Többkörös időpont egyeztetés, betegség és más okok miatti lemondást követően tegnap végre eljutottunk ldg81 fórumtárshoz. A megbeszélt időponthoz képest késve, ami miatt ezúton is elnézést kérek, de 4 napos hosszú hétvége előtti Bp.-i forgalom sajnos hátrányosan befolyásolta a menetidőnket…
Látogatásunk célja többes volt – egyrészt személyesen találkozni újra, továbbá nagyon kíváncsi voltam a htpc és a madvr által nyújtott minőségre, a Christie fény erejére, nem utolsó sorban a Storm produkciójára.
Meglepett, hogy fórumtársunk mennyire elkötelezett a hobbi iránt, tudtam, hogy „komoly” a kapcsolata mozival, filmekkel, de rácsodálkoztam, hogy szinte a teljes ingatlant áthatja a mozihoz és filmekhez a kötődés – legyen szó relikviákról vagy más kapcsolódó gyűjteményről. Ez pedig nagyon tetszett és megalapozta a jó hangulatú együtt töltött időt!
A moziszoba kialakítása számomra kifejezetten letisztult, funkcionális és ideális is a vetítéshez. Olyan mint egy „igazi” kereskedelmi mozi. Csak kicsiben…
Belépéskor szinte csak a vásznat és foteleket látja a látogató. A rack szekrény is a szoba hátsó felében bújuk meg a sötétben, a fotelsor mögött. A faltól-falig AT vászon nagyon-nagyon meggyőző.
Megítélésem szerint a szoba fizikai átépítése kifejezetten jól sikerült.
Egy-egy ilyen látogatás során azt gondolom az összehasonlítás mindig megtörténik fejben a saját, megszokott vagy korábban hallott-látott rendszerekhez viszonyítva, nálam sem történt ez másként, de erről majd később.
Az eszközlista boncolgatásán tovább lépnék, mert ezt már leírták előttem, de azt kiemelem, hogy PROfesszionális minden eleme. A szó szoros és átvitt értelmében is
A Magyarországétól jelentősebb házi-mozis kultúrával bíró nemzetközi viszonylatban is bőven megállná a helyét szerintem.
A 320 cm széles scope AT vászon nekem kifejezetten tetsző volt, valahogy vonzza, megragadja a tekintetet. Nagyon jól sikerült belőni a függőleges elhelyezést is, szerintem pont ideális. A nézési távolság 3,2 m, ami 1:1 arányt jelent. Érdekes és nagyon nem mindegy, hogy mekkora képet nézünk 1:1 arány mellett – otthon 290 cm széles képet nézünk 2,9 m-ről, ami szintén 1:1 arány, de valahogy a fórumtársnál megélt méret nagyobb élményt nyújt.
Miután helyet foglaltunk jöttek a demo jelenetek sorban: Dungeons & Dragons, JW shotgun jelenet, Bloodshot, Devotion, Metallica, Hans Zimmer, Díva, Aquaman Italy jelenete, James Bond - No time to die, stb, stb.
A Christie által vetített kép pazar, van fényerő dögivel, amihez nagyon jó kontraszt is párosul, a képélesség a Barcohoz szokott szememnek is feltűnt pozitív értelemben. A bőrtónusok természetesek, a mozgásmegjelenítés kiváló. Hibát, kivetnivalót személy szerint nem láttam a képen. Kíváló. Pont.
A DCI-p3-ra kalibrált színtér szintén előny (ehhez kell a htpc, mint forrás), a nagyobb színtér és a fényerő még a páromnak is feltűnt!
A projektornak egy hátránya van/lehet: elhelyezése külön helyiséget követel, vagy kellően hosszú szobát, mert b@zi nagy, emiatt biztosan sokan nem tudnának ilyet a rendszerbe illeszteni, de akinek lehetősége van erre, annak bátran ajánlom, hogy nézzen meg egy ilyen komoly DLP projektort munka közben, mielőtt vásárol.
