Biztos, hogy mi is változunk.
Korábban (20-30 éve) jómagam is szélesebb merítéssel éltem, a kommersz filmek mellett mindenfélét próbáltam és sok tetszett is, élénken emlékszem pl. az
Eső előtt,
Lamerica c. opuszokra, Tornatore és Jarmusch filmjeire, jó, Lynch filmjei a
Dűne kivételével nem tetszettek, illetve Angelopoulostól az
Odüsszeusz tekintete már sok volt).
Az utóbbi időben inkább a kalandos, fantasztikus, misztikus, szuperhősös filmek vonzanak, bár ezek között kevés a jó és sok a rossz, de, egyszerűen, nem vagyok kíváncsi más nyomorára, elég nekem a sajátom, a mozitól azt várom, hogy varázsoljon el annyira, hogy tátott szájjal bámuljam a kijelzőt/vásznat, mint gyermekkoromban (lehet második gyermekkoromat élem).
Nagyon nagy szerepe van annak is, hogy ki, mikor találkozik egy filmmel, jópár klasszikust már felnőttkoromban láttam és egyáltalán nem tettszett.
Ilyen volt pl. az eredeti
Szárnyas fejvadász, a
Thelma és Louis, egyszerűen untam őket, az
Apokalipszis most,
Szelíd motorosok számomra nézhetetlen voltak.
De újranéztem néhány klasszikust is, pl. a
Keresztapa 1. részét, végtelenül unalmas és vontatott volt, a Tarkovszkij-féle
Solaris pedig egyenesen nézhetetlen (pedig, amikor először láttam kb. 25 éve, nagyon tetszett!), a cselekmény, a dramaturgia, a párbeszédek, a színészi játék rettenetes.
Merem állítani, hogy egy
Agymenők epizódban több színészmesterségbeli tudás van, mint az egész
Solarisban.
Azért talán még nem vagyok (teljesen) gomba, nagyon ritkán bepróbálok pl. egy-egy orosz vagy keleti (indiai, japán, koreai) opuszt is, jellemzően rettenetesek, de pl. a Netflix-en a
Stranger (vagy Secret Forest, magyarul Másképp gondolkozók) meglepően szórakoztató volt, most kezdem a 2. évadot.
Számomra az 55" tévé sztereó hangfal pár+mélynyomó kombóval elhozta a kánaánt, valahol itt van a valós igényem, amikor ez meglett, utána már, bőven a denevérpestis előtt ritkán jártam moziba, azóta pedig egyáltalán nem voltam.
Azt hiszem, 2019.-ben a
Skywalker kora volt az utolsó film, amit moziban láttam.
Egyébként meg, VÉLEMÉNYEM szerint, a filmnézés időpocsékolás, még ha jól is esik, de valójában oly mindegy, hogy ún. művészfilmet vagy ún. trash-t néz az ember, nem igazán van jelentősége.

Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek