Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1633

Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Hozzászólás Szerző: DeLorean »

Aszpirin írta:
2022.01.31., hétf. 15:42
Nem tudom,de nem a teljes lakosságról fejezte ki a kételyeit fapaci, hanem az ide írókról, akik azt állítják magukról, hogy csak (vagyis:inkább) eredeti nyelven néznek filmet. Mivel közéjükt tartozom, a magam nevében válaszoltam.
Arányaiban ugyanaz lehet itt is.
Vagy még rosszabb, mert ide már az a korosztály írogat, akik még oroszt tanultak az iskolában. Azt is csak tanulták.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3238

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fapaci írta:
2022.01.31., hétf. 15:31
Lemmy9.1 írta:
2022.01.31., hétf. 14:50
Létezik felirat is azt tudod-e? :D
Rémlik valami, de feliratot olvasva elmerülni egy film nézésében... gondolkodik.gif No de szívesen olvasnám a válaszokat.
Nemcsak a hangminőség jobb így szinte mindig, hanem a színészek mimikája, hanglejtése is így olyan, mint ahogy azt a színész elképzelte. Bármilyen szuperek is a szinkron színészeink (mert azok), az eredetit pótolni szerintem nem lehet. Pl. a Joker belépő nevetése a Dark Knightban, vagy Morgan Freeman orgánuma, Tom Hardy akcentusai, stb.

Nekem egy kivétel van (vagyis többes számban), a Spencer-Hill filmek. De az más kategória :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 728

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

"Rémlik valami"

Engem nem zavar a felirat a filmélményben, de abban igazad lehet, hogy van akinek ez nem megy.
Az asszonykámat is sikerült átállítanom a feliratos nézésre.
Hosszú meló volt, de megcsináltam.
Szerintem!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5955

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

DeLorean írta:
2022.01.31., hétf. 15:34
Hány százaléka lehet a lakosságnak, aki erre képes? gondolkodik.gif
Nem tudom,de nem a teljes lakosságról fejezte ki a kételyeit fapaci, hanem az ide írókról, akik azt állítják magukról, hogy csak (vagyis:inkább) eredeti nyelven néznek filmet. Mivel közéjükt tartozom, a magam nevében válaszoltam.
Egyébként az általában rendkívül erősen és logikusan érvelő fapaci azon érvét meglepően gyengének érzem, hogy azért kételkedik, mert az országban köztudomásúan kevesen beszélnek idegen nyelvet. Nagyon laza az összefüggés, ugyanis semmi nem támasztja alá, hogy az ide író eredeti nyelven filmézők a teljes országra nézve statisztikailag reprezentatív mintát alkotnának.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Aszpirin írta:
2022.01.31., hétf. 15:22
(egyébként én igen, három idegennyelven vagyok annyira penge, hogy gond nélkül megértsek egy filmet az adott nyelven, de van több egyéb - a három közül valamelyikkel rokon - nyelv is, amit többé-kevésbé megértek, bár már gondot okoz a teljes megértés. Ez azért jó, mert ha olyan nyelvű filmhez nincs magyar felirat, amelyet egyáltalán nem értek - és ilyen rengeteg van - akkor a három nyelv közül, amelyet tökéletesen bírok, vagy van valamelyikből, vagy ott van a többi nyelv, amivel azért még kb. megértem. És igen, preferálom az eredeti nyelvet, így nőttem fel... szinkront csak akkor, ha valakivel együtt nézzük, akinek az fontos).
Hát ez roppant szuper, de azért távolról sem általános.
Hány százaléka lehet a lakosságnak, aki erre képes? gondolkodik.gif

És sok filmet magyarul sem értek, nemhogy idegen nyelven...
gondolkodik.gif

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Lemmy9.1 írta:
2022.01.31., hétf. 14:50
Rémlik valami, de feliratot olvasva elmerülni egy film nézésében... gondolkodik.gif No de szívesen olvasnám a válaszokat.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:
2022.01.31., hétf. 14:42
Egyébként akik visszatérően leírják, hogy kizárólag eredeti hanggal nézik a filmeket, annyire penge nyelvtudással rendelkeznek, hogy nem okoz nekik gondot a szövegértés? Ez azért meglepő egy olyan országban, ahol híresen kevesen beszélnek idegen nyelveket.
Ezt a kérdést komolyan gondoltad?
Rengeteg film csak eredeti nyelven érhető el, de van hozzá felirat. Mi ebben a meglepő ebben az országban?

