyolt a 120-130 dB-es átfogással. Ezeket szűkítsd 50-60 dB-re, úgy talán mondanak is valamit.
Csatolmányok
Distortion.jpg
RT60 from 100Hz.jpg
Waterfall.jpg
124 smoothing All SPL.jpg

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10978
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

P. Roland írta:
2024.06.05., szer. 17:56
Nem ertek a REW-hez, de ha jol ertelmezem a grafikonokat, akkor tobb csillapitas kellene a mely-, es kozeptartomanyokra, es talan kevesebb a magasakra.
100 Hz alatt nincs értelme RT értéket nézni, amúgy rendben vagy ebben a paraméterben, bár nem ismerjük a mérési körülményeket és eszközöket. A másik két ábrád erősen elnagyolt a 120-130 dB-es átfogással. Ezeket szűkítsd 50-60 dB-re, úgy talán mondanak is valamit.

P. Roland
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

DeLorean írta:
2024.06.05., szer. 17:19
P. Roland írta:
2024.06.01., szomb. 20:43
Egyelore a meglevo hangfalaimbol epitkezek, kesobb a szub athelyezesevel es egy harmadik allo hangfal betetelevel (vagy valamilyen LCR beszerzesevel) ez megoldhato lenne. A kozepso polc csavaros rogzitesu, elmozdithato szukseg eseten.

A kezelessel egy kevesbe visszhangos, nyugodtabb hangzast es jobb sztereo kepet szeretnek elerni.
Baffle Wall, THX baffle wall - a kereső kiad sokféle megvalósítást.
Ha van rá lehetőséged, így érdemes megcsinálni.

De nem lesz nagy gixer akkor sem, ha mondjuk az előtét fal hátuljára teszel vmi diffúz fekete szivacsot, vagy mást.
Az AT vásznat meg black back-el rendeled meg.

Ha én csinálnám, akkor most a jelenlegi állapotban mérnék párat a REW-vel és az alapján tennék be az előtét falba gyapotot, vagy mást.

Nálam a szobámban nincs baffle wall és a hangfalak csak be vannak pakolva - semmi hiányérzetem nincsen.

Most mit jelent nálad az, hogy visszhangos?
Ezt is mérés tán lehetne megmondani. Mennyi így a lecsengési idő a szobában?
Koszi a tippeket. Hetvegen beraktam a hangfalakat es telepakoltam a frontoldali ureget az itthon fellelheto anyagokkal. Negy csomag kozetgyapot (80 kg/m3) es ket csomag lazabb szerkezetu Knauf szigeteles (kb. 20-30 kg/m3) ment bele, utana mertem parat, ilyen lett most. Elotte nem mertem, akkor nagyon visszhangos volt, most sokkal kellemesebb lett a hangzas. Nem ertek a REW-hez, de ha jol ertelmezem a grafikonokat, akkor tobb csillapitas kellene a mely-, es kozeptartomanyokra, es talan kevesebb a magasakra. A bal oldali fal es a plafon egyelore teljesen csupasz, oda valamilyen panelekre gondoltam. A hatso sarkokban teljes magassagban (2.6m) 80 kg/m3-es haromszog basszuscsapdak vannak (az atfogojuk kb. 80 cm), hatso falon 75mm vastagsagu kozetgyapot panelek (szinten 80 kg/m3) plusz egy sajat gyartasu diffuzor, amibe kb. 70m faanyag ment bele. A haz es benne ez a szoba vegig konnyuszerkezetes, falak gipszkartonbol, minimalis szigetelessel. Itt tartok most, a frontoldali allapot ideiglenes, vehetjuk kiindulopontnak, innen kellene folytatni a hangolast. Minden tippet elore is koszonok.
Csatolmányok
Waterfall.jpg
RT60.jpg
124 smoothing All SPL.jpg

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

P. Roland írta:
2024.06.01., szomb. 20:43
Egyelore a meglevo hangfalaimbol epitkezek, kesobb a szub athelyezesevel es egy harmadik allo hangfal betetelevel (vagy valamilyen LCR beszerzesevel) ez megoldhato lenne. A kozepso polc csavaros rogzitesu, elmozdithato szukseg eseten.

A kezelessel egy kevesbe visszhangos, nyugodtabb hangzast es jobb sztereo kepet szeretnek elerni.
A Dreamcinema fórumban van egy előtétfalakról szóló topik, azt lenne érdemes első körben átolvasni. Ha nem húzol fel előtétfalat, akkor azzal a problémával szembesülsz, hogy más módon kell megoldanod a gyapot kiporzás problémáját.

