Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Csatlakoztatás

Marc71
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: Marc71 »

Már csak azt szeretném megtudni, a scart csatinak melyik lába adja a "power on" vagy "AV chanel on" jelet, mert rém idegesítő, hogyha bekapcsolom a DVD játékost, máris "ugrik" a tv ON, vagy vált át AV-re... Pedig én csak mp3-at akarok hallgatni

De ez hallottam probléma a DVD felvevők esetében is, mert éjjel a timerben van egy felvenni való, a tv meg stand by-on van, akkor elég vicces a tévére ébredni ilyenkor

Szóval ha ezt is tudnád, megköszönném! Bár biztos volt ez már vhol téma, csak nem nagyon van kedvem utánturkálni sokszáz fórumbejegyzést....

jswilly
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: jswilly »

Persze ez végleges megoldás... nincs "undo" Nyilván kulturáltabb megoldás a leforrasztás/vágás ha még kellhet a scart másként is bekötve.

Valójában a kábel ettől minden feladatra alkalmas marad, talán csak két VHS videó között nem lehet vele oda-vissza másolni (egy irányban igen!), célszerű azért megjelölni a módosított végén a dugót, ezt kell mindig a "cél"-készülékbe dugni.

Marc71
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

Ja és ergo-nak válaszolva, szóval igencsak használ a lábkikötés, ahogy lenttebb is vázoltam. A módja pedig a köv. volt: Szétszedhető a kábel, de akkora "dzsumbuj" sűrűség volt ott a csatinál, hogy inkább egy tűhegyes kis csípőfogóval megszorítva a 19es lábat simán kicsavartam. Nagyon nem is kellett óvatoskodnom, simán kijött (kitört) a többi csati mellett minden gond nélkül. Tehát még a magamfajta anti-műszerész is simán megoldja
Persze ez végleges megoldás... nincs "undo"
Nyilván kulturáltabb megoldás a leforrasztás/vágás ha még kellhet a scart másként is bekötve.

Marc71
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

Szóval télleg kösz a 19es tippet! (ezt azért jó tudni, jól jöhet, ha nincs a közelben jó kábel és zavaros a kép)

Ja, biztos volt róla szó, de tök jó lenne, ha valaki ismertetné a SCART lábak funkcióját pontosan, mert lehet ha másnál is hasonló gond van akkor más lábak "célszerűsítése" is segíthet!

Marc71
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

Azaz, több kábelnek is egy a vége: RÖVID (a célnak legmegfelelőbb hossz) VASTAG (jó árnyékolás) MINŐSÉGI TŰS (aranyozott csati ha lehet és szálanként árnyékolt a borításon belül) KÁBEL kell...

Tudom, ez benne van a "házimozicsatlakozás" közehelyszótárában (kb. 2 oldal 3as bekezédés ) de személyesen meg kell tapasztalni

Marc71
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

És láss, csodát, minden frankó, semmi szellemkép, semmi zavar... Hát ennyit a kábelről. Mindenesetre vettem egy másik tescos tucatkábelt, kemény 249 forintért. Na azon majd holnap kiveszem a jó lábat.
Pontosan ezt írtam, ha jó minőségű (és rövid!) a kábel akkor nem lesz probléma...

Pontosan ezért döntöttem én is, hogy "rááldozom" ezt a pénzt - és nyugdíjazom az ezer éve meglevő kitudjamilyen scartomat - a kábelre. Ettől függetlenül "kicsavartam" a 19es lábát szegénynek - az olcsó tucatkábelnek - és valóban nagy volt az előrelépés. Megszűnt a zavaró szellemkép, bár még mindig vmi zavarja (kis képremegés ha nagyon közelről nézem). Szóval még így is sokkal jobb a szálanként árnyékolt aranyozott cucc, na persze a másik ráadásul kétszer olyan hosszú is. Az aranyozottnak meg nem volt szívem kitekerni a lábát, de lehet hogy akkor még szebb lenne? Bár szemre most már semmi zavarót nem látok... szóval thx a közreműködést

jswilly
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

És láss, csodát, minden frankó, semmi szellemkép, semmi zavar... Hát ennyit a kábelről. Mindenesetre vettem egy másik tescos tucatkábelt, kemény 249 forintért. Na azon majd holnap kiveszem a jó lábat.
Pontosan ezt írtam, ha jó minőségű (és rövid!) a kábel akkor nem lesz probléma...