(egyébként én igen, három idegennyelven vagyok annyira penge, hogy gond nélkül megértsek egy filmet az adott nyelven, de van több egyéb - a három közül valamelyikkel rokon - nyelv is, amit többé-kevésbé megértek, bár már gondot okoz a teljes megértés. Ez azért jó, mert ha olyan nyelvű filmhez nincs magyar felirat, amelyet egyáltalán nem értek - és ilyen rengeteg van - akkor a három nyelv közül, amelyet tökéletesen bírok, vagy van valamelyikből, vagy ott van a többi nyelv, amivel azért még kb. megértem. És igen, preferálom az eredeti nyelvet, így nőttem fel... szinkront csak akkor, ha valakivel együtt nézzük, akinek az fontos).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Gulka.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 372

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

fapaci írta:
2022.01.31., hétf. 14:42
vagy maga a színész nem tud bánni a hangjával, sok esetben persze maga a hangász lustázza el a dolgot (vagy mert kapkodásra kényszerítik) és az egész mozit azonos hangbeállításokkal veszi fel. Az eredeti hangsávot igencsak más körülmények, lehetőségek és keretek között készítik.
Faló lenne egy kérdésem hozzád. Nem szinkron témában. Hogy a fenében lehet az, hogy az egyik legjobb filmes képzéseink vannak vagy voltak itthon, viszont egyszerűen nem képesek a hazai filmekben megoldani normálisan a hangot. Mi lehet ennek az oka szerinted? Botrányosan rossz mostanában. Tényleg ennyire nincsenek magyar hangtechnikusok? Ki a felelős ezért egy filmgyártásnál?
Lindemann Limetree Network I + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee Anniversary + Beyerdynamic DT-990 + Takstar Pro 70 + TCL 65C728.
Pro-Ject DAC Box E + Zu Audio Birth + Canare 4S10F + HiDiamond D2/D3 + QED QE8174 + QED QE8104 + Norstone Stylum S + SoundCare Superspike.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Szerintem!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

dhcodoki írta:
2022.01.31., hétf. 13:16
Én azt nem értem, a mai világban hogy van az, hogy valami tud dinamikus lenni, valami nem. Mekkora többletköltséget jelent a minőség ezen irányban való feltornászása? Nem hinném, hogy rögzítés oldalon van a hiány. Akkor mekkora művelet, 3 kattintás, vagy több napos meló?? Esetleg csupán hanyagság? gondolkodik.gif
Sok esetben pénz kérdése, sok esetben emberi hanyagság, ami végülis ugyanúgy pénz kérdés. A hazai stúdiók döglődnek, az amúgy is kevés megbízást a COVID még inkább csökkentette. Ha kapnak is melót, olyan nyomott áron, hogy abból nem lehet rendes munkát végezni. Míg a Gyűrűk ura magyar hangját 3 hétig készítették 2001-ben, egy mai játékfilmre kb 2 nap jut, egy sorozatrészre meg néhány óra. Ebbe még az sem fér bele, hogy a stáb egyben végignézze, hallgassa a filmet. A dinamika tartomány egy paraméter a sok közül. Sokszor kényszerűségből vágják meg, mert egyszerűen nem megfelelőek a körülmények a nagyobb jel/zaj arány eléréséhez, vagy maga a színész nem tud bánni a hangjával, sok esetben persze maga a hangász lustázza el a dolgot (vagy mert kapkodásra kényszerítik) és az egész mozit azonos hangbeállításokkal veszi fel. Az eredeti hangsávot igencsak más körülmények, lehetőségek és keretek között készítik.

