Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10988
Kapcsolat:

Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A patinás Brit Filmakadémia 2022. évi, a legjobb filmhangnak járó BAFTA díját a Dűne nyerte, négy másik díjjal együtt. De Will Smith is kapott egyet a King Richard szerepért, szerintem teljesen indokoltan.

A díjazottak és jelöltek listája itt böngészhető.

Kép

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

RÉMÁLMOK SIKÁTORA/Nightmare Alley

Nem spoilerezek. Elég sok híres név van a filmben (Cate Blanchett, Mary Steenburgen, Bradley Cooper, Rooney Mara, Willem Dafoe és még néhány további közismert színész). A környezet is különleges, a nagy gazdasági világválság utáni kilábalás és a II. világháború eleje közé tehető egy vidéki szegény cirkuszban. Misztikus thrillernek írták, de igazából nem is misztikus, nem is thriller. A történet kissé vontatott (2 óra 20 perc a film) Az önmegvalósítás opportunista amerikai ideálját játssza Bradley Cooper, az ő alakítása elég hiteles, a többieké is, csak a többiek valahogy elvesznek a történetben. A filmbeli jelenetek nem B-kategóriásan vannak kidolgozva, szinte érzi az embert a 30-as évek végi szegénységet és kitörni akarást és az összetartást - ami ma már piszokul hiányzik a mai világból - ilyen formában.

Ha valaki egy múlt század eleji cirkusz világát akarja jobban megismerni, nem kifejezetten a feszes, lineáris akciófilmet vár, akkor nézze meg. Egyszer szerintem nézhető. A képi világ elég jól ki lett dolgozva, az atmos-ok is szólnak itt-ott a magyar szinkronnal is.
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1684

Hozzászólás Szerző: -KP- »

DeLorean írta:
2022.03.12., szomb. 19:17
Netflix és újra Ryan Reynolds!!!
The Adam Project

Aki viszont szeretne szórakozni - HAJRÁ!!! ;peace;
Egy kritikában az év filmjének írták, pedig csak március van!

ap.jpg
Tegnap megnéztem én is. A Free Guy-nál jobban tetszett, de túlzásokba azért nem kell esni. Egy tisztességes egyszer nézős iparosmunka. Nemhogy az év filmje cím, de még az év scifi-je cím is túlzás, pont azért mert még csak március van. Jócskán lesznek még azért szerintem jobb scifik is, pláne jobb filmek.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3276

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

DeLorean írta:
2022.03.13., vas. 15:21

Talán a következő nézésre érdemes film a The Batman. Remélem a hangja is jóóó lesz!
Eléggé tarol és jó kritikákat is kap. Na nem itt az AVX-en biztos, de az kit érdekel?
Várom már a kölcsönzési lehetőséget! ;peace;
Amikor első hírek jöttek róla, csak néztem, hogy WTF!?!?
De még az is lehet, hogy tényleg nagyon jó.
Hasonlóan éreztem az első Nolan felé Batman esetében is, aztán nemcsak minden idők legjobb szuperhős filmjeit készítette el, hanem minden idők az egyik legjobb film is lett a Sötét lovag.

Remélem most is meglep majd ez a film, mert azzal csak nyerünk.
Csak a Marantz! :-D

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 428

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Ozark - 4. évad
Erősen ajánlott, ahogy az ezt megelőző három is.

youtu.be/SB3xj2BKgHs
Újratervezés

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

DeLorean írta:
2022.03.13., vas. 17:00
A Szuperbola is azért volt jó!
Az se tegnap volt... :)

Nem bizony, de a képet ki kellett szednem, mielőtt a gugli bünteti a fórumot érte.Erre kérlek figyelj oda a jövőben.Kösz és üdv, tonee
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tonee73 2022.03.13., vas. 20:53-kor.
Ok: szerkesztés oka
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

Spiky03
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 197

Hozzászólás Szerző: Spiky03 »

DeLorean írta:
2022.03.13., vas. 15:21

Talán a következő nézésre érdemes film a The Batman. Remélem a hangja is jóóó lesz!
Eléggé tarol és jó kritikákat is kap. Na nem itt az AVX-en biztos, de az kit érdekel?
Várom már a kölcsönzési lehetőséget! ;peace;
Ha minden igaz április 19en érkezik majd az HBO Maxra.
Már én is várom! ;peace;
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect

djkoxi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 98

Hozzászólás Szerző: djkoxi »