A sztereó képhez pedig az elsőrendű visszaverődésekkel kell kezdened valamit, de ott már a szakértők is vitatkoznak, hogy mi számít jobbnak.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

P. Roland
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Quetz írta:
2024.06.01., szomb. 17:08
P. Roland írta:
2024.06.01., szomb. 13:02
Sziasztok, a kepen lathato, kb. 275 cm szeles fakeretbe ket allo es egy center hangsugarzot, meg egy 15"-os melynyomot fogok betenni, az lenne a kerdesem, hogy a szabadon marado terfogatot mivel lenne erdemes kitolteni? Basszuscsapdak epitesebol visszamaradt negy csomag Rockwool FibreTex 450 (80kg/m3), ezt terveztem felhasznalni, illetve venni meg melle a 350-es verziobol (60 kg/m3). Otleteket, ajanlasokat orommel veszek, akar mas iranyban is (pl. diffuzor, konyvek, barmi, ami hasznos lehet). A fakeret ele egy 115"-os AT vaszon fog kerulni. Koszi!
Mielőtt meg lehetne válaszolni ezt a kérdést, neked kell eldönteni, mit akarsz elérni vele. Kapásból a legfontosabb hiba amit látok az elképzelésedben, hogy nem három megegyező hangfalban gondolkodsz a front oldalon.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

P. Roland írta:
2024.06.01., szomb. 13:02
Sziasztok, a kepen lathato, kb. 275 cm szeles fakeretbe ket allo es egy center hangsugarzot, meg egy 15"-os melynyomot fogok betenni, az lenne a kerdesem, hogy a szabadon marado terfogatot mivel lenne erdemes kitolteni? Basszuscsapdak epitesebol visszamaradt negy csomag Rockwool FibreTex 450 (80kg/m3), ezt terveztem felhasznalni, illetve venni meg melle a 350-es verziobol (60 kg/m3). Otleteket, ajanlasokat orommel veszek, akar mas iranyban is (pl. diffuzor, konyvek, barmi, ami hasznos lehet). A fakeret ele egy 115"-os AT vaszon fog kerulni. Koszi!
Mielőtt meg lehetne válaszolni ezt a kérdést, neked kell eldönteni, mit akarsz elérni vele. Kapásból a legfontosabb hiba amit látok az elképzelésedben, hogy nem három megegyező hangfalban gondolkodsz a front oldalon.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

P. Roland
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Csatolmányok
photo1.jpg
photo1.jpg (81.12 KiB) Megtekintve 1910 alkalommal

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Igen, lassan ugyan, de a végén vagyok. Utolsó körben a projektornak csináltattam konzolt, faragni kellett ki a hátsó panelekből hogy meglegyen a vetítési távolság, és már csak a villanyszerelőkre várok 3 hete hogy befejezzék a kapcsoló szekrényt. Gyulától várok még ezt-azt, és annyi, el sem hiszem, hogy itt a projekt vége a nyakamon :_)
DeLorean írta:
2024.04.28., vas. 10:34
Xtras5 írta:
2024.04.05., pén. 23:02
Sziasztok.

Finishbe értem a szobával, csatolok 2 direkt nem színes képet. A mozi alapvetően készen van, pár nap és érkezik a projektor, azzal a helyére is került minden. A beüzemelés után fogok majd segítséget kérni az akusztikai kezelést illetően, és remélem nyugodtan élvezhetem a kis szobámat.
Csak sikerül megcsinálni!
Le a kalappal!

Ez brutál jól néz ki ennyi alapján is.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Mozifotel keresésben hátha érdekes Valakinek, (számomra) sajna angolul Amazon-os Valencia fotel.
https://www.youtube.com/watch?v=KZLUzQSY-VE
https://www.youtube.com/watch?v=RSyOu0XmZPQ

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

bravo.gif Kíváncsian várom!

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok.

Finishbe értem a szobával, csatolok 2 direkt nem színes képet. A mozi alapvetően készen van, pár nap és érkezik a projektor, azzal a helyére is került minden. A beüzemelés után fogok majd segítséget kérni az akusztikai kezelést illetően, és remélem nyugodtan élvezhetem a kis szobámat.
qq1.jpg
qq2.jpg

Apaci72
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 143

Hozzászólás Szerző: Apaci72 »

step_sw.jpg
PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Hydra/Power-R - Kontaset

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: cisco »

Azt tudjátok, hogy már elérhető EU-n belülről a valencia theater seating.

https://eu.valenciatheaterseating.com/products/oslo

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Én is mozifotel témában vagyok éppen, az Audiotrenddel vettem fel a kapcsolatot szintén...
heineken írta:
2024.03.02., szomb. 07:39
Avglas írta:
2024.02.26., hétf. 21:10
Az elmúlt években nem igazán követtem a mozifotelekkel kapcsolatos trendeket, annak ellenére, hogy az ideiglenesnek szánt relaxos kanapék már 6 éve "világítanak" a moziban... Mostmár talán ideje lenne kevésbe kontraszt rontó megoldásra váltani. Mostanság volt aki vásárolt 2-3 személyes mozifotelt? Merre érdemes nézelődni?
Tőlük vásároltam motoros, pohártartós kivitelben.
Nagyon jó minősége van és egyedi igényeket is teljesítik..ráadásul itt van helyben.

https://audiotrend.hu/?gclid=CjwKCAiAlo ... YgQAvD_BwE

heineken
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 153

Hozzászólás Szerző: heineken »

TSanyi írta:
2024.03.02., szomb. 12:48
heineken írta:

Nagyon jó minősége van és egyedi igényeket is teljesítik..ráadásul itt van helyben.

Kár hogy nem látni belőle a honlapon!
https://avx.hu/forum/viewtopic.php?t=175124&p=2697526
Az enyém is ehhez hasonló, de sajna az árak már változtak.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

heineken írta:

Kár hogy nem látni belőle a honlapon!

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”