Egyébként akik visszatérően leírják, hogy kizárólag eredeti hanggal nézik a filmeket, annyire penge nyelvtudással rendelkeznek, hogy nem okoz nekik gondot a szövegértés? Ez azért meglepő egy olyan országban, ahol híresen kevesen beszélnek idegen nyelveket.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Alex_Aston írta:
2022.01.31., hétf. 12:03
Aszpirin írta:
2022.01.31., hétf. 10:53

Ez egy egészen jó cikk.
...
Én azért sem szeretem a szinkronos filmeket, mert azon felül, hogy a hangminőséget szinte mindig lerontja (tompítja), a beszéd hangok "rátelepednek" az egész hangsávra, elnyomva sok minden effektet, háttérzajt, stb., mintha a dinamikát összenyomták volna...
Vígjátékok esetén szinkront kapcsolok, ilyenkor 3dB-t leveszek a centerből. Persze ez sem megoldás, de némileg jobb.

Én azt nem értem, a mai világban hogy van az, hogy valami tud dinamikus lenni, valami nem. Mekkora többletköltséget jelent a minőség ezen irányban való feltornászása? Nem hinném, hogy rögzítés oldalon van a hiány. Akkor mekkora művelet, 3 kattintás, vagy több napos meló?? Esetleg csupán hanyagság? gondolkodik.gif

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2022.01.31., hétf. 10:53

Ez egy egészen jó cikk.
Érdekes, hogy nekem pl. Nolan filmjeinek hang-paradigmája tetsziik nagyon, holott őt hozza fel a cikk, mint aki gyakran bevallottan és szándékosan nem akarja, hogy érthető legyen a szereplők hangja. Igen, Nolan az egyik rendező, aki a hangmérnökök munkájába is beleszól - pl. tudtommal ragaszkodik az 5.1-es hanghoz, semmi atmos meg társai... ugyanakkor kifejezetten ütősek és realisztikusak a hangsávjai - talán pont azért nem érthető néha, amit a szereplők mondanak, mert abban a helyzetben a valóságban sem lenne érthető.

A "bluray lemezeken szokásos 41 kilohertz"-et tekintsük elírásnak ☺︎
Az viszont tény, hogy pl. a Netflix brutálisan tömörített - azért az nem semmi, hogy 25 Mbps internetes sávszélesség már elég ahhoz, hogy a Netflixen a filmeket 4K-ban Dolby Visionnel, és "Atmos" hannggal "élvezzük".

A házimozi faktornál én még megemlítettem volna a centersugárzó minőségét, ami szerintem ebből a beszéd-érthetőségi szempontból a legfontosabb.
Én azért sem szeretem a szinkronos filmeket, mert azon felül, hogy a hangminőséget szinte mindig lerontja (tompítja), a beszéd hangok "rátelepednek" az egész hangsávra, elnyomva sok minden effektet, háttérzajt, stb., mintha a dinamikát összenyomták volna.
Jobban kedvelem, ha természetesebb a hangzás (ami persze nyilván nem az, hisz hangmérnökök keverik ki), emiatt akár halkabb a beszéd, ami persze nagyobb rendszer hangerővel jár. Ez este persze nem biztos, hogy minden esetben szerencsés, és ilyenkor is jön jól a felirat. Persze magyar filmeknél nem kapcsolom be :D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2022.01.31., hétf. 09:51
Ezért jó a felirat :D

De a jelenséggel én is találkoztam már párszor magyar film esetében is, ami esti, halkabb filmezés esetében zavaró. Jó kis összefoglaló cikk a témában.

https://port.hu/cikk/mozi/miert-nem-leh ... gn=content
Ez egy egészen jó cikk.
Érdekes, hogy nekem pl. Nolan filmjeinek hang-paradigmája tetsziik nagyon, holott őt hozza fel a cikk, mint aki gyakran bevallottan és szándékosan nem akarja, hogy érthető legyen a szereplők hangja. Igen, Nolan az egyik rendező, aki a hangmérnökök munkájába is beleszól - pl. tudtommal ragaszkodik az 5.1-es hanghoz, semmi atmos meg társai... ugyanakkor kifejezetten ütősek és realisztikusak a hangsávjai - talán pont azért nem érthető néha, amit a szereplők mondanak, mert abban a helyzetben a valóságban sem lenne érthető.

A "bluray lemezeken szokásos 41 kilohertz"-et tekintsük elírásnak ☺︎
Az viszont tény, hogy pl. a Netflix brutálisan tömörített - azért az nem semmi, hogy 25 Mbps internetes sávszélesség már elég ahhoz, hogy a Netflixen a filmeket 4K-ban Dolby Visionnel, és "Atmos" hannggal "élvezzük".

A házimozi faktornál én még megemlítettem volna a centersugárzó minőségét, ami szerintem ebből a beszéd-érthetőségi szempontból a legfontosabb.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Ezért jó a felirat :D

De a jelenséggel én is találkoztam már párszor magyar film esetében is, ami esti, halkabb filmezés esetében zavaró. Jó kis összefoglaló cikk a témában.

https://port.hu/cikk/mozi/miert-nem-leh ... gn=content

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2022.01.30., vas. 20:11
Alex_Aston írta:
2022.01.30., vas. 18:57
Lemmy9.1 írta:
2022.01.30., vas. 18:53
A kép most a fontos, a nappaliban van új tv.
A mozim maradi, SDR, 1080p, 5.1, DD/Dts. :smile52:
Nincs azzal semmi gond, sőt.
Én a pár hónapos 75" TV-n is sokszor 720p filmet nézek, és nekem tökéletes ez a felbontás is.
Szerintem, ahogy a fényképező esetén is, nem a minél több megapixel a kulcs a jó képhez.
De ugye az nem baj, ha ki akarja próbálni, mit tud az új tévéje? gondolkodik.gif
Vagy te ki sem próbáltad?
Én a "maradi" mozira értettem, hogy jó az.

Egyébként én nem próbáltam, csak nézem, ami jön.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2022.01.30., vas. 18:57
Lemmy9.1 írta:
Én a pár hónapos 75" TV-n is sokszor 720p filmet nézek, és nekem tökéletes ez a felbontás is.
Szerintem, ahogy a fényképező esetén is, nem a minél több megapixel a kulcs a jó képhez.
De ugye az nem baj, ha ki akarja próbálni, mit tud az új tévéje? gondolkodik.gif
Vagy te ki sem próbáltad?

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Lemmy9.1 írta:

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Szerintem!

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 306

Hozzászólás Szerző: BoRRoNeo »

Aszpirin írta:
2022.01.30., vas. 15:50
Lemmy9.1 írta:
2022.01.30., vas. 13:15
Skacok!
Mely filmek amiket érdemes "megvennem a bótból ;) ", ha a HDR10-et és a 4K-t akarom kimaxolni. Melyik szájtátós ilyen szempontból?

HDR+, és Dolby Vision nem jó.
Blade Runner 2049 4K abszolút demó anyag HDR10-ből.
Bár nem volt kérdés, de a BR 2049 hangra is abszolút demó anyag. Nem csak az Auro 3D sávja, de a Dolby Atmos is.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszönöm mindenkinek.
Szerintem!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Lemmy9.1 írta:
Skacok!
Mely filmek amiket érdemes "megvennem a bótból ;) ", ha a HDR10-et és a 4K-t akarom kimaxolni. Melyik szájtátós ilyen szempontból?

