Cseneles írta: ↑2025.09.25., csüt. 16:52
"Nem véletlenül kerül az egyik műszer 100K-ba, míg a másik 4 millába....."
Egy 100K-s Xrite Display Pro meg a Klein között mennyi mérhető különbség van ha ugyanahhoz a spektrometerhez van profilozva? 0,1-0,3dE?

A Klein egyetlen értékelhető előnye h nem kell trükközni a pontos mélyfekete mérésekhez, ez is csak a rutintalanooknak okoz némi fejtörést ha mérési tartományon kívül próbálnak mérni. Cserébe 3,9 millás töbletért. Irreális.
Szívesen résztvennék olyan teszten pár hozzáértő ismerősömmel ahol hozzáprofilozzuk a Jeti 2nm spektrohoz a lesajnált X-rite colorit aztán összevetjük a Kleinel. Vagy akát X-rite Spektrohoz profilozva a Display Pro-t és azt összevetni a Hightech Klein meg a Jetihez. Lenne ott meglepetés szerintem.

Vagy akár egy rendszerszintű összemérést HTPC madVR felprofilozás és beállítást követően 3Dlut/A-B műszer.
Linkeltem mar sokszor, nem megyek 100-adjára is bele.
A 10 nm-es xrite spectro es egy 2 nmes spectro kozott siman lehet deltae 4-6 a különbség, milliószor be lett bizonyitva. Nincs ezen semmi csoda, a felbontas a lényeg, ha nem tudja megmerni a spektrumot bukik minden... 10 nm-el nem tusz merni 2 nm-es csúcsot, de meg 5 nm-essel semy az is teved deltae 4et. Miant hogy ezerszer linkeltem.
Ezért van leirva az igényesebb teszt oldalakon is hogy, lezer projsktorokhoz, qd oled tvkhez, stb miért kell 2 nm felbontas.
És ezért van az hogy hiába van "beklaibralva" egy kijelzo, a szakavatott szem, de még Den is észreveszi hogy valami nem jo.
Filemeseknel is tipikus példa hogy van 2 vagy 3 db kijelzoje, hiába "kalibralja" mégis teljesen máshogy neznek ki kalubralas utan. Persze mert rosz a muszer. Es ekkor jon a koklerkedes ott is hogy szemre kezdik állítani a szinhomersekletet.
A legdurvabb az amikor vesznek egy fsi referencia monitort ami tokeletesen kalibralt a gyárból, az olcso monitort bekalibraljak olcso msuzerrel majd csodálkoznak hogy homlok egyenesen máshogy, neznek ki es balga módon az fsit kezdik utána állítani. Röhej.
Szoval felesleges újra leirnom mindent, linkelgetnem bármit is , mert láthatóan telejsen értelmetlen, amit nem értek ugyanis máskor a meresekre hivatkozol, de amikor nem allnak egalban az elképzeléseiddel akkor mar nem számít a mérés illetve hozza nem értő lesz kikiáltva egyből aki csinálta....
Hagyjuk....