Elég rég nem írtam ide, (megvan az oka), de most mégis kivételt tennék... a hét végén Vasvárra vitt az utam, az idei évben már azt hiszem harmadszor. Talán áprilisban voltam először, amikor a dirac ART-tal mértem be Tibi szobáját az átalakítás után. Aztán májusban, amikor is elvittem neki egy igényre szabott video processzor tulajdonságokkal felvértezett HTPC-t. Ez nagy kihívás volt nekem is, mert bizonyítani akartam, hogy egy IT-ben kevésbé jártás hobbista is meg tudja találni a számítását egy pc-ben és sallangmentesen tudja használni minden pozitívumával együtt a mindennapokban. Így közel 2 hónap távlatából azt lehet mondani, hogy sikerült. Jukebox felület, tonemapping funkció, DCI-P3 színtérre elkészített 3DLut, tabletről való teljes rendszer irányíthatóság, különböző scaling és processing funkciók, non linear stretch, ( ami csak az envy kiváltsága volt eddig... ) egyedi HDR processing, automata felirat letöltés, filmscannelés...azt hiszem sikerült egy nagyon jó forráskészüléket megalkotni, ami most már egy harmony távval is teljes mértékben távirányítható.
Ez volt a bevezetés...
most jöjjön egy kis beszámoló....
Cutler túra
A dátumot már jó előre lefixáltuk és a ránk váró feladatokat is definiáltuk...
2024.07.27 21:00
Egy hosszú, de hasznos napon vagyunk túl.
"Küzdeni mindig, feladni soha" lehetne a mai nap szlogenje. Már előre elterveztem, hogy mit hogyan és mivel párhuzamosan fogok elvégezni, mert tudtam, hogy sok minden jött össze egy napra... Igazából tisztában voltam vele, hogy a szombatom rá fog menni, de próbáltam összeszervezni a feladatokat, hogy sikerüljön magunknak időt nyernem.
Reggel 8-kor indultam Sopronkövesdről.
Tibivel már jó előre bekapcsoltattam a vetítőt, hogy mire megyek, be legyen melegedve. Gyors D65 beállítás következett és el is indítottam egy 3DLUT mérést a displaycal-lal, közel 900 patternnel. A lut készítése alatt felprogramoztam a harmony pc-s szoftverben a távirányítóra a funkciógombokat. Gondoltam ezzel is előbbre leszünk és elég lesz csak szinkronizálnom a hub-bal. 17 perc volt hátra a mközel 2 órás lutból, mire végeztem a harmony-val. Ekkor jött az első sokk. Elment a hálózat a moziban és a displaycal elvesztette a kapcsolatot a testpattern generátorral… fuck!!! Error... amire nem voltam felkészülve... Kezdhettem elölről a kalibrációt. Második alkalommal egy kicsivel kisebb mintát választottam és kikapcsoltam a projection design vetítőben a színteret. Gondoltam, úgy működik, mint nálam a JVC és kikapcsolt CMS mellett a vetítő natív tudását kapom.
1 óra elteltével bebizonyosodott, hogy nem így van. Elkészült a LUT, némileg beszűkült dci p3 színtérrel. Ez lett volna a kisebbik baj… A nagyobb, hogy a gammát sem sikerült jól kiszámolni, így 15-20%-ig csak 2-es gamma volt, ami még jobban kivilágosította a sötét jelenteket. Ha nem lennék olyan maximalista, amilyen, akkor hagyom így, mert nem biztos, hogy ezt bárki kiszúrta volna… engem viszont nem ilyen fából faragtak, úgyhogy elhatároztam, hogyha marad idő a nap végén, akkor csinálunk másik lut-ot. A kontrollt egyébként calman-nal végeztem. Sajnos hamar kiderült, hogy a 3Dlut nem lett tökéletes. De ezt elengedtem.
Átnyergeltünk a Dirac-ra és ahnaggal kezdtünk foglalkozni. Először rew-vel visszamértük a régi presetet, hogy lássam, miből indulunk ki, majd megkezdődött az érdemi munka. Felállítottuk a mérőműszert a sweet spot-ba, beállítottam a jelszinteket, majd megkezdtük a méréseket. 9 pontot mértem a Storm által javasolt mérési pontokban. Sallangmentesen ment a Storm, sehol nem kaptunk hibát. Szeretem, hogy konzekvensen, szinte mindig ugyanazokat a görbéket kapom. A Storm-Dirac házasság nagyon jól látszik. Nincsenek "légből kapott" eredmények. Szerintem 4-5 alkalommal biztosan mértem már itt, de sosem volt meglepetés. A kapott eredményekből aztán néhány presetet csináltam:
Dirac auto art, ez a preset az ART által javasolt filterezés nélkülözve bármilyen modifikációt
Dirac lin10 egy 10kHz-ig megtámogatott target, ahol kiküszöböltük a hangsugárzók meredek esését 8kHz felett, ami a nem tökéletes beforgatás miatt keletkezett
LFE boost, egy presetet, ami hozza a dirac auto art karakterisztikát megemelt LFE tartománnyal (2 dB-vel)
center boost, egy preset ami frekvenciamenetben azonosra állította be az LCR-t
valamint egy
center+lfe boost ami az előbbi kettő kombinációja volt.
