stx írta: ↑2025.04.20., vas. 15:00
Itt egyáltalán nem a szereptévesztésekről, máshogy nevezzük dolgokról van szó. Egyszerűen arról, amit az átlagnormál emberre próbál ráerőltetni egy harsány kisebbség. A woke/gender/mifene ideólogiákról. Lehet erőlködni, de ne változtassuk már meg a meséket, történelmet és az én gondolkodásomat. Sajnos, ez mára már elégé a végletekig tolódik ki.
Szerintem minimum két(vagy több)élű érvelés erőszakos kisebbséget emlegetni a kérdésben annak tudatában, hogy a Föld lakosságának csupán 16 %-a fehérbőrű, kb ennyien vannak a feketék és sokkal többen, 60 % feletti arányban vannak az ázsiai származásúak, "vágottszeműek", sárga bőrűek. Anakin karakteréről érdekes lenne megkérdezni néhány ázsiai, vagy afroamerikai embert is. Nálunk ez persze nem pálya, a mienkhez hasonló vastagfalú buborékokban élő társadalmakban az idegengyűlölet, enyhébb szinten a bizalmatlanság és félelem az ismeretlentől erősebb a világ nagy (és egyre nagyobb) részén tapasztalható nyitottságnál. Mi sokkal hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy az egész világ olyan, mint az utca, ahol élünk. Egy egészséges társadalomban nem lenne kérdés, nem is vennénk észre, kinek milyen színű a bőre, haja, szeme, lábkörme, ezért nem zavarná a nézőket, melyik szerepet milyen színű színész játssza el. Amúgy nem érdekes a szín és a színész szavak rokonsága?
Morph írta: ↑2025.04.20., vas. 11:00
Egy újabb érthetetlen erőlködés a túl liberális hozzá(nem) értésből.
Nevezhetjük erőlködésnek, én inkább szándéknak hívnám. Engem is zavar az LMBTQ aránytalanul magas jelenléte a mai filmekben (mivel én is egy tradicionális, zárt társadalomban nőttem fel, ahol tiltott volt sokminden, ami máshol nem), néha el is tudja rontani a szórakozásomat, de talán hasonló mértékű reklamálásnak lenne helye azért is, hogy a filmipar egy évszázadon át nem merte megmutatni a valóságot, a témát felvető filmek, karakterek előfordulási aránya messze elmaradt a 8-10 %-os társadalmi gyakoriságtól, sok országban (sokáig nálunk is) teljesen tiltott volt. Két szélsőség, a teljes tiltás és a sulykolás közül én egyiket sem szeretném választani, pláne olyan alapon, hogy melyiket szoktuk meg.
Ha van némi szerencsénk, idővel beáll egy normális arányra a téma jelenléte, bár a művészvilág (és talán a filmet is ide sorolhatjuk még) mindig is hajlamos volt kisebbségeket, ritka (de nem tiltott) jelenségeket bemutatni, mert ezeket tartották érdekesnek. Bankrablóból, gengszterfőnökből, háborús hősből, vámpírból, pókemberből, vérfarkasból jóval többet láttunk a filmekben, mint ahányan valaha is léteztek, de ezért nem reklamált senki. Viszont a világ egyáltalán nem a normalitás és az egyensúly irányába halad jelenleg.
Mikor a fogyasztó (liberális) hozzá nem értéssel vádolja az alkotókat, az nekem nagyon hasonlít egy másik, HiFi nevezetű hobbiban évtizedek óta dúló viszályra, ami legalább ennyire értelmetlen és logikátlan. Feszültségek levezetésére rövid távon alkalmas, hosszabb távon viszont csak növeli a szarkupac magasságát és bűzét, meg a mindennapjaink szomorúságát.