Blade Runner 2049 4K abszolút demó anyag HDR10-ből. Nem mellesleg nagyon jó film, jobb, mint az eredeti Blade runner (szerintem)
A Dunkirk 4K kiadása szintén HDR10 demóanyag... ráadásul a hang, bár "csak" DTS HD MA 5.1, igen komolyan odab.sz a legtöbb atmos-os csodának.
A Gattaca 4K HDR10 változata szintén nagyon jól sikerült, természtes színekkel, rengeteg árnyalattal, a filmélményt remekül visszaadó leheletfinom szemcsézettséggel.
Ha érdekel még, utánanézek, hogy mi van még a topon nálam, elég sok 4K korongom van, de már hirtelen a fentiek jutottak eszembe, mint kiugró anyagok, amik biztosqn HDR10-esek... A BladeRunner 2049 tényleg No.1 nálam képinőségben, ha csak egyet akarsz megvenni, az legyen :)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

DeLorean írta:
2022.01.30., vas. 14:00
Alex_Aston írta:
2022.01.30., vas. 13:55
Tegnap én is megnéztem, és szerintem sincs semmi gond vele. Persze nem üt akkorát, mint az első rész, de nem is várható el. Nekem jobban tetszett, mint a 2-3 részek.

Ma délelőtt pedig egy másik folytatást, a Ghostbusters - Afterlife került sorra.
Ez is teljesen rendben volt, megérte megnézni. Volt egy kis nosztalgia faktor benne, némi visszatekintéssel, de modern köntösben, és egy szép búcsú is a Spengler karakteréről (aki sajnos a való életben is meghalt pár éve).
Elugrottál moziba megnézni Az Unoka magyar filmet, majd szombat este megnézted a Matrix új részét, vasárnap délelőtt meg a Ghostbusters új részét.

Hihetetlen, hogy mennyi időd van a filmekre!
:tutiok:
Gyerekmentes hétvége van (volt) :D
Tegnap reggel néztem egyébként a Mátrixot, este Jazz koncert volt, és ma délelőtt pedig Ghostbusters matiné. És még péntek este volt a Corvin mozi, mert nagyszülőknél akkor adtuk le a gyerkőcöket, onnan egyenesen mentünk, csak előtte egy vacsi volt.

Kb. fél év múlva lesz hasonló szabadság, de azért kell ez néha, mert előtte 2 hét karantén volt, 1 hét óvoda bezárás és pozitív teszt, majd én is pozitív lettem 3 oltással is.

Szóval "megérdemelt" lazulás volt :napsut:

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Lemmy9.1 írta:
Skacok!

Akkor legyen a Spiderman Homecoming, majd utána az Avengers Endgame!
:D

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Alex_Aston írta:
2022.01.30., vas. 13:55
Tegnap én is megnéztem, és szerintem sincs semmi gond vele. Persze nem üt akkorát, mint az első rész, de nem is várható el. Nekem jobban tetszett, mint a 2-3 részek.

Ma délelőtt pedig egy másik folytatást, a Ghostbusters - Afterlife került sorra.
Ez is teljesen rendben volt, megérte megnézni. Volt egy kis nosztalgia faktor benne, némi visszatekintéssel, de modern köntösben, és egy szép búcsú is a Spengler karakteréről (aki sajnos a való életben is meghalt pár éve).
Elugrottál moziba megnézni Az Unoka magyar filmet, majd szombat este megnézted a Matrix új részét, vasárnap délelőtt meg a Ghostbusters új részét.

Hihetetlen, hogy mennyi időd van a filmekre!
:tutiok:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

motorgyilkos írta:
2021.12.31., pén. 14:40
Matrix Resurrection

Nekem az elso Matrix mint sokaknak nagyon tetszett aztan a kozepso epizod atom unalmas es bealvosra sikeredett szamomra, majd a harmadik resz kicsit visszajott de... Kivancsi voltam mit hoznak ki a folytatasbol. Ezt is szenne fikaztak, nekem viszont tetszett. Ez egy light Matrix lett ami probal megfelelni a mostani trendeknek amivel semmi gond nincs. Szerencsere nem akartak megint filozofalni sokat es gorgettek a sztorit. Monica Belucci-t hianyoltam. Siman elvezheto, es szamomra jobban fogyaszthato mint a regi szeria utolso ket resze.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”