Az összes presetet visszamértem rew-vel. A mérések alapján nekem már megvolt a favoritom. Nem árulok el titkot, a nap végére mindegyikünknek az általam preferált preset nyerte el maximálisan a tetszését. Dirac pipa
Ezután újra nekifutottunk a kalibrációnak. Most fordított sorrendben mentem. Calmannal megmértem, hogy melyik kapcsoló/menüpont milyen hatással van az F32-ben. Néhány próba után sikerült nagyon jó kiindulási alapot találnom a LUT-nak. Újabb egy óra elteltével (mialatt betoltunk egy szuper pizzát) megszületett a következő 3DLut mérés. A programból egyből generáltam egy gamma 2.2 és egy gamma 2.4 presetet. Mindkettőt betöltöttem a madvr-be, lehet majd tesztelgetni. Mivel a madVR DTM 2.0 gamma 2.2-re van optimalizálva, így borítékolhatnám a végeredményt. A lut egyébként harmadik nekifutásra szuper lett. Szinte tökéletes 2.2 és 2.4 gamma, irigylésre méltó RGB együttfutás, 91% dci p3 lefedettség és 1,4% dE eltérés Color Checkerrel a DCI-P3 színtérben. Mindezt cinema filter nélkül, mert ebben a vetítőben nincs extra filter. Ilyen F32-öt én még nem láttam. A nálam járt példányok 87-88%-ot tudtam maximum.
A mérések után, látva az eredményeket a LUT-ot jóvá hagytam, így a vetítő kalibrációját is elvégzettnek tekintettem.
Még egy pipa a TODO listen.
Még a felirat letöltés és a logitech harmony volt hátra.
A felirat gyorsan ment. Tibinek csináltunk egy opensubtitles regisztrációt, felprogramoztuk az mpc-be. Leteszteltük. Kicsit nyögve-nyelősen indult, de aztán meglett a tuti beállítás. Én itthon nem használom, így nem ment teljesen flottul… de végül minden úgy működik ahogy kell, hozza a korábbi dune kényelmét a felirat keresés és letöltés. Ez is pipa.
Aztán jött a fekete ló… a logitech itthon is megszopatott amikor pár évvel ezelőtt kezdtem vele... majd fél napom ment rá és végül véletlenül lett jó, úgy, hogy nem tudtam az okát… na, ez itt is így történt… kezdésnek a harmony hub elfelejtette a hálózatot, nem lehetett elérni.... lehetett újra konfigolni… majd a mozinézés makrót alapjairól kellett felépíteni a telefonos app segítségével, így eldobtam a délelőtti munkámat. Kicsit demoralizáló volt, de végül csak csak sikerült… Így 18:30 magasságában minden nyitott feladat megoldásra került. Hosszú volt és fárasztó, de jó volt látni a házigazda lelkesedését és örömét.
Ezután közel 1 óra demo következett. Nálam volt az irányítás, a harmony táv gond nélkül vette az akadályokat, mint ahogy Tibi rendszere is. Mind a kép, mind a hang baromi jó lett. Bár nem illik a "saját lovat" dícsérni...
A mélytartomány kiemelkedően jó lett, mint ahogy a 3d tér is. Csak ismételni tudom magam, a szoba elvesztette fizikai jellemzőit, és sokkal tágasabbnak hatott. Az effektek csak úgy cikáztak körülöttünk. Bloodshot, MadMax, Ambulance, 13 bengázi, matrix... és még sorolhatnám...
Nagyon tetszett, amit hallottam. Nincs túlzó mélytartomány, nagyon tiszta, sok részletet megmutat, pedig ezek "csak" levetett mozis hangsugárzók. A centerhang, a beszédérthetőség is klasszis. A basszus pedig nagyon ütös, úgy, hogy közben nem telepszik rá semmire. Gyors, pontos. Néhány jelenetet ellenőriztünk hitelesített dB mérővel. Óriási a dinamika. Nem egyszer belecsaptunk 115-120 dB-be anélkül, hogy bántó lett volna. Az avg kb 85-95 dB volt ezeknél a jeleneteknél. Ami még tetszett, hogy van tartalék a rendszerben. Hiába volt pl egy jelenetnél 120 dB csúcs... ha 2 dB-t emeltünk a Storm-on, akkor a csúcs is 2 dB-t nőtt.... ha 5 dB-t, akkor 5 dB-t nőtt.... wahnsinn mondaná a német...
Az elkövetkező időben lesz még mit tesztelnie Tibinek a megalkotott presetekkel, de szerintem kihoztuk, amit lehetett. Vagyis az én tudásom ennyire volt elegendő...
Azt viszont elmondhatom, hogy akárhányszor jövök, ez a szoba jobb és jobb tud lenni..
Gratulálok a házigazdának! Amit az elmúlt hónapokban véghez vitt és beleinvesztált a moziba, azelőtt le a kalappal.
Az új fotelek nagyon kényelmesek és minőségi hatást sugároznak. Egy percre sem éreztem magam kényelmetlenül bennük és a 2 motor ellenére is szuper pozíciót tudtam beállítani magamnak. És tényleg baromi kényelmesek. Az új vászon minősége és nagysága szintén nagy plusz pont. Igazi nagyképű lettél Tibi! A "faltól falig" kép kevés ember kiváltsága. A vászon által hozott extra élesség és fényerő pedig még egy fokkal emelte az eddig sem rossz képet. Megérte a belefektetett energia és a belefektett pénz. De ez a hobbi már csak ilyen.
Gratulálok még egyszer és köszönöm a lehetőséget.
Az ART előtt is le a kalappal. Ezzel a fejlesztéssel a Dirac feladta a leckét a konkurenciának. Mondom ezt Trinnov tulajként...
Ilyen LFE frekvencia menetet, lecsengési időt, amit az ART mindenféle külső segítség nélkül el tud érni, szerintem egyedülálló a piacon... (a grafikon simítás nélkül került bemutatásra)
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *