Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Htpc (Home Theatre PC)

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 5

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: Eqx »

4; Most pedig tételezzük fel, hogy csak egyprocesszoros a géped. Hát ebben az esetben a HD anyag szaggatás mentes lejátszásától eleve el kell búcsúzni. 720p-t még néha akadozva, de játszik. De ez még nem magyarázat az 50%-os kiterheltségre.Nekem volt egy ABIT N7-es alaplapom AMD Barton 3200+ procival, és 2x512 DDR400 RAM duálban hajtva, meg egy komolyabb GF 7700 videokari. Elég izmosnak gondoltam, egészen addig míg nem jött a HD anyag. 720p-s filmeknél a proci 100%-on van, de játsza, néha megakad. 1080p-s filmel 10 pec mire le bírom a diavetítést lőni. Most egy Core2Duo 3 GHz-es procim van alaplapi gagyi videokarival. És láss csodát a Full HD 1080p-s filmek is csak 15-25%-osra terhelik ki a magokat! A filmek persze szaggatás mentesen futnak, van úgy, hogy minden más mellett.
Szerintem minden lehetséges okot leírtam így láttatlanba.

Szia,

Köszi a választ, elnézést, ideig hanyagoltam a HTPC-t.
Egy laptopról volt szó, 1 magos 3.0Ghz Intel P4 asztali procival. 1GB RAM ha jól rémlik és 32MB videokártya :kiraly:
Nem kínzom tovább, elhatároztam, befejezem végre a HTPC gépet. Ház és alaplap már rég megvannak, de mindig valami közbejött.

Nem tudom eldönteni milyen proci legyen benne. Két jelölt van, kb azonos árban.
Íme:

AMD Athlon64 X2 7850 Black Edition Boxed
- processzor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 7750 Black Edition
- órajel: 2,8 GHz
- 1800 MHz
- foglalat: AM2+
- L2 cache: 1024KB
- L3 cache: 2048kb
- Dual Core
- támogatás: AMD64, Cool'n'Quiet, Extended 3DNow!, MMX, NX-bit, SSE, SSE2, SSE3, SSE4a
- fogyasztás: max. 95 W
- dobozos (ventilátorral)

AMD Athlon X2 5050e AM2 45W Boxed
- processzor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5050e
- működési frekvencia: 2,6 GHz
- 1000 MHz
- foglalat: AM2
- L2 cache: 1024KB
- Dual Core
- támogatás: AMD-V, Cool'n'Quiet, Extended 3DNow!, MMX, NX-bit, SSE, SSE2, SSE3
- fogyasztás: max. 45 W
- dobozos (ventilátorral)

Az előbbi szimpatikusabbnak tűnik, de nekem ezek az adatok már szinte semmit se mondanak az órajelet és fogyasztást leszámítva. FullHD mkv-ra kell Windows alatt, vagy XBMC Live-hoz.

Milyen RAM-ot javasoltok az AMD-hez, ha már szó volt róla, hogy kényes rá. 2x1GB DDRII 800Mhz ezt terveztem.
Még az is kérdéses, hogy egyáltalán mi fér be a házba, mert elég alacsony :lol!:

Rediscover music

Téper
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 3

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: Téper »

Laptop (Dell inspiron 1525n MediaCenter, intel GM965/GL960 chipset) HDMI kimenetét szeretném TV-re kötni. Ez eddig nem is lenne bonyolult, a porblémát az okozza, hogy a laptopon Linux van.
Nyitottam egy új topicot erre, a Szoftver kategóriában...

Téper
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: Téper »

Üdv!

Laptop (Dell inspiron 1525n MediaCenter, intel GM965/GL960 chipset) HDMI kimenetét szeretném TV-re kötni. Ez eddig nem is lenne bonyolult, a porblémát az okozza, hogy a laptopon Linux van.

Tudna ebben valaki segíteni?

Jelenleg ott tartok, hogy ha összedugom a HDMI-HDMI kábellel őket, és újraindítom az X.org-t, akkor megjelenik az LCD tartalma (a tükrözés miatt 1024×768 pixeles felbontásban).

Az xrandr paranccsal be tudom konfigurálni a felbontásokat, de ekkor egyetlen "screen" lesz a két kijelzőn. (Ez az xrandr limitációja: videoeszközönként csak 1 "screen"-t enged meg.) Az elsődleges kimenet pedig a TV lesz, azaz ott jelennek meg a panelek és az ikonok is.

Azt szeretném elérni, hogy az elsődleges kijelző mindig a beépített LCD legyen, függetlenül a HDMI, vagy egyéb csatlakozástól... (Van még VGA, és S-Video is.)

Ernest
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: Ernest »

Hali Mindenki!
Én is beálltam a HTPC táborba. Még nagyon az elején vagyok. Most rakom össze a gépemet, ami a következő: Zotac Atom N330 lap, ez egy dual procis Aton, Nvidia ION-nal, HDMI-vel. Modecom feel 202 házban, slim DVD-vel, WD 1TB green vinyóval.
A kérdéseim a következők:
XP vagy W7 RC? milyen szoftvereket rakjak fel? HD filmlejátszónak , downloader-nek,zenelejátszó swmelyiknek van a legszebb hangja? Én MP3-mat nem hallgatok, inkább minőségre fogok menni,
torrentezés azt mivel? távir? igaz , hogy kinéztem egy drága dolgot is hozzá még: Logitech DiNovo mini
http://www.logitech.com/index.cfm/keybo ... 8&cl=hu,hu
ha ez lenne akkor az iMon mini az felesleges?
Segítségeteket előre is kösz.

U.I.:olvasgattam már egyébként a fórumot, de elég nagy a fejemben a zavar.
Plazmák : Panasonic TH42PZ-8, TH42PA-20 , Projektor:Sony HS50, motoros vászonnal, Player: Denon3910, Recorder:Panasonic DMR-RH52 , Receiver: Marantz SR7300, Végfokok: 5 monoblokk:2db Marantz MA700 - Frontokra,3 db MA500 center+surroundra, Hangfalak: Von Schweikert VR4 JRII Klipsch Epic CF-4, RC-35, RS-35, Kábel : Monster M Biwire, Kácsa komponens 15m, HDMI 15m....stb

DieHard
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: DieHard »

üdv, ide is beirom a problámám:

kitoltam pc képét nvidia karcsiról dualview módba. hdmi-s erõsitõn keresztül projektorra. tökéletes. erõsitõ kikapcsol, majd visszakapcsol, de már a dualview mód nem választható. csak a clone meg a horizontális, és vertikális mód. van rá valami megoldás?

lotka
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 2

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: lotka »

A Power DVD közvetlenül hozzáfér a hangkártya digitális kimenetéhez és a DD 5.1-et kiküldi rá.A legtöbb hankártya driver-e nem támogatja a DD 5.1-es kódolást. Lássuk be, ez nem az igazi megoldás.
Power DVD-nél működik, meg a DivX-es filmek egy részénél (ha jól emlékszem a MediaPlayerClassic-ban
van szintén egy ilyen lehetőség), de pl.: mi van, ha mp3-at akarok hallgatni, illetve DivX-es
filmet akarok nézni aminek Mp3 a hangja, na meg mi van a teljes rendszer
hangjával beleértve a játékokat is. Jó, persze HTPC-n nem játszik az ember, de zenét még
hallgathat. Ebben az esetben a hangkártya kiadja a digitális jelet a digit vagy optikai kimeneten,
de csak sztereóban. Ilyenkor lehet kapcsolgatni az erölködőt, hogy konvertálja át a kapott sztereó jelet
mind az 5 hangszóróra, hogy ne csak a két első szóljon. Már ha van ilyen funkció rajta. Az enyémen van,
de macárás állandóan állítgatni. A korrekt megoldás az, ha a hankártya önnállóan tudja pl.: a DD 5.1-et. Így mindig szólni fog mind az 5 hangszóró + a bass.

A sima AC3 codec is tudja ezt ha bepipálod az AC3/DTS Pass-through opciót és ilyenkor egy sima windows media player-nél is simán átviszi a hangot.