Többször nézős lesz :D A NAS-on szinte csak ilyen filmek vannak, meg a vígjátékok.
A hanggal kapcsolatban a 7,8,9 Star Wars sem az igazi. Lehetne sokkal jobb! Sosem felejtem el a Jedi visszatér élményét a Corvin moziban 1984 körül. Később mikor 1997 körül megjelent hifi VHS-en, THX kép és hangminőségben (talán 2 e Ft volt darabja) a 3 SW epizód, sokszor újranéztem pro-logic hangrendszeren 4:3-as 28"-os Panasonic tv-n.
A Gladiátor csak dvd-n van meg, nekem annak a hangja is etalon! Több mint 20 éves film, akkor nem voltak lusták térben elhelyezni a hangokat?

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Akkor még a Katla-ról...

Szeretem a skandináv sorozatokat. Próbálom a történetet nem lelőni.

Nehezen, lassan érlelődik a történet, kb. annyira, amennyire a skandináv emberek megnyílnak egymás irányába. Itt magyar ember számára minden furcsa, a vulkáni hamu, az állattenyésztés, de az izlandiak fejlettségét mutatja, hogy egy ekkora településen (Magyarországon zsákfalunak hívnánk) minden (is) van, kórház, szálloda, élelmiszer-ellátás, sokan szuper terepjárókkal járnak (igaz mással ott nem is nagyon lehet). Megszokták már a vulkánkitörést, próbálnak ezzel együttélni . Ha valaki izlandi hétköznapokat szeretne látni és az ottani emberekkel ismerkedni, akkor neki találták ki a sorozatot. Az izlandi nyelv érdekes, a svédet nem értik oda-vissza. Viszont mindenki tud angolul.

A képi világ egyedi, különleges, fekete-fehérben is készíthették volna. A zene ott motoszkál a háttérben, de nem uralkodik a filmen. A sci-fi motívum minimális, mondhatni ritka kellék, nem ez a lényeg. Minden rész vége csigázza az embert, hogy akkor hogy tovább. A befejezés nyitva hagyja az utat egy következő évadnak, ahogy ezt kell is mostanában a bevételre/sikerre vágyó producereknek.

Az alapötlet egyedi, a környezet amiben játszódik különleges, mindenképpen ajánlott megnézni. Nem gyerekeknek való családi mozi...

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 736

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Megnéztem a Bloodshotot, hogy hátha.
Remek film, de nekem egy hanghiba volt kb a 20. percnél.
A háttérből szólt visszhangozva, valami ilyesmi, hogyaszongya: "apa ne horkolj, mert nem hallom a filmet." :D
Szerintem!

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 429

Hozzászólás Szerző: kargidje »

DeLorean írta:
The Adam Project
Amerikai sci-fi akciófilm!! Akinek csak a középső rész lenne fontos, inkább kerülje el! Nem kell megnézni azért, hogy bosszankodjatok! Aki Ryan Reynolds egybitest nem kedveli - az is kerülje el!
Halkan jegyzem meg, hogy egy másik szuperhős is szerepel benne, de nem nagy zöld izé most.
Szóval hendikeppel indul mindenképpen. :D

Aki viszont szeretne szórakozni - HAJRÁ!!! ;peace;
Megint a "teleszórtak egy filmet nagyobb nevekkel, hogy megnézzék" szitu?

djkoxi
Tényleg "Nincs visszaút" :D

djkoxi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 98

Hozzászólás Szerző: djkoxi »

DeLorean írta:
The Adam Project
Aki Ryan Reynolds egybitest nem kedveli - az is kerülje el!

ap.jpg
Nekem tetszenek Ryan Reynolds filmjei! ( ezt még nem láttam ) A szuperhősös filmeket is kedvelem és a Star Wars minden része 14 éves korom óta a kedvenceim között van. A vele kapcsolatos sorozatokat is örömmel nézem, pedig 54 éves leszek 1 hónap múlva. A vígjátékok is szórakoztatnak, Leslie Nielsen, Adam Sandler, Jim Carrey stb. Talán a dráma meg horror amit egyáltalán nem szeretek, ezért nem nézek ilyeneket.
Legutóbb a Van Helsing-et néztem meg, mert mostanában kevés a nekem tetsző felhozatal. Filmnézés közben nincsenek munkahelyi gondok, vírus, háború, gyermekeimmel kapcsolatos problémák.
Pl. Kingsman - A kezdetek film 130 perce alatt egyszer sem éreztem, hogy hosszú lenne, vagy vontatott, és az sem érdekelt, hogy nem felelt meg mindenben a történelemkönyvben leírtaknak. Nem akarok tanulni filmnézés alatt, sem megfejteni ez vagy az miért nem lehetséges.
Viszont az kifejezetten bosszant, hogy sok filmnél hatalmas költségvetés mellett sem tudják tökéletesre megcsinálni a hangkeverést. Miért?

