Igazából most lett egy jó ötletem!dzseki írta: ↑2022.03.09., szer. 12:43Azért ezt vitatnám, ha bárki meg tudná csinálni már megtették volna eddig is, a Sony vagy JVC éppúgy készít professzionális (értsd mozitermi) vetítőket, de nem ezen a színvonalon.
Az ár meg olyan, amilyennek a piac beállítja. Nyilvánvalóan ez nem egy tömeg termék, hatalmas munka lehetett a kifejlesztése, az eladható darabszám pedig alacsony ez tükröződik vissza az árban. ...
De egyszer ezeket a gépeket is le fogják selejtezni... :)
Évekkel ezelőtt már gondolkoztunk rajta, hogy lehetne csinálni egy "local-dimming"-es vetítőt úgy, hogy egy kis LCD panel lenne a "tüköralagút végénél" (nyilván nem szó szerint értem ... vagy talán igen, ezt még ki kell pontosan találni). A lényeg, hogy a DLP gépekben a tüköralagút "kijárata" az a "tárgy" amit a kollimátor lencsék leképeznek a DMD felületére. Ha ide betennénk egy LCD panelt, akkor azonnal elbunknánk kb. a fényerő több mint felét (mert ugye az LCD panelen csak egy adott irányban polarizált fény jut át, ami kb. 50% veszteség ... plusz a reflexiók). A lényeg viszont az, hogy ha az LCD panel átlátszó, akkor olyan, mintha ott sem lenne. Ha viszont besötétítjük egy részét, akkor ott a DMD nem kap megvilágítást és a kép azon része elsötétül. Magyarul két jelet kell kivinni egy HTPC-ből: az egyiket (ami valamilyen algoritmus generál fekete-fehérben) az LCD panelen jelenítjük meg, a másikat (színes, nagyfelbontású) vetíti a DLP gép. Nyilván kellene avisynth, az LCD panelt hűteni kellene ... lenne vele macera, de a dolog megoldható. Az egész rendszer úgy működne, mint egy local dimming-es TV, csak mondjuk párszázezer "zónában" lehetne visszavenni a háttérvilágítást (az LCD vezérlésével). Az Eclipse is ezt csinálja, csak az LCD panel helyén egy(-egy) DMD chip van (azaz színenként egy-egy plusz DMD chip, valami 50 dolláros kisfelbontású vacak ... ha jól tudom csak a "végső" képalkotó chip rendes, nagyfelbontású cucc). Ha az LCD panelnek lenne mondjuk 1000:1 kontrasztja, a DLP-nek meg 2000:1, akkor a kettő együtt lenne 2 000 000:1. Az már elég rendes. Ha valaki annyira odáig van a kontrasztért és megéri neki az elbukott fényerőt, akkor ezt szerintem lehetséges megépíteni otthon a garázsban.
Én jelenleg kb. huszadrangú dolognak tartom a kontrasztot ... kivéve nyilván ha valami HDR megjelenítésről van szó, mert akkor tényleg kell a jó natív kontraszt ahhoz, hogy a sötét részek se legyenek zavaróan szürkék. A HDR-hez viszont fényerő is kell, aminek pont most dobduk ki több, mint a felét ...
A másik dolog, hogy ha megelégszünk mondjuk 40% fényerővel, akkor már simán, íriszek segítségével is el lehet érni elfogadható kontrasztot ... csak szerintem ez NEM éri meg a kidobott fénymennyiséget. Kivéve ha ésszel csináljuk és ha eredetileg rendes fényereje van a gépnek.
Ha valamelyik ifjú titánban van lelkesedés, próbálja ki! Én már ehhez öreg vagyok... :-)
GyP