Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 728

Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

"Egy egészséges társadalomban nem lenne kérdés, nem is vennénk észre, kinek milyen színű a bőre, haja, szeme, lábkörme, ezért nem zavarná a nézőket, melyik szerepet milyen színű színész játssza el"
Kérdem én, hogy a történelemhamisítás az egészségesebb? (lásd kép)
Simán várható, hogy Nelson Mandela-t egy kínai, de azon sem lepődnék meg, ha Hitlert egy inuit, neadjisten egy fekete fiúlány színész alakítaná hamarosan. Az emberiség története a faji, nemzeti, vallási különbségek konfliktusaitól hangos, szvsz a többségben kódolva van az emberi gyűlölet, ez nem fog megváltozni egyhamar. Gyűlölködő szülő, gyűlölködő gyermeket nevel.
Látható mindenhol a világon. Nekem is kicsúszik a számon a gyerek felé, hogy olyan a szobád mint a cigányoké. :D
Visszatérve a fekete-fehér felcserélésre, ha a régi fotók negatívjait nézik a készítők, nemszóltam.
:D
Ő itt Mikhail "Mishka" Fyodorovich
Screenshot_20250421_073919_Opera.jpg
Szerintem!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

stx írta:
2025.04.20., vas. 15:00
Itt egyáltalán nem a szereptévesztésekről, máshogy nevezzük dolgokról van szó. Egyszerűen arról, amit az átlagnormál emberre próbál ráerőltetni egy harsány kisebbség. A woke/gender/mifene ideólogiákról. Lehet erőlködni, de ne változtassuk már meg a meséket, történelmet és az én gondolkodásomat. Sajnos, ez mára már elégé a végletekig tolódik ki.
Szerintem minimum két(vagy több)élű érvelés erőszakos kisebbséget emlegetni a kérdésben annak tudatában, hogy a Föld lakosságának csupán 16 %-a fehérbőrű, kb ennyien vannak a feketék és sokkal többen, 60 % feletti arányban vannak az ázsiai származásúak, "vágottszeműek", sárga bőrűek. Anakin karakteréről érdekes lenne megkérdezni néhány ázsiai, vagy afroamerikai embert is. Nálunk ez persze nem pálya, a mienkhez hasonló vastagfalú buborékokban élő társadalmakban az idegengyűlölet, enyhébb szinten a bizalmatlanság és félelem az ismeretlentől erősebb a világ nagy (és egyre nagyobb) részén tapasztalható nyitottságnál. Mi sokkal hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy az egész világ olyan, mint az utca, ahol élünk. Egy egészséges társadalomban nem lenne kérdés, nem is vennénk észre, kinek milyen színű a bőre, haja, szeme, lábkörme, ezért nem zavarná a nézőket, melyik szerepet milyen színű színész játssza el. Amúgy nem érdekes a szín és a színész szavak rokonsága?

Morph írta:
2025.04.20., vas. 11:00
Egy újabb érthetetlen erőlködés a túl liberális hozzá(nem) értésből.
Nevezhetjük erőlködésnek, én inkább szándéknak hívnám. Engem is zavar az LMBTQ aránytalanul magas jelenléte a mai filmekben (mivel én is egy tradicionális, zárt társadalomban nőttem fel, ahol tiltott volt sokminden, ami máshol nem), néha el is tudja rontani a szórakozásomat, de talán hasonló mértékű reklamálásnak lenne helye azért is, hogy a filmipar egy évszázadon át nem merte megmutatni a valóságot, a témát felvető filmek, karakterek előfordulási aránya messze elmaradt a 8-10 %-os társadalmi gyakoriságtól, sok országban (sokáig nálunk is) teljesen tiltott volt. Két szélsőség, a teljes tiltás és a sulykolás közül én egyiket sem szeretném választani, pláne olyan alapon, hogy melyiket szoktuk meg.

Ha van némi szerencsénk, idővel beáll egy normális arányra a téma jelenléte, bár a művészvilág (és talán a filmet is ide sorolhatjuk még) mindig is hajlamos volt kisebbségeket, ritka (de nem tiltott) jelenségeket bemutatni, mert ezeket tartották érdekesnek. Bankrablóból, gengszterfőnökből, háborús hősből, vámpírból, pókemberből, vérfarkasból jóval többet láttunk a filmekben, mint ahányan valaha is léteztek, de ezért nem reklamált senki. Viszont a világ egyáltalán nem a normalitás és az egyensúly irányába halad jelenleg.

Mikor a fogyasztó (liberális) hozzá nem értéssel vádolja az alkotókat, az nekem nagyon hasonlít egy másik, HiFi nevezetű hobbiban évtizedek óta dúló viszályra, ami legalább ennyire értelmetlen és logikátlan. Feszültségek levezetésére rövid távon alkalmas, hosszabb távon viszont csak növeli a szarkupac magasságát és bűzét, meg a mindennapjaink szomorúságát.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Fekete Anakin...végül is úgy is fekete ruhában nyomul már később, no meg az erő SÖTÉT oldala.. :)

Azért Hófehérke karaktere olyan Nomen est omen-es...

Tudom írtad Tamás bátyát.

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 447
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

scaurus írta:
2025.04.20., vas. 14:12
Félreértés ne essék.
Én is teljesen értelmetlennek tartom a l'art pour l'art változtatásokat.

Pl. az HBO-féle Róma sorozatban Pullo miért legionarius, amikor tudjuk, hogy valóságban Pullo is centurio volt...
Pullo és Vorenus miért a XIII. légióban szolgálnak, amikor tudjuk, hogy a valóságban ma XI. légióban szolgáltatak...
Ezek sokkal durvább változtatások, mint egy fiktív karakter (érdektelen) bőrszíne.
(Ha a sztori megkíván egy legionarius szereplőt, akkor találjanak ki egy fiktív karaktert.)
Bizony, ne essék. Itt egyáltalán nem a szereptévesztésekről, máshogy nevezzük dolgokról van szó. Egyszerűen arról, amit az átlagnormál emberre próbál ráerőltetni egy harsány kisebbség. A woke/gender/mifene ideólogiákról. Lehet erőlködni, de ne változtassuk már meg a meséket, történelmet és az én gondolkodásomat. Sajnos, ez mára már elégé a végletekig tolódik ki.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 257

Hozzászólás Szerző: scaurus »

Félreértés ne essék.
Én is teljesen értelmetlennek tartom a l'art pour l'art változtatásokat.

Pl. az HBO-féle Róma sorozatban Pullo miért legionarius, amikor tudjuk, hogy valóságban Pullo is centurio volt...
Pullo és Vorenus miért a XIII. légióban szolgálnak, amikor tudjuk, hogy a valóságban ma XI. légióban szolgáltatak...
Ezek sokkal durvább változtatások, mint egy fiktív karakter (érdektelen) bőrszíne.
(Ha a sztori megkíván egy legionarius szereplőt, akkor találjanak ki egy fiktív karaktert.)

Ráadásul, a fiktív történeteknek végképp nem árt (kivéve, persze, ha a bőrszín a sztori fontos eleme, pl. Tamás bátya, ugye), ha többféle, egymásnak ellentmondó verziója is van.
Lásd, görög mitológia.
Istenem, lesz egy Harry Potter sorozat, amiben fekete lesz Piton (Snape).
Na, és?
Ha rohadt jó sorozat lesz, megtalálja a közönségét.

A Sandman sorozat se az olyan részletek miatt rossz, hogy a könyvtárost fehér férfiről néger nőre cserélték le.
A cselekmény szempontjából oly mindegy itt is a könyvtáros neme, bőrszíne.
(Ráadásul, a Sandman maga egy modern mitológia, pláne elviseli az eltérő verziókat.)

Ha újrakezdenék ("retcon") a Star Wars-t (ami igen csak ráférne), semmi gond nem lenne egy fekete Anakin Skywalker-rel, feltéve, hogy iszonyat jó sztorit, filmet kerítenek köré.

Ceterum censeo, az MCU-ban a világon semmi gond nem volt a fekete Nick Fury vagy a fekete Heimdall karakterekkel.

