Arányaiban ugyanaz lehet itt is.
Vagy még rosszabb, mert ide már az a korosztály írogat, akik még oroszt tanultak az iskolában. Azt is csak tanulták.
Arányaiban ugyanaz lehet itt is.
Nemcsak a hangminőség jobb így szinte mindig, hanem a színészek mimikája, hanglejtése is így olyan, mint ahogy azt a színész elképzelte. Bármilyen szuperek is a szinkron színészeink (mert azok), az eredetit pótolni szerintem nem lehet. Pl. a Joker belépő nevetése a Dark Knightban, vagy Morgan Freeman orgánuma, Tom Hardy akcentusai, stb.
Nem tudom,de nem a teljes lakosságról fejezte ki a kételyeit fapaci, hanem az ide írókról, akik azt állítják magukról, hogy csak (vagyis:inkább) eredeti nyelven néznek filmet. Mivel közéjükt tartozom, a magam nevében válaszoltam.
Hát ez roppant szuper, de azért távolról sem általános.Aszpirin írta: ↑2022.01.31., hétf. 15:22(egyébként én igen, három idegennyelven vagyok annyira penge, hogy gond nélkül megértsek egy filmet az adott nyelven, de van több egyéb - a három közül valamelyikkel rokon - nyelv is, amit többé-kevésbé megértek, bár már gondot okoz a teljes megértés. Ez azért jó, mert ha olyan nyelvű filmhez nincs magyar felirat, amelyet egyáltalán nem értek - és ilyen rengeteg van - akkor a három nyelv közül, amelyet tökéletesen bírok, vagy van valamelyikből, vagy ott van a többi nyelv, amivel azért még kb. megértem. És igen, preferálom az eredeti nyelvet, így nőttem fel... szinkront csak akkor, ha valakivel együtt nézzük, akinek az fontos).
Rémlik valami, de feliratot olvasva elmerülni egy film nézésében...
Ezt a kérdést komolyan gondoltad?
Faló lenne egy kérdésem hozzád. Nem szinkron témában. Hogy a fenében lehet az, hogy az egyik legjobb filmes képzéseink vannak vagy voltak itthon, viszont egyszerűen nem képesek a hazai filmekben megoldani normálisan a hangot. Mi lehet ennek az oka szerinted? Botrányosan rossz mostanában. Tényleg ennyire nincsenek magyar hangtechnikusok? Ki a felelős ezért egy filmgyártásnál?fapaci írta: ↑2022.01.31., hétf. 14:42vagy maga a színész nem tud bánni a hangjával, sok esetben persze maga a hangász lustázza el a dolgot (vagy mert kapkodásra kényszerítik) és az egész mozit azonos hangbeállításokkal veszi fel. Az eredeti hangsávot igencsak más körülmények, lehetőségek és keretek között készítik.
Sok esetben pénz kérdése, sok esetben emberi hanyagság, ami végülis ugyanúgy pénz kérdés. A hazai stúdiók döglődnek, az amúgy is kevés megbízást a COVID még inkább csökkentette. Ha kapnak is melót, olyan nyomott áron, hogy abból nem lehet rendes munkát végezni. Míg a Gyűrűk ura magyar hangját 3 hétig készítették 2001-ben, egy mai játékfilmre kb 2 nap jut, egy sorozatrészre meg néhány óra. Ebbe még az sem fér bele, hogy a stáb egyben végignézze, hallgassa a filmet. A dinamika tartomány egy paraméter a sok közül. Sokszor kényszerűségből vágják meg, mert egyszerűen nem megfelelőek a körülmények a nagyobb jel/zaj arány eléréséhez, vagy maga a színész nem tud bánni a hangjával, sok esetben persze maga a hangász lustázza el a dolgot (vagy mert kapkodásra kényszerítik) és az egész mozit azonos hangbeállításokkal veszi fel. Az eredeti hangsávot igencsak más körülmények, lehetőségek és keretek között készítik.dhcodoki írta: ↑2022.01.31., hétf. 13:16Én azt nem értem, a mai világban hogy van az, hogy valami tud dinamikus lenni, valami nem. Mekkora többletköltséget jelent a minőség ezen irányban való feltornászása? Nem hinném, hogy rögzítés oldalon van a hiány. Akkor mekkora művelet, 3 kattintás, vagy több napos meló?? Esetleg csupán hanyagság?
Vígjátékok esetén szinkront kapcsolok, ilyenkor 3dB-t leveszek a centerből. Persze ez sem megoldás, de némileg jobb.Alex_Aston írta: ↑2022.01.31., hétf. 12:03Én azért sem szeretem a szinkronos filmeket, mert azon felül, hogy a hangminőséget szinte mindig lerontja (tompítja), a beszéd hangok "rátelepednek" az egész hangsávra, elnyomva sok minden effektet, háttérzajt, stb., mintha a dinamikát összenyomták volna...
Én azért sem szeretem a szinkronos filmeket, mert azon felül, hogy a hangminőséget szinte mindig lerontja (tompítja), a beszéd hangok "rátelepednek" az egész hangsávra, elnyomva sok minden effektet, háttérzajt, stb., mintha a dinamikát összenyomták volna.Aszpirin írta: ↑2022.01.31., hétf. 10:53
Ez egy egészen jó cikk.
Érdekes, hogy nekem pl. Nolan filmjeinek hang-paradigmája tetsziik nagyon, holott őt hozza fel a cikk, mint aki gyakran bevallottan és szándékosan nem akarja, hogy érthető legyen a szereplők hangja. Igen, Nolan az egyik rendező, aki a hangmérnökök munkájába is beleszól - pl. tudtommal ragaszkodik az 5.1-es hanghoz, semmi atmos meg társai... ugyanakkor kifejezetten ütősek és realisztikusak a hangsávjai - talán pont azért nem érthető néha, amit a szereplők mondanak, mert abban a helyzetben a valóságban sem lenne érthető.
A "bluray lemezeken szokásos 41 kilohertz"-et tekintsük elírásnak ☺︎
Az viszont tény, hogy pl. a Netflix brutálisan tömörített - azért az nem semmi, hogy 25 Mbps internetes sávszélesség már elég ahhoz, hogy a Netflixen a filmeket 4K-ban Dolby Visionnel, és "Atmos" hannggal "élvezzük".
A házimozi faktornál én még megemlítettem volna a centersugárzó minőségét, ami szerintem ebből a beszéd-érthetőségi szempontból a legfontosabb.
Ez egy egészen jó cikk.Alex_Aston írta: ↑2022.01.31., hétf. 09:51Ezért jó a felirat
De a jelenséggel én is találkoztam már párszor magyar film esetében is, ami esti, halkabb filmezés esetében zavaró. Jó kis összefoglaló cikk a témában.
https://port.hu/cikk/mozi/miert-nem-leh ... gn=content
Én a "maradi" mozira értettem, hogy jó az.Aszpirin írta: ↑2022.01.30., vas. 20:11De ugye az nem baj, ha ki akarja próbálni, mit tud az új tévéje?Alex_Aston írta: ↑2022.01.30., vas. 18:57Nincs azzal semmi gond, sőt.
Én a pár hónapos 75" TV-n is sokszor 720p filmet nézek, és nekem tökéletes ez a felbontás is.
Szerintem, ahogy a fényképező esetén is, nem a minél több megapixel a kulcs a jó képhez.![]()
Vagy te ki sem próbáltad?
De ugye az nem baj, ha ki akarja próbálni, mit tud az új tévéje?Alex_Aston írta: ↑2022.01.30., vas. 18:57Nincs azzal semmi gond, sőt.
Én a pár hónapos 75" TV-n is sokszor 720p filmet nézek, és nekem tökéletes ez a felbontás is.
Szerintem, ahogy a fényképező esetén is, nem a minél több megapixel a kulcs a jó képhez.
Nincs azzal semmi gond, sőt.
Bár nem volt kérdés, de a BR 2049 hangra is abszolút demó anyag. Nem csak az Auro 3D sávja, de a Dolby Atmos is.
Blade Runner 2049 4K abszolút demó anyag HDR10-ből. Nem mellesleg nagyon jó film, jobb, mint az eredeti Blade runner (szerintem)
Gyerekmentes hétvége van (volt)DeLorean írta: ↑2022.01.30., vas. 14:00Elugrottál moziba megnézni Az Unoka magyar filmet, majd szombat este megnézted a Matrix új részét, vasárnap délelőtt meg a Ghostbusters új részét.Alex_Aston írta: ↑2022.01.30., vas. 13:55Tegnap én is megnéztem, és szerintem sincs semmi gond vele. Persze nem üt akkorát, mint az első rész, de nem is várható el. Nekem jobban tetszett, mint a 2-3 részek.
Ma délelőtt pedig egy másik folytatást, a Ghostbusters - Afterlife került sorra.
Ez is teljesen rendben volt, megérte megnézni. Volt egy kis nosztalgia faktor benne, némi visszatekintéssel, de modern köntösben, és egy szép búcsú is a Spengler karakteréről (aki sajnos a való életben is meghalt pár éve).
Hihetetlen, hogy mennyi időd van a filmekre!
![]()
Elugrottál moziba megnézni Az Unoka magyar filmet, majd szombat este megnézted a Matrix új részét, vasárnap délelőtt meg a Ghostbusters új részét.Alex_Aston írta: ↑2022.01.30., vas. 13:55Tegnap én is megnéztem, és szerintem sincs semmi gond vele. Persze nem üt akkorát, mint az első rész, de nem is várható el. Nekem jobban tetszett, mint a 2-3 részek.
Ma délelőtt pedig egy másik folytatást, a Ghostbusters - Afterlife került sorra.
Ez is teljesen rendben volt, megérte megnézni. Volt egy kis nosztalgia faktor benne, némi visszatekintéssel, de modern köntösben, és egy szép búcsú is a Spengler karakteréről (aki sajnos a való életben is meghalt pár éve).
Tegnap én is megnéztem, és szerintem sincs semmi gond vele. Persze nem üt akkorát, mint az első rész, de nem is várható el. Nekem jobban tetszett, mint a 2-3 részek.motorgyilkos írta: ↑2021.12.31., pén. 14:40Matrix Resurrection
Nekem az elso Matrix mint sokaknak nagyon tetszett aztan a kozepso epizod atom unalmas es bealvosra sikeredett szamomra, majd a harmadik resz kicsit visszajott de... Kivancsi voltam mit hoznak ki a folytatasbol. Ezt is szenne fikaztak, nekem viszont tetszett. Ez egy light Matrix lett ami probal megfelelni a mostani trendeknek amivel semmi gond nincs. Szerencsere nem akartak megint filozofalni sokat es gorgettek a sztorit. Monica Belucci-t hianyoltam. Siman elvezheto, es szamomra jobban fogyaszthato mint a regi szeria utolso ket resze.