A külön szobában elhelyezés előnyökkel is jár ám: a moziszoba csendesebb tud lenni, emiatt alacsonyabb a floor-noise –ebből következően jobb a hangzás dinamikája, másrészt nem fűti az eszköz a szobát. No és persze mozisabb is az egész szoba, hogy egy kis nyíláson keresztül jut a fény a vászonra. A kereskedelmi mozikban sem lóg projektor a mennyezetről, ugye…
A Htpc-Madvr kombó engem meggyőzött, szinte biztos hogy ilyen irányba fogok fejleszteni/változtatni. Esetemben ennek a relevanciája: a htpc-nek köszönhetően kitudnám használni a projektor 2560*1080 natív felbontását.
A látottak alapján igen valószínű, hogy a vászonhoz is hozzá fogok nyúlni otthon – mind méretben, mind elhelyezésben.
Visszatérve ldg81 mozijára – a Storm processzor kvalitásaihoz azt gondolom nem fér kétség, engem az foglalkoztatott, hogy mekkora a különbség az Anthemhez képest.
A hang részletes, tiszta, dinamikus, jól pozícionált térben. A mozgó tárgyak, effektek tényleg olyanok, mintha a szobában mozognának. Különösen a Dungeons & Dragons jelenetnél jött ez elő, amikor a kavicsokból összeállt „kéz” mozgott – a sok kis kavics egymáshoz súrlódása hihetetlenül realisztikus volt, a kősárkány rombolása brutális erővel szabadult ránk a szobában.
Kiemelem a Storm mélykezelését – pozitív értelemben. Kicsit irigykedem is a sub tartomány által nyújtott élmény miatt. Erőlködés nélkül hozza a rendszer a ref hangerőt, úgy, hogy mellette – ha kell – a fotelt kirázza alólunk a 4 db 18” pro szub. Mindezt, úgy, hogy nem uralkodik el a mély a hangképen. Példás!
A Stormon beállított curve eltér az otthon, az Anthemen futótól, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy itt a magas tartománynak más a roll-offja, target curve-je.
Ennek a pozitív hozadéka az, hogy a ref hangerőt is kifejezetten kellemesnek éltük meg ldg81-nél, míg otthon a párom sokszor magasnak ítéli meg a hangerőt, holott ott többnyire közelében sem vagyunk a ref szintnek.
Talán az „élhetőbb” jelző a találó, ami most eszembe jut a Storm és a Pro K.C.S.-ek hangképéről.
Ilyen az amikor, torzítástól, kiemelésektől mentesen mozizunk.
Az Anthem ARC-ja a magas tartományt illetően korlátokba ütközik/ütközhet, nem mindegy, hogy milyen frekvenciáig engedjük dolgozni, mert a meghatározott, véges számú korrekciós lehetőség ebben a tartományban oszlik el. Megnéztem, az Anthem otthon most a beállítás lapján 5000 Hz-ig korrigál csak. Természetes nem mindegy az adott szoba akusztikája, miszerint az alsóbb tartományban milyen mértékű korrekció szükséges, mert simán lehet, hogy magasabb Hz érték is megadható az Anthemnek, ha az alacsonyabb frekvenciákon „rendben” van a szoba alapján a hangnyomásgörbe.
Félreértés ne essék, az gondolom az Anthem AVM60 ár-érték aránya kifejezetten erős még mindig, egyáltalán nincs szégyenkezni valója még manapság sem a többszörösébe kerülő Storm mellett.
Nagyon gyorsan elröppent a bő két óra amit ldg81-nél töltöttünk, szerintem hajnalig el lettünk volna a demókkal
Csak gratulálni tudok mind az átépítéshez, mind az eszközparkhoz, mind a rendszer által nyújtott eredményhez!
Köszönjük szépen a meghívást, a lehetőséget és a megértést az időpont módosításokat illetően! Jól éreztük magunkat és szívesen visszatérnénk még!
Barco Optix Cinemascope * Seymour CenterStage XD 120" 2.35:1 * Dune HD Pro 4K II * Anthem AVM60 * Emotiva xpa3 * LabGruppen PDX3000 * IMG Stageline STA2000D * Crown XLS1502 * 7.3.4 * JBL 3677 * JBL 8330 * Beckersound b1000x2, JBL4645B * Synology ds418j