Az meg hogy az erősítőn kell-e átkapcsolni ha nem DD vagy DTS a jel vagy sem szerintem csak "lustaság" kérdése. Én spec jobban bízom a hm-erősítőm téralkotásában mint egy win-es szoftveres átalakításon.
Vagy pl. nem tudom hogy erősítőkön ez mennyire alap dolog, nekem egy H/K 235-ös vasam van, és ott alapból úgy van hogy ha DD vagy DTS jelet kap akkor azt felismeri és dekódolja, de ha más, mondjuk sztereó jel jön akkor alapértelmezetten a legutóbb beállított hangzásra (pl.: dolby-pro-logic II, dts-neo6, logic7, 5ch sztereo, sima sztereo stb. stb.) kapcsol át! Így még átkapcsolgatni se kell. -> szerintem ez a korrekt megoldás :foto:

Illetve a hangkártya hiába tudná mondjuk a DD 5.1-et, ha arra egy sima mp3-at küldenél az akkor se lenne DD5.1-es!! Csak szoftveresen tudnád felkonvertálni sokcsatornásra, de nem 5.1-re! azaz nem lenne térhangzás, csak minden csatornán szólna valami.

Mondjuk én magamból indultam ki :kiraly: -> valahogy nem szeretek sztereo zenét sokcsatornásan hallgatni, ha sztereo akkor azt ált. sztereoban hallgatom, de ha esetleg mégis sokcsatornásan akarom (vagy buli van és szóljon mind :kiraly: ) akkor én mindig az erősítőn váltok hangzást és nem szoftveresen állítom.

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 277

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: st81 »

de macárás állandóan állítgatni. A korrekt megoldás az, ha a hankártya önnállóan tudja pl.: a DD 5.1-et. Így mindig szólni
A Dolby Digital (AC3) vagy akár a DTS jogdíjas termék, így egy szokványos hangkártya ritkán fog az optikai kimenetére valamilyen módon előállított 5.1 hangzást (hardveresen) bekódolni.
5.1 kódolt jel csak akkor jelenik meg a digitális kimeneten, ha a hangkártya "átengedi" a lejátszó szoftver által küldött jelfolyamot.

A játékosoknak erre találták ki azokat a hangkarikat (pl. az enyémben is van), amelyek DD Live-ot ill. DTS Interactive-ot tudnak. Ezek a "mezei" sztereóból real-time kódolással DD vagy DTS adatfolyamot csinálnak (Így a játék is 5.1-es).
Japán vonal: Accuphase, Denon
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold

NZoli
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: NZoli »

de macárás állandóan állítgatni. A korrekt megoldás az, ha a hankártya önnállóan tudja pl.: a DD 5.1-et. Így mindig szólni
A Dolby Digital (AC3) vagy akár a DTS jogdíjas termék, így egy szokványos hangkártya ritkán fog az optikai kimenetére valamilyen módon előállított 5.1 hangzást (hardveresen) bekódolni.
5.1 kódolt jel csak akkor jelenik meg a digitális kimeneten, ha a hangkártya "átengedi" a lejátszó szoftver által küldött jelfolyamot.
Hang: Yamaha RX-V371, KX-580, Acoustic Research S50, S20, SC2, Sub 30A
Kép: Samsung LE40ES6100, LE32D551, ASUS O!Play HDP-R1, UPC HD-DVR

berci
Isten Hozott! :)

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: berci »

Ne haragudj, de szerintem ez így nagyon-nagy butaság! Mármint az adott helyzetben! Ugyanis teljesen mindegy hogy mit ismer a hangkártya és mit nem (itt most a DD szabványra gondolok amit írtál), ha digitális kimenetről van szó!!! Ugyanis pont az a lényeg, hogy digitális kimeneten küldi ki a jelet és majd az erősítő fogja dekódolni! Ha az erősítőben van DD dekóder és ha 5.1-es az erősítő (ebben egészen biztos vagyok, mert kötelező szabvány) akkor működnie kell! - Van egy-két régi erősítő amiben nincs DTS, de DD szerintem mindegyikben van.

Ho-hó.... bocsi-bocsi!!
Neked is igazad van, ezt elismerem. A válaszom tényleg nem volt elég fullos és kimerítő.
Most nyílvánvaló, hogy írhattam volna válaszként a témában 10-15 oldalt is. De minek.
Az igaz, hogy annál a hangkarinál is ki lehet csikarni az 5.1-es DD-t amelyik a leggagyibb,
és alapból nem támogatja, de viszont van digitális kimenete.
A Power DVD közvetlenül hozzáfér a hangkártya digitális kimenetéhez és a DD 5.1-et kiküldi rá.
A legtöbb hankártya driver-e nem támogatja a DD 5.1-es kódolást. Lássuk be, ez nem az igazi megoldás.
Power DVD-nél működik, meg a DivX-es filmek egy részénél (ha jól emlékszem a MediaPlayerClassic-ban
van szintén egy ilyen lehetőség), de pl.: mi van, ha mp3-at akarok hallgatni, illetve DivX-es
filmet akarok nézni aminek Mp3 a hangja, na meg mi van a teljes rendszer
hangjával beleértve a játékokat is. Jó, persze HTPC-n nem játszik az ember, de zenét még
hallgathat. Ebben az esetben a hangkártya kiadja a digitális jelet a digit vagy optikai kimeneten,
de csak sztereóban. Ilyenkor lehet kapcsolgatni az erölködőt, hogy konvertálja át a kapott sztereó jelet
mind az 5 hangszóróra, hogy ne csak a két első szóljon. Már ha van ilyen funkció rajta. Az enyémen van,
de macárás állandóan állítgatni. A korrekt megoldás az, ha a hankártya önnállóan tudja pl.: a DD 5.1-et. Így mindig szólni fog mind az 5 hangszóró + a bass.
Na ,.. én csak ezt akartam ebből az egészből kihozni.

lotka
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Htpc (Home Theatre PC)

...A 2.0-át szépen viszi, viszont mikor 5.1-re állítom (windows xp-t használok), akkor a következőképp alakul a dolog a hangbeállításos tesztnél:center, front left, front right úgy szól ahogy kell, subwoofer nem szól, amikor rear left-nek kéne szólnia akkor a front left, rear left és rear right szól egyforma hangerővel, amikor rear right-nek kéne szólnia akkor a front right, rear right és rear left szól egyforma hangerővel.

Illetve még egy:
Amit itt írsz, azzal az a gond, hogy itt megintcsak szoftveresen akarsz csatornakiosztás tesztet csinálni, ami nem a legjobb megoldás! Persze lehet hogy egy full-os SB-Audigy kártyánál még ez is frankón menne (vagy más jobb minőségű kártyán), de azért a realtek nem annyira "szuper". Hagyd a fenébe a szoftveres tesztet és tegyél be egy DVD-t, ha az erősítő felismeri, dekódolja és minden csatornát a megfelelő helyre tesz akkor hurrá! Ennyi, ne érdekeljen hogy a szoftveres teszt mit mond! Ha nem vagy biztos benne, hogy tényleg onnan hallod a hangot -abból a hangfalból- amiből jönnie kéne, akkor olyan teszt DVD-t hallgass amiben van ugyan ilyen hangfal "teszt", hogy jobb, bal stb (szerintem, itt a fórumon is volt valami hasonló letölteni való cucc amit utána ki lehetett írni DVD-re). Mert itt már nem szoftveresen fog a hangkártya gányolni, hanem az erősítő dolgozza majd fel a jelet, bontja csatornákra és küldi ki a megfelelőnek ítélt hangfal felé!

lotka
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Htpc (Home Theatre PC)

Kedves SANCA! Ahoz, hogy a kérdésedre és a problémádra választ adjak, először is ismerni kell a hifi audio és a PC-s audio 5.1 átviteli szabványait. Én sem vagyok egy nagy guru, de ezt már csak azért tudom, mert én is hasonló problémával küzdöttem és végigrágtam a témát. Csak nekem nem volt segítségem.
A kérdésedre a válasz: Az említett alaplapi hangkarival az 5.1 nem fog összejönni! A Hi-Fi technikában az 5.1-es hangot legalább dolby digital kódolással kell továbbítani. Persze már van ennél is jóval fejlettebb, de azt tudni kell, hogy a PC-s térhangzás teljesen külön utat jár a Hi-Fi technikától. Általában a PC-s hangkártyák nem tudják a dolby digital kódolást, ugyan is az a SONY bejegyzett védjegye, és licensz díjat kell utána fizetni. Természetesen létezik olyan hangkari amelyik támogatja az DD 5.1-et, de pont emiatt a licensz díj miatt ezeknek magasabb is az ára. Természetesen a Hi-Fi szabványok meg nem támogatják a PC-s 5.1-es kódolási eljárásokat. Úgy tudom, az ASUS-nak van ilyen hangkártyája, ez külsős, USB-s és támogatja a dolby digital 5.1-et. És természetesen van optikai és koaxiális kimenete is.

Ne haragudj, de szerintem ez így nagyon-nagy butaság! Mármint az adott helyzetben! Ugyanis teljesen mindegy hogy mit ismer a hangkártya és mit nem (itt most a DD szabványra gondolok amit írtál), ha digitális kimenetről van szó!!! Ugyanis pont az a lényeg, hogy digitális kimeneten küldi ki a jelet és majd az erősítő fogja dekódolni! Ha az erősítőben van DD dekóder és ha 5.1-es az erősítő (ebben egészen biztos vagyok, mert kötelező szabvány) akkor működnie kell! - Van egy-két régi erősítő amiben nincs DTS, de DD szerintem mindegyikben van.

Egy példa arra amit írtam:
Nekem a laptopomban egy realtek hangkártya van (ha jól emlékszem ALC886 de nem biztos) aminek van digitális kimenete! Összekötöttem a hm erősítőmmel úgy hogy egy olyan PowerDVD volt a gépemen ami még szoftveresen se támgatta a DTS-t (a hangkártya meg aztán végképp nem) mert amikor elindítottam csak fehér-zajt hallottam. Viszont amikor átkapcsoltam digit kimenetre, az erősítőn tőkéletesen megszólalt az 5.1-es DTS sáv! Felismerte, kijelzőn megjelent, hogy DTS 5.1 (mármint hogy DTS 2/2/1 .1 vagy valami ilyesmi, soha nem vettem a fáradtságot hogy rendesen megjegyezzem) Ugyanis ha digit kimeneten küldöd ki a jelet , akkor azzal a hangkártya semmit az ég világon nem csinál! Pont ez a lényeg! És azért írtam azt hogy jelet, mert nem hangot küldessz ki rajta hanem egy digitális jelet! Pl.: ha van egy FLAC vagy APE szám ami tökéletesen szól a gépeden mert fent van hozzá a megfelelő codec, ha ezt digit kábelen küldöd ki az erősítőnek az csak zúgni fog (fehér-zaj) mert nincs benne olyan decoder ami értelmezni tudná! - Ha valaki kipróbálja és mégis zenét hall, akkor nem jól állította be és nem digitálisan van összekötve a két eszköz! Ez főleg akkor fordulhat elő, ha ugyanaz a kimenet szoftverbeállítástól függően lehet analóg és digitális is! (és az hogy itt DTS-es példát írtam, az ugyanúgy megállja a helyét DD-vel is, csak gondoltam ez még szemléletesebb lesz)

Még egy SANCA-nak:
Az hogy nem tudod állítani a digitális kimenet hangerejét teljesen normális a fent leírtak miatt, mert ha tudnád állítani, az azt jelentené hogy a géped feldolgozza a jelet, értelmezi, dekódolja stb. ami nagy gáz lenne!

berci

Htpc (Home Theatre PC)

Hali, bocs, nem olvastam elore, a htpc-rol annyit tudok, hogy mi az. (egy mediara kielezett halk szamitogep szep dobozban) De nem kutakodok, tovabb, mig nem kapok valaszt erre: Meg lehet oldani, hogy a rendszer ugy mukodjon, mint pl. a popcorn, vagy egyeb mediatank-lejatszo? Azaz taviranyitoval, elegans menuvel, mindenfele startmenu es ikonok (esetleg windows), tovabba billentyuzet es eger nelkul? Ha igen, erre vannak programok, vagy esetleg htpc oprendszer? Elore is koszi!
Igen van MINDEN! :foto:
Amit kérdeztél az minden létezik. Egy kis pontosítással...
Olyan, hogy HTPC oprendszer olyan nincs. Ezt úgy hívják, hogy front end szoftver.
Ez gyakorlatilag egy teljes képernyős alkalmazás, direkt HTPC-re kitalálva.
Természetesen, hogy ez az egész tökéletesen működjön, ennek a front end szoftvernek összhangban kell lennie a távirányítóval.
Maga a szoftver önállóan nem létezik, a távirányító csomag része.
Bár vannak erre is próbálkozások, lásd NERO Home. Vicc az egész.
Ha magad építed a HTPC-d akkor én az IMON VFD -t ajánlom. Elég komoly
HTPC távirányító gyártó. Léteznek még más cégek is. Vannak olyan HTPC
házak, amikben benne van a vevő a kijelzővel és adnak hozzá távirányítót.
A legtöbb ezeknél is IMON licensz.
Nekem is ilyen van. Nagyon állat! :kiraly: Ja és a szoftverük full magyar nyelvű, és mindig napra kész!!
Itt van néhány link, nézz szét, hogy miket gyártanak (meg persze itthon mit lehet kapni).
A gyártó hivatalos oldala:
http://www.soundgraph.com/Eng_/main.aspx
Itt meg egy kis leírás magyarul:
http://www.ipon.hu/elemzesek/imon_tavir ... eruen/210/
Ha jó HTPC-t akarsz összerakni hosszútávra, ajánlom, hogy ne sporólj a gép erejével és a tápegység minőségével. Core 2 Duo proci alatt ne is gondolkozz!

berci

Htpc (Home Theatre PC)

Tegnap este mozizni próbáltam a laptopon. 720p film, először XBMC-vel és sokszor megakadt,
az smplayer-el jobbnak tűnt, de ez is gyakran elveszítette
a fonalat. XP SP3 alapon megy a gép. Minden más progi
le van lőve a háttérben, mégse bírja.

Bocs! Ez most egy kicsit hosszú lesz. De remélem tudok segíteni!
Ahhoz, hogy megtaláljuk a hiba okát, könnyebb lenne , ha leírnád a teljes rendszerkonfigod.
De szerintem nem a videókártya a ludas. Ha a processzorod csak 50%-os kiterheltségen fut és közben szaggat, akadozik a kép, annak két oka lehet.
Az egyik, és gyanítom ez a valódi ok, az, hogy ilyen jelenséget a duál processzoros gépek szoktak produkálni. Ez olyankor fordul elő, amikor csak az egyik magon fut a kódolás. Ennek viszont számos oka lehet. Most ezért is lenne jó pontosan tudni a konfigodat.
1; Ha a feladatkezelőben csak egy magot látsz a prociterhelésnél, holott kettő van, akkor egyszerű a probléma. Nincs feltelepítve a laptopod alaplapja, hiányoznak a driverek.
2; Ha látod mind a két magot külön-külön és az egyik ki van terhelve a másik pedig egyáltalán nem, akkor kodec problémád van. Gyakorlatilag majdnem, hogy független a lejátszótól. A VLC-player dolgozik belső kódekkel. Én MediaPlayer Classic-ot használok. Nálam is volt ilyen probléma, de letöltöttem egy frissebb kódekcsomagot, és mindjárt mind a két magot használta.
3; Most tételezzük fel, hogy mind a két mag egyszerre dolgozik 50%-on. Itt viszont már hardveres a probléma. Vagy a RAM beállításokkal van probléma, vagy a RAM-od eleve lassú. Az AMD procik elég hárklisak a RAM sebességére, az Intel C2D-nek szinte teljesen mindegy. Vagy a BIOS-ban van valami elállítva. De nem hinném, hogy ez a gond.
4; Most pedig tételezzük fel, hogy csak egyprocesszoros a géped. Hát ebben az esetben a HD anyag szaggatás mentes lejátszásától eleve el kell búcsúzni. 720p-t még néha akadozva, de játszik. De ez még nem magyarázat az 50%-os kiterheltségre.
Nekem volt egy ABIT N7-es alaplapom AMD Barton 3200+ procival, és 2x512 DDR400 RAM duálban hajtva, meg egy komolyabb GF 7700 videokari. Elég izmosnak gondoltam, egészen addig míg nem jött a HD anyag. 720p-s filmeknél a proci 100%-on van, de játsza, néha megakad. 1080p-s filmel 10 pec mire le bírom a diavetítést lőni. Most egy Core2Duo 3 GHz-es procim van alaplapi gagyi videokarival. És láss csodát a Full HD 1080p-s filmek is csak 15-25%-osra terhelik ki a magokat! A filmek persze szaggatás mentesen futnak, van úgy, hogy minden más mellett.
Szerintem minden lehetséges okot leírtam így láttatlanba.

berci

Htpc (Home Theatre PC)

Kedves SANCA!
Ahoz, hogy a kérdésedre és a problémádra választ adjak, először is ismerni kell a hifi audio és a PC-s audio 5.1 átviteli szabványait. Én sem vagyok egy nagy guru, de ezt már csak azért tudom, mert én is hasonló problémával küzdöttem és végigrágtam a témát. Csak nekem nem volt segítségem.
A kérdésedre a válasz: Az említett alaplapi hangkarival az 5.1 nem fog összejönni! A Hi-Fi technikában az 5.1-es hangot legalább dolby digital kódolással kell továbbítani. Persze már van ennél is jóval fejlettebb, de azt tudni kell, hogy a PC-s térhangzás teljesen külön utat jár a Hi-Fi technikától. Általában a PC-s hangkártyák nem tudják a dolby digital kódolást, ugyan is az a SONY bejegyzett védjegye, és licensz díjat kell utána fizetni. Természetesen létezik olyan hangkari amelyik támogatja az DD 5.1-et, de pont emiatt a licensz díj miatt ezeknek magasabb is az ára. Természetesen a Hi-Fi szabványok meg nem támogatják a PC-s 5.1-es kódolási eljárásokat. Úgy tudom, az ASUS-nak van ilyen hangkártyája, ez külsős, USB-s és támogatja a dolby digital 5.1-et. És természetesen van optikai és koaxiális kimenete is.

NZoli
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: NZoli »

Tegnap este mozizni próbáltam a laptopon. 720p film, először XBMC-vel és sokszor megakadt,
le van lőve a háttérben, mégse bírja.

A CPU mellett az egész rendszer, legfőképpen a videokártya (és driver) képességeit sem érdemes HD tartalmak lejátszásánál figyelmen kívül hagyni. A leírt jelenség arra utal, hogy a videokártya nem bírja fogadni és/vagy megjeleníteni a 720p-s tartalmat. Javíthat a helyzeten, ha további lejátszóprogramot is kipróbálsz, pl. a Media Player Classic HomeCinema-t a megfelelő beállításokkal (ne külső, hanem a saját kodekjeit használja stb.).
Hang: Yamaha RX-V371, KX-580, Acoustic Research S50, S20, SC2, Sub 30A
Kép: Samsung LE40ES6100, LE32D551, ASUS O!Play HDP-R1, UPC HD-DVR

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: Eqx »

Tegnap este mozizni próbáltam a laptopon.
720p film, először XBMC-vel és sokszor megakadt,
le van lőve a háttérben, mégse bírja. Kínomban már task manager-ben
beállítottam a prioritást magasra, aztán valósra és itt ért egy megelepetés.
Függetlenül attól, hogy mire állítottam, nem kapott többet a CPU-ból,
mint 50%. Max 51%. A fennmaradó 49-50% meg a rendszer üresjárata.
Ezt az XP műveli, vagy azért van így, mert laptop? Lehet ezen változtatni?
Szerintem elég lenne a CPU egy normális filmezéshez, csak meg kéne kapnia
a lejátszónak a kakaót.
Hogy lehet kilőni ezt az 50%-os korlátot?

Rediscover music

sanca

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: sanca »

Sziasztok!

A napokban vettem egy digitkoax(spdif) rca-rca kábelt, névszerint Profigold - PROA4801, hogy 5.1-es hangot küldjön a htpc az erősítőnek.
A htpc alaplapja: GIGABYTE GA-EP43-DS3LR, az erősítő pedig Philips MX5700D. Az alaplapon (integrált realtek ALC888) van digitkoax(spdif) out, az erősítőn pedig digitkoax(spdif) in, ezeket kötöttem össze a kábellel.
A 2.0-át szépen viszi, viszont mikor 5.1-re állítom (windows xp-t használok), akkor a következőképp alakul a dolog a hangbeállításos tesztnél:
center, front left, front right úgy szól ahogy kell, subwoofer nem szól, amikor rear left-nek kéne szólnia akkor a front left, rear left és rear right szól egyforma hangerővel, amikor rear right-nek kéne szólnia akkor a front right, rear right és rear left szól egyforma hangerővel.

Mitől lehet ez?
1) túl gagyi az intergrált realtek digitkoax(spdif) kimenete, és ezért nem tudja átadni a hangot 5.1-ben
2) az erősítő nem tudja fogadni 5.1-ben a spdif hangot, kicsit régi darab, pedig van rajta spdif be/ki. Egyébként ez az erősítő dvdlejátszó is egyben, ott tökéletesen müködik az 5.1
3) rossz a kábel - nem túl valószínű
4) valami beállítás, mondjuk már mindent kirpóbáltam

Én az 1)-re tippelek, de hátha valaki találkozott már ilyennel, és meg tudja mondani tutira hogy mi idézi elő ezt a jelenséget. Ha az 1) az akkor az Asus Xonar DX hangkártyát néztem ki, az csak átviszi az 5.1-et remélem.
Ja, és még egy furcsa dolog: a hangerő beállításoknál(playback control) az spdif szürke, és így nem engedi állítani a hangerejét, a főhangerőt(playback) pedig hiába állítom, nem változik a hangerő, viszont némításra mindkettő reagál.

Kicsit hosszú lett, bocsi
Köszi, Sanca

st81
V.I.P.
V.I.P.

Htpc (Home Theatre PC)

No, lehetséges, hogy megvan a probléma.Ha minden igaz, akkor nem koax van rajta, hanem optikai és ilyen csati kell hozzá.

Hoppala
Hát igen, nem mindegy, hogy opti vagy koax.

arn
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 177

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: arn »

HTPC építés: legyen olcsó, hatékony, halk

szami
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Htpc (Home Theatre PC)

Hozzászólás Szerző: szami »

vagy ilyen

szami
V.I.P.
V.I.P.

Htpc (Home Theatre PC)

No, lehetséges, hogy megvan a probléma.
Ha minden igaz, akkor nem koax van rajta, hanem optikai és ilyen csati kell hozzá.

szami
V.I.P.
V.I.P.

Htpc (Home Theatre PC)

ok. Köszi. Megpróbáltam, de semmi. Nem jön ki jel. Beállítottam az spdif-et alapértelmezett kimenetnek, az átalakítón dugtam az egyikbe, meg a másikba is, próbáltam több lejátszóval. Semmi.

Pedig mikor alapértelmezetté teszem a digitális kimenetet elhallgatnak a hangszórók és elvileg menne is ki jel, csak az erősítőn nem mozdul semmi.

st81
V.I.P.
V.I.P.

Htpc (Home Theatre PC)

És egy koax digit kábel:

st81
V.I.P.
V.I.P.

Htpc (Home Theatre PC)

Nincs bekötés. Az átalakítót bedugod a hangkártya spdif kimenetében. Az átalakító másik végébe megy a koax kábel. A koax másik fele meg az erősítőd koax digit bementébe.
Ilyen átalakító kell (ebből van olyan is, aminek csak egy kivezetése van, de az eredmény szempontjából mindegy):

szami
V.I.P.
V.I.P.

Htpc (Home Theatre PC)

Ide írok, mert jobb helyet nem találtam. A problémám a következő: Asus laptopomon van SPDIF kimenet, a fejhallgató kimeneten jönne elvileg. Milyen kábel kell ide? Hogy a frányában tudom kicsalni az 5.1-es hangot? Már egy néhány variációt kipróbáltam, nem működöttl. Még egy van: L+R összekötve, és az árnyékolás a másik ág. Segítsetek!   
Szoftveres beállításokkal tisztában vagyok, amúgy Vista-t használok.
Előre is köszi a segítséget. 

Kell egy 3,5-ről rca-ra átalakító, meg egy sima koax kábel.

Ok. Ez tiszta sor. A bekötést nem tudom.
A jack-nak melyik lábát kell bekötni és hova az RCA-n?

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”