Tőlem, akár Harry Potter lehet fekete, Weasly ázsiai, Hermione inuit, csak, könyörgöm, egy JÓ filmet, sorozatot csináljanak (sztori, dramaturgia, dialógusok).
Hiába a parádés szereposztás, a hitvány adaptációt az sem menti meg.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1674

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Morph írta:
2025.04.20., vas. 11:00
Nyilván, megy a globális hőbörgés az új Perselus Piton (Severus Snape) szereposztáson is.
Nem mintha, egy fiktív karakternek nem lenne tök mindegy a bőrszíne (lásd Nick Fury).
Sajnos nem mindegy. OLyasmi ez, mintha a Star Wars-ban a fiatal Anakint egy néger gyerek játszotta volna. Túl ikonikus, és fontos, sokat muatatott karakter a Harry Potter univerzumban. Egy újabb érthetetlen erőlködés a túl liberális hozzá(nem) értésből. Aki soxor látta, nem képes be és elfogadni. Őrület.
Igen, tették mindezt úgy, hogy azzal kezdték az ígéreteket, hogy a könyvhöz hűbb lesz a sorozat, mint a filmek voltak. :rolleyes:

Morph
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 616

Hozzászólás Szerző: Morph »

Nyilván, megy a globális hőbörgés az új Perselus Piton (Severus Snape) szereposztáson is.
Nem mintha, egy fiktív karakternek nem lenne tök mindegy a bőrszíne (lásd Nick Fury).
Sajnos nem mindegy. OLyasmi ez, mintha a Star Wars-ban a fiatal Anakint egy néger gyerek játszotta volna. Túl ikonikus, és fontos, sokat muatatott karakter a Harry Potter univerzumban. Egy újabb érthetetlen erőlködés a túl liberális hozzá(nem) értésből. Aki soxor látta, nem képes be és elfogadni. Őrület.
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Nem mintha, Alan Rickman nem lett volna túl idős a szerephez, bármennyire jól ált neki.
(Piton 38 éves volt, amikor elhunyt.)

Ennek kapcsán jött szembe ez a kép az új Hófehérkéről, ránézésre, ha nem is ideális, azért egyáltalán nem "gáz".
ae579938-8491-46c5-b775-450b8d10c60f.jpeg
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Lemmy9.1 írta:
2025.04.17., csüt. 10:59
...
Ja, remek választás. :D
...
Mondjuk, a beszúrt kép meg a ló túlsó oldala.
Bárkiről ki lehet kockázni nagyon előnytelen pillanatot.

Még nem láttam, de gyanítom, hogy ha zseniálisan jó film lenne, senkit nem érdekelne, hogy nem hófehér a főszereplő bőrszíne.
Csak, amit eddig láttam Disney "élőszereplős" remake-et, hát, nem voltak túl jók.

Ahogy Schwarzenegger sem úgy nézett ki, mint Robert E. Howard által megírt Conan és mégsem zavart nagyon senkit, mert egyszerűen a vásznon működött.
(Valószínűleg Jason Momoa jobban hasonlított az irodalmi alapanyagra, csak az a film szimplán rossz volt, ezért nagyjából senki nem is emlékszik rá.)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3238

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Sound of freedom

https://m.imdb.com/title/tt7599146/

Gyermekkereskedelem, pedofilizmus.
Kemény film, igaz történet alapján.

Egy aberrált pedifilokat lebuktató ügynök (aki maga is több gyerekes családapa) belefásul, hogy bár sikeres a szakmájában, a gyerekek szinte sosem kerülnek elő, ezért magánakcióba elkezd. Nem nyugszik, amíg meg nem találja egy testvérpár másik tagját. Szintén apaként párszor összeszorult a gyomrom, és a szívem, pedig viszonylag finom film.
Csak a Marantz! :-D

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

stx írta:
2025.04.17., csüt. 10:47
Lemmy9.1 írta:
2025.04.17., csüt. 09:07
Nem ismerem a játékot, de ez a Last of us 2/1, nekem a Walking Dead kerítéses, kolóniás barátok közti, rétestészta érzést hozta.
Nem is bírtam csak a feléig.
Arról csak halkan írok, hogy ilyen taszító embert mint ez a lány/fiú főszereplő rég láttam. Elborzasztó és hibás szereplőválogatás történt vele kapcsolatban.
És a Hófehérkét még el sem kezdted. :D
Ja, remek választás. :D
Screenshot_20250417_105714_Opera.jpg
Screenshot_20250417_105714_Opera.jpg (33.14 KiB) Megtekintve 1107 alkalommal
Szerintem!