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3276

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

DeLorean írta:
The Adam Project
Pont ma néztem meg.
Nem volt kidobott idő, szórakozásnak pont jó. De újra nézni nem fogom.
A Free Guy nekem jobban tetszett.
Csak a Marantz! :-D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

zx07 írta:
2022.03.12., szomb. 08:38
MÁTRIX Resurrections/Feltámadások
[...]
Egyszer mindenképpen megnézhető. Hogy egy év múlva elővegyem-e újra, az kérdéses…
Én úgy jártam vele néhány napja, hogy... elsőre az volt a gondolatom, hogy "ez most komoly?". Kb. Mátrix-paródiának tűnt...
Aztán kb 1 óra elmúltával kiderült, már világos volt, hogy ezt komolyan gondolták.
Keanu Reeves rettenetesen gyenge benne (soha nem volt nagyon erős, de ez...), és a többi színész is mintha nem lenne ott fejben. Az egész pedig nagyon erőltetett, "húzzunk le még egy pár bőrt a Mátrixról" feelingű volt.
Végül én nem tudtam végignézni. Kb. a feléig jutottam el. Ebben az is közrejátszott, hogy épp a Dűne (zseniális! Fantasztikus!) megnézése után voltam (másodjára, Dolby Visionnel és Atmos-szal még jobban tetszett...) a HBO Max-"tesztelési" iramban, és nagyon éjszakába nyúlt a Mátrix Feltámadások, már fáradt is voltam, ráadásul ezt tényleg nem szabad egy Dűne-színvonalú film után nézni (amit így, hogy már a könyvet is elolvastam, az elmúlt 10 év legjobb könyv-adaptációjának tartok, és minden idők 10 legjobbjában is benne van nálam), mert a minőségi kontraszt óriási.

HBO Max-on néztem tehát a Mátrix Feltámadásokat is, szintén DV képpel és Atmos hanggal, nálam az Atmos nem brillírozott ugyan (főleg a Dűne után, ami ebben is remekelt), de okés volt, és talán volt is hozzáadott értéke (fontos: nekem csak 5.1.2 kiépítésű Atmosom van, azon "kihívás" az Atmos hangsávoknak "hozzáadott érték"-et produkálni, de sok film teljesíti ezt a kihívást).

De erőt veszek magamon, és végignézem, főleg az utolsó előtti bekezdésed miatt.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Pakt/Paktum

A mai modern lengyel filmgyártás egy igen remek terméke, egy igazi dark noire. Sötét hangulatú, politikai összeesküvések műfaja. Oknyomozó újságírók matatnak a legmagasabb körökig vezető kakiban. Hullanak benne a szereplők, nem kiszámítható a történet, ami még izgalmasabbá teszi. Két évadja van, ami felfogható két külön történetnek, de azért vannak bennük átfedések. Bármelyik ország politikai életére áttehető a történet. Annyit megjegyeznék, hogy a főszereplő oknyomozó újságíró a valóságban már valószínű halott lenne…

Tetszett benne a színészi alakítás, kiváló az operatőri munka és a zene. Mindenképpen javasolt sorozat, nehéz otthagyni és várni a következő részre.

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

MÁTRIX Resurrections/Feltámadások

Nem lövöm le a történetet. Inkább próbálom összehasonlítani és beilleszteni az új Mátrixot a meglévő három mellé. Feeling-ben és történetben talán az elsőhöz áll közelebb, de lassabb a cselekmény, sokkal lassabb. 2 ór 20 perc körül van. A sok melankólikus részlet lelassítja a történetet. A filmbeli Mátrix-gépezet tényleg fejlődődött az előző érához képest. A színészeken - amellett, hogy jól tartják magukat - azért meglátszik az idő. Lassultak :) Vannak benne technikai újítások, mondjuk 20 év után illik is, hogy legyen. A CGI rendben van, a hangok rendben vannak, bár az Atmost nem hallottam túl sokszor csilingelni (lehet, hogy olyan változatot néztem, amiben nem is volt?). Történet-vezetést tekintve nem lettem volna az írók helyében, amikor felkérték őket a folytatásra. Nem minden színészi munka ütős benne. Minimális az újdonságokból eredő “aha”-érzés, leginkább a meglévő Mátrix-univerzum elemeit használták fel kicsit másképp.

Az első Mátrix megjelenése még a filozófusokat is vitákra bírta. Biblia idevágó fejezete miszerint “...Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színrõl-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem…” is érthetőbb magyarázatot kap a film után.

Egyszer mindenképpen megnézhető. Hogy egy év múlva elővegyem-e újra, az kérdéses…

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10988
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

ZolaBA írta:
2022.03.10., csüt. 04:40
Aszpirin írta:
2022.03.06., vas. 19:09
Katla (izlandi minisorozat) 8/10
Misztikus pszichothriller, a végén egy nagyon kevés sci-fi leütéssel.
Köszi az ajánlást! Megnéztem és nekem is tetszett, különleges hangulatú, végig leköt. Tipikusan olyan alkotás amiről lehetne beszélgetni. Számomra a hangulata és a karakterek jelentettek inkább értéket. Az alap ötlet ugyan érdekes és ötletes mégsem kerekedik ki, van egy kis logikátlanság érzés az emberben.
Pont annyi benne a furcsaság, amennyi magában Izlandban, szóval hitelesen mutatják be a helyszínt, környezetet, hangulatot (ha már izlandiak készítették). Nagy lendülettel kezdtem nézni, mert nagyon szeretem azt a szigetet és mindent, ami róla szól, de a 3. epizódnál meguntam.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Aszpirin írta:
2022.03.06., vas. 19:09
Katla (izlandi minisorozat) 8/10
Misztikus pszichothriller, a végén egy nagyon kevés sci-fi leütéssel.
Köszi az ajánlást! Megnéztem és nekem is tetszett, különleges hangulatú, végig leköt. Tipikusan olyan alkotás amiről lehetne beszélgetni. Számomra a hangulata és a karakterek jelentettek inkább értéket. Az alap ötlet ugyan érdekes és ötletes mégsem kerekedik ki, van egy kis logikátlanság érzés az emberben. Persze tudom, hogy megszokott filmes eszköz a néző fantáziájára bízni a dolgokat, én viszont inkább azt szeretem, ha adják az egész történetet, csak legfeljebb neked kell fejben összerakni.

Zene. Most komolyan mondod, hogy volt benne? :D Egyszerűen semmi, fel se tűnt.

Viszont ha már zene... múlt héten a "Valóság vagy álom" című szintén Netflixes sorozatot néztük. (Lengyel misztikus thriller) Amit úgy ajánlanék, hogy érdemes belenézni, ha leköt akkor folytatni, ha nem akkor elengedni, nagy veszteség nincs. Sorozat, első széria, ki tudja lesz-e folytatás, de legalább az a fajta aminél elfogadható ha az s01 vége a történet vége. Na de a zene! Modern, de olyan gyöngyszemeket találtak, amiért jár a pacsi. Vicces volt, miután néztük másnap reggel lányom mondja, hogy nem megy ki a fejéből a film zenéje ... addig én már rég rákerestem. Nem, nem linkelem be ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2125

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Aszpirin írta:
2022.03.09., szer. 20:23
Sikerült átváltanom valahogy a Telekomon keresztüli HBO GO regisztrációt HBO Max regisztrációvá (nem volt egyszerű művelet, még a Telekom ügyfélszolgáltatóját is fel kellett hívnom.
Az első benyomás: a kép- és hangminőség lenyűgöző, hatalmas előrelépés a HBO GO-hoz képest.
Most nézem a Dűnét Dolby Vision képpel, Atmos hanggal… odab.sz.
Elsőre, minőségre jobbnak tűnik, mint a Netflix. Még tanulmányozom a választékot.
Mindenesetre a HBO végre felnőtt a feladathoz, és nagyot dobott.
Én is tegnap élesítettem,és egy sony fhd tévén ugyan nem drasztikus a javulás,de azért érezhetően jobb és főleg stabilabb a képminőség a hbo go-hoz képest.Mondjuk még éppen csak kóstolgatom,egy két filmbe néztem bele,viszont elég sok tartalmat ír nagyfelbontású 4k-nak,ami biztos szuper,mint ahogyan a hang is,már ha ezt ki is tudjuk használni.
Még a végén be kell ruházzak egy jobb tévébe,na meg egyben egy házimozi kütyüre is. :D
A tartalom is bővült,ez is értékelendő.Hiányosságok még vannak,de majd kialakul ez is remélhetőleg.Pl egyelőre nem tudni hogy melyik szinkronos,feliratos,de lehet én nem jöttem még rá hogy hol nézzem ezt.
Kellett már ez,nagyon is.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 258

Hozzászólás Szerző: scaurus »

Aszpirin írta:
2022.03.09., szer. 20:23
Sikerült átváltanom valahogy a Telekomon keresztüli HBO GO regisztrációt HBO Max regisztrációvá
...
Nekem közvetlenül az HBO oldalon van előfizetésem.
A felhasználónév (azaz email cím) és jelszó párost nem ismerte fel, de az "elfelejtett jelszó" opcióval egyszerűen megoldódott a probléma. ;)
A végén még kénytelen leszek egy még nagyobb, 4k televízióba beruházni... gondolkodik.gif
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Sikerült átváltanom valahogy a Telekomon keresztüli HBO GO regisztrációt HBO Max regisztrációvá (nem volt egyszerű művelet, még a Telekom ügyfélszolgáltatóját is fel kellett hívnom.
Az első benyomás: a kép- és hangminőség lenyűgöző, hatalmas előrelépés a HBO GO-hoz képest.
Most nézem a Dűnét Dolby Vision képpel, Atmos hanggal… odab.sz.
Elsőre, minőségre jobbnak tűnik, mint a Netflix. Még tanulmányozom a választékot.
Mindenesetre a HBO végre felnőtt a feladathoz, és nagyot dobott.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 258

Hozzászólás Szerző: scaurus »

Aszpirin írta:
2022.03.09., szer. 16:47
...
2001 Űrodüsszeia: talán tudod, hogy ez nem egy regény adaptáció, vagyis nem a regényből született a film, hanem fordítva: a könyvet írta Clarke az egyébként általa írt forgatókönyvből.
...
Tetszik vagy sem a 2001 Űrodüsszeia, egyéni kérdés (a többségnek nem tetszik, de akinek igen, az általában rajong érte) a filmnek óriási szerepe van a scifi műfaj történetében, George Lucas pl. bevallotta, hogy a 2001 Űrodüsszeia képi világa akkora hatással volt rá, hogy ha nincs a 2001 Ürodüsszeia, akkor a Star Wars sem születik meg. Ami azért is érdekes, mert a Star Wars inkább egy űr-fantasy, mint hagyományos értelemben vett sci-fi, míg az Űrodüsszeia kemény (hard) sci-fi.
...
Miután már annyi filmről és sorozatról mondtál véleményt itt (megjegyzem: a kevesebb néha több, SZERINTEM :) ), még mindig nem tudtam csöppet sem közelebb kerülni ahhoz, hogy mi alapján tetszhet neked egy film vagy sem
...
Persze, tudom.
A.C.Clarke iránti rajongásom nem kopott meg, most is összegyűjtött novelláinak hangoskönyv verziójával próbálom angol szövegértésemet fejleszteni.

A 2001 megkerülhetetlen filmtörténeti alkotás.
Képi világa a mai napig lenyűgöző.
Magam is megnéztem azóta többször.
Az más kérdés, hogy teljes megértése megy-e háttér információk nélkül.
Mondjuk az ilyenek is segítséget jelenthetnek:
https://www.kubrick2001.com/

Lucasra sok minden hatott, bár, tudtommal sosem ismerte el, de, valószínűleg, a Valerian képregény nélkül is más lenne az Star Wars.
Lásd:
https://ectopolis.hu/kepregeny/a-kepreg ... -megtette/

Az SW jelenlegi formájában nemhogy űr-fantasy, hanem űr-szappanopera....

Érdekes, hogy azt írod, hogy sok filmről írtam.
Megnéztem a listámat, 2020-ban összesen 11 filmet, 2021-ben összesen 29 filmet láttam.
Sorozatokba belekezdek, de ha rövid időn belül nem fog meg benne valami (akármi, pl. hangulat, zene), akkor elkaszálom.
Így se győzöm azokat se, amiket szeretek vagy szeretnék, pl. a Stranger Things 3. évadát azóta se sikerült megnéznem.

Hogy mi tetszik vagy mi nem, nálam inkább érzelmi, hangulat kérdés.
Ahogy írtam, akármi megfog benne, egy jó karakter, egy színész alakítása, egy mellékszereplő, történet, zene, hangulat, miliő, akkor jó.
Nagyra értékelem, ha "átjön" a filmen, hogy egyszerűen szerették az alkotók, illetve azt is, ha valami mer magán nevetni, ezért is remek pl. a Cobra Kai, ez tetszett a Witcher 2. évadban, illetve ez tette elviselhetővé Az utolsó jediket (SZERINTEM, az utózmány trilógia egyetlen, valamennyire értékelhető darabja).

Sok mindent nem szeretek, de különösen utálom a nagyszabású, látványos, de lélektelen iparosmunkákat (pl. Trója, Nagy Sándor).

;) :D
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

kargidje írta:
2022.03.09., szer. 10:40
Szerepel a Ryan közl. megm. számomra bugyutaságban is, azaz mentsünk meg egy embert több tucat feláldozásával. Éljen, haljatok hősi halált egy miatt.
Bugyuta vagy sem, de a Ryan közlegény történetét valódi események inspirálták, és valóban volt rendelete az amerikai hadügyminisztériumnak, amely előírta a nagycsaládok fiúgyerekei egyedüli túlélőinek frontról való kimentését:
In response to the deaths of the Sullivan brothers—and several other sets of brothers who had perished up to this point in the war—the U.S. War Department realized it had to act. The result: its 1942 “sole-survivor policy,” later known as Directive 1315.15 Special Separation Policies for Survivorship.
Sometimes referred to as the “Only Son” or “Sole-Surviving Son” policy, the directive was designed to protect lone remaining family members from military duty. It was this directive that prompted the rescue of Sargent Frederick “Fritz” Niland in 1944, one of four brothers who served in the U.S. military during World War II. Frederick Niland’s story provided direct inspiration for Saving Private Ryan and its title character of James Francis Ryan.[/b].
forrás: https://www.history.com/news/saving-pri ... back-story

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

scaurus írta:
2022.03.09., szer. 08:02
Aszpirin írta:
2022.03.08., kedd 22:55

A Csillagok között agyonhájpolt parasztvakítás?
...
2.) Tudom, hogy a Csillagok között egy csomó tudományos dolgot megjelenít, tudom, hogy Kip Thorne közreműködött, illetve könyvet is írt.

Csak ez, SZÁMOMRA nem menti meg a filmet.
Ezzel így ebbben a formában semmi probléma részemről. Az természetes, hogy bármilyen is legyen egy film, mindig lesz (több vagy kevesebb) ember, akinek nem tetszik, sőt olyan is, akinek nagyon nem tetszik. Az zavart, hogy ex-cathedra "túlhájpolt parasztvakítás"-nak nevezted. Ez a megfogalmazás már túlmutat egy egyszerű véleménnyilvánításon.

2001 Űrodüsszeia: talán tudod, hogy ez nem egy regény adaptáció, vagyis nem a regényből született a film, hanem fordítva: a könyvet írta Clarke az egyébként általa írt forgatókönyvből. Mindenesetre előbb létezett a film, mint a regény. És igen, a regény jó eséllyel a látottak (főleg az utolsó jelenetekben látottak) magyarázataként született meg. Tetszik vagy sem a 2001 Űrodüsszeia, egyéni kérdés (a többségnek nem tetszik, de akinek igen, az általában rajong érte) a filmnek óriási szerepe van a scifi műfaj történetében, George Lucas pl. bevallotta, hogy a 2001 Űrodüsszeia képi világa akkora hatással volt rá, hogy ha nincs a 2001 Ürodüsszeia, akkor a Star Wars sem születik meg. Ami azért is érdekes, mert a Star Wars inkább egy űr-fantasy, mint hagyományos értelemben vett sci-fi, míg az Űrodüsszeia kemény (hard) sci-fi.

Ezek után tényleg érdekes, hogy a Tarkovszkij-filmet remekműnek tartod (ebben teljesen egyetértünk, szerintem is egy kiemelkedő remekmű). Miután már annyi filmről és sorozatról mondtál véleményt itt (megjegyzem: a kevesebb néha több, SZERINTEM :) ), még mindig nem tudtam csöppet sem közelebb kerülni ahhoz, hogy mi alapján tetszhet neked egy film vagy sem, de ez így jó is, nem vagy kiszámítható :) Mindössze a tetszés/nemtetszés arányodból állapíthatom meg, hogy ha valami konkrétat javasolnék megnézésre, valószínűbb lenne az, hogy nem tetszik neked, mint az, hogy tetszik :)

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”