Marc71
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

No, közben megoldottam a problémát... Az az igazság, hogy elbalf*szkodtam a jelenlegi scart-kábelem, mert persze hogy nem a 19-es lábat vettem ki . Pont a tükrös szomszédját... Na ezen felbuzdulva mérgemben vettem egy 2000 Ft-os (ez volt a legjobb hirtelen elérhető) 1 méteres kábelt. Aranyozott csatis, szálanként (csatlakozó tűként) árnyékolt, vastag védőborítású (kétszer olyan vastag mint az eddigiek, elég nehezen is hajlik) Scart összekötőt. (meglepő, hogy Tesco-márkacsomagolású, lenygel gyártmány - csak ilyen, meg 700 Ft-os Hama volt, fele ilyen vastag )

jswilly
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

Csak mondom, az az érdekes, mindezt még az AV erősítőm megvétele előtt nem csinálta, vagy nem vettem ennyire észre.
Valószínűleg akkor rövidebb volt a jel útja. Mint már írtam, egy jó minőségű, max. 1,5 méteres kábel esetén a jelenség (bár fennáll!) nem észlelhető. Az erősítő bekötésével még egy kábel került a jelútba, így már láthatóvá vált a probléma. De ha közvetlenül a tv-nél megszüntetjük akkor lényegtelen a további kábelek és berendezések száma.

jswilly
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

Ja, egy ilyen "lábkikötés" bonyolult művelet? Nem vagyok vmi nagy forrasztópákamen Mindegy nekiállok.

Ha a SCART-dugó szétszedhető akkor egyszerűen vágd le a 19-es tüskére forrasztott vezetéket, szigeteld le és kész - még páka se kell hozzá! Ha nem szétszedhető a dugó (sajnos sok ilyen is kapható) akkor meg lehet próbálni az érintkezőt egy hegyes csőrös fogóval hajtogatással kitörni... Vigyázz a többi érintkezőre!

Sok szerencsét!

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 670

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Ja, egy ilyen "lábkikötés" bonyolult mu˝velet? Nem vagyok vmi nagy forrasztópákamen
Mindegy nekiállok.

számolj be kérlek az eredményrôl!

(persze, ha nem égeted el az ujjaid és tudsz majd írni )
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Marc71
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

Sokáig azt hittem hogy csak az én ősi Panasonic tv-m csinálja ezt, de mint látható, mások is...

Tehát a 19-es lábat kell kikötni, a tv-be menő dugóból!

Remek, köszi. Most már én is erre tippelek, főleg, hogy kipróbáltam gusson megoldását, és akkor valóbvan nem volt szellemkép, bár már annyira betege vagyok a dolognak, hogy ebben az esetben a dvd képe "mögött" pedig "halványan" a hangyákat láttam háborúzni
Uhogy valóban, az utoljára nézett (av - átkapcsolás előtti) csatorna jele szellemeskedik át... Csak mondom, az az érdekes, mindezt még az AV erősítőm megvétele előtt nem csinálta, vagy nem vettem ennyire észre.

Ja, egy ilyen "lábkikötés" bonyolult művelet? Nem vagyok vmi nagy forrasztópákamen
Mindegy nekiállok.

jswilly
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

Sokáig azt hittem hogy csak az én ősi Panasonic tv-m csinálja ezt, de mint látható, mások is...

Tehát a 19-es lábat kell kikötni, a tv-be menő dugóból!

jswilly
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Csatlakoztatás

A végleges és tökéletes megoldás: A SCART tv-be menő dugójából kell kikötni a 19-es lábat (video out). Ezzel a probléma végérvényesen megszűnik, a SCART-kábel továbbra is minden feledatra alkalmas marad (célszerű megjelölni a tv-be menő dugót egy későbbi átkábelezés stb. esetére).
Magyarázat: amikor a tv külső jelforrásra kapcsol, a tunerje továbbra is működik, veszi az utoljára beállított csatorna jelét és a SCART video-kimenetén ezt ki is adja. Az átlagos minőségű (főleg hosszabb) SCART-kábeleken ez a jel "rászór" a műsorforrásról érkező jelre és szellemképszerű problémát okoz.
Alternatív megoldás: nagyon jó minőségű, erenként árnyékolt, max. 1,5 m hosszú kábel alkalmazása.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Sziasztok! 
A DVD-GYIK-ból:
" Az analóg színkülönbséges kimenet pontos megnevezése YPbPr és nem YCbCr (amely digitális, nem analóg)."

Ezek szerint, ha a TV-men a komponens csatikhoz így van felírva, hogy Y, Pb/Cb, Pr/Cr, akkor az azt jelenti, h ugyan azokon a bemeneteken analóg és digitális jelet is fogad?

Mert akkor hurrá!

Ugyanaz a csatlakozó lenne analóg is digitális is?
Milyen csati az?
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

tinca
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: tinca »

Sziasztok!

A DVD-GYIK-ból:
" Az analóg színkülönbséges kimenet pontos megnevezése YPbPr és nem YCbCr (amely digitális, nem analóg)."

Ezek szerint, ha a TV-men a komponens csatikhoz így van felírva, hogy Y, Pb/Cb, Pr/Cr, akkor az azt jelenti, h ugyan azokon a bemeneteken analóg és digitális jelet is fogad?

Mert akkor hurrá!
TV: Toshiba 32WL66P; DVD: Pio 433H

gusson
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: gusson »

ugyannezt = ugyanezt

TV: Panasonic TH-42PV80PA; Blu-ray/konzol: Sony PS3 Slim; Médialejátszó: Apple TV 1080p (3. gen.); Erősítő: Harman/Kardon AVR 230; Hangdoboz: polkaudio RTi6

gusson
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: gusson »

... Jöttek a bajok.Az AV csatornán (TV) a DVD képe érdekes. "Áthallatszik" valaminek a kép zaja, valami csatornáé lehet. függőleges csíkok halványan futnak. annyira nem látszik, de "érezni", közelről meg azért látszik is.  ...

Nekem ugyannezt produkálja a konfigom scart/rgb bemeneten, s-video-n ez a jelenség nincs. (A háttérben a tv tunerje által vett kép néhány kontúrja látható halványan. Próbáld ki, ha csatornát váltasz a tv-n, megváltozik a "háttérképed". Innen jött az ötlet annak idején.)

Nálam a megoldás a következő:
A tv-t behangoltam egy amúgy nem használt programhelyen egy semmit sem sugárzó frekvenciára, magyarul csak a zaj (hangyák háborúja) látszik.
Amikor scart/rgb csatlakozón keresztül nézek DVD-t, akkor erre a programhelyre kapcsolom a tv-t.
A "háttérkép" csak az a statikus zaj, azaz szemmel semmi sem látható.

TV: Panasonic TH-42PV80PA; Blu-ray/konzol: Sony PS3 Slim; Médialejátszó: Apple TV 1080p (3. gen.); Erősítő: Harman/Kardon AVR 230; Hangdoboz: polkaudio RTi6

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 670

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: GTomi »

mármint hogy a video hang az AV-be és a az AV -bemenő tévéhang valamint a videon keresztül érkező RF jel kavarhat be a tv-bemeneteineél... Így összehurkolódik valami, a közös pont a video és az AV. Talán még megoldható lenne egy antenna jel elosztóval, ami kettérakná a jelet a tv/video előtt. Bár így meg nem tudnám nézni a videot RF-en... ehh. Scart meg már nem jut neki... Esetleg akkor komponensen bekötöm 3 rca-val. Na mindegy, legózok még
vegyél egy scart elosztót, hozzá pedig egy scart-videó átalakítót(tudod állítani, out vagy in), ami meg bele az erőlködőbe, innen mehet a hang.

itthon a tvben 1 scart csati van + elosztó, abba bele a videó+dvd, ill. a fent emlitett s-v elosztó a hang miatt.
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Vendég

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Hm. Az AV ki van hagyva a képátvietlből... (macska meg fel van mászva... ) Most is két scart megy a tévébe, csak az egyik a hang kimenet, a másik a dvd-kép be. A video-ról nem jó a hang, mert ha tévézek, és csatornát váltok, akkor a video-t is kell váltani, ez meg "macerás". A videot meg nem akarom folyton nézni a tv-n, mert jobb szeretem a tv csatikat, a tévének ugyanis rengeteg szolgáltatása van, (text, navilight, "műsorkalauz", időzítő, stb.) amiket így tudok igazán kihasználni.
Egyébként húzogattam, valszleg a video lehet a ludas, mármint hogy a video hang az AV-be és a az AV -bemenő tévéhang valamint a videon keresztül érkező RF jel kavarhat be a tv-bemeneteineél... Így összehurkolódik valami, a közös pont a video és az AV. Talán még megoldható lenne egy antenna jel elosztóval, ami kettérakná a jelet a tv/video előtt. Bár így meg nem tudnám nézni a videot RF-en... ehh. Scart meg már nem jut neki... Esetleg akkor komponensen bekötöm 3 rca-val. Na mindegy, legózok még

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Csatlakoztatás

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Bocs, megint... Szóval teszteltem, ha a video-t dugom be a DVD-helyére a scart-ra a dvd-t meg nem (minden más kötés marad) akkor is ilyen a kép. Sőt, ha a videot az s-video bemenetre dugom (ilyenkor is marad minden kötés) akkor is ez van. 
Azért kérek tanácsot, mert minden a falon van, és rengeteg idő mig kisakkozom a kötéseket, és hátha valami goru tudja a megoldást.

Mindenesetre persze végig fogok menni a "láncolaton"...

A tévébe 2 scart menjen, az AV1-be a DVD-ről, az AV2-be a videóról.
Az AV erősítőt teljesen hagyd ki a képátvitelből.
Szerintem a tévé hangját ne a füleskimenetről vedd le, ha ki akarod hangosítani a tévéadást, a videó tunerjét használd erre a célra.
A problémád oka kettős lehet:
1. Valóban interferálhat a sok ki- és bemenő jel.
2. A tévére kötött sok kábel - hiába az árnyékolás -, zajt vesz fel a környezetből.
Nálam is jelentkezett ez utóbbi jelenség, a tévé minden csatlakozójára (2 scart és 3 RCA) rá volt kötve valami. Ahogy húzogattam ki a kábeleket, úgy tisztult a kép.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

Vendég

Csatlakoztatás

Bocs, megint... Szóval teszteltem, ha a video-t dugom be a DVD-helyére a scart-ra a dvd-t meg nem (minden más kötés marad) akkor is ilyen a kép. Sőt, ha a videot az s-video bemenetre dugom (ilyenkor is marad minden kötés) akkor is ez van.

Azért kérek tanácsot, mert minden a falon van, és rengeteg idő mig kisakkozom a kötéseket, és hátha valami goru tudja a megoldást.

Mindenesetre persze végig fogok menni a "láncolaton"...

Vendég

Csatlakoztatás

Ja és a legérdekesebbet kifelejtettem!

Amikor a lent leírt (AV erősítős) összekötés esete forog fenn, ha dvd-t kapcsolk, bejön ugye a zavarosabb kép. Ekkor a tévén az AV csatiról visszaváltok sima csatornára, a DVD (AV csati) képe "futkározik" rajta. Hm... Szóval a dvd-n látott kép kisebb kockákban vagy mi... nem tudom jól leírni... Addig, míg el nem váltok egy csatornát, onnantól oké már a tévé. Azaz ha rögtön av csatornáról váltok, a csati hangja szól, de a képén a dvd képe futkozik. Míg nem váltok megint.
Hát. ez van.

Vendég

Csatlakoztatás

izé, pacific DVD-m, ez lemaradt

Vendég

Csatlakoztatás

Sziasztok. Lenne egy gondom, valszelg kábel. (remélem...) Van egy Thomson 16:9-es tévém meg egy Pacific márkájú (nem nevet! angol, régen pár éve best buy volt )
Amíg nem volt házimozi erősítőm, simán scart - scart-al volt összedugva a tévével, a dvd játékos analóg hangja meg egy rca-val egy sony stereo erősítőbe ment. És minden szép és jó volt.
Beszereztem kedvezményesen egy Kenwood KRF-V5070 -es AV erősítőt.

Amíg nem volt AV-m
- DVD hang: rca analóg az erősítőbe
- DVD kép Scart - TV
- TV hang fejhallgató ki - erősítő
- VHS hang: rca - erősítő
- VHS kép RF hangolva
- antenna út: fal - VHS - VHS RF out - TV RF in

AV erősítővel:
Namost. A tévén 2 scart van meg egy video csati.
- A DVD-t nyilván egy koax-al összekötöttem az AV-el. (hang)
- A DVD-t scart/rgb-n a tévével. (kép)
- A tévét a másik scart (ki/be) -on egy scart-rca átalakítón az AV-be analóg (tv hang)
- Az antenna útja pedig VHS rf in aztán VHS rf out-ból a tévé rf in-be.
- VHS (sztereó) hang pedig VHS rca audio out az AV egyik analóg in-be (VHS sztereó hang) (mer' már nem maradt scart, rf-en pedig mono a hangja a videónak)
- VHS kép pedig RF-en keresztül behangolva a tévén (nyilván nem a legjobb, de amennyit videózok, ez oké rá)

Jöttek a bajok.
Az AV csatornán (TV) a DVD képe érdekes. "Áthallatszik" valaminek a kép zaja, valami csatornáé lehet. függőleges csíkok halványan futnak. annyira nem látszik, de "érezni", közelről meg azért látszik is.
Amit gyorsan kipróbáltam:
- kihúztam (CSAK) a tv-t az av-vel összekötő hangra használt scart-ot a másik aljzatból.
valami változott, kicsit jobb lett, de nem sokkal
- kihúztam most (CSAK) az antenna kábelt.
jobb lett, de most meg fura "remegés" és még mindig valami "áthallás" szerűség...
- kihúztam mindent, csak a dvd-tv scart maradt.
MINDEN TÖKÉLETES.

Ja, bármelyik SCART-ba dugdostam a dolgokat, ez van. (tehát ha megcserélem a dvd/be és tvhang/ki helyeket is.

Szóval mi lehet a baj, mert az AV vásárlása előtt nem volt ilyen gon, és nem túl stílusos kábeleket húzogatni minden dvd filmnézésekor...

Valami összehorkolódhat?

Ha van ötlet...

Ja és HAMA kábelek vannak. (tudom nem vájtfülű/szemű, de akkor sem lehetne ilyesmi)

hát, köszi

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”