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 447
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

Lemmy9.1 írta:
Nem ismerem a játékot, de ez a Last of us 2/1, nekem a Walking Dead kerítéses, kolóniás barátok közti, rétestészta érzést hozta.
Arról csak halkan írok, hogy ilyen taszító embert mint ez a lány/fiú főszereplő rég láttam. Elborzasztó és hibás szereplőválogatás történt vele kapcsolatban.
És a Hófehérkét még el sem kezdted. :D

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2005

Hozzászólás Szerző: wittao »

Lemmy9.1 írta:
Valószínű a Trónok harca meghozta neki a hátszelet, és könnyebben odakerült ilyen szerepekhez. Érdekes, hogy az első évadban nekem csak szimplán fura volt kicsit, a másodikban pedig folyamatosan ez volt nekem is az érzésem, amit leírtál. Csak majdnem éreztem azt, hogy kapná el valamelyik gombazombi :)
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 429

Hozzászólás Szerző: kargidje »

kasumi írta:
2025.04.13., vas. 18:39
The Girl with the Needle
Original title: Pigen med nålen
2024

Ígéretesnek néz ki, kössz!

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Szerintem!

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Mickey 17

https://m.imdb.com/title/tt12299608/

Számomra egy tök szórakoztató film volt. Nem akarta magát komolyan venni, és ez nem is baj. Persze maga az alap ötlet komoly téma, és sok kérdést vet fel.
Mark Ruffalo zenitális az idióta szektavezér szerepében, Toni Collette jól egészítette ki, mint a felesége.
Robert Pattison pedig már rég levetkőzte a szomorú vámpír szerepét, én bírtam itt is, meg a legutóbbi filmjeiben is.

Bő 2 óra remek kikapcsolódást ad ez a szatíra.

Didi

https://m.imdb.com/title/tt30319503/

Na, ez már jóval komolyabb téma. Egy Amerikában élő koreai tinit követhetünk nyomon, aki felnőtté szeretne válni, vagy legalább is nagyfiúként viselkedni, de ez nem olyan könnyű, mind szeretné.
Nekem bejött a film, bár nagy tanulsága noncsen, mégis nagyon jól bemutatja ezt az életszakaszt, meg azt, hogy ott már 2008-ban a közösségi médiák hajnalán is mennyire ebben éltek a fiatalok.

The Last if Us - 2. évad I. rész.

Maga a film jól folytatja, de azért a meleg vonalat, most női oldalon teljesen felesleges volt ennyire erőltetni....

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 420

Hozzászólás Szerző: kasumi »

The Girl with the Needle
Original title: Pigen med nålen
2024

Az előzetes tökéletesen visszaadja a film hangulatát, így csak annyit írok, hogy erősen ajánlott.

youtu.be/Mo8VcGW7qvs
Újratervezés

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

:D
IMG-6f870c600f4afde41aa17ce31acea48d-V.jpg
IMG-6f870c600f4afde41aa17ce31acea48d-V.jpg (73.18 KiB) Megtekintve 1214 alkalommal

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Zombieland 2. – A második lövés (Zombieland: Double Tap)
[Netflix]

Mégha régi is (2019), de végre egy szórakoztató film.
Különösen úgy, hogy egyébként a zombi téma engem alapból taszít.

Bár, a cselekmény még gyengébb, mint az 1. részben, ugyanakkor, amit 2021.-ben az 1. részről írtam, erre is igaz: "a karakterek, a színészek, a sajátos humor viszont elviszik a hátukon..."

Az új karakterek is viccesek, különösen Madison, a nem túl okos Barbie baba.

Van stáblista alatti és utáni jelenet.

Ha valakinek eddig kimaradt, ajánlom.

Hogyan írjunk szerelmet (The Rewrite)
[tévé]

Romantikus vígjáték, főszerepben Hugh Grant és Marisa Tomei.

A kiindulópont elcsépelt, de attól még lehetne jó (családilag, szakmailag szétcsúszott nagyvárosi menő arc vidékre vonul).
A karakterek szokásosak, Hugh Grant szövegei viccesek.

Viszont a fránya forgatókönyv és dramaturgia megbicsaklik, nagyon gyengék.
Ami azért egyrészt furcsa, mert Hollywoodban már van bőven tapasztalat ilyen filmekkel kapcsolatban, másrészt valahol ironikus, mert a főhős karakter egy Oscar-díjas forgatókönyvíró...

Ki vagy, Doki (Dr. Who)
[Disney+]

Korábban nem láttam még belőle semmit.
Az évadok számozása kicsit kaotikus.
1963-1989 között lement 26 évad (season)
2005.-ben újra indították, a számozás újraindult, azóta kijött 15 sorozat (series).
DE
A műsor átkerült a Disney+-ra, a 14. és 15. sorozatot marketing okokból Season One es Two néven reklámozzák...

Mindenesetre a 14. sorozat (Season One) első epizódját megtekintettem.
Borzasztó volt, debil történet, taszító karakterek.
El nem tudom képzelni, hogy ki a célközönség, mert gyerekmesének is kevés, ugyanakkor, gyerekek számára ijesztő lehet.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Hosszú motorozás, új évad!
Apple TV, május 9.
Az eddigieket imádtam.
https://youtu.be/gyu1UAtbwAo?si=IhueDW2RmCSnuY8Z
Szerintem!

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Kiváló cikk és remek megemlékezés, így a 40. születésnapján.

Szerintem is minden idők egyik legjobb filmje. Kicsik és nagyok is egyaránt élvezik, kortalan, 100x is újra nézhető, vicces, okos, jó karakterek, és még némi mondanivalója is van.

https://365nap365film.blog.hu/2025/04/0 ... the_future

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 429

Hozzászólás Szerző: kargidje »

Nálam inkább ilyesmi, ha vígjáték:
Dirty Rotten Scoundrels 1988 /A Riviéra vadorzói/
https://www.imdb.com/title/tt0095031/

Nem erőltetett, nem túljátszott, nem irreálisan ostoba, helyzetpoénok ... nem véletlenül örök klasszikus. :smile53:

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Apaci72 írta:
2025.04.04., pén. 10:44
Ha tényleg vicces filmeket szeretnék, akkor például ilyeneket nézek:

Örök darab... ;peace;
Egyetértek.

Louis de Funès az én ízlésemnek gyakran "sok", pl. a bugyuta csendőr filmeket fiatalon sem értettem, mármint, hogy mi a vicces bennük.

De, a Jákob rabbi szenzációs, bármikor, bárhányszor újranézős.

Apaci72
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 126

Hozzászólás Szerző: Apaci72 »

Ha tényleg vicces filmeket szeretnék, akkor például ilyeneket nézek:
JRK.jpg
JRK.jpg (62.45 KiB) Megtekintve 1478 alkalommal
Örök darab... ;peace;
PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Hydra/Power-R - Kontaset

Ebri
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: Ebri »

Szerintem nem feltétlenül az alánevetés léte vagy hiánya miatt lesz egy film jó vagy nem jó, én nézek sitcomokat is, de a fent felsorolt filmeket is nagyrészt szeretem (bár mindegyikben vannak túltolt részek, de a nem túltoltak kárpótolnak érte bőven). Ami nálam nem nagyon jön be az a buták vagyunk és ez milyen vicces (Dubm és Dumber, Haver hol a kocsim, stb.) meg az altesti és primitív poénok egy szint felett, pl. Borat. (Utóbbi filmekben kb. engem egyező érdeklődésű ismerőseimnek tetszett, szóval lehet kilógok a